2017-07-28 1167 views
難得相約小學同學食飯,當然要搵一間環境休雅又可以暢所欲言的餐廳。本來打算食韓國餐廳但附近又好似冇咩選擇,經過呢度門口聽到首近排好熟識的日文歌:你的名字,就決定入去食你啦。因為首歌真係好上腦套戲又好睇。幸好是平日,人流不算太多。餐廳除左播着近年熱門嘅日文流行曲,仲有好多昔日日本電視劇主題曲,環境滿舒服的。翻閱餐牌,單單是圖片已經非常吸引而且價錢唔算貴。見呢個清酒海鮮二人前幾吸引抵食,就揀左黎做主菜。再單點左以下幾樣。首先係前菜,因為一陣都食海鮮所以就唔點咁多肉了,平平地揀咗個沙津,材料有香芒,飛魚籽,蟹柳絲同埋青瓜絲,加上沙律醬食落口感好清爽開胃,而且分量都幾多。之後飲品都好快送上,同朋友都揀咗呢杯-柚子爆珠梳打。貪佢清清地配海鮮應該唔錯。因為啱啱食完沙津,隨即入口嘅柚子味梳打令人感覺更涼快。而且酸甜爆珠好正,幫到係菜式之間轉換味道清下口腔。其次係兩款壽司,帆立貝壽司同埋海膽軍艦。兩樣都好新鮮,尤其係海膽軍艦,入口滑溜軟棉,淡淡海水味令海膽嘅鮮甜更加特出。黎到主菜清酒蒸海鮮,雖然話就話係蒸嘅但清酒都幾多,邊煮邊散發出淡淡酒香。店員一送上海鮮會同時擺低個計時器,三數分鐘就食得。用清酒煮完全

而且酸甜爆珠好正,幫到係菜式之間轉換味道清下口腔。
清酒蒸海鮮
用清酒煮完全可以帶動海鮮的鮮味,因為酒精辟完腥味之後蒸發走,留下鮮甜嘅湯汁。帆立貝厚肉彈牙裙邊又脆脆的,好好食。而大蜆無沙之餘超爽甜,可惜啲蝦唔夠大隻,完全俾帆立貝比下去。但總括黎講呢個海鮮盤CP值幾高
而生蠔十分肥美,時間控制得啱啱熟,鮮甜清酒湯汁完全起到提鮮嘅作用。兩人份量有六隻啱啱好。
大家食完有啲意猶未盡,就點左個吹水小食。燒雞泡魚乾好有咬口,入口有少少蜜糖嘅香甜但焦香味道較濃口味有啲重。較適合配啤酒或者清酒黎食,當作下酒菜係唔錯選擇。
温室蜜瓜紅豆芭菲
最後就係甜品,溫室蜜瓜紅豆芭菲外型就係大半個蜜瓜盛上雲尼拿雪糕,配上大量紅豆蓉,三樣配合黎食啱啱好,清爽嘅感覺將成日嘅暑氣消退得一乾二淨。
2017-07-18
清酒蒸海鮮
温室蜜瓜紅豆芭菲
2017-07-24 1589 views
上水,平時除左返大陸會經過之外都好少踏足。今日內地友人剛好由深圳到港就順道食埋晚飯先返屋企。上網見呢間日本料理CP值好似唔錯就揀左佢黎醫肚,一盡地主之宜。雖然門口唔算顯眼,但內裡裝潢都唔錯滿滿居酒屋?風味。睇左陣餐牌,就點左以下食物。首先係前菜芒果飛魚子沙律。芒果非常香甜,配上微酸沙律醬中和得剛好。加上略咸嘅飛魚子令平來平平無奇嘅青瓜絲味道變得無咁單調,食左一大半都唔夠喉。之後係幾款壽司,包括大拖羅,中拖羅,赤身,海膽及帆立貝。拖羅鮮度十足同埋好肥美,入口即溶嘅口感真係無得彈。海膽都唔錯,質感幼滑鮮度足。而帆立貝除左巨型,就係甘甜完全無貝類海產嘅腥味,一口食唔晒要分成兩口,體積之大可想而知。因為知道呢度定期會係日本築地直送新鮮漁獲返港,而今日又到貨左幾款咁我地知道後當然要嚐鮮一番啦!而店長推薦左呢條金目鯛,據講係日本有吉祥魚嘅稱號。啊媽教落,睇魚新唔新鮮一定要睇對眼,眼睛晶瑩剔透有光澤為之靚,今晚呢條絕對合格有餘加上師傅特別用霜造方法處理,汆燙魚皮激發出甘味,仲略為炙燒表面帶黎些許焦香。食落覺得魚肉油脂含量適中,入口綿實。沾上特製醬汁,令肉質細膩嘅魚肉味道更豐富。每一口都係舌頭味覺嘅享
沾上特製醬汁,令肉質細膩嘅魚肉味道更豐富。每一口都係舌頭味覺嘅享受。
之後點左兩樣小食,燒雞泡魚乾同埋南瓜天婦羅。南瓜切得厚薄適中,加上外衣香脆內裡軟綿,炸得一啲油羶味都無,真係食唔停口。
而魚乾雖然燒得香口,但就被天婦羅比下去了唔算突出。
但我地都仲係有啲意猶未盡,見有新推出嘅清酒蒸海鮮就點埋黎填肚。海鮮共有四款,連殼帆立貝,大蜆,日本蠔同埋海蝦。
熟嘅帆立貝同刺身真係好唔同,食落彈牙鮮甜更多左一分熟成貝類嘅香味。
成個海鮮盤最鐘意嘅就係日本蠔了,因為每隻入口都有唔同感覺,海水味嘅咸香配上清酒嘅甘,令蠔肉風味更佳。

