成日聽佢嘅午市平得來又有水準,但係返工唔近呢頭,搵咗日晚上專登嚟呢間餐廳!👍🏻2人盆菜超級足料,有齊多種應節食物。原粒瑤柱、鮑魚、海參、花膠、花菇、蟶乾、雞翼、燒肉、髮菜、大蝦、白靈菇、蘿蔔,包含咗12款高質食材。整體醬汁唔會太咸,肉質亦唔會太乾太鞋,特別欣賞粒鮑魚,咬落去好香,冬菇亦夠淋入哂蠔油味。👍🏻軟煎黃花魚好少係屋企整煎魚,因為過程會有好大陣油煙味,所以見到呢個菜式就即嗌。上台煎得金黃,拌上甜甜地既醬汁,輕鬆食晒成條。👍🏻招牌 海蠣煎餐廳推行緊海蠣節,當然要叫埋碟有蠔肉既菜式。當日叫咗一個招牌,蠔肉分量好多,江口珠蠣肉身呈乳白色,肉質無比鮮嫩緊實,腥味唔重,反而鮮味好濃,入口一啖,兩頰生香,加上大蔥去煎,食落份外清新。👍🏻酥炒芋芯呢碟手工菜真係大推介,小編唔太好芋頭都食到停唔到手,口感外酥內軟、鹹中帶甜、亦有綿綿融融的 餘韻。👍🏻興化米粉其實即係炒米粉,但係一上枱淨係見到好多嘅配料:炸紫菜、冬菇絲、蜆肉、蝗子、豆斗、蝦仁、豬肉、花生粒,名副其實嘅料多!米粉食落帶少少濕潤。👍🏻扁肉湯 首次品嚐既扁肉湯令我一試難忘,紫菜湯底清清地,加上咸香既扁肉,湯頭加入左醋,所以飲落酸酸地,攪拌

👍🏻2人盆菜

👍🏻軟煎黃花魚

👍🏻招牌 海蠣煎

👍🏻酥炒芋芯

👍🏻興化米粉

👍🏻扁肉湯
首次品嚐既扁肉湯令我一試難忘,紫菜湯底清清地,加上咸香既扁肉,湯頭加入左醋,所以飲落酸酸地,攪拌既上黎特別滋味。

餐廳有吉祥、鴻運套餐(2-10人),另外盆菜都適用於外賣,4人份量 $988 ,10人份量$2388。

就到新年喇,又係時候食盆菜🥰 新春佳節莆田推出足料靚盆菜😍 人多/同親戚屋企人食飯會係個唔錯既選擇👍🏻 餐廳位置闊落坐得舒服!另外盆菜有提供外賣,係屋企照樣可以食到靚盆菜過年❤️✦ 盆滿缽滿鮑魚大蝦盆菜 - - - $𝟵𝟴𝟴 / 𝟰人份 ⭐️𝟭𝟮種食材:瑤柱、鮑魚、海參、花膠、花菇、蟶乾、雞翅、燒肉、發菜、大蝦、白靈菇、蘿蔔‼️ 好足料一定夠分,全部都大大隻好入味😍 另外仲有𝟲人份($𝟭,𝟰𝟳𝟴)、𝟴人份($𝟭,𝟵𝟲𝟴)、𝟭𝟬人份($𝟮,𝟯𝟴𝟴)!✦ 福建特色海蠣煎 - - - $𝟭𝟭𝟵 ⭐️莆田正推行緊海蠣節,有唔同海蠣既菜式選擇!今次試佐招牌既海蠣煎,一上菜個下已經覺得煎得好靚仔😍 同埋真係好足料好多蠔仔☺️✦ 酥炒芋芯 - - - $𝟴𝟵 ⭐️我本身個人唔太好芋頭,覺得好粉好鞋又冇咩味,但係呢碟炒芋芯,真係非常推薦,好好食!面頭好似焦糖咁脆脆地,嗌落完全唔粉💕 我食佐勁多舊😝 第1次覺得咁大舊芋頭都咁好食👍🏻✦ 扁肉湯 - - - $𝟮𝟮/位福建經典菜之一。皮同餡都係以用豬肉製成,伴埋湯同紫菜作為前菜唔錯😋✦ 紅菇海鮮滷麵 - - - $𝟭𝟬𝟴紅菇、蟶乾、鮮蝦同埋花蛤,微微帶啲菌香,紅湯麵成

