壹蒸鍋

Sauna Hot Pot
2018-07-07 296 views
「火煱食到悶、食到厭?」今日一於帶大家試新野!蒸鍋、火煱、刺身一條龍服務。一個價錢, 三種選擇, 任飲任食。非常適合大顆人聚會。食肆選址旺角, 由地鐵站步行大約5分鐘腳程。價錢由$159起, 任食新鮮刺身只需每位加$30。坐位間格寬敞舒適。飯前冷盤小食。首輪蒸鍋海鮮配料, 二人份量, 外表相當不俗。任食刺身, 希靈魚、三文魚、牡丹蝦等應有盡有。餐牌上劃分蒸鍋配料和火煱配料, 70多種任食唔嬲。飲品選擇亦非常多。蒸鍋由店員操作烹調, 食客們只需要「飯來張口」, 但當然店員不會提供餵食服務。一個杯麵時間, 起筷!材料非常新鮮豐富, 包括: 鮑魚、龍蝦、帶子、蟶子、生蠔。龍蝦肉經蒸煮後, 口感彈牙鮮嫩, 蝦味濃且多汁。必食推介!食材以外亦鋪滿粉絲, 充分滲透海鮮味道, 鮮味非常。

飯前冷盤小食。

首輪蒸鍋海鮮配料, 二人份量, 外表相當不俗。

任食刺身, 希靈魚、三文魚、牡丹蝦等應有盡有。

2018-07-05 6187 views
最近被下令要吃得清淡一點😢,但作為無飯主婦的人妻🐷,又怎能作到😭?但世間上又怎會有問題能難到聰明的人妻呢😎?這天約了閨密🐹食晚飯,清淡嘛,就來個蒸氣火鍋吧🔥。距離油麻地地鐵站🚉不遠的地方有這家任食蒸氣火鍋店🔥,就挑這一家了👍🏻~晚飯時間,店內坐滿了食客🤩。飲品🥤選擇也不少,連啤酒🍺也有呀~飯前小食🍢:挑了湯底後,店員👩🏻就為我們奉上了一些飯前小食🥠,每一道味道甜甜酸酸的,非常醒胃🤤。刺身拼盤🐟:在等湯底加熱的時候🔥,先來一些刺身🐠吧。點了一些甜蝦🦐、三文魚🐟、榮螺片🐚等,三文魚🐟新鮮肥美;甜蝦🦐肉質爽滑;榮螺片🐚肉厚彈牙,每一款的新鮮道都是不能小看的😍。海鮮蒸鍋拼盤🔥:先來第一輪的海鮮拼盤🦀,看起來很豐富喔~ 當中有鮑魚🐚、龍蝦🦐、扇貝🌬、蟶子🌟等等,每一款都超級新鮮的,細看之下牠們都還在動🤩,上層鋪滿了蒜蓉及粉絲😋。店員幫忙放上蒸鍋後🔥,就為我們調好了計時器⏲。等了一下子,計時器就響了🎶,終於可以開動了🎉!一打開蓋子,撲鼻而來的是香濃的蒜蓉及海鮮的香氣😍。鮑魚肉質柔嫩口感鮮甜😋;鮑魚肉質扎實但不失彈性🤤;扇貝肉身豐厚口感爽彈❤️。當然也不能不嚐一口粉絲🥢,吸收了海鮮的鮮甜味道,加上蒜蓉
晚飯時間,店內坐滿了食客🤩。
飲品🥤選擇也不少,連啤酒🍺也有呀~
飯前小食
刺身拼盤
海鮮蒸鍋拼盤🔥:先來第一輪的海鮮拼盤🦀,看起來很豐富喔~ 當中有鮑魚🐚、龍蝦🦐、扇貝🌬、蟶子🌟等等,每一款都超級新鮮的,細看之下牠們都還在動🤩,上層鋪滿了蒜蓉及粉絲😋。店員幫忙放上蒸鍋後🔥,就為我們調好了計時器⏲。等了一下子,計時器就響了🎶,終於可以開動了🎉!一打開蓋子,撲鼻而來的是香濃的蒜蓉及海鮮的香氣😍。鮑魚肉質柔嫩口感鮮甜😋;鮑魚肉質扎實但不失彈性🤤;扇貝肉身豐厚口感爽彈❤️。當然也不能不嚐一口粉絲🥢,吸收了海鮮的鮮甜味道,加上蒜蓉的加持,每一啖都是滋味十足的👍🏻。
海鮮蒸鍋拼盤
清酒蒸海蜆🌊:蜆肉肥美,配上了點點的清酒🍶,蜆肉入口更顯清新,味道清甜鮮美👍🏻。
清酒蒸海蜆
爽脆墨魚鬚🦑:肉質厚韌爽甜💖,配上了韭菜一起蒸,更能帶出鮮甜味😄。
爽脆墨魚鬚
鮮牛脷片🐮:肉味香濃😲,肉質外層嫩稔,內層煙韌有嚼頭,口感充滿了層次感😍。
鮮牛脷片
小籠包🐲:薄薄的外皮牢牢的包裹著滿滿的餡料及肉汁🤤,一口咬下甜甜的肉汁在口內爆發💥,為這晚畫上了完美的句號💝。
小籠包
總結:地理位置方便📍,加上價錢合理💵,食材新鮮👍🏻,選擇亦算蠻多,飯聚又多了一個好選擇💘。
2018-07-04
$200 (Dinner)
清酒蒸海蜆
爽脆墨魚鬚
鮮牛脷片
小籠包
2018-07-04 3074 views
雖然好鍾意打邊爐,不過有時淨打邊爐會覺得有D單調,呢日就嚟到兆萬呢間壹蒸鍋,因為呢度除左打邊爐仲有蒸鍋食。😋餐廳裝修同座位都闊落,食嘢嘅時候坐得舒服。侍應建議我哋先揀湯底。有粥鍋/湯底,辣/唔辣,今餐想食得滋味又健康,我哋就揀左三文魚頭番茄鍋。再嚟揀刺身,十幾款刺身都係任食,D刺身食落鮮甜味美。❤好快個湯底就上枱,真係好香番茄味,入面仲有幾塊三文魚,營養豐富😋侍應見個湯底滾起就自動幫我哋將盤蒸品放喺湯底上面,等8分鐘左右就可食得喇😍首輪蒸品以海鮮為主,海鮮夠晒新鮮,加上面嘅蒜蓉同粉絲,唔洗調味已經鮮甜味美,點餐紙上面仲有特定蒸品可以無限追加❤食完蒸品就緊係要打邊爐啦,雪花肥牛肉、滋補花膠等幾十款火鍋配料都可以無限追加,火鍋材料夠晒豐富,豬潤、鮮鵝腸、牛柏葉、魚皮餃、炸魚皮、山根、冬菇、粟米、油麥菜……我平常鍾意食嘅都應有盡有……😋😋😋呢餐又有刺身,又有蒸品同打邊爐,仲有好多款飲品同雪糕任飲任食,淨係啤酒🍺都有四、五款可以揀,真係點止蒸鍋 + 火鍋咁簡單👍👍👍
餐廳裝修同座位都闊落,食嘢嘅時候坐得舒服。

