今日OT夜左,8點左右先係中環食晚餐,嚟到呢間日式拉麵鋪門前,人數仍然好多,等左陣就可以入去。餐牌主要就呢幾款,有麵食及小食等等🌌雜錦關東煮 (M size) $64🌌細細個關東煮,色澤幾靚,睇落好入味,分別有豆卜、蓮藕片、 蘿蔔、蛋及魔芋,而湯底不會太過濃味,味道剛剛好,輕甜味帶起食材的本味😋蘿蔔及蓮藕片都夠腍✨味醂河豚乾 $65✨河豚乾微暖,質感較三文魚乾等為濕及軟,甜味亦都較出眾,是一款特色小食🎇炸雞奕 $58🎇呢個炸雞奕炸得非常好食,外皮脆口,脆的程度有如薯片,加少許檸檬汁加強味道層次,必需要再次讚一讚雞奕的外皮真係好香脆😋👍🏻金黃色賣相非常吸引🌠辛味噌拉麵 $98 + 味玉+$15🌠呢個辛味噌拉麵辣味非常,湯底很惹味,有豚骨之甜香再加上辛辣,極為刺激,而叉燒唔會油膩及韌且有豚肉味,實為不錯,最後味玉的蛋香令我相當深刻,流心蛋黃的香味在口腔停留,正麵質不硬不軟剛剛好,而湯底夠濃能夠沾在麵上,令到食起黎口感很好味,真後悔沒有加麵底😭總括而言,這家日本拉麵店相當接近日本當地水平,味道非常好,難怪到閒日的8-9點仍然滿坐,果然日本師傅開的正宗拉麵,味道有保證👍🏻

餐牌主要就呢幾款,有麵食及小食等等

🌌雜錦關東煮 (M size) $64🌌

🌠辛味噌拉麵 $98 + 味玉+$15🌠

味醂河豚乾
  • 雜錦關東煮M
2020-01-08 88 views
中環近排開左好多間唔同既拉面店, 搞到我既拉面引起, 係咁搵唔同既拉面店試下~今次黎到長浜No.1拉麵 ~ 叫得自己no. 1 咁西利, 一定唔小野啦~!!!就試試點樣no. 1 先~! 店舖位於九如坊, 一去到你就會見到一條人龍, 咁多人~ 一定係好野黎啦 !!hahahaha !!! 今次試左呢到個No. 1 拉面, 好好, 咩都有,  有蛋,蔥,木耳,高菜,叉燒,紫菜全部配料都有齊 !! 最後我仲再加左蔥, 真係好鐘意食蔥...好好味...hahahaha  流心玉子, 滷得好入味 !! 同流心, 好味 !  木耳絲好爽脆, 紫菜有成4塊咁多, 好好~!   湯底係豚骨湯, 味道濃郁叉燒有噴鎗火燒過,甘香好多~! 面質, 我叫左軟面, 好岩我口味, like !! 份量黎講都算幾多, 我食唔唒.....但..好好味, 會忍唔住係咁食~ 一定會再黎 !!
就試試點樣no. 1 先~!

hahahaha !!!

流心玉子, 滷得好入味 !! 同流心, 好味 !
 木耳絲好爽脆, 紫菜有成4塊咁多, 好好~!
 湯底係豚骨湯, 味道濃郁
叉燒有噴鎗火燒過,甘香好多~!
面質, 我叫左軟面, 好岩我口味, like !!
一定會再黎 !!
這家福岡人氣拉麵🍜店坐落上環九如坊一段時間,以秘製豬骨湯和真日本人🇯🇵煮理見稱。用上九州豚骨湯底做主打,熬煮多個小時配上新鮮製造面條,仿如置身於日本食拉麵🍜既感受。店舖面積不大,但高峰期都可以容納三十人左右。菜單十分簡單,以豚骨湯做基底。售價98-105蚊不等。長浜No.1拉麵🍜:豚骨湯湯底呈淺褐色,熬煮多時好香濃,帶點黏稠度,但又味至於好似沾麵既湯頭咁,食起黎完全不油膩,飲落舒服😌,可見功夫。溏心蛋不得了,流心效果好好,蛋味濃,追加一隻都只係15元。配上四片紫菜同雲耳好有咬口,叉燒經過炙熱,香氣撲鼻,肥瘦適中,好滿足😍🥢此店用上豬腩肉有別於用上豬肩肉,鬆軟豬既騷味濃,濃而不臊。辛味噌拉麵🍜:嗜辣者必食,湯頭吾會太辣,剛剛好,硬吾會死咸,最怕食完要係咁飲水,配菜同No.1拉麵🍜一樣,麵條軟硬度可以自己簡,按個人喜好。食拉麵仲送辣芽菜,比較辣,做開胃菜吾錯,仲可以REFILL 。總結:價值合理 不用飛去日本🇯🇵都可以置身日本咁高質拉麵🍜 日本🇯🇵人煮理 讚口不絕

