2023-09-27 45 views
呢間Bookmark已久位於西環嘅「頑石燒肉所」想食好耐架啦😂尋晚終於有時間可以去試吓啦😬和牛三角腩 $168 + $24 溫泉蛋紫菜飯 呢個和牛三角腩認真不得了😋牛嘅油脂分布相當之均勻,食落非常之滿足🤤再加埋溫泉蛋紫菜飯好快就食哂成碗飯啦😂吉列和牛牛小排 $188 + $24 溫泉蛋紫菜飯吉列和牛牛小排亦係相當之正!油脂分布雖然冇咁平均,但油脂都相當之足,食落啖啖油脂,而且相當煙韌!正!😋富士山特飲 $43菠蘿特飲梳打 $43

和牛三角腩 $168 + $24 溫泉蛋紫菜飯

吉列和牛牛小排 $188 + $24 溫泉蛋紫菜飯

富士山特飲 $43
菠蘿特飲梳打 $43
去咗呢間匿埋喺📍西環嘅🇯🇵日式燒肉店,餐廳主打一人🧍🏻‍♂️石燒和牛燒肉,見仲新出咗$98牛舌放題👅即刻試🥩A4 黑毛和牛厚切三角腩片 $168和牛厚切,有成12塊😱,食落滿口牛香同油脂香😍,再落丁丁鹽🧂提一提味,Perfecto🤌🏻配菜有翠玉瓜、杏鮑菇、🍆茄子等,加$38轉套餐有白飯、雜菜沙律、蜆湯、汽水,另外加$10升級溫泉蛋紫菜飯🍙,和牛配飯食無得輸! 蜆湯都好正,好鮮甜,解燒肉既油膩🤗🐮美國和牛牛臀肉蓋 $178薄切大大片,油花無三角腩片咁勁,但牛味就會相較再出啲,視乎大家喜好❤️因為牛肉薄身,所以燒幾秒就食得🗿加$12升級要牛蒡燒肉汁紫菜拌飯,飯有好多料好滿足🫃🏻👅一小時任食牛舌 $98叫套餐加98蚊就可以任食厚切牛舌芯、牛舌薄片,薄片食落爽口🫶🏻厚燒有口感軟嫩,講真食2轉都回本呀💰🗻富士山特飲 +$18藍色嘅波子汽水配上一層白色泡泡cream,又靚又好飲🥰Overall餐廳座位唔多,貼滿日本海報,又幾好feel不收加一服務費🙅🏻‍♂️,食物新鮮、質素好,見好多都係回頭客,推介

🥩A4 黑毛和牛厚切三角腩片 $168

🐮美國和牛牛臀肉蓋 $178

👅一小時任食牛舌 $98

🗻富士山特飲 +$18
藍色嘅波子汽水配上一層白色泡泡cream,又靚又好飲🥰

Overall
2023-09-10
Type of Meal
Lunch
2023-09-18 30 views
鄰近西環水街與皇后大道西,路旁有間日式燒肉店。裝潢相當有心思,貼滿日式懷舊海報,形成一幅很有味道的藝術品,整店也是滿滿的日本風。.餐廳以燒肉套餐為主,現在還有特別推廣+$98每位任食牛舌,二人同行選一份套餐都可享用優惠,十分抵食。.吉列牛炸得頗鬆脆,肉紋粉嫩相當吸引,輕輕在熱石上燒好,配上岩鹽、燒肉汁及柚子醬享用,味道豐富。牛舌二食則是厚切牛舌芯及薄切之別,個人較喜歡厚切,味道較濃郁。.蜆湯有驚喜,加了胡椒辣辣地帶鮮甜,不錯喔~ 富士山特飲是忌廉梳打,味道正常,幾好打卡就是。.✤ A4黑毛和牛吉列牛 $188✤ 蜆湯+沙律+飲品+溫泉蛋紫菜飯 +$48✤ 牛舌二食✤ 富士山特飲 $18 (套餐追加半價優).店鋪不設有加一服務費,相對化算。

✤ A4黑毛和牛吉列牛 $188
✤ 蜆湯+沙律+飲品+溫泉蛋紫菜飯 +$48
✤ 牛舌二食
✤ 富士山特飲 $18 (套餐追加半價優)

