冇得去旅行,又掛住日本既味道,可以點?唯有就搵d日本過江龍食下,止下思鄉病🇯🇵今次就去到ifc試下黎左香港就黎1年既米芝蓮1星拉麵🤩-🍜貝汁醬油拉麵 $128拉麵加左黑松露醬、牛肝菌粉同牛肝菌油🍜貝汁鹽味拉麵 $128拉麵加左白松露油、牛肝菌醬、煙肉碎同香草🔸2款拉麵上枱時都有濃濃既松露香味,湯底同樣係用三重湯底,包括蜆湯、豬骨湯、魚清湯組合而成,唔會過份濃郁,清澈有味。另外,配料都係有三層肉同低溫叉燒,肉質煮得非常軟熟,好味道😋-米芝連1星唔係浪得虛明,鍾意食拉麵或者思鄉既話,一定要去試下😛
🍜貝汁醬油拉麵 $128
拉麵加左黑松露醬、牛肝菌粉同牛肝菌油

🍜貝汁鹽味拉麵 $128
拉麵加左白松露油、牛肝菌醬、煙肉碎同香草
貝汁鹽味拉麵

$128 (Dinner)
2020-08-24 169 views
一間之前去日本已經想試既拉麵.  係IFC開咗, 無得去旅行. 食咗當去咗啦 嚟到人都無個, 可能因為疫情掛. 打開menu, 麵有5種.  當日試咗貝汁鹽味拉麵 同埋煙燻黑椒豚骨拉麵先嚟貝汁鹽味拉麵,好重既蜆味。但我又覺得差少少肉既. 定係個蜆味太搶呢? 重之就係講唔出差少少既咁. 再嚟煙燻黑椒豚骨拉麵, 呢個我就勁鐘意啦. 因為我係黑椒FANS, 而呢個麵既黑椒超重. 正. 第一次嚟比較貪心叫多咗兩個小食. 但都係一般般.  可以不理. 食後感. 麵同湯底都好食. 但份量比較細. 對男仕嚟講可能唔夠.  小食就一般般啦

嚟到人都無個, 可能因為疫情掛.

2020-08-19 320 views
近年的拉麵過江龍,除了『一蘭』之外,大部份也沒有留下深刻印象,其中標榜米芝蓮一星的『蔦』更 加可以用失望來形容。 這次光顧的『金色不如帰』,在日本新宿是獲得了3.84的高分的百名店,更加有一粒星星加持⭐,落戶次IFC。這次選擇了貝汁鹽味拉麵,在豚骨湯底的基礎上加入大量大蜆一起熬製,並加配以白松露油、牛肝菌醬、香草及煙肉碎。初嘗湯底,尚有松露和牛肝菌之香🍄,豬骨的主調,和蜆味輕輕的餘韻。但麵條吃到四分之一,層次開始失去,各種原素混淆一起,到後來只有混沌的鹹味,連喝一口湯的衝動也失去😔😔。拉麵是一種極難展現出細膩層次和鮮味的美食,主打海鮮湯底的拉麵在香港幾乎沒有,在日本也不算主流,所以日本本店突圍而出可以理解,就是不知道是否來到香港後失準了。------------------------------📖 金色不如歸,不如不要歸⭐ 5.0 / 10.0 (未必會再食)

📖 金色不如歸,不如不要歸

⭐ 5.0 / 10.0 (未必會再食)
2020-08-17
$140 (Dinner)
2020-08-08 149 views
同友人行經IFC 記得有一間米芝蓮拉麵店,而且是首間香港旗艦店,既然因疫情無得去日本一於去朝聖下貝汁醬油拉麵湯底加入大蜆熬製而成的秘製蜆湯,混合豚骨湯及清魚湯三重湯底,入口清新,湯底微鹹帶甜,帶出風味。再加上醬油蒸煮豚肉片,增加咬感整體唔錯,但價錢稍貴🤣
同友人行經IFC 記得有一間米芝蓮拉麵店,
而且是首間香港旗艦店,既然因疫情無得
去日本一於去朝聖下

