2022-11-01 28 views
今晚約咗朋友行灣仔 行行吓見到有間中菜館 叫做尚夢 見到幾特別 就入去試吓入到去 見到d裝修 好古色古香坐了卡位 看了Menu 我地叫左以下食物1️⃣石榴糖醋咕嚕肉 咕嚕肉一入口酸酸甜甜 好香好脆好入味2️⃣桂花咸魚蓉炒米粉 炒得好香 有咸魚香味 3️⃣香煎龍蠆球 好大件 好香口 龍蠆肉身厚 入口有鮮魚香味 4️⃣自家制糯米糍 5️⃣海底椰燉雞湯 好香海底椰同雞味 飲完感覺好滋潤好補身 經理介紹中午可以$300食私房菜1位而夜晚可以$500食私房菜一位經理帶我哋上一樓 個見到啲裝修好特別 入到房有一間係以十二生肖裝修嘅房間
今晚約咗朋友行灣仔

Type of Meal
Dinner
  • 石榴果乾糖醋咕嚕肉
2022-10-31 73 views
#𝔚𝔞𝔦 𝔠𝔥𝔞𝔦 走入灣仔聽聞有間食中菜好岀色既餐廳,今次終於訂到位黎試下,餐廳係轉角位不顯眼,但座無虛席,入座會問你飲咩茶,茶有別於一般餐廳,佢會用蠟燭係底keep住座熱,而我哋今次叫左香片,茶葉好香好甘今次試左:1-是日燉湯x2 (我覺得必飲!首先好細心用熱力烘熱,令碗湯唔會飲到一半凍曬,今日係椰子🥥燉雞湯,十分清甜零油脂)2-重慶口水雞 半隻份量十分多,夠曬辣!3-桂花咸魚蓉炒米粉米粉炒得好乾身,好爽口,每啖加埋咸魚香味好惹味4-美極香煎龍躉球 上碟以為佢份量會好少,點知有6大件,仲要勁厚身,十分推介5-甜點 👍🏾必食自家製糯米糍(2個)總括嚟講灣仔地段,食物價錢10分合理,而且份量亦不少,有機會同一大班朋友黎,想試埋佢其他特色菜式,睇得岀每道菜師傅都好用心🫰🏻同屋企人/朋友慶祝生日可考慮下💯📍 尚夢・茳煳 (灣仔)灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hon
#𝔚𝔞𝔦 𝔠𝔥𝔞𝔦

今次試左:
1-是日燉湯x2
(我覺得必飲!首先好細心用

2-重慶口水雞 半隻
份量十分多,夠曬辣!

3-桂花咸魚蓉炒米粉
米粉炒得好乾身,好爽口,每啖加埋咸魚香味好惹味

4-美極香煎龍躉球

上碟以為佢份量會好少,點知有6大件,仲要勁厚身,十分推介

5-甜點 👍🏾必食自家製糯米糍(2個)

📍 尚夢・茳煳 (灣仔)
灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted
是日燉湯
桂花咸魚蓉炒米粉
重慶口水雞
美極香煎龍躉球
必食自家製糯米糍
2022-10-31
2022-10-30 37 views
今日同朋友到灣仔食飯,到達餐廳時不需要等位就可以入座。我們叫了兩個小菜,脆皮牛臉肉和美極香煎龍躉球。一個主食,茳煳炒飯。入座就叫了一壺茶,餐廳有提供花茶,我們叫了蝶豆花茶。我是第一次飲這款花茶,味道清香帶少少甘甜。首先上的是湯,湯有乾瑤柱同豬肉等,味道清甜,而且下面有火保持温度。之後上的是炒飯,炒飯有青菜,菜脯和杞子。菜脯甜中帶鹹,炒飯夠鑊氣,飯粒粒分明,不會太濕。再來是牛臉肉,牛臉肉的肉質非常之滑,而且有牛味,外皮酥脆,口感一流。接住係龍躉球,味道鮮甜,肉質都很嫩,入口比較鹹,不過伴飯就剛剛好。最後有一個芝麻糯米糍,是餐廳自家製,內裡滿滿的芝麻,非常香濃。整體而言味道不錯之餘,服務態度好,令我有一個愉快的用餐體驗。
今日同朋友到灣仔食飯,到達餐廳時不需要等位就可以入座。