店鋪不設有加一服務費,相對化算。
2023-09-17 36 views
隱世日式石燒牛🫢 餐廳主打石燒和牛燒肉及午市日式定食 HKU學生更有折扣優惠 ====燒肉可以加$38升級套餐 套餐包括白飯、蜆湯、雜菜沙律及汽水或可以半價升級特飲====᪥ 和牛三角腩 $168 +$38套餐+$12 升級牛蒡燒肉汁紫菜拌飯和牛三角腩脂肪豐富 入口即化 而牛蒡拌飯類似韓式拌飯 幾開胃 配埋三角腩食幾夾😋᪥ 美國SRF和牛牛臀肉蓋 $178 +$38套餐+$10 升級溫泉蛋紫菜飯牛臀肉肉質緊緻、具彈性 牛味濃郁 配上經典紫菜飯一流🙈᪥ 雞皮餃子 $18優惠小食加配都幾抵食!᪥ 富士山飲品 $18
====
燒肉可以加$38升級套餐
套餐包括白飯、蜆湯、雜菜沙律及汽水
或可以半價升級特飲
====

᪥ 和牛三角腩 $168 +$38套餐
+$12 升級牛蒡燒肉汁紫菜拌飯

᪥ 美國SRF和牛牛臀肉蓋 $178 +$38套餐
+$10 升級溫泉蛋紫菜飯

牛臀肉肉質緊緻、具彈性 牛味濃郁 配上經典紫菜飯一流🙈

᪥ 雞皮餃子 $18
優惠小食加配都幾抵食!

᪥ 富士山飲品 $18
🇯🇵 日系小玩意 • 一人一爐自己燒肉自己燒喜歡吃日式燒肉的朋友注意了…小編最近在西環發掘到一間特色小店-頑石燒肉所。店內牆上貼滿日本海報,靠牆座位更有一排靠墊,充滿日式風情。 餐廳主打石燒燒肉套餐,每份燒肉都配有翠玉瓜、小紫薯和茄子,配搭均勻。一人一爐,自己燒肉自己燒。最近店中更推出優惠,只有惠顧任何定食套餐加 $98,便可以一小時任食牛舌,保證讓客人捧腹而歸。🐮 吉列和牛牛小排 $188不用飛往大阪,在香港一樣可以吃到高質的吉列牛了。厚切和牛小排炸至3成熟,和牛肉質保持粉嫩,小火爐以牛脂掃一掃熱石面,夾起牛小排放上小火爐,爐面發出滋滋聲,十分治癒。吉列和牛兩邊稍稍煎封,簡單配合海鹽或山椒醬,入口油脂滿溢,豐腴的口感加上外脆內嫩的鮮明口感,令人印象難忘。🐮美國SRF和牛肩里脊肉 $188美國SRF和牛肩里脊肉油花紋路清晰,稍經燒烤蘸上特調燒汁,肉質柔嫩,入口即溶。個人喜歡這款燒肉配上溫泉蛋紫菜飯,更添滑溜口感,小編不經不覺已吃畢一大碗飯了。✨ 每份燒肉可加配一份套餐 :+$38 白飯+蜆湯+雜菜沙律+汽水+$10 白飯升級!溫泉蛋紫菜飯+$12 白飯升級!牛蒡燒肉汁紫菜拌飯套餐均
🇯🇵 日系小玩意 • 一人一爐自己燒肉自己燒

+$10 白飯升級!溫泉蛋紫菜飯
+$12 白飯升級!牛蒡燒肉汁紫菜拌飯
套餐均可以半價升級特飲

🍳月見蛋紫菜飯
白飯上滿佈脆脆紫菜,再加上一溫泉蛋,加上秘製醬,增強層次感。
牛蒡燒肉汁紫菜拌飯
白飯加入牛蒡絲,紅蘿蔔絲、紫菜和特調醬汁,健康又美味。
🐔 雞皮餃子 $38
以雞皮作為餃子皮油炸成金黃的小食,雞皮香脆可口,加上飽滿的肉餡,讓人愛不釋口。

🗻 富士山飲品 (套餐價+ $18)
藍白色漸層效果的富士山特飲,超打卡able,淺藍色底層是忌廉梳打,面層白色是忌廉奶泡,入口微甜解渴,配搭套餐日系的感覺就來了。
🔸小總結:
頑石燒肉所鄰近香港大學港鐵站,步行前往只需3-4分鐘,店內設即棄圍裙,絕對不怕吃燒肉時被油份濺到,誠意推薦大家一試。
🍽 餐廳:頑石燒肉所 Rock Wagyu

