「酒屋一杯喜」距天后站約5分鐘路程,聽聞週二晚有Live Band,今次特別選了週二晚上前來。餐點有烤物、拉麵、刺身、炒飯等選擇眾多,酒類更是琳琳滿目。今次點了—🍺刺身沙律沙律份量還不少,翠綠的生菜上放了豐富的魚生,三文魚籽,蟹籽等,味道清爽開胃。🍺真子鰈切成薄片看上去晶瑩剔透,肉質很有彈性。🍺神秘炒飯主食有炒飯拉麵等,其中最讓我們好奇的就是充滿驚喜的神秘炒飯!米飯口感黏稠,配上青蔥與蛋的香氣,主角豬腩肉的軟嫩,整體味道不會太鹹,現炒熱騰騰有鑊氣,很美味。🍺厚切牛舌+雞中翼烤物也很有水準,牛舌烤的外酥內嫩,肉汁甘甜,口感非常彈牙。雞翼外皮烤的焦酥,雞肉很嫩,調味適中口感很棒。週二晚7:30pm 左右開始有live band,整場座無虛席,等餐時間較長,但聽著音樂相當Relax。有興趣的朋友建議提前訂位再前往。
2024 views

餐點有烤物、拉麵、刺身、炒飯等選擇眾多,酒類更是琳琳滿目。

今次點了—

🍺刺身沙律

🍺真子鰈
切成薄片看上去晶瑩剔透,肉質很有彈性。

🍺神秘炒飯

🍺厚切牛舌+雞中翼

2024-07-08 249 views
呢間喺天后🚇嘅「酒屋一杯喜」居酒屋裝修簡約但格局充滿🇯🇵日式居酒屋風格,氣氛感滿滿而且☺️服務親切,難怪係區內嘅人氣居酒屋🏮之一!魔鬼魚翅乾🔥烤到外脆內煙韌,而且🐟香氣四溢,最啱用嚟開下個胃🤤。佢哋嘅刺身沙律🤩大大盤,入面有新鮮嘅🔪刺身粒粒同埋清爽嘅🥗沙律菜,食落酸酸地又🐟鮮味真係開胃又健康!川海老唐揚🦐每隻大概有1cm長,炸得十分之酥脆🔥而且唔油膩,每一啖都充滿蝦嘅😋鮮味。呢度多款嘅🔥串燒質素都唔錯,雞腎、雞肝同埋雞心🐓串燒好入味,咸香十足,厚切牛舌👅串燒肉質鮮嫩,燒得剛剛好。🍶清酒煮蜆十分鮮甜,湯頭望落好清澈🥣但充滿清酒香,真係令人😍回味無窮!野菜🍆天婦羅同埋天婦羅蝦炸得脆口🥰,蔬菜保持鮮甜,天婦羅蝦🍤外脆內嫩。神秘炒飯有咩料係由👨‍🍳廚師發板,點佢嘅時候職員💁會問你有冇咩唔食,幾細心👍,我今次呢個有唔少飛魚籽同埋🐖日式叉燒,咸香美味而且充滿㊙️神秘感。

Type of Meal
Dinner
酒屋一杯喜 (天后)最近嚟到咗呢間香港嘅居酒屋,整體上實在太令人驚喜啦!從環境到食物,都好似一下子置身於日本咁樣,令人有種身心都放鬆下來嘅感覺。首先要提嘅就係呢間居酒屋嘅環境真係好舒適,裝潢簡約但係充滿日式風情,落地窗望出去就可以見到一片綠意盎然嘅景色,彷彿就好似自己真係正坐在日本某處嘅居酒屋裡。座位都夠寬敞舒適,食飯對於喜歡安靜氣氛嘅人來說絕對係一種享受。再講嚟食物,我試咗好多款式,感覺佢哋嘅食品質素非常之高。最吸引我嘅第一道菜就係「一口壽喜和牛」,佢哋用料真係非常實在,一口便可以感受到和牛嘅濃郁鮮甜,入口即溶,實在太令我難忘。而且佢哋嘅即叫即做嘅刺身和拉麵同樣新鮮好味,例如深海池魚薄造及柚子鹽味叉燒拉麵都好受歡迎。總括嚟講,呢間居酒屋確實係一個值得推薦嘅好去處。有無論係食飯、放鬆,定係想感受下道地日式嘅文化,我都滿意推薦畀大家去試下呢間居酒屋喇!一口壽喜和牛 $78@1深海池魚薄造 $168中春拿魚腩刺身 2切 $158活赤貝刺身1隻 $158七里香 $62雞冠 $62自家製鮮鱈場蟹肉雲吞 3件 $68柚子鹽味叉燒拉麵 $88墨魚香腸 $42😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅
酒屋一杯喜 (天后)