最後點埋呢度嘅招牌甜品,蜜瓜紅豆芭菲。大半個温室蜜瓜入面填滿雲呢嗱雪糕以及紅豆,每一口都係甜蜜蜜的。因為雪糕同蜜瓜嘅關係,所以紅豆煮得唔太甜,三者一齊食甜度啱啱好,可見店家對細微嘅地方都無放鬆,抵讚。
連兒童餐都準備埋,真周到。
2017-07-18
$800 (Dinner)
  • 芒果飛魚子沙律
  • 拖羅壽司
  • 清酒蒸海鮮
  • 南瓜天婦羅
  • 温室蜜瓜紅豆芭菲
  • 活魚刺身
2017-07-16 190 views
這家漁匠在上水相信係無人不知,無人不曉,我一直都期待有機會可以一嘗滋味。到今日抱住緊張又興奮既心情與到黎呢到上水食好西既決心一黎到餐廳門口,大大個漁匠料理招牌,同埋有大大支籃色旗「活魚刺身」作招徠,非常吸睛。同埋門口已經有客人係到等緊位。首先以幾款心愛既壽司及卷物揭開序幕:三文魚腩三文魚帶些少油份的魚香,沒咩雪味,咬落好滑而且好香的魚鮮味油甘魚腩油甘魚肥美甘香,厚切而且肉質結實有彈性。海膽赤海蝦海膽黃而鮮艷非常肥美,配合埋赤海蝦,一啖放入口時,口感夾雜濃郁海膽同海蝦鮮甜味,可以話係prefect match.香芒大蟹卷大大隻蝦頭加上8件大蟹卷,上面再舖上蟹籽,彈性十足,一啖放入口咬落去,好似爆炸咁,好刺激。咬一口,炸過既大蟹實在香口同卜卜脆。火炙海膽鵝肝輕輕煎過的鵝肝正滲出鵝油,加上舖左海膽係面,賣相已經令人垂涎三尺。豐腴柔滑的鵝肝,甘甜鮮美的海膽,完美配搭,對於喜愛海膽同鵝肝的人,一次過滿足兩個願望。火炙芝士帆立貝 帆立貝表面輕輕燒過,微溫既彈牙帆立凡夾住燒過既芝士一齊食,芝士的濃郁與帆立貝的鮮味完美結合,相輔相成食完以上壽司頭盤,之後點左杯黑牛爆珠雪糕特飲可樂加上一個朱古力雪糕球就

首先以幾款心愛既壽司及卷物揭開序幕:

三文魚腩
三文魚帶些少油份的魚香,沒咩雪味,咬落好滑而且好香的魚鮮味
油甘魚腩
油甘魚肥美甘香,厚切而且肉質結實有彈性。

海膽赤海蝦

香芒大蟹卷

火炙海膽鵝肝

火炙芝士帆立貝

食完以上壽司頭盤,之後點左杯黑牛爆珠雪糕特飲
可樂加上一個朱古力雪糕球就係黑牛,不過我果杯就係雲尼拿味雪糕球,相信E家都好小餐廳可以飲到。
冷涼既可樂,加上入口即爆既爆珠,實在令腦筋大爆發。
另一杯係楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲,造法大致相同。

黎到當然要試物燒物啦
侍應會特別供應一個炭爐比你親手下廚,有大廚上身感覺

燒原隻帆立貝(蟹膏燒)
食呢隻蟹膏必須冒著生命危險,因為分分鐘膽固醇爆錶。 不過美食當前一定去到盡。比較特別既係燒熟後,蟹膏會連埋香脆薯片一齊食。蟹膏食落去的香氣真係難而形容,味道係口裏慢慢融化,之後又漸漸地顯現出來。

雞軟骨串
店鋪會燒到約八至九成熟,然後由客人再自己一嘗炭燒過程
我就鐘意燒到勁乾身同埋偏金黃色,一放入口又係勁爽口同埋有小小脆口。

日式鰻魚炒飯
最後食埋鰻魚炒飯,色澤分明,鰻魚粒份量有誠意,不過唯一建議飯方面可以再乾身小小就完美。

總括呢間日式料理店,好多食物都係合乎我的喜愛同口味,而且黑牛同蟹膏燒既出現令我非常有驚喜,唔係間間料理店都供應,相信我好快再返嚟。
2017-07-13 1284 views
尋晚返大陸按摩 所以下晝就係上水搵食!其實上水除左藥房多 有規摸既食肆都有好多間 今餐幫襯既'漁匠料理'就真係無敵手 非常值得推介海膽手卷 壽司黎到日式料理店當然要食壽司 海膽顏色鮮艷 有光澤而且口感幼滑 軟綿綿似的!鍾意食海膽的人有福了 係到唔難搵到有海膽入饌既壽司除左海膽生蝦壽司外 仲有極豪華既火炙海膽鵝肝壽司鵝肝經過燒烤後逼出一層油係表面 油份下係金黃色微溫既鵝肝 而且邊位有烘燶既痕跡 加埋冰凍既新鮮海膽 一熱一凍係口中交錯..oishi漁匠蟹味噌呷羅燒特別的一道菜式 蟹蓋上有蟹肉碎 蟹膏同蛋黃 放係炭爐上燒一陣就食得架喇(個爐好靚)!店員介紹燒既中途要不停攪拌以防燶底 如果想口感更強可以放上薯片食雖然屬膽固醇之選 但因為蟹肉蟹膏多 所以食落蟹味特別濃烈同豐富 味道持久 香芒大蝦卷(8件)賣相非常吸引!每個配搭都精心設計過 壽司中間既烤大蝦 咬落去 仲 係 卜 卜 脆 架! 軟綿綿既飯包住脆蝦口感一流 加上芒果鋪面做點綴 又是一道滿分的菜式了饅魚炒飯食指大動 因為太好食既關係要再點其他!炒飯每粒都上色兼粒粒分明 證明炒得夠乾身饅魚量都多 絕對一份錢一份貨燒物其實所有燒物黎到時已經

海膽手卷 壽司
除左海膽生蝦壽司外 仲有極豪華既火炙海膽鵝肝壽司

漁匠蟹味噌呷羅燒

左:燒前  右:燒後

香芒大蝦卷(8件)
賣相非常吸引!

