2020-01-03 389 views
座落雞地的Cafe,同西鐵站同yoho mall距離不遠,卻有種遠離煩囂的清靜。店內外裝潢及擺設別出心裁,有「等一個人咖啡」的那裡出於污泥而不染之美感,店主不吝嗇位置,栽種了一棵綠色植物,使咖啡店份外清新,帶來點點文青感覺。周末下午,我們等了10來分鐘才等到店內位置,飽嘗美食。店內中央用上簡單水泥share table,貫徹店內文青簡單風格。我們就坐在這張桌子,不過店家未夠細心,如能安排位置(e.g.籃子)擺放行裝就更好。烤酸種麵包,是指以天然的酵母(酸種)、麥種麵粉、水和鹽烤出來的麵包,中間不含商業酵母,加速發酵,反而取最簡單最原始的做法,烤出來的包又鬆又軟又天然,是反璞歸真的麵包。而咬上去就比較有韌勁,好有嚼頭,麥味濃厚。我們就選擇配上牛油果泥及煙三文魚牛油果泥打得綿滑清甜,煙三文魚咸鮮開胃,很簡單卻是不錯的配搭。是日意粉有兩個選擇,一是卡邦尼,二是(菠菜雞肉扁意炒) ß我都唔太記得個名了。因為我常做卡邦尼就不吃了,就試試這道菠菜雞肉扁意炒。擺盤賣相不算是好靚,畢竟這兒不是主推意粉,不過香味卻非一般。意粉彈牙,醬汁奶味濃郁不會過稠過膩,吃起來有淡淡蒜香增添層次,最後加上芝士更加滋味

周末下午,我們等了10來分鐘才等到店內位置,飽嘗美食。

我們就選擇配上牛油果泥及煙三文魚

因為我常做卡邦尼就不吃了,就試試這道菠菜雞肉扁意炒。

擺盤賣相不算是好靚,畢竟這兒不是主推意粉,不過香味卻非一般。意粉彈牙,醬汁奶味濃郁不會過稠過膩,吃起來有淡淡蒜香增添層次,最後加上芝士更加滋味。

最後來一杯濃滑Latte為這一餐劃上句號。

後記: 這裡的咖啡師很用心,每一杯都用心製作,絕不馬虎,可能新店開張不久,上菜時間比較長,仍可以改善。那天我們去吃的時候發現小店人氣很旺,很有街坊人情味,有些人溜狗經過會停下來清談兩句,而有些人駐腳下來就是為了那淡淡的文青氣氛吧。
2019-12-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2019-12-31 351 views
呢道前身moment cafe係平靚正之選,我都係常客,發現依家變左Moment x onethird 一改以往風格,搖身一變成為文青cafe!cafe設有室內室外座位,雖然位置唔算多,但都唔會有焗促感。Menu選擇方面以all day breakfast為主,有轉為素食者提供嘅素食早餐~✨炒蛋、牛油果泥、維也納螺旋腸配烤酸種麵包酸種麵包口感煙靭,烤得脆身,牛油果泥打得軟滑,再配上烘烤過嘅松子、燈籠椒,令層次更豐富。維也納腸意料之外地juicy! 質素整體黎講令人驚喜。 ✨是日精選意粉 — 青醬雞肉乾蕃茄意粉意粉配料豐富,有蕃茄乾、水牛芝士、松子同雞肉,青醬要以羅勒、松子、芝士和橄欖油混合而成,味道食落好青新,加上蕃茄乾酸尾尾,個人非常喜愛!✨Green Tea Latte我最鐘意抹茶味濃過奶味,呢就就岩我心水,因抹茶味非常濃郁,仲帶有些少苦澀,而且完全唔會過甜。不過飲到少少未溶嘅抹茶少扣左少少分 ✨LatteLatte口感順滑,咖啡味突出,與牛奶調配的唔錯。