2022-10-20
$250 (Dinner)
2022-10-30 33 views
放假同朋友去食灣仔區呢間新派中菜。我哋坐低就叫左壺黑杞子茶。顏色都幾濃似蝶豆花味。餐牌都幾古風。羊肚菌燉湯一人一盅, 一面飲一面keep住加熱,保持到湯既好飲溫度。個湯幾好飲桂花咸魚蓉炒米粉 $108桂花清香, 咸魚肉碎都足料,米粉炒得岩岩好。美極香煎龍躉球 $298龍𧄌味道新鮮,口感外脆內軟。脆皮牛臉肉 $98一定要襯熱食,平時好少有牛臉肉食,肉質鮮嫩有牛.味。打卡幾好自家制糯米糍 $38鳯梨酥餡,外層皮薄遲啲放寬堂食人數可以叫一圍朋友一齊食飯格局古風又時尚
放假同朋友去食灣仔區呢間新派中菜。

羊肚菌燉湯
一人一盅, 一面飲一面keep住加熱,保持到湯既好飲溫度。
個湯幾好飲

桂花咸魚蓉炒米粉 $108
桂花清香, 咸魚肉碎都足料,米粉炒得岩岩好。

美極香煎龍躉球 $298
龍𧄌味道新鮮,口感外脆內軟。

香煎龍躉球

脆皮牛臉肉 $98
一定要襯熱食,平時好少有牛臉肉食,肉質鮮嫩有牛.味。

打卡幾好

• 脆皮牛臉肉
  • 黑杞子茶
  • 桂花咸魚蓉粆米粉
2022-10-30 26 views
喺公司附近開咗一間新派嘅中菜,放午飯嘅時候人山人海,所以特登放工等冇咁多人既時候去試吓呢間中菜廳位於灣仔譚臣道,直情係我公司隔離,夜晚唔算太多人,所以可以喺寧靜嘅環境之下食飯,員工嘅態度同埋招待都非常之好,環境乾淨。我哋叫咗一個燉湯呢個燉湯嘅特別之處就係下面會有蠟燭,令到個湯不斷預熱,唔會冷掉。入面有冬瓜瑤柱,再用雞熬製而成。飲落去又清新解渴🤗叫咗一個香煎龍躉球擺法非常之靚!有五至六塊龍躉, 好好食😋佢揸得啱啱好,唔會太重炸粉,入面個龍躉仍然係非常之鮮嫩,下次會再叫😃另外叫咗個茳糊炒飯呢個炒飯嘅特色就係用菜譜、黃瓜🥒、蛋白、杞子炒成。我個人覺得幾啱口味,唔係出面食到嘅味道,有少少家鄉嘅特色🤩奶油津白厚厚嘅奶油加上白菜,有少少似忌廉嘅味道,但係一齊又唔會唔夾,食完真係好飽肚😃最後食咗個即場手打嘅芝麻糯米糍,唔同啲嘅,比較軟滑🥰🥰總結,晚餐同午餐嘅餐牌唔同,晚餐比較高級,同埋正宗,服務我真係覺得好唔錯👍🏻👍🏻

我哋叫咗一個燉湯

叫咗一個香煎龍躉球

另外叫咗個茳糊炒飯

奶油津白

最後食咗個即場手打嘅芝麻糯米糍,唔同啲嘅,比較軟滑🥰🥰

2022-10-30 37 views
Visited for the Cheesy LobsterThe resto's promotion materials emphasize on using 3 kinds of cheese and this is their signature dishYet, the cheesy sauce was way too dry & not creamy enough comparing with Chuk Yuen, the Cheesy #Lobster Master in my mindLobster was not super fresh, bit mushy and not that umamiOther dishes are good yet not stunningThe floor was quite slippy due to the materials chosen and the toilet had a wet floorStaff were not familiar with what wines they are serving

