2022-01-15 716 views
一間係長沙灣既靚西班牙餐廳。平時我好少會去長沙灣嘅,但朋友住喺四小龍,所以去搵佢時,佢就揀咗呢間餐廳。都有驚喜既,個餐廳環境會以為自己係港島西餐廳,而唔係長沙灣入面🤣🤣1. 西班牙橄欖油蒜香蝦配多士 ⭐️⭐️⭐️2. 香煎西班牙黑毛豬 ⭐️⭐️⭐️3. 香炸鱈魚球配蜜糖泡沫⭐️⭐️⭐️4. Churro炸脆條配朱古力慕絲⭐️⭐️⭐️5. 焗蘋果肉桂撻脆餅配Vanilla雪糕⭐️⭐️⭐️🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️😇 回頭度⭐️⭐️⭐️

1. 西班牙橄欖油蒜香蝦配多士 ⭐️⭐️⭐️

香煎西班牙黑毛豬
香炸鱈魚球配蜜糖泡沫
焗蘋果肉桂撻脆餅配Vanilla雪糕
2022-01-12 417 views
🇪🇸🇪🇸西班牙風情滿滿嘅餐廳 #荔枝角✅paella 一pan過食到少少飯焦,啲飯調味得宜,但有少少硬,海鮮算足料✅黑毛豬什錦拼盤有豬肩肉、豬胛肉同豬頸肉,份量幾多,薄切再烤,加埋果醬食好夾.📌 Rustico (荔枝角)#荔枝角美食 長義街9號D2 PLACE一期地下G01舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #西班牙菜
🇪🇸🇪🇸西班牙風情滿滿嘅餐廳 #荔枝角
✅paella

✅黑毛豬什錦拼盤
📌 Rustico (荔枝角)
#荔枝角美食 長義街9號D2 PLACE一期地下G01舖
2021-12-30 396 views
超級有西班牙風味嘅餐廳🇪🇸就當自己去咗一趟西班牙啦❤️🥰​✨ 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯​必點❗️熱辣辣嘅西班牙飯口感軟硬適中,飯裏面都滲透住海鮮味😋 隻蝦都唔細隻,而且好彈牙​青口同蜆都好有鮮味👍 加埋檸檬汁會越食越開胃🤭​ ​✨ Daily's Dryaged steak​店員推介嘅肉眼扒無得輸喎😍 賣相已經💯分​表面煎得乾身但其實內裏十分juicy🤤口感💯分 味道💯分 ​另外啲配菜絕對不能睇少❗️從來唔食蒜頭嘅我覺得佢好好食😂未食過咁淋嘅蒜頭🥰​​✨ 脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫​即炸熱辣辣嘅鱈魚球裏面好足料‼️咬落口裏面全部係好有鮮味嘅魚肉,肉質細嫩​中間係蜜糖泡沫,點落去食好甜又好夾😚​​✨ 焗蘋果肉桂撻脆餅伴雲呢拿雪糕​熱熱地嘅蘋果肉桂撻味道都幾突出,厚薄適中,同埋雲呢拿雪糕一齊食嗰種冷熱交融口感好出色🥰​​✨ 傳統西班牙Churro炸脆條伴雲呢拿雪糕及朱古力慕絲​熱辣辣滿佈白糖嘅Churro已經好甜,再點雪糕同mousse都係甜😂​​味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​​
超級有西班牙風味嘅餐廳🇪🇸就當自己去咗一趟西班牙啦❤️🥰​
✨ 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯​
青口同蜆都好有鮮味👍 加埋檸檬汁會越食越開胃🤭​

