2024-03-16 1106 views
呢間老北京,菜式好食,裝修唔錯,尤其推介烤羊肉串,但明明Openrice訂位,講明每人消費$300或以上,就可以有北京填鴨半價以及免火鍋鍋底。但到埋單時,優惠就只可以二揀一。這種呃人的優惠手法,今時今日真係要不得,真係想去消委會投訴。
2024-03-16
2024-01-12 1977 views
銅鑼灣老北京, 冬季推出火鍋, 今晚訂了位約幾個中學同學去試下, 邊爐取暖.房座要六位起, 所以我們三人安排了坐卡座.  落了單食火鍋,  先送上茶及醬油,  分別各付每位 $25-, 即自行混醬. 送 來古法銅鍋, 具統傳特式, 清湯底 配杞子, 薑 $138-  配料食物源源送到. 有雪花肥牛 $248, 顏色鮮明. 牛柏葉 $100.   午餐肉 $68,  蔬菜叫了多款,  菠菜 $48津白 $48萵筍  $48 ~  好爽口. 腐竹 $58  ~ 加上麻辣湯, 感覺多了一份刺激感.手工麵條 $60- , 幾彈牙.同學們 個 個勁擦得,  轉眼已全部食清.再加個 高湯小籠包 (6個)  $70-  上檯熱騰騰, 沾些浙醋, 感受一下北京小食, 也不錯.
房座要六位起, 所以我們三人安排了坐卡座.
有雪花肥牛 $248, 顏色鮮明.
雪花肥牛
牛柏葉 $100.   午餐肉 $68,
午餐肉
蔬菜叫了多款,  菠菜 $48
菠菜
津白 $48
津白
萵筍  $48 ~  好爽口.
萵筍
腐竹 $58  ~ 加上麻辣湯, 感覺多了一份刺激感.
腐竹
手工麵條 $60- , 幾彈牙.
手工麵條
同學們 個 個勁擦得,  轉眼已全部食清.
高湯小籠包 (6個)
$390 (Dinner)
雪花肥牛
菠菜
津白
萵筍
腐竹
手工麵條
高湯小籠包 (6個)
1K
2024-01-10 890 views
天氣涼了又係食火鍋時間, 今天我們一家四口去了銅鑼灣,  老北京, 吃京式火鍋.餐廳面積不太大, 設有幾間活動房廳, 及卡座.店員送上餐牌,  火鍋精選食材有兩頁. 檯上設有電磁爐,  用傳統銅火鍋, 普通湯底 $138- , 以清水加杞子, 蝦米,  薑和大蔥.傳統醬料:   麻醬, 腐乳, 辣椒油, 芫茜,  蔥等,  每位收費 $25.   各自調味.另茶水 每位收費也是 $25. 另收加一小帳. 火鍋水滾了, 所選擇的配料一一送到,   寧夏灘羊 $268-,  肉質細嫩, 沒膻味, 脂肪平均, 好食.鮮豆腐  $48-, 有豆香幾滑.午餐肉:  $68-, 厚切肉質不錯.魚片  $180- ,  大大件 生菜 $48-    翠綠新鮮,  灼一灼便可.粉絲  $38-,  好滑口.白菜豬肉水餃 (10隻)  $95-.     餡料多肉味濃.收費不便宜,  食物質素可以.
餐廳面積不太大, 設有幾間活動房廳, 及卡座.
店員送上餐牌,  火鍋精選食材有兩頁.
另茶水 每位收費也是 $25. 另收加一小帳.
鮮豆腐  $48-, 有豆香幾滑.
午餐肉:  $68-, 厚切肉質不錯.
魚片  $180- ,  大大件
生菜 $48-    翠綠新鮮,  灼一灼便可.
粉絲  $38-,  好滑口.
收費不便宜,  食物質素可以.
$300 (Dinner)
2023-11-17 825 views
銅鑼灣有一間出名嘅京式菜館,有傳統嘅京式火鍋,天氣開始轉涼,喺打火鍋嘅好時間🤗京式火鍋同我地廣東火鍋最大嘅分別,係京式火煱唔會有好多唔同款式又濃味嘅湯底,只要係用清水做湯底,再配合自己混出的醬汁同火煱食材一齊食用。我同朋友每款食物都叫左一D:🥓寧夏灘羊🐟魚片🥓雪花肥牛🥩午餐肉🍜手工麵條(份)🥗土豆片、粉絲、菠菜、生菜肉類同蔬菜份量都啱啱好,肉類有夠新鮮,羊肉同肥牛切得好薄;麵條爽滑,配合埋清湯底食,同平時食開嘅濃味嘅湯底有好大分別,真係別一番風味😃