✨炒蛋、牛油果泥、維也納螺旋腸配烤酸種麵包

✨是日精選意粉 — 青醬雞肉乾蕃茄意粉

✨Green Tea Latte

✨Latte
Latte口感順滑,咖啡味突出,與牛奶調配的唔錯。
  • All  day  breakfast
2019-12-27 242 views
🔹烤酸種麵包配牛油果泥+煙三文魚忌廉芝士 $78麵包可以自由配兩款醬,我地嗌呢兩個都好好味好夾!牛油果泥食到檸檬汁味好fresh唔膩,仲加埋松子仁口感極佳。煙三文魚同忌廉芝士呢個配搭都冇得輸,仲有兩塊唔使爭~🔸是日精選意粉 $108是日係溫泉蛋卡邦尼意粉,簡簡單單加隻溫泉蛋都幾滋味~🔹素食早餐 $148呢個黎到有少少失望,好似嗌多份麵包仲好。不過食食下發現個底有牛油果泥都ok啦,雖然影相靚但性價比不高。套餐都配義式咖啡,凍熱latte都不俗,夾埋灰tone水泥景影出黎好文藝。又係個句小店環境不大座位不多,店員同食客、食客同食客之間都好close,太多人來了。但我都冇特別覺得唔自在,大家都係靜靜雞hea下食下野影下相咁♡/OneThird元朗鳳攸南街9號好順利大廈2座地下63號舖

🔹烤酸種麵包
配牛油果泥+煙三文魚忌廉芝士 $78

煙三文魚同忌廉芝士呢個配搭都冇得輸,仲有兩塊唔使爭~

🔸是日精選意粉 $108
是日係溫泉蛋卡邦尼意粉,簡簡單單加隻溫泉蛋都幾滋味~

🔹素食早餐 $148

OneThird
元朗鳳攸南街9號好順利大廈2座地下63號舖
2019-12-22
$120 (Lunch)
2019-12-14 240 views
元朗又多一個文青打咭店今日天氣晴朗,相信好多人都喜歡呢種天氣坐喺室外座位,休休閒閒吹下水,飲杯咖啡,食下嘢。今日去咗元朗雞地同朋友食晏,一座低已感受到濃厚簡約文青風,裝修風格比較係我十分鍾愛的Loft 風,一枱一櫈簡單舒服,唔講以為自己走左去無XX品入面。今日點左兩款食物,一款係青醬雞肉芝士意粉,另一款係素食早餐。先講下款意粉,我估佢係用自家製青醬汁,所以果種青草味好濃,唔鍾意食草味既朋友未必啱,但食得青醬,當然就係貪佢夠"青"啦。意粉入面有我最鍾意嘅油浸蕃茄,少少酸,同少少焦香既蕃茄皮,夾埋D水牛芝士,絕對唔交行貨。另外一款食物係素食早餐,食物黎到以為細細份唔夠飽,但女仔食嘢其實除左食,吹水也好重要,一傾一講一食,食完兩個人都係飽住走既。講返食物質素,我比較欣賞佢個溫泉蛋,佢哋應該係用日本蛋,所以蛋味濃,配合佢哋個黑醋汁真係每個早晨也是"骨摩零"。不得不提佢地杯咖啡,跟餐加$20元一杯,拉花靚,咖啡用上佢哋店炒既咖啡豆沖調出黎,但無試佢吔既特別焙焙咖啡,等下次吧⋯⋯整體來講,小店雖然裝修簡約,但舒服休閑,hea住黎打咭一流,食物款式略少,但質素高,入元朗做文青又一個好好既選擇。
元朗又多一個文青打咭店