饅魚炒飯
饅魚量都多 絕對一份錢一份貨

燒物
其實所有燒物黎到時已經有8成熟 剩下2成就交由食客自己玩燒烤樂
食過燒物當中最推介雞軟骨 燒得夠乾水之餘中間既軟骨夠爽脆 咸咸地好惹味

上起:鹽燒黑毛豬串   鹽燒雞腎串  鹽燒牛舌
鹽燒雞軟骨串

食到好滿足
  • 火炙海膽鵝肝壽司
  • 香芒大蝦卷
2017-07-09 172 views
食物質素還好,但服務態度非常差,侍應呀姐全程黑面。叫了一杯黑牛,但係用雲呢拿雪糕;黑牛明明是朱古力雪糕,同佢講佢地無反應,話佢地係咁,咁叫乜黑牛呀?野食黎得勁慢!
食物質素
還好,但服務態度非常差,侍應呀姐全程黑面。
野食黎得勁慢!
2017-07-07 1055 views
第一次 5 粒星,第二次 4 粒星,今次專登大力推介帶女友品嚐。第一次午市幫襯定食,第一次主要食壽司,之前只試過海膽軍艦及海膽手卷。士別三日質素一落千丈,誰知居然跌到只得 1 粒星。樣樣都強差人意,難食到自盡,食到咀妙妙想掉低唔食囉!被責罵,被埋怨了。完全唔夠飽,想試多個拉麵但被女友阻止,慳返啲錢去第間再食過啦。中華沙律,Cheap cheap cheap 前菜。最討厭辣味螺頭,第二就係中菜沙律,難登大雅之堂,求其成注塞入口算,比枝豆或漬物會開心好多。麻油味,甜笠笠,爽爽海藻。湯烏冬,跟餐的。劣質硬實即食烏冬半份,油渣麵的質感,加上微溫蔥味濃郁淡口鰹魚湯,食開手打烏冬其他的接受不了。壽司併盤,凍冰冰半點暖意也沒有,您估食冷盤咩!壽司飯濕爛漿嘴無味,只有倒汗水味道,反卷更加嚴重!蟹子炸蝦反卷,同樣冰凍,整左幾耐架?層飯皮乾爭爭,漿糊半乾狀態,膠膠黏黏,橡膠皮乎?蟹子手卷,女友不食蟹子的,立令我要負責消滅。除了紫菜非常香脆外,無味爛飯實在難受得了,直接敷衍吞下算罷。熟蝦壽司,廿成熟無味硬實蝦,死氣沈沈的味道。魚生壽司,魚生淡而無味,瘦猛猛又乾爭爭,無鮮味無甜味無魚味。比外賣壽司店一早做好的

比外賣壽司店一早做好的更差,Lunch 定食就是如此質素?原來不止如此,其他壽司都一樣!

玉子壽司,定食玉子賣相像兒童餐一樣,散叫玉子靚好多,但同樣冰凍。

味道比定食鮮,質地比定食鬆軟。芥辣八爪魚軍艦,味道最正常,芥辣醒胃添上爽彈墨魚粒咸香,但飯粒同樣劣評。

蝦天婦羅,新鮮炸起,輕煙飄飄。不是天婦羅炸漿來的,普通脆漿罷了。炸蝦剛出爐有點油光,是否應該攤一攤油先呢?熱騰騰而厚厚的硬掘掘外殼,用點牙力,感受到的脆卜卜。蝦肉廿成熟乾韌,味道唔難食,尚算香口。

備長碳火炙壽司併盤,另叫非午市定食的併盤,比定食壽司併盤好一點。飯粒依舊難食到想吐,但唔想浪費食物。珍寶帶子滿意的巨形,散發碳燒焦香,跟火槍截然不同,外脆内軟嫩嫩帶汁,好食。穴子鰻魚滑滑啖啖肉,清爽醬汁味,蠻不錯。