菜單十分簡單,以豚骨湯做基底。售價98-105蚊不等。

長浜No.1拉麵🍜:

辛味噌拉麵🍜:

總結:
價值合理 不用飛去日本🇯🇵都可以置身日本咁
高質拉麵🍜 日本🇯🇵人煮理 讚口不絕

2020-01-04 78 views
從日本開到香港的過江龍拉麵,長浜no 1開到來香港,就在九如坊這個隱世的美食勝地。這家店分上下桌,一人吃跟多人吃也可以。餐牌的拉麵選擇不多,反而有很多小食,不設加一。點了一個長浜no 1 $105, 豬肩 豬腩肉各二,溏心蛋一隻,黑木耳跟醃梅菜,四塊紫菜先呷一口湯,拉麵湯濃厚度適中,麵質叫了普通,還真的有點軟,港式吃法,如果想日式吃法就一定要點硬/超硬。叉燒(豬肩)比較瘦,厚身而且肉香十足,豬腩肉則是一般拉麵店採用的,一層肥一層瘦,但這次的腩肉中間有點韌就是黑木耳夠爽口,醃梅菜咸甜適中,超惹味!溏心蛋半流心,口感很好,不過醃漬時間略略不足而那些紫菜則超爽脆!吃完真的滿飽的,還有那日本人侍應真的超有禮貌又勤快,值得一讚。

這家店分上下桌,一人吃跟多人吃也可以。

餐牌的拉麵選擇不多,反而有很多小食,不設加一。

而那些紫菜則超爽脆!

$105 (Lunch)
2020-01-04 83 views
今日同朋友去依間日式拉麵🍜小店食拉麵。拉麵店有四人位同bar 枱,位置唔算太多,不過唔會太迫。拉麵店除咗有拉麵之外,仲有唔少種類嘅小食。我點咗一個No 1拉麵 $105,一個叉燒拉麵$98。加咗$22蚊,分別叫咗2支綠茶。No 1拉麵用豬骨湯底熬了很多個鍾頭,豬骨湯甘醇不油膩,而且較清,不會太濃。而麵條幼直,不容易斷開,而叉燒肥瘦適中,入口快化,有煎過的油香。叉燒拉麵拉麵滿滿都是叉燒,每塊叉燒的厚度適中,而拉麵同樣是Q彈,配上日式辣豆芽十分滋味。而這間拉麵店的服務態度很不錯,老闆是日本人,很有禮貌。