• 富士山特飲
  • A4黑毛和牛吉列牛
  • 日式雞皮餃子
2023-09-01 34 views
平時返工辛苦,收工都想餐好嘅獎勵下自己~咁啱搵到附近有間燒肉小店幾吸引,雖然唔係話有超多選擇,但貴精不貴多,肉嘅選擇款款都好吸引,同男朋友叫咗個極上滿足二人份套餐✨套餐就包M9和牛側腺橫隔膜、A4黑毛和牛一口牛、A4黑毛和牛厚切三角腩片、A4黑毛和肉眼上蓋冷薄片、A4黑毛和牛西冷薄片,5款肉各50g~仲可以加+98 牛舌兩食放題,不過唔想食到太飽所以有機會再試!!🥩A4黑毛和牛一口牛就係切到一粒粒,食起嚟冇話好有牛味,而且比較多筋同肥肥的脂肪。🥩A4黑毛和肉厚切三角腩片,係一塊淡淡嘅粉紅色夾集住白色嘅脂肪嘅牛,入口好軟好易咬,但牛味都係偏淡,但色澤好靚。🥩M9和牛側腺橫隔膜,肉嘅顏色係鮮紅色相對三角腩片少啲脂肪咁,而且都有啲厚度,但都好易燒好快熟,呢款牛味明顯出啲,而且同樣好易入口,唔會有筋。🥩而我最鍾意就係A4黑毛和肉眼上蓋冷薄片同A4黑毛和牛西冷薄片啦~兩款都係薄切和牛但牛味一啲都唔輸比厚切,食落好香口,點鹽食會令到塊牛嘅味道升級,更加好食;相反我個人就麻麻哋中間個燒肉汁因為點完好似都冇咩味,帶唔到牛嘅香味出嚟,而我又唔好柚子個個醬。套餐仲會跟二人份嘅飯、沙律、湯同汽水,汽水可以半

套餐仲會跟二人份嘅飯、沙律、湯同汽水,汽水可以半價升級轉特飲;而飯都有得揀月見蛋紫菜飯/牛蒡燒肉汁紫菜拌飯/白飯。我就揀咗月見蛋紫菜飯,諗住好似牛角飯咁,有紫菜配上溫泉蛋,但食落都係差咁啲,味道偏淡;另外飲品就升級咗做富士山特飲,成杯藍色嘅汽水配上一層白白嘅cream,造型成個富士山咁🗻,即刻幫佢打卡
仲有個沙律配上沙律醬同蟹籽,菜新鮮又好食;湯係蜆湯嚟,有一隻飽滿嘅蜆,味道都唔差㗎~
主打一人石燒肉嘅小店,之前試過招牌item A4黑毛和牛吉列牛,質素唔錯最近回訪發現出咗$98牛舌放題🔥!任何定食套餐加$98就可以任食兩款牛舌一小時,而且不收加一服務費-👍🏻A4黑毛和牛一口牛 $158👍🏻牛舌二食放題(厚切牛舌芯、牛舌薄片) +$98一口牛放係石板燒到表面燶燶地,入口軟嫩又多肉汁,肉味濃郁🤪加$98追加牛舌放題,每次可以隨個人喜好order厚切或薄切,要晒兩款又得😎牛舌味濃但冇騷味,薄燒爽口,厚燒軟嫩,兩種口感各有特色-🔸加配套餐 +$38每份燒肉可加錢轉定食,包括蜆湯、雜菜沙律、白飯、汽水幾鍾意碗蜆湯,有淡淡黑椒調味,清清地蜆味好鮮甜白飯可額外加錢轉特色飯,月見蛋紫菜飯 +$10 或 牛蒡燒肉汁紫菜拌飯 +$12-🔸富士山特飲 +$18套餐以半價升級特飲,味道似cream soda咁,賣相打卡好靚,不過千其唔好用飲筒搞,會火山爆發😂😂-味道:8/10性價比:7/10-📍#頑石燒肉所 @rockwagyuhk西環皇后大道西393號地舖
最近回訪發現出咗$98牛舌放題🔥!
👍🏻A4黑毛和牛一口牛 $158
👍🏻牛舌二食放題(厚切牛舌芯、牛舌薄片) +$98
一口牛放係石板燒到表面燶燶地,入口軟嫩又多肉汁,肉味濃郁🤪
牛舌味濃但冇騷味,薄燒爽口,厚燒軟嫩,兩種口感各有特色
🔸加配套餐 +$38
每份燒肉可加錢轉定食,包括蜆湯、雜菜沙律、白飯、汽水
幾鍾意碗蜆湯,有淡淡黑椒調味,清清地蜆味好鮮甜
🔸富士山特飲 +$18
味道:8/10
性價比:7/10
📍#頑石燒肉所 @rockwagyuhk
2023-08-13 58 views
之前去食Hemma經過呢間喺西環嘅和牛燒肉小店🎌人均大約百幾蚊就食到石燒和牛 仲唔收加一‼️ 性價比高😆最近推出左牛舌放題 叫任何套餐+$98 就可以一個鐘內任食兩款牛舌 好抵😳我Weekend大約1點嚟到已經滿座 想食記得book定位🙆🏻‍♀️我叫左一份吉列和牛牛小排同美國SRF和牛肩里脊肉+$38可以升級套餐 有沙律 蜆湯 飯&汽水🥤建議要+$10轉月見蛋紫菜飯 和牛加蛋黃同紫菜撈飯食超正🤤吉列牛幾厚身 食落比另一款牛有咬口 😝個人更加鍾意牛味重啲嘅美國SRF和牛肩里脊肉😍油脂分佈平均勻 肉質非常軟腍 入口即化 好好食😋另外個蜆湯清清地都幾好飲 又解膩👍🏻飲品我叫左杯富士山🗻底下係Cream Soda 嚟嘅 上面加左層泡泡 打卡一流🫧p.s. HKU 學生Follow 餐廳IG & share story 有9折‼️-✨ 吉列和牛牛小排 ($188)✨ 美國SRF和牛肩里脊肉 ($188)✨ 富士山特飲 (+$18)✨ 吉列炸蠔 ($32)-📍 頑石燒肉所 @rockwagyuhk西環皇后大道西393號地舖(港鐵香港大學站 B1 出口,步行約4分鐘)
之前去食Hemma經過呢間喺西環嘅和牛燒肉小店🎌