牡丹蝦微黏帶爽,濕潤可口,蝦頭藏著豐富甘甜蝦膏,舔舔嘴。蒲燒鰻魚,乾爭爭,甜醬油厚厚,味濃帶濁。墨魚肥美不足,油脂欠奉,嚥韌不夠爽。

血雕刺生半條,多謝 $218,最遲出場,估計因爲要即做呢。最好係依道菜喇!雖然味道偏淡又太瘦,魚脂少又削,嚥韌有嚼勁,免強過關。

侍應肥阿姐較寬容,但瘦阿姐臉黑黑無表情,服務態度認真麻麻,由落單到埋單都冷冷淡淡,還以為您係老闆娘呢。埋單 $520 完全不值,轉場串燒妹食串燒好過。
中華沙律
備長碳火炙壽司併盤
備長碳火炙壽司併盤
血雕刺生
2017-07-01
$260 (Lunch)
  • 珍寶帶子
  • 牡丹蝦
2017-06-29 191 views
自從水貨圍城之後,好耐都無踏足上水,難得今日因公事要返黎,試下回味返漁匠既味道。小店依舊有種日本情調感覺,添加左好多新既和食,職員仍然好親切,菜單都換了。//洋風海老沙律 $28//見到推介,又試下先,熟海老,加入沙律上面,反而我幾鐘意食呢道前菜,因為配搭方面令味道好夾,而且沙律亦為新鮮//漁匠特色刺身盛合 $182//三文魚,油甘魚,劍魚,有頭甜蝦(各3件)三文魚籽總括黎講刺身夠新鮮,以上水黎講,漁匠既質素的確係數一數二,除了肥大肉厚外,還好新鮮,油甘魚本身油分比較高,充滿魚油香,淡淡的甘甜爽口。劍魚肉質細嫰,清甜多汁,有一份獨有既清新感三文魚籽好大粒,晶瑩剔透,味道好濃,拌飯應該不錯!//鹽燒鯖魚$54//鯖魚有一隻手掌咁長,而且肉厚,雖然我地要求燒乾身啲,但無令肉汁流失,咬落去仍然充滿水份,令魚肉份外鮮甜,微碳香加埋鯖魚濃郁味道,不知不覺,好快就被我地k.o左備長碳燒物 //漁匠蟹味噌甲羅燒1隻 $78//見到幅圖,隻蟹蓋中間打左隻蛋,再以蟹肉同蟹糕包圍住,呢種食法自日本「浜燒」既簡單食法,以小炭爐直接放上海鮮煮熟,一路燒一路將入面既食材拌勻,因為過左火就會無咁好食,所以一熟就即

//洋風海老沙律 $28//

//漁匠特色刺身盛合 $182//
三文魚,油甘魚,劍魚,有頭甜蝦(各3件)三文魚籽
劍魚肉質細嫰,清甜多汁,有一份獨有既清新感
三文魚籽好大粒,晶瑩剔透,味道好濃,拌飯應該不錯!

//鹽燒鯖魚$54//

備長碳燒物
//漁匠蟹味噌甲羅燒1隻 $78//
見到幅圖,隻蟹蓋中間打左隻蛋,再以蟹肉同蟹糕包圍住,呢種食法自日本「浜燒」既簡單食法,以小炭爐直接放上海鮮煮熟,一路燒一路將入面既食材拌勻,因為過左火就會無咁好食,所以一熟就即時夾起~
小店特別之處就係加以薯片做拌嘴,日感大增,碳燒過既蟹膏拌埋蛋,份外香口,同時蟹肉既味道好出,呢個推介!

//燒生蠔 $23 //
一邊燒,聞到好香碳燒味!
職員教,生蠔其實燒到周圍既水滾起就食得,燒完依然好有飽滿同埋一啲都唔會腥,仲好原汁原味添!!

//楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲//
清新得黎又好多野食既一杯飲品,鐘意飲楊枝甘露既朋友可以試下!

//巨峰提子爆珠梳打//
好解渴,好香提子味而且又唔係好甜! 所以好快比我飲晒唔記得影相!
2017-06-28
$200 (Dinner)
2017-06-26 460 views
難得一日早收工,老公就提議不如試下漁尚啦!反正搬左入黎咁耐,都未試過!雖然入面唔算大,但枱與枱之間好有空間感,而且有濃濃既日式裝潢,其實都幾適合傾下計,而且價錢合理,係上水一個不錯既選擇!<芝麻柚子浸赤海老 $48>海老好新鮮,柚子既味道好分明亦唔會搶左海老獨有既鮮味,再灑上芝麻,令前菜口感大增!<三文魚腩刺身 $60>一客有4片,好肥美,見到都覺得好想食,魚脂同肉分明具層次感,肉質厚同新鮮,有入口即溶既感覺壽司:<珍寶三文魚 $16>個人比較喜歡食擁有18cm長既三文魚,同飯既比例剛剛好,唔會好似普通三文魚壽司咁薄到見到啲飯<花之卷 $25><火炙芝士帆立貝$14><火炙牛油珍寶赤海蝦$18>個人比較鐘意食火炙系既味道,淡淡既炭燒香,不得不讚下赤海蝦壽司,燒過既牛油加上半熟海蝦,香得黎好有口感,亦比起生蝦爽口。大大粒帆立貝加上一片火炙過既芝士,雖然芝士味道算濃,但亦無蓋過帆立貝既味道,其實就咁火炙帆立貝都好好食!<溫室蜜瓜紅豆芭菲 $88>店員送到黎既時候真係嚇左一跳!因為

<芝麻柚子浸赤海老 $48>

<三文魚腩刺身 $60>

壽司
<珍寶三文魚 $16>

<花之卷 $25>
<火炙芝士帆立貝$14>
<火炙牛油珍寶赤海蝦$18>

<溫室蜜瓜紅豆芭菲 $88>
店員送到黎既時候真係嚇左一跳!因為無諗過係咁巨型,半個蜜瓜再加上2大球雲尼拿牛奶雪糕,紅豆蓉,3樣野配合度原來可以好高,因為紅豆唔係好甜,岩晒我呢啲鐘意食甜食,但又怕太甜既人!
2017-06-20
$250 (Dinner)
2017-06-19 141 views
今日約左朋友係上水食DINNER好耐無係上水食野,近龍琛度試間日本野原來呢度有間日本料理, 就咁入左去試都幾多人食, 兩個人叫左幾樣野食價錢都唔貴,環境好 一開始係 身 (赤鱸) 第一次食同聽呢好新解,又幾好食,一D都唔腥,仲有碟汁可以點, 酸酸地幾MATCH魚子都正,帶子又大粒, 成碟野我都好滿意食材都係由日本直送架炸軟殼蟹,又係正,有少少咸,唔會細細隻炸南瓜天婦羅唔會太厚,OK燒海鮮都好特別. 擺個爐仔係格離,炭燒蟹膏加隻蛋撈混去燒,仲有幾塊薯片比你擺D料上去食咁既食法第一次食,多膏仲有蠔同蝦啦好似無主食,我就加多碟餃子始終要有d澱粉質比較好最後甜品都係重點之一啦﹗一隻哈密瓜,配埋雪糕同紅豆真係好食,隻雪糕就係雀巢雲尼拿,兩個人SHARE 岩岩好價錢唔平,但係野食真係新鮮,由日本直送,位置又近上水火車站

