2011-11-19 764 views
everyone was urged to leave on time! first time here, with 20% bank promotion discount it's very very okay!we ordered the big "beef car", and we couldn't finish it! quantity was generous and quality was high.i love their fried fish skin too, very crispy and tasty! overall, food were fresh and not very expensive - i didn't say it's cheap, but it's reasonably priced.ate too much, i'm still stuffed today >.<note - low score on hygiene since there're water droplets from the roof
2011-11-17
$300 (Dinner)
2011-09-07 544 views
好耐冇打邉爐,亦都起碼接近兩年冇去過樓上摟,今晚就同太太再去!一推開門心諗'大鑊',當時近七點半,全場只得一枱於是硬住頭皮坐啦!首先點左皮旦芫茜湯底,叫左牛頸脊(薄到呢),黑柏葉(ok),九菜餃(難食),菜心苗(ok),再追加魚卜(超腥,唔新鮮),蛙花蚌(麻麻),蝦子面(ok),最後湯丸豆槳(好),埋單$620!總結食物吾新鮮、冇客、慳材料、冇心做、再冇客,一個循環,再唔改善,遲早玩完!
2011-09-07
$310 (Dinner)
(Non-member)
2010-05-12 330 views
未評食物前, 想讚一下這家店的裝修, 很用心. 我很喜歡他們的燈, 個人來說認為很漂亮, 而且很有情調;可是燈光暗了點, 又不集中, 照片都拍不好啦! 服務方面, 比從前好了很多. 員工態度很友善, 服務也很細心.食物方面啦, 比起味道, 我最喜歡的還是它們的賣相! 擺設和裝飾得非常有心思!當晚的刺身全都很鮮甜! 特別是帶子, 牡丹蝦和虎蝦刺身! 蝦刺身全都很大隻, 牡丹蝦比我的手掌還要長, 肉質鮮嫩; 而虎蝦則較彈牙有口感。 還吃了波士頓龍蝦(凍食), 配上沙律醬和青瓜來吃也很鮮味!唯一沒有滿足的是生蠔方面, 其實當晚的生蠔味道不錯. 是濃味的, 可是我喜歡吃的是淡口的生蠔啊!然後再來了一些小吃: 煎鵝肝併石蠔, 炸蝦餅, 春卷, 紅酒梨煎鵝肝併石蠔很香口, 只是鵝肝可以小一點, 因為有些微搶了蠔的味道(所以我都是分開吃它們的)炸蝦餅很有口感, 還送上了蜜糖芥末醬, 天啊, 我最愛這個醬了!!!另外最愛的便是紅酒梨了, 很清甜, 帶點酒香, 把嘴裡炸物的油膩都除去了最後便是火煱了, 由於我全家的口味也吃得較平常人淡一點, 於是便點一個冬瓜粒湯底, 清清的還不錯. 火煱配料也很好

還吃了波士頓龍蝦(凍食), 配上沙律醬和青瓜來吃也很鮮味!
最後便是火煱了, 由於我全家的口味也吃得較平常人淡一點, 於是便點一個冬瓜粒湯底, 清清的還不錯. 火煱配料也很好, 點了鹿兒島豚肉和牛肉都很好吃! 我覺得其他配料的味道都剛剛好, 只是可能爸媽年紀大了, 愛吃淡一點的食物, 所以他們認為火煱配料咸了少許。

最最後當然是甜品了! 心太軟一如以往的好吃, 不太甜, 也不膩, 讚! 然後又吃了威士忌雪榚, 很有驚喜的感覺!!!

總結來說, 我是很喜歡這裡的, 因為刺身甜品都很好吃!!!!

