2020-01-09
今日OT夜左,8點左右先係中環食晚餐,嚟到呢間日式拉麵鋪門前,人數仍然好多,等左陣就可以入去。餐牌主要就呢幾款,有麵食及小食等等🌌雜錦關東煮 (M size) $64🌌細細個關東煮,色澤幾靚,睇落好入味,分別有豆卜、蓮藕片、 蘿蔔、蛋及魔芋,而湯底不會太過濃味,味道剛剛好,輕甜味帶起食材的本味😋蘿蔔及蓮藕片都夠腍✨味醂河豚乾 $65✨河豚乾微暖,質感較三文魚乾等為濕及軟,甜味亦都較出眾,是一款特色小食🎇炸雞奕 $58🎇呢個炸雞奕炸得非常好食,外皮脆口,脆的程度有如薯片,加少許檸檬汁加強味道層次,必需要再次讚一讚雞奕的外皮真係好香脆😋👍🏻金黃色賣相非常吸引🌠辛味噌拉麵 $98 + 味玉+$15🌠呢個辛味噌拉麵辣味非常,湯底很惹味,有豚骨之甜香再加上辛辣,極為刺激,而叉燒唔會油膩及韌且有豚肉味,實為不錯,最後味玉的蛋香令我相當深刻,流心蛋黃的香味在口腔停留,正麵質不硬不軟剛剛好,而湯底夠濃能夠沾在麵上,令到食起黎口感很好味,真後悔沒有加麵底😭總括而言,這家日本拉麵店相當接近日本當地水平,味道非常好,難怪到閒日的8-9點仍然滿坐,果然日本師傅開的正宗拉麵,味道有保證👍🏻
餐牌主要就呢幾款,有麵食及小食等等
🌌雜錦關東煮 (M size) $64🌌
✨味醂河豚乾 $65✨