2020-04-11 2168 views
近日少了外出,所以這一間東京過江龍拉麵已經營業了好一會兒,仍未嘗試。還記得上次到東京旅行,下午五時許已經在店外等候,足足等了五十分鐘才可一嚐。然而今日到訪香港店的人唔多。店外亦沒有人龍。香港分店是位於香港的IFC三樓。店子的面積唔太大,分別設有四人枱、二人枱或吧枱等等,空間充滿了現代風的特色設計,感覺簡約又唔會好擠迫。貝汁醬油拉麵$128Shoyu Hamaguri soup ramen侍應一送上拉麵,就是撲鼻而來的松露香。先呷一口清湯,湯汁是琥珀色,沒有太多油光,味道相當鮮美,而且層次豐富。先嚐到 黑松露醬的香氣,及後透出牛肝菌粉和牛肝菌油的菌香,湯汁清雅,原來是蜆湯、豬骨清湯加魚清湯!正!低溫叉燒是五花腩的部分,口感軟腍,入口差不多不用咀嚼。但由於切得太薄,而份量偏少,所以有點意猶未盡。麵條是幼身的,質地偏軟,而掛湯力不錯,再配上青蔥和京蔥,是淸爽而味鮮的感覺,和平曰比較油膩的拉麵不一樣。糖心旦$15真係好正!旦黃流心,又有旦香,而且滷得入味,正!煙燻黑椒豚骨拉麵$115Tonkotsu smoke pepper ramen這款拉麵的配料和剛才的大致相同。但這湯底的味道卻另有一番滋

香港分店是位於香港的IFC三樓。店子的面積唔太大,
分別設有四人枱、二人枱或吧枱等等,
空間充滿了現代風的特色設計,感覺簡約又唔會好擠迫。

貝汁醬油拉麵$128
Shoyu Hamaguri soup ramen

低溫叉燒是五花腩的部分,口感軟腍,

糖心旦$15真係好正!
旦黃流心,又有旦香,而且滷得入味,正!

煙燻黑椒豚骨拉麵$115
Tonkotsu smoke pepper ramen

這款拉麵的配料和剛才的大致相同。但這湯底的味道卻另有一番滋味。這豚骨湯呈奶白色,帶少少稠度,有著肉香的豚骨風味,當中又有少少辛口的黑椒點綴,還透出輕輕的煙燻味道,可口惹味。這豚骨拉麵沒有太肥膩,倒也嚐到濃郁的豬骨湯風味,不錯吧!

這一次的體驗比在曰本的好。在曰本的時候,既要排長龍,而且師傅不許在店內為食物拍照,吃的時候有點趕的感覺,未能細味。在香港店,可以細嚐固中滋味,份量剛好,是曰滿足而回。
Type of Meal
Lunch
2020-04-04 143 views
向東京已經排隊45分鐘試過, 宜家香港開分店當然要黎捧場一下, 其實東京拉麵呢個名銜已經夠吸引,仲有米芝蓮排名,$128碗都要試一試,呢個定價系比日本店略高,不過唔使飛過去慳番機票時間,當然要去IFC試下。必試兩款米芝蓮星級推介都有叫: 貝汁醬油拉麵($128)和貝汁鹽味拉麵($128),呢兩款黃金湯底用海鮮同豬骨湯底仲有大蜆整,兩款拉麵分別在醬油拉麵用黑松露醬,而鹽味拉麵則會較清淡的白松露油。湯味有海鮮同豬骨整真系同其他拉麵有所分別, 麵系幼麵, 麵身可以吸收更多湯。松露油加上拉麵真系好香,叉燒嫩滑,麵條爽口,湯清油少味道適中,最重要是食完拉 麵唔會太口渴
2020-03-15
2020-03-29 119 views
今日放假,去中環陪女朋友食返餐美味午餐。聽講新开左間正野,所以就唔怕行遠小小,都去朝聖。去到果然好多人,等左十分鐘左右勒,因為个陣开左無耐,个个都話去試食下,哈哈。我都唔執輸,叫左个拉麵,果然,啲湯真係特別好味个喎,好似係蝦炆出黎既湯什麼,無乜點睇,最緊要女朋友喜歡我就喜歡了。間野裝修得好靚,啲人都著到好似日本人咁,哈哈。不過好似無人講日文,啲廚師都唔似係日本人,唔知佢哋有無去過日本學過廚,陪訓過先黎开店架呢。
叉燒拉麵