一口壽喜和牛 $78@1

💲減荷包指數 💸💸💸💵💵
——————————————————
店舖資料

📍天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL6號舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood

2024-06-27 191 views
天后有唔少日式小店及居酒屋,見網上食評唔錯,就嚟試吓此店。我星期二嚟,原來仲有Live Band,好適合同friend嚟到吹水飲酒食嘢。 後來發現原來重有塔羅牌占卜,下次真係要嚟試吓。小店食物十分之有質素,尤其喜愛蟹肉餅及烏賊一夜干。蟹肉餅蟹味濃,份量毫不吝嗇。烏賊一夜乾熱辣辣咁嚟到,香脆好味。刺身五點亦出色,性價比高,新鮮好味。自家製蟹肉餅刺身沙律刺身五點烏賊一夜干柚子鹽味叉燒拉麵野菜天婦羅燒雞胸,雞軟骨,雞腎

刺身五點

烏賊一夜干

野菜天婦羅

燒雞胸,雞軟骨,雞腎

Type of Meal
Dinner
2024-06-25 203 views
酒屋一杯喜 係天后清風街, 裝修微暗大間, 好有🇯🇵氣氛. 餐牌上選擇好多從燒物、和食、到刺身等炸蛋白松露油吞拿魚薯仔沙律$88蛋炸得剛好, 外層薄炸衣脆而切開係溫泉蛋, 中間會流出蛋液. 松露油唔太食出反而落左類似cajun 香草味濃螢之烏賊之沖漬48醃漬好咸香, 口感嫩. 真子鰈薄切 $138切得薄透配左自家製柚子醬油帶魚味深海池魚 活赤貝 赤蝦刺身 $88 $78 $78池魚厚切幾香, 赤蝦甜而大隻, 活赤貝都幾爽甜墨魚香腸 牛肉莞荽卷 雞胸 $42 $68 $58最欣賞係個墨魚腸, 用粒粒墨魚肉加埋墨汁, 燒得香口惹味牛肉莞荽卷外層牛肉幾香嫩, 中間卷住滿滿莞荽甜薯南瓜天婦羅馬$78天婦羅好薄, 香脆而唔油膩. 中間的甜薯南瓜粉粉香甜 柚子鹽味叉燒拉麵 $88 用左幼身拉麵, 湯底柚子味出幾清新略偏咸
酒屋一杯喜

炸蛋白松露油吞拿魚薯仔沙律$88

螢之烏賊之沖漬48
醃漬好咸香, 口感嫩.