No 1拉麵
長浜no  1拉麵

叉燒拉麵

而這間拉麵店的服務態度很不錯,老闆是日本人,很有禮貌。
2020-01-04
$100 (Lunch)
長浜no  1拉麵
  • No.1 拉麵
2019-12-22 102 views
坐落於九如坊的日式小店這家日本拉麵已開了一段時間以九洲豚骨湯底作主打甫入店日本藉師傅大聲迎接彷如置身大阪吃拉麵的感覺菜單簡單全部皆以豚骨作基底午餐可以特價配日式小食長浜no.1拉麵有全部的材料溏心蛋流心效果不錯但蛋味淡豬肉肉味非常濃郁鬆化主打的豚骨湯香濃而不臊入口和順吃罷不口渴不飽滯小食方面我們點了煎餃子和炸雞翼煎餃子飽滿煙韌中帶點脆口炸雞翼比較乾沒什麼肉味沒時間沒金錢跑到老遠日本在這裡享受一下日本風情也是不錯的
坐落於九如坊的日式小店
在這裡享受一下日本風情也是不錯的
長浜No.1
雞翼
2019-12-20
$100 (Lunch)
長浜No.1
  • 煎餃子
2019-12-20 89 views
朋友是個拉麵迷,不論任何情況,有拉麵他都必會選擇。在網上見很多評價對這間由日本人主理的拉麵好評,便帶友人帶慶祝他的第一份工作。店舖面積不算大,但就有濃厚的日式風格,在樓面當值的女店員十分有禮,招待滿分這裡點餐的方式有點特別,拉麵類的要用檯上的點餐紙圈想起要的種類,而小食或飲品則可直接向店員下單。光是餐牌,朋友已經能判斷出是四國的拉麵風格,我倆不約而同都點了No.1拉麵。根據朋友所言,要試師傅的功夫一定要點他們的招牌菜。點餐後,店員建議可以先食檯上的辣芽菜作前菜,但要注意不能直接用公用叉來吃。另外我們又點了一份炸雞軟骨,這個小食十分精緻,用小碗盛載著滿滿的雞軟骨,放上一小角的檸檬。炸物香口惹味,是一道伴酒的最佳小食。拉麵湯底濃郁,在碗邊上的氣泡可得知是近期流行的「泡沬系」做法。不但可以增添湯的濃郁感讓麵跟湯汁更加融合在一起,實際口感都不會像一般豚骨拉麵那吃到後來會膩的致命傷。拉麵可供食客自選軟硬度,朋友喜歡較硬的口感。廚師在上檯前把日式叉燒先輕輕燒過,令每塊叉燒都帶著陣陣炙燒壽司似的味道。我個人比較喜歡在旁邊的醃菜,不鹹亦不酸,伴在湯底味道融合得恰好處。我們都覺得湯底非常美味,朋友更加追

拉麵湯底濃郁,在碗邊上的氣泡可得知是近期流行的「泡沬系」做法。不但可以增添湯的濃郁感讓麵跟湯汁更加融合在一起,實際口感都不會像一般豚骨拉麵那吃到後來會膩的致命傷。拉麵可供食客自選軟硬度,朋友喜歡較硬的口感。廚師在上檯前把日式叉燒先輕輕燒過,令每塊叉燒都帶著陣陣炙燒壽司似的味道。我個人比較喜歡在旁邊的醃菜,不鹹亦不酸,伴在湯底味道融合得恰好處。我們都覺得湯底非常美味,朋友更加追加替玉(額外麵底)來嚐盡整碗湯底的精華,更是對拉麵師傅的尊重。
整個拉麵吃過後,完全沒帶口乾的感覺,可見得他們是貨真價實的拉麵店。
2019-12-19
  • No.1拉麵
2019-12-18 80 views
喺中環返工成日去搜尋好味嘅餐廳🍴個同事話想食拉麵 就搵咗呢間位於九如坊嘅拉麵🍜 係黎自福岡嘅人氣拉麵店🤩睇下個餐牌先我地兩個人一人叫咗一碗拉麵🍜 再叫咗個關東煮🍢食辛味噌拉麵$98呢款係店內嘅Signature Dish 點都要試下😋湯底辣得黎好香口 建議先飲啖辛味噌湯試試個味道 會上癮🤭 麵嘅軟度可以自己選擇 我就揀咗適中 比較有口感 玉子拉麵$98想食溫泉蛋 就叫咗呢個玉子拉麵🍜一黎到即刻飲啖湯先 呢個秘製嘅豬骨湯底 香濃而不膩叉燒肥美配上彈牙嘅拉麵 如果想偶爾加啲辣味 可以配搭免費送嘅配菜 - 辣芽菜 辣得黎好爽口👍🏻雜錦關東煮$48呢個關東煮🍢好抵食 有大大片蓮藕同魔芋(即係蒟蒻)好入味嘅福袋裡面係Mochi黎㗎 咬落去口感QQ 而雞蛋白蘿蔔亦煮得好入味