貝汁醬油拉麵

整體唔錯,但價錢稍貴🤣

本來滿心歡喜試新野,入到去assign 咗個Noodle bar 最出的位置,旁邊是走廊,完全沒有為意之下坐低開始食麵之際,發現開始多人在走廊出入而那個位置是沒有膠板隔開,一路食一路很擔心,在沒有戴口罩及在食麵途中起碼有10多個人在我旁邊來往。當我同店長講要加多塊隔離膠板的時候,他的態度完全冷淡,整餐飯,在服務上確實令我太失望了!
2020-08-01
$245 (Lunch)
  • 貝汁鹽味拉麵
  • 溏心蛋
2020-07-29 128 views
東京米芝蓮拉麵,一直都想入去食,終於晏晝放工經過ifc入咗去食,都未預左唔係抵食架啦,但坐埋一齊除低口罩見下大家個樣,一齊期待食野,呢個感覺好舒緩~一睇就知道要試貝汁~主打醬油,係蜆湯豬骨湯同埋魚湯。可能因為無味精,加左黑松露醬,牛肝菌油,聽起來好香濃既調味,鮮甜清淡風,唔係濃味派。我個碗係鹽味,好待別!因為拉麵唔洗有蔥,用左秘製香草,新鮮感!跟左建議試飲頭淡湯,湯比較清,白松露油屬淡口,岩晒我!最鐘意靚湯加埋牛肝菌醬。👍叉燒都係我未見過會三層肉同低溫叉燒擺埋一齊,低溫叉燒幾出色,加$15有3塊。流心蛋做得好到位,好完美。色香味俱全,流心睇得又食得,而且係同面分開上,呢點做得好好。$15一隻,點都要加!雖然整體食完唔會嘩一聲,但愈簡單愈難。鐘意呢度簡簡單單又有用心,唔洗填紙,連麵質都非常讚,好見到一粒粒都特別開心🤣

2020-07-28 5995 views
早有聽聞中環IFC開了一家於東京取得米芝蓮一星的過江龍拉麵店。是日與友人到中環購物,決定於此晚飯。到達的時間尚未到七點,不用等位便可入內,吃到一半的時候已見全店滿座,可見其吸引力。早前已得知最有名的是貝汁拉麵,分鹽味及醬油味。一向都傾向喜歡鹽味拉麵,但見貝汁醬油拉麵除寫著recommend也寫著signature,第一次吃好像還是選招牌的較好,就與友人都選了貝汁醬油拉麵,另加了一隻溫泉蛋。下單不久後,蛋便獨立地先上了。雖知道蛋是另外點的,但感覺上還是與拉麵一同上菜感覺會較好。未幾拉麵也來了,跟著桌上的小介紹,先雙手捧起碗,然後先聞一聞,確實香氣舒適,帶有淡淡的松露香,又夾雜一點蜆和魚湯的清甜,蔥的清香和很淡的醬油味,湯底望落亦相當清澈。再呷一口湯頭,以醬油味不會太濃,仍嘗到湯底的豬骨及海鮮味。原以為貝汁拉麵的貝味會很濃,但只嘗到丁點,可能是我個人期望過高。再嘗一口與牛肝菌碎、牛肝菌油及黑松露醬混合的湯底,風味明顯增加,沒想到這些西式的調味與日式的拉麵如此合適,加分。麵是幼身拉麵,很有麥味,配料叉燒有兩個部位,一塊較瘦的低溫叉燒肉質軟滑,一咬便開,果然是低溫慢煮,另一塊則是三層肉叉燒,三

下單不久後,蛋便獨立地先上了。雖知道蛋是另外點的,但感覺上還是與拉麵一同上菜感覺會較好。未幾拉麵也來了,跟著桌上的小介紹,先雙手捧起碗,然後先聞一聞,確實香氣舒適,帶有淡淡的松露香,又夾雜一點蜆和魚湯的清甜,蔥的清香和很淡的醬油味,湯底望落亦相當清澈。再呷一口湯頭,以醬油味不會太濃,仍嘗到湯底的豬骨及海鮮味。原以為貝汁拉麵的貝味會很濃,但只嘗到丁點,可能是我個人期望過高。再嘗一口與牛肝菌碎、牛肝菌油及黑松露醬混合的湯底,風味明顯增加,沒想到這些西式的調味與日式的拉麵如此合適,加分。麵是幼身拉麵,很有麥味,配料叉燒有兩個部位,一塊較瘦的低溫叉燒肉質軟滑,一咬便開,果然是低溫慢煮,另一塊則是三層肉叉燒,三層分明,油香十足又不會膩,一向小吃肥肉的我也不禁吃了。吃拉麵緦愛吃蛋,這隻溏心得來帶點甜味,不過不失。
溫泉蛋

