Restaurant: Papa Ray's Kitchen
Info:

2024-10-02 0 views
朝早出發去船河 就去大頭小㕑食個早餐先叫左火腿通粉俾個仔食入面有嚿白蘿蔔 甜甜地又幾好食湯底都係甜甜地🙆🏻‍♀️同通粉配合得好好腸仔唔算係好咸 檸檬茶茶底都好飲 唔會好濃最後俾錢無現金 好彩肯收我Alipay 幫我轉翻現金🙆🏻‍♀️
朝早出發去船河 就去大頭小㕑食個早餐先
檸檬茶茶底都好飲 唔會好濃
最後俾錢無現金
好彩肯收我Alipay 幫我轉翻現金🙆🏻‍♀️
2023-09-11 354 views
大頭小廚,位於西貢萬年街17號地下。 小店場內不算多位,星期日中午去食午餐🥢 ~ 焗豬扒飯$60、涼瓜排骨炒河$62、千島醬吞拿魚三文治$33、凍奶茶$24、凍奶茶$2(跟餐價) 和茶走(跟餐)。 ▫️焗豬扒飯 ~ 豬扒冇味道, 仲要好燶。 ▫️涼瓜排骨炒河 ~ 味道正常, 份量多。 ▫️千島醬吞拿魚三文治 ~ 凍冰冰,唔好食。 ▫️茶走 ~ 煉奶偏少,所以好淡。 ▫️凍奶茶 ~ 奶茶味道一般。 個人感覺一般般, 性價比都唔算高。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

▫️焗豬扒飯 ~ 豬扒冇味道, 仲要好燶。

焗豬扒飯

▫️涼瓜排骨炒河 ~ 味道正常, 份量多。
涼瓜排骨炒河

▫️千島醬吞拿魚三文治 ~ 凍冰冰,唔好食。

▫️茶走 ~ 煉奶偏少,所以好淡。

千島醬吞拿魚三文治

▫️凍奶茶 ~ 奶茶味道一般。

凍奶茶$24、凍奶茶$2(跟餐價)

個人感覺一般般, 性價比都唔算高。

2023-09-10
Type of Meal
Lunch
2021-05-01 1283 views
勞動節給自己一個好早餐,在西貢逛了一圈,揀了大頭小廚,點了茶記經典早餐,一落單,就秒速上餐,多人幫襯食市好處係食物永永遠新鮮。雖然秒速上餐,但食物質素完全唔差。沙嗲牛肉麵,麵底適中,湯底有味,絕不求其。杯鴛鴦要少奶,味道又ok喎,唔會因為少奶而鞋口。抵佢咁多人幫襯。
2021-05-01
$38.5 (Breakfast)
2019-07-24 1770 views
7月13號一班老友難得幾個月聚埋一齊,梗係最好要揾個可以坐得耐又唔洗比人趕嘅餐廳食飯啦!大頭小厨,日間係茶餐廳,夜晚可以包場叫師傅幫你寫菜單,梗要試試!味味餸都正、好味、好夠鑊氣 -1⃣油鹽水煮大蜆烏冬2⃣脆炸豬手3⃣豉油王大蝦4⃣蒜蓉粉絲蒸元貝5⃣豉椒炒蟶子6⃣腰果椒鹽豬扒7⃣金銀蛋上湯浸時疏8⃣椒鹽瀨尿蝦9⃣菠蘿蜜桃生炒骨🔟九味豆腐1⃣1⃣咸蛋王炸雞鎚(我最愛食呢個)1⃣2⃣豉油王炒麵老闆為咗朋友喜愛的日本啤酒,更係西貢獨家先買入呢款啤酒🍻,服務周到!

味味餸都正、好味、好夠鑊氣
1⃣油鹽水煮大蜆烏冬
7⃣金銀蛋上湯浸時疏
8⃣椒鹽瀨尿蝦
9⃣菠蘿蜜桃生炒骨
🔟九味豆腐
1⃣1⃣咸蛋王炸雞鎚(我最愛食呢個)