2019-12-13
2019-12-08 274 views
今日在Yoho看完戲後,到了附近的鳳攸南街食早午餐,發現有一間新開的咖啡室Onethird。Onethird 裝修簡約,符合我與閨密喜愛文青的感覺,意外發現這是米豬蓮食店👍🏻。看看餐單,本身想點牛油果泥,可惜已經沽清了。結果我們點了是日精選意粉及炒蛋配烤酸種麵包。是日精選意粉是Carbonara $108,熱辣辣的意粉,香口的煙肉粒,配上煮得剛好的溫泉蛋,意粉韌度適中。炒蛋配烤酸種麵包 $68 加點了煙三文魚 $25 香滑的炒蛋放在麵包上食更佳,黑醋沙律菜加上煙三文魚,感覺清新。最後我們加了$20,跟餐可跟義式咖啡。

炒蛋配烤酸種麵包配煙三文魚

最後我們加了$20,跟餐可跟義式咖啡。
2019-12-08
Lunch
炒蛋配烤酸種麵包配煙三文魚
2019-11-30 2115 views
平時常常到處吃東西, 今晚不想肚子太大負擔, 選擇吃點輕食的晚餐。在雞地一帶, 非常多和密集的餐廳選擇, 而我卻留意到裝潢及位置同樣低調的這一間, 是新開的文青風小店。炒蛋配烤酸種麵包$68+油封車厘茄配水牛芝士$15+牛油果泥$15+維也納螺旋腸$25說是輕食, 其實吃起來也不是太輕, 可以吃得飽飽的。一個有質感的寶藍色碟子, 盛載著充滿心思製作的食物, 驟眼看上去似是all day breakfast, 但它卻不是那麼普通, 每一種食品, 都非常講究。酸種麵包沿用古法以空氣和澱粉質來培養天然酵母菌、免除各種化學添加物製造出來的麵包, 烤一烤後, 脆脆的口感中帶微酸。炒蛋熟度剛好, 滑溜的, 不太老又剛好沒蛋液流出;牛油果泥軟滑帶有輕輕的牛果油香; 油封車厘茄有點酸但茄味卻很濃, 配上水牛芝士很夾及很有風味, 坊間少見; 維也納螺旋腸份量蠻大件的, 可以和朋友分享, 皮脆肉香。烤酸種麵包 配 煙三文魚配忌廉芝士, 牛油炒雜菌$78朋友也選了簡餐, 炒雜菌做得很好, 菇都炒到很軟和入味, 調味適宜, 不會太鹹太淡。煙三文魚配忌廉芝士, 我喜歡它的忌廉芝士, 主導了這件麵包的味道, 這樣

炒蛋配烤酸種麵包$68
+油封車厘茄配水牛芝士$15
+牛油果泥$15
+維也納螺旋腸$25

說是輕食, 其實吃起來也不是太輕, 可以吃得飽飽的。

烤酸種麵包 配 煙三文魚配忌廉芝士, 牛油炒雜菌$78
煙三文魚配忌廉芝士, 我喜歡它的忌廉芝士, 主導了這件麵包的味道, 這樣配搭煙三文魚也不錯。

靜靜地的和朋友在這裡聊天晚餐, 感覺這是元朗雞地的清泉。
我喜歡這裡的食物, 感覺蠻健康, 而且沒太多調味, 吃出本來的味道。
  • 油封車厘茄配水牛芝士
  • 牛油果泥
  • 牛油炒雜菌
1K
2019-11-30 984 views
有一天經過見到Moment這個位置突然變成 crossover OneThird,咦?變成 IGable 的文青咖啡店了。店內坐位不多,所以特別在非繁忙時段來拜訪一下(笑)主打咖啡(亦有酒精飲品)食物方面多是健康輕食、沙律和三文治(烤酸種包)。一踏進店子內就感受到店長和店員對咖啡的熱誠,如果對咖啡和其文化有興趣的話在這裡應該會學到很多。自問自己一直以來對咖啡的認知只停留在starbucks level,罷了starbucks後,才發現還有很多咖啡店,總有一家在附近。抹茶Latte,香濃回甘,抹茶控表示很不錯。藍色這一杯詢問極高,名叫 LWC ,意指 Lavender white chocolate。想不到這麼美~(點這一杯的時候純粹是因為老公他不太喝咖啡...)薰衣草味很特別,好像真的有靈神靜氣的,白珠故力還以為會很甜,反而沒有,值得一試!羽衣甘藍紅菜頭藜麥沙律,上面有些合桃碎,簡單美味。人老了越是追求食物原始的味道,在香港,這些原味不知怎的好像特別難尋(苦笑)想想香港究竟怎麼變成這樣,用一個又一個謊言包著真相,強迫人民接受...另外這裡有好幾款烤酸種包,點了炒雜菌和牛油果莎莎,清新美

