2023-07-26 38 views
今日天氣熱到爆,腳都懶得行,不過入到呢間餐廳,立即聞到一陣香辣味,都令我個肚餓指數急升。嚟緊越點心情都好,同朋友一齊笑嘻嘻地等餐。上嚟嘅第一道菜係「咕嚕咕嚕元氣九宮格」,個名已經食到令人覺得好開心。佢啲小份嘅菜色係個好啱嘅開胃菜,有酥炸魚皮、蒜香豆腐、辣子雞、鹹蛋脆豆腐等等,滿足咗我對唔同滋味嘅渴望。每樣菜色都好香脆,襯得上啲微微辣嘅醬汁,食落就係爽口又開胃。接着嚟嘅「雪花肥牛卷」亦令我留下深刻印象。肥牛切得薄薄嘅,搭配上鮮脆嘅生菜同啲醬汁,入口嘅時候肉質鮮嫩多汁,好過癮!而且雪花肥牛卷唔會太重口味,可以保留到牛肉本身嘅鮮味,實在太正!不過,最令我津津有味嘅要數「招牌祥仔酸菜魚」。一上枱,已經聞到啲酸菜嘅香味。湯底酸而唔會過咸,而魚肉鮮嫩豐富,加埋啲辣椒同花椒,真係咁叫人停唔到筷子!食嘅時候興奮嘅我地差啲一條條啲魚,話說真係食到手酸,但係真係太好味,一次過收買晒。

2023-07-20
Dinner
係海港城行完街,心血來潮想食烤魚,就黎左依間位於LCX 3樓既祥仔辣辣喇!餐廳既環境十分舒適,座位寬敞,仲有落地大玻璃可以觀賞維港既風景!一坐低店員都好熱心咁介紹餐牌上既菜式比我地聽,非常熱情呢!首先上菜既係一個名為九宮格既前菜小食拼盤,中間仲擺放左乾冰,打卡效果一流呢!而食物水準亦令人驚喜,每一道既調味都恰到好處,令人開胃,好少食到咁驚喜既前菜呢!然後就到主角烤魚喇!我地叫左金菠蘿酸辣同魔鬼地獄兩種口味!魔鬼地獄個名真係無改錯,放左超多辣椒,而且隨住時間煮沸得越耐辣味會更加增強,鍾意食辣既朋友絕對唔可以錯過!而另一個金菠蘿酸辣對比上就溫和得多,菠蘿帶出既甜味亦好足夠~魚我地揀左海鱸魚,魚肉非常嫩滑,食得出非常新鮮,魚骨亦好易挑走,每一口都可以大大啖肉,非常滿足另外仲叫左個雪花肥牛卷,牛肉口感不錯,肉質嫩滑多汁放落魔鬼地獄湯底索晒D湯汁更加惹味呢!食辣野當然要配冰凍既飲味解一解辣啦!!而餐廳提供既特飲係超級大杯,足足有1.3L!!我地分別叫左菠蘿ME 同 藕遇熱情鳳梨。兩杯都好好飲好清爽甜度適中,飲得出本身既水果味道雖然已經食到好飽,但甜品係唔可以少既XD我地叫左個咕嚕咕嚕圍爐肆甜,有

一坐低店員都好熱心咁介紹餐牌上既菜式比我地聽,非常熱情呢!

另外仲叫左個雪花肥牛卷,牛肉口感不錯,肉質嫩滑多汁

放落魔鬼地獄湯底索晒D湯汁更加惹味呢!

我地分別叫左菠蘿ME 同 藕遇熱情鳳梨。兩杯都好好飲好清爽
甜度適中,飲得出本身既水果味道

雖然已經食到好飽,但甜品係唔可以少既XD
我地叫左個咕嚕咕嚕圍爐肆甜,有珍珠冰粉及糍粑。
糍粑外脆內軟,口感煙韌。珍珠冰粉十分得意,亦都好甜~一個完美既句號呢!

整餐飯都食得十分開心,下次一定會再黎呢!
2023-07-24 69 views
平日12點一開門就去,無人,想坐窗口位,但話只招呼會員,唔知有最低消費定點,唔緊要,反正係試食物,唔係為個景叫左兩個午餐口水雞配飯,蒜泥白肉。自問平時都係食平民野,佢個雞好實,無辣味又無雞味,咬到牙軟,都真係食唔到,放棄左一半。白飯好行,米好差。蒜泥白肉有三片肥肉,半碟涼皮,以為辣但又係唔辣。另一個餐蔥爆牛肉配拉麵,蔥係多嘅,牛肉有五六片,但好多都係筋,好韌。所謂拉麵係大陸白麵,不過不失。整體來說,失望嘅,一心以為「名厨」開,又講到自己中意食辣所以開舖,點之差過一般小店。平心而論,二百幾蚊食咁質素係唔值,就算想一試都不建議,同層有更好選擇。