再嚟揀刺身,十幾款刺身都係任食,D刺身食落鮮甜味美。❤

2018-07-04 2037 views
同老婆兩個都鍾意打邊爐,不過淨係打邊爐有時會覺得單調左D,同朋友傾開計佢話兆萬有間壹蒸鍋除左打邊爐仲有蒸鍋,呢日就同老婆嚟幫襯下。餐廳光猛闊落,座位坐得舒服。開始時侍應畀我哋先揀湯底。粥鍋、水煮麻辣鷄鍋、四川麻辣湯等等一共有十五款可以揀,我同老婆左三文魚頭番茄鍋。揀完湯底就再入紙揀刺身,刺身都係任食嘅,落完單好快就到,每款食落都好新鮮。👍湯底一上枱已經聞到濃郁的番茄香味,湯底一滾開侍應就會將首輪的蒸品放喺湯底上面蒸大約8分鐘就可以食喇😋首輪蒸品大部分都係新鮮嘅海鮮,上面鋪左好多粉絲同蒜蓉,蒸嘅時間又掌握得好好,蒸品唔會過火食落新鮮好味!餐廳都提供左好多種類嘅蒸品可以無限追加。食完蒸品就輪到打邊爐了,呢度嘅雪花肥牛肉夠牛味又嫩滑,讚!除左牛肉我哋仲點左滋補花膠,厚身又彈身;鮮鵝腸、牛柏葉、魚皮餃、炸魚皮、山根、冬菇、粟米、油麥菜,除左呢D仲有好多其他配料可以揀。😋😋😋餐廳仲提供好多款飲品同雪糕任飲任食,當然要嘆返D雪糕先走啦😚
餐廳光猛闊落,座位坐得舒服。

揀完湯底就再入紙揀刺身刺身都係任食嘅,落完單好快就到,每款食落都好新鮮。👍

食完蒸品就輪到打邊爐了,呢度嘅雪花肥牛肉夠牛味又嫩滑,讚!