2019-12-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
叉燒拉麵
2020-03-27 127 views
今天與許久沒見的朋友相約於 IFC 聚餐,皆因他居住於港島區,我挑選到金色不如歸進食午餐,因早已從朋友口中聽聞他人氣極高,而且是米芝蓮的星級拉麵店,當然要一嘗究竟。煙熏黑椒豚骨拉麵湯底加有自家製黑胡椒醬油、煙熏豚肉碎及炸牛篣,令香味更有層次,口感濃厚漿口,陣陣黑椒味徘徊於口腔,味道微辣,濃郁芳香,豚肉碎煙熏味濃郁香口,叉燒是以低溫慢煮而成,肉質鬆軟,嫩滑入味。自家製黑豚肉煎餃選用西班牙的杜洛克豚,配以笋絲、菇菌、蔬菜,餃子底部煎至金黃,皮薄饀足,菜肉比例恰好,肉味香濃,肉質鮮嫩多汁。生啤酒生啤酒冰涼解渴,色澤金黃亮麗,頂層泡沫濃稠細緻,口感澀味濃郁,新鮮清爽,酒香清醇,口味柔和。赤武 F 吟釀色澤清澈透亮,味道清爽,入口先帶新鮮水果的味道,猶如密瓜、白桃等,再有陣陣米香味,結尾則帶辛口。總結而言,環境簡樸溫馨,乾淨衛生,食材新鮮美味,如果份量可以再作調整,添加一點便更完美,但整體良好,是與朋友吃拉麵店的不錯選擇。
煙熏黑椒豚骨拉麵
自家製黑豚肉煎餃
生啤酒
赤武 F 吟釀

👍🏼過江龍拉麵果然唔同啲🤩🤩🤩日本拉麵師傅同店員都俾到一個專業團隊嘅形象😍𓂂👎🏼份量對於大食積黎講會唔夠食🤣—————————————————𓂂🍜 -$128-🤎🤎🤎🤎🤍∽∽∽∽∽∽∽∽∽∽米芝蓮星級推薦拉麵 ▪️三重湯底 - 新鮮秘製蜆湯+豚骨湯+清魚湯▪️三款廚師自家製醬料 - 黑松露醬+牛肝菌粉+牛肝菌油▪️豚肉片 - 醬油蒸煮∽∽∽∽∽∽∽∽∽∽<🙂>▪️湯底真係幾有層次,雖然唔可以個別講得出嗰三種湯底,但唔似一般嘅味增咁單一地鹹👍🏼▪️拉麵有別於平時食個啲,口感特別較硬較粗身,味道有啲似蕎麥麵😆▪️兩碗分別: 呢碗鹹啲濃味啲😋•—————𓂂🍜 -$128-🤎🤎🤎🤎🤎∽∽∽∽∽∽∽∽∽∽▪️三重湯底 - 新鮮秘製蜆湯+豚骨湯+清魚湯+✨日本進口海鹽✨▪️三款廚師自家製醬料 - 小撮香草、牛肝菌醬及煙肉碎+ ✨廚師秘製白松露油!!!✨▪️豚肉片 - 醬油蒸煮∽∽∽∽∽∽∽∽∽∽<🙂>呢碗層次豐富啲,因加左白松露油令拉麵入口較香🥰 個人覺得呢個湯底鹹甜度適中,適合我(好怕拉麵肥膩)多啲🤩—————𓂂💡𝚛𝚎𝚖𝚒𝚗𝚍𝚎𝚛: ▪️拉麵建議食法「先感受後品嚐」: 温度➡️香氣

👍🏼

🍜[貝汁鹽味拉麵] -$128-
🤎🤎🤎🤎🤎
▪️豚肉片 - 醬油蒸煮
<🙂>
呢碗層次豐富啲,因加左白松露油令拉麵入口較香🥰
個人覺得呢個湯底鹹甜度適中,適合我(好怕拉麵肥膩)多啲🤩