貝汁醬油拉麵

整體用餐尚算滿意,價錢稍貴。未知是否期望過高還是偶有失準,覺得湯底是不錯的,但未有想像中的鮮甜,其他不論麵還是配料都很出色。也不確定是否醬油的關係,飲多了湯,晚上裹是頗口渴的。

待疫情過後,讓我再來一試鹽味拉麵吧!
2020-07-11
$158 (Dinner)
溫泉蛋
2020-07-17 2727 views
2019 & 2020年榮獲得東京米芝蓮一星拉麵店。而且個店名相當特別,很難會忘記的。店舖唔算大,有卡位和吧枱位。餐牌內的拉麵共5款,其他亦有小碗飯、餃子等,食物種類不是太多樣化。不過有時候覺得專注才可做出好嘅食物。第一次來當然要吃星級推介的貝汁醬油拉麵和貝汁鹽味拉麵。枱上有指引介紹成碗麵的材料,先是三重湯底是蜆湯、豬骨清湯和魚清湯,看見介紹已經令人十分期待。先來是鹽味拉麵,湯底清徹少油,跟著圖尋味,在未弄散拉麵前喝了一口湯,蜆真能將豬骨和魚的鮮味更凸顯,的確淨飲湯已很滿足。其實本身在日本吃過多次鹽味拉麵,都覺得偏淡,但這處的湯底就清鮮如燉湯,超好喝。蕎麥麵混和白松露油、牛肝菌醬、香草及煙肉碎。爽口彈牙,有竹昇麵的口感。兩片肉分別是五層肉和低溫义燒,兩者雖是薄薄的,可入口融化,且不用多餘的調味。醬油拉麵,一看湯色較深,啜一口湯比鹽味拉麵的湯底濃味很多,有些蓋過其鮮味。個人偏好鹽味的湯底。不過未吃巳嗅到很香的黑松露味道,整體全碗麵都較濃香惹味。大量的蔥粒亦增口感。而京葱當然是拉麵的好拍檔,溏心蛋時間掌握得唔錯,流心滑滑的

店舖唔算大,有卡位和吧枱位。

不過有時候覺得專注才可做出好嘅食物。
第一次來當然要吃星級推介的貝汁醬油拉麵和貝汁鹽味拉麵。

先來是鹽味拉麵,

湯底清徹少油,跟著圖尋味,在未弄散拉麵前喝了一口湯,

醬油拉麵,一看湯色較深,

不過未吃巳嗅到很香的黑松露味道,整體全碗麵都較濃香惹味。
大量的蔥粒亦增口感。而京葱當然是拉麵的好拍檔,

溏心蛋時間掌握得唔錯,流心滑滑的
Type of Meal
Lunch
  • 鹽味拉麵
金色不如帰既東京店拎左2019年同2020年既米芝連一星⭐️而全東京只係得三間拉麵店拎過一星咋!於香港開業半年,標榜無味精同埋用日本優質既水,餐牌中只有5款拉麵,3款小碗飯、小食、飲品,選擇唔算多。拉麵係自家製,用左北海道特製小麥粉黎做麵條,麵質軟硬度perfect💯又真係比其他拉麵店既拉麵好食!但麵底份量略少,對女仔黎講就剛好夠飽😆唔同既拉麵會配上唔同既叉燒或三重肉,兩款肉都係超薄切,味道同肉質普普通通唔係特別驚艷🤔如果lunch time去,去緊既時候可以預先喺「The Gulu」app拎飛,咁就唔使等太耐☺️ 夜晚就唔太多人的。•🥢白豚骨拉麵配上兩塊三重肉,湯底熱辣辣,豚骨味夠濃😋唔油膩,唔漏,食完都唔會覺得好頸渴。•🥢煙熏黑椒豚骨拉麵配上三重肉、豚肉碎同幾條炸牛蒡,湯底黑椒味同豚骨味好平衡,鍾意黑椒味既朋友要試下喇~•🥢豚骨辛拉麵呢碗特別地有塊三重肉加條菜🤣辣度係小辣至中辣之間,幾惹味。•🥢貝汁鹽味拉麵湯底用蜆湯,豚骨湯同魚湯,加入日本海鹽、白松露油、牛肝菌醬同煙肉碎。配上一塊叉燒和一塊三重肉,個人覺得咸味岩岩好,唔會搶左鮮味,算是平衡,但海鮮味會愈食愈濃烈,濃到最後要減少少分😅•
餐牌中只有5款拉麵,3款小碗飯、小食、飲品,選擇唔算多。

