又去咗Yoho買衫🤣去咗莆田食晚餐😋地方夠大坐得夠晒舒服又係海蠣節!!🥳🥳❤️$228有兩道海蠣嘅菜式我叫咗福建特色海蠣煎同農家海蠣湯個湯我覺得有驚喜 啲蠔仔嘅份量好多每一啖都係滿滿嘅蠔仔🦪😍而且一啲都冇縮水 好犀利呀海蠣煎將蠔仔、蔥同蛋煮埋一齊再點餐廳提供嘅辣醬都幾好食😋❤️肉鬆茄子$28呢樣菜我都覺得好有驚喜好好食!啲茄子整到好似天婦羅咁脆卜卜好香口而且同肉鬆好夾我同朋友都讚不絕口🤩❤️莆田荔枝肉$98呢個菜又係好正荔枝加上咕嚕肉但特別在啲咕嚕肉有荔枝嘅香味😍喺其他地方冇食過一粒粒嘅荔枝去咗核特別好食❤️黃金荷葉包$76兩件每次嚟我都會食 因為真係勁好食啲洋蔥絲好香 同豬肉絲好夾!!個包好香好有質感 食幾多次都覺得咁正餐廳有提供即棄手套同濕紙巾👍🏽❤️馬拉盞炒通菜$88落單嘅時候職員提醒我哋呢個菜係辣嘅嚟到我哋覺得呢個辣度啱啱好我唔算好食得辣,但都覺得好正馬拉盞好惹味好香口😋通菜嘅熟度都剛剛好❤️酥炸冰心榴槤$58呢個甜品好唔錯榴槤香得嚟又唔會話太濃呢間餐廳嘅服務態度好好而且坐得好舒服 推薦🌟
又去咗Yoho買衫🤣

我叫咗福建特色海蠣煎同農家海蠣湯

個湯我覺得有驚喜 啲蠔仔嘅份量好多
每一啖都係滿滿嘅蠔仔🦪😍
而且一啲都冇縮水 好犀利呀

海蠣煎將蠔仔、蔥同蛋煮埋一齊
再點餐廳提供嘅辣醬都幾好食😋

喺其他地方冇食過
一粒粒嘅荔枝去咗核特別好食

❤️黃金荷葉包$76兩件
每次嚟我都會食 因為真係勁好食
啲洋蔥絲好香 同豬肉絲好夾!!
個包好香好有質感 食幾多次都覺得咁正
餐廳有提供即棄手套同濕紙巾👍🏽

❤️馬拉盞炒通菜$88
落單嘅時候職員提醒我哋呢個菜係辣嘅
嚟到我哋覺得呢個辣度啱啱好
我唔算好食得辣,但都覺得好正
馬拉盞好惹味好香口😋
通菜嘅熟度都剛剛好

❤️酥炸冰心榴槤$58
呢個甜品好唔錯
榴槤香得嚟又唔會話太濃

呢間餐廳嘅服務態度好好
而且坐得好舒服 推薦🌟
2023-12-13 34 views
之前曾經在荃灣分店吃過大閘蟹,覺得質素和價錢都不錯,今晚便專程來到元朗的分店,在品嚐一下大閘蟹的滋味。大閘蟹公每隻$168,今次的大閘蟹比上次更加美味,蟹膏甘香軟滑,不過可能是的點即制,所需時間都有20分鐘以上,最好提前落單,避免等候過久。蒜香脆皮雞半隻$168,做法有點像風沙雞,雞皮香脆,雞肉鮮嫩可口,可惜比較油膩。福建紅姑海鮮撈麵$138 ,一碗麵15種材料,內有紅姑、蝦仁、蟶干、花甲、海蠣。湯頭鮮甜,呈現紅色是因為有紅姑,棉質軟腍腍,很有福建的特色。馬來風光:鮮香三巴醬炒通菜$88,通菜爽脆,不過可能廚師放多了三巴醬,有點偏鹹,如果淡一點更好。莆田扁肉湯$32 ,爽口彈牙,作為前菜非常合適。