叫左兩個午餐

2023-07-22 137 views
《惹味海景烤魚🌊》———————————————#祥仔辣辣 🌶️-同屋企人去開尖沙咀海港城,經過呢間主打川式美食嘅餐廳,竟然有靚靚海景睇,最近仲新增咗烤魚等菜式,十分吸引🥰-🎣 鴛鴦烤魚我哋揀咗金波羅酸辣味搭魔鬼地獄味嘅江團魚,魚肉肉質鮮嫩,啖啖肉😍 金菠蘿酸辣十分惹味,以新鮮嘅菲律賓菠蘿作為基底,酸辣味突出🍍 魔鬼地獄味裡面用咗三種辣椒,包括印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒同辣椒干🌶️ 夠哂邪惡,辣得好爽👻-🐎三國演義墨魚三色滑三色墨魚滑口感嫩香滑溜,三色分別係南瓜味、波菜味同原味,食完烤魚打邊爐食都好唔錯😉-🔮咕嚕咕嚕元氣九宮格另外我哋仲嗌咗個九宮格造型嘅冷盤,賣相一流,一上枱仲會有乾冰做出騰雲駕霧嘅感覺☁️ 裡面有豬耳、雞腎、雲耳、青瓜等,幾開胃😊 -🧃特飲簡直就係解辣神器,勁大杯,勁量size有成1.3公升😂 啲名都好搞鬼,好似呢杯菠蘿Me係由蜜瓜同菠蘿混合而成嘅梳打,味道清新🍈 洛柚柚就以洛神花同柚子蜜溝梳打,酸酸甜甜🌷-❄️ 冰天雪地最後一定要食個甜品,呢盅桂花冰粉夠哂震撼,超大壺🤣味道清甜爽滑,加埋水果更加清爽透心涼🍓 旁邊仲有沾滿黃豆粉嘅糍粑,口感軟糯😝-⭐價錢參考:(另外加一)鴛鴦
《惹味海景烤魚🌊》
———————————————
#祥仔辣辣 🌶️
🎣 鴛鴦烤魚
🐎三國演義墨魚三色滑
🔮咕嚕咕嚕元氣九宮格
🧃特飲
❄️ 冰天雪地
⭐價錢參考:(另外加一)
鴛鴦烤魚:$368
洛柚柚:$48
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$500
2023-07-18
$500 (Dinner)
2023-07-22 57 views
一排無黎海港城,挑了個閒日晚上和同事來食晚飯。因為朋友告知祥仔辣辣最近轉了新餐牌,新增了我喜愛的烤魚。望著海景食烤魚,好似只有祥仔做到,啱打卡又為食的我。烤魚口味 不算多,但對我來說好夠,麻酸辣度都可自由選擇。最後選了鴛鴦鍋,一邊是比較少見的金波羅酸辣味,一邊是魔鬼地獄味。咕嚕咕嚕元氣九宮格 因為朋友鍾意下酒菜而點的,配菜選擇超過七十種,而且各有特色。包括:麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、蒜泥拍黃瓜雲耳及酸辣泡大白菜等,上枱伴以乾冰,有種騰雲駕霧的感覺,又食得又可以打卡,好有賣相!烤魚魚是用海鱸魚,大大條肉質結實嫩滑。金菠蘿酸辣帶香甜,新鮮菠蘿和自家製金湯十分相配,而魔鬼地獄則用了三種辣椒為主打,包括印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒干,麻辣飄香,遠遠都聞到香味,且越食越想食!三國演義 其實是三色墨魚滑,有南瓜味、波菜味及原味,合而為一,爽口彈牙!雪花肥牛卷心血來潮點的,吃魚的麻辣湯底,總覺得要配上肥牛食才叫完滿,牛肉沾滿麻辣香,著實滋味。菠蘿Me越食越辣,所以當然不能少了凍飲。呢度特色的勁量1.3公升的飲品 真係食辣必點!因為大大杯

咕嚕咕嚕元氣九宮格

烤魚

三國演義
雪花肥牛卷
菠蘿Me
越食越辣,所以當然不能少了凍飲。呢度特色的勁量1.3公升的飲品 真係食辣必點!因為大大杯只係$48!!!菠蘿Me混合了蜜瓜、菠蘿和梳打,味道輕盈清新。
藕遇熱情鳳梨
酸酸咪咪就似飲益力多,結合了百香果、菠蘿和蓮藕,粒粒果肉,口感豐富。
咕嚕咕嚕圍爐肆甜
解辣必點的甜品,上枱煙霧彌漫,打開蓋係清甜爽滑的桂花冰粉加上爆珠,淡淡桂花香,配上士多啤梨、藍莓,清涼又透心涼。