我同朋友每款食物都叫左一D:
🥓寧夏灘羊
🐟魚片
🥓雪花肥牛
🥩午餐肉
🍜手工麵條(份)
🥗土豆片、粉絲、菠菜、生菜

2023-11-11
$500 (Dinner)
2023-11-11 692 views
我之前未試過食京式火鍋,今次第一次同朋友一齊,原來傳統嘅京式火鍋係用清水作湯底,再配合多款醬料,按個人口味自行製"混醬",然後作點火鍋配料之用。食🥘京式火鍋,一定要叫最出名嘅💡寧夏灘羊,每片羊肉都切得薄薄嘅,入湯即熟,再配合埋"混醬"一齊食,真係有另一番滋味!而我同朋友都叫多左好多唔同嘅火鍋料,好似有💡魚片💡雪花肥牛💡午餐肉🥗菠菜、生菜、土豆片、粉絲💡手工麵條(份)每樣配料都好新鮮👍🏻💡高湯小籠包(6個)- 小籠包一籠有6個,皮薄,每個包都有鮮肉湯係入面,食嘅時候真係要好小心👍💡高力豆沙(4個)- 高力豆沙,四個都大大個,真係滿足晒我好鐘意食甜點嘅朋友😃

而我同朋友都叫多左好多唔同嘅火鍋料,好似有
💡魚片
💡雪花肥牛
💡午餐肉
🥗菠菜、生菜、土豆片、粉絲
💡手工麵條(份)
每樣配料都好新鮮👍🏻

💡高湯小籠包(6個)
💡高力豆沙(4個)
2023-11-07
$540 (Dinner)
  • 高力豆沙
銅鑼灣嘅「老北京」主打地道北京菜,環境比較傳統中式的設計,當然主食唔少得北京填鴨🤣🤌🏻北京烤鴨(半隻)以中菜同北京菜為主,同女朋友和家人點咗半隻🦆鴨肉份量都幾多,肥瘦適中啖啖肉,重點配薄薄烤鴨皮同特製醬一齊食,仲有青瓜同蔥我,自己特別鍾意春卷皮好煙韌🤌🏻老北京炸醬麵 HKD98店舖用上五種不同嘅香料,再加五花腩慢慢調製炸醬,帶點微辣地非常惹味~而麵份量都好多,質感偏厚身😛🤌🏻韮菜盒子 (2個)外型好得意🤣師傅將一個盒子分成兩邊,韮菜好足料,4人每人一口剛剛好🤌🏻芹菜豬肉水餃(10隻)水餃大大隻同樣好足料,芹菜好香,配上香醋而呢個係家常選擇🤌🏻高力豆沙4個高力豆沙口感軟綿綿,沾上糖之後一口咬落去,比起平時食開嘅豆沙包更加好食,沾過糖但甜而不膩🤌🏻拔絲香蕉🍌食北方菜當然要試試拔絲甜品,一上枱成為拍照焦點🤣外層糖衣好香好好味,裹面軟綿綿香蕉,拔絲好好考師傅手功,香蕉外層焦糖脆脆地😁外脆內軟🚩 老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓#addifoodie #addifoodie銅鑼灣#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處

🤌🏻北京烤鴨(半隻)
以中菜同北京菜為主,同女朋友和家人點咗半隻🦆

🤌🏻老北京炸醬麵 HKD98

🤌🏻韮菜盒子 (2個)