莆田扁肉湯$32 ,爽口彈牙,作為前菜非常合適。
10-11月係大閘蟹🦀既季節,梗係每年都要食啦,但又想試下食閩菜,去莆田一次過滿足晒兩個願望⭐️餐廳位於Yoho Mall I期,空間好大,座位都好寬闊,燈光充足,裝修簡約藍白色好柔和🩵🤍,好多枱都一家大細來用餐。大閘蟹1人餐 $498🩵清蒸金秋大閘蟹🦀三隻!!!😋1隻公,2隻乸隻隻蟹🦀大慨都有4兩重,新鮮熱炳炳♨️上枱,拆開估唔到勁多膏🧡蟹公相對就較為豐潤,肉味鮮美,小妹特別鍾意入面透白色的,口感細嫩綿綿,回味無窮🤩蟹乸就以蟹黃為特色, 蟹黃量都較多,色澤金黃,質地細膩,都係濃郁既蟹味令人愛不釋手啊🤭🩵自選3款小菜-冰浸苦瓜-家常豬🐷蹄凍-蝦苗頭水紫菜前菜苦瓜清爽,豬蹄凍好有咬口,水紫菜酸酸甜甜,很開胃。🩵莆田匾肉湯原來係福建傳統手工品,聽講燕皮係用木槌打成漿,再加木薯粉,慢慢調製出薄薄的皮🤗湯底鮮香濃郁,肉片軟嫩多汁,入口即化,呢個可以為試👍🏻。🩵莆田海鮮滷麵滷麵好足料有花甲,解蝦🦐,小棠菜,湯底濃厚麵質好爽滑,份量都不少。🩵薑茶🍶薑茶可以驅寒解毒,飲完胃暖暖,好貼心♥️🩵福建特色海蠣煎 $128新鮮蠔仔🦪配脆口煎餅,好香口,食完一口又一口🤭

大閘蟹1人餐 $498
🩵清蒸金秋大閘蟹🦀三隻!!!😋1隻公,2隻乸

🩵自選3款小菜
-冰浸苦瓜
-家常豬🐷蹄凍
-蝦苗頭水紫菜
前菜苦瓜清爽,豬蹄凍好有咬口,水紫菜酸酸甜甜,很開胃。

🩵莆田匾肉湯
湯底鮮香濃郁,肉片軟嫩多汁,入口即化,呢個可以為試👍🏻。

🩵莆田海鮮滷麵

🩵薑茶🍶
薑茶可以驅寒解毒,飲完胃暖暖,好貼心♥️

🩵福建特色海蠣煎 $128
新鮮蠔仔🦪配脆口煎餅,好香口,食完一口又一口🤭
2023-11-30 514 views
莆田是時尚的中菜館,主打新派福建菜,曾連續六年獲得米芝蓮一星,湖水綠的主調配上淺木系傢俱,感覺雅致清幽。坐在窗邊,自成一角,環境寛敞舒適,今次被金秋大閘蟹吸引著,與好友來大快朵頤! 金秋大閘蟹 (母) $118上枱時熱騰騰,大閘蟹當造,打開蟹蓋,澎湃又金黃的蟹膏傾瀉出來,令人垂涎。用小匙子挖出,濃郁細滑的蟹膏,鮮味十足,像鹹蛋黃般的甘香。再剪開蟹腳,慢慢品嚐柔順鮮甜的蟹肉,令人食指大動。其後店員送上熱薑茶,暖胃驅寒,甜而後勁帶辣,十分䁔身…普寧豆醬焗鰻魚 $188鰻魚煲香噴噴,切件鰻魚口感結實,飽滿有彈性,鋪上普寧豆醬焗製。大口咬下,鰻魚皮嫰軟滑,惹味之餘,充滿普寧豆醬的鹹香,令到鰻魚鮮味更突出,味道提鮮,細緻吸引。 褔建恃色海蠣煎 $128金香的海蠣煎是必點推介,煎至兩邊微脆,海蠣肉質飽滿㘣厚,十分鮮甜,配上惹味香蔥及韮菜粒,啖啖蠔的鹹鮮香,香口滋味,令人意猶未盡。肉鬆茄子 $28茄子炸至香酥清脆,入口甘香,內裡茄子濕潤軟綿,灑上滿滿肉鬆, 增添一份鹹香, 開胃小食。莆田荔枝肉 $98顆顆肉粒外脆內軟,用上荔枝醬汁,酸甜醒胃 豬肉軟腍鬆化,充滿肉汁,除了三色椒,還有多汁荔枝果肉,大大