真子鰈薄切 $138
切得薄透配左自家製柚子醬油帶魚味

深海池魚 活赤貝 赤蝦刺身 $88 $78 $78
池魚厚切幾香, 赤蝦甜而大隻, 活赤貝都幾爽甜

墨魚香腸 牛肉莞荽卷 雞胸 $42 $68 $58
最欣賞係個墨魚腸, 用粒粒墨魚肉加埋墨汁, 燒得香口惹味
牛肉莞荽卷外層牛肉幾香嫩, 中間卷住滿滿莞荽

甜薯南瓜天婦羅馬$78
天婦羅好薄, 香脆而唔油膩. 中間的甜薯南瓜粉粉香甜

柚子鹽味叉燒拉麵 $88
用左幼身拉麵, 湯底柚子味出幾清新略偏咸

♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 IPPAIKI SAKAYA 酒屋一杯喜 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_tinhau𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant.❅ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 刺身沙律 ($158)❅ 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 (𝟓 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐬)五品特盛刺身 ($268)❅ 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 𝐓𝐚𝐦𝐚𝐠𝐨𝐲𝐚𝐤𝐢自家製明太子玉子燒串 ($48)❅ 𝐃𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐟𝐢𝐬𝐡 沙甸魚乾 ($48)❅ 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐄𝐞𝐥 白鱔 ($68)❅ 𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 𝐈𝐧𝐤 𝐒𝐚𝐮𝐬𝐚𝐠𝐞 墨魚香腸 ($42)❅ 𝐊𝐚𝐠𝐨𝐬𝐡𝐢𝐦𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 鹿兒島黑豚五花 ($62)❅ 𝐀𝟓 𝐒𝐚𝐠𝐚 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 佐賀和牛三文治 ($488)❅ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐛𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐨𝐥𝐞 薄切真子鰈 ($138)❅ 𝐏𝐨𝐫𝐤, 𝐎𝐤𝐢𝐧𝐚𝐰𝐚 𝐁𝐢𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐆𝐨𝐮𝐫𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐠𝐠 黑豚沖繩苦瓜炒蛋 ($78)❅ 𝐒𝐨𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚 𝐒𝐢𝐮 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧 濃醬油豚骨味叉燒拉麵

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 IPPAIKI SAKAYA 酒屋一杯喜
𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_tinhau
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant
❅ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 刺身沙律 ($158)
❅ 𝐃𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐟𝐢𝐬𝐡 沙甸魚乾 ($48)
❅ 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐄𝐞𝐥 白鱔 ($68)
❅ 𝐒𝐨𝐲 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚 𝐒𝐢𝐮 𝐑𝐚𝐦𝐞𝐧 濃醬油豚骨味叉燒拉麵($88)
Food from this izakaya were pretty decent and fresh, in particular their skewers – both the 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐄𝐞𝐥 and 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 were crispy on its crust, tender and succulent ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 was another highlight of the night – evenly distributed with natural fat, the 𝐀𝟓 𝐒𝐚𝐠𝐚 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 has a really rich meaty flavour! Unlike most wagyu sando that I had previously which mostly used beef cutlets, the steak here was pan-fried, retaining the most juice and fat, contributing to its delectable taste and tender texture ( ´▽` )ノ Was expecting more on the bread given this price, guess they can at least cut them nicely?
位於天后的日式居酒屋, 剛好星期二晚上去吃有live music氣氛超好!! 整體食物質素很不錯, 食材新鮮, 尤其串燒最出色 – 白鱔和黑豚五花燒得外層香脆, 肉質嫩滑, 每一口都油香滿滿超幸福⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 和牛三文治也很好吃 – A5佐賀和牛脂肪分佈均勻豐富, 牛肉味很濃郁!! 不像外面常見使用吉列和牛的製作方式, 這裏是把和牛煎熟後夾在烤過的面包中間, 保留了大部分的肉汁, 口感柔軟細嫩( ´▽` )ノ 肉的部分很優質, 不過覺得這個價錢的話麵包可以做的更好(至少可以切得好看一點吧´・_・`)
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
自家製明太子玉子燒串
黑豚沖繩苦瓜炒蛋
沙甸魚乾
2024-06-24 116 views
居酒屋環境闊落, 枱同枱之間有一定距離唔會好迫, 而且仲會一邊心播住日文歌, 非常有feel. 🍽️ 刺身沙律 $158角切刺身種類同份量都毫不吝嗇, 包括有三文魚、白身魚、蟹籽、墨魚片等, 配搭新鮮沙律菜加上沙律醋, 鮮味又開胃.🍽️ 活赤貝刺身 $68肉質爽厚, 富光澤, 夠凍夠新鮮🍽️ 川海老唐揚 68雖然係細細隻bb蝦, 但好重蝦味. 而且炸到熱辣辣非常脆口, 咸鮮味都好夠🍽️ 串燒雞中翼|雞頸|紫蘇雞皮蝦卷|墨魚香腸|自家製免治雞肉棒 |鹿兒島黑豚五花腩紫蘇雞皮蝦卷聽講係店家招牌, 燒至酥脆既雞皮包裹住結實彈牙既蝦肉, 中間再隔住紫蘇葉, 口感層次多變, 非常好味自家製免治雞肉棒亦都非常推薦, 免治雞肉中混和住雞軟骨碎, 食落爽口又惹味.🍽️ 神秘炒飯 $98特登叫嚟睇下有幾神秘, 原來係加左日式豚肉粒係炒飯入面, 豚肉小許燶邊, 十分香口, 炒飯係都火侯十足粒粒分明.季節白粟米

