2021-07-31 184 views
我係開飯呢度咁耐都未試過係間餐廳做第一篇食評,首先要講下佢d要改善的地方,我地一坐低個陣正常係會有杯茶或冰水 ,但呢間係俾杯熱水如果一間食魚生飯嘅日本餐廳黎講可以改善下~同埋佢嘅選擇其實睇落係唔見多,一來冇卷物又冇,二來佢主打既海鮮飯唔係太多種類。我自己本身好鐘意食魚生飯既~講返佢d優點先,佢個麵豉湯係正常既,起碼有豆腐粒,魚生食落都算新鮮,佢個多春魚燒得比較好,因為開係樓上關係 價錢都係同高級冰室既差唔多,期待下次食會好d~

我自己本身好鐘意食魚生飯既~

2021-07-31
Type of Meal
Lunch
2021-07-29 171 views
旺角有好多間日本野呀,今日同朋友呢就隨機揀一間日本嘢食。你間日本餐廳呢就位於油麻地站附近嘅啫,喺雲貴香上面。一入到去啦已經俾佢裝修吸引呀,環境非常之日本,無論係裝飾啦定係燈飾都好靚呀。刺身拼盤(松)$238有蝦兩隻、吞拿魚三片、三文魚腩三片、由金魚三片、海膽半版刺身呢系非常之新鮮同埋鮮甜,而且呢個價錢來講係一啲都唔貴又可以食到海膽。唔識生日嘅朋友都唔緊要啊,呢度仲有好多其他選擇,例如串燒、炒飯、壽喜燒等等。鹽燒後設牛舌串($28)牛舌非常之厚身,而且鹽燒嘅香味非常之濃郁。鐵板牛柳粒( $88 )牛柳粒嘅份量非常之多,而且埋算粒一齊食令人回味無窮蒲燒鰻魚串( $38 )和風炸雞( $58 )呢個炸雞呢除咗份量好多之外,佢嘅沙律醬非常之清爽啊,令到呢成個炸雞都唔會好油膩。蟹子海膽炒飯( $88 )蟹子嘅爽甜同埋呢海膽嘅鮮味都好濃郁。
刺身拼盤(松)$238
有蝦兩隻、吞拿魚三片、三文魚腩三片、由金魚三片、海膽半版
鹽燒後設牛舌串($28)
牛舌非常之厚身,而且鹽燒嘅香味非常之濃郁。
蒲燒鰻魚串( $38 )

2021-07-28 125 views
這是一個朋友烏烏龍龍搵返來嘅食肆,事關西洋菜街好多門牌號係阿拉伯數字加英文字母的,總之我都試過擺烏龍囉 。今次係搵影音器材,職員電話度話,間紅豆冰舖頭隔離部lift上來就見到,誰不知上到去係間食肆,記低下次來為咗呢個緣份來幫襯。而真正嘅影音舖係喺紅豆冰鋪頭另一邊行條走廊之後嘅另一部lift。第一眼睇中嘅係『極上北海道帶子丼』,話明帶子丼,帶子有3大粒,來自北海道冇得輸,帶子之外,仲有大大隻鮮刺身蝦,還有三文魚,98蚊可以話超值。魚,蝦,蟹,蜆都係我哋喜歡的食物,因此『清酒牛油煮蜆』亦成為呢晚的前菜,估唔到的份量多多,中等size好飽滿,漲卜卜,好似食極都食唔哂。『牛肉壽喜鍋』有金針菇,香菇,娃娃菜,豆腐,當然仲有牛肉,好豐富,開始懷疑叫多咗嘢,QR code點餐時冇諗到樣樣都咁大份,諗住一次過點晒唔使煩,還有『大阪燒』都係大大份,好飽吖。

🇯🇵正值日日追睇東京奧運,都試吓新開既日本野先,內裡裝修好有日本feel,牆上都係畫同掛曬燈籠,大多係梳化位,幾舒服。🤩menu 有非常多選擇,除左刺身之外,有唔少熟食,岩我呢啲唔食生野既人都可以照同朋友一齊黎聚腳。⚪️鐵板牛油帶子 $68帶子都幾大粒,亦重牛油味,帶子肉質也不錯。🦐刺身拼盤(松)一次過試曬赤蝦、三文魚腩、呑拿魚、油甘魚、同海膽。我會食海膽既,都ok ,同枱朋友話最好食係三文魚。🐂鐵板牛柳 $88呢碟係係見到隔離枱點左好香,吸引我點既,果然真係好好食。甜甜地,牛柳又夠嫩。😋鹽燒厚切牛舌串 $52依兩串牛舌要讚,好惹味,一向鐘意厚切既牛舌比較有咬口。🐠鹽燒多春魚 $2828蚊就有四條,幾抵食🍚蟹籽海膽炒飯 $88每啖飯都充滿好濃既海膽味🐓和風炸雞 $58炸雞皮非常香脆,內裡仲有油份,唔會乾,不過略嫌有小小咸。.💡最後想補充既係,鋪面人手充足,野食都快到,而且店員服務幾好,我第一次點菜忘記左係電子落單,店員都照比我口頭點菜,仲不時主動幫我地添茶。👍