金秋大閘蟹 (母) $118

普寧豆醬焗鰻魚 $188

褔建恃色海蠣煎 $128

肉鬆茄子 $28

莆田荔枝肉 $98
顆顆肉粒外脆內軟,用上荔枝醬汁,酸甜醒胃 豬肉軟腍鬆化,充滿肉汁,除了三色椒,還有多汁荔枝果肉,大大增添味覺享受!
🍐桂花陳皮燉雪梨 $48
賣相吸引,原隻雪梨浸泡在桂花糖水,入口蜜甜綿化,細味到淡淡桂花和陳皮清香,滋潤喉嚨,是秋冬最佳的甜品
莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖 作為莆田嘅fans,每次一見到佢哋做唔同食材嘅季節時,我都第一時間約人去嚐鮮。今年秋天,莆田推出大閘蟹套餐,主打金秋大閘蟹,吸引唔少愛蟹之人一嘗秋蟹之味。雖然我係愛食蟹之人,但印象中無食過大閘蟹,怕自己一個食唔晒,所以遠道邀嚟居於澳門嘅蟹癡表妹,陪我一齊食! 💰$28肉鬆茄子 🍆之前介紹過性價比好高嘅肉鬆茄子,真係食過返尋味,所以點咗份俾我表妹試下。鹹鹹香香嘅肉鬆真係好好味,炸茄子外皮脆口,茄子肉軟嫩,大人細路都會愛上。 💰$98芋泥香酥鴨 🦆由於表妹份人比較隨意,所以佢叫我發辦,揀一道肉食小菜。本來我想試下從未食過嘅荔枝肉嘅,但始終對芋泥香酥鴨念念不忘。滷過嘅鴨肉味道格外香濃,由酥脆嘅炸芋泥包裹住,入口滿是香味,真係食幾多次都唔會厭。 💰$168蟹黃炒米粉 🦀🍜除咗食原隻大閘蟹外,莆田仲有推出兩款以蟹入饡嘅菜式。我同表妹都對蟹黃炒米粉好有興趣,幻想到會有一碗蟹黃倒落去炒米粉度,撈成金金黃黃嘅麵食。殊不知原來佢同我之前食過嘅炒米粉差不多,只係少咗啲紫菜。話雖如此,呢道蟹黃炒米粉味道依然無令我哋失望。儘管唔係用大量蟹黃炒,但每一
莆田 Putien
📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

💰$28
肉鬆茄子 🍆

💰$98
芋泥香酥鴨 🦆

💰$168
蟹黃炒米粉 🦀🍜

話雖如此,呢道蟹黃炒米粉味道依然無令我哋失望。儘管唔係用大量蟹黃炒,但每一口都食到蟹黃同蟹油嘅鮮味,配上我非常喜愛嘅興化米粉,真係好夾!我特別鍾意米粉內嘅迷你豆腐,佢嘅口感介乎于豆卜同魚腐兩者之間,每粒都吸滿汁,好味道!

私心推介大家一試莆田辣媽辣醬,只係落少少,食材嘅鮮味就得以提升,米粉立即變得更好食,有機會大家一定要試下!