一旁的是糍粑,沾上黑糖,煙韌又好味!另一邊係士多啤梨龍鬚糖,一個甜品試匀幾種特色甜品,又啱打卡,真係一舉三得!
2023-07-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-07-20 56 views
黎海港城食野既好處就係可以享受維港景色!祥仔辣辣當然係其中一間啦!.見到佢地出左新餐牌,有烤魚火鍋,要試試佢啦!.我想食辣但同行朋友唔得,餐廳可以揀自選鴛鴦烤魚口味,岩晒啦!我地揀左金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味😋魚就揀左冇咁多骨,魚肉嫩滑既江團魚。.將魚分為兩半,每邊各一款湯底,未食已經聞到魔鬼地獄湯底麻香好惹味。.而金波羅酸辣味就係酸菜魚加上菠蘿塊,何唔到咁夾。.我地仲叫左兩款火鍋配料淥黎食。三國演義 - 墨魚三色滑 (半份) 墨魚滑整成3層咁,偏向係似魚片咁既質感.火鍋一定要配肥牛,呢碟雪花肥牛肥瘦適中,質量不錯.之前黎親呢間餐廳食飯都會叫涼伴川味小食,餐廳新出左咕嚕咕嚕元氣九宮格,一次過俾我地食勻9款招牌小食,讚!.新餐牌仲有一樣野要讚,就係勁量1.3公升既飲品!我自己係一餐飯要飲兩杯飲品既,呢個勁量size就岩晒我!推介自柑墮落,係柑橘檸檬x菠蘿x可樂,呢個配搭有驚喜又解渴!.唔食埋甜品硬係爭d野咁,呢個咕嚕咕嚕圍爐肆甜,賣相打卡一流.打開原來係珍珠冰粉,仲有炸到香脆既糍粑,滿足的。

見到佢地出左新餐牌,有烤魚火鍋,要試試佢啦!
我地揀左金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味😋
魚就揀左冇咁多骨,魚肉嫩滑既江團魚。

而金波羅酸辣味就係酸菜魚加上菠蘿塊,何唔到咁夾。

我地仲叫左兩款火鍋配料淥黎食。
三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)
墨魚滑整成3層咁,偏向係似魚片咁既質感

火鍋一定要配肥牛,呢碟雪花肥牛肥瘦適中,質量不錯

唔食埋甜品硬係爭d野咁,呢個咕嚕咕嚕圍爐肆甜,賣相打卡一流

打開原來係珍珠冰粉,仲有炸到香脆既糍粑,滿足的。

2023-07-03
2023-07-19 33 views
試吓佢哋嘅咕嚕咕嚕元氣九宮格、雪花肥牛卷同埋招牌祥仔酸菜魚。朋友仔都攞唔住口水,一齊嚟食,真係high翻天。入到餐廳,迎面嚟嘅辣椒香氣,即刻增加咗食慾。餐廳裝潢唔算華麗,但氣氛舒適,令人感覺好放鬆。先嚐吓咕嚕咕嚕元氣九宮格,十款小食配搭唔同辣度同口味,真係眼花撩亂。由香脆嘅麻辣雞翼到清爽嘅涼拌海帶絲,每款都有獨特風味,一試成主顧。愛食辣嘅人絕對唔可以錯過呢個辣味盛宴。之後上嚟嘅係雪花肥牛卷,薄切嘅牛肉同新鮮蔬菜,蘸上醬汁一口入口即化。肉質嫩滑多汁,加上微微嘅辣味,味道鮮美,令人咀嚼無窮。最後,招牌祥仔酸菜魚上枱。一大鍋酸酸辣辣嘅湯底,魚肉鮮嫩,再加上酸菜同唔同款時令蔬菜,層次豐富,令人驚喜連連。

2023-07-17
Dinner
最近唔少人幫襯「祥仔辣辣」 😄一向鍾意食辣嘅我,都比餐廳嘅名字吸引了!原來呢間餐廳以辛香元素爲主題,為食客呈獻不同風味香辣料理,嗜辣的你們不能錯過。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌿辣辣烤魚(包含大豆芽,蓮糖片. 筍片.黑木耳)$368金波羅酸辣+魔鬼地獄味(魔鬼椒)食到兩種滋味嘅烤魚!🍍金波羅酸辣味🍍有酸菜菲律賓菠蘿同埋自製金湯 酸酸地好開胃怕食太辣嘅朋友可以揀呢款🌶️魔鬼地獄味🌶️如果你係麻辣控 呢款湯底不能錯過採用印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒、普通辣椒干,三種辣椒各放異彩辣味有層次攻陷味蕾!亦特別選用🐟江團魚🐟油份特別充足因此魚肉肉質軟腍!大大條好滿足🌿三國演義(墨魚三色滑) 半份 $58三色墨魚滑製成,一個小方塊賣相可愛超吸睛分別為南瓜味、波菜味及原味滑溜 鮮香!爽口彈牙🌿雪花肥牛卷$88肉質算嫩滑,油花均勻牛味幾足夠~配兩款不同湯底 風味各有千秋🌿 咕嚕咕嚕元氣九宮格(時令精選)$188有選擇困難症?那就不要錯過九宮格!伴以乾冰 一上場就呈現仙氣滿瀉的感覺九款小食分別有麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、BB茄、牛舌、捧打豬八戒、黃瓜雲耳、麻辣手撕雞、及泡大白菜!🌿冰天雪地.時令甜品兩款$168時令甜