✨ Daily's Dryaged steak​
店員推介嘅肉眼扒無得輸喎😍 賣相已經💯分​

✨ 脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫​
中間係蜜糖泡沫,點落去食好甜又好夾😚​

✨ 焗蘋果肉桂撻脆餅伴雲呢拿雪糕​

(最高分x5)​
  • 招牌西班牙黑毛豬海鮮飯
  • 脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫
  • Daily's Dryaged steak​
今日係12月23日,見到openrice評價極好所以約左朋友一齊食lunch,真係中曬伏。好似明白點解食評都係食Dinner.有幾樣野十分不滿:1. Lunch只有Christmas lunch set,其他乜都冇。本身想食Churros 連單點都唔俾。訂位時冇講,入餐廳前外面冇show,坐底左先知,感覺好差。2. 每張桌上放左支Mineral water,原來要收錢,但店員冇講。這種伏在外國唔會中,但原來香港都興咁。可能平時cheap餐廳去太多,慣咗桌上有支水自己斟。3. 三點中頭2點你都可以話「見仁見智」,最重要一點係食物質素差。頭盤朋友叫左個「黑毛豬醬批」,俾左一啖我試。真係難食到打曬冷震。超級腥同冇乜調味。好似平時水煮豬肉然後打成醬加啲鹽就算⋯⋯朋友全碟食剩,只食左啲沙律菜。主菜我哋配西班牙飯同牛肝菌扁意粉。正正常常但唔算得上好好食。牛肝菌意粉的菌類好苦,旁邊桌的要求更換。好在餐廳服務尚可,願意更換。咁嘅質素食左$700幾蚊,真係認真失望。

有幾樣野十分不滿:

今餐頭盤是安達盧西亞式脆炸小魷魚,香炸魷魚可以說是一道相當東方風味的西班牙海鮮,其實有些似我們的椒鹽魷魚鬚呀,一樣都是香酥味美,如果可以配合啤酒,我相信會滿意十足啦。講完前菜,我同大家分享一下主菜的意見,今次試咗香草法國鯛魚燴飯,論外觀是綠綠的燴入飯中,啖啖的香草味,嘩...正呀! 再試鯛魚,其皮脆肉嫩,和香草燴飯互相配合下,可滿足我口福之樂呀!最後,餐飲當然是我的愛飲Mocha作今日午飯完美的句號。

最後,餐飲當然是我的愛飲Mocha作今日午飯完美的句號。
安達盧西亞式脆炸小魷魚
香草法國鯛魚燴飯
安達盧西亞式脆炸小魷魚
香草法國鯛魚燴飯
2021-12-12 270 views
平時比較少食西班牙菜,見到呢間D2門口嘅西班牙菜。就入去試下。全場都好full。好似有book到先入到。環境:裝修行西班牙風,亦都有古典味。座位有少少逼。但係氣氛唔錯,燈光暗暗好,好岩傾計。食物:主要都係叫咗西班牙傳統菜或。前菜西班牙小青椒Pardon。呢個係西班牙傳統前菜,食落去唔辣,味道咸咸地,幾特別,好岩配酒食。之後叫咗油蝦配多士,食到蝦嘅鮮味同彈牙。另外,一個菜係西班牙慢煮乳豬。肉質嫩滑,外皮香脆。全晚最出色嘅菜係西班牙海鮮炒飯。飯吸晒海鮮味,好入味,飯硬度適中。最後叫埋兩個甜品,比較有特色嘅係churrsos脆條。味道香脆,配埋榛子醬好夾。總結:環境有氣氛,味道正宗出色,價錢中上,如果想食西班牙菜係唔錯嘅選擇。

環境:

食物:

總結:
2021-12-08 244 views
布拉瓦龍蝦燴西班牙飯是紅噹噹的西班牙燴飯,整體上是濃、鹹、香都有,在飯上面點綴著半隻中小型的龍蝦入口米飯很濕潤,但又不粘連在一起,加上熱騰騰以鍋上枱,我瞳孔已放大,催促我立即行動。由於好食,我很快就食到鍋底,鍋底有一層薄薄的鍋巴呀,我覺得好少少似窩仔飯呀!之後加$10有杯latte和一件cake,使我今餐有一個完滿的句號了。