🍽️ 刺身沙律 $158

🍽️ 活赤貝刺身 $68
肉質爽厚, 富光澤, 夠凍夠新鮮

🍽️ 川海老唐揚 68

🍽️ 串燒

🍽️ 神秘炒飯 $98

季節白粟米
2024-06-23 87 views
天后嘅日本居酒屋🏮呢度有普通枱、吧枱、大電視📺,一路播住日本歌曲,都幾有氣氛㗎1/蟹籽野菜沙律🥗 好似座山咁高嘅蟹籽 + 青瓜絲、蟹柳絲,好Refreshing,啱晒今日熱辣辣嘅天氣🤪😗2/ 刺身盛合5點,呢個五點係seasonal既,竟然可以食到肥美嘅拖羅,一啖咬落口 淡淡油脂感覺,好正呀😜🌊仲有肥美嘅牡丹蝦刺身,個頭同埋身已經分開咗,方便食用個蝦頭仲有膏Tim 🦐😗帶子好大粒,正魚類有油甘魚同埋鵰魚3/香煎鵝肝吐司🍞個鵝肝好大舊omg 豐富嘅油脂感加埋脆卜卜嘅吐司,真係好好味🐣4/ 厚切牛舌燒得好香,外脆內軟,適當嘅調味令到牛味更突出🍢另外再叫咗幾條串,墨魚🦑、塩燎白鱔好肥美、大蔥亦燒得夠香🍢5/ 凊酒煮蜆,滾住滾住咁樣上菜 離遠已經聞到清酒味道 飲落口好舒服😌大蜆都好新鮮😉😉6/ 柚子鹽味又燒拉麵🍜真係有柚子味道,加少少鹽味吊起,拉麵係幼身嘅,食得好爽口🍜另外全日仲有soda 一送一一杯Whisky soda , 一杯gin soda 🥤

🌊仲有肥美嘅牡丹蝦刺身,個頭同埋身已經分開咗,方便食用
個蝦頭仲有膏Tim 🦐

😗帶子好大粒,正
魚類有油甘魚同埋鵰魚

另外再叫咗幾條串,墨魚🦑、塩燎白鱔好肥美、大蔥亦燒得夠香🍢

5/ 凊酒煮蜆,滾住滾住咁樣上菜
離遠已經聞到清酒味道 飲落口好舒服😌
大蜆都好新鮮😉😉

另外全日仲有soda 一送一
一杯Whisky soda , 一杯gin soda 🥤
2024-06-22 87 views
黎到天后搵食 門口大大個”喜“字好搶眼🔴入面裝修走暗黑格調 各種擺設都好似帶左大家返日本咁 好好氣氛🇯🇵✿ 紫蘇葉刺身沙律 $158 ✿角切刺身好新鮮 份量都好多 醬汁酸甜好開胃~✿ 自家製蟹肉餅 $98 ✿唔係一般既蟹肉可樂餅! 入面有一絲絲既蟹肉🦀表面簡單煎香 啖啖肉 香氣十足✿ 牛油果軟殼蟹卷 $138 ✿ 軟殼蟹肥美 外脆內軟🤤啖啖蟹膏🦀清新牛油果 奶油軟滑🥑口感好豐富!✿ 七里香 $62 ✿ 餐廳有做雞罕有部位既串燒🐔七里香係指雞屁股上面個塊三角形既肉特別鮮嫩juicy~😆✿ 雞冠 $62 ✿ 除左雞屁股 仲有雞冠都係好罕有既串燒 質感有啲似雞皮 好惹味 配酒一流😎✿ 牛肝 $88 ✿牛內臟中分量最大就係牛肝處理得好好冇個陣臭味口感柔嫩 咬起來脆脆地幾特別!✿ 海膽蟹肉甲羅燒 $88 ✿ 蟹蓋上面放左松葉蟹膏、蟹肉同海膽蟹膏甘香幼滑 啖啖蟹膏蟹肉既鮮味🦀依個價錢有埋咁大啖海膽就真係好抵食🥰✿ 豚肉泡菜鍋 $128 ✿鍋物有齊豆腐、冬菇、白菜、金菇好有驚喜地仲有薯粉 索湯入味!泡菜鍋一D都唔辣 反而帶有陣蕃茄既甜味🍅✿ 柚子鹽味叉燒拉麵 $88 ✿叉燒肥瘦均稱 幼身九州拉麵爽口

