2021-12-14 62 views
今晚幾姊妹同爸爸晚飯, 一家大細,有老有嫩當然選擇食中菜啦, 聽同事講佢上星期試左尖沙咀新開既匠心廚房,味道唔錯,最好既係因為環境夠寬敞,一家大細都可以坐得較舒適。一打開個餐牌十分多選擇,小朋友當然喜歡吃脆口香口野,就叫左個"脆皮松露蘑菇卷"同埋"小蠔肉碎煎蛋角"(其實即係蠔餅),蠔仔食落係好有鮮味,而且煎炸得好金黃,非常脆口(我地後尾再encore 多碟)。然後就到主菜,嗌左個招牌菜"鮮茄魚湯酸菜魚", 湯底係好好味,爸爸話d 魚食得出係靚魚, 唔係平時果D cheap cheap 鯇魚片,我爸食野咁醃尖都讚好滑好鮮,我就欣賞佢d 酸菜夠爽脆,正! 我地仲叫左"拍蒜醬油豆角", "美極牛肉鬆(碎)炒飯","山楂柚子汁脆腩片". 我地基本上叫曬餐牌有like 既餸(我地都係穩陣派).但真係so far 全部都唔錯, 有like 果然係有返咁上下水準既。而且侍應們都好好招呼,都算幾好service總括黎講係可以有下次,阿爸話做節做冬可以約埋姑媽一家黎食!(由於顧住食同埋要照顧小少爺,有d 餸無影到)

2021-12-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-12-13 59 views
尖沙咀這間新開的匠心廚房,晚市以小菜為主,小菜由幾十至百元起。每位茶錢$8,另有加一收費。七味黃金豆腐粒炸至金黃香脆,一口一粒,份量頗多。陳皮滷牛展有啖淡陳皮香,牛展炆至很腍,而且很入味,陳皮跟牛展味道很頗夾,還帶點甜香。潮汕蠔烙煎至表面金黃,蠔仔份量十足,而且完全唔腥,啖啖蠔肉鮮味,粉漿亦不算太厚。蝦乾蝦醬蒸腩片是必食推介,豬腩片半肥瘦,有淡淡蝦醬鮮味,但又不會太濃太咸,腩肉嫩腍,另外還要送白飯,簡直是絕配。

七味黃金豆腐粒炸至金黃香脆,一口一粒,份量頗多。

2021-12-12 311 views
匠心廚房Passion and Craft Chinese Cuisine🌟整體: 新舊融合 有新嘅擺盤同環境 亦都有熟悉而不過時的味道🏠環境: 一入到去會以為係去咗cafe 好乾淨企理嘅環境 枱同枱之間 夠哂距離 幾適合三五知己吹水嘅餐廳🧑🏻‍🍳服務: ✔️☆║.............║☆‼️ 松露帶子炒滑蛋 $128好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 成晚嘅最出色嘅一道餸 滑蛋冇過熟 依然有蛋汁 成個口感好水嫩✅ 黑松露味唔算好搶✅ 帶子份量ok 好多時每一啖都有帶子‼️ 辣子雞丁 $98好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 炒至半乾身 未算好油 ✅ 味道麻而唔會好辣 依然食到肉味 呢個送茶送酒幾好‼️ 椒鹽鮮魷 $128好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 同我食開嘅椒鹽鮮魷 唔同 呢個有靚靚擺盤 好似鳥巢咁✅ 不過今次D鮮魷有少少唔夠嫩 雖然調味係OK冇問題📍 尖沙咀北京道71-77號誠信大廈一樓1/F, Mary Building, 71-77 Pekin