2022-10-30 20 views
媽咪一向鐘意食中菜,聽同事講灣仔呢間中菜館值得一試,於是趁放假就揸車帶媽咪嚟試下,餐廳附近有咪錶停車位,方便揸車嘅朋友。燉湯係杞子淮山雞湯,湯底非常足料,甜而不膩。美極香煎龍躉球 ($298) : 貴為斑魚之王,除咗營養價值非常高之外口感同味道都超級正,所以一直都受到好多人嘅青睞,龍躉肉質非常飽滿,而且散發出絲微嘅香味,真心冇得頂。尚夢終極小炒皇 ($188) : 高級版小炒皇,有別於平日嘅配料,用咗蝦乾、珊瑚蚌、新鮮帶子等矜貴食材,所以食起嚟鮮味十足。

燉湯係杞子淮山雞湯,湯底非常足料,甜而不膩。
《尚夢 • 茳煳》以前每個朋友圈子,每年都會見起碼兩、三次,因為疫情關係變成兩三年先見一次,甚至可能果次係大家最後見面既飯局。今日同3位舊同事到《尚夢 • 茳煳》聚一聚,當然要搵間好既餐廳。一間好既餐廳,除左出品好之外,能夠比顧客有好既體驗相當重要。《尚夢 • 茳煳》係一間新派中菜餐廳,環境相當舒適。一般既中菜餐廳,會採用圓形枱,有時如果人多,圓形枱增加左大家既距離感,而呢一度係採用方形枱,而且枱面闊落,大家傾偈食飯相當舒適,而且呢一度嘅老闆亦都對環境美感有一定嘅要求,所以無論燈光、裝飾,都一一精心考量,而且餐廳總會有擺放老闆嘅珍藏作為裝飾嘅一部份,睇得出老闆係對餐廳放咗好多心機。至於服務方面亦相當細心周到,侍應姐姐經常入嚟加茶執枱,而且經理亦都會詳細介紹菜式,服務相當窩心,仲有另外一點嘅係呢間餐廳係🐶Pet Friendly🐱,所以真係好適合一班朋友帶埋寵物一齊「飯聚」,而今日主要我哋都係聽餐廳經理嘅介紹點菜。(1)荔枝凍蕃茄 ⭐️ 5 ⭐️荔枝汁配去皮車厘茄,清甜味道相當醒胃,作為前菜一絕!(2)海星花膠湯 ⭐️ 5 ⭐️湯品係尚夢 • 茳煳既招牌菜,足料湯清味濃,湯料花膠、瑤柱、羊肚菌
《尚夢 • 茳煳》

(1)荔枝凍蕃茄 ⭐️ 5 ⭐️
荔枝汁配去皮車厘茄,清甜味道相當醒胃,作為前菜一絕!
荔枝凍蕃茄

(2)海星花膠湯 ⭐️ 5 ⭐️
湯品係尚夢 • 茳煳既招牌菜,足料湯清味濃,湯料花膠、瑤柱、羊肚菌、姬松茸及瘦肉,配置埋蠟燭暖爐,冬天相當暖胃!
海星花膠湯

(3)特式蝦多士 ⭐️ 4.5⭐️
蝦多士好多地方都有,做得好唔好,除左睇材料之外,還要睇師傅功夫。蝦多士蝦膠彈牙之餘,呢度既蝦多士既蝦膠讓入麵包中間,令到炸起既口感比起蝦膠鋪面更好,而更重要既係炸起左之後,師傅會用吸油級索左多餘既油,令到蝦多士油而不膩。