[價錢 Price]
💰$168 (公) 118 (母)
金秋大閘蟹 🦀
我哋叫咗一公一母,大隻啲嘅係公,細隻啲嘅係母。母嘅蟹膏比較實,顏色偏橙紅,味道亦比較濃;公嘅蟹膏比較滑溜,蟹鮮味更重,兩者嘅蟹肉都好新鮮。我哋嘅心得係,如果想平平哋食大閘蟹過下口癮,叫母嘅會相對抵食,而且味道會較易入口,推介俾未食過但又想試下食大閘蟹嘅人食。

食完大閘蟹飲返杯薑菜是常識吧。呢度嘅薑茶用好有特色嘅器皿裝住,好似清酒壺同酒杯咁。店員細心提醒話薑茶好熱要小心,仲貼心地幫我哋酙茶,服務態度一流。薑茶入口有些少甜味,吞落喉嚨後帶後勁嘅辛辣,最適合喺食完寒涼嘅大閘蟹後飲。
  • 興化米粉
  • 芋香鴨
來到十一月下旬, 大閘蟹吃了幾次, 百吃不厭! 是日相約母親大人到莆田再來隻大閘蟹! 大閘蟹公 $168/隻 ~ 大閘蟹黃、蟹膏, 百吃不厭! 俗語說「九月圓臍、十月尖」, 但我看是個人愛那種膏體吧! 我個人來說比較喜愛吃公, 味道更鮮美、甘甜, 蟹膏黏口軟滑! 金絲麥皮蝦 $228/例 ~ 炸至香脆的麥皮很香甜, 雖然點的是例牌但蝦份量很多, 蝦肉爽口彈牙又鮮甜, 連蝦殼也很入味! 家鄉燜筍乾 $58 ~ 以用汁燜足8小時, 滷香味不會太嗆, 山筍乾很爽脆, 汁水滿滿的! 入口時滋味滿滿, 我真的很愛吃筍! 酸菜大肥腸 $128 ~ 大肥腸軟糯Q彈, 完全沒有豬腥味! 酸菜爽脆, 加入大量萵筍, 我最愛! 湯底酸酸辣辣的很開胃!最後來壼溫熱薑茶, 幫助驅寒解毒,解蟹毒、免傷及脾陽。

最後來壼溫熱薑茶, 幫助驅寒解毒,解蟹毒、免傷及脾陽。
Dinner
今年都同皇太后👩‍👧食左幾次大閘蟹🦀但每次都係屋企食,要佢做一餐🫣今次同佢出去食,唔洗自己做😎等佢可以慢慢𝐄𝐧𝐣𝐨𝐲👏🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▫️開胃前菜 : 酸辣洋白菜▫️茶 : 杞子菊花茶🌼.🦀 大閘蟹𝟏人餐 ($498/位) 🦀▪季節精選清蒸大閘蟹 (𝟑隻 • 𝟏公蟹 / 𝟐母蟹)即叫即蒸,雖然睇落唔係好大隻,但打開隻隻都好爆膏🧡鉗 • 腳拆拆埋埋都有唔少肉嫁🫢(會提供埋 : 點蟹薑醋 • 食蟹工具 • 即棄手套 • 濕紙巾).▪特式小食 (6揀𝟑)[𝟐] 滷水豆腐🤎[𝟑] 蝦苗頭水紫菜 : 酸酸地,幾開胃🦐[𝟔] 冰浸苦瓜 : 薄薄長片,食落爽脆,加左少少蜂蜜🍯食落甜甜中帶少少甘.▪主食(𝟑揀𝟏)[𝟑] 興化炒米粉好多配料,特別係海鮮🌊(蝦 • 蜆肉 • 蟶子) • 肉 • 菜 • 紫菜…幼身米粉炒得超乾身,一𝐝都唔油😌重點❣️店家自製辣媽醬,一定要加埋食,超級惹味😝.▪湯品 : 莆田扁肉湯 好多粒煙韌外皮既餃🥟,飲落帶少少酸🥣.▪仲有送𝟏杯驅寒薑茶🍵.另外個散嗌左個👉🏻▪莆田荔枝肉 ($98)外層炸皮脆卜卜💥唔會好厚。肉夠淋身🐷
今年都同皇太后👩‍👧食左幾次大閘蟹🦀
但每次都係屋企食,要佢做一餐🫣
今次同佢出去食,唔洗自己做😎
等佢可以慢慢𝐄𝐧𝐣𝐨𝐲👏🏻
▫️開胃前菜 : 酸辣洋白菜
▫️茶 : 杞子菊花茶🌼
🦀 大閘蟹𝟏人餐 ($498/位) 🦀