匠心廚房

好食指數:⭐️⭐️⭐️
✅ 同我食開嘅椒鹽鮮魷 唔同 呢個有靚靚擺盤 好似鳥巢咁
✅ 不過今次D鮮魷有少少唔夠嫩 雖然調味係OK冇問題

📍 尖沙咀北京道71-77號誠信大廈一樓

1/F, Mary Building, 71-77 Peking Road, Tsim Sha Tsui

⏰ 星期一至日
11:00 - 22:00

☎️ 電話號碼 31699699

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-12-11 74 views
一上去見到裝修得很優雅,座位闊落,令人感覺很舒服。餐牌,碗碟顏色都有配襯過令人賞悅目。桂花瑤柱鮮蟹肉 $268即拆新鮮蟹肉所以製作需時,會見到一梳梳的蟹肉,份量絕不吝嗇,炒得很清新蜜餞金瓜欖豉骨 $98這個味道很特別,是我從未食過的,但又如此美味,排骨肉質彈牙又新鮮,果然是必點菜式之一。火焰口水雞 $68/例想不到例牌的份量也這麼多,口水雞的調味很香很特別,適中的辣道很開胃,雞肉嫩滑蒜花醬爆花甲肉 $148獲氣很足,蒜芯很甜,花甲肉超多,差不多有成斤,而且花甲肉大大粒又無殼,送飯一流!本來想食甜品,但因為太飽了,下次一定要試到啊總括是性價比非常高,味道又好,惹味得來又不會食得好口渴,火候拿捏得非常好!大廚果然非同凡響。餐廳環境又舒適,下次會再帶家人來光臨,家人一定會讚不絕口。

一上去見到裝修得很優雅,座位闊落,令人感覺很舒服。
餐牌,碗碟顏色都有配襯過令人賞悅目。
桂花瑤柱鮮蟹肉 $268

蜜餞金瓜欖豉骨 $98

火焰口水雞 $68/例

蒜花醬爆花甲肉 $148

本來想食甜品,但因為太飽了,下次一定要試到啊

• 蒜芯醬爆花甲肉
  • 蜜餞金瓜欖豉骨
  • 火焰口水雞
  • 桂花瑤柱鮮蟹肉
The one 正門口對面搭lift上一樓就到一入門口就見到地板同埋招牌 灰色嘅長身加上整間室內佈置有格調坐得闊落 安排坐卡位 看看餐牌 很多選擇 午市套餐 包白飯和飲品 有燉湯得只係加$8 下次會再來幫襯 附近返工過嚟食都唔錯 的確如其名一樣 每一道菜都匠心製作 午餐只不過是茶餐廳的價錢 但是質素 環境 服務 絕對更勝很多更加見到有包廂房間 就算同朋友 長輩慶祝生日呢度都絕對係好嘅選擇 ^_^ ♥︎ 鮮茄燴蝦球 $65 加入雞蛋炒得很滑 用上大量鮮茄 加上大個蝦球 非常好吃♥︎ 沙薑霸王雞 $68 用上1/4隻走地雞 食落肉質真的不一樣 有咬口和質感加上配上這個獨特的醬汁 還有大量蔥絲 非常惹味♥︎ 鳳梨生炒骨 $59有水準 夠鑊氣 輕輕薄脆的外表 香口的肉加入青椒紅椒和菠蘿 顏色鮮艷 酸酸甜甜 刺激食慾 ♥︎ 羅漢果烏梅茶 跟餐免費free甜酸度剛好 足料好喝 夠冰凍 冬天也可以選擇熱飲 潤喉解渴♥︎ 精選燉湯 跟餐+$8加入粟米 菇 豬肉 杞子 等材料好清甜 完全冇味精 原盅燉湯
The one 正門口對面搭lift上一樓就到

♥︎ 精選燉湯 跟餐+$8
加入粟米 菇 豬肉 杞子 等材料
好清甜 完全冇味精 原盅燉湯

2021-12-09 110 views
Poached  chicken  with  ginger  &  green  onion  in  soy  sauce
Simmered  shrimp  with  tomato  &  egg
Dried  plum  tea
2021-12-09 72 views
因為一次中國旅程而相識,到了今天為了慶祝週年紀念,專登選了尖沙咀新開的呢間中菜館去回味一下餐廳位於ISQUARE對面一樓,窗口卡位對住ISQUARE門外的聖誕裝飾,感覺非常好,由於新開店舖裝修很靚一坐低,店員十分好招呼問我地飲咩茶。開了茶後,點了几款食物,前菜七味炸豆腐,外脆內軟非常正,大大碟,真係冇預計咁大碟😂蠔餅個邊位超脆,食到CHOP CHOP聲😋水煮牛,分量好多,令人意想不到的它不是用寬粉做底而是用粉絲,粉絲入晒味,辣到好過癮海鮮蛋白炒飯好足料,又係勁大碟,低估了分量,食不晒