布拉瓦龍蝦燴西班牙飯
2021-12-06
$268 (Lunch)
布拉瓦龍蝦燴西班牙飯
朋友喜歡這裡,推薦這裡,就吃在這裡。的確係幾有西班牙🇪🇸情調,幾有氣氛,食物都好好,間中可以感受到異國風情也是不錯嘅選擇😌———————————————————————————🇪🇸慢煮西班牙乳豬🐽伴香草🌿焗薯💬西班牙🇪🇸點可以唔叫,賣相唔覺得好吸引,不過皮脆烘得夠,連骨都啜得出味😌.🇪🇸脆炸鱈魚球蜜糖泡沫💬 炸球嘅小食真心好吸引,同葡萄牙🇵🇹炸馬介休球一樣,能夠配上靚酒🍷就更開心😋.🇪🇸焗西班牙野山雞千層麵🍝💬如果一個人食,自私食晒一份都唔會覺得孤獨,因為實在太滿足太幸福,好味到唔想同人分享😋.🇪🇸香烤黑毛豬雜錦拼盤🐽💬豬肩肉、豬脊肉、胛心肉,三種肉真係有唔同,要順住食先至更凸顯出來,不過味道被其他菜式掩蓋咗不少🤔.🇪🇸脆炸西班牙辣肉腸忌廉球💬呢一款嘅炸球係最好味,感覺超好,好香滑又有肉腸嘅油香,其實太飽否則叫多份😌.🇪🇸西班牙炸油條雲尼拿雪糕🍦朱古力慕絲💬超級喜歡churro,必點之選,西班牙油炸鬼真係停唔到口,好喜歡,加埋朱古力嘅味道,好合心意.🇪🇸暖心芝士軟蛋糕🍰伴乳酪雪糕🍦💬蛋糕🍰軟軟濃滑,配上清清地嘅乳酪雪糕,感覺係好夾🌝
———————————————————————————
🇪🇸慢煮西班牙乳豬🐽伴香草🌿焗薯
🇪🇸脆炸鱈魚球蜜糖泡沫
🇪🇸焗西班牙野山雞千層麵🍝
🇪🇸香烤黑毛豬雜錦拼盤🐽
🇪🇸脆炸西班牙辣肉腸忌廉球
🇪🇸西班牙炸油條雲尼拿雪糕🍦朱古力慕絲
🇪🇸暖心芝士軟蛋糕🍰伴乳酪雪糕🍦
💬蛋糕🍰軟軟濃滑,配上清清地嘅乳酪雪糕,感覺係好夾🌝
2021-11-10 242 views
想同朋友一齊靜靜地食下西班牙菜, 可以嚟荔枝角d2附近. 我主菜叫咗個西班牙蟹飯味道非常濃郁, 學識要動手食蟹比較麻煩。 也要小心蟹殼弄到飯團一起。 食起來要特別小心。另外也叫了這個甜酒浸梨, 配以雪巴,口感非常精神。 不太甜, 不會太膩。

脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫🐟🍯🧆 $98 鱈魚球炸得外脆內軟 一絲絲魚肉 感覺好似食緊蟹肉球咁 但就係鮮魚味配上蜜糖泡泡感覺 幾特別 出奇地夾😋西班牙海鮮炒飯🥘🦐 $228鐵鍋煮然後熱呼呼直接上桌既paella傳統西班牙鐵鍋飯☺米粒質感好好 口感偏硬有咬口之餘 不會太乾 面頭既海鮮都好新鮮 食得出用活青口 並非急凍貨色每顆飯粒都裹著鮮甜的味道😚慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯 💯 $308 皮脆肉香 😍外面乳豬皮薄脆 咬開非常多汁🌿香草烤薯仔伴食減低油膩感傳統西班牙Churro炸脆條雲呢嗱雪糕及朱古力慕絲❤ $65油炸過後的麵糰表面撒上肉桂糖粉 熱辣辣,脆卜卜配埋雪糕一凍一熱 冰火交溶😝正下次會encore試埋其他😋 果然並非浪得虛名

脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫🐟🍯🧆 $98

熱辣辣,脆卜卜
配埋雪糕一凍一熱 冰火交溶😝正

下次會encore試埋其他😋 果然並非浪得虛名

2021-11-02 252 views
D2 Place一向都多野食,今次想同朋友食餐好嘅就揀左呢間喺地鋪嘅西班牙餐廳,佢嘅選擇超多,最後我地前菜,主菜樣樣都叫啲黎試下脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫平時鱈魚扒食得多,第一次食炸嘅鱈魚球,估唔到香脆得嚟又保留到雪唔嘅鮮甜味,配埋蜜糖食好夾傳統烤焗多士配西班牙小番茄,香蒜,初榨橄欖油傳統嘅西班牙多士係首先要塗上香蒜,再塗埋番茄仔,最後淋上橄欖油去食。侍應見我哋第一次食好細心咁介紹食法之後仲幫我哋整埋,多士焗完好香脆,食落有蒜香味仲有蕃茄嘅鮮甜西班牙牛肚西班牙牛肚係用鷹嘴豆同埋西班牙火腿去滷,牛肚炆到好淋而且仲有火腿嘅鹹香味,配埋多士食好正招牌西班牙黑毛豬海鮮飯食西班牙菜一定會嗌海鮮飯,呢個海鮮飯仲有黑毛豬。個飯收汁收得好好,吸收咗黑瞞豬嘅玉未仲有海鮮嘅鮮甜味香烤黑毛豬雜錦拼盤配田園蔬菜(豬肩肉,豬脊肉,豬頸肉)呢個黑毛豬雜錦拼盤係大推,佢冇一隻肉都充滿咗黑毛豬香濃嘅肉味,烤得啱啱好,保留左肉嘅油脂同肉汁,連底下嘅蔬菜都好鮮甜White & red sangria 我哋點左white同red嘅Sangria去試下,兩杯嘅水果同酒嘅配搭得宜,自己就鐘意red多啲本身想叫埋甜品食,但係已經太飽唯

脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫

傳統烤焗多士配西班牙小番茄,香蒜,初榨橄欖油

西班牙牛肚

招牌西班牙黑毛豬海鮮飯

香烤黑毛豬雜錦拼盤配田園蔬菜(豬肩肉,豬脊肉,豬頸肉)

White & red sangria

本身想叫埋甜品食,但係已經太飽唯有下次再試啦
2021-10-31 199 views
荔枝角D2 係依區新既美食集中地,今日約左朋友gathering, 朋友試過依度既西班牙餐廳,佢話味道唔錯,今日專誠帶我黎依度食晚飯。裝修燈光及餐具擺返都充滿濃濃既西班牙氣氛,今日安排左坐window seat, 可以望住個街景食飯。1.脆炸鱈魚球配泡沫蜜糖賣相一流,外脆內軟,魚肉好鮮味,點埋蜜糖汁,中和油膩感及更加帶出炸魚味道。2.西班牙燴牛肚鷹咀豆辣肉腸醬汁醬汁好香濃惹味,鷹咀豆牛肚炆到好淋好入味,好味到連個汁都想飲埋。3. 焗多士、西班牙有機蕃茄、蒜頭、橄欖油服務員好細心為我地製作多士,將西班牙蕃茄同蒜頭搽落多士上,再加上橄欖油,多士香脆,味道好fresh, 第一次咁樣食法,感覺好得意。4. 香烤黑毛豬配什錦田園蔬菜服務員介紹有三款唔同既部位既黑毛豬,包括豬脊肉、豬肩肉、胛心肉, 味道由淡至濃開始食,豬肉味濃厚仲有油香,烤過既蔬菜特別香同突出左蔬菜既原味。5.西班牙黑毛豬海鮮飯飯吸收晒海鮮既鮮味,軟硬度好適中, 又有飯焦,再加上黑毛豬一齊炒,整個配搭同味道都好出色。6.炸脆條伴雲呢拿雪糕及朱古力慕絲炸脆條黎到時仲熱辣辣,伴埋雲呢拿雪糕同朱古力慕絲,一冷一熱既感覺好特別,味道不算
1.脆炸鱈魚球配泡沫蜜糖
2.西班牙燴牛肚鷹咀豆辣肉腸醬汁
3. 焗多士、西班牙有機蕃茄、蒜頭、橄欖油
4. 香烤黑毛豬配什錦田園蔬菜
5.西班牙黑毛豬海鮮飯
6.炸脆條伴雲呢拿雪糕及朱古力慕絲
炸脆條黎到時仲熱辣辣,伴埋雲呢拿雪糕同朱古力慕絲,一冷一熱既感覺好特別,味道不算太甜。
美食當前,加埋杯白酒Sangria 一齊品嘗,相得益彰。 今晚依餐好滿足,又有特色,可能西班牙菜比較少食,所以今晚既食物味道特別難忘。
2021-10-28
Type of Meal
Dinner
1K
2021-10-26 4716 views
Rustico是優雅的西班牙餐廳,店面佈滿鮮花及綠色植物點綴,穿過石磚的拱門,佈置充滿氣氛,馬賽克掛飾,💘像置身於歐陸風情的小店。坐在玻璃窗旁,感覺休閒寧靜。手切特選伊比利亞黑毛豬熏肉薈萃$148拼盤有四款伊比利亞肉火腿,薄切柔潤,充滿肉汁鹹香。由淡至濃味慢慢品嚐,肉質粉嫰,夾配脆多士享用,咬下去油香四溢,香濃肉汁加倍升華。傳統焗多士配有機蕃茄及香蒜 $48多士脆卜卜,店員把蕃茄及蒜蓉慢慢塗沒在多士上,蕃茄酸甜清爽,配上迷人蒜蓉粒,十分開胃。特色西班牙炸蛋 $98表面鋪滿薯絲,底層是鹹肉碎及薯蓉,再拌匀半生熟雞蛋,香脆的薯絲及滑溜的薯蓉,雙重的口感,簡單而滋味。招牌西班牙黑毛豬海鮮飯$228海鮮飯口感濃稠,米飯用上海鮮濃湯烹調,鮮香煙韌。香烤大蝦表面焦香,肉質彈牙爽口,還有青口和蜆肉,伴隨海鮮精華,😘夾合啖啖肉黑毛豬享用,滋味誘人。慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯$308超邪惡的烤乳豬,豬皮十分香脆,肉身肥實,肉質細嫩軟腍,入口Juicy,脆皮下有薄薄的肥膏,油香散發口腔,伴碟的香脆薯塊,令人回味。傳統西班牙churros配雲呢拿雪糕及朱古力慕絲 $65西班牙菜怎少得