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌿辣辣烤魚(包含大豆芽,蓮糖片. 筍片.黑木耳)$368
金波羅酸辣+魔鬼地獄味(魔鬼椒)
食到兩種滋味嘅烤魚!
🍍金波羅酸辣味🍍有酸菜
菲律賓菠蘿同埋自製金湯 酸酸地好開胃
怕食太辣嘅朋友可以揀呢款
🌶️魔鬼地獄味🌶️
如果你係麻辣控 呢款湯底不能錯過
採用印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒、
普通辣椒干,三種辣椒各放異彩
辣味有層次攻陷味蕾!
亦特別選用🐟江團魚🐟油份特別充足
因此魚肉肉質軟腍!大大條好滿足

🌿三國演義(墨魚三色滑) 半份 $58
三色墨魚滑製成,一個小方塊
賣相可愛超吸睛
分別為南瓜味、波菜味及原味
滑溜 鮮香!爽口彈牙

🌿雪花肥牛卷$88
肉質算嫩滑,油花均勻牛味幾足夠~
配兩款不同湯底 風味各有千秋

🌿 咕嚕咕嚕元氣九宮格(時令精選)$188
有選擇困難症?那就不要錯過九宮格!
伴以乾冰 一上場就呈現仙氣滿瀉的感覺
九款小食分別有麻辣花生、
冰鎮話梅涼瓜、BB茄、牛舌、
捧打豬八戒、黃瓜雲耳、麻辣手撕雞、
及泡大白菜!

🌿冰天雪地.時令甜品兩款$168
時令甜點兩食!桂花冰粉清甜爽滑
仲有清新水果同埋爆珠粒粒,清爽無比;
另外一款則是紅糖糍粑
四川的小吃糍粑由糯米做成
配合香噴噴的黃豆粉以及黑糖
軟糯 煙靭且味道天然 !

🌿菠蘿Me(蜜瓜.菠蘿.雪碧)-1.3L $48
份量稱得上是「勁量」
蜜瓜、菠蘿和雪碧 三者配搭融洽
輕盈的果感 令人想喝個不停

🌿洛柚柚(洛神花•柚子蜜)-1.3L $48
如果想酸甜解膩 可以選擇洛柚柚
洛神花、柚子蜜以及梳打
喝下去冰冰涼涼 偏酸微甜
中和這一頓大餐的油膩感!
2023-07-16 36 views
這家位於尖沙咀海運商場的川菜餐廳,是一個絕對不能錯過的美食勝地。從入口處,我被濃郁的辣味和香氣迎了上來,整個餐廳充滿了熱情和活力。這家餐廳的特色菜式之一是花雕醉雞。醉雞的肉質鮮嫩,配上花雕酒的香氣,口感更加豐富。麻辣木耳也是必點的一道菜,木耳口感爽脆,香氣四溢,加上麻辣的辣椒和花椒,讓人回味無窮。另一道招牌菜是麻辣烤魚,魚肉鮮嫩多汁,搭配上辣椒和花椒的香氣,讓人垂涎欲滴。火鍋牛肉也非常推薦,肉質嫩滑,口感豐富,加上麻辣的湯底,讓人一口接一口。除了這些招牌菜,餐廳還有其他多種美食,如清蒸鯽魚、口水雞、乾鍋牛蛙等等,每道菜品都有它獨特的風味和口感,可以滿足不同的食客口味。整體而言,這家川菜餐廳味道絕佳,讓人回味無窮。餐廳的服務也非常周到,讓人感受到了家的溫馨和舒適。如果你想品嚐正宗的川菜,這家餐廳絕對是一個值得一試的地方。

咁耐冇食過🔥烤魚🐟梗係要食到最爽‼️最滿足‼️同我一次過黎兩種口味😎餐廳望到海景🌊,朋友仲話感覺更加”鮮”💦~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪鴛鴦烤魚口味 • 海鱸魚 ($328)揀左 👼🏻天堂 𝐱 地獄👹 (一辣 • 一唔辣)💁🏻‍♀️推介依個組合,因為個爐𝐊𝐞𝐞𝐩住滾,食到後期地獄會越黎越辣🌶️,就可以用天堂解一解辣,再繼續黎過😈👼🏻金菠蘿酸辣 : 加左切件既新鮮菲律賓菠蘿🍍,配埋餐廳自製金湯底,夠晒甜 • 幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡👹魔鬼地獄 : 用左𝟑種唔同既辣椒🌶️ (印度魔鬼辣椒 • 中國魔鬼辣椒 • 普通辣椒干),多重辣香加埋,好惹味。鍾意食辣既你要試下啦😝(每邊都有大豆芽 • 蓮藕片 • 萵筍片 • 黑木耳…配料)(*可揀麻度 • 辣度 • 酸度).食完魚唔好浪費個湯底,嗌番𝟐碟配料過下癮🍲▪三國演義 • 墨魚三色滑 ($58/半份)三色分別係 : 南瓜 • 菠菜 • 原味,有墨魚肉粒粒🦑 • 食落爽口彈牙▪雪花肥牛卷 ($88).以下𝟐款上枱後會加乾冰😶‍🌫️有仙氣即係要打卡📸▪ 咕嚕咕嚕元氣九宮格 ($188)雞腎 • 豬耳 • 海蜇 • 䈑筍
咁耐冇食過🔥烤魚🐟
梗係要食到最爽‼️最滿足‼️
同我一次過黎兩種口味😎
餐廳望到海景🌊,朋友仲話感覺更加”鮮”💦