喺中環返工成日去搜尋好味嘅餐廳🍴

一黎到即刻飲啖湯先 呢個秘製嘅豬骨湯底 香濃而不膩

雜錦關東煮$48

• 辛味噌拉麵
2019-12-18 55 views
在短短一條的九如坊,一面是兒童遊樂場, 另一邊餐廳林立,在這幾間餐廳中,這間拉麵店都可算是老店了。 三、四年前去吃,要排隊,三、四年後再吃,平日晚上依然旺場, 八點去到,座無虛席,足足等了差不多45分鐘,拉麵才到來,餐廳只有一位日籍師傅主理,和另外兩位服務生, 可想然之餐廳真的忙不開交。(照片是離開時拍的)點了最basic沒有溏心蛋的豬骨湯拉麵($99), 叉燒小肥有好幾塊, 拉麵是偏幼直身的, 湯底是又白又濃的豬骨湯, 比一般我所試過的 味道清一點,油膩少一點。雖然叫拉麵店,但餐廳還有很多小食選擇。點了中size的關東煮($64), 有滷蛋、 魔芋 、年糕、 蓮藕和炸豆腐, 全部食材都浸得夠入味,夠淋。還點了一份煎餃子, 是普通的貨色。墨魚沖漬 ($50) 的份量比我想像中少了一點,但墨魚煙韌有咬口, 醃製的味道還挺開胃的。

(照片是離開時拍的)

雖然叫拉麵店,但餐廳還有很多小食選擇。

還點了一份煎餃子, 是普通的貨色。

-小肥Monday在中環😆🐷隻腳抖左成個星期雖然仲痛痛地🥺🙉但基本可以慢慢行到都算係大幸☺️呢間差唔多每個工作天Lunch都排長龍既人氣拉麵店🍜好彩早左少少黎無咁多人唔洗排直接埋位🤪黎到必食既No.1拉麵🍜滿滿既材料上枱已經心心眼爆棚😍🍜微微鹹香肉質滑嫩脂肪比例均勻既豚肉🐷配合十分之掛湯極硬有咬口既幼拉麵之餘😋🍜本身附有一粒具有流心效果溏心蛋既拉麵餐🍜😆🥚忍唔住整多粒亦真心高汁的🤤🥚另外口痕再整多份肉餡Juicy既餃子🥟🤪小肥之中環區拉麵推薦🍜😝
小肥Monday在中環😆🐷
另外口痕再整多份肉餡Juicy既餃子🥟🤪
小肥之中環區拉麵推薦🍜😝
2019-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
 中環搵食近PMQ附近既中環九如坊有一間由日本人主理的拉麵店店面小,只有20位置但偏偏每天都坐滿客人在香港開了很多年了每天新鮮製作的麵條,加上濃郁既豬骨湯底純粹不花巧,單純以美味吸引食客 No.1拉麵 有味玉,蔥,木耳,高菜,叉燒,紫菜簡單就是全部配料都有齊的一款一碗$105,在中環區,價錢可算合理份量足而有水準 玉子滷得入味,仍然保持流心入口嫩滑美味 高菜一般在拉麵比較少見的配料是醃漬物,切得細碎帶點咸味令拉麵吃來多一分味道,更豐富 木耳絲,夠爽脆四片紫菜  這種豚骨湯底,與我在日本吃的最大分別他少了一分油膩感一般在九州吃拉麵,都濃,咸,重,油偏重口味,這店家這湯,只有濃濃豚骨鮮味沒有再加添油脂,令吃起來清新很多~ 叉燒特別嫩滑,油膩感輕味道就偏淡 另一款叉燒有噴鎗火燒過,特別甘香肥湯底夠清,少油,喝完見底中環九如坊14號地下G/F, 14 Kau U Fong, Central港鐵上環站 E1 出口, 步行約6分鐘#拉麵 #中環 #中環美食 #九如坊 #Nagahama  #ラーメン #九州拉麵 #Rāmen
 中環搵食
近PMQ附近既中環九如坊
有一間由日本人主理的拉麵店
店面小,只有20位置
但偏偏每天都坐滿客人
在香港開了很多年了
每天新鮮製作的麵條,加上濃郁既豬骨湯底
純粹不花巧,單純以美味吸引食客