▪季節精選
清蒸大閘蟹 (𝟑隻 • 𝟏公蟹 / 𝟐母蟹)
即叫即蒸,雖然睇落唔係好大隻,但打開隻隻都好爆膏🧡
鉗 • 腳拆拆埋埋都有唔少肉嫁🫢
大閘蟹

▪特式小食 (6揀𝟑)
[𝟐] 滷水豆腐🤎
[𝟑] 蝦苗頭水紫菜 : 酸酸地,幾開胃🦐

▪主食(𝟑揀𝟏)
[𝟑] 興化炒米粉
幼身米粉炒得超乾身,一𝐝都唔油😌
重點❣️店家自製辣媽醬,一定要加埋食,超級惹味😝
興化炒米粉
興化炒米粉

▪湯品 : 莆田扁肉湯
好多粒煙韌外皮既餃🥟,飲落帶少少酸🥣
莆田扁肉湯

▪仲有送𝟏杯驅寒薑茶🍵
薑茶

另外個散嗌左個👉🏻
▪莆田荔枝肉 ($98)
外層炸皮脆卜卜💥唔會好厚。肉夠淋身🐷
用荔枝取代常見既菠蘿,甜味食落更清😙
莆田荔枝肉

🔺店員姐姐們服務真係好好,讚讚讚👍🏻
莆田扁肉湯
莆田荔枝肉
🦀️又到大閘蟹季節,無可能一隻蟹都唔食嘅,難得出去食飯,就當然要點返一兩隻滿足自己先😎.🦀️莆田除咗有大閘蟹食之外,呢期仲推介緊鰻魚嘅菜式,不時不食就係最精明嘅選擇,一於叫晒最時令嘅食物,大吃一頓豐富晚餐😎———————————————————————————🥢大閘蟹🦀️💬叫咗兩隻蟹乸,大大隻都係貪啲膏夠香夠橙黃,撈飯食一流😎.🥢經典包菜飯🍚💬相當足料,有菜有肉勁多餡,唔會焗到淋,打開飯煲香氣撲鼻😎.🥢黃金荷葉包🐽💬香脆可口佈滿芝麻嘅荷葉包,中間夾住洋蔥🧅炒過嘅肉絲,都係幾好味又有口感😎.🥢普寧豆醬焗鰻魚🐟💬切開一件件,肉厚實彈牙,用普寧豆醬炆焗,大量洋蔥🧅蒜頭🧄作伴,夠晒鑊氣😎.🥢椒鹽豬手🐖💬用手揸住食,大大件,非常入味同滿有椒鹽香,啖啖肉又有骨膠原😎.🥢馬來風光🥬💬即係馬拉盞炒通菜,都係東南亞菜式,食到好飽肚都應該清下個腸胃😎
———————————————————————————
🥢大閘蟹🦀️
💬叫咗兩隻蟹乸,大大隻都係貪啲膏夠香夠橙黃,撈飯食一流😎
🥢經典包菜飯🍚
💬相當足料,有菜有肉勁多餡,唔會焗到淋,打開飯煲香氣撲鼻😎
🥢黃金荷葉包🐽
🥢普寧豆醬焗鰻魚🐟
🥢椒鹽豬手🐖
🥢馬來風光🥬
2023-10-15
  • 興化炒米粉
  • 鐵板鹽焗蟶子
2023-11-16 37 views
食大閘蟹嘅季節到喇🤤莆田推出咗大閘蟹套餐,如果單點嘅話公蟹$168隻、母蟹$118隻。金秋大閘蟹$168我哋要咗一人一隻公蟹,蒸熟就食得,原汁原味。第一次食大閘蟹先知原來啲膏咁黏稠😆莆田地道炆豆腐$88會有焦香味,豆腐滑,好入味,比想像中好食😳鮑魚紅燒肉$188每碟會有3大隻福建特產南日鮑,用文火燜鮮豬肉,口感軟腍彈牙,好入味又唔會太咸,好好食😋另外餐廳有賣度尾老欉文旦柚,高齡柚樹嘅柚特別多水同甜,鍾意食柚嘅可以買番幾隻。