✦ 福建特色海蠣煎 - - - $𝟭𝟭𝟵 ⭐️

✦ 酥炒芋芯 - - - $𝟴𝟵 ⭐️

✦ 扁肉湯 - - - $𝟮𝟮/位

✦ 紅菇海鮮滷麵 - - - $𝟭𝟬𝟴

紅菇、蟶乾、鮮蝦同埋花蛤,微微帶啲菌香,紅湯麵成個賣相好靚☺️

✦ 軟煎黃花魚 - - - $𝟭𝟴𝟴

大黃花魚淋上秘製醬汁,又係靚靚上碟,魚肉幾滑溜👍🏻 少少皮脆肉軟~

2022-01-06 114 views
尖沙咀米芝蓮中菜好耐冇同屋企人食飯,今日諗住提前做節同屋企人一齊食下盆菜。因為疫情又爆發準備禁堂食啦🥲網上見到呢間米芝蓮一星嘅中菜好多人推介,即刻過嚟試吓係咪真係咁好食。莆田餐廳主打盆菜和季節菜,今期係海蠣產品,$209有兩道菜。餐廳環境寬敞座位舒適,裝修茶樓木系裝修。茶位$12@位,清新胎菊茶好好飲,上菜快,另收+1服務費盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜 $988大大煲,超足料,有原隻鮑魚、鮮甜大蝦、肥美燒肉、雞翼、迷你海參、厚實瑤柱、大大冬菇、入味花膠、百齡菇、髮菜、無渣白蘿蔔等等各4件,好夠食。#傳統海蠣煎 $119莆田菜必食,即叫即整熱騰騰,超足料,好多海蠣#軟煎黃花魚中size 肉質嫩滑,幾鮮,推介#酥炒芋芯 $89外酥內糯,甜甜的芋圓芯,芋味十足,不會腍#興化米粉 $88例/$168大份米味濃,炒到好香,而且有鮮蝦、豬肉等配料,不錯#莆田扁肉湯 $22位紫菜湯裡有多粒雲吞似的扁肉,皮到餡都是肉做的,幾特別服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
尖沙咀米芝蓮中菜