—————
💡𝚛𝚎𝚖𝚒𝚗𝚍𝚎𝚛:
▪️拉麵建議食法「先感受後品嚐」: 温度➡️香氣➡️湯底和配料➡️拉麵
𓂂
東京米芝蓮1星拉麵店過江龍來港開店極具人氣⋯當然想試吓但之前成日都要排隊⋯一直都冇食到而家完全唔使排長龍⋯仲沒乜人⋯所以終於試到呢個主打貝汁湯底既米芝蓮拉麵難得嚟到梗係兩款貝汁拉麵都試哂,另外再加糖心蛋,隻蛋好味1)貝汁鹽味拉麵2)貝汁醬油拉麵聞說貝汁湯底混合大蜆、豚骨、魚介等食材熬製湯頭帶著強烈的鮮味,讓客人一試難忘先講鹽味⋯我飲第一啖湯會有好濃清甜既蜆味,好味但係未有一試難忘⋯唔知係咪為咗覺得矜貴D佢加左牛肝菌白松露油落去啲拉麵到,即刻冚晒啲鮮味⋯得返好濃既菌味,就試完變咗有啲失望再講醬油⋯朋友食完醬油味果款,亦都係太濃黑松露味覺得膩,亦都沒嘩好難忘⋯大家都話試過就算😅但係有讚三層豚肉片入口即溶好味我覺得如果真係好鍾意牛肝菌味道嘅話可以選貝汁鹽味嗰款拉麵⋯喜歡濃味同黑松露就可以選醬油果款~同埋佢個麵底係自家製⋯有啲似蕎麥麵嘅口感⋯有别於一般拉麵,想試吓都可以要讚環境舒適乾淨服務很好⋯2個人仲可以坐到4人枱
東京米芝蓮1星拉麵店過江龍來港開店
極具人氣⋯當然想試吓
但之前成日都要排隊⋯一直都冇食到
而家完全唔使排長龍⋯仲沒乜人⋯
所以終於試到呢個主打貝汁湯底既米芝蓮拉麵
難得嚟到梗係兩款貝汁拉麵都試哂,另外再加糖心蛋,隻蛋好味
1)貝汁鹽味拉麵2)貝汁醬油拉麵

先講鹽味⋯

再講醬油⋯

要讚環境舒適乾淨服務很好⋯2個人仲可以坐到4人枱

糖心蛋
糖心蛋
2020-03-15 109 views
晏晝飯想食拉麵,聽聞呢間拉麵店非常出名,喺日本拎咗米芝蓮嘅榮譽,所以晏晝就決定來試吓啦鋪頭唔算好大間,所以座位同座位之間嘅空位唔算好多~ 而且食晏晝飯都預咗要等一陣我點左呢個貝汁鹽味拉麵🍜係呢間餐廳嘅招牌拉麵之一湯底係混合左貝汁,豚肉湯,同埋清魚湯~ 第一啖飲落去就係清得泥又好濃郁嘅貝汁個湯係濃郁到有貝殼類的小小澀味,但係又唔會覺得佢好油膩至於個拉麵就普通啦,我個人比較鍾意煙韌啲嘅麵條至於配料就有一件三層肉,同埋一件叉燒。三層肉嘅肥瘦適中,豬肉味好重,好好食。至於叉燒就真係瘦左啲,有啲乾整體味道我覺得唔錯,不過價錢真係偏貴,而且份量比較少,我一個女仔食都覺得唔係好飽

我點左呢個貝汁鹽味拉麵🍜係呢間餐廳嘅招牌拉麵之一
個湯係濃郁到有貝殼類的小小澀味,但係又唔會覺得佢好油膩
至於個拉麵就普通啦,我個人比較鍾意煙韌啲嘅麵條

2020-03-14 107 views
過江龍米芝蓮拉麵貝汁鹽味拉面湯底係由秘製蜆湯+豚骨肉+清魚湯混合已成,飲落蜆味非常濃郁,作為拉麵既吃貨,絕對推介比大家,因為相比平時豬骨湯底/雞湯底又或者蝦湯底,飲落真係好清新,完完全全唔同感覺,再加上會放少許白松露油牛肝菌油,令到湯底更上一層,建議大家飲第一淡之前聞一聞先,真係好香!但可惜低溫叉燒得兩塊,而且有啲薄,有些少失望,影響左整體既感覺,如果3-4塊會比較好,結果就額外叫多左兩份叉燒一般拉麵店都著重湯底,好易忽略另一個細節,就係麵質,而金色不如帰晚麵條係自家製嘅蕎麥面,質感爽口而且有麥香味,係依方面係好有誠意👍🏻
過江龍米芝蓮拉麵