金秋大閘蟹$168

莆田地道炆豆腐$88
會有焦香味,豆腐滑,好入味,比想像中好食😳

鮑魚紅燒肉$188

2023-11-13 38 views
蒲田蒲田位於元朗朗日路形點1 L2樓,餐廳主打福建閩菜的中菜館,餐廳裝修以簡約典雅,環境光猛明亮,坐位寬敞,坐得舒服,餐廳常常採購季節性食材,近期季節食材係大閘蟹盛宴,服務員招呼態度殷勤,一坐低就奉上熱茶和前菜,前菜係醃蘿蔔酸酸甜甜食落胃口大開。蒲田大閘蟹一人餐$498季節精選清蒸大閘蟹三隻(一隻公二隻母)湯品係蒲田扁肉湯,湯內有八粒福建手工雲吞,香蔥,紫菜和香茜,入口清爽香甜。特色小菜家常豬蹄凍,食落好似鎮江餚肉,入口即溶。鹵水豆腐,食落好嫩滑。蝦苗頭水紫菜,紫菜係每年第一水的製成品,用醋調味,酸酸地好醒胃。主食係興化炒米粉,米粉內有蟶子,海蝦,青菜,冬菇,海蜆,紫菜和帶子,材料豐富,米粉乾身幼細,食落好香口。主角大閘蟹,公一隻開蓋睇到橙黃色豐滿的蟹膏,入口绵滑,蟹肉以鮫結實鮮甜,母二隻開蓋睇到鮮紅色爆滿的蟹膏,食落好似鹹蛋黃香味,蟹肉一樣鮮甜美味。食完大閘蟹服務員隨即奉上薑茶驅寒。蒲田荔枝肉$98口感似中式咕嚕肉,有蕃茄,三色椒和紫洋蔥,廚師用荔枝汁烹調,荔枝肉肥比例瘦適中,炸皮不太厚,食落香酥酸甜。
蒲田

蒲田大閘蟹一人餐$498
季節精選清蒸大閘蟹三隻(一隻公二隻母)
特色小菜

蒲田荔枝肉$98

2023-11-08 57 views
今日我嚟同大家分享一個餐廳莆田嘅食評。呢間餐廳位於城市中心,係一個以福建菜為主打嘅餐廳。佢嘅環境舒適,服務周到,菜式豐富多樣,好適合慶祝特別嘅場合或者家庭聚會。首先,我想講下佢嘅招牌菜——大閘蟹。呢款蟹肉鮮嫩,肥美味甜,真係讓人回味無窮。佢哋嘅大閘蟹煮法簡單,以保留蟹肉嘅原汁原味為主,一啖下去,滿口濃郁嘅蟹味就會彌漫開來。如果你係蟹愛好者,呢個菜絕對唔可以錯過!然後,我要介紹一款叫做「芋香鴨」嘅菜式。呢道菜以烤鴨為主角,搭配上香氣四溢嘅芋頭,簡直係絕配!鴨肉皮脆肉嫩,加上芋頭醬嘅香甜味道,一嚟一個味覺嘅衝擊,真係令人驚艷。而且,芋香鴨嘅份量都十分足夠,可以滿足大家嘅胃口。最後,我要提及一款獨特而美味嘅菜式——紫菜包飯。呢個菜式係將飯再配上各種鮮美嘅配料,例如蔬菜等等。飯同紫菜嘅搭配,帶出咗一種獨特嘅口感同味道,即係軟滑中帶點嚼勁,如果你想試下一個不同嘅菜式,紫菜包飯絕對係一個不錯嘅選擇。總括而言,餐廳莆田係一間值得推薦嘅餐廳,佢嘅大閘蟹、芋香鴨同紫菜包飯絕對能夠滿足你對福建菜嘅味覺追求。如果你對福建菜有興趣,不妨去嚟呢間餐廳一試,相信你一定會留下美好嘅食記!