1⃣2⃣豉油王炒麵

2019-07-13
  • 咸蛋黃炸雞鎚
  • 脆炸豬手
  • 豉油王大蝦
  • 腰果椒鹽豬扒
  • 豉油王炒麵
  • 菠蘿蜜桃生炒骨
大頭小廚🥘 強哥主理👍🏻👍🏻👍🏻 20多年大排檔經驗🉐 #白天茶餐廳 #晚市專營私房菜 🤩沒想到在茶餐廳,能吃得到「大排檔」水準!夠鑊氣 !🔥🔥🔥🐷點了一道「豉汁排骨炒麵」,沒想到上桌時,炒麵波波脆,完全沒有一般茶餐廳的‘軟麵危機’,當下猜測廚房裡面必有一位厲害的大廚在內。不囉嗦馬上‘即場考試’,再加點「鹹魚雞粒炒飯」,凡是愈簡單的菜式愈考功架。🥣是日例湯是南北杏雪梨湯🍐,甘清爽口。🐟炒飯上桌,飯粒顆顆分明炒的極香又爽口乾鬆,鹹魚的鹹香分佈均勻(外面很多店家會炒到一塊飯沒味道一塊飯又很鹹,或是裹了一層油)。擺明了這大廚藏身在這間小店裡,應該有點名堂。🍞下午13點吃到14點半下午茶時段開始,點了「煉乳西多士特別版」,很棒的甜點。+++👨🏻‍🍳大廚休息一下聊天時,才知道「強哥」果然有來頭。強哥從畢業之後從酒店、酒家樓、小菜館開始學廚,出師之後在知名的港島南區石排灣祥興大排檔做了20幾年!之前一年祥興因為火災兩次,又是比較古早的大排檔沒冷氣,剛好有前輩要頂出西貢的餐廳,強哥就挾帶他的最強項「鑊氣小炒」、「海鮮料理」、「私人炮製靚湯」⋯進駐西貢萬年街。🕖白天以茶餐廳的形式,但對街坊來說,茶
大頭小廚🥘 強哥主理👍🏻👍🏻👍🏻
20多年大排檔經驗🉐
#白天茶餐廳 #晚市專營私房菜

🤩沒想到在茶餐廳,
能吃得到「大排檔」水準!
夠鑊氣 !🔥🔥🔥

🥣是日例湯是南北杏雪梨湯🍐,甘清爽口。

+++

🕖白天以茶餐廳的形式,但對街坊來說,茶餐廳價格,可以吃到大排檔主廚水準,簡直是物超所值!

👋🏻當然不能埋沒了強哥的手藝,把他關在茶餐廳菜式簡直就是「浪費」!所以,應太多慕名食客要求,店又位於西貢碼頭旁,只要買好海鮮(可自買收代客烹調費用,或是直接請強哥代買海鮮亦可),晚上就轉身一變為「包場營業」的「私房菜!」

😻中午吃的太驚艷了!決定晚上也請強哥出手,請他幫買挑好當季的海鮮。菜式由他拍板,我們就是先去西貢海濱逛一逛,傍晚回來等吃大餐!

🥳 #強哥私房菜
油鹽水煮大蜆烏冬
椒鹽瀬尿蝦
豉椒炒蟶子
蒜蓉粉絲蒸元貝
椒鹽豬扒

🌟 油鹽水煮大蜆烏冬
烏冬(烏龍麵)吸了大蜆的鮮湯汁,油鹽是最簡單的調味,但能帶出海鮮的新鮮。

🌟 豉椒炒蟶子
一隻30公分的蟶子,爽快啊!

🌟 蒜蓉粉絲蒸元貝
新鮮大元貝,一樣淡淡的勾一點味道即可。又有蒜香鮮湯可以允粉絲,但是蒜香只是點綴,因為是新鮮元貝,而不是像一般餐廳卯起來加大蒜只是為了來掩蓋冷凍冰櫃味的。

🌟 椒鹽瀬尿蝦
💯必須滿分!對於大隻的瀬尿蝦料理,強哥確實讓我拜服!大隻瀬尿蝦是不好料理的食材,一不小心炸到過了火位,裡面的蝦肉會瞬間「麋」掉。但強哥火候控制得當,外殼酥脆椒鹽香,殼一捏就脆碎,我可以輕輕鬆鬆的撥出一整條瀨尿蝦出來。不需要用剪刀✂️剪蝦,實在是強啊👍🏻

🌟 椒鹽豬扒
🏆這道菜是強哥在之前大排檔任職時,每桌必點一道的招牌菜!一樣外表爽脆,咬開時肉汁香甜,絕對不乾不柴,難怪成了招牌菜。

+++

❤️「大頭小廚-強哥食坊」
絕對是來西貢,不管是早午餐下午茶,也絕對是吃海鮮私房菜的首選!