No.1拉麵
有味玉,蔥,木耳,高菜,叉燒,紫菜
簡單就是全部配料都有齊的一款
一碗$105,在中環區,價錢可算合理
份量足而有水準

玉子滷得入味,仍然保持流心
入口嫩滑美味

高菜
一般在拉麵比較少見的配料
是醃漬物,切得細碎帶點咸味
令拉麵吃來多一分味道,更豐富

木耳絲,夠爽脆
四片紫菜
 這種豚骨湯底,與我在日本吃的最大分別
他少了一分油膩感
一般在九州吃拉麵,都濃,咸,重,油
偏重口味,這店家這湯,只有濃濃豚骨鮮味
沒有再加添油脂,令吃起來清新很多~
 叉燒特別嫩滑,油膩感輕
味道就偏淡
 另一款叉燒有噴鎗火燒過,特別甘香肥
湯底夠清,少油,喝完見底
中環九如坊14號地下
G/F, 14 Kau U Fong, Central
港鐵上環站 E1 出口, 步行約6分鐘
#Rāmen
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-11-13 752 views
來自福岡的人氣拉麵店長浜 No.1 拉麵,已在現址經營多年,曾經是九如坊常客的我,看着它開業,由日本人主理,出品規格嚴謹,頗受中環一族歡迎,路過的時候多見高朋滿座,當時賣近$100/碗拉麵算是進取,現在已經變成常態,最緊要物有所值。星期六的中午,正值陽光普照,秋高氣爽,來一碗福岡豬骨湯麵加小吃,簡單美好的開始!招牌長浜 No.1 拉麵 $105以秘製豬骨湯底湯底拉麵為特色,熬製多個小時,湯頭甘醇香濃。淺褐色的湯頭,蘊藏豬骨的精華,看來並不油膩,可見熬湯控油的功夫。配上每天新鮮製造的幼直麵條,我選了偏硬質感,咬落煙韌有力,而且非常掛汁,完美的配合,滋味十足。有別於一般採用豬肩肉作叉燒的拉麵店,此店特別選用較肥美的豬腩肉,煎過的圖形豬內片,味香豐腴,入口快化。另外兩片較瘦的普通叉燒,相對不及特色。糖心蛋流心,配上大量非常爽口的木耳,紫菜有三片,高菜亦多,基本上無需加額外配料。但送上的辣椒芽菜建議必吃,芽菜新鮮爽口,辣香恰到好處。柚子蘿蔔 $40原本以為是開胃帶酸的小吃,卻是帶點漬物的鹹,混合了點柚子絲,同吃口感鹹酸甘並重,頗有趣。燒魚餅 $48金黃外皮有點脆,白雪內心饀料外表有些似蘿蔔糕,