而且我很愛食物的一流賣相. 價錢方面雖然不便宜, 但我認為物有所值啦!
刺身全都很新鮮!!
煎鵝肝併石蠔, 炸蝦餅, 春卷, 紅酒梨(推介!)
鹿兒島豚肉! 比平常吃到的豚肉好吃得多
煎鵝肝併石蠔, 推介!!!! 很香口!
牡丹蝦刺身, 很鮮甜, 而且很大隻!!!
火煱-牛肉, 厚度剛好, 很好吃
火煱食材, 咸了少許, 不過有些款式是自創的, 還滿有心思
玫瑰形心太軟
2010-05-01
$500 (Dinner)
刺身全都很新鮮!!
煎鵝肝併石蠔, 炸蝦餅, 春卷, 紅酒梨(推介!)
鹿兒島豚肉! 比平常吃到的豚肉好吃得多
煎鵝肝併石蠔, 推介!!!! 很香口!
牡丹蝦刺身, 很鮮甜, 而且很大隻!!!
火煱-牛肉, 厚度剛好, 很好吃
玫瑰形心太軟
2010-04-25 171 views
價錢貴,預左,因為食裝修,d野食無乜特別,牛肉好貴,價超所值!不過,試一次是ok的!我最印象深是,坐得唔舒服,環境太黑!
2010-04-23
$400 (Dinner)
2010-01-13 141 views
一心來見識見識 A5和牛的風彩可惜無緣相見唯有先感受一下A3的口感吧~~service ok! waiter/waitress 幾友善可惜當晚客人太多了 所以我們多了點private 少了點service ^__^羊脾肉 麻麻地 (唔滑 唔吸引) 藥膳湯底 很好喝 很足料A3 和牛 很好 如果切薄點更好 因脂肪密度高 所以很快便覺飽

一心來見識見識 A5和牛的風彩
可惜無緣相見
唯有先感受一下A3的口感吧~~

可惜當晚客人太多了
羊脾肉 麻麻地 (唔滑 唔吸引)

藥膳湯底 很好喝 很足料

free dessert
送生果盤
A3 和牛
2009-12-09 34 views
環境幾好,唔似去開嗰D火煱店, 通風超勁, 打緊邊爐都有D涷! 本地牛肉真係一般, 有牛肉味但有渣,不過幾大碟, 羊肉片唔錯, 我覺得抵食過牛! 鮮魚湯底好香濃, 鱔片和蝦丸都唔錯, 2 人食佐700幾,價錢不便宜,但整體感覺都幾好,侍應服務態度不錯! 不過唔該注意吓洗手位置,唔太企理,有異味。
2009-11-29
$380 (Dinner)
  • 羊肉片
  • 鱔片
1K
2009-11-21 42 views
呢幾日, 一股東北季候風正為華南沿岸地區帶來乾燥的天氣.天氣寒冷,市區僅錄得12度,逾百長者平安鐘求助.有見及此, 大家都嚷著要打邊爐, 去邊打好呢...朋友靈機一觸, 在公司找來了本陳年的 "u 雜誌"... 結果來了這裡...6點幾, 剛開檔, 得兩檯人; 但係原來已fully booked, 仲要9點倒還檯.店內好黑呀, 似酒吧咁!叫個小食先, 師傅介紹個日本炸蠔, 係點糖食的, 味似蠔屎, 其實不太特別.叫了個火焰蟹湯底, 蟹係計重量o黎計錢的.另都係叫了d 一般的打邊爐料如丸, 肥牛等.蟹湯底一上, 咦, 同小肥牛的相似, 但蟹大隻d, 及個火焰大d!成六百幾蚊呀個湯底!d 酒燒晒後, 加湯, 再滾起之後好香.蟹係兩食的, 師傅攞了去加d 花雕雞油o黎蒸, 仲有烏冬底, 雖幾油但又幾好食, 係酒味重左d.配料方面, 都係鹿兒島豬肉最好食, 好食過d 澳洲a3和牛.a3都係鐵板燒o岩d.最後追加的牛頸脊也很好食, 但真的不平呢.同本陳年雜誌內的價錢比, 當然加左價啦服務人手不足. 成日揾唔倒人. 其他ok.
呢幾日, 一股東北季候風正為華南沿岸地區帶來乾燥的天氣.
天氣寒冷,市區僅錄得12度,逾百長者平安鐘求助.
有見及此, 大家都嚷著要打邊爐, 去邊打好呢...

朋友靈機一觸, 在公司找來了本陳年的 "u 雜誌"...

結果來了這裡...