個人更加鍾意牛味重啲嘅美國SRF和牛肩里脊肉😍
油脂分佈平均勻 肉質非常軟腍 入口即化 好好食😋
另外個蜆湯清清地都幾好飲 又解膩👍🏻

飲品我叫左杯富士山🗻
✨ 吉列和牛牛小排 ($188)
✨ 美國SRF和牛肩里脊肉 ($188)
✨ 富士山特飲 (+$18)
✨ 吉列炸蠔 ($32)
📍 頑石燒肉所 @rockwagyuhk
西環皇后大道西393號地舖
(港鐵香港大學站 B1 出口,步行約4分鐘)
餐廳位於西環以平民嘅價錢就可以享受到日本A4高質和牛🤩全靠住西環嘅朋友介紹俾我呢個為食仔當日19:30到達 全場爆滿店內座位不多 建議可先預約當日就係見到有3位想食但係咁岩無位而撲空🙈🇯🇵日式裝潢 店內貼滿彩色嘅日式海報再加上播放住日本音樂🎼好似去左日本嘅居酒屋 氣氛🆙🆙\ 🐮A4黑毛和牛吉列牛 牛カツ($188) /石燒牛嘅精妙之處 就係可以按個人喜好燒至理想熟度吉列牛外皮酥脆 大理石嘅油脂紋理已經好吸引!!厚度洽到好處 輕輕一燒就食得外脆內嫩肉味濃 肉汁滿滿 口感極佳!!🥩A4黑毛和牛厚切三角腩片上カルビ($168) /三角腩片份量比想像中多和牛色澤粉嫩 油脂分佈勻均石燒後油香四溢 每邊大約燒10-12秒就🆗肉質軟嫩 油脂豐腴 入口即溶 另可蘸上店家提供嘅柚子芥末醬/醬汁/海鹽 味道更突出套餐均配有杏鮑菇、翠玉瓜、茄子🍆小番薯🍠石燒後吸收晒d牛脂香 蘸上海鹽非常美味另加$38可升級YAKI NIKU SET!包蜆湯+雜菜沙律+白飯+汽水白飯可以再加$10轉月見蛋紫菜飯 / $12轉牛蒡燒肉汁紫菜拌飯🍲蜆湯配有昆布 鮮味濃一啲都唔腥🥗雜菜沙律嘅醬汁好好味 唔係平時d胡麻醬咁普通同行朋
餐廳位於西環