白豚骨拉麵
🥢白豚骨拉麵

煙燻黑椒豚骨拉麵
🥢煙熏黑椒豚骨拉麵

豚骨辛拉麵
🥢豚骨辛拉麵
呢碗特別地有塊三重肉加條菜🤣辣度係小辣至中辣之間,幾惹味。

🥢貝汁鹽味拉麵

🥢 溏心蛋 $15
一篤開隻蛋,大量蛋汁湧出黎,蛋白超級滑,成隻蛋既味道非常香濃非常入味!好好食,推薦🥰
白豚骨拉麵
煙燻黑椒豚骨拉麵
豚骨辛拉麵
Meh
2020-06-28 224 views
Went to have the original ramen on Saturday 27th June..as a regular to eat here I noticed they switched the pork in the ramen with the low grade one and they used to provide 3 slice of the pork now is down to 2 slice of pork..unacceptable for the price. Unfortunately I didn’t take a photo of the average meal and I doubt I’ll return
2020-06-27
$140 (Lunch)
2020-06-28 301 views
原本打算去日本食咗先再幫襯香港店。無奈疫情下去唔刊東京,只好改變計劃,先去香港店品嘗。貝汁鹽味拉麵湯頭清香嘅貝汁味,將黑松露醬拌勻,味道更上一層樓。貝汁醬油拉麵同鹽味一樣,湯頭清香嘅貝汁味,加上醬油嘅湯底,顯出另一風格。雖然味道同年頭東京旅行時買嘅碗面一樣,但當然比碗面更好味啦。燒豚肉叉燒小碗飯食拉麵當然係要加埋小碗飯啦,薄薄嘅燒豚肉油香而不膩,小碗底亦有醬汁,確保每粒飯都可以有醬汁拌勻。吉列芝士豚肉棒炸得非常之香脆,內裏嘅芝士已經溶化,一口咬開可以拉出芝士絲。而內裏嘅豚肉唔會炸到乾晒,只是略嫌味道較淡。

貝汁鹽味拉麵
湯頭清香嘅貝汁味,將黑松露醬拌勻,味道更上一層樓。

2020-06-25 135 views
貝汁醬油幾好,清清地,吾會太濃,麵質幾好,吾會食到一半,已脹哂。糖心蛋做得很好!服務一般,無特別很好及很壞。整體叫做可以。防疫板也做得很好,地方乾爽,環境感覺。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2020-06-13 252 views
一心諗住黎試試呢個米芝蓮貝味拉麵,Lunch time 特意去中環一試去到唔洗排隊直接入去,叫左個人氣貝味醬油拉麵,麵質夠硬爽口湯底有點偏咸,不過飲得出有蜆既鮮味上面有一堆黑松露,不過唔係太食得出個味另外再叫多左份自家製黑豚肉餃子,不過真係比較普通食完感覺係試過一次就算啦