好耐冇同屋企人食飯,今日諗住提前做節同屋企人一齊食下盆菜。

盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜 $988

#傳統海蠣煎 $119
莆田菜必食,即叫即整熱騰騰,超足料,好多海蠣

#軟煎黃花魚
中size 肉質嫩滑,幾鮮,推介

#酥炒芋芯 $89
外酥內糯,甜甜的芋圓芯,芋味十足,不會腍

#興化米粉 $88例/$168大份
米味濃,炒到好香,而且有鮮蝦、豬肉等配料,不錯

#莆田扁肉湯 $22位
紫菜湯裡有多粒雲吞似的扁肉,皮到餡都是肉做的,幾特別

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2022-01-05
Type of Meal
Dinner
2022-01-06 1338 views
身為新加坡連續蟬聯五年既米芝蓮一星食府性價比💯 食物質素💯 份量💯無論係一家大細、朋友聚餐、情侶撐枱腳都適合💁🏻‍♀️.❣️新春盆菜有齊十二款各式新春盆菜必食配料🤩🥳矜貴級:瑤柱、鮑魚、花膠、海參海鮮/肉類級:蟶子乾、白蘿蔔、雞翼、大蝦、燒肉入味級:冬菇、百靈菇、白靈菇、紫菜、娃娃菜擺位做非常精緻有心思鮑魚大大隻🥰連平時好少見嘅蟶子乾都有整盤盆菜好鮮甜👍🏻推介❗️.❣️軟煎黃花魚福建菜當然出名海鮮啦🐟食條黃花魚先黃花魚先走走油所以令到魚質.超.級.嫩.滑.加上獨特嘅芡汁~簡直係白飯殺手🍚.❣️辣子海蠣海蠣即係蠔🦪 適逢依家係季節性食海蠣既好時間佢地新鮮現撈養足300天既海蠣非常鮮味十大名菜之一就係煎海蠣(好似雞蛋煎蠔餅咁)今次就試吓佢特色嘅辣子海蠣夠辣夠肥美鮮甜🔥好惹味😈.❣️酥炒芋芯好有驚喜嘅菜式抵佢係熱門菜之一鍾意食芋頭嘅朋友不能錯過用芋頭最細嫩既芯位保證無渣啖啖芋香外層糖衣酥脆又薄身;內層既芋芯非常軟腍一碟有10+件😍.❣️興化炒米粉莆田招牌名菜之一✨出面餐廳好少食到呢款超幼米粉食落好似一絲絲既質感爽口唔油膩值得一讚配合海鮮(大蝦、蜆肉)、髮菜、冬菇等鮮度令菜式更獨特😋.❣️扁肉湯扁肉丸有十幾粒
身為新加坡連續蟬聯五年既米芝蓮一星食府
性價比💯 食物質素💯 份量💯
無論係一家大細、朋友聚餐、情侶撐枱腳都適合💁🏻‍♀️
❣️新春盆菜
有齊十二款各式新春盆菜必食配料🤩🥳
矜貴級:瑤柱、鮑魚、花膠、海參
海鮮/肉類級:蟶子乾、白蘿蔔、雞翼、大蝦、燒肉
入味級:冬菇、百靈菇、白靈菇、紫菜、娃娃菜
擺位做非常精緻有心思
鮑魚大大隻🥰連平時好少見嘅蟶子乾都有
整盤盆菜好鮮甜👍🏻推介❗️
❣️軟煎黃花魚
福建菜當然出名海鮮啦🐟食條黃花魚先
黃花魚先走走油
所以令到魚質.超.級.嫩.滑.
加上獨特嘅芡汁~簡直係白飯殺手🍚
❣️辣子海蠣
海蠣即係蠔🦪 適逢依家係季節性食海蠣既好時間
佢地新鮮現撈養足300天既海蠣非常鮮味
十大名菜之一就係煎海蠣(好似雞蛋煎蠔餅咁)
今次就試吓佢特色嘅辣子海蠣
莆田招牌名菜之一✨
出面餐廳好少食到呢款超幼米粉
食落好似一絲絲既質感
爽口唔油膩值得一讚
配合海鮮(大蝦、蜆肉)、髮菜、冬菇等
鮮度令菜式更獨特😋
要注意有少量芫荽如果唔鍾意嘅朋友記得落單講明
  • 興化炒米粉
  • 酥炒芋芯
2022-01-04 158 views
今日lunch非常忙碌,不過都同同事來到美麗華廣場二期的<莆田>試下。同事話呢道幾好食,不過個人來講,呢道出品嘅食物賣相是不錯的,至於個鹵麵,我個人感覺一般般。前菜的鹵水豆腐不錯。個湯材料豐富,好足料,有排骨、紅籮白、粟米等等,湯底味道清甜。午餐選了紅菇鹵麵,不過有點兒失望,個麵條煮得極之腍,可能呢種就係煨麵嘅特色?不過煮完出嚟個湯底極為濃杰,濃度有點兒過火,簡直好似漿糊咁,煲咗好耐一樣。同事話畀我知,福建菜嘅煨麵就係咁,不過個人就覺得,呢個似漿糊煨麵多啲。麵條嘅味道,就係一般嘅海鮮麵咁,冇乜特別,入口鹹鹹地。今日呢個午餐,我唔太懂得欣賞福建菜嘅特色,而且為咗食呢個午餐,我等咗足足25分鐘嘅上菜之久,希望下次有所改善吧!~

前菜的鹵水豆腐不錯。

麵條嘅味道,就係一般嘅海鮮麵咁,冇乜特別,入口鹹鹹地。

Type of Meal
Lunch
自從食過莆田酥炒芋芯之後,隔一排就心癮起想去食,認真講句$89碟大約11-13件芋芯其實都貴貴地,自己又煮唔到,加上係d手工菜真係焗住要幫襯!今日又癮起一個人去食真係要讚下,去邊間分店食都係keep到水準,次次食都係一樣咁好味(連d配菜都勁入味)!外層係脆卜卜糖衣,一咬就勁香芋頭味,成件事係勁香口!一個人掃哂成碟無難度!莆田扁肉湯除咗酥炒芋芯我都好鐘意食扁肉湯,一來我鐘意飲湯,二來d扁肉真係好入味,加上紫菜湯底真係無得輸,個人扣分位在有我最憎嘅莞茜調味,所以唔係次次都會叫酥炸冰心榴槤第一次試嘅甜品,其實一個人已經食到好飽下,榴槤愛好者兼想食埋甜品情況下先叫埋,上碟果陣係靚嘅,外層係炸皮,用匙羹打開後流出餡料,咁就開始食第一啖la,一食就好奇怪?底層黃色汁以為係榴槤底,食多啖都諗唔到係咩?再食多幾啖先食到係粟米汁做底,成件事係有d唔夾,榴槤餡係好食嘅,不過粟米汁就令到個甜品扣好多分莆田地址:尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖

莆田扁肉湯

酥炸冰心榴槤

莆田

2021-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
  • 酥炒芋芯
  • 莆田扁肉湯
2021-09-30 1704 views
一年一度中秋節難得同屋企人出去食飯,叫左個套餐,同其他小食。講真食物唔難食,但又唔係太突出,不過不失。食到差唔多尾聲,準備食糖水的時候,望一望隻茶杯,竟然發現一舊香口膠係入面仲要係o趙過嘅。。。。嗰刻真係有反胃嘅感覺。。。叫個呀姐過來,同個呀姐講,佢睇一睇走開左,返來換個隻杯俾我就算,道歉都無句同屋企人食飯又唔想搞大件事,就無再向經理投訴。。。都唔知洗碗嗰個點睇嘢,唔知以為自己食緊大排檔以後都唔會幫襯。
講真食物唔難食,但又唔係太突出,不過不失。
仲要係o趙過嘅。。。。嗰刻真係有反胃嘅感覺。。。

以後都唔會幫襯。

2021-08-27 1568 views
中午要去尖沙咀做d 野,完事後。去美麗華搵野食,之前都食過莆田,知道佢有個一人餐$60 零蚊,尖沙咀咁既價位差不多啦。到餐廳門口,侍應問有冇book 位,我話冇,walk in 都有位,可能因為果時先12點鐘,冇乜人客,坐低先送來杯熱茶,咁我點菜啦。主菜 漁民紫菜燜飯,小食揀 苦瓜 紫菜 同豆腐,燉湯就指定 老黃瓜排骨燉湯。先來小食 苦瓜清爽而帶甘,紫菜酸酸甜甜,開胃小食,豆腐滷水味道平衡ok。主食到漁民紫菜燜飯 之前都食道 早前疫情時我覺得分量係少,今日呢個分量先似正常,呢個飯燜得好食。燉湯 足料唔錯。

2021-08-25
$68 (Lunch)
2021-08-24 1202 views
之前路過莆田見到個午餐餐牌幾吸引,$68一人餐,免加一,幾抵食。我今次揀左紫菜飯,九項選三項小食,仲有是日燉湯。燉湯夠熱好好飲,小食每樣都好味,凍苦瓜夠特別,食完都夠飽既,下次會再黎試其他餸。
我今次揀左紫菜飯,九項選三項小食,仲有是日燉湯。
2021-07-30 1435 views
食物味道很好,給5分。黑衣女服務質素太差,給1分都不為過。還加一,真的應該拒絕!黑衣短頭髮女,也許是領班,服務質素太差!我們3個人,18:40到,沒有預訂,問門口職員,説可以吃,但19:30之前要離開。好的,進去用餐。點餐時候,已經點了4道菜品,這位黑衣女仍說不夠吃!我們以為菜品可能量小,又加了兩道菜,她說這次足夠。全部上來之後,發現根本吃不完,後來點的兩道菜完全是累贅!!如果不點,完全可以吃得完;這樣點完,根本吃不完,剩了一整道菜,最後包起來帶走。明顯3個人足夠吃,為什麼說不夠吃?點的少就要多點,即使浪費?黑衣女服務質素太差!其他服務員服務還可以。付款離開餐廳之後,發現小票上收取4位茶位費用。我們3個人,為什麼收取4個人的茶位費用?工作怎麼這麼糊弄?如果客人事後不檢查收據,又怎麼會發現?12塊錢的茶位並不貴,但這足以體現此餐廳的服務質素!
食物味道很好,給5分。
黑衣女服務質素太差,給1分都不為過。還加一,真的應該拒絕!

黑衣女服務質素太差!

其他服務員服務還可以。

工作怎麼這麼糊弄?如果客人事後不檢查收據,又怎麼會發現?