2018-06-27 307 views
友人話今晚相約食飯,她預約了這間蒸海鮮,初時諗會唔會食好耐呢,明天要返工😪。上到去平日來講都ok full,衣間係主打海鮮蒸氣鍋同火鍋放題,加30蚊仲有刺身任食。任食2小時,其實2小時任食真係咩都夠喇,對兩個女嘅來講。睇下個menu 都幾多嘢食選擇,分開蒸同火窩粥底,蒸海鮮我有粥底情意結,所以揀左粥底,因為啲海鮮汁滴落去粥底,諗起都好好味。咁加30蚊就有任食刺身咁梗係有加喇~叫好晒嘢食,就出去拎調味料同飲品,衣度真係同放題形式一樣,出面有幾個飲品櫃比你攞,有凍櫃有熱櫃,熱櫃真係好少見,對唔飲凍嘢嘅人有貼心嘅感覺。調味料亦有好多款比你任溝。不少得嘅雪糕櫃都擺左幾款雪糕雪條任食😋等我留位食先。原來衣度蒸海鮮同平時食開嘅整法有啲唔一樣,平時逐樣蒸,真係食好耐,所以見佢一盤過蒸,個心就諗正可以快啲,但是下一刻諗樣樣海鮮蒸同樣時間? 同一般任食放題一樣,坐底就會有一set併盤,日式放題就刺身併盤,而衣度就係用來蒸嘅新鮮海鮮併盤,當中有蜆、蝦、蠔、魷魚、聖子、扇貝,仲有鮑魚,好豐富,啲海鮮好新鮮,仲識郁,上面舖了少少蒜蓉粉絲,我地另外再加左龍蝦。員工為我地較左個鐘,8分鐘食得。時間到,員工聽到鐘響

同一般任食放題一樣,坐底就會有一set併盤,日式放題刺身併盤,而衣度就係用來蒸嘅新鮮海鮮併盤,當中有蜆、蝦、蠔、魷魚、聖子、扇貝,仲有鮑魚,好豐富,啲海鮮好新鮮,仲識郁,上面舖了少少蒜蓉粉絲,我地另外再加左龍蝦。

員工為我地較左個鐘,8分鐘食得。時間到,員工聽到鐘響就會為你拎起個蓋,食落無我之前嘅顧慮,每樣海鮮都唔會話太熟有乾嘅感覺,感覺上每樣都剛剛好,鮑魚亦唔會話蒸唔夠同太熟,好好食,有鮮味,我個人覺得無左蒜蓉粉絲都好好。

咁其實蒸海鮮之前已放了粥底喺下面煮緊,我地叫左佢個招牌榣柱龍躉魚粥鍋,佢係要喺度煮45粉鐘之後,再放龍躉再大火煮陣放蔥芹食得,佢用沙漏計時感覺特別。要等45分鐘,我地食晒啲蒸海鮮時間差不多👍🏻我自己想食豬膶粥所以叫左個豬膶放落去,佢啲豬膶厚厚地要煮耐少少,但是好好食,爽的。食左蒸海鮮併盤已大半飽,個粥底好多,我覺得可以4個人食,真係飽到上心口。之前仲嫌唔夠,叫多左個硯同雞來蒸,眼闊肚窄,好彩唔係好多,同好好食所以都食晒。