⚪️鐵板牛油帶子 $68
帶子都幾大粒,亦重牛油味,帶子肉質也不錯。

🦐刺身拼盤(松)

🐂鐵板牛柳 $88

😋鹽燒厚切牛舌串 $52
依兩串牛舌要讚,好惹味,一向鐘意厚切既牛舌比較有咬口。

🐠鹽燒多春魚 $28
28蚊就有四條,幾抵食

🍚蟹籽海膽炒飯 $88
每啖飯都充滿好濃既海膽味

🐓和風炸雞 $58
炸雞皮非常香脆,內裡仲有油份,唔會乾,不過略嫌有小小咸。
2021-07-27
Type of Meal
Dinner
2021-07-28 417 views
星期日放假去左旺角行街,行到傍晚時份,攰攰地個肚開始打鼓,一路行一路諗緊食咩之際,友人想食日本野,碰巧發現呢間鋪頭,上OPENRICE 望過原來新開張鋪頭,望完相片覺得賣相好吸引,價錢都算平民,即刻試下先。間餐廳位於大廈2樓,一打開𨋢門就俾鋪頭嚇親,以為用咗隨意門去左日本東京居酒屋,裝修及燈光超級日本風,尤其是d卡位佈置,好靚,未食已經好興奮。店員安排好座位就睇餐牌揀野食,食物款式都好多選擇,刺身、燒物、鍋物、海鮮丼、揚物、甜品、酒等等1.鹽燒厚切牛舌串(2串)$52牛舌味道好濃厚,肉質口感柔軟多汁。2.三文魚海膽飯 $88魚生新鮮鮮甜,壽司飯粒粒分明,溫度很好,口感煙韌。3.鐵板牛油帶子 $68帶子大大粒,仲有本菇伴碟,醬汁香濃,好好味。4.鐵板牛柳 $88惹味醬汁加埋好多香蒜片,醬汁應該煮到焦糖化左,有少少拉絲,醬汁伴埋牛柳,香軟嫩滑,味道濃厚 。5.牛肉壽喜燒 $58牛肉鍋湯底甜甜地,牛肉份量好多,又有豆腐、金菇、芋絲等等,味道好又抵食。6.海膽刺身 (大板)$148海膽鮮甜,份量多,用紫菜夾住食,超好味。呢度無論裝修環境同食物質素都一流,食左咁多野先係$552,性價比一流,大滿

1.鹽燒厚切牛舌串(2串)$52
牛舌味道好濃厚,肉質口感柔軟多汁。
2.三文魚海膽飯 $88
魚生新鮮鮮甜,壽司飯粒粒分明,溫度很好,口感煙韌。
3.鐵板牛油帶子 $68
帶子大大粒,仲有本菇伴碟,醬汁香濃,好好味。
4.鐵板牛柳 $88
5.牛肉壽喜燒 $58
6.海膽刺身 (大板)$148
海膽鮮甜,份量多,用紫菜夾住食,超好味。

呢度無論裝修環境同食物質素都一流,食左咁多野先係$552,性價比一流,大滿足。
2021-07-25
(以下內容為非專業食評,只識分好食/唔好食)第一次寫食評,見新開openrice冇食評,我就支持下,希望呢啲時勢多啲人支持。朋友話呢度新開,啲嘢ok好食,前幾日同朋友3點幾黎左試下食lunch,場面有啲冷清,咁我地就叫左鹽燒鯖魚定食、炸雞定食、網燒美國穀飼牛扒定食。我係食鯖魚定食,個定食有一小碗沙律菜沙、一小碗螺肉青瓜、點鯖魚醎醎地嘅汁(sor我唔太記得咩味)、三文魚麵豉湯、一碗珍珠米白飯。條魚比我想像中大條(我以為啲定食通常細條啲),塊皮燒得脆而唔會太乾身,食落都新鮮,唔會有唔新鮮嘅腥臭味,(我以身體表示唔新鮮我會好快敏感出疹lol)。我嘅食法係一開波就唧檸檬汁落條魚,佢比嗰個汁我間中點下,主要係想送白飯有啲味,去到後期我食晒d飯就冇點汁,因為覺得有啲醎。基本上所有嘢都正正常常,我個人覺得幾好食,對得住58蚊呢個價錢有凸。另外有個牛扒定食,我同朋友都覺得個牛扒煎得唔錯,我諗7成熟左右(呱?)個心係粉紅色,咬落唔un,唔會過火,我個人認為好食,88蚊唔算貴。(利申平時成日叫一條prime肉眼/西冷返屋企煎,呢個定食$88牛扒有呢個質素真係好ok)至於個炸雞定食,好遺憾我唔記得影相,我試
(以下內容為非專業食評,只識分好食/唔好食)