店內好黑呀, 似酒吧咁!

叫了個火焰蟹湯底, 蟹係計重量o黎計錢的.
另都係叫了d 一般的打邊爐料如丸, 肥牛等.

成六百幾蚊呀個湯底!
d 酒燒晒後, 加湯, 再滾起之後好香.

雖幾油但又幾好食, 係酒味重左d.

a3都係鐵板燒o岩d.

最後追加的牛頸脊也很好食, 但真的不平呢.
同本陳年雜誌內的價錢比, 當然加左價啦

服務人手不足. 成日揾唔倒人. 其他ok.
好似酒吧咁黑暗!
蠔屎咁味, 點糖食又幾正.
有灰色的芝麻醬, 味怪! 幾新奇!
湯底唔平, 隻蟹都成十六兩...
師傅用內功shake兩shake, 食神發功咁,好猛火呀!
花雕雞油蒸蟹+烏冬底,正. a3和牛及丸ok.
好食, 但勁貴
$500 (Dinner)
好似酒吧咁黑暗!
有灰色的芝麻醬, 味怪! 幾新奇!
師傅用內功shake兩shake, 食神發功咁,好猛火呀!
花雕雞油蒸蟹+烏冬底,正. a3和牛及丸ok.
好食, 但勁貴
飯局由M小姐豪氣做東,走到她大力推介的「樓上樓火鍋」。M小姐說,過去曾在這裡看到明星常客如張柏芝、鄭伊健;店主以前經營上樓火鍋店,後來愈做愈旺,現在的店雖然身處商場內,但入口甚為難找,甚有「尋幽探勝」的況味。甫坐下,一邊點菜,一邊「混醬」。這裡的混醬除了一般火鍋店都有的芫茜、辣椒、蔥、蒜、川椒粉,還有甚為少見的黑芝麻醬、炸薑絲、XO醬(好多瑤柱)、魚露、黑醋......混個不亦樂乎。店內環境比一般火鍋店較黑,有圓桌、卡位及VIP房。店內重重煙霧,氣氛像日式燒肉店,頗有「情調」。點了十多款火鍋料,先上炸腐皮(又稱「三秒腐皮」),我記得少年食神Michael說,這個腐皮只灼三秒最好吃 — 請用筷子夾好,放到湯中,浸一次,浸兩次,浸三次,剛好三秒!當腐皮處於半軟不硬的狀態時,最好吃。灼得太軟的話,就跟腐竹沒有分別喇。海產方面,點了珊瑚蚌和桂花蚌。另有牛根丸及墨魚丸。由於在座每個都是「牛肉粉絲」,稍稍暖身之後,接下來是全牛宴!我身後有個「幸福黑毛和牛」木牌,以及很多可愛的牛形裝飾。原來此店是以供應「幸福黑毛和牛」馳名。A5幸福黑毛和牛,產自鹿兒島、佐賀等地區,日式超市約售$173/100g,此

A5幸福黑毛和牛,產自鹿兒島、佐賀等地區,日式超市約售$173/100g,此店每份售$280多(忘了實價),分量不少,約有十多片。和牛,我喜歡吃全熟的,因為和牛脂肪比例高,如不把脂肪都煮熟透,感覺較油膩。

落單時,原本我們點了牛頸脊、牛「月展」、坑腩粒及和牛,店員發現我們都是「牛肉粉絲」,就問:「要不要試試『牛肉車』?內有五款牛肉,全部精選最靚的部分,只是HK$998。」好想試,可是好貴呀!不過做東的M小姐拍板決定,我們樂於從命,呵呵。

主角之二「牛肉車」!上桌時全桌嘩然,我更馬上站起來拍照,像個遊客,哈哈。在其他火鍋店,有吃過很貴價的牛肉、很新鮮的牛肉,或是分量十足的牛肉,卻是首次看到 presentation 如此「震撼」的牛肉!

「牛肉車」真是用「車」奉上,為了讓客人一邊欣賞一邊吃,每晚只供應兩架。我對老公說:「來年我不要吃生日蛋糕喇,要吃這個!」

「牛肉車」的裝璜有心思,用「幸福」當主題,車子上有櫻花、戀人及絲花。如果你的女友是個牛肉狂熱分子,看到這架車可能會尖叫!