喺食上面嘅嘢途中,仲食左刺身🤣佢唔係主打日式放題,但是刺身嘅款式同日式放題一樣多,都新鮮唔錯,大家個胃有空間不防加30蚊叫個刺身👍🏻

稍休一會,要去食雪糕喇~有雪米糍、雪條,咁我揀左榴連雪條,堅推介榴連味有但是唔係話好重有少少椰香,堅好食,唔知出面有無得買呢~

食到攬住個肚走ar~

$285 (Dinner)
2018-06-22 650 views
平時打邊爐食得多,今次就選擇壹蒸鍋系兆萬15樓,呢度飲品任飲種類又多,仲有個醬料區有好多不同的醬料,又有雪條和雪米糍任食。刺身種類又多又新鮮又是任食每枱又送一碟前菜👍海鮮鍋:龍蝦,生蠔,蜆,扇貝,鮑魚,魷魚,蚌,龍躉腩片,蝦🦐等。。。在蒸之前店員幫我們設定時間10分鐘蒸。海鮮龍蝦肉肉質爽口彈牙又鮮甜,扇貝又大隻,蚌又大大隻又清甜又冇沙,龍躉片嫩滑,海鮮上面舖滿粉絲粉絲又索晒海鮮的精華非常鮮甜,食完蒸氣鍋又可以食下面的粥,粥底非常鮮甜美味可口。食完這些海鮮都差不多飽了,蒸海鮮全部都非常新鮮。仲有其他蒸鍋產品選擇。蝦大大隻肉質爽。鮑魚又彈牙。
刺身
刺身種類又多又新鮮又是任食
每枱又送一碟前菜👍
海鮮鍋
仲有其他蒸鍋產品選擇。
蝦大大隻肉質爽。
鮑魚又彈牙。
  • 扇貝
  • 鮑魚
  • 龍蝦
2018-06-21 261 views
今日8:15pm去到,book左8:30pm, 8:30pm才入到去。 蒸海鮮一般, 不算難食, 但又不算好新鮮。之後食蒸品, 呢d真係堅難食,可以的話不要選。再來打邊壚配料,粟米勁甜, 但海蝦都不新鮮。有食雪糕維記的糯米池,正~~~整體是可接受,但不算好好食,因為不夠新鮮!
2018-06-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$219 (Dinner)
2018-06-17 3317 views
經常說要減肥,最終忍不住跟好友來個大解禁,吃了個海鮮鍋😋$229 C餐包刺身、海鮮蒸鍋。刺身、蒸鍋、火鍋食物都是任點任食,還有飲品、雪糕雪條也是自助式任吃。先來一份海鮮拼盤,食材頗新鮮👍🏻有元貝、蠔、蜆、蟶子、中蝦、鮑魚、龍躉魚腩和墨魚圈,另加$60有半隻龍蝦,海鮮上面鋪了蒜蓉和粉絲,曾聽說靠調味的海鮮都是因爲不太新鮮,等待八分鐘後就知道龍與鳳了!結果喜出望外!每款海鮮都很新鮮爽口!平常去吃蒸餾鍋都是每款海鮮等一次,每次2分鐘到10分鐘,然後一頓飯也要吃差不多三小時,但這裡安排八分鐘卻是剛剛好,每一款海鮮都熟了,墨魚圈這類易過靭的也剛熟透而且非常入味👍🏻龍蝦鉗大大隻好肉😋一向對「一穫熟」有點保留的我,這次完全改觀了!對夜收工又想吃蒸海鮮的朋友來說更是一大喜訊!刺身方面有赤蝦、甜蝦、、螺片、三文魚、希靈魚、榮螺、八爪魚等,雖然不是專門吃刺身的地方,但卻不錯👍🏻吃罷刺身和海鮮鍋,其實也滿足了7成。而下面粥底我們選了招牌瑤柱龍躉魚粥鍋,另外隨便點了幾款配料,南瓜、花膠、豬膶放粥底一起煮。多煮10分鐘後,粥底更綿滑更甜,可惜的是吃了兩碗以後,也只有放棄,因為還有蟲草花蒸雞和清酒蒸蜆在等我們。職
經常說要減肥,最終忍不住跟好友來個大解禁,吃了個海鮮鍋😋

$229 C餐包刺身、海鮮蒸鍋。

先來一份海鮮拼盤,食材頗新鮮👍🏻
海鮮拼盤
結果喜出望外!每款海鮮都很新鮮爽口!