黎到天后搵食 門口大大個”喜“字好搶眼🔴
紫蘇葉刺身沙律

✿ 紫蘇葉刺身沙律 $158 ✿
角切刺身好新鮮 份量都好多 醬汁酸甜好開胃~

✿ 自家製蟹肉餅 $98 ✿
唔係一般既蟹肉可樂餅! 入面有一絲絲既蟹肉🦀
表面簡單煎香 啖啖肉 香氣十足
牛油果軟殼蟹卷

✿ 牛油果軟殼蟹卷 $138 ✿
軟殼蟹肥美 外脆內軟🤤啖啖蟹膏🦀
清新牛油果 奶油軟滑🥑口感好豐富!

✿ 七里香 $62 ✿

除左雞屁股 仲有雞冠都係好罕有既串燒
質感有啲似雞皮 好惹味 配酒一流😎

✿ 牛肝 $88 ✿
牛內臟中分量最大就係牛肝處理得好好冇個陣臭味
口感柔嫩 咬起來脆脆地幾特別!
海膽蟹肉甲羅燒

✿ 海膽蟹肉甲羅燒 $88 ✿
蟹蓋上面放左松葉蟹膏、蟹肉同海膽
蟹膏甘香幼滑 啖啖蟹膏蟹肉既鮮味🦀
依個價錢有埋咁大啖海膽就真係好抵食🥰
豚肉泡菜鍋

✿ 豚肉泡菜鍋 $128 ✿
鍋物有齊豆腐、冬菇、白菜、金菇
好有驚喜地仲有薯粉 索湯入味!
泡菜鍋一D都唔辣 反而帶有陣蕃茄既甜味🍅

✿ 柚子鹽味叉燒拉麵 $88 ✿
叉燒肥瘦均稱 幼身九州拉麵爽口🍜
湯底柚子味好出 清新唔重口味🤓

✿ 日本威士忌梳打/威士忌烏龍茶梳打 $78 ✿
5pm開始happy hour指定啤酒highball買一送一🥹
嗌左兩杯highball 酒嘅比例好高好慷慨🥹🥹🫶
紫蘇葉刺身沙律
牛油果軟殼蟹卷
海膽蟹肉甲羅燒
豚肉泡菜鍋
2024-06-20 79 views
喜歡到居酒屋的原因,就係包羅萬有,今日朋友帶我嚟咗天后呢間「酒屋一杯喜」,食物種類繁多,正合我心意。~沙甸魚乾:看得出師傅用心炮製的佐酒小食,燒到脆卜卜好似食緊薯片咁!~炸蛋白松露油薯仔沙律:呢個沙律真係好出色,一上枱已經聞到白松露嘅香味,蛋是流心蛋,流出來的蛋黃醬伴薯仔沙律去食好夾!~蟹膏蟹肉、芝士自家製玉子燒串:這個自家製日本蛋玉子燒,口感綿滑,甜甜的味道好正!~五色刺身拼盤:大大隻牡丹蝦、帶子、真鯛魚、赤身、深海池魚,全部都非常新鮮,鮮甜美味!~燒明太子:明太子配以青瓜🥒一起吃,鹹中帶甜!~串燒:鹽燒白鱔、墨魚香腸、雞軟骨、雞中翼,全部燒到啱啱好,火候十足!~魚介豚骨叉燒拉麵🍜:拉麵彈牙爽口,魚湯味濃。~黑豚沖繩苦瓜炒蛋:這味菜是店員的推介,苦瓜的甘香,配上豚肉炒蛋,果然冇介紹錯!