再加上播放住日本音樂🎼
好似去左日本嘅居酒屋 氣氛🆙🆙
\ 🐮A4黑毛和牛吉列牛 牛カツ($188) /
石燒牛嘅精妙之處 就係可以按個人喜好燒至理想熟度
吉列牛外皮酥脆 大理石嘅油脂紋理已經好吸引!!
厚度洽到好處 輕輕一燒就食得
外脆內嫩肉味濃 肉汁滿滿 口感極佳!!
🥩A4黑毛和牛厚切三角腩片上カルビ($168) /
三角腩片份量比想像中多
和牛色澤粉嫩 油脂分佈勻均
石燒後油香四溢 每邊大約燒10-12秒就🆗
肉質軟嫩 油脂豐腴 入口即溶
另可蘸上店家提供嘅柚子芥末醬/醬汁/海鹽 味道更突出
A4黑毛和牛厚切三角腩片
套餐均配有杏鮑菇、翠玉瓜、茄子🍆小番薯🍠
石燒後吸收晒d牛脂香 蘸上海鹽非常美味

另加$38可升級YAKI NIKU SET!
包蜆湯+雜菜沙律+白飯+汽水

可能因為少左隻蛋 所以略嫌醬汁比較少 味道較淡

\ 🍚牛蒡燒肉汁紫菜拌飯 /
有驚喜! 牛蒡絲x蘿蔔絲x紫菜絲 再加上拌好燒肉汁嘅飯
口感豐富 味道又夠濃 有少少似食緊韓式拌飯
一口接一口不知不覺全碗清!
另外加$18轉富士山特飲🗻
賣相好吸睛!! 非常igable!!
係Cream Soda 又唔會太甜 飲得又睇得📸
值得一讚嘅係 店家非常細心
會提供即棄圍裙 唔怕石燒期間彈到衣服
另外店員都好殷勤 會留意住每個食客嘅火爐🔥
一見到唔夠火就會幫你加油精燃料 服務一流

$240 (Dinner)
呢間燒肉店真係幾抵食,可以用到平民價錢食到A4黑毛和牛🤤唔想食燒肉既話,佢地既午市都仲有其他定食,價錢都唔貴,值得一試🙈《牛舌二食 $138》呢個牛舌二食有晒厚切牛舌芯同牛舌薄片,個人中意厚切牛舌芯多啲,比較有口感,好食啲🙈牛舌薄片燒完比較乾身,麻麻地💁🏻‍♀️《A4黑毛和牛一口牛 $158》呢個和牛一口牛肉質幾淋,牛味幾岀,切到細細粒成粒骰仔咁,一口Size好方便食,如果大粒少少口感就更好😂《A4 黑毛和牛厚切三角腩片 $168》個人最中意呢個厚切三角膜片,佢脂肪比例最多,肉質幾淋,燒得幾香,但食落略嫌牛味較淡🙈《富士山特飲 +$18》呢杯特飲打卡一流,真係好靚😍其實佢係Cream Soda,飲落唔會太甜,都ok!整體黎講呢個價錢食到呢個質素都算係咁,CP值幾高😂頑石燒肉所西環皇后大道西393號地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《牛舌二食 $138》