▪鴛鴦烤魚口味 • 海鱸魚 ($328)
揀左 👼🏻天堂 𝐱 地獄👹 (一辣 • 一唔辣)

(*可揀麻度 • 辣度 • 酸度)
食完魚唔好浪費個湯底,嗌番𝟐碟配料過下癮🍲
▪三國演義 • 墨魚三色滑 ($58/半份)

▪雪花肥牛卷 ($88)

以下𝟐款上枱後會加乾冰😶‍🌫️有仙氣即係要打卡📸
▪ 咕嚕咕嚕元氣九宮格 ($188)
雞腎 • 豬耳 • 海蜇 • 䈑筍 • 拍青瓜 • 雲耳 • 泡菜…🥢
𝟖款小食 & 正中間就放左乾冰🧊
酸 • 辣 • 鹹都有齊,開胃都可以好滿足🫢

▪ 咕嚕咕嚕圍爐肆甜 ($168)
▫️川菜中必有既經典甜品 : 清甜又爽滑既桂花🌼冰粉,加埋爆爆珠💥口感勁豐富
▫️四川小食 : 煙煙韌韌既金滿地糍粑,面頭有黃豆粉 • 黑糖🖤
旁邊仲有士多啤梨🍓 • 糖絲鬚🤎

▪特色飲品
食辣一定要有大大杯既凍飲🍹依杯不得了👏🏻勁量𝟏.𝟑𝐋!唔洗就住就住飲😝
🈴唔食得辣解辣,食得辣既解暑!
▫️自柑墮樂 ($48)
(金橘 • 檸檬 • 菠蘿 • 可樂)
比常見既檸樂🍋再多𝟐種生果香,有汽夠𝐠𝐮𝐫🤎
▫️藕遇熱情鳳梨 ($48)
(百香果 • 菠蘿 • 蓮藕)
上層沙冰狀,表面百香果果肉汁,酸酸甜甜 ,解膩一流💛

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2023-07-14 26 views
朋友同我都好鍾意食烤魚,咁啱行過尖沙咀海港城呢間餐廳,就即刻入去試吓!餐廳環境好舒服,仲可以睇到海景!今次就試咗以下菜色:🟣元氣九宮格九宮格入面我就最鍾意食香辣黑木耳、雞腎同埋麻辣豬耳,每種食物配搭都唔同口味,夠晒新鮮!🔵金波羅酸辣 拼 魔鬼地獄烤魚餐廳用左海鱸魚,質地幾滑仲好多肉,配埋兩個湯底,一個酸甜一個微辣,魚嘅份量亦都好大條,夠晒兩個人食!👍🏻🟤三國演義呢個三色滑幾有創意,除咗有原味,仲有南瓜同埋菠菜味嘅墨魚滑,一次過可以食晒三種味道!🟡雪花肥牛卷肥牛份量夠晒多,肥瘦適中,輕輕放落湯底煮一下就可以食!😃🟠冰天雪地呢個甜品感覺好清新,上層有唔同顏色嘅繽紛彩珠糖水,下層有龍鬚糖同紅糖糍粑,打卡一流!👍🏻👍🏻