今日約左朋友係上水食DINNER
好耐無係上水食野,近龍琛度試間日本野
原來呢度有間日本料理, 就咁入左去試
都幾多人食, 兩個人叫左幾樣野食
價錢都唔貴,環境好

一開始係 身 (赤鱸) 第一次食同聽呢
好新解,又幾好食,一D都唔腥,
仲有碟汁可以點, 酸酸地幾MATCH
魚子都正,帶子又大粒, 成碟野我都好滿意
食材都係由日本直送架

炸軟殼蟹,又係正,有少少咸,唔會細細隻
炸南瓜天婦羅唔會太厚,OK

燒海鮮都好特別. 擺個爐仔係格離,炭燒
蟹膏加隻蛋撈混去燒,仲有幾塊薯片比你擺D料上去食
咁既食法第一次食,多膏
仲有蠔同蝦啦

好似無主食,我就加多碟餃子
始終要有d澱粉質比較好

最後甜品都係重點之一啦﹗
一隻哈密瓜,配埋雪糕同紅豆
真係好食,隻雪糕就係雀巢雲尼拿,兩個人SHARE 岩岩好
價錢唔平,但係野食真係新鮮,由日本直送,位置又近上水火車站
2017-06-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$650 (Dinner)
2017-06-15 178 views
暴風雨過後,人總會犒賞自己,寵愛自己,而我自己的方法當然是吃好東西,今晚相約好友來漁匠料理盡歡一番。我喜愛吃漁匠料理的刺身,因為它的刺身都是從日本運來的當造魚產,不少更是我未嚐過的。今晚看見赤鱸刺身供應,又挑起的好奇心想嚐嚐,朋友說既然我想吃就點吧。脆皮的赤鱸,表皮上了一層很漂亮的橘色,原來是它經過炙烤,表層顏色均勻閃爍亮光,魚皮紋路頗為誘人。我整片赤鱸拿起放入口中,入口馬上被豐富四溢的香氣包圍,輕巧細緻的酥脆口感,接續口感轉換成軟滑鮮嫩的綿軟魚肉,最後感受特別細緻,很好吃。另外店員說旁邊的醬汁是供赤鱸沾點,它的酸香醋味帶出淡淡魚肉的甜味,清新且舒爽。劍魚腩癱軟在盤上的瞬間讓人很感動,竟然那麼軟滑厚重。經歷過視覺上的震撼,在口中感受那滑溜的口感,緊接著感覺它馬上融化在舌尖上,那一瞬間來得很快,但那觸感及香氣已經烙印下來了。油甘魚肉超滑綿,能感受到刀紋下的片段層次,自然宜人的淡香味很雅致,而其中還有點特殊的魚香。帆立貝當然被朋友吃得一乾二淨,除了肉質滑嫩且帶汁之外,中間或夾著檸檬可以有適當的提味,值得試試看。三文魚油脂豐腴,肉很豐滿有點嫩彈,沾上淡淡的豉油及山葵可稍稍轉換風味。赤貝刺身爽

赤鱸、三文魚、赤貝、帆立貝、魚籽、劍魚腩、油甘魚
赤鱸 (半條)
劍魚腩癱軟在盤上的瞬間讓人很感動,竟然那麼軟滑厚重。
劍魚腩、赤蝦
油甘魚、帆立貝、三文魚
赤貝刺身爽口鮮甜彈牙,淡淡鮮香格外清新,帶點咬勁,也是我喜愛的口感。
赤貝
魚籽顆顆晶瑩剔透,燈光打下去顆顆超漂亮,含在嘴裡的魚籽超有彈性,不會輕易破掉,新鮮度滿分。
魚籽

端上桌看見整隻鮮香酥脆的軟殼蟹天婦羅超大隻,擺盤超漂亮,簡直是視覺,味覺上的雙重享受。
我馬上迫不及待把軟殼蟹送入口,外層炸得酥酥的,口感超讚,愈嚼愈香。
軟殼蟹天婦羅

炸得金黃的南瓜天婦羅外表炸粉很香脆不油膩,表脆心軟的南瓜味帶香甜,口感好不綿密,沾上天婦羅醬料更非常好下飯。
南瓜天婦羅

日式餃子底層煎得金黃焦脆,而且每一顆看起來還挺有份量。
直接先來一顆,餃子相當夠味,而且非常多汁,不用沾醬已很好吃。
日式餃子

這巨峰爆珠梳打朋友說出乎她預料,讓她滿歡喜。
巨峰果汁製成梳打喝起來更清爽,感覺很消暑,甜度上喝起來也沒有預期的甜膩,還不錯的喝。
巨峰爆珠梳打

黑牛平日就喝得多了,不過水牛爆珠雪糕特飲我也是第一次嚐。
原來水牛所指是乳酸呢!
乳酸伴雪糕向來很搭配,看起來很清新。
爆珠都沉在底部,用吸管攪拌均勻之後喝會比更好喝。