《A4黑毛和牛一口牛 $158》
A4黑毛和牛一口牛

《A4 黑毛和牛厚切三角腩片 $168》

《富士山特飲 +$18》
富士山特飲

整體黎講呢個價錢食到呢個質素都算係咁,CP值幾高😂

頑石燒肉所

[⭐️5分為滿分]
味道⭐️⭐️⭐️⭐
環境⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️
2023-07-22
$200 (Lunch)
A4黑毛和牛一口牛
2023-07-23 410 views
位於西環既特色日式小店🇯🇵主打石燒和牛燒肉牆上貼滿日本海報,播住日文音樂🎶給人一種日式輕鬆既氛圍˶‾᷄ꈊ‾᷅˵今次叫左兩個燒肉套餐,超吸引同滿足🔺A4黑毛和牛吉列牛 $188厚切和牛小排預先炸至3成熟 包裹住吉列炸皮和牛色澤粉嫩誘人,油花係口腔游走 食落外脆內軟,油脂豐腴的口感令人覺得心花怒放ෆ⃛(ˇᵋ ˇ🔺A4黑毛和牛厚切三角腩片 $168三角腩油花紋路超靚,肉質柔嫩細膩和牛石燒時豐富既油脂四溢,入口即溶 配菜有小紫薯、翠玉瓜、茄子放上石板上燒一燒,吸收牛脂更可以帶出鮮味套餐 +$38白飯|雜菜沙律|蜆湯 |汽水🔺牛蒡燒肉汁紫菜拌飯(套餐價$12)加入牛蒡絲,紅蘿蔔絲、紫菜 令口感層次豐富,唔單調完全是加分der ~~🔺月見蛋紫菜飯(套餐價 $10)當日無生雞蛋供應🥚 鋪滿脆脆紫菜,再淋上秘製醬汁既珍珠米 加埋燒肉油脂惹味吸引ヾ(´ε`*)ゝ🔺富士山特飲 (半價後 $18)藍白色漸層效果超夢幻🗻絕對係打卡食先忌廉奶泡加上波子汽水𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒐𝒅𝒂口味,清爽解膩
位於西環既特色日式小店🇯🇵
主打石燒和牛燒肉
牆上貼滿日本海報,播住日文音樂🎶
給人一種日式輕鬆既氛圍˶‾᷄ꈊ‾᷅˵

今次叫左兩個燒肉套餐,超吸引同滿足
🔺A4黑毛和牛吉列牛 $188
厚切和牛小排預先炸至3成熟

包裹住吉列炸皮
和牛色澤粉嫩誘人,油花係口腔游走
食落外脆內軟,油脂豐腴的口感令人覺得心花怒放ෆ⃛(ˇᵋ ˇ

🔺A4黑毛和牛厚切三角腩片 $168
三角腩油花紋路超靚,肉質柔嫩細膩

和牛石燒時豐富既油脂四溢,入口即溶

套餐 +$38
白飯|雜菜沙律|蜆湯 |汽水

🔺牛蒡燒肉汁紫菜拌飯(套餐價$12)
加入牛蒡絲,紅蘿蔔絲、紫菜
令口感層次豐富,唔單調
完全是加分der ~~

🔺月見蛋紫菜飯(套餐價 $10)
當日無生雞蛋供應🥚
鋪滿脆脆紫菜,再淋上秘製醬汁既珍珠米
加埋燒肉油脂惹味吸引ヾ(´ε`*)ゝ

🔺富士山特飲 (半價後 $18)
藍白色漸層效果超夢幻🗻
絕對係打卡食先
忌廉奶泡加上波子汽水
𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒐𝒅𝒂口味,清爽解膩
  • 富士山特飲
  • A4黑毛和牛吉列牛
2023-07-16 44 views
在坚尼地城散散步晚餐发愁吃什么的时候找到了这一家~在香港大学🚇b出口过个马路往上走一段就到了餐厅的环境是很日式居酒屋的感觉,店面虽小但五脏俱全~主打的是和牛烤肉定食,一人来食也全部没有问题!我和妹妹点了两份,肉的质素真的很不错- A4黑毛和牛吉列牛吉列牛切的很大一块,油花分布均匀,烤熟后内里入口软滑,外皮又很是酥脆!沾点酱料吃就刚刚好!敲美味😋-A4黑毛和牛厚切三角腩片和牛超大片的雪花~油脂非常丰富!轻轻一烧已经变得好软嫩!我们+38升级~套餐有🍚➕🥗➕蚬汤🍚个人觉得香港日式烤肉店的米饭都好好吃!!!不爱吃饭的人都能干完一碗🥗沙律我是选择在烤肉后吃的比较解腻一点蚬汤很清甜特别推荐点富士山特饮,超高颜值的一杯乳酸饮料加上奶泡,喝起来清爽不甜腻,蔚蓝色也特别治愈!

我和妹妹点了两份,肉的质素真的很不错

- A4黑毛和牛吉列牛

-A4黑毛和牛厚切三角腩片
和牛超大片的雪花~油脂非常丰富!轻轻一烧已经变得好软嫩!