🟣元氣九宮格

🔵金波羅酸辣 拼 魔鬼地獄烤魚

🟤三國演義

🟡雪花肥牛卷
肥牛份量夠晒多,肥瘦適中,輕輕放落湯底煮一下就可以食!😃

🟠冰天雪地
  • 咕嚕咕嚕元氣九宮格
  • 招牌祥仔酸菜魚
海港城LCX呢邊開左祥仔辣辣,由大廚Ricky Cheung主理,主打川菜,啱晒鍾意食辣的朋友。最正既係一入餐廳對住維港靚景,預早book左枱,就好似坐左係海傍隔離咁近呀😍6點零入坐由日落食到天黑,好正😚🌄🔸自選鴛鴦烤魚 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 呢晚食左鴛鴦烤魚,原來烤魚都可以一次過食兩個口味😆,一邊係天堂金菠羅酸辣味🍍另一邊係魔鬼地獄味🌶️個人比較鐘意金菠羅酸辣味,加左菠蘿甜甜酸酸好開胃,比起普通麻辣嘅烤魚多咗一份清新嘅感覺。而魔鬼地獄就真係越食越辣越起勁,店員話落左印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒乾🥵朋友食得辣嘅,主力食呢邊就啱晒🌶️🔥海鱸魚本身都好嫩滑,除咗魚尾位置多啲骨之外,其餘地方都啖啖肉,個湯滾下滾下都好入味,湯底本身仲有萵筍、芽菜、雲耳等配料👍🏻🔸雪花肥牛卷🐮🔸三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)我哋仲要左啲配料,食完烤魚當係打邊爐,墨魚三色滑都幾有特色,三色分別係南瓜味、波菜味及原味,口感彈牙。🔸咕嚕咕嚕元氣九宮格 呢到既涼菜有多款選擇,直接要左九宮格,一次過試九款,上菜時仲有乾冰造成煙霧的效果,打卡一流🌬️當中麻辣豬耳👂🏻同涼拌海蜇🪼最好食,爽口又過癮😛🔸 勁量1
6點零入坐由日落食到天黑,好正😚🌄

🔸自選鴛鴦烤魚
金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味

🔸雪花肥牛卷🐮

🔸三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)

🔸咕嚕咕嚕元氣九宮格

🔸 勁量1.3公升的特色飲品 🍹🍺
食辣辣烤魚唔叫飲品真係對唔住自己,呢到仲有特色勁量1.3公升飲品,大杯到嚇親都只係$48!拎上手好似舉啞鈴😂一杯自柑墮樂,呢個好好飲,混合金橘、檸檬、菠蘿和可樂,酸甜又清爽。另一杯藕遇熱情鳳梨則由百香果、菠蘿、蓮藕混合而成,沙冰的口感,解辣一流!

🔸咕嚕咕嚕圍爐肆甜🍧
最後加左個宮廷feel甜品,佢有桂花冰粉配爆珠、金滿地糍粑、龍酥糖🐲桂花冰粉好清爽,食完烤魚無咁油膩。次次食川菜都會食紅糖糍粑,外層炸得好脆,又煙韌,好好味😋😋

📍#祥仔辣辣 (#尖沙咀美食)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_尖沙咀
2023-07-13 32 views
入到去完全俾個海景吸引住,好靚呀!而加夏天日長6點半去到都仲有日頭景睇,坐多一陣間食下野可以睇埋夜景🤣正!元氣9宮格 $188好啱打卡,上咗菜之後會倒水係乾冰上面,好似仙境咁!睇到wa wa聲🤣有8樣唔同嘅冷盤!今晚我有涼拌青瓜,蜂蜜苦瓜,涼拌牛舌,豬耳,雞腎,黑木耳,泡菜!好醒胃👍🏼辣辣烤魚 $368係江團魚,啖啖肉無咩骨,超嫩滑,佢煎過先再烤所以塊魚皮好味道👍🏼最正係佢有2個湯底唔洗揀,我全都要🤣一個係金波羅酸辣,好好食,啱哂怕辣嘅人,波羅嘅甜味中和咗好多辣😆酸味唔算好重!另外一個係魔鬼地獄麻辣,我哋要咗少辣都好刺激🥶好多辣椒,好彩叫咗飲品,由頭飲到尾!飲品係必須要叫㗎😚👍🏼👍🏼勁高質,性價比好高!1.3L!!1.3L呀!真係由頭飲到尾都飲唔哂!食辣野飲品是必須的😝菠蘿me (蜜瓜,菠蘿,雪碧) $48洛柚柚 (洛神花,柚子蜜) $48啱哂女仔飲👍🏼食完烤魚我哋再點咗啲邊爐料😆雪花肥牛 $88三國演義 $58好得意個名!原來係墨魚三色滑,唔知點解甜甜地好搞笑!不過咬到墨魚粒係入面㗎!最後梗係食甜品啦!冰天雪地 $168基本上係3-4個人食都得!上菜已經令人矚目,好vintage a

元氣9宮格 $188

辣辣烤魚 $368

菠蘿me (蜜瓜,菠蘿,雪碧) $48
洛柚柚 (洛神花,柚子蜜) $48
啱哂女仔飲👍🏼

食完烤魚我哋再點咗啲邊爐料😆
雪花肥牛 $88
三國演義 $58

最後梗係食甜品啦!
冰天雪地 $168
基本上係3-4個人食都得!上菜已經令人矚目,好vintage ah!!!冰粉,桂花,生果粒同爆珠🤭好多口感!下面仲有紅糖糍粑+龍鬚糖!我好鍾意食紅糖糍粑😝個紅糖味好傳統👍🏼