至於個炸雞定食,好遺憾我唔記得影相,我試過一舊炸雞,幾好食,少少脆,炸雞份量對我女仔黎講有啲多,普通男性應該ok,好_大食嘅男仔例如我個肥仔朋友表示晏晝食得多嘅人覺得唔係好夠。

因為我有濕疹,好易敏感,所以冇試食魚生飯,下次搵機會試試!我朋友話以後呢度可以做Lunch飯堂🤣 呢位朋友都幾嘴刁,基本上佢話得好食都唔會伏!希望多啲人黎令佢持續發展,但唔好太多人,因為我唔想等位🤪
(利申非打手,雖然我成日質疑好多打手)
2021-07-24
$66 (Lunch)
  • 炸雞定食
2021-07-27 23 views
喺潮流特區行完街之後,見到呢一間餐廳新開,竟然係我最鍾意食嘅日本嘢,我就梗係要即刻上去食啦,餐廳環境好多日本風嘅裝飾,坐位好舒服,啲侍應都好有禮貌。見到佢哋有午市套餐,不過我六點幾嚟食就梗係冇啦🤣呢度嘅食物主要都係一啲和食比較多,但係都有刺身丼。我自己就嗌左巨峰提子乳酪,甜甜地,飲落去成個人都爽哂!食日本嘢就梗係要嗌串燒啦,我就嗌左佢嘅牛舌同埋黑豚腩肉串,牛舌切得好厚,調味啱啱好,黑椒味唔會落得好重手。以佢嘅黑豚腩肉串有成三塊咁多,個醬汁配搭得啱啱好。呢度冇諗過竟然仲有天婦羅食,呢度嘅天婦羅除咗有天婦羅蝦之外,亦都有青椒、金菇、冬菇等等,平時好少食到天婦羅金菇,但係佢炸到棵櫻花樹咁🤣食落口有啲似炸麵最鍾意食壽喜燒鍋嘅我,佢啲菜同豆腐索晒啲壽喜燒嘅味道,啲牛都有成五六塊咁多!

我自己就嗌左巨峰提子乳酪,甜甜地,飲落去成個人都爽哂!

2021-07-27 24 views
呢一間開喺兆萬對面嘅餐廳,應該係新開嘅,因為記得之前呢度係食麵嘅位置,而家竟然開咗一間質素都唔錯嘅日本餐廳,價錢一啲都唔貴,CP值勁高!我同朋友兩個人好似放題咁不斷喺度嗌嘢食,因為佢嘅價錢真係好抵食,雖然呢一度冇壽司手卷嗰啲,但係對於我呢啲咁鍾意食熟食同刺身嘅人,就啱啱好滿足晒我兩樣嘢啦!首先講吓佢嘅刺身拼盤,包括左右三文魚、吞拿魚、赤蝦同埋油甘魚,個人認為佢嘅油甘魚好好食,好新鮮,而且每一塊刺身都切到好厚身!咁鍾意食雞軟骨嘅我,就梗係要嗌佢哋嘅炸雞軟骨食下啦,份量好多,而且配埋檸檬汁,炸得唔會好燶,亦都唔會好咸。而佢呢度亦都有一款幾特別嘅沙律,就係黑松露三文魚沙律啦,呢一款沙律真係令我食唔停口,黑松露味好香,而且同三文魚真係好夾,配埋啲沙律菜食亦都唔會覺得好乾。