肉眼邊及牛頸脊。有多新鮮?大家看得出來吧。想不到分量也多,假如舖到碟子上,每碗應該可以填滿一尺長的<span class="keyword">橢圓</span>碟子,大約等於其他貴價火鍋店的牛肉例牌分量。

坑腩粒及金錢牛「月展」。首次吃到一灼即脆的牛「月展」,好新鮮!

不知道是肥牛或是A3和牛,也很精采,並不比A5和牛差很多呢。之後灼了一份稻庭烏冬(粗),烏冬把和牛精華盡吸,邊吃邊感到好幸福啊。

飯後甜品,店員推介心太軟或即撞豆花。剛吃過濃味的和牛,似乎來個豆花比較好。店主有心思的用 Oil & Vinegar Bottle 放入生磨薑汁及糖水。店員在我們面前即撞豆花。然後用漏斗計時,約13分鐘後,店員會前來處理。「不要打開蓋子啊。」店員叮囑。

吃熱豆花,我愛下黃糖,把粒狀的黃糖跟滑溜豆花一起送入口,感覺有趣。埋單總數真的不知道,但估計超過三千元(@.@)多謝M小姐請客。貴,但真的很好吃。將來有機會,一定再來光顧,好好犒賞自己。
混醬
三秒腐皮
A5幸福黑毛和牛
牛肉車,每日只得兩架
真係用「車」奉上
即撞豆花
珊瑚蚌
2009-09-30
$700 (Dinner)
混醬
三秒腐皮
A5幸福黑毛和牛
牛肉車,每日只得兩架
真係用「車」奉上
即撞豆花
珊瑚蚌
2009-02-13 60 views
08-12-31丸類併盤、炸腐皮、花雕醉雞鍋珊瑚蚌、帶子、蚵仔餃、蟹王唐揚鴨舌併棉花肚、牛頸脊公仔麵、可樂一罐加一合共$863.00呢間鋪,好似話好多名星嚟食除夕兩個人訂位,每人要最低消費$350,當慶祝,照去囉花雕醉雞鍋,有好多件雞,都幾香酒味,隻雞唔算好滑丸類併盤一般個炸腐皮就好鬆脆,淨食點泰式汁,或者喺湯度燙幾秒,都好食珊瑚蚌同帶子新鮮,肉彈味鮮蚵仔餃入面啲九層塔,好香好清新,醃蚵仔啲醬汁好惹味,想食完再食,鍾意佢咬開啲餡嗰時仲有水份,好食蟹王唐揚係用日式腐皮袋,載住啲蟹柳,淨係食到腐皮袋啲酸味,味道麻麻鴨舌冇雪味,用嚟打邊爐,原來幾好食幾有咬口棉花肚好似棉花咁,會索晒啲湯,咬落有少少彈性,又食到湯啲精華,正牛頸脊份量適中,唔勒有肉味最後個公仔麵係食唔到,嗰兩個麵同其他食剩嘅要打包嗰日天氣又凍,前門同後門都好扯風,越坐越凍
08-12-31

丸類併盤、炸腐皮、花雕醉雞鍋
珊瑚蚌、帶子、蚵仔餃、蟹王唐揚
鴨舌併棉花肚、牛頸脊
公仔麵、可樂一罐
加一合共$863.00

呢間鋪,好似話好多名星嚟食
除夕兩個人訂位,每人要最低消費$350,當慶祝,照去囉
花雕醉雞鍋,有好多件雞,都幾香酒味,隻雞唔算好滑
丸類併盤一般
個炸腐皮就好鬆脆,淨食點泰式汁,或者喺湯度燙幾秒,都好食