特式蝦多士

(4)澳龍三重芝士焗伊面 ⭐️4.5⭐️
面頭有煎過既巴馬臣芝士,煎出芝士香味,配上龍蝦食,多左重芝士既咸香,龍蝦新鮮彈牙。
澳龍三重芝士焗伊面

(5)豆酥銀雪魚⭐️3⭐️
第一次嘗試豆酥,聽經理介紹,豆酥係湖南既一種醬料,用豆酥配銀雪魚用意,係因為香港既銀雪魚都係雪藏,所以配用豆酥去除冰鮮味道,並且能帶起魚既味道。小弟第一次品嘗豆酥,感覺上豆酥油膩而味淡,不及其他菜式。
豆酥銀雪魚

(6)客家鴛鴦菜⭐️4⭐️
鴛鴦菜即係炒梅菜、白菜,炒白菜落左一些辣椒,出品會帶點辣味,經理介紹用辣椒原意係去除白菜草青澀味,同行唔係好食辣既朋友,佢地覺得係比較辣左少少,可以落番少D 辣椒比較好。
客家鴛鴦菜

(7)茳煳炒飯⭐️4⭐️
茳煳炒飯有菜粒、櫻花蝦、咸菜炒成,菜粒增加炒飯口感,飯炒得略為唔夠乾身,較為濕淋。個人口味比較喜好有口感。
茳煳炒飯

(8)滑嘟嘟大良炸鮮奶 ⭐️3⭐️
炸得好,外皮脆,但可能因為下午3點幾,即時係雪櫃拎出黎炸,所以溫度控制有差異,外熱內凍,作為甜點,可以甜多少少。

(9)自家製糯米糍⭐️4⭐️
師傅每日都會用唔同既餡料,而今日係用左平時鳳梨酥嘅餡,而呢個冬瓜蓉餡確食係好食,甜度適中,帶點鳳梨味道,有呢種果香味,增加左味道層次,作為飯局尾聲係不錯既選擇。

自家製糯米糍

一間餐廳好唔好,其中一個角度係你帶你嘅朋友,之後佢地會唔會自己再嚟,而今日三位朋友都相當滿意,佢哋都諗住帶屋企人嚟食,即係話呢間餐廳係一間好既餐廳,茳煳再見!

#尚夢茳煳 #新派中菜 #灣仔 #譚臣道一號
茳煳炒飯
自家製糯米糍
  • 滑嘟嘟大良炸鮮奶
2022-10-29 18 views
同朋友試下呢間新派中菜~好有驚喜食物味道唔錯,環境都幾好,都有好多外面少見嘅食物~我地試左🐑肚菌燉湯,好鮮甜,好好飲,又足料香煎龍躉球好野味,大大舊🐟肉,食落會好滿足😌😌呢個加桂花嘅咸🐟炒米粉真係好特別,外面好少見呢個配搭,出奇地唔會好奇怪,米粉都炒得幾好,配料味道平衡到個脆皮🐂臉肉都好特別,脆皮🐂腩就聽得多,🐂臉肉真係少聽啲,呢個咬落去,外面好脆,裏面啲🐂軟腍腍,唔錯唔錯😋總結:小菜選擇幾多,食物有質素,環境唔錯,服務又幾好👍🏼👍🏼
同朋友試下呢間新派中菜~好有驚喜
食物味道唔錯,環境都幾好,都有好多外面少見嘅食物~
我地試左🐑肚菌燉湯,好鮮甜,好好飲,又足料
香煎龍躉球好野味,大大舊🐟肉,食落會好滿足😌😌