水牛爆珠雪糕特飲

最近朋友對於燒物方面上了癮,她知道這裡也可以親自燒,她也不禁點了些海鮮燒烤一番,說要大顯身手給我看。
鹽燒虎蝦、蟹味噌甲羅燒

鹽燒虎蝦聽起來就很厲害,數一數二的海大蝦,看看這虎蝦肉,好肥美啊,真的蠻大尾,也很鮮甜脆口,搭配少許鹽花一起燒,更能調出蝦的鮮。
鹽燒虎蝦

朋友的烤虎蝦技術的確不俗,能保持蝦的肉汁和嫩度。
鹽燒虎蝦
燒生蠔本身蠻大顆飽滿,一口咬下滿滿的鮮味在味蕾間散開,加上兩片小小薑塊伴燒,生蠔獨特的香氣於空氣中四溢,令我們口水直流。
燒生蠔
生蠔吃起來爽口無比,多汁鮮甜,朋友不禁說生蠔爽到沒朋友。
燒生蠔
蟹味噌甲羅燒乃是一道融合蟹膏,蟹肉與味噌精華的小食,盛裝蟹殼內的美味登場,濃郁鮮美口味,教人一在回味。
蟹味噌甲羅燒

在燒蟹味噌甲羅燒的時候,記得要用匙羹翻攪,否則會變焦呢。直至蟹膏顏色漸深,即可享用又熱又香的蟹味噌甲羅燒。

蟹味噌甲羅燒

甲羅燒吃起來富味噌香氣與蟹肉鮮味,綿密滑嫩,不需要咀嚼,放到咀裡感受它的味道吞下去就可。
蟹味噌甲羅燒

當然我們不會浪費這滋味的蟹味噌甲羅燒,把它連香脆的薯片吃,別有一番風味。
蟹味噌甲羅燒
原本我們以為溫室蜜瓜紅豆芭菲是一杯杯的那種,送上來的時候我們都嘩了一聲,原來是半個新鮮蜜瓜配紅豆與雲呢拿雪糕,驚喜萬分。

溫室蜜瓜紅豆芭菲

蜜瓜又圓又大,瓜肉很肥厚,香味十足,口感爽脆。
瓜肉流出來的蜜液集中在瓜肉裡頭,超誘人的,而且哈密瓜香跟果汁在咬下去瞬間噴發,它雖脆但肉質細膩,甜度蠻高。
雪糕細滑,不會死甜,為蜜瓜增添冰涼度,至於紅豆亦十分綿密,口口都是美味。
赤鱸、三文魚、赤貝、帆立貝、魚籽、劍魚腩、油甘魚
巨峰爆珠梳打
水牛爆珠雪糕特飲
鹽燒虎蝦、蟹味噌甲羅燒
溫室蜜瓜紅豆芭菲
  • 赤鱸、三文魚、赤貝
2017-06-11 72 views
今天休息日,老公帶我去了上水,他說有個朋友介紹去吃日本料理,我都看過漁匠日本料理食評,大多數都是讚拖羅刺身,而老公就選了這間食晚飯,應該都不會差。上水區內大型商場內的店鋪大多數是連鎖店。所以我們走了落馬路行街。看見很多自由行旅客及水貨買手,當然仲有好多藥房啦😅,所以上水是他們的天堂。🙄店舖的裝修是90年代的懷舊風情,牆身上掛有有手寫的當日店長推介,而牆壁上放置了很多酒瓶。我們先來一客和風柚子汁凍蕃茄(店長推介),蕃茄十分新鮮,雪凍來吃就特別爽口,點一些有柚子醋來吃就更加開胃。魚子生蠔,蠔身爽脆,用魚子的咸味帶起蠔的鮮味,好有特色和鮮味😋😋一盤8點刺身,包括三文魚、劍魚腩、油甘魚、拖羅、帶子、北寄貝、三文魚子,沒有雪味只有鮮味,刺身厚切味道跟薄切真的不一樣,口感就是在日本東京的店舖一樣的新鮮和鮮甜,連機票都慳番🤗我在日本旅遊時看見日本人食刺身旁邊的樹葉及蘿白絲。後來我也學會食,上網查到了學名叫紫蘇葉,在中醫中,紫蘇的莖、葉和種子均可入藥,其葉又稱蘇葉,具有解表散寒、行氣和胃功效;其果實紫蘇子又名蘇子、黑蘇子、野麻子、鐵蘇子,具有降氣消痰、平喘、潤腸功效;紫蘇梗有理氣寬中、止痛、安胎功效。

店長推介

和風柚子汁凍蕃茄

魚子生蠔

8點刺身

我在日本旅遊時看見日本人食刺身旁邊的樹葉及蘿白絲。後來我也學會食,上網查到了學名叫紫蘇葉,在中醫中,紫蘇的莖、葉和種子均可入藥,其葉又稱蘇葉,具有解表散寒、行氣和胃功效;其果實紫蘇子又名蘇子、黑蘇子、野麻子、鐵蘇子,具有降氣消痰、平喘、潤腸功效;紫蘇梗有理氣寬中、止痛、安胎功效。下次如果你吃刺身,記得要吃果塊葉呀😉😉😉
紫蘇葉

香芒大蝦卷,呢個我覺得好特別,芒果在飯團外面,而飯團中間包了熟的中蝦肉,芒果的酸甜加上蝦的爽口彈牙,好開胃👍
香芒大蝦卷

蟹味增甲羅燒(第一次食),放在薯片上食。很特別的感覺😀,又脆又有蟹糕味,一路燒一路吃就仲好味👍👍
蟹味增甲羅燒

小型備長炭爐端燒(雞翼、牛舌、雞卷、黑豚肉),我比較喜歡雞翼和黑豚肉,因為很野味,而老公就話牛舌很有牛舌味,又唔會靭,我唔食所以都係聽佢講,而有一個小炭爐可以自己燒,這個可以慢慢吃。
備長炭爐端燒牛舌、黑豚肉
備長炭爐端燒雞翼、雞卷

最後食了一客冷麵,麵質爽口,加上胡麻汁,味道十分清爽,這是夏天必吃的麵食。
海鮮冷麵

我要柚子爆珠梳打,而老公要了楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲,兩個都有爆珠,味道唔算太甜,食完飯仲可以當甜品食😋😋
楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲及(左)柚子爆珠梳打