上網見到旺角呢度有日本嘅新餐廳,梗係要來試吓啦,餐廳地理位置好方便,喺旺角同埋油麻地交界,平時行完街過嚟都好方便,本身唔抱咩期望,但係估唔到咁高質,仲要好抵食💕一嚟到,餐廳人氣好高,環境好乾淨企理,加上職員嘅服務態度都好好,重點係呢度嘅嘢食又平又好咩都好我哋假日嚟到都有午市套餐,幾十蚊就有交易🤟🏻角切魚生丼定食(仲有嘢飲我哋叫咗熱嘅宇治抹茶🍵麵豉湯)超級抵食,魚生勁新鮮,仲要全部都勁厚切,食到超飽,加上宇治抹茶都好香抹茶味,麵豉湯都好足了,成個套餐勁豐富勁滿足🤩牛肉壽起燒定食同樣地都有麵豉湯同埋飯,麵豉湯落足料,裏面有金菇、娃娃菜、生菜、粉絲,而仲有勁多牛肉,牛肉鮮嫩💕小食叫咗一個鐵板牛柳必食推介,牛柳勁林勁甜免治雞肉串棒另一樣必食推介,雞肉肉質鮮嫩三文魚明太子超級好食!啱晒各位三文魚控芝士蛋糕🍰估唔到$18就有咁高質嘅芝士蛋糕,好香濃💕

角切魚生丼定食(仲有嘢飲我哋叫咗熱嘅宇治抹茶🍵麵豉湯)

牛肉壽起燒定食

小食叫咗一個鐵板牛柳
必食推介,牛柳勁林勁甜

免治雞肉串棒
另一樣必食推介,雞肉肉質鮮嫩

三文魚明太子
超級好食!啱晒各位三文魚控

芝士蛋糕🍰
估唔到$18就有咁高質嘅芝士蛋糕,好香濃💕

2021-07-24 71 views
今天放工和好朋友去旺角吃日本料理 ,因為太掛住日本嘅食物,所以就揀咗食日本料理。呢間大山料理最近做緊優惠,食午市食套餐就可以送一件北海道芝士蛋糕 ,夜晚食飯夠一百蚊仲有十蚊優惠 ,所以好抵食。佢午市套餐都好多選擇,價錢都好抵食。仲有魚生飯套餐,有湯,有前菜,呢個價錢可以食到 魚生飯套餐,真係好抵食。我哋叫咗鰻魚炒飯, 炒飯唔止賣相靚, 食落去都好好食,鰻魚大大粒,好有口感,炒飯用料豐富。另外我哋叫角切魚生飯, 佢嘅賣相都好靚,有三文魚 ,吞拿魚,蟹柳絲,蟹子,用料非常豐富,分量都好大碗食材好新鮮。我哋都叫左生蠔 ,好新鮮,好大隻 ,淡淡清新。三文魚魚腩刺身, 刺身入口即溶, 刺身非常肥美。黑松露三文魚沙律,必食推介,好香嘅黑松露, 黑松露好大粒, 三文魚嘅份量都好多。巨峰提子梳打同埋黑糖薑母茶,味道都好好。

佢午市套餐都好多選擇,價錢都好抵食。

我哋都叫左生蠔 ,好新鮮,好大隻 ,淡淡清新。

三文魚魚腩刺身刺身入口即溶, 刺身非常肥美。

巨峰提子梳打同埋黑糖薑母茶,味道都好好。

2021-07-23 47 views
今日要出旺角買野,肚餓就開始搵嘢食。買完想買嘅嘢,抬頭望一望,就見到呢一間應該係新開張嘅日式餐廳,咁就諗住不如試吓啦當晚大約七點幾到餐廳,餐廳都算多枱,佢安排咗我哋坐喺窗邊嘅卡位位置,可以望住旺角街道景色,氣氛同埋感覺都幾好。落單係用QR code落單,食物種類都算多。個牛舌係剛剛燒完就上菜,唔係薄身嗰隻牛舌,食落唔靭又Juicy,讚👍🏻見有普通餃子同埋雞皮餃子揀,就想試吓特別嘅雞皮餃子。佢配咗啲沙律菜同埋和風沙律汁,個沙律汁可以攞嚟點沙律又可以用嚟點餃子。個雞皮餃子係熱辣辣,又係好多汁,點埋呢個和風沙律汁係好夾,係真心好好味😋然後就係三文魚海膽丼同埋三色魚生飯。啲魚生唔腥,而且啲份量都幾多。鹽燒油甘魚鮫都幾大件,落啲檸檬汁,真係好好味!燒到外皮脆口,入邊啲魚肉好滑,強烈推薦大家試吓😍平時我去日本餐廳食嘢通常主要食魚生類,熟食類係冇乜期待,但呢間餐廳嘅熟食真係處理得好好,下次如果同朋友嚟飲住酒食燒物都應該幾正👍🏻而且店員亦都好勤力咁加水而且好有禮貌👍🏻👍🏻

鹽燒牛舌

雞皮餃子

三文魚海膽丼
三色魚生丼

鹽燒油甘魚鮫

2021-07-22
$175 (Dinner)
雞皮餃子
三色魚生丼