🤌🏻芹菜豬肉水餃(10隻)
水餃大大隻同樣好足料,芹菜好香,配上香醋而呢個係家常選擇

🤌🏻高力豆沙4個

🤌🏻拔絲香蕉🍌

🚩 老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓

#addifoodie #addifoodie銅鑼灣
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #老北京 #北京菜 #北京填鴨
2023-10-03
Type of Meal
Dinner
  • 北京烤鴨
  • 高力豆沙
🎶好耐冇食過北京烤鴨~~ 最近同男朋友同屋企人去咗銅鑼灣嘅「老北京」食地道北京菜 估唔到仲有打卡好靚嘅拔絲香蕉!😳 連隔離枱見到都即刻忍唔住問我哋係咩嚟xdd ✻北京烤鴨(半隻)HKD258北京烤鴨肥瘦適中 半隻份量都幾多🦆我哋四個人食啱啱好 個人好鍾意佢嘅春餅~~ 另外叫多咗份春餅😋✨ 用春餅夾住烤鴨 醬料同蔥 口感一流~~✻老北京炸醬麵 HKD98原來老闆用五種不同嘅香料同五花腩慢慢調製出個炸醬!微微辣辣地咁非常惹味~ ✻韮菜盒子(2個)超多韮菜好足料!四個人每人半件啱啱好💚✻芹菜豬肉水餃(10隻)HKD95豬肉水餃大大隻 同樣好足料 芹菜好特別!✻高力豆沙(4個)HKD80大愛高力豆沙💕 香脆鬆軟入面仲有豆沙 甜甜地入口好滿足~✻拔絲香蕉 HKD98 一上枱成為眾人焦點xd 拔絲好靚 相信好考師傅手功😳 香蕉外層有啲焦糖脆脆地咁 外脆內軟~🍌

✻北京烤鴨(半隻)HKD258

✻老北京炸醬麵 HKD98
老北京炸醬麵

✻韮菜盒子(2個)
超多韮菜好足料!四個人每人半件啱啱好💚

✻芹菜豬肉水餃(10隻)HKD95
豬肉水餃大大隻 同樣好足料 芹菜好特別!

✻高力豆沙(4個)HKD80
大愛高力豆沙💕 香脆鬆軟入面仲有豆沙 甜甜地入口好滿足~

✻拔絲香蕉 HKD98

2023-10-10 582 views
與朋友聚餐,選址渣甸中心的老北京。朋友素愛清淡,今天選的全是京菜中比較清淡的菜式。老醋蜇頭色澤透亮,入口脆而厚實,醋的清香從海蜇皮滲透出來,十分清新爽口,黃瓜同樣入味,酸香開口,很好的頭盤菜!賽螃蟹吃北京菜少不免來一道賽螃蟹,炒蛋白模仿蟹肉的質感,一黃金蛋兼置於中間,擺盤精美水嫩嫩蛋白香滿滿,配上鎮江醋,清爽開胃。小籠包外皮厚薄適中,外表均一,咬開盡是滿滿肉汁。酸菜白肉鍋湯頭酸而不嗆、口感溫和,暖和而清淡。
與朋友聚餐,選址渣甸中心的老北京。
朋友素愛清淡,今天選的全是京菜中比較清淡的菜式。
老醋蜇頭
色澤透亮,入口脆而厚實,醋的清香從海蜇皮滲透出來,
十分清新爽口,黃瓜同樣入味,酸香開口,很好的頭盤菜!
賽螃蟹
水嫩嫩蛋白香滿滿,配上鎮江醋,清爽開胃。
小籠包
外皮厚薄適中,外表均一,咬開盡是滿滿肉汁。
酸菜白肉鍋
湯頭酸而不嗆、口感溫和,暖和而清淡。
在網上尋找正宗京菜,發現這間蔡瀾筆下推薦的老北京!裝潢很有中國味。菜式很多,一時間看得眼花撩亂,本想來一隻片皮鴨,可惜剛好買完,下次來要先預訂!吃北京菜不吃羊肉怎行?本想來一道孜然羊肉,卻被隔壁的羊肉串吸引了!羊肉串用鐵枝穿上,肉粒大塊,入口香嫩而微羶,加入孜然及辣椒粉,香且惹味,家父對此回味無窮!又來一道必點的小籠包,一籠六隻的小籠包,皮薄卻不易穿,入口餡肉鮮香,肉汁豐盈四溢,出色!松鼠桂魚來一道重頭大菜,口感酥脆,酸甜醒胃,醒胃可口,用上大大條桂魚,骨少而多肉,四人幾乎吃不完。蔡瀾推薦的肉餅——大蔥豬肉餡餅肉餡飽滿而多汁,外皮薄薄的煎炸至焦脆,果真出色。最後來一道高力豆沙,外層雪綿鬆軟,以少許豆沙增添風味,如果豆沙餡更多就完美了!等𨋢期間發現午市有半自助餐,下次來試試!
在網上尋找正宗京菜,發現這間蔡瀾筆下推薦的老北京!
裝潢很有中國味。
菜式很多,一時間看得眼花撩亂,
本想來一隻片皮鴨,可惜剛好買完,下次來要先預訂!
家父對此回味無窮!
又來一道必點的小籠包
松鼠桂魚
來一道重頭大菜,口感酥脆,酸甜醒胃,醒胃可口,
用上大大條桂魚,骨少而多肉,四人幾乎吃不完。
蔡瀾推薦的肉餅——大蔥豬肉餡餅
肉餡飽滿而多汁,外皮薄薄的煎炸至焦脆,果真出色。
最後來一道高力豆沙
外層雪綿鬆軟,以少許豆沙增添風味,如果豆沙餡更多就完美了!
等𨋢期間發現午市有半自助餐,下次來試試!
2023-09-27 388 views
食咗幾年,一直覺得佢做得幾好,今次再去食物質素下降了不少,價格就升左好多。粉皮又粗又硬又痴實哂,牛肉炒得好老,片皮鴨只係例牌唔係半隻。難怪7點幾都坐唔爆,再唔改善好快執笠
2023-09-06 391 views
最近去咗一間餐廳試咗佢哋嘅中菜,真係有驚喜!食物味道好正,令人回味無窮!首先,佢哋嘅北京烤鴨真係一絕!皮脆肉嫩,外焦內嫩,每一口都帶嚟滿滿嘅烤鴨香氣!配上薄薄嘅餅皮同甜甜嘅醬汁,真係令人嘆為觀止!蔥爆羊肉同水煮羊肉都好出色!蔥爆羊肉嘅羊肉片咬落彈牙,配上香氣四溢嘅蔥段,味道鮮香又開胃!水煮羊肉則係一碗辣辣嘅湯底,羊肉滑嫩,香辣味道刺激味蕾,令人嘆為止步!老北京賽螃蟹係一道經典菜,蛋白炒得嫩滑,賽螃蟹帶嚟嘅鮮甜味道完美融合,好滋味!真係讓人感受到老北京傳統美食嘅獨特魅力!最後,老北京炸醬麵係一道必試嘅招牌菜!麵條彈牙,肉排炸得酥脆,再加上豆鼓醬嘅香濃味道,每一口都好滿足!總括而言,呢間餐廳嘅中菜真係令人驚艷!不論係北京烤鴨、蔥爆羊肉,定係水煮羊肉同賽螃蟹,每一道菜都帶嚟豐富嘅口味同飽滿嘅食慾!如果你鍾意傳統中菜同想感受老北京嘅風味,呢度絕對係一個值得一試嘅地方!老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓

老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓
2023-09-05 335 views
老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓這家餐廳的北京烤鴨可謂是一絕!很多日本人都幫襯。它的皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶有獨特的炭火香氣。搭配著薄脆的餅皮、甜美的醬汁和蔥絲,這道菜絕對能夠帶給你一種無與倫比的享受。接下來是蔥爆羊肉,這道菜呈現出豐富的口感和深厚的風味。羊肉片經過快炒後保持了鮮嫩的質地,搭配著香氣撲鼻的蔥段,使得這道菜的味道更加鮮美,讓人食指大動。水煮羊肉則展現出川菜的獨特風味。湯底以四川辣椒為基礎,配以鮮嫩的羊肉片,每一口都充滿了辣味的刺激和麻辣的風味,給人一種辣而不燥的享受。老北京賽螃蟹是一道具有古老風味的菜品。蛋白炒至嫩滑,搭配蟹肉的鮮甜,完美地融合在一起,帶給你細膩而豐富的口感。最後,老北京炸醬麵以其獨特的麵條和豬排搭配豆鼓醬的組合,呈現出豐富的口感和濃郁的滋味。麵條有彈性,肉排炸至酥脆,再配上醬料的香濃,每一口都充滿了滿足感和美味。

老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓

2023-09-02 259 views
又去試試銅鑼灣的樓上餐廳~今晚同家人一齊食中餐~北京烤鴨(半隻)$258 份量都唔少~ 烤鴨皮嘅脂肪咬落好香 但皮略嫌唔夠脆 餅皮熱辣辣,大約有十二塊 包住鴨肉,配上烤鴨甜醬和蔥絲👍🏻 韮菜豬肉水餃10隻/ 煮 $95 餃子好好食!韮菜好香,餡料份量剛好, 皮少少煙韌~ 正!宮保雞丁 $128 望落顏色好吸引雞肉入味,肉嫩多汁👍🏻 而且份量幾多 酸辣湯麵 $88 酸酸辣辣幾開胃! 上海粗麵口感唔錯,幾好食👍🏻 有雞肉、木耳絲、豆腐、豆乾、筍絲 份量好大!4 個人share每人都食到一/兩碗 炸芝麻湯圓 $60/6粒 食落有啲似炸煎堆😸 熱辣辣又煙韌,唔錯 埋單發現茶錢每位要$25, 少貴
又去試試銅鑼灣的樓上餐廳~
今晚同家人一齊食中餐~