吃罷刺身和海鮮鍋,其實也滿足了7成。
招牌瑤柱海躉魚粥鍋

蟲草花蒸雞,清酒蒸蜆
職員會在吃剩的粥底加上湯然後換一個新蒸鍋,再放上要蒸的食材,因為都用小碟罷放的關係,底下的湯不會沾到食物。多等幾分鐘,蒸雞和蒸蜆完成了!雞肉嫩滑,蒸蜆入味😋
高華榴槤雪條

雪糕方面特別要推薦馬來西亞的榴槤雪條,份量小小,味道香濃😋

食物款式多,而份量也不少,多幾個朋友一起吃就可以多試幾款食物。但雖注意有時間限制,10點前時段只有2小時,夜貓子不妨晚點來時間充足可以吃個夠!
2018-06-11
$275 (Dinner)
招牌瑤柱海躉魚粥鍋
蟲草花蒸雞,清酒蒸蜆
高華榴槤雪條
2018-06-12 248 views
今晚放工後男友帶我來一蒸鍋,話呢度有蒸鍋又有火鍋,咁有特色一於去試下我哋七點半黎到,發現呢度都幾旺場。座位都坐得好舒服呢個係火鍋店送嘅小食,我最鍾意係三文魚伴餅。食完個小食當然係出去混下醬啦勁豐富嘅海鮮見到已經好興奮呢個係放喺蒸鍋度蒸嘅,而個底就會係火鍋湯底。全部都鮮味十足,值得推介呢度仲有刺身任食喎,黎到梗係要試吓啦,不過我哋唔係刺身愛好者所以都沒有點很多。Overall 都唔錯食完刺身同蒸鍋,之後係食火鍋啦。我哋揀咗個香茜皮蛋湯底,幾好呀清清地叫咗啲火鍋料真係唔錯喎尤其係肥牛真係一定要叫呢度嘅嘢飲種類都好多,佢仲有一個櫃係專放暖嘅飲品,照顧唔同顧客嘅需要。抵讚接住落嚟就係食甜品有雪米糍雪糕同雪條,今次真係肥肥肥死啦總結: 兩個人食咗五百幾蚊真係抵食到爆,食物嘅質素同餐廳嘅環境絕對會令我下次再幫襯
我哋七點半黎到,發現呢度都幾旺場。座位都坐得好舒服
呢個係火鍋店送嘅小食,我最鍾意係三文魚伴餅。
食完個小食當然係出去混下醬啦
勁豐富嘅海鮮見到已經好興奮
叫咗啲火鍋料真係唔錯喎
尤其係肥牛真係一定要叫
接住落嚟就係食甜品
有雪米糍雪糕同雪條,今次真係肥肥肥死啦

2018-06-07
2018-05-17 1617 views
兆萬出名多食肆,好幾間我都食過了,今日帶 friend 食新野,就係呢間壹蒸鍋了。佢既特色係好大盤的十種八種時令海鮮用蒸籠來煮,然後D精華就會滴落去粥底。咁個粥咪自然好夠鮮甜囉!你睇,盤海鮮都好壯觀架!真係見到都流口水。每個枱面都會有個計時器,蒸十分鐘便食得了。鮑魚,緊緊熟,唔韌又好鮮味。我加左D自製辣醬上去,份外惹味。龍蝦身就啖啖肉,龍蝦頭就爆多膏,都係啱啱好熟,好鮮甜好得噃!元貝夠大隻,又入味,但是煮得耐左少少,影響口感。蟶子都over 左,一般啫⋯⋯其實將不同海鮮放入去一齊蒸,都真係會有此問題,要諗諗點解決喎。蒸蠔多蒜蓉夠肥美,有海水鮮味。食左咁耐,其實呢D只不過係頭盤咋!佢仲會有一張蒸品或配料可以無限追加,食到幾多就睇你個胃有幾大啦!龍蝦頭我留返來煲粥,因為貪佢夠多膏。之後我地就隨便 order 左D牛肉呀、蝦呀、蜆呀、菜呀之類,加曬入去就ok 了。我就整左碗自家制牛肉蠔仔龍蝦粥,十分滿意。飮品同甜品例如雪米糍同雪條都是任食的,埋單二百頭,食足兩個鐘,好滿足。

元貝夠大隻,又入味,但是煮得耐左少少,影響口感。

蒸蠔多蒜蓉夠肥美,有海水鮮味。

食左咁耐,其實呢D只不過係頭盤咋!