2022-10-29 22 views
難得準時收工,同愛人一起出街食晚飯。之前係灣仔見到呢間中式fine dining想試下。今晚終於可以啦。 餐廳名叫「尚夢茳煳」,好似古裝片。位於灣仔但又隱於一條內街,真係旺中帶靜。門口有排錶位,有張枱可以睇住架車。 餐廳內部裝潢有D新潮中國風,睇得出老闆有心想用新式中餐打出一片江湖。 坐低後,職員招呼週到。開左壺鐵觀音,個茶壺好新式,仲有火熱住。成件事高檔式了。 應職員推介,點了是晚靚湯,「杞子蟲草花燉鷄」。上枱時竟然有火熱住。湯味清甜,入口暖笠笠。正! 點了脆皮牛臉肉。外脆內嫩。配自家汁料,味道更提升。 盬燒黃花魚好香口。黃花魚外皮酥脆,肉質滑嫩。這道菜可以厨師內功深厚。 主食叫了「茳煳炒飯」,這以自己招牌命名的,一定係代表作。炒飯炒得好幹身,不油不膩。配料衹係杞子,甜酸菜和鷄旦。但香味十足,口感一流。係呢間「茳煳」,就好似一個表面平平無奇,但身懷絶技的武林高手。 最後,有個炸鮮奶甜點。外皮也是炸得脆脆的,內里鮮奶滑滑香香。完美的結局!

餐廳名叫「尚夢茳煳」,好似古裝片。

點了脆皮牛臉肉。外脆內嫩。配自家汁料,味道更提升。

• 盬燒黃花魚
  • 茳煳炒飯
  • 滑嘟嘟大良炸鮮奶
2022-10-29 20 views
今晚想食中餐,見呢間尚夢・茳糊裝修好有特式,就入去試試。門口好似酒吧,入面既擺設餐具好有心思。menu 好似武林秘笈,茶壺好別緻,仲有火熱住。我地先點2個燉湯杞子蟲草花燉雞,好清甜,應該無味精,有火熱住,可以慢慢飲。menu 有個特色菜,脆皮牛面肉,未聽過食牛面肉,就叫黎試下。炸得好酥脆,吾會油膩。第一次食牛面肉,好林好有牛味,咁大舊都吾會有根,吾痴牙,幾好味。另外再叫左鹽燒黃花魚,將條黃花魚中間開邊黎燒,外脆內軟,面頭再灑上辣椒粉,份外惹味。主食叫左江湖炒飯,有杞子,帶酸味既醃菜,好開胃,炒得好乾身,飯粒粒分明。甜品係炸鮮奶,鮮奶有椰香帶淡淡既甜味,好好味。題外話,待應好好招呼,不停幫我地加水斟水。👍
今晚想食中餐,見呢間尚夢・茳糊裝修好有特式,就入去試試。
門口好似酒吧,入面既擺設餐具好有心思。

menu 好似武林秘笈,茶壺好別緻,仲有火熱住。

甜品係炸鮮奶,鮮奶有椰香帶淡淡既甜味,好好味。

題外話,待應好好招呼,不停幫我地加水斟水。👍
  • 脆皮牛面肉
2022-10-27 46 views
聽講呢間尚夢剛剛裝修完,上次食晏晝時,聽人講夜晚嘅私房菜係幾好,細佬又約食飯,咁就約黎呢間,唔駛諗。如果你之前都去過呢間餐廳,其實唔係裝修咗好多,不過整體感覺舒適咗,不錯,特別係呢一條街冇乜好坐嘅餐廳。先飲杯茶,佢啲茶葉又唔錯。海鮮湯固定原來係日日set好的,是日個湯係松茸燉雞湯,combination都幾有趣,入口真係有幾濃嘅松茸味,燉雞算滑,幾好食,聞落幾香又有藥材味。偏甜而食落幾脆口嘅香酥陳皮骨係細佬當日幾喜歡嘅菜式,好好送飯,無諗過陳皮加甜味係咁得意。客家鴛鴦菜使用鶴豆,白菜,甜梅菜炒埋一碟,我相信呢個係客家才有的菜式,微辣的感覺,更加適合而家微涼的秋天。點名作茳煳炒飯,炒得剛好,那股鑊氣我幾鍾意,本身其實好想試佢個芝士龍蝦伊麵,但兩個人驚食唔晒所以食炒飯算。自家製糯米糍,芝麻餡幼細,整體實淨有力,自家做嘅甜品來講算幾好。同上次食嘅感覺差唔會太遠,餐廳裝修之後,同上次對比感覺更加好,有機會同客人或者朋友食飯,絕對係一個幾好嘅選擇。