北京烤鴨(半隻)$258

份量都唔少~ 烤鴨皮嘅脂肪咬落好香

但皮略嫌唔夠脆 餅皮熱辣辣,大約有十二塊

包住鴨肉,配上烤鴨甜醬和蔥絲👍🏻

韮菜豬肉水餃10隻/ 煮 $95

餃子好好食!韮菜好香,餡料份量剛好, 皮少少煙韌~ 正!

宮保雞丁 $128

望落顏色好吸引

雞肉入味,肉嫩多汁👍🏻
 而且份量幾多

酸辣湯麵 $88

酸酸辣辣幾開胃! 上海粗麵口感唔錯,幾好食👍🏻

有雞肉、木耳絲、豆腐、豆乾、筍絲 份量好大!

4 個人share每人都食到一/兩碗

炸芝麻湯圓 $60/6粒

食落有啲似炸煎堆😸
熱辣辣又煙韌,唔錯

埋單發現茶錢每位要$25, 少貴
2023-08-24 215 views
銅鑼灣真係乜都有得食嘅地方,渣甸街樓上有間食京菜嘅餐廳。京菜我淨係識片皮鴨,梗要食咗先~片皮鴨半隻12塊皮,鴨都幾多喎!一塊皮包兩塊鴨先用得晒!蒸韭菜豬肉餃10隻,即叫即蒸,熱辣辣,層皮厚薄適中大大隻,咬落爆餡爆汁!宮保雞丁超微辣,雞幾好食,好多粒,咬落都幾彈牙似鮮雞。喂然個醬睇落好深色,但食落唔係好重口味咋~酸辣湯麵上海粗麵,雞絲,木耳,豆腐,豆乾,酸筍絲,唔算好辣炸湯圓芝麻炸黑芝麻湯圓。食落幾似煎堆,勁多芝麻仲好香!煎嘅好食過水煮,咬落無咁痴牙,入面又係芝麻,麻蓉,由內到外都係芝麻!
銅鑼灣真係乜都有得食嘅地方,渣甸街樓上有間食京菜嘅餐廳。

京菜我淨係識片皮鴨,梗要食咗先~

片皮鴨半隻
12塊皮,鴨都幾多喎!一塊皮包兩塊鴨先用得晒!

蒸韭菜豬肉餃

宮保雞丁

超微辣,雞幾好食,好多粒,咬落都幾彈牙似鮮雞。
喂然個醬睇落好深色,但食落唔係好重口味咋~

酸辣湯麵

上海粗麵,雞絲,木耳,豆腐,豆乾,酸筍絲,唔算好辣

炸湯圓

2023-08-18 402 views
同親戚食飯,嚟到銅鑼灣嘅老北站。坐得舒服,又多嘢食,除咗北京菜之外仲有大把嘢揀。北京烤鴨(半隻)呢隻北京烤鴨嘅皮真係夠脆,肉又嫩又香,完全冇一啲鴨腥味。配埋鴨醬同蔥段,包埋薄皮食,真係一個字,正!酸菜白肉鍋酸菜白肉鍋真係冇得頂!白肉又嫩又滑,酸酸辣辣嘅酸菜味道正好中和咗白肉嘅油膩感,又有得食又有得飲湯!糖醋里脊糖醋里脊嘅醬汁真係調得好好,酸酸甜甜嘅,令人回味無窮。里脊肉又嫩又多汁,配上香脆嘅糖醋醬,愈食愈開胃。大蔥羊肉水餃大蔥羊肉水餃入面嘅羊肉香濃,加埋大蔥嘅清香,一啖咬落去,非常惹味。高力豆沙高力豆沙好滑好綿,甜度又啱啱好,熱辣辣燙口地食最好味!
北京烤鴨(半隻)
高力豆沙
高力豆沙好滑好綿,甜度又啱啱好,熱辣辣燙口地食最好味!