我覺得環境裝修有些懷舊,枱與枱之間都算寛闊,服務人員態度亦好,我唔介意山長水遠再來,享受一下悠閒美食。
和風柚子汁凍蕃茄
備長炭爐端燒雞翼、雞卷
海鮮冷麵
楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲及(左)柚子爆珠梳打
2017-06-11 74 views
住喺上水梗係要試下呢間日本料理啦。上水其實都有幾間日本嘢食,而我哋最鍾意呢就係漁匠,因為呢間夠多正評。因為朋友都幾鍾意食拉麵,咁就試咗呢個 海鮮拉麵, 食落就覺得呢個拉麵味道不過不失啦,同出面食嘅拉麵差唔多味道,而佢嘅配料又唔算話好多。所以嚟依度食都係揀番壽司刺身好,因為貪佢夠新鮮又抵食。 牡丹蝦同三文魚壽司都夠新鮮好味。呢個 芒果火山沙律係呢度嘅招牌菜,所以係必食嘅推介。入面有好多魚生有蟹子有牛油果,仲有蔬菜咁,好大兜好抵食。埋單雖然唔算話好平,大概兩個人三百零蚊,但係相比起其他市區嘅日本餐廳料理,呢個價已經係物超所值。

• 火山魚生沙律
2017-06-10 84 views
之前在Openrice 見到有位食評人介紹過這裡有藍鯨吞拿魚之夜,所以在FB都有跟踪呢間食肆,另外因爲有個好友推介,因此今天專程來到上水,原來我已經很久沒有到過上水,現在有很多商場和藥房,真的很多大陸人過來買野,好彩有google map很快就找到了。這間日式料理,有些似居酒屋的感覺,面積不算很大,太約八百呎,不過地方整潔,坐位唔會太迫。我要了楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲($30),芒果味唔算太濃,因為有一個雲呢嗱雪糕球,而且仲有柚子粒和爆珠在內,所以都酸酸甜甜,幾開胃。而老婆要了柚子爆珠梳打($30),用韓國柚子蜜混合梳打水,所以唔會太甜,而係有氣的柚子蜜,混合爆珠又係開胃之選。頭盤叫了每人一隻日本室津生蠔($35),蠔好新鮮有海水味,而面頭有些三文魚子,當蠔和魚子混合時味道又幾特別喎。小食就要了一個和風柚子汁凍蕃茄($32),蕃茄雪凍了不太酸,而柚子醋加蕃茄,入口後令口腔覺得清新什錦刺身八點($308)-三文魚、劍魚腩、油甘魚、拖羅、帶子、北寄貝、三文魚子,每件刺身都解凍得好好,所以味道鮮甜,個人推介拖羅、油甘魚、帶子👍👍👍香芒大蝦卷($96),呢個應該係創意料理,因為其他日式料理很少

楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲及柚子爆珠梳打

日本室津生蠔($35)
和風柚子汁凍蕃茄($32)

什錦刺身八點

香芒大蝦卷($96),呢個應該係創意料理,因為其他日式料理很少吃到,芒果在飯團外面,而飯團中間包了熟的中蝦肉,芒果的酸甜加上蝦的爽口彈牙,吃完唔會覺得飽,另外蝦頭炸過,可以連頭都吃埋👍😂
香芒大蝦卷($96)

而蟹味噌甲羅燒($78),用蟹蓋裝著蟹黃及蟹肉,再加上鵪春蛋,而且附上備長炭爐加熱,食時用薯片盛著來吃,又有蟹黃的醎香和蟹肉的鮮甜,加上薯片的脆,又幾好味喎😋😋
蟹味噌甲羅燒($78)

蟹味噌甲羅燒($78)連薯片

鹽燒千舌($30)-唔靭有少少淋,好有牛脷的味道👍👍👍
鹽燒黑毛豬($20),燒完之後,脂肪變成好甘香,好有豬的香味。
鹽燒黑毛豬($20)及鹽燒千舌($30)

鹽燒大蔥雞肉($20),大蔥好香,雞肉沒有醃過,連大蔥一起吃就更好味,鹽燒雞中翼($20),加了少少鹽帶起雞味,皮陒肉香。
鹽燒大蔥雞肉($20)及鹽燒雞中翼($20)

最後點了芝麻醬海鮮冷麵($66)-雪凍的麵,麵質爽口彈牙,混合麻醬好好味😋😋
芝麻醬海鮮冷麵($66)