2023-07-13 16 views
夏天越熱🥵就越想食辣🌶️滴住汗但涼住冷氣食辣特別爽😮‍💨之前去過海港城嘅祥仔辣辣,主打不同地方特色嘅辣菜,好似酸菜魚、宮保雞丁、口水雞等,食過覺得幾好😋😋所以今次再訪,推出咗5款創新口味烤魚🐟一於望住大大個海景🌃嘆下😏😏咕嚕咕嚕元氣九宮格 唔係魔法陣,係靚靚嘅九宮格前菜😜8款前菜取材自不同地方特色小食,部分以金庸小說為主題,中間仲有乾冰飄出仙氣,極富心思❤️❤️🫑冰鎮話梅涼瓜-平時唔食苦瓜,難得呢個醃得酸酸甜甜好入味,吊起甘味而非苦澀味,都幾得意😗🐷麻辣豬耳-食到索索聲,不太辣💚麻辣豆角-酸辣爽口❇️香醋海蜤頭、萵荀-海蜇頭零舍爽脆,萵荀又爽口,可以清新一下味蕾🌶️酸辣泡大白菜-唔似韓式泡菜,辣度再高啲,食到口水dur dur啼好過癮🐥鹵雞腎🥒蒜泥拍黃瓜🖤香辣山木耳金菠羅酸辣味 + 魔鬼地獄味烤魚 (江團魚) 估唔到烤魚都可以有咁多變化😎😎5款口味入面叫咗鎮店之寶嘅🍍金菠蘿酸辣味+😈魔鬼地獄味,金黃色嘅菠蘿湯汁好吸引🤩菲律賓菠蘿酸酸甜甜,加上自製金湯,酸酸辣辣,菠蘿令整體辣度減低,唔太食得辣嘅朋友都可以一嘗😛😛魔鬼地獄味用上印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒同辣椒乾調製,辣勁十足😎刺激卻不會嗆喉,會令

咕嚕咕嚕元氣九宮格
🐷麻辣豬耳-食到索索聲,不太辣
💚麻辣豆角-酸辣爽口
🐥鹵雞腎
🥒蒜泥拍黃瓜
🖤香辣山木耳

金菠羅酸辣味 + 魔鬼地獄味烤魚 (江團魚)
估唔到烤魚都可以有咁多變化😎😎5款口味入面叫咗鎮店之寶嘅🍍金菠蘿酸辣味+😈魔鬼地獄味,金黃色嘅菠蘿湯汁好吸引🤩菲律賓菠蘿酸酸甜甜,加上自製金湯,酸酸辣辣,菠蘿令整體辣度減低,唔太食得辣嘅朋友都可以一嘗😛😛魔鬼地獄味用上印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒同辣椒乾調製,辣勁十足😎刺激卻不會嗆喉,會令人想不斷食🤓魚肉唔似酸菜魚個種滑溜口感,比較厚實,魚肉無碎骨,可以大口大口啖啖肉咁食😗😗烤魚底下有爽口嘅木耳、芽菜絲、萵荀。

三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)
本應平平無奇嘅墨魚滑都花咗心思🤍💛💚,分開原味、南瓜味、菠菜味三色,口感彈牙,食到粒粒墨魚肉,索滿烤魚湯汁幾正💦💦

雪花肥牛卷
大大卷,啖啖肉😚😚

自柑墮樂、藕遇熱情鳳梨
食咁多不同辣嘢點都要飲杯解辣飲品,兩杯名字趣怪嘅特飲竟然有成1.3L,大過我個頭😂重到啞鈴一樣🏋🏻‍♀️🤣邊食邊飲都飲唔晒🤪自柑墮樂有金橘、檸檬、菠蘿同可樂,帶淡淡柑橘🍊香;藕遇熱情鳳梨則混合百香果、菠蘿、蓮藕,食到唔少百香果籽,酸爽嘅味道好突出,配辣嘢啱哂😆

咕嚕咕嚕圍爐肆甜
甜品都係打卡一流📸宮廷風器皿盛載住桂花冰粉,配乳酸、芒果、荔枝等口味爆珠,酸甜清爽😛😛側邊仲有金滿地糍粑,糍粑沾上黃豆粉,軟糯煙韌,口感不錯😙😙另外仲配龍鬚糖同士多啤梨🍓,龍鬚糖奶酥味甚出🍼幾有特色。