12塊錢的茶位並不貴,但這足以體現此餐廳的服務質素!
2021-07-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$233 (Dinner)
2021-07-09 1413 views
晏晝黎食$68 唔洗加一唔洗茶錢有主食 + 3款小食 + 湯一黎到就有荔枝食有菊花茶飲抄米粉 份糧唔算多 米粉好幼 唔油飯的份糧很多 好野味小食有6款可以揀苦瓜好鮮 仲配蜜糖俾你加埋食 豬肝就太乾了湯 好清整體不錯
晏晝黎食

豬肝就太乾了

湯 好清

整體不錯
2021-06-03 1981 views
兩個人食午市一人餐。餐牌雖然畫到兩點半,但我哋差唔多三點去都仲有得供應。湯細細盅,足料好飲。兩個人所以可以叫曬六款小菜,好有睇頭。魚腐、筍普普,豬肝太乾。水晶豬蹄得意但太肥,蝦苗紫菜有醋我麻麻地,冰苦瓜點蜜糖就真係幾新奇。紅菇滷麵。味道淡淡,面幼滑。同下面嗰碗有唔少相同嘅配菜,亦有兩隻蜆同一隻蟶子、蝦。炒米就香口啲,米粉相當幼身。不過食完唔係好飽,好在茶任飲。叫做食過呢間米豬蓮一星啦!下次想黎試蟶子同魚!返家食粒糖。

湯細細盅,足料好飲。

炒米就香口啲,米粉相當幼身。

返家食粒糖。
$68 (Tea)
2021-05-24 1883 views
莆田呢幾年好像好紅,開咗唔少店,雖然我本身唔太喜歡咁樣嘅菜色,即係睇上去好似淡茂茂冇乜味咁,但試過之後發現原來都幾好味,唔怪之得攞到米芝連。今期見到蟶子個廣告,阿妹話想試,於是乎又要陪食啦😅佢話鹽焗好味,不過我就反而鍾意清蒸,加埋蒜蓉同豉油,夠味之余仲食得出鮮味。d蟶子雖然唔大隻,但隻隻都好肥,好飽滿。另外叫咗兩個餅,配上洋蔥炒牛肉,好好味,個餅勁脆勁香口。當時應該加多2個🤣我哋仲叫咗個午市套餐,麵同小食,苦瓜好靚,略帶清甜,鹵麵都好好味。整體好滿意。另外,阿姐有幫我哋換碟,同埋問我哋啱唔啱口味,服務幾好。
另外,阿姐有幫我哋換碟,同埋問我哋啱唔啱口味,服務幾好。
2021-05-23 1225 views
貴為米芝蓮餐廳,最近莆田推出超值$68一人餐,免加一、亦免茶芥,真心覺得超級超值🤩🤩🤩除左一個主食外、還是特選餐湯及自選三款小食,而我就揀左三個滋味小食,包括:「冰🧊浸苦瓜」、「滷水嫩豆腐」、「蝦苗拌頭水紫菜」👍🏻👍🏻係尖沙咀返工的朋友,可以考慮常來🤩🤩🤩

係尖沙咀返工的朋友,可以考慮常來🤩🤩🤩
2021-05-12 3924 views
米芝蓮一星新加坡福建菜餐廳🇸🇬主打唔同口味哆頭蟶同莆田家鄉菜地方寬敞設有梳化雅座每枱一壺嘅熱菊花茶夠清香˜”*°•鹽焗鐵板蟶子&蒜蓉蒸蟶子($199)兩選•°*”˜味道: 9/10八種食法 任揀兩款今次揀左銷量冠軍鹽焗鐵板🏆同最穩陣嘅蒜蓉🧄鹽焗最好食 超熱辣辣一隻隻插實曬係粗鹽上面 最能保留哆頭蟶嘅鮮最食到佢嘅肥美鮮甜 一碟十二隻 一個人食兩碟都冇問題˜”*°•興化炒米粉($88)(細)•°*”˜味道: 9/10陽光下自然曬乾 充滿米香味🌞仲係非物質文化遺產之一米粉超幼 非常乾身 好鍾意呢種口感配料非常豐富 有大蝦 蟶子 蜆肉 豆皮 冬菇 同蔬菜🥬蟶子有少少似半曬乾左嘅蠔豉 味道更濃重點係紫菜乾 連埋米粉一齊食好香 多啲紫菜乾就正˜”*°•莆田荔枝肉($89)🐽•°*”˜荔枝肉得兩粒 感覺名不副實˜”*°•黃金荷葉包($58)(兩位起)🐽•°*”˜荷葉包香脆鬆化唔油膩˜”*°•脆皮蒜香雞($289)(一隻)🐔•°*”˜味道: 8/10雞皮超級薄 超級脆 好似食薯片咁一定要趁熱食 凍左啲皮會變淋變油膩雞肉夠鹹夠入味 但唔係特別滑 肉質普通
米芝蓮一星新加坡福建菜餐廳🇸🇬
主打唔同口味哆頭蟶同莆田家鄉菜