珊瑚蚌同帶子新鮮,肉彈味鮮

鴨舌冇雪味,用嚟打邊爐,原來幾好食幾有咬口

牛頸脊份量適中,唔勒有肉味

最後個公仔麵係食唔到,嗰兩個麵同其他食剩嘅要打包

嗰日天氣又凍,前門同後門都好扯風,越坐越凍
丸類併盤、炸腐皮、花雕醉雞鍋
珊瑚蚌、帶子、蚵仔餃、蟹王唐揚
鴨舌併棉花肚、牛頸脊
昨晚全家人去吃了傳說中的樓上樓,訂過位還要等大半個鐘...進去就發現環境還是不錯的但是點菜單上面都沒有寫價錢,要一路點一路check另外提供的menu點了沙嗲和清湯的鴛鴦鍋,因為我生了口瘡,所以忍住不能吃沙嗲,只吃清湯不過偷吃了一口,覺得味道很不錯,見到單上也有說,是馬來沙嗲~脆脆腐皮:強烈推薦!!放在湯裡浸幾秒鐘已經ok,吸飽了湯但仍然是脆的,很好吃!     尤其是用沙嗲湯來浸。。。我就是因為這個而破戒吃了沙嗲,直接導致我的嘴     今天爆血。。。蠔仔餃:又是強烈推薦!!很大個兒的餃子,裡面滿滿的蠔仔,調味也做得不錯~~蝦丸:推薦!生的時候都能看到一粒一粒的蝦段在丸子上面,很吸引,味道也不錯~~醬爆牛丸:推薦!不過不是因為他們的特別好吃,而是因為我本身很喜歡吃這類東西。。牛肉:sorry我說不清楚這是什麼牛肉,因為我不負責點菜,但是180塊一小碟,上來的時候還是硬的沒有解凍。。。不過煮了以後軟軟的,很好吃,但奇怪的是同台的其他人都一致認為這個牛肉失敗,因為沒有牛味,只有我自己覺得好吃。。其他的都沒什麼特別,鮮腐皮,百頁,筒蠔,豬腰,西洋菜,粟米,淮山等等,份量都很少!是真的很少,
昨晚全家人去吃了傳說中的樓上樓,訂過位還要等大半個鐘...

進去就發現環境還是不錯的

今天爆血。。。

其他的都沒什麼特別,鮮腐皮,百頁,筒蠔,豬腰,西洋菜,粟米,淮山等等,份量都很少!是真的很少,用碗仔的。。。最離譜的就是筒蠔,只有3只。。。但是味道都不錯的~~

最後的最後,吃了傳說中的molten choco,真得很美味!!!
我們整台5個人,要了4份。。。
最得意的是甜品盤上的一粒棉花糖,很好味,而且還是稍微燒過的,很有心思~~~

服務的話都很好,開始點菜的時候先後有3個人試圖sell貴的東西,但是被我們拒絕之後就都沒有再來,所以買單5個人1400多塊,平均一個人300塊,不算很貴,也吃得很飽。但是其實因為我們只要了一小碟牛肉。如果我們要多點牛肉的話,就絕對不是這個價錢了,所以我說"性價比"不算高~~~

不過整體來說,以後有機會還會再來,但又不會專門來~~~
$300 (Dinner)
  • 脆脆腐皮,蠔仔餃
2008-12-01 29 views
以前都經常來的, 差不多每2個星期都會來一次.........估唔到經過今次之後, 我決定以後都唔來, 因D野又貴又少不得止, 仲要每樣都要等好耐好耐.......又加上比一個人士禿頭人士不停冷嘲熱諷, 真係發覺自己今日做錯左一件好後悔既事, 去左呢間野度食, 經過今之後永不再來............................:刺身船-------------->以往叫中size刺身盤入面,有2隻中等size鮑魚, 點知今次個隻鮑魚個size等同打麻雀一筒個size 咁大, 於是我地又叫一隻大的刺身船, 以為隻鮑魚會大番D, 點知又係來2隻一筒帶子------------------->只得3隻, 每隻切一半(唔親身見到, 真係難以自信)以前一直食心太軟同豆腐花都係唔洗錢,點知今次唔好食不得止, 仲要每樣收我地$5X....最後問番佢地要番張單, 點知又占'得一張, 唔可以比我地, 直到我地堅持一定要之後, 最終再重新列印出來........又一大話.....個禿頭經理仲要單單打打講食得開心D...真係食得一肚氣

個禿頭經理仲要單單打打講食得開心D...