貝汁鹽味拉面

2020-03-10 86 views
🍜貝汁鹽味拉麵 $128.三重湯底有蜆湯,豬骨清湯,魚湯,飲落幾香,帶有貝殼嘅鮮甜味👌🏻仲有又係香氣濃郁嘅牛肝菌醬同白松露油,牛肝菌醬嘅味道都balance到不過加埋白松露油就有點over,味道稍為太複雜~麵條用小麥整,幾爽口不過唔太掛湯🍜另外低溫叉燒同三層肉都軟嫩帶脂香🐷.食拉麵其實都好睇個人喜好,有人鍾意雞湯有人鍾意豬骨湯又人鍾意魚湯~我覺得金色不如歸整體黎講係幾特別 ,可以一試~本身鍾意海鮮嘅會比較啱食😆
🍜貝汁鹽味拉麵 $128

貴為日本過江龍 呢間拉麵拎左2020年東京米芝蓮嘅一星殊榮 十分難拎 晉身成為拉麵之王 即刻去左朝聖 睇下係咪真係咁好食先🙌🏻-🔸貝汁鹽味拉麵 $128🔸本身有好高期望 因為師傅突登黎香港調味務求令大家食到日本本店嘅味道湯底飲落有貝味 亦都有鹽味但係就缺少左貝嘅鮮甜味主要成個湯都偏鹹🤔雖然個人覺得有啲名過其實 但係話哂係香港比較少機會食到 我覺得可以一試~-🔸白豚骨拉麵 $115🔸呢個白豚骨拉麵嘅湯底不過不失 但佢地嘅三層肉真係好有驚喜嘅 脂肪同肉嘅比例做得好好!一試難忘😍-🔸自家製黑豚肉煎餃 $68🔸個煎餃又係出奇地好食 皮脆肉嫩♥️一咬落去啲汁bit晒出黎發現佢有好多小食都好吸引 但由於胃得一個 食唔到咁多覺得小食嘅quality好似好過佢地嘅拉麵😂
🔸貝汁鹽味拉麵 $128🔸

自家製黑豚肉餃子

白豚骨拉麵
自家製黑豚肉餃子
2020-03-03 151 views
香港好少有真係覺得好食岩口味既拉麵,趁佢新開就黎試試主打2款拉麵貝汁鹽味湯底-簡單得黎清甜👍貝汁醬油湯底-清甜得黎比鹽味咸D香D👍都有配松露油同牛肝菌醬,好香🤩鹽味湯底一流全部喝光, 醬油湯底就咸少少唔建議飲晒,叉燒半肥瘦,略嫌太薄,白蔥配料恰到好處,蛋心蛋要另外加錢,醬油味略啖,💗拉麵絕對值得推薦,麵量略嫌不太多,也可另外叫飯,小食,沙律,吉列芝士豚肉條也不錯,新鮮感加分,其他小食選擇唔多,不過始終拉麵先係主角
香港好少有真係覺得好食岩口味既拉麵,
趁佢新開就黎試試
主打2款拉麵
貝汁鹽味湯底-簡單得黎清甜👍
貝汁醬油湯底-清甜得黎比鹽味咸D香D👍
都有配松露油同牛肝菌醬,好香🤩
2020-02-21
2020-03-02 82 views
米芝蓮星級拉麵,好好味!佢落咗一層白松露油,一開始食第一啖嘅時候十分重嘅松露味,係其他拉麵沒有,加上入邊亦都落咗一啲嘅松露醬汁同埋一啲葱花,口感很豐富。可以話係全香港比較特別的拉麵,終於明白點解佢可以攞米芝蓮。之後再食咗個餃子,好新鮮熱辣。整體食物質素很高。另外環境裝修服務都唔錯,幫襯當晚人不是太多,服務員刻意在顧客之間留咗啲空位,等你不用坐得密質質。價錢比一般拉麵貴少少,但味道比其他拉麵有過之無不及。如果在IFC附近一定要試吓。
米芝蓮星級拉麵,好好味!