蠔餅個邊位超脆,食到CHOP CHOP聲
😋

海鮮蛋白炒飯好足料,又係勁大碟,低估了分量,食不晒
2021-12-08
2021-12-07 78 views
番左尖沙咀好多年, 不過好少出去搵新野食, 今次俾同事捉黎, 食個靚靚輕鬆中餐呢到都坐得幾舒服, 食既小菜, 炒野都比茶記靚, 又唔會太貴, CP值高LUNCH野有包野飲, 小菜會跟個飯鳳梨生炒骨 每粒都脆卜卜, 以一人份小菜黎講都好大碟水煮龍躉球好好食, 麻好夠, 個人鍾意辣少少, 不過同事覺得岩岩好, 個湯底都好香, 魚係一條骨都冇呀! 底到有粉絲同埋娃娃菜, 夠晒入味~~瑤柱海鮮炒飯加左好多菇乾, 味道好香好夾, 覺得好特別, 海鮮方面就有蝦仔同帶子仔, 冇雪味, 好好食~~

LUNCH野有包野飲, 小菜會跟個飯

鳳梨生炒骨
每粒都脆卜卜, 以一人份小菜黎講都好大碟

水煮龍躉球
底到有粉絲同埋娃娃菜, 夠晒入味~~

瑤柱海鮮炒飯
2021-12-05 96 views
依間由5星級酒店大廚主理嘅中菜,最近由美孚搬咗去尖沙咀,主要以粵菜同京川滬菜為主。鮮茄魚湯龍躉球有得揀酸辣同走辣,配菜有酸菜、金菇、粉絲等,加埋蕃茄湯,酸味醒神非常開胃。龍躉球嫩滑結實,連埋豐富膠質嘅龍躉皮,魚味好濃郁。蒜芯醬爆花甲肉蒜芯非常之柔嫩,完全冇渣。花甲肉唔連殼,啱晒我依啲嫌麻煩嘅人,可以每次大啖大啖咁放入口,配合埋XO醬,香辣惹味,送飯一流。籠仔排骨蒸陳村粉將排骨放喺陳村粉上面蒸,排骨非常軟腍入味,而陳村粉吸收晒排骨嘅精華同蒜茸汁,味道非常豐富。更以荷葉墊底,透出淡淡荷葉清香。

鮮茄魚湯龍躉球

蒜芯醬爆花甲肉

籠仔排骨蒸陳村粉
正所謂:TVB搞左個處女黨,尖沙咀開左間匠心廚房,今晚想吃廣東菜,OPENRICE又推介,活動地點又近尖沙咀,又幾新淨,我又...都係唔寫咁多'又',容乜易變左況天佑,一諗起況天佑,又諗起馬小玲,一諗起馬小玲,又諗起D人話打跛雙腳唔使憂,但如果馬小玲被人打跛雙腳就要憂,佢對腳咁靚...oh no...結果都係寫左好多'又'字...扯...遠了,好啦,既然新餐廳未有人寫食評,就等我又黎破處(應該手民之誤,處又豈能破兩次?唔通你今次結婚我黎唔到,你下次結婚我早D到?)空無一人,這間餐廳,(冷氣)風吹過來,冷冷枱面,我輕輕抖落鞋裡的沙,看著我的腳印,OH,一個人,一步步,好寂寞...岩岩唱完首歌,一轉角,就係廁所門口碰見了老闆,好采前後腳去者,差D同佢肉帛相見。滋補足料燉湯$38:一黎即有熱辣辣燉湯飲,杞子、粟米、豬骨,又真係滿滿一碗足料燉湯。麻辣牛孖寶$78:這對孖寶兄弟,係由牛腱、牛筋結合而成,牛腱肉即你大腿上的肌肉群,不帶肥脂,有多種食法,係中醫角度黎講,牛腱確能補腎益精,今次混合牛筋的勁,麻辣的辣,拌飯一流。七味黃金豆腐粒$48:粒粒金黃,外皮夠脆,內裡發熱,十足我的熱情,好像一把火