抹茶Latte,香濃回甘,抹茶控表示很不錯。

羽衣甘藍紅菜頭藜麥沙律,上面有些合桃碎,簡單美味。

另外這裡有好幾款烤酸種包,點了炒雜菌和牛油果莎莎,清新美味。實際多少錢我忘了是 $78還是 $68,印象中對面 Yoho Mall Green Waffle 也有牛油果酸種包,價錢比這裡貴。那就更加要支持小店吧對不對~!

屯元天的朋友應該就對米豬連認證貼紙百陌生了(笑)從此覓食多了一份使命。這一場抗爭是很漫長的,大家就一直互相支持一起撐下去吧!
$100 (Lunch)
2019-11-27 177 views
睇完戲想周圍行吓食吓野,就無意之中嚟到呢一間Cafe, 見到呢間嘅環境好文青好白加上食物質素睇落去都唔錯而且環境好安靜好舒服所以就想試吓呢一間Cafe啦佢嘅食物都好健康都係多菜少肉而且見啲擺盤唔錯所以更加吸引左我入嚟食水果穀物配乳酪$$78我就叫左一個乳酪見到佢有唔同嘅蔬菜同埋生果例如有紅肉火龍果 士多啤梨藍莓青蘋果同埋一啲麥皮所以佢嘅口感好多重好豐富見到旁邊嘅仲有一啲奶同埋楓糖漿加埋一齊可以令到個乳酪更加滑更加香而且佢擺盤好靚所以又岩打卡又岩食嘢見到佢嘅餐具都係用黑色同埋係環保餐具所以我哋一定要支持全日早餐另外在叫咗一個全日早餐首先佢有竹筍有麥包有沙律菜有炒左勁好食嘅菇勁香勁滑真係必食呀中間個蛋仲係溫泉蛋嚟㗎
加上食物質素睇落去都唔錯

勁香勁滑
真係必食呀

中間個蛋仲係溫泉蛋嚟㗎
2019-11-27 131 views
鋪頭裝修很文青feel, 一入到去給我一種好乾淨嘅感覺. 牛油果泥+煙三文魚配忌廉芝士烤酸種麵包 HKD$78 呢碟好豐富, 個牛油果蓉真係令我好驚喜, 加埋有果仁, 口感好滿足. 個菇都不得不提, 炒得好香, 吃落口猶如吃緊天下美食一樣, 個炒蛋好滑啦, 又唔會過熟, 份量都唔少架, 加埋旁邊果烘麵包, 一個字: 正!Cold chocolate $$50呢杯朱古力 真係好好飲, 唔會太甜, 岩哂我呢d 健康嘅人. 我本身唔係好鍾意飲甜野, 呢杯野岩岩好.BTW, 多謝支持環保用鐵飲管
鋪頭裝修很文青feel, 一入到去給我一種好乾淨嘅感覺.