我们+38升级~套餐有🍚➕🥗➕蚬汤
🥗沙律我是选择在烤肉后吃的比较解腻一点
蚬汤很清甜

2023-07-09 40 views
位於西環嘅頑石燒肉所主打石燒牛,店內貼滿日式海報加上配色、音樂等很有地道居酒屋感覺。🐮A4黑毛和牛厚切三角腩片 $168🐮A4黑毛和牛吉列牛 $188(跟餐+$38配蜆湯、雜菜沙律、白飯、汽水/半價升級特飲)沙律加左青瓜絲同蟹柳食落口感豐富,可以中和一下燒肉的油膩感。蜆湯加左豆腐、昆布,飲落清清地唔會太鹹。吉列牛已預先炸至三成熟,和牛三角腩片油脂分佈平均,顏色粉嫩誘人。兩者油脂感皆較重,入口軟滑,主要分別在於吉列牛有一層炸薄衣,吃起來會有點外脆內軟感覺,口感更豐富。(半價升級特飲)🔹檸檬梳打 $13🔹富士山特飲 $18賣相靚靚吸睛,打卡必備🌟🔸雞皮餃子 $38外脆內軟,餡料滿滿。

🐮A4黑毛和牛厚切三角腩片 $168
🐮A4黑毛和牛吉列牛 $188
(跟餐+$38配蜆湯、雜菜沙律、白飯、汽水/半價升級特飲)

(半價升級特飲)
🔹檸檬梳打 $13
🔹富士山特飲 $18
賣相靚靚吸睛,打卡必備🌟

🔸雞皮餃子 $38
外脆內軟,餡料滿滿。
2023-07-04 37 views
九州風南蠻炸雞 ($78) 炸雞外脆內嫩,搭配酸甜開胃的塔塔醬,風味濃郁,相當下飯。吉列池魚(1件) (+$22)外層呈金黃色澤,口感酥脆乾爽,魚味香濃,十分香口。牛舌二食 ($138)一份有齊厚切牛舌芯及牛舌薄片,一次食到雙重滋味。牛舌薄片口感爽脆且有嚼勁;厚切牛舌芯肥美甘香,柔嫩多汁,富有彈性,牛味香濃,呈現出兩種不同A4黑毛和牛厚切三角腩片 ($168)肉質嫩滑而多汁,油脂豐腴而富有油脂感,入口充滿油香,邪惡至極。牛蒡燒肉汁紫菜拌飯 ($28)吃起來甜美,一解牛舌油膩感,讓人一口接一口,停不下來。
九州風南蠻炸雞 ($78)
炸雞外脆內嫩,搭配酸甜開胃的塔塔醬,風味濃郁,相當下飯。
吉列池魚(1件) (+$22)
外層呈金黃色澤,口感酥脆乾爽,魚味香濃,十分香口。
牛舌二食 ($138)
一份有齊厚切牛舌芯及牛舌薄片,一次食到雙重滋味。
A4黑毛和牛厚切三角腩片 ($168)
牛蒡燒肉汁紫菜拌飯 ($28)
吃起來甜美,一解牛舌油膩感,讓人一口接一口,停不下來。
2023-07-04 51 views
放工嚟到堅尼地附近食石燒吉列牛,雖然唔大但裝修好有心思,牆上貼左好左日本風嘅poster,勁有氣氛!而且餐廳有提供圍裙,都幾貼心😙✨A4黑毛和牛吉列牛 - 油脂分佈平均,而且石燒完之後唔會覺太油膩,反而食到吉列邊嘅香脆,同和牛嘅牛香🤤✨牛舌二食 - 有厚切牛舌芯同牛舌薄切,一次過食到兩種口感🤩牛舌芯好爽口,送飯食好夾😂而薄切比較易入口,兩款都各有特色👍✨牛蒡燒肉汁紫菜拌飯 - 其中一個餐升級左做呢個牛蒡飯,甜甜地而珍珠米幾軟糯,加上有牛蒡絲同蘿蔔絲增添口感,食下食下我就ko左成碗飯🙈✨吉列竹筴魚 - 原來即係池魚,上枱熱辣辣,食到魚味幾鮮,亦做到外炸內軟嘅感覺😋✨富士山特飲 - 肉眼望同影相都一樣咁靚,味道係忌廉梳打,但跟餐半價就叫到,都幾抵!✨青森蘋果汁 - 蘋果汁幾清甜,飲到係真材實料蘋果味🍎

吉列竹筴魚

富士山特飲

✨青森蘋果汁 - 蘋果汁幾清甜,飲到係真材實料蘋果味🍎
青森蘋果汁

吉列竹筴魚