🦞海鮮私房菜$5000元/共10位⋯ 包場起跳
2019-07-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2018-12-15 1078 views
星期六走到去西貢做天台屋,除左市中心,其它地方都無嘜啖好食,唯有渣車出返市中心食野,食咩都無定架啦,係人都知西貢難泊車,邊度有位泊邊度,就係邊度食。泊車最近見到間大頭小廚,見入面裝修都幾好,門面好已經贏左分,入去試下囉。中午來返個快餐,拿拿聲開工。先嚟碗例湯,唔係一般茶記嘅滾水湯,成碗飲哂。補返老婆無煲嗰啲。水蛋蒸得夠滑,入面無水泡,蛋又香,又有蝦米,夠哂野味,再加小小豉油,碟水蛋嘅味出哂嚟。又香又滑又鮮又野味,真係一碗白飯都唔夠,平時都係小飯之人,今日令我飯癮大大提升。正💪

中午來返個快餐,拿拿聲開工。

入開西貢潛水就想順便食埋海鮮又唔想食最出名嗰幾間酒樓 俾人當遊客咁坤-好彩臨落船前 船家介紹左呢間 來料加工海鮮 仲要免茶芥免加一~-船家話佢地平時收工都成日幫襯呢間街坊介紹嘅實冇錯😎-一落船我地就去西貢街市買新鮮靚海鮮😋-P.S. 趕唔切買嘅話打去叫餐廳幫你地買埋都得不過我地就鐘意自己揀睇真d每樣野新唔新鮮😝-去到交低海鮮俾老細老細會根據食材同我地嘅口味幫我地度菜單仲好細心問埋我地有冇人唔食得辣-當日我地4個人食左7個餸,食到捧住個肚走🤪最緊要係來料即整 唔使驚佢係一早整定再翻熱夠哂新鮮 樣樣食物都夠入味又有鑊氣👍🏾👍🏾-當日我地就食左呢幾樣~-蒜蓉粉絲蒸扇貝豉油王大蝦油鹽水煮蜆椒鹽鮑魚椒鹽鮮魷薑蔥炒蟹-臨走前見到隔離枱嘅小炒都幾吸引一次潛完水再來encore!😋
入開西貢潛水就想順便食埋海鮮
仲好細心問埋我地有冇人唔食得辣
當日我地4個人食左7個餸,食到捧住個肚走🤪
最緊要係來料即整 唔使驚佢係一早整定再翻熱
夠哂新鮮 樣樣食物都夠入味又有鑊氣👍🏾👍🏾
當日我地就食左呢幾樣~
臨走前見到隔離枱嘅小炒都幾吸引
一次潛完水再來encore!😋

薑蔥炒蟹
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝 豉油王大蝦 油鹽水煮蜆 椒鹽鮑魚 椒鹽鮮魷 薑蔥炒蟹
2018-05-31 749 views
住西貢那麼久,看著他開出來,就是一直沒機會來,有時想外出吃飯,卻又想不起有這家想試。今天被老公特地叫出來吃下午茶,味道不錯,就又點了2道菜,正是出乎意料的好吃。看來這家會成為我們新的食堂了,推薦!照片是吃了一半拍的,所以效果一般。油泡鮮魷魚鹹魚雞粒豆腐煲(用的是我喜歡的嫩豆腐)薑蜜為了湊夠200個字才能使用評論,我也是蠻拼的。這段可以忽略..............................
照片是吃了一半拍的,所以效果一般。
油泡鮮魷魚
鹹魚雞粒豆腐煲(用的是我喜歡的嫩豆腐)
薑蜜

熱薑蜜
鹹魚雞粒豆腐煲
熱薑蜜
鹹魚雞粒豆腐煲
2018-04-23 632 views
節日飯局!朋友介紹到西貢食海鮮!餐廳平日提供小炒晚餐,今次我地預訂閣樓食私房菜!我們8個人預訂了鹽焗魚,忌廉大蝦配多士,豉椒聖子,蛋白蒸蟹,白酒煮花甲,蒜茸粉絲蒸扇貝,椒鹽鮮尤! 不得了! 所有都整得好好味!海鮮質素好新鮮! 大蝦聖子扇貝仲大大隻!老闆話佢地如果D海鮮唔夠靚!會通知客人改其他海鮮!推介忌廉大蝦! 個汁配多士真係好好味!炒聖子亦炒得好有水準! 嘢味彈牙!大家都食到好飽! 仲有糖水! 所以打包左大蝦返屋企做宵夜! 連媽咪都話大蝦好正! 要再黎! 要再黎!
節日飯局!朋友介紹到西貢食海鮮!
餐廳平日提供小炒晚餐,今次我地預訂閣樓食私房菜!
不得了! 所有都整得好好味!