整體食物新鮮,而且服務員很主動及換碟快,位置雖然遠些,如果下次有藍鯨吞拿魚任吃,都值得再去。👍👍

楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲及柚子爆珠梳打
日本室津生蠔($35)
和風柚子汁凍蕃茄($32)
什錦刺身八點
香芒大蝦卷($96)
蟹味噌甲羅燒($78)
蟹味噌甲羅燒($78)連薯片
鹽燒黑毛豬($20)及鹽燒千舌($30)
鹽燒大蔥雞肉($20)及鹽燒雞中翼($20)
芝麻醬海鮮冷麵($66)
2017-06-10 333 views
朋友又吹雞黎漁匠食飯,仲夾到四個人,當然好啦,可以食多幾款野! 因為上水唔多日本野食,漁匠喺上水都算出名。地點就腳,我返大陸前或後都間唔中會黎食飯,原來我午餐同晚餐都已經寫過三次食評,今次係第四次,每次都盡量叫啲唔同嘅野食。今次要首先介紹嘅係飯後甜品  -  溫室蜜瓜紅豆芭菲,以前店員解釋過話要當造時節先有,又要睇有冇返貨,又要睇賣晒未。今日問左店員,今日仲有一兩個,即刻叫!! 我黎左咁多次都食唔到,呢個就係緣份,今日終於食到好開心半個溫室蜜瓜,用一大個木架上,好有睇頭。但呢個設計,個蜜瓜會向左走向右走,最後我用個碗固定佢。上面放左一大球雪糕同埋大大粒嘅紅豆,呍呢嗱雪糕唔太甜,更加帶出蜜瓜本身嘅清甜,正,今日個蜜瓜真係好甜好爽脆。如果多人嘅,呢個好抵食:珍寶桶裝刺身丼(二人前),話就話二人前咋,但得兩個人真係唔好叫呀,真係食唔晒架。成個木桶仲大過我塊面好多,面頭鋪滿晒吞拿魚、鯛魚、赤海蝦、三文魚、油甘魚、三文魚子、北海道帆立貝、墨魚刺身,每款仲要有四至五件,好驚人。之前食過什錦刺身8點,八款刺身每款三件就$308,呢度多咁多倍,只係$398,梗係食呢個! 底下仲要係好深厚嘅蛋絲、青瓜絲
,每次都盡量叫啲唔同嘅野食。

,今日個蜜瓜真係好甜好爽脆。
溫室蜜瓜紅豆芭菲

珍寶桶裝刺身丼(二人前)

底下仲要係好深厚嘅蛋絲、青瓜絲同壽司飯,我地四個人真係食左好耐都攪佢唔掂。

芒果大蝦飛魚子野菜沙律,份量都算大,新鮮芒果粒酸酸甜甜好醒胃。
漁芒果大蝦飛魚子野菜沙律

仲有一大碗日式胡麻醬。我覺得蝦唔夠鮮甜,有啲失望。

日式炭燒西冷牛扒(160g),都幾大件,切到一舊舊方便食,調味夠,有少少燒烤嘅味道。
日式炭燒西冷牛扒
肉質結實,略嫌過熟,有啲韌。

海蝦天婦羅,呢個係每次都點,次次都炸得乾身脆口,蝦亦夠爽彈。
海蝦天婦羅

鐵板豆腐,有4件,外皮酥香內層脆嫩,一層薄薄炸漿皮同豆腐緊貼。特製醬汁同木魚令清淡嘅豆腐更好味,比預期中好味好多。
鐵板豆腐

近排睇「馬家開飯」都有介紹漁匠,其實呢度價錢就唔係話好平,但就唔駛加一同埋食物高質。今日終於能夠一嚐溫室蜜瓜紅豆芭菲,呢個我認為係全晚最正,令呢一餐可以完滿作結
Type of Meal
Dinner
溫室蜜瓜紅豆芭菲
珍寶桶裝刺身丼(二人前)
鐵板豆腐
2017-06-09 221 views
今日出差經羅湖回港,一早已經約定朋友又黎上水漁匠食。離遠望見門口多左三支日本字嘅旗仔,就知道距離餐廳不遠! 餐內佈置依舊, 掛上很多畫,好有和風feel,感覺舒適!《芒果大蝦飛魚子野菜沙律,$68》我叫了一個沙律做頭盤, 有芒果、大蝦 和 魚子等, 沙律醬酸酸甜甜, 使我食量大增 。之後點了一些小食,《鐵板豆腐四件,$38 》和《海蝦天婦羅六件,$72 》。雖然天氣炎熱, 在餐廳叫鐵板豆腐和天婦羅就不用怕了, 有人煮,梗好啦 !梗喺要叫啦 !《海蝦天婦羅六件,$72 》熱辣辣,脆卜卜的海蝦天婦羅,味道好,炸得好脆口。鐵板豆腐,外表香脆,內裡鬆軟香滑, 味道美味, 值得推介! 《珍寶桶裝刺身丼,二人前,$398》  我見到個刺身丼, 嚇了一跳,說是二人前,但份量像四人前,十分抵食,多片的魚生整整蓋滿整個木桶, 魚生肥美可口,抵食之作 !因為這個刺身丼實在太大份了, 幾個人也吃不完,不想太浪費食物,我打包了。 店員好細心幫忙打包,餐廳也沒有額外收取飯盒費用,下次要再約多幾個朋友一齊食先得。《日式炭燒西冷牛扒,$108》我喜歡食牛扒, 炭燒牛扒是不錯的選擇。牛扒有牛味,七成熟的牛扒亦相當香滑
今日出差經羅湖回港,一早已經約定朋友又黎上水漁匠食
。離遠望見門口多左三支日本字嘅旗仔,就知道距離餐廳不遠!

餐內佈置依舊, 掛上很多畫,好有和風feel,感覺舒適!

《芒果大蝦飛魚子野菜沙律,$68》

芒果大蝦飛魚子野菜沙律

海蝦天婦羅

鐵板豆腐,外表香脆,內裡鬆軟香滑, 味道美味, 值得推介!

鐵板豆腐四件

《珍寶桶裝刺身丼,二人前,$398》

珍寶桶裝刺身丼

《日式炭燒西冷牛扒,$108》
我喜歡食牛扒, 炭燒牛扒是不錯的選擇。牛扒有牛味,七成熟的牛扒亦相當香滑 。廚師用了salad 作配菜, 點上特製燒汁, 相當不錯!

日式炭燒西冷牛扒

《柚子爆珠特飲,$30》
食完豐富的晚餐,柚子特飲使人特別涼快,爆珠咬下即爆,有囗感,好有趣!

柚子爆珠特飲

《溫室蜜瓜紅豆芭菲$88》

其實已經好飽, 但朋友堅持說甜品是不可缺少的
!有雪糕、紅豆和蜜瓜,真是十分美味!蜜瓜清香,爽甜美味,配上香滑雪糕,真是大滿足!
Type of Meal
Dinner