2023-11-06 32 views
踏入11月依家係時候食蟹公😋經過Yoho Mall莆田見佢除咗地道風味福建菜,依家仲有埋大閘蟹食,可以單點散叫仲有多款套餐選擇😊❣️蟹公即叫即蒸$168/隻~依家最啱時間食蟹公,非常鮮美,白膏夠香又黏口😘 食完隨即奉上薑茶暖下胃❤️❣️莆田荔枝肉 $98~褔建傳統名菜,豬肉炸得香脆鬆化,酸酸甜甜好開胃😊❣️黃金荷葉包$76~肉絲同洋蔥炒得香嫩多汁,荷葉包外層炸得香脆,必食推介👍😍 ❣️莆田扁肉湯$32~新鮮豬腿肉製成的燕皮包成的扁肉,加上紫菜、芫茜及香蔥煮清湯,扁肉細細粒好鮮甜😊❤️餐廳響形點一期2樓,入面環境寬敞舒適,一坐低店員隨即奉上熱野生菊花茶及前菜,服務有禮,家庭歡聚好地方😊

2023-11-06
  • 莆田荔枝肉
  • 莆田扁肉湯
  • 黃金荷葉包
今次食食食之旅黎到元朗😌嘩嘩嘩!大閘蟹🦀季節到啦😍懶人唔想買大閘蟹返嚟自己整,所以去咗莆田食,有專人幫你洗、蒸、預備工具,最後仲有薑茶飲驅寒,夠哂方便😆📷餐廳位於Yoho Mall 1期2樓,店面好大,座位夠闊落,坐得好舒服😇裝修走現代風,整體燈光光猛,岩哂同屋企人、朋友食吓中菜吹下水🥰職員服務態度又好又體貼,而且上菜速度都好快,加分👍🏻👍🏻👍🏻今日仲有度尾老樹文旦柚請我哋食,果肉仲粒粒漲卜卜添😊🍴大閘蟹(公)💰HK$168✨推薦指數:8.5/10一隻重四兩幾左右,大閘蟹即叫即蒸,上到枱係好辣手,一打開係就爆哂膏,好吸晴🤩👦🏻👧🏻都中意食公,因為好中意啲膏gel住口嘅口感😋佢哋嘅醋超香甜,用嚟點蟹肉真係超夾🤤餐廳仲預埋工具俾我哋拆蟹食,夠哂方便😆🍴大閘蟹(母)💰HK$117✨推薦指數:8/10一隻重三至四兩幾左右,母鞋嘅膏較硬身,口感一粒粒似食緊鹹蛋黃咁🤣食完之後飲返杯薑茶驅寒就岩岩好😌🍴普寧豆醬焗鰻魚💰HK$188✨推薦指數:9/10普寧豆醬其實係以黃豆同鹽為基礎發酵而成嘅醬料,即係唔辣嘅豆瓣醬😂普寧豆醬粒粒金黃色,醬汁鹹香惹味,有提鮮作用,配合埋肥美多肉嘅鰻魚好夾,更顯鮮味😋如果
今次食食食之旅黎到元朗😌
嘩嘩嘩!大閘蟹🦀季節到啦😍

今日仲有度尾老樹文旦柚請我哋食,果肉仲粒粒漲卜卜添😊

🍴大閘蟹(公)

✨推薦指數:8/10

🍴普寧豆醬焗鰻魚
💰HK$188
✨推薦指數:9/10
普寧豆醬其實係以黃豆同鹽為基礎發酵而成嘅醬料,即係唔辣嘅豆瓣醬😂普寧豆醬粒粒金黃色,醬汁鹹香惹味,有提鮮作用,配合埋肥美多肉嘅鰻魚好夾,更顯鮮味😋如果鰻魚份量再多啲,切得厚身啲就更正🤪🤩