七味黃金豆腐粒$48:粒粒金黃,外皮夠脆,內裡發熱,十足我的熱情,好像一把火,燃燒了整個沙漠,小食小嚼,七味上了舌尖。

上湯菜膽雞$128:本來點菜的時候,我腦海的畫面是砂鍋雲吞雞,結果上了上湯菜膽雞,自此味覺與感覺活在兩條平行路,搭錯線添,嘟...

打打下,就突然發現自己打到手軟了(我係話打字),決定寫埋最後一個就封筆,費時遲D硬不起來(隻手):

金蒜銀絲蒸頭腩$158:金蒜銀絲百搭,蒸扇貝又得,蒸蟶子又得,蒸龍蝦又得,今次用黎蒸頭腩一樣夠入味,不過,始終唔夠譚伯粉絲蒸頭腩咁正,令我係度諗,林敏聰首愛在深秋,其實係咪寫漏個"做"字?
2021-12-02
2021-12-02 96 views
忙足一日之後終有時間抖下,歎個靚茶,之前見到佢新開張有八折就黎左,餐廳新裝修地方同廁所都乾淨企理,中意佢夠光猛兼且有大玻璃比你望住個景食飯🌆🌆香片茶味好香濃,清清地唔會有好多茶葉碎,我先點左個滋補足料燉湯,凍冰冰最啱飲熱湯,佢係排骨粟米蟲草蓉燉湯,瘦肉既鹹味,加粟米既鮮甜,加埋蟲草少許藥材味,非常滋潤清甜🥣主菜我叫左黑松露帶子炒滑蛋配絲苗白飯,份量好大碟,一個人都食唔哂,我直頭飽到上心口,滑蛋炒得十分出色,入口滑捋捋,撈飯一流,廚師絕對無吝嗇黑松露,實行做到啖啖黑松露味,帶子質感爽滑,中菜廳黎講性價比都頗高,下次會帶同事黎食lunch👍
  • 黑松露帶子炒滑蛋
放假,約咗舊同事午餐,聚一聚舊,佢新公司係尖沙咀,佢帶我嚟喺呢間餐廳,佢話好抵食。餐廳好大,空間感足,店員安排我哋坐卡位,幾舒服。新張優惠午市都有88折,我點招牌沙姜霸王雞$68,燉湯+$8,加個油菜+$20,飲熱奶茶+$5。今日燉湯係雪耳椰子燉雞,一打開蓋,奶白色嘅燉湯,好香椰子香味,材料十足,飲完覺得好滋潤。沙姜霸王雞份量足,有¼隻雞,雖然係午市套餐,但做法沒有馬虎,整隻雞應該有浸過冰水,做到皮脆肉嫩,然後再淋上爆香咗嘅姜粒、沙姜粒、蔥絲、醬油等,咸香嫩滑,送飯一流😋。舊同事就點咗蕃茄燴牛肋$65,然後就同我一樣,加燉湯、飲熱奶茶,同埋加咗個油菜。牛肋肉燴得好入味又軟腍,味道酸酸甜甜,同事話好味。今餐我哋兩個都話好抵食,我哋兩個飽到捧住個肚,午市仲無加一,折咗每人$87.5,呢個午餐價錢同質數,真係我呢啲中環上班族羨慕不已。

牛肋肉燴得好入味又軟腍,味道酸酸甜甜,同事話好味。

2021-12-02
$88 (Lunch)