真係食得一肚氣

$400 (Dinner)
2008-11-09 32 views
朋友飯局 ~ 今次選擇樓上樓 ( 一提起樓上樓 ~ 一定要食佢地o既甜品 )今次叫個麻辣 & 普通既湯底 仲叫o左 2 大碟牛 ( 唔記得o左 d 牛係澳洲o黎定係咩國家o黎 ) 我地掛住傾計 都唔記得左淥o左 d 牛 ~ 拎上o黎食既時候 仲係軟身 ~ 唔"un" !!! 好味 ~~ 鱔片 帶子 生蠔 魚皮 芋條 午餐肉 菇類 等等 ~~ 當然唔少得一路打邊爐 一路飲啤啤啦 食到咁上下, 朋友就問 d 職員係咪有得送甜品 ( 因為朋友之前同老細 ,同埋d客都o黎過食飯 ~ 都算半個熟客仔 ) 結果送左 3 個心太軟俾我地 ~ wooooo ....!!!!! ( 仲要係即叫即整 ~ 開心到暈 ) 心太軟伴埋呢個綠茶味既雪榚 ~ 真係好好味 !!! d 朱古力漿又係溶出o黎 唔知下次可唔可以為o左 d 甜品而o黎呢 ??!!

當然唔少得一路打邊爐 一路飲啤啤啦
( 仲要係即叫即整 ~ 開心到暈 )

唔知下次可唔可以為o左 d 甜品而o黎呢 ??!!
淥耐o左都唔"un" 既牛
一定要試既心太軟 !!!
$350 (Dinner)
淥耐o左都唔"un" 既牛
一定要試既心太軟 !!!
友人推介,試吓冇壞.入到去環境略暗,步步小心.諗住兩人傾傾計,點知比個搭檯位,隔離座位眼厲厲,小啲收養火都黎.食材和賣相都好好,服務亦見殷勤.可惜同侍應講完我想等水滾先放食物.第二個侍應已二話不說幫你攪掂.整體服務不夠細心.有待改進.
友人推介,試吓冇壞.入到去環境略暗,步步小心.
諗住兩人傾傾計,點知比個搭檯位,
隔離座位眼厲厲,小啲收養火都黎.
食材和賣相都好好,服務亦見殷勤.
可惜同侍應講完我想等水滾先放食物.
第二個侍應已二話不說幫你攪掂.

整體服務不夠細心.有待改進.

$450 (Dinner)
2008-09-16 51 views
以火鍋店來說已是靚裝, 環境暗暗的, 裝修看得出下過了功夫, 但可是檯與檯之間太貼, 這是最敗筆的. 選了胡椒豬肚拼沙嗲, 湯底可從魚湯, 豬骨和牛骨中挑選, 朋友點了魚湯, 但出來味道好像不太夾, 兼且味太淡, 沙嗲也吃不出那種濃香筒蠔 - 體積當然不細, 但可是蠔味不足, 吃落少了份鮮甜雞子 - 很久沒吃過那麼細隻的, 沒口感. 看色澤應是雪藏貨, 沒鮮味桂花蚌 - 蚌身肉厚, 很爽脆鱔片 - 看賣相不錯, 魚肉幾滑, 但卻不夠爽脆, 口感打折牛頸肉 - 牛味比想像中溫和, 食味與口感都沒驚喜總括來說可能湯底味太淡, 所以吃每樣食材都吊不起味道. 希望下回的會帶來驚喜

筒蠔 - 體積當然不細, 但可是蠔味不足, 吃落少了份鮮甜

桂花蚌 - 蚌身肉厚, 很爽脆

牛頸肉 - 牛味比想像中溫和, 食味與口感都沒驚喜

(Non-member)
2008-07-07 25 views
Excellent quality food. They really do care about their quality, alot. Their seafood, superb. Their beef, what can i say. Their dumplings, meatballs, FANTASTIC. Their environment, darkish but real comfie. Their service, SUPERB. But expensive.