🍴酒香竹筒蝦
💰HK$38
✨推薦指數:7.5/10
加入酒煮成嘅湯,飲落幾清淡,酒味唔算濃,帶少少蝦味,蝦身幾大隻,而且蝦頭都多膏,不過肉質較淋身唔夠彈牙😗

🍴興化炒米粉(例)
💰HK$118
✨推薦指數:9.5/10
佢係用海鮮、豬肉同蔬菜炒興化米粉,好豐富入味!呢個米粉食落超幼身,濕嘅程度岩岩好,唔會太乾身太濕,口感乾爽唔油膩,加埋佢哋自家製嘅辣椒油仲惹味😋

🍴前菜
💰HK$0
✨推薦指數:8/10
醃蘿蔔食落酸酸地甜甜地好開胃😋
  • 興化炒米粉
📍#莆田 (形點 I) (元朗)元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️每年10月左右都係大閘蟹當做季節! 所以今次好快就落到決定一定要試吓佢嘅大閘蟹二人套餐👏🏻🎉🎉🎉✨蝦苗頭水紫菜呢款前菜有青瓜同埋紫菜製成,紫菜份量好多,食極都有,味道酸酸甜甜,係個幾開胃嘅前菜 。✨清蒸大閘蟹🦀大閘蟹二人套餐可以自選蟹公$698/蟹乸$598,我地order左蟹乸,蟹膏拖到流晒出嚟,名副其實真正嘅爆膏🤤🤤🤤 入口係啖啖滋味😚 每一啖都沾上薑醋 好好味。細心位係食完之後餐廳會上薑茶驅寒,杯薑茶好濃郁,好飲😛✨莆田荔枝肉荔枝肉即係平時大排檔食開嘅咕嚕肉,味道酸酸甜甜,而且冇骨啖啖肉😋✨莆田扁肉湯莆田扁肉湯味道正常足料,仲加入咗唔少海帶😋✨興化炒米粉炒米粉用上最幼新嘅米粉~ 咸味適中,而海鮮有蝦、蜆及聖子,味道亦正正常常✨建蓮雪耳湯/薄荷枇杷凍估唔到結尾呢個糖水做得幾出色~建蓮雪耳湯加入紅棗同雪耳煲成,非常滋潤而且甜度適中。朋友就食薄荷枇杷凍,枇杷凍帶有少少嘅薄荷味,口感較fresh。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#莆田 (形點 I) (元朗)
元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨蝦苗頭水紫菜

✨清蒸大閘蟹🦀

✨莆田荔枝肉

✨莆田扁肉湯
莆田扁肉湯味道正常足料,仲加入咗唔少海帶😋

✨興化炒米粉

✨建蓮雪耳湯/薄荷枇杷凍

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-10-30 39 views
呢期係大閘蟹季節,莆田都有推出大閘蟹二人餐,如果係蟹乸就$498,蟹公就$598,因為比較鍾意食蟹油,所以揀咗蟹公大閘蟹都算靚仔,唔算太大仔,但勝在爆糕,啲黃油流晒出黎除咗大閘蟹個套餐都包咗好多菜式前菜:紫菜頭,好開胃,酸酸甜甜咁,又食到紫菜嘅爽脆口感扁肉湯興化炒米粉:超好食,好鍾意食佢米粉嘅口感,好幼,好軟食,但又炒到好乾身,唔易斷荔枝肉:似酸甜咕嚕肉,肉嘅口感好彈牙最後仲有兩款甜品,燉雪耳湯好正

大閘蟹都算靚仔,唔算太大仔,但勝在爆糕,啲黃油流晒出黎

除咗大閘蟹個套餐都包咗好多菜式

前菜:紫菜頭,好開胃,酸酸甜甜咁,又食到紫菜嘅爽脆口感

扁肉湯

荔枝肉:似酸甜咕嚕肉,肉嘅口感好彈牙

最後仲有兩款甜品,燉雪耳湯好正