去到唔洗排隊直接入去,叫左個人氣貝味醬油拉麵,麵質夠硬爽口
湯底有點偏咸,不過飲得出有蜆既鮮味
上面有一堆黑松露,不過唔係太食得出個味
貝汁醬油拉麵

另外再叫多左份自家製黑豚肉餃子,不過真係比較普通

食完感覺係試過一次就算啦
自家製黑豚肉煎餃子
2020-06-02
$150 (Lunch)
  • 貝汁拉麵
2020-06-11 110 views
东京米芝莲一星的拉面店,香港第一家分店在IFC,疫情期间带着牧之上班,嗜吃拉面的我俩常来店里报到,除了好吃之外,也贪图排队的人相对少、用餐环境好,而且换台率高,即使要排队,耗时也相对少。吃拉面嘛,能花多少时间呢?换台率当然高。但是偶尔还是会出现牧之这种吃一碗面得花一小时的小朋友......出名的是贝汁拉面,有酱油与盐味两种,牧之只吃酱油拉面,而且极爱,常常说要带妈妈来吃,但说了四个月,大力女王依然与金色不如帰缘慳一面。我则是酱油、盐味轮着吃,偶尔想吃辣,点个豚骨辛拉面,都很好吃。这次介绍牧之爱的“贝汁酱油拉面”。根据店里的介绍,拉面的灵魂——汤底——是蚬汤、猪骨清汤、鱼清汤的三重汤底,这样的组合,在关东风味的拉面中并不多见,现在主流的关东风味拉面,多数是猪鸡汤底,或是猪鸡海鲜汤底,特别强调是蚬、鱼,而没有鸡高汤,并不多见。也因此蚬汤的滋味更加凸显成为汤底的主戏,接着能品味掩藏其后的猪骨与鱼鲜。面中央盛着、切的极细的京葱只用葱白,清脆不呛,应该泡过水再沥干水分,我总是纳闷着,自己在家切的京葱,为何无法拥有如此脆的口感;绿绿的青葱略带点呛鼻的葱香味,和着面汤入口,滋味丰富而不腻不油;牛肝菌

吃拉面嘛,能花多少时间呢?换台率当然高。

这次介绍牧之爱的“贝汁酱油拉面”。

面中央盛着、切的极细的京葱只用葱白,清脆不呛,应该泡过水再沥干水分,我总是纳闷着,自己在家切的京葱,为何无法拥有如此脆的口感;绿绿的青葱略带点呛鼻的葱香味,和着面汤入口,滋味丰富而不腻不油;牛肝菌粉、牛肝菌油以及黑松露酱,将拉面的滋味再提升了一个层次,仿佛“你在吃拉面又不是在吃拉面”,出现了法式风情。

叉烧有两种。三层肉层层分明,肥肉入口即化、瘦肉一含就断;低温叉烧略带嚼劲,但一不小心就会粉碎消失在面团之中。

略带麦香的面偏细,软硬适中,说真的,金色不如帰的面是好吃,但在汤底与叉烧的面前,只是第二配角。

牧之每次来必点的,还有炸鸡。揉成圆球状的鸡肉炸成金黄色上桌,轻轻用筷子就能撕开,肥嫩多汁,但要小心烫口;附上的酱汁应是以黄芥末为主,可能还加了点蜂蜜与香料,不过我吃不出来。

喜欢喝清酒的,也别错过店里的赤武F吟酿与仁井田纯米原酒,两者都是酒身清澈,前者酒体淡雅略偏辛口而干身,后者酒体饱满圆润。

“明天就不要来吃了,”牧之吃完面后,对着我这样说。
“啥?你本来明天还要来吃?”我吃了一惊,这周已经吃两次了牧之哥!!!
“我的意思是,好吃的东西也不要一直吃,会腻,而且我现在好饱,”牧之说。

金色不如帰,是食量不大的牧之第一次能够一个人吃完一碗拉面的好店,而且还能加上两球炸鸡,所以不喜欢吃太饱的人,又多了一个常来的理由。
2020-06-08 139 views
金色不如帰和Tsuta同樣擁有米芝連一星榮譽, 同樣也是和洋結合的拉麵煮法, 在我吃來, 感覺也是差不多, 沒有因為奪星而有驚喜. 最大問題是湯的部份, 用上蜆, 魚和豬肉熬製的湯底, 應該是海鮮風味滿載, 但我點的貝汁醬油拉麵, 它的味道竟然被不太濃烈的醬油遮蓋着, 再加上松露醬和牛肝菌醬的厚重味道, 結果是她的特點不太能表露出來, 我應該選擇貝汁鹽味的湯底, 再走醬, 也許才能感受到她的風格吧! 叉燒有瘦肉和腩肉, 以慢煮製作能表達其西洋風格, 無奈的是瘦肉叉燒真的甚為柴口, 腩肉叉燒口感還可以, 但沒有炙燒過的焦香在味道上平淡了不少. 要稱讚的定其幼身麵, 口感實在帶麥粒, 淡淡麥香比湯底還有突出, 掛湯能力不錯但湯底的平庸令其意義不大. 溏心蛋的蛋汁豐富, 外圍半熟內裡流晒心是我吃過其中一間表現最好的, 可惜的是又要加錢. 要收加一服務費係一共要一百六十多元一碗拉麵, 以IFC定價來說正常, 但以一碗不太出色的拉麵, 但以米芝連一星作號召, 我不太見到其價值在哪兒.