2018-05-17 359 views
好耐無去旺角,今日同朋友行街,行到去兆萬附近見到好多人企喺街度宣傳,原來不知不覺間開左咁多唔好種類嘅放題!雖然天氣已經開始熱,但有冷氣嘅情況下亦都無損我哋想打邊爐嘅慾望!見到有間寫住有蒸海鮮加火鍋,我哋二話不說就揀咗呢間喇!我哋食嘅時段係18:30-2130, 想蒸龍蝦所以價錢係每位$229,但只要每位加多$30就可以食埋刺身,我哋今次食豪啲加埋佢,哈哈!第一round先嚟個刺身,有三文魚、甜蝦、蟹棒、魷魚、响螺...全部都好新鮮嘅!正!飲品方面都幾多款式揀,仲有啤酒可以啤啤佢!好貼心咁有個暖櫃放左烏龍茶、綠茶、冬瓜茶等等!一開始先蒸海鮮,枱上面有個鬧鐘方便提醒食得,確保唔會過咗火,好貼心~ 海鮮種類都好多呀!有龍蝦、魷魚、扇貝、鮑魚、蠔、龍躉等等,兩個人就每種兩份!味道好新鮮,尤其係龍蝦好鮮好爽口,好正!蠔仔都好香蠔味!有時有啲地方會怕啲海鮮會有沙,呢度絕對無!叫多咗一轉蒸海鮮,但今次叫啲菜同魚頭試下!仲有叫咗兩隻小龍包,皮薄饀正!裡面係有湯汁嗰隻,本身好想再叫,但怕無時間,所以就下次再食過!哈哈!粥底火鍋點少得另一主角粥底呢?我哋叫咗龍躉粥底!嘩!啖粥入口真係好甜,因為除咗龍躉之外

粥底火鍋點少得另一主角粥底呢?我哋叫咗龍躉粥底!嘩!啖粥入口真係好甜,因為除咗龍躉之外,仲有頭先蒸海鮮啲精華喺入面,我哋兩個每人食左兩碗!

最後叫店員幫我哋加湯,開始打邊爐喇!由於我哋已經食咗好多嘢,所以火鍋配料唔算叫咗好多!有最基本嘅肥牛、羊肉片、响鈴等等!都怕食唔晒,但我哋有盡力唔浪費食物嘅!哈哈!
整體嚟講除咗抵食,食物都係好值得以呢個價錢去食,所以好快已經安排緊下次帶埋屋企人嚟食喇!
  • 海鮮蒸鍋
  • 龍蝦
  • 雪花肥牛肉
2018-05-16 875 views
今日到兆萬搵食,朋友話有人推介佢去果到食火鍋,可惜 full 左要等位。於是我地就轉陣去咗佢樓下食蒸鍋啦。入面隔局都唔錯,夠光猛又唔會逼。二百零蚊就可以叫龍蝦海鮮蒸鍋同刺身,又抵喎!首先叫湯底,食完蒸鍋仲可以打邊爐,兩種食法。蒸鍋上枱時配料係生的,大約要蒸十分鐘。等食的同時,會提供一個日式小食併盤。等大家可以邊食邊等,好貼心。介紹吓個蒸鍋先,佢都都唔野少架,有龍蝦半隻、元貝、蠔、魷魚、鮑魚、蜆、蟶子同埋龍躉。陣容鼎盛,款款都新鮮好味。呢個時候當然要巡吓有乜飲品啦!都幾多選擇,汽水果汁啤酒乜都有,俾我搵到有hite 喎,飲返幾 round 送吓海鮮都唔錯。刺身有呢張,唔貪心叫幾款有 thumb up 既歎吓先。細細碟都幾精緻,仲有冰底keep 住新鮮D。當中最讚係刺身蝦同埋章紅魚,水準之上。食完蒸鍋仲可以任叫配料打邊爐,即刻叫返碟靚牛烚烚佢喇。雖然話係任食,但係D牛肉的質素都唔錯架。甜品有糯米糍同雪條㨂,試左支紫米雪條,幾特別幾好味,唔知出面有冇得賣呢?任食時間限時兩個鐘,其實都夠曬食蒸鍋+打邊爐+甜品 ,一D都唔會趕,仲夠時間可以吹水啤啤佢,幾好。

入面隔局都唔錯,夠光猛又唔會逼。

呢個時候當然要巡吓有乜飲品啦!