~燒明太子:明太子配以青瓜🥒一起吃,鹹中帶甜!

~魚介豚骨叉燒拉麵🍜:拉麵彈牙爽口,魚湯味濃。

• 白松露薯仔沙律
2024-06-18 26 views
呢日我哋去咗天后食日本菜,揀居酒屋會更有氣氛更放鬆傾偈。餐廳好有氣氛,一入門口就見到大螢幕播住日本歌,耳熟能詳,新歌舊歌都有。呢間餐廳嘅壽司吧枱係非常靚,我哋鍾意坐壽司吧枱睇住師傅做。🌟味醂魚乾 $88烤得軟綿綿,醬汁甜甜地燒起,配啤酒非常夾。🌟螢光烏賊の冲漬 $48醃製過,新鮮螢光柔軟味道冇咁腥,檸檬皮食,多了清新口感。🌟刺身沙律 $158角切刺身好新鮮,晶瑩剔透,連沙律菜都係非常新鮮脆口。🌟真子鰈魚(八片薄切)$138🌟活赤貝刺身 $68🌟腦天刺身2切 $78吃得出的鮮味!腦天刺身令人驚艷!一條魚得幾塊咋!是日限定,見到有就要即刻點!🌟雞中翼 $45🌟墨魚香腸 $42🌟秋葵 $28🌟自家製月見免治雞肉棒 $68🌟塩燒白鱔 $68串燒都做得非常出色!只用少量塩調味,慢火燒到外脆肉軟,依然保留很多肉汁。墨魚香腸入面的墨魚夠大粒,有咬口,非常出色,好想問吓餐廳邊度買。月見免治雞肉棒,沾滿日本生雞蛋黃,又滑又香的雞肉味道。🌟鐵板塩汁炒野菜 $78🌟神秘炒飯 $98神秘炒飯係師傅自由發揮,今次是蒜片、蘿蔔粒、香葱同豬肉。我用剛才剩下嘅生雞蛋撈埋炒飯一齊食,又香又滑。真係可以講全部都超級好食,
呢日我哋去咗天后食日本菜,揀居酒屋會更有氣氛更放鬆傾偈。