先飲杯茶,佢啲茶葉又唔錯。

2022-10-26 30 views
一個天朗氣清嘅秋日同好朋友嚟到灣仔一間餐廳,聽朋友介紹呢一間餐廳係喺一年前開嘅,咁最近又重新裝修過。地下嗰一層有玻璃窗可以望到出邊街景,而上多層就係比較私密嘅三間房,分為大,中,細三間房,專做私房菜,大嗰間可容納最多12人,午餐價每人300蚊起,晚餐就每人500蚊起,如要享用私房菜,就要預先book定。我哋两人點咗是日燉湯,係“海底椰燉雞湯”,好耐冇試過咁好味嘅燉湯啦,清清甜甜,啖啖滋味滲入喉嚨滲入心👍小菜方面點嘅係“鹽燒黃花魚”和“終極小炒皇” 因為有D肚餓,亦點咗可以飽肚嘅“桂花鹹魚蓉炒米粉”,黃花魚好乾爽好香口好脆口亦都好大條,入邊的魚肉keep到juicy,非常好;小炒皇好高質,有好多脆魚仔,有蝦球,有帶子,好味;米粉係好幼細個隻,唔會太油,两個女仔清晒成碟,老細最後仲送咗芝蔴糯米糍畀我哋做飯後甜品,好好人吖。

比fd叫「雨神」🌧餐餐約食飯唔係打風就落雨~今次都係打風日,好彩冇掛8號🙈🙈朋友食過呢間中菜,話佢主打新派路線👍🏻適逢佢又裝修完,坐得舒服啲,啱曬傾下計食下飯~一坐低見到隔離枱有🐶🐶, 一問之下原來佢地係pet friendly !🦮呢點抵讚👍🏻未見過食中菜嘅可以同寵物一齊~「🥄淮杞燉蟲草花湯」本來其實冇諗住叫湯,不過打風凍凍地,需要啲野暖胃~佢地燉湯keep住有蠟燭喺下邊暖住個湯,咁就幾時飲都可以keep到暖笠笠❤️個湯亦都好足料好香,蟲草花淮杞就可以增強抵抗力~健脾益肺,絕對啱曬依家秋冬飲用👍🏻「🌟🐮自家製醬汁紅燒牛臉肉」呢個係佢地嘅皇牌菜式,試過都覺得一定要必點!聽到「紅燒」原本以為就咁一碟上枱喇~點知原來唔係,佢係紅燒過嘅牛面肉出面再上左一層炸粉~外脆內嫩,入面嘅牛面肉係好嫩好鬆,仲好香肉味~單食已經都好味😋,但配埋個自家製醬汁就更惹味🔥我覺得個醬汁係有喼汁再加照燒汁咁,少少酸但又好濃~就算又炸又肉,但點左汁就唔會覺肥膩,一樣咁開胃~「🍓石榴果乾糖醋咕嚕肉」好靚呀!一幅「🖼咕嚕肉樹畫」~雖然佢本來係一味正餐小菜~但佢嘅調味少酸多甜再加上大量果乾同蜜桃🍑~令到佢更易入口,甜絲絲猶如

比fd叫「雨神」🌧餐餐約食飯唔係打風就落雨~
今次都係打風日,好彩冇掛8號🙈🙈
朋友食過呢間中菜,話佢主打新派路線👍🏻
適逢佢又裝修完,坐得舒服啲,啱曬傾下計食下飯~
呢點抵讚👍🏻未見過食中菜嘅可以同寵物一齊~