2020-02-28 175 views
日本米芝蓮一星拉麵🎖過江龍黎到香港啦🍜貝汁醬油拉麵🍜主打大蜆秘製湯底🐚再注入豬骨清湯🐷魚清湯🐟打造成招牌三重湯底😎飲落清甜可口且蜆味較為突出😚再加上黑松露醬+牛肝菌粉+牛肝菌油🍄聞到陣陣松露肝菌香味🤤即垂涎三尺當中有三層肉+低溫叉燒各一塊🥩三層肉有種入口溶化感覺😌低溫叉燒肉質較嫩😊但兩者太細塊了吧😅拉麵用上等嘅小麥粉製成🌾口感Q彈不過小妹覺得有點不值🤭呢碗拉麵份量少之餘🤫仲要加一💸埋單要$140🥺略嫌貴喔
日本米芝蓮一星拉麵🎖過江龍黎到香港啦
不過小妹覺得有點不值🤭
呢碗拉麵份量少之餘🤫
仲要加一💸埋單要$140🥺略嫌貴喔
2020-02-17 181 views
今次試咗店內最搶手嘅兩款拉麵分別係貝汁醬油拉麵($128)及貝汁鹽味拉麵($128)🍜.湯底新鮮熬製 混合蜆湯、豬骨湯、魚清湯最驚喜係兩款麵都有加松露油😆松露味道同湯底好match!!叉燒好軟身 腩肉亦肥瘦適中值得一提佢地嘅自家製拉麵有淡淡嘅小麥味 好特別👍🏻.另外都有試佢地嘅燒叉燒腩肉小碗飯($58)燒汁調得好 肉質軟身其他小食亦唔錯.大概等咗15分鐘就有位絕對值得一試!📍 金色不如帰 (中環)中環港景街1號國際金融中心商場3樓3020號舖
今次試咗店內最搶手嘅兩款拉麵
分別係貝汁醬油拉麵($128)及貝汁鹽味拉麵($128)🍜
湯底新鮮熬製
混合蜆湯、豬骨湯、魚清湯
最驚喜係兩款麵都有加松露油😆
松露味道同湯底好match!!
叉燒好軟身 腩肉亦肥瘦適中
值得一提佢地嘅自家製拉麵
有淡淡嘅小麥味 好特別👍🏻
另外都有試佢地嘅燒叉燒腩肉小碗飯($58)
燒汁調得好 肉質軟身
其他小食亦唔錯
大概等咗15分鐘就有位
絕對值得一試!
📍 金色不如帰 (中環)
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3020號舖
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-02-17 84 views
睇完電視介紹,呢間餐廳入左去我同老公既To eat list 📌經過IFC諗緊食咩好,就醒起呢間米芝蓮一星餐廳🎖上到IFC 3樓,可能呢排肺炎,少左人岀街,星期六12點既時間都唔洗等位🤔老公點咗主打推介既貝汁醬油拉麵我點咗白豚骨拉麵見到隔離2枱都食緊吉列芝士豚肉棒,好吸引所以我地都order 左一份~~~事前知道特色在於其招牌「黃金湯底」,在海鮮和豚骨湯底內加入大量大蜆一起熬製老公既貝汁醬油拉麵 $128湯底好濃,菌味蓋過了所提及既海鮮味老公有啲啲失望,因為同店內圖片有少許岀入看不到松露醬同牛肝菌,可能已經融入咗湯底我既白豚骨拉麵 $115不過不失低温慢煮豚肉片好味,食落口有融化既感覺只有2片薄薄的,未夠喉到左吉列芝士豚肉棒 $70我地影完相後,店員好好,主動過黎幫我地剪開一分為四芝士雖然冇拉絲,但食落炸物唔太油膩食飽飽埋單,店員都有問食物怎樣,麵軟硬度如何總括而言,食物質素好,服務好,但沒有想像中岀色。有機會都可以再encore
經過IFC諗緊食咩好,就醒起呢間米芝蓮一星餐廳🎖
老公點咗主打推介既貝汁醬油拉麵
我點咗白豚骨拉麵
見到隔離2枱都食緊吉列芝士豚肉棒,好吸引
所以我地都order 左一份

老公既貝汁醬油拉麵 $128
湯底好濃,菌味蓋過了所提及既海鮮味
老公有啲啲失望,因為同店內圖片有少許岀入

看不到松露醬同牛肝菌,可能已經融入咗湯底

我既白豚骨拉麵 $115
不過不失
低温慢煮豚肉片好味,食落口有融化既感覺
只有2片薄薄的,未夠喉

到左吉列芝士豚肉棒 $70
我地影完相後,店員好好,主動過黎幫我地剪開一分為四
芝士雖然冇拉絲,但食落炸物唔太油膩

食飽飽埋單,店員都有問食物怎樣,麵軟硬度如何
2020-02-15
$150 (Lunch)
  • 吉列芝士豚肉棒