2018-05-16 415 views
好耐無食過放題,近呢幾年多左好多放題,尤其兆萬中心地面已經有好多人派傳單!根本唔知邊間好味啲~ 難得今日約左朋友喺旺角行街,佢話同事介紹佢呢間蒸海鮮好抵好正,咁我地就一於去試試先~其實價錢真係好抵,$229已經可以食剌身、蒸海鮮加粥底火鍋任食!而且食物種類都幾多~ 另外我地加左$60食埋龍蝦,真係好期待有驚喜!蒸前蒸後~ 海鮮種類都幾多,有龍蝦、魷魚、扇貝、鮑魚、大蜆、蠔、龍躉、聖子...精粹係放上面既蒜蓉粉絲,好香好入味!每枱都會有個沙漏同計時器,方便計住蒸海鮮嘅時間,唔會過火,呢個安排都幾貼心!海鮮方面的確好新鮮,有我至愛嘅大蜆、帶子、龍蝦、龍躉!大蜆唔會有沙,帶子、鮑魚好有鮮味好淋,龍躉簡直係又淋又好食!我地叫多左一轉海鮮同茄子、蒸豆腐、四季豆、小籠包、魚頭、清酒蜆等等!當中我比較鍾意食蒸豆腐真係好滑,小籠包皮薄、肉燥茄子都不錯!但我地發現時間有限,而蒸海鮮每次都要十分鐘,仲有個粥同火鍋未食!哈哈!所以我地都無再叫第三轉~最後店員加湯喺粥底裡面,就可以開始火鍋,其實我地都飽飽地,所以唔係叫左好多火鍋配料!有响鈴、稻庭烏冬、羊肉片、牛肉片、菜等等!牛肉片我地喺有粥底度食嘅,好有牛肉

最後店員加湯喺粥底裡面,就可以開始火鍋,其實我地都飽飽地,所以唔係叫左好多火鍋配料!有响鈴、稻庭烏冬、羊肉片、牛肉片、菜等等!牛肉片我地喺有粥底度食嘅,好有牛肉味道,令粥更加甜!最後我地飽到連雪榚都無食~哈哈!
整體黎講可以話係好抵食,我地異口同聲話下次同其他朋友聚會都會揀呢度!
2018-05-09 261 views
先前去過兆萬食壹火鍋,今次去到見到有另一間餐廳叫壹蒸鍋,咁不如試下新野。上到去既格局同壹火鍋相似,估計應屬同一集團醬料區有多種唔同類型醬料供選擇,最喜愛XO醬加麻醬來到食蒸氣鍋,最重要睇下食物正唔正喇!海鮮睇落都新鮮,填滿成個盤,好足料呀!之後店員會set timer幫你蒸話咁快7分鐘過去就蒸完,時間掌握得好,海鮮就蒸得又滑又鮮,唔會過生唔會過熟,食落口加蒜蓉粉絲,抵過出面食海鮮喇!食完蒸海鮮就到火鍋環節,大愛依個羊肉片。不過可能會覺得羊味好重,但係我就係中意依種味,而且羊肉較有口感。最後最驚喜係依到有榴連雪條呀!真係萬萬到估唔到食完火鍋仲有我最愛的榴連雪條食。即刻忍唔住係雪櫃力左2支食食完支雪條,成餐勁滿足!2百幾蚊又有蒸鍋同火鍋,抵呀!
上到去既格局同壹火鍋相似,估計應屬同一集團
醬料區有多種唔同類型醬料供選擇,最喜愛XO醬加麻醬

之後店員會set timer幫你蒸

食完支雪條,成餐勁滿足!2百幾蚊又有蒸鍋同火鍋,抵呀!
2018-05-08
$250 (Dinner)
2018-05-06 186 views
訂了枱我們早到,等安排座位。過了訂枱時間,walkin 11人都有枱,我們仲未有枱,向店員查詢情況,店員說我們6人,現在未有枱,因為之前食5:30那輪食客,所有6人枱客人都遲到,所以要等唔知幾時有枱比我們。除非,我們肯坐4人卡位,根本冇可能迫住坐。最後,要我們坐卡位,開摺枱比我們坐。食店都冇要求人客夠鐘離場,當然唔會有位比人客入坐。而且,又話我們book 7:30,突登鑷比我們張枱。其實,我想book 7:00, 但職員話冇,可以book 7:30。所以,我們便book 7:30。其實冇枱可以出聲,唔好浪費人客時間book枱。而且登記侍應態度唔好,把冇位責任推比人客。食物幾好食都冇用,侍應態度這樣,唔會有人想再光顧,或介紹其他人來光顧。