牛油果泥+煙三文魚配忌廉芝士烤酸種麵包 HKD$78

Cold chocolate $$50

BTW, 多謝支持環保用鐵飲管
2019-11-25 185 views
Carbonara🍝 + Matcha Latte🍵小店裝潢簡約帶點輕工業風,室內室外都設有座位。環境很寧靜,落地玻璃可讓陽光徹底照射進室內,感覺舒適。餐牌選擇也絕不花巧,每一款都有想試的衝動,最後點了一客精選意粉和一杯咖啡。Carbonara🍝• 意粉的質感偏向硬身,配上恰到好處的蛋汁令到口感得以平衡,非常creamy也充滿蛋香味。• 煙肉和芝士是整碟意粉的味道來源,而且煙肉碎可為意粉帶來口感;芝士味道也偏向清新,不會奪走其他食材的味道。Matcha Latte🍵• 極力推薦的一杯抹茶拿鐵,我要求用荳奶,所以整杯口感得清新,抹茶味很突出同時没有那種抹茶的苦味。我本人是有點抗拒抹茶的苦澀味。• 奶泡和咖啡都很綿滑,咖啡酸度輕微,跟抹茶味很匹配。良心小店👍🏻• 餐廳附近都是學校為主,到午飯時間會限量出售學生餐,值得支持。
Carbonara🍝 + Matcha Latte🍵

Carbonara🍝

Matcha Latte

Matcha Latte🍵
• 奶泡和咖啡都很綿滑,咖啡酸度輕微,跟抹茶味很匹配。

良心小店👍🏻
Matcha Latte
2019-11-23 107 views
今朝第一次去呢間餐廳食早餐, 裝修好靚, 白色及水泥物料為主, 簡潔清新, 配埋綠色植物, 感覺好自然舒服!可以選擇坐室外, 有草織簷篷, 可以呼吸新鮮空氣又唔使怕陽光直射. 而且室外仲有個特別bar枱位, 望到店裡面廚房, 有興趣仲可以同廚師交流下心得添!食物以新鮮同健康為主, 同埋有部望落都幾專業既咖啡機, 我諗店主應該係對咖啡情有獨鍾.炒蛋配烤酸種麵包配煙三文魚+維也納螺旋腸唔同一般早餐, 外表已經感覺到健康食材既顏色, 蔬菜好新鮮, 麵包烤得好脆, 炒蛋配上香早, 維也納螺旋腸都煎得好香. 煙三文魚有D薑絲配搭, 都幾夾.凍朱古力主要係用左自家既環保飲管, 為環保出一分力.

炒蛋配烤酸種麵包配煙三文魚+維也納螺旋腸

凍朱古力
主要係用左自家既環保飲管, 為環保出一分力.
2019-11-17
Breakfast
2019-11-23 92 views
裝修簡約有如店舖的logo,充分運用店面的空間,擺放了一些植物,做成既自然且簡樸的效果,在這裏享受一頓豐盛的早餐、忙餐偷閑簡直是人生一大樂事。忙裏偷閑從來不在於閑,而是在於偷。在香港現今這個亂局,看到支持香港等等字條字句也是非常鼓舞的。我點了個烤酸種麵包🥯配牛油果泥和煙三文魚忌廉芝士、而且另加了一個Expresso 。一個早餐的精髓在於其炒蛋/煎蛋,單看圖便知道炒蛋做得非常認真公整。一放進口裏更加不得了,蛋香四溢,一定是A級優質靚蛋。既然靈魂做好了,便試試他的皮膚,牛油果泥非常清新新鮮,給人一種如沐春風的感覺,在望望外面清新的太陽,新的一日新的開始,給人一種充滿希望的感覺。煙三文魚不會過鹹亦不失三文魚本身的濃郁魚香。主角烤酸種麵包,略帶酸味,而且烤得外脆內軟,口感分明,還透出淡淡的麵包香。最後火箭菜水牛芝士沙律也是非常新鮮高質清清口腔清清腸胃,整體雖然食材簡單但是配合得非常好。一個早餐的主角其實在於最後的那杯咖啡,先講賣相拉花做得非常好,咖啡豆也是優質的,整體咖啡味濃郁。雖然是小店,但烹調用心材料優質,所以簡