人均消費:$500
推介指數(10分為滿分):8分
2023-07-07
$500 (Dinner)
2023-07-12 20 views
祥仔辣辣靠窗的海景視野無敵,窗外就是遼闊的維多利亞港,看了心曠神怡,一邊吃香喝辣,一邊看著美麗的海景,這就是生活,而且最近祥仔辣辣亦跟貼潮流,也有烤魚供應,而且絕非一般烤魚。元氣九宮格一上桌就煙霧繚燒,讓九宮格增添了幾分神秘,整份配菜瞬間變得夢幻,頗有驚艷感,元氣九宮格配菜隨時令供應。我們很少看見麻辣蓮藕作配菜,蓮藕外層吸附麻辣汁,蓮藕裡面除保有脆度,還有蓮藕原本的味道,很適合當開胃菜,重口味的朋友也能一起配飯配麵吃。麻辣豬耳含有豐富膠原蛋白,口感爽彈,展現出韌性與耐咬的特點,麻辣豬耳彈彈的在口中還挺討喜,而且吸飽了辣細,一咬下就像啟動味覺開關,香辣展開攻勢,一波波攻勢讓美味佔據口中久久不散。麻辣雞胗跟麻辣豬耳有異曲同工之妙,麻辣雞胗咬感比麻辣豬耳更為耐咬,隨著咀嚼次數增加,麻辣香氣在口中毫不間斷發散出來,表現極為出色,不斷衝擊著味蕾。麻辣雲耳同樣亦是值得稱讚的配菜,香辣基底完全隱藏雲耳中,視覺上看不出麻辣雲耳的厲害,就像是身懷絕世武功的高手那樣內斂,一旦吃上麻辣雲耳令人意猶未盡,想再多吃一些。蒜泥拍黃瓜讓濃郁的配菜滋味中多了一股清爽的味道,黃瓜保持清脆的嚼感,外層沾附鮮香的蒜泥,蒜泥
蒜泥拍黃瓜讓濃郁的配菜滋味中多了一股清爽的味道,黃瓜保持清脆的嚼感,外層沾附鮮香的蒜泥,蒜泥拍黃瓜爽脆,使人食慾大增。
想一魚兩味? 鴛鴦辣辣烤魚絕對可以滿足你的慾望,烤魚以方形鍋上桌,持續加溫,越滾越入味。魔鬼地獄烤魚底料用了印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒、辣椒乾,辣椒家族大集合。辛香辣湯與烤魚一起烤煮,風味相互融合,更添豪邁辣香。
江團魚有一定的厚度,在結實和柔嫩間完美平衡,魚皮也富含膠質彈性,江團魚骨不太多,食用方便,可以放心地大口吃魚,齒頰間滿滿辣椒椒香,暢快淋漓。同框的大豆芽、蓮藕片、萵筍片、黑木耳煮到透徹,每一口都超過癮,兩個人吃綽綽有餘。
金菠蘿酸辣味烤魚使用菲律賓金菠蘿和金湯熬成湯底,原汁原味呈現酸辣口味的烤魚,金菠蘿酸辣烤魚帶有自然的酸香風味,胃口大開,味醇爽口,建議點小辣,比較較能吃到湯汁的酸味香氣,甜滋滋的金菠蘿中和烤魚辣度,亦可解辣。
雪花肥牛卷從側面就能看到每片肉究竟有多厚切,雪花肥牛卷油脂含量豐沛,涮煮完熱熱的吃,脂肪彈彈的,瘦的部份蠻柔嫩,嚐起來丁點油膩也沒有,用魔鬼地獄湯涮煮雪花肥牛卷味道超棒,也因為厚切,所以特別存在感,不會感空虛。
三國演義,墨魚三色滑很有意思,集不同口味於一身,菠菜味、南瓜味及原味,一次品嚐三重口味蠻令人驚喜。菠菜味墨魚滑增添配色,更添綠意,南瓜味墨魚滑香味撲鼻,滿口濃香,而且咬到墨魚顆粒,原味墨魚滑明顯海鮮味,又帶有墨魚的彈勁,挺不賴的。
菠蘿ME足足有1.3升,這麼熱的天氣來一杯真的消暑,菠蘿ME主要以菠蘿、蜜瓜加雪碧調製,雪碧氣泡蠻舒服,不會被嗆到,菠蘿ME有一點甜度,卻不死甜,整體清爽,朋友頗喜歡菠蘿ME。
藕遇熱情鳳梨以真材實料的蓮藕、熱情果、菠蘿製成,喝得到百香果果籽、菠蘿肉、蓮藕顆粒,藕遇熱情鳳梨屬嚼感十足的飲料,酸甜恰到好處,猶如熱情的戀愛,藕遇熱情鳳梨既擁有純淨的果味,亦讓人有數重咬感的滿足,可謂物超所值。
冰天雪地的撈起桂花冰粉熱量超低,盛夏消暑無壓力,撈起桂花冰粉聞起來淡淡桂花香,滑嫩冰涼的冰粉特別適合炎熱的夏季,搭配新鮮水果和爆珠,清新怡人,當作飯後甜品,絕對是老少咸宜。
炸得色澤金黃又熱呼呼的黃金滿地糍粑咬下去是討喜的外層,內層糯米軟糯,黃金滿地糍粑醮上紅糖,撒上黃豆粉,品嚐起來甜甜蜜蜜的,其黃豆粉幽香甘甜,提升了糍粑的美味度,是極佳的甜品
人氣甜品士多啤梨龍鬚糖拿起來頗有重量,士多啤梨垂涎欲滴,有夠誘人,龍鬚糖的糖絲千絲萬縷,入口即溶,不會過於甜膩也不會黏牙,真的很強。