呢間餐廳嘅壽司吧枱係非常靚,我哋鍾意坐壽司吧枱睇住師傅做。

🌟味醂魚乾 $88
烤得軟綿綿,醬汁甜甜地燒起,配啤酒非常夾。

🌟螢光烏賊の冲漬 $48
醃製過,新鮮螢光柔軟味道冇咁腥,檸檬皮食,多了清新口感。

🌟刺身沙律 $158
角切刺身好新鮮,晶瑩剔透,連沙律菜都係非常新鮮脆口。

🌟真子鰈魚(八片薄切)$138

🌟自家製月見免治雞肉棒 $68
🌟塩燒白鱔 $68

🌟鐵板塩汁炒野菜 $78
🌟神秘炒飯 $98

真係可以講全部都超級好食,每一款都值得推介。

2024-06-08
$600 (Dinner)
2024-06-17 46 views
天后清風街出名多餐廳,這次我們光顧了一間居酒屋,一走進餐廳恍如置身日本。星期二晚上店內依然滿客,而且還有live band表演,店內氣氛十分熱鬧!*香煎鵝肝吐司($118)厚切鵝肝表面煎得香脆,入口即化,配埋酥脆吐司,完美口感。*海葡萄海藻沙律($78)海葡萄清新爽脆,夾埋d海藻,十分清爽的沙律。加少少醋可以中和海藻本身咸味。*薄切目張魚($158)目張魚肉質紮實且鮮嫩,配搭酸汁恰到好處。*火炙煙燻蠔手卷($58)煙燻蠔肉鮮嫩多汁,上面加咗海膽令口感層次更豐富。我們共點了幾款串燒,每款都非常出色!*自家製免治雞肉棒($68):雞肉及雞軟骨的比例恰到好處,混上金黃色蛋黃汁,好惹味。*雞心($42):雞心細膩鮮嫩,帶適當的嚼勁*雞皮($38):雞皮炸得酥脆,調味適中!*紫蘇雞皮蝦卷($78): 呢款最有驚喜!雞皮炸得酥脆,包着彈牙的蝦,配以紫蘇中和油膩感。*豚肉泡菜鍋($128)除了濃郁的泡菜與軟嫩的豬肉外,還有金菇、豆腐、各式菇類和蔬菜,十分豐富!*松葉蟹二足爪明太子醬($138) 這個菜有點fusion,松葉蟹鉗天婦羅肉質鮮嫩飽滿,每條烏冬都吸附了蟹肉和濃郁的明太子醬,令人大呼過癮。

*香煎鵝肝吐司($118)
厚切鵝肝表面煎得香脆,入口即化,配埋酥脆吐司,完美口感。

*海葡萄海藻沙律($78)

*薄切目張魚($158)
目張魚肉質紮實且鮮嫩,配搭酸汁恰到好處。

*火炙煙燻蠔手卷($58)
煙燻蠔肉鮮嫩多汁,上面加咗海膽令口感層次更豐富。

我們共點了幾款串燒,每款都非常出色!
*雞心($42):雞心細膩鮮嫩,帶適當的嚼勁
*雞皮($38):雞皮炸得酥脆,調味適中!

*豚肉泡菜鍋($128)

*松葉蟹二足爪明太子醬($138)
2024-06-11
$500 (Dinner)
2024-06-12 37 views
🍱餐廳:酒屋一杯喜🏫地址:清風街1A~1B號美城花園大厦地下KL6號舖呢排冇乜帶媽咪去威,今日就帶佢去居酒屋食嘢,有驚喜呀😄~一喜壽喜和牛和牛肉質細嫩多汁,入口即化❤️溫和的醬料加鮮蛋恰到好處,不會蓋過牛肉本身的鮮甜,口感層次豐富,整體呈現的色彩誘人,視覺效果令人食指大動,另外食落去感受到肉汁在口中散發出的甜香,令人難忘,係十分出色的和牛料理😋~刺身沙律師傅毫不吝嗇,有很多三文魚粒、吞拿魚粒及墨魚片粒,鮮味十足,配以新鮮的沙律菜,調味適宜,是很開胃的前菜,絕對不容錯過😄~刺身盛合5點有紅衫魚、金線鯛、油甘魚、帶子同蝦,超級無敵新鮮的刺身,真係食得暢快❤️各刺身均帶光澤,鮮味十足,個人覺得最特別的是其中的金線鯛魚,身上就好似繡了金線一樣,真係有啲唔捨得食🤣~串燒來居酒屋冇理由唔試吓串燒嘅,點了紫蘇雞皮蝦卷、厚切牛舌同鹽燒白鱔,紫蘇雞皮蝦卷配搭有創意,蝦肉鮮嫩彈牙;牛舌煙韌有嚼勁;鹽燒白鱔燒得外脆內嫩,全部都十分高質😋~野菜湯烏冬營養豐富,新鮮蔬菜的香氣在熱湯中散發,滑順彈牙的烏冬又係媽媽的至愛!湯底有蔬菜的鮮味又不會過於濃郁,清新可口,真係簡單又美味、充滿溫暖家的感覺的美食🥰總括來說,這裏裝
🍱餐廳:酒屋一杯喜
🏫地址:清風街1A~1B號美城花園大厦地下KL6號舖

呢排冇乜帶媽咪去威,今日就帶佢去居酒屋食嘢,有驚喜呀😄

~一喜壽喜和牛

刺身盛合5點

~串燒

~野菜湯烏冬

總括來說,這裏裝修有格調,地方寬敞,有日本feel,各款菜式均有很高的質素,服務賓至如歸,令人驚喜,值得再次回訪!