煙三文魚不會過鹹亦不失三文魚本身的濃郁魚香。

Expresso

雖然是小店,但烹調用心材料優質,所以簡單早餐也做得非常高質。
2019-11-20 95 views
元朗一向不多有質素嘅咖啡店,所以One Third 開咗之後,小店即刻好有人氣,星期日12點幾已經有條小人龍,部份菜式仲已經賣晒,好誇張。我地揀咗坐室外位置,非常寫意,有一刻仲以為自己身處西貢呢。炒蛋配烤酸種麵包($68)+煙三文魚($25)炒蛋炒得嫩滑,而且食落有奶香,味道唔錯。煙三文魚有三四塊,入口微酸,剛好中和煙三文魚嘅鹹香,都幾開胃。酸種麵包唔會好硬,口感煙韌彈性。不過價錢就略嫌偏貴。Fresh fruit bowl ($78)賣相好靚,穀物片上舖滿唔同顏色嘅水果,例如士多啤梨、青蘋果、藍莓、無花果、西柚,色彩繽紛,令人食慾大增。倒上Greek yoghurt,清爽又健康,再自行加蜜糖調節甜度,簡單好食!這天跟餐+$20 點了一杯expresso,入口順滑,帶濃郁咖啡香氣。如果跟餐可以選擇其他咖啡就更好啦。最後,香港加油!

我地揀咗坐室外位置,非常寫意,有一刻仲以為自己身處西貢呢。

炒蛋配烤酸種麵包($68)+煙三文魚($25)

Fresh fruit bowl ($78)

最後,香港加油!
2019-11-18 79 views
已經連續第四朝去左出job,為左要獎勵一下自己咁勤力,今朝做完野之後梗係要嘆返個靚早餐,餐廳位置就係鳳攸南街頭泰國野隔離,裝修帶簡約小清新文青風格,採取全落地玻璃設計,採光度充足,餐廳設有室內和室外座位,室內約10個座位,室內有一張檯和兩個位的bar檯,坐係bar檯可以望住入面整野食同沖咖啡,感覺好relax。早餐選擇唔算太多,我選左炒蛋配烤酸種麵包,配牛油果泥和維也納螺旋腸烤酸種麵包外脆內軟,炒蛋妹滑,牛油果泥好香,而維也納螺旋腸煎得香脆。餐飲加$20可選義式咖啡,點了cappuccino,這裡的咖啡師有一種堅持,就是希望沖一杯客人滿意的咖啡俾客人飲。

炒蛋配烤酸種麵包,配牛油果泥和維也納螺旋腸

cappuccino
2019-11-17
Breakfast
2019-11-17 78 views
這天難得的假日出去逛逛,就讓我找到一間如此特別的小店。店內裝潢樸素得來又有點格調,跟朋友一起來可以暢所欲言,自己一個來又可以放空一下,是一個可以享受真正假期的好地方。是日精選意粉是香草醬慢煮雞胸意粉,香草醬的香草香味很豐富,醬汁絕不馬虎。雞胸經過慢煮又滑又嫩,很有心思的做法。烤酸種麵包加配牛油炒雜菌,煙三文魚和維也納螺旋腸。首先沙律的醬汁不會太酸,甜甜的很易入口。炒蛋非常的滑。牛油炒雜菌的甘香味很好,牛油不會過多,和雜菌的味道互相配合得宜。煙三文魚的魚油香很純,不是低質素的那種,又不會過咸。維也納螺旋腸味道也不錯。烤酸種麵包很脆口,特別的口感。這日很想飲杯凍朱古力朱古力很香濃,只是微甜,太符合我的口味啦,大愛~~~這假日就這樣坐了一個下午,就是要消磨一下時間才感覺找回自己,才可繼續生活。
這天難得的假日出去逛逛,就讓我找到一間如此特別的小店。

烤酸種麵包加配牛油炒雜菌,煙三文魚和維也納螺旋腸。
這日很想飲杯凍朱古力

朱古力很香濃,只是微甜,太符合我的口味啦,大愛~~~