手切特選伊比利亞黑毛豬熏肉薈萃$148

傳統焗多士配有機蕃茄及香蒜 $48

特色西班牙炸蛋 $98

招牌西班牙黑毛豬海鮮飯$228

慢煮西班牙乳豬伴香草焗薯$308

傳統西班牙churros配雲呢拿雪糕及朱古力慕絲 $65
西班牙菜怎少得churros? 炸脆條炸至熱燙可口,表面灑滿肉桂粉、糖霜,沾上特濃朱古力慕絲 ,🌟濃甜的朱古力香,甜入心扉。
朋友準備離開香港,我同佢食返餐好嘅歡送佢🥲,佢揀咗位於D2 Place地下嘅「Rustico」。好彩我有訂定枱,實在估唔到平日晚上都咁爆場,可能因為有消費券嘅關係啦。餐廳環境靚就唔使多講,我仲記得有唔少電視劇都會嚟呢度取景📺,哈哈。我哋獲安排坐喺高枱,空間感佳,但可惜枱面就比較細。不過都唔使擔心嘅,因為店員會將菜式逐一送上。脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫($98),🐟鱈魚球一客有六粒,外層炸至金黃香脆,並唔油膩。鱈魚化身成球狀,幾特別,魚肉鮮甜,肉質細嫩。碟中間嘅泡沫係蜜糖口味🍯,甜甜哋,就好似醬一樣咁俾人沾嚟食,但就輕盈好多。菜式設計新穎,令人印象深刻。傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初榨橄欖油($48),依個Tapas要落手DIY整嚟食,先可享最佳滋味。🍞薄脆多士有兩大片,並配以蕃茄、蒜頭同橄欖油一齊食,簡單美味,但蕃茄同蒜頭要靠自己壓碎。多士同手掌面積差唔多大,食一塊都幾飽。西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁($138),牛肚正呀喂🐮,佢經常出現喺潮州粉麵店,但原來亦係其中一道西班牙傳統菜餚嘅食材。牛肚炆得夠稔,不過同時亦保持彈性,而且蜂巢形狀令佢非常掛汁。醬汁有啲似牛尾羅宋湯🍅,微微酸幾
傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初榨橄欖油
西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁
西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁($138),牛肚正呀喂🐮,佢經常出現喺潮州粉麵店,但原來亦係其中一道西班牙傳統菜餚嘅食材。牛肚炆得夠稔,不過同時亦保持彈性,而且蜂巢形狀令佢非常掛汁。醬汁有啲似牛尾羅宋湯🍅,微微酸幾開胃,當中更加入咗鷹嘴豆同辣肉腸供一併食用。
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯($228),食西班牙菜又點少得燴飯Paella呢🍚!海鮮飯好大盆,雖然鍋底唔深,但份量足夠二人食有突。西班牙飯用上多種香料調味,食落超香濃,又夠濕潤。由於個人喜好鍾意食酸嘢,所以我建議吱啲檸檬汁。餸料方面有黑毛豬同海鮮,包括蝦🦐、蜆同青口。即使佢哋唔大隻,但鮮味搭救。
香烤黑毛豬什錦拼盤配扒田園蔬菜
