2017-01-11
今晚約咗朋友食晚飯,一向對上海菜情有獨鐘,“上海婆婆”見就見得多啦,試就真係第一次,入到去環境都幾好,d裝修有復古味,d侍應服務都唔錯,上菜速度都幾快。第一道上ge系醉乳鴿,平時醉雞就食得多,今次試下乳鴿,黃酒味非常濃,只乳鴿ge size都幾大,我覺得3個人食都夠,幾有特色。之後叫了黃金炒飯,個飯炒得粒粒分明,夠曬干身,最中意距落咗d鹹蛋黃黎炒,成個飯非常甘香,仲有d蝦仁做配料。宮保雞丁,一道我個人十分中意ge上海菜,距呢度整得夠曬辣,d花生又炒得夠香口,仲要道菜d雞肉都幾多下。特別推薦距個蟹粉小籠包。食得上海菜,小籠包系常識啦。一籠4只小籠包,聞落有淡淡ge蟹黃味,包入面ge湯汁非常多,個皮好薄,正。最後甜品叫了酒釀小丸子,非常香ge花味,小丸子夠曬彈牙。為全餐飯做個完美ending。推薦大家可以試下上海婆婆336。
推薦大家可以試下上海婆婆336。