面都已經望落好正宗😍所以就試試佢!果然真係冇失望,無論食物同環境都好出色,呢個居酒屋已經變成我嘅一個新歡🧡 今次為大家介紹一下🙌🏻🙌🏻🙌🏻見佢餐牌款式非常之多,一口嗌咗唔少嘢食🤭🤭🐮一口壽喜和牛 ($78) 和牛入邊夾住咗個蛋黃,可以單獨咁樣享受呢個小食,可以話係一個豪華嘅享受👍🏻呢個係我其中最鍾意嘅一味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🦐川海老唐揚($68)好少見到呢款小食,呢個作為餐前同餸就都好一流。小小嘅蝦全部都炸到加上少少嘅好少見到呢款小食,呢個作為餐前同餸就都好一流。小小嘅蝦全部都炸到加上少少嘅seasoning就好perfect 🤘🏻🍣特盛五品刺身($268)刺身都好有鮮味,食得出居酒屋,無論係刺身還是係熟食都用嘅材料都好新鮮🥗蟹籽野菜沙律($88)最簡單嘅就係最美味,蟹籽沙律份量都唔細🍢七里香($62)師傅小心處理過嘅雞pat pat,第一次食原來都好滋味🙈⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍡紫蘇雞皮蝦($68)呢個串燒需要好有技巧,將呢三款嘢食拼埋一齊食超級好味👌🏻🥚豚肉流心蛋($48) 都係串燒入邊嚟嘅又係好貪心咁樣用上兩個材料造成嘅一款菜式✌🏻🍲九州牛腸鍋物($168)呢款名菜係出自於九州,通常去到九州先有得食,

見佢餐牌款式非常之多,一口嗌咗唔少嘢食🤭🤭

🦐川海老唐揚($68)

🍣特盛五品刺身($268)

🥗蟹籽野菜沙律($88)
最簡單嘅就係最美味,蟹籽沙律份量都唔細

🍲九州牛腸鍋物($168)呢款名菜係出自於九州,通常去到九州先有得食,亦都好少見到香港嘅居酒屋有呢味菜。牛腸處理過之後加上同菜,食到嘅係日本九州嘅風味🇯🇵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍜柚子鹽味叉燒拉麵($88)主食方面亦都有拉麵,柚子原味相對清新啲,雖然好飽但係啖啖湯想飲晒佢🤤

整體嚟講呢間我會比一百分💯見到佢個餐牌仲有唔同嘅酒精類嘅飲品,一定會再訪,呢間已經成為bookmarked嘅新hangout place🫶🏻
天后清風街呢間居酒屋,一向都係性價比極高,食物質素好、價錢又優惠嘅車怎麼;而且門口右邊有半露天吧台座位,同朋友放工嚟Happy Hour食下串燒,同日式小食,係一個幾chill嘅選擇👍今晚我同朋友嚟dinner小食前菜⭐螢烏賊之冲漬$48、魔鬼魚翅乾$68 、刺身沙律$158刺身🐟長尾濱鯛 (八片薄切)$98 、腦天刺身2切$78、活赤貝刺身1隻$68串燒🍢雞胸軟骨$38、墨魚香腸$42 、厚切牛舌$58主食🫓鐵板海鮮大板燒$88 🍜松葉之二足爪明太子醬烏冬 $138飲品🍻日本威士忌梳打$78🍻日本威士忌烏龍茶$78🍶信州舞姬扇儿純米吟釀 (300ml) $238成餐飯食物非常豐富,由新鮮嘅刺身海鮮,到特色串燒,最後嘅主食,松葉之二足爪明太子醬烏冬同海鮮大板燒都好好食。而且餐廳環境氣氛好好,店員又有禮貌,而且價錢仲非常實惠,絕對喺天后清風街嘅美食推介之一!

今晚我同朋友嚟dinner

🍻日本威士忌梳打$78
🍻日本威士忌烏龍茶$78
🍶信州舞姬扇儿純米吟釀 (300ml) $238

2024-05-30
$700 (Dinner)