香烤黑毛豬什錦拼盤配扒田園蔬菜($338),豬,全部都係豬🐷!拼盤大到差啲唔夠位放上枱面,好有氣勢。三款豬涵蓋唔同部位,包括豬肩肉豬脊肉同埋胛心肉,幾款肉喺質感同油脂分佈上都略有不同。個人認為中間嘅胛心肉最正,皆因佢最肥美,而且經燒烤後,脂肪位帶點微脆。整體味道唔錯,但略嫌鹽粒落得重手咗少少。豬肉以外,拼盤仲配以各式田園蔬菜🥦,例如有白蘆筍、新薯、茄子、翠玉瓜、椰菜仔同三色椒等,好豐富啊。
傳統西班牙Churro炸脆條伴朱古力慕絲
傳統西班牙Churro炸脆條伴朱古力慕絲($65),西班牙油炸鬼老是常出現🤣。佢哋每條都炸得好脆,而外圍就蘸咗唔少砂糖同玉桂粉。伴旁仲有一杯朱古力慕絲🍫,質感偏稀,不過朱古力味就好鬼香。
西班牙水果酒
飲品方面,我哋要咗一紅一白西班牙水果酒Sangria($88/杯)🍷,佢以汽水杯裝住,所以容量比一般多。我哋估唔到佢嘅酒味都幾重,飲佢都飲到有啲醉醺醺😳。個人認為白酒嗰杯較易入口。
總括嚟講,Rustico水準不俗👍,難怪朋友臨別香港前都點名要嚟呢度食飯。餐廳定價屬中高水平,不過佢絕對對得住個價錢,亦令你能大飽口福。我好開心又發掘多咗一間高質西班牙餐廳喇🇪🇸!
$600 (Dinner)
傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初榨橄欖油
西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯
平時成日去D2行市集時,都會見到地下依間西班牙餐廳,經常滿座!次次都話下次去試下,今晚終於的起心肝同次子黎依度黎個西班牙約會。我地坐喺窗邊嘅高檯位,特別浪漫💕 餐廳仲好細心咁喺櫈底準備左個籃俾客人存放隨身物品!見今日咁高興,我地仲叫左兩杯「Sangria」,一紅一白。紅酒酒味重d,白酒就果汁味重d,會易入口d!頭盤我地叫左「傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初搾橄欖油」同「手切特選伊比利亞黑毛豬薰肉薈萃」頭盤上菜後餐廳職員好細心為我地介紹依份烤焗多士傳統嘅西班牙食法。首先係將蒜頭去皮擦喺多士上面,令多士充滿蒜頭嘅香味。之後就到蕃茄,同一做法。之後就撒上少許海鹽,再倒少少橄欖油。由於今晚有一款黑毛豬冇貨,餐廳只能夠提供其中三款。多士非常脆口,無論就咁食定配搭黑毛豬一齊食都好好味。「”RUSTICO”特式西班牙炸蛋”Broken Egg”伴香脆薯絲及辣肉腸碎」餐廳職員介紹話食之前要將薯條同下面嘅蛋,肉醬同埋薯蓉撈埋一齊食,蛋香味十足🤤味道配搭剛剛好,唔會好漏!平時都鐘意食淋薯條嘅次子更加對佢讚不絕口!👍🏻👍🏻「慢煮西班牙🇪🇸乳豬伴香草焗薯」豬髀好好味!香草味道配上脆卜卜嘅豬皮,由於慢煮

頭盤我地叫左

「慢煮西班牙🇪🇸乳豬伴香草焗薯」
豬髀好好味!香草味道配上脆卜卜嘅豬皮,由於慢煮,豬髀肉嫩滑多汁,啖啖肉,嬌嫩豬髀肉令人食完好滿足

「招牌西班牙黑毛豬海鮮飯」
依個係我地一致認為喺香港食過最好食嘅西班牙海鮮飯。每粒飯粒入晒海鮮高湯味👍🏻👍🏻紅蝦非常彈牙,蜆有香草醬配搭,層次豐富!

「傳統西班牙Churro 炸脆條伴雲呢拿雪糕及朱古力慕絲」
我好鍾意食Churro!熱辣辣嘅Churro 點上冰凍嘅雲呢拿雪糕再加上朱古力慕絲,真係好食到停唔到口!

今餐真係超級滿足!每樣野都好味!下次再想食西班牙菜一定會再黎!
2021-10-19
Type of Meal