「🥄淮杞燉蟲草花湯」
本來其實冇諗住叫湯,不過打風凍凍地,需要啲野暖胃~
個湯亦都好足料好香,蟲草花淮杞就可以增強抵抗力~
健脾益肺,絕對啱曬依家秋冬飲用👍🏻

「🌟🐮自家製醬汁紅燒牛臉肉」
呢個係佢地嘅皇牌菜式,試過都覺得一定要必點!
聽到「紅燒」原本以為就咁一碟上枱喇~
點知原來唔係,佢係紅燒過嘅牛面肉出面再上左一層炸粉~
外脆內嫩,入面嘅牛面肉係好嫩好鬆,仲好香肉味~
單食已經都好味😋,但配埋個自家製醬汁就更惹味🔥
我覺得個醬汁係有喼汁再加照燒汁咁,少少酸但又好濃~
就算又炸又肉,但點左汁就唔會覺肥膩,一樣咁開胃~

「🍓石榴果乾糖醋咕嚕肉」
好靚呀!一幅「🖼咕嚕肉樹畫」~
雖然佢本來係一味正餐小菜~
但佢嘅調味少酸多甜再加上大量果乾同蜜桃🍑~
令到佢更易入口,甜絲絲猶如甜品一樣❤️

「🥢江湖炒飯」
🌟勁高質嘅炒飯!每一粒飯都係閃閃金黃色✨
你以為係就咁用雞蛋炒?一食就知唔係喇~
非常濃郁嘅鹹蛋香,配上其他好似好簡單嘅配菜(甜菜脯、蛋白、杞子同菜心)~
但就係簡單得嚟好夾,鹹香中帶清甜爽脆~
一碗接一碗,「添飯啊唔該!」👍🏻👍🏻

「🥛大良炸鮮奶」
好期待嘅一款甜品,因為我真係好耐未食過好食嘅炸鮮奶~
好多時依家食到嘅唔係入面舊奶仲實,一係就太甜⋯🙈
但佢呢個整得好好👍🏻出面皮薄又夠脆,入面鮮奶軟硬適中,滑嘟嘟又唔甜🤩
其間有客人生日,佢地會用埋好得意嘅貓貓擺設,上面放上呢個炸鮮奶同糯米糍~
吹呢個蠟燭開心過吹蛋糕喇😝😝
  • 江湖炒飯
  • 大良炸鮮奶
2022-10-24 64 views
今日就同雨神嚟到高級私房菜尚夢・茳煳❤️新店裝修後以全新形象示人,環境更舒適,座位更舒服,冷氣更充足,洗手間更雅緻,仲係𝗽𝗲𝘁 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗹𝘆是日飲壽眉最啱配搭今日嘅煎炸油膩,去一去d油脂淮杞燉蟲草花超級分量十足,燉雞都好以嫩滑,蟲草花好香,燉盅下面有蠟燭一直暖住𝗱湯,咁幾時飲都熱辣辣,好細心石榴果乾糖醋咕嚕肉呢一個就係一幅畫,咕嚕肉就好似樹上面嘅果實,今日打風天氣悶熱最啱就係食啲酸酸甜甜嘅咕嚕肉,最鍾意就係食個蜜桃,醒下個胃皇牌菜式:自家製醬汁紅燒牛臉肉外脆內嫰嘅牛面肉,點埋自製醬汁,酸酸甜甜,可以減輕牛肉裏面嘅油膩感江湖炒飯每一粒金黃飯都有鹹蛋黃同埋蛋香,有爽口嘅甜菜脯、蛋白都好多、杞子和菜心!值得一試😋連少食飯既我都食咗4碗🍚滑嘟嘟大良炸鮮奶外脆內軟,炸鮮奶入面甜甜地!入口即𝘀𝗶𝗿咗落喉嚨!好鍾意呢款個甜品!仲見到有客人生日用上貓貓擺設,好細心又得意!

是日飲壽眉最啱配搭今日嘅煎炸油膩,去一去d油脂

皇牌菜式:自家製醬汁紅燒牛臉肉

2022-10-17
$300 (Dinner)