招牌長浜 No.1 拉麵 $105

招牌長浜 No.1 拉麵

以秘製豬骨湯底湯底拉麵為特色,熬製多個小時,湯頭甘醇香濃。

招牌長浜 No.1 拉麵

另外兩片較瘦的普通叉燒,相對不及特色。

招牌長浜 No.1 拉麵

但送上的辣椒芽菜建議必吃,芽菜新鮮爽口,辣香恰到好處。

柚子蘿蔔 $40

柚子蘿蔔

柚子蘿蔔

燒魚餅 $48

燒魚餅

金黃外皮有點脆,白雪內心饀料外表有些似蘿蔔糕,口感亦有少少似,相信是魚肉混合了粉的原因,質感密度不高,魚餅內藏青蔥及紅蘿蔔幼粒,成功提味,總結而論,不過不失。

特別一提,配上薑蓉很辣。

燒牛舌 $50

燒牛舌

厚切牛舌,有幾件燒至表面有微微焦,所以有少少脆,但並非每一件都有這個效果,早已經用鹽及醬油醃味,吃到鹹香味豐富,鬆軟中有咬口,佐酒非常不錯。

周末的九如坊中午不忙碌,寧靜輕鬆慢慢吃,符合我的期望,水準不俗,價錢合理,不失為一好選擇。
2019-11-10
$243 (Dinner)
2019-11-11 204 views
間中就會拉麵癮起,想要吃拉麵!今次選了中環這間長濱No.1拉麵試一試~不知道長濱這個地方的拉麵有什麼特色,所以選了一個招牌的No.1 拉麵~配料很豐富,有木耳,流心蛋,4片叉燒,其中兩片有炙燒過,油膩香更明顯,而且亦比較肥美! 拉麵是我喜歡的直身幼麵,麵質煙韌,豬骨湯底真材實料,雖不算非常濃郁,但都還不錯。送上的辣芽菜比想像中更辣,我只能淺嘗!朋友試了辛味噌拉麵,辣度對我們來說都稍高,味噌味不濃郁,似吃辣味豬骨湯,比較失色。配料方面,只有兩塊叉燒,沒有炙燒梅頭,總括來說,另一款比較美味呢!
間中就會拉麵癮起,想要吃拉麵!

今次選了中環這間長濱No.1拉麵試一試~

今次我有一手準備,揾左一間位於中環九如坊一間拉麵店,點解無他的,因為我老公就愛就係食拉麵,為左想佢放假可以 relax下,會陪佢四圍遊下食下好野氹下佢囉! 撐小店兼真係由日本師傅去煮理。門口就較現代感但店內透著自然光讓人感到舒服,好多客人都係情侶,小家庭還設外賣架。要試就必選佢地嘅 No 1 招牌拉麵啦 !賣相已經十分吸引,即刻喝口湯先,好濃郁有點杰身,滿足其他配料都好正,由其醃過嘅辣牙choi炙熱過嘅叉燒好好味超香,肥瘦厚薄適中,口感自然豐富,大滿足。板燒厚切牛舌軟淋又入味,醮點醬汁同少去胡椒醬就出色。而且落單時可選半份或一份嘅,我同老公選左半份,好留肚試其他小食!餃子自家製作的煎得香脆,熱辣辣皮薄餡豐富,份量適中,又係必食之選。燒魚餅金黃外表鬆軟質感無平時嘅彈性,除魚肉外還有豆腐同支豆粒,反而口感更突別,配薑蓉醬汁同食好好味道。

要試就必選佢地嘅 No 1 招牌拉麵啦 !

板燒厚切牛舌
軟淋又入味,醮點醬汁同少去胡椒醬就出色。

2019-11-02
$120 (Lunch)
  • 長浜No.1拉麵
2019-11-02 105 views
差不多到放工時候,接到新任務,要去中環九如坊附近交收一啲文件,同個工友一齊完成工作後,係付近一間叫長浜 No1嘅拉麵店,搵咗兩個窗口位,可以望到街外景況,枱面有落單点菜紙,工友叫咗嗰辛味噌拉麵,我叫咗一個玉子拉麵,飲品要咗汽水加多一個小食係炸雞軟骨,飲品最快到,跟住就係兩碗拉麵,我食嘅玉子拉麵好大碗,有一隻流心蛋,豚肉都好大件,麵唔太冧,好爽口,工友話佢嘅辛味噌拉麵都好大碗,辣辣地好開胃,小食雞軟骨炸得好香脆,細細粒容昜食,兩個人好快就食哂碗麵,齊聲話下次可以再來過。

,搵咗兩個窗口位,

可以望到街外景況,枱面有落單点菜紙,

工友叫咗嗰辛味噌拉麵,

我叫咗一個玉子拉麵,

飲品要咗汽水加多一個小食係炸雞軟骨

,飲品最快到

,跟住就係兩碗拉麵,我食嘅玉子拉麵好大碗,有一隻流心蛋

,豚肉都好大件,麵唔太冧,

細細粒容昜食,兩個人好快就食哂碗麵

,齊聲話下次可以再來過。