海鮮質素好新鮮! 大蝦聖子扇貝仲大大隻!
老闆話佢地如果D海鮮唔夠靚!會通知客人改其他海鮮!
推介忌廉大蝦! 個汁配多士真係好好味!

炒聖子亦炒得好有水準! 嘢味彈牙!

大家都食到好飽! 仲有糖水!

2017-12-27
Celebration
Christmas
  • 忌廉大蝦
  • 豉椒聖子
2018-01-22 644 views
今晚同幾個朋友夜晚去左呢間餐廳聚會嗌左幾個餸食其實我自己本身麻麻地食茶餐廳因為覺得好似環境多數唔太乾淨但係一入到黎就覺得呢度好整潔乾淨即刻放心晒而且坐位又幾舒服, 員工都好有禮貌當然重點係餸菜都好好味我特別鍾意個蒜蓉茄子香口同埋好岩餸飯呢個雖然好味但係好熱氣, 我冇乜食咕嚕肉嗌左好多煎炸野, 有個菜感覺上健康D, HAHA呢個西檸蝦球我都好鍾意, 因為我鍾意酸酸甜整體黎講成餐飯感覺都唔錯下次黎西貢應該會再黎
今晚同幾個朋友夜晚去左呢間餐廳聚會
嗌左幾個餸食
其實我自己本身麻麻地食茶餐廳
因為覺得好似環境多數唔太乾淨
但係一入到黎就覺得呢度好整潔乾淨
即刻放心晒
而且坐位又幾舒服, 員工都好有禮貌
當然重點係餸菜都好好味

我特別鍾意個蒜蓉茄子
香口同埋好岩餸飯

呢個雖然好味但係好熱氣, 我冇乜食

咕嚕肉

嗌左好多煎炸野, 有個菜感覺上健康D, HAHA

呢個西檸蝦球我都好鍾意, 因為我鍾意酸酸甜

整體黎講成餐飯感覺都唔錯
下次黎西貢應該會再黎
Type of Meal
Dinner
2018-01-17 539 views
一家大細入西貢,凍冰冰唔想出碼頭食海鮮小菜坐街邊,行過見到呢公眾停車場附近開左間新餐廳,餐廳新裝修唔似附近茶仔咁污糟,價錢ok就試下!原來唔止得小炒,老細仲走出黎介紹試唔試下海鮮,原來餐廳每日都會去碼頭同街市拎新鮮海鮮,就試左粉絲蒸扇貝!蒜容粉絲蒸扇貝 - 好大隻同新鮮 ,一隻自已經夠數冰鎮咕嚕肉 - 有創意,冰鎮得黎咕嚕肉仲好鬆脆  ,唔係一般茶仔咁食炸粉豬骨椒鹽鮮魷 - 呢個都超推薦 ,老細食到一半出黎介紹,原來係用新鮮魷魚炸,所以一都唔"Un"餐廳小店經營,3-4個人又想食少少海鮮,小菜,唔想出海鮮酒家咁貴,推薦呢度!PS 題外話杯奶茶都幾好, 有茶味同好滑!
一家大細入西貢,凍冰冰唔想出碼頭食海鮮小菜坐街邊,
行過見到呢公眾停車場附近開左間新餐廳,
餐廳新裝修唔似附近茶仔咁污糟,
價錢ok就試下!

原來唔止得小炒,老細仲走出黎介紹試唔試下海鮮,
原來餐廳每日都會去碼頭同街市拎新鮮海鮮,
就試左粉絲蒸扇貝!

蒜容粉絲蒸扇貝 - 好大隻同新鮮 ,一隻自已經夠數

PS 題外話杯奶茶都幾好, 有茶味同好滑!
冰鎮咕嚕肉
蒜容粉絲蒸扇貝
2018-01-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
冰鎮咕嚕肉
蒜容粉絲蒸扇貝
2018-01-07 487 views
今日同女友去西貢諗住行下,咁黎得西貢梗係想食海鮮,見到有間餐廳食海鮮小菜,價錢又冇出名果幾間咁貴,就比個機會佢咁啦。點知原來有驚喜發現,環境ok,老闆細心講食材來源(仲以為食緊西餐🤣),我地兩口子都唔係食貨,諗住兩碟海鮮加碟菜夠哂,點知瀨野,原來份量好大!呢個價錢,真係估佢唔到,重要係好食。市區冇$200-300一位都唔得....仲有例湯都好飲,唔係味精野。食得出老闆既心思。會同屋企人再試👍🏻
仲有例湯都好飲,唔係味精野。食得出老闆既心思。
會同屋企人再試👍🏻

• 豉椒炒蟶子