2021-09-09 162 views
難得朋友嚟office附近,梗係順便一齊食飯啦😆見到呢間台式餐廳評價唔錯就嚟試下😙#麻辣招牌牛三寶 ($88) 😋好味指數:(7.5/10) 可以揀湯/撈,仲有飯﹑刀削麵﹑關廟麵同新竹米粉選擇😆牛三寶姐係牛頸脊﹑牛腱心同牛頰肉,其實我都分唔到邊隻打邊隻,有一款就好似平時啲手切肥牛咁,另外2款一個就淋啲一個就比較有咬口😚份量都算多~我揀咗小辣,就咁睇成碗紅卜卜好似好辣咁,其實都唔算辣,麻味都ok,整體嚟講覺得個湯唔錯😛不過個關廟麵有啲少,食完唔係好夠飽😖
難得朋友嚟office附近,梗係順便一齊食飯啦😆
見到呢間台式餐廳評價唔錯就嚟試下😙

#麻辣招牌牛三寶 ($88)
😋好味指數:(7.5/10)
可以揀湯/撈,仲有飯﹑刀削麵﹑關廟麵同新竹米粉選擇😆
不過個關廟麵有啲少,食完唔係好夠飽😖
2021-09-04 137 views
一經過朗豪坊見到咁多人排隊 就知間野好出名 即刻都跟住排埋一份🤣🤣🤣等位等左大約9個字左右就入到食物叫左個滷肉飯、手撕雞、蛋花湯、蛋餅同埋小食拼盤😍。🍽滷肉飯上面既滷肉好多好足料 飯量亦都好多 2個女仔 sharing岩岩好!🍽蛋餅叫左肉鬆芝士 味道好香 好大舊 抵食之選🤣🍽蛋花湯不過不失 吾會話好咸/好淡 但未去到好好飲🤣🍽小食拼盤拼左鹽酥雞同地瓜 吾厚炸粉 又幾好味😍😍😍😍😍😍珍珠奶茶就Very good 茶香味夠濃 亦吾會好甜 味道啱啱好👍🏻

食物叫左個滷肉飯、手撕雞、蛋花湯、蛋餅同埋小食拼盤😍

🍽蛋餅叫左肉鬆芝士 味道好香 好大舊 抵食之選🤣

🍽蛋花湯不過不失 吾會話好咸/好淡 但未去到好好飲🤣

🍽小食拼盤拼左鹽酥雞同地瓜 吾厚炸粉 又幾好味😍😍😍😍😍😍

2021-08-23 261 views
是日菜單:✧流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 - 招牌特色菜,出面未試過哩個菜式,配搭夠晒驚喜。雖然感覺唔係好match,但食落味道出奇地夾,絕對值得一試!✧台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯 - 飯粒好好咬,係我最愛嘅質感,滷肉味道好食,配埋甜不辣同花枝丸,整體感覺好味道!✧涼拌手撕雞無骨鹽水雞滷肉飯 - 手撕雞夠嫩滑,無骨食落更方便。✧炸蝦餅 - 菜式正常,唔算好特別,但味道不錯。✧愛荔絲之夢 - 荔枝味略嫌不足,幸好配有荔枝肉,感覺稍為改善咗。✧凍珍珠奶茶 - 台式餐廳嚟講,珍珠奶茶味道一般,茶味唔夠香囉,珍珠略嫌較硬,整體有待改善。今次體驗良好,總結嚟講,特色菜值得一試!
是日菜單:

台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯

涼拌手撕雞無骨鹽水雞滷肉飯

涼拌手撕雞無骨鹽水雞滷肉飯

✧炸蝦餅 - 菜式正常,唔算好特別,但味道不錯。

今次體驗良好,總結嚟講,特色菜值得一試!
  • 台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯
  • 涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯
2021-08-20 163 views
建議:舖頭係朗豪坊11樓,天吉屋隔離就甘聽個名以為係食日本野,之後上網睇下有咩好介紹時,發現新奇黃色奶蓋、芝士手抓餅 同埋 招牌牛三寶都好似好吸引 🤤🍜周末下午3點左右去到,等左一陣就有店員出黎安排座位,算坐得幾舒服😌今次試左:▫️招牌麻辣牛三寶 (HK$88)▪️滷肉飯 (大 HK$48)兩樣主食既份量都正常,食完都夠飽 😋而招牌麻辣牛三寶既辣度分左小/中/大辣 可以揀 🌶️ 揀左中辣同牛三寶都幾夾,辣度無想像中甘強烈。餐牌有講到湯底係用美國牛肉 同牛骨,用上72小時烹煮。而牛三寶就包括:牛頸脊、牛頰肉 同牛腱心 🐄 食落唔會太嚡。▫️芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 (2件 HK$45)價錢黎講都算貴,不過因為真係好想試,所以直接落左單 🤪 整體味道唔錯,肉鬆既份量好多。頭個幾啖唔係好食到芝士同雞蛋,食到後尾芝士味先出番黎🧀如果份量多番啲/價錢平啲,下次會Encore。不過唔係太鍾意食芝士既朋友仔,可能會覺得太油膩。▪️脆脆布丁歐蕾奶茶 (HK$35)打算試新奇黃色奶蓋,所以突登叫多杯茶飲。就咁睇名,其實真係分唔到邊啲係有奶蓋🤣 店員話得3️⃣款茶飲有奶蓋:金香芋米、脆脆布丁歐蕾奶茶、抹茶歐蕾熔岩。如果
建議:舖頭係朗豪坊11樓,天吉屋隔離

今次試左:
▫️招牌麻辣牛三寶 (HK$88)
▪️滷肉飯 (大 HK$48)

▫️芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 (2件 HK$45)

▪️脆脆布丁歐蕾奶茶 (HK$35)

店員話得3️⃣款茶飲有奶蓋:金香芋米、脆脆布丁歐蕾奶茶、抹茶歐蕾熔岩。如果其他茶飲想加奶蓋,就另加HK$5。

金香芋米咁岩賣哂,所以最後揀左脆脆布丁。店員話通常奶蓋有3️⃣種口味,不過主要係睇當日廚房整左啲咩🤣 當日黃色既奶蓋係蛋糕味。

奶蓋上面仲用左火槍燒過,飲落口感似焦糖布丁,所以應該係脆脆布丁既意思。飲落口感脆脆地幾得意,不過如果就咁飲奶蓋,無左焦糖面可能就會一般。

奶茶底比較淡,如果想要啲咬口,可以考慮加配料 (HK$5@) 珍珠/仙草/黑糯米/椰果。

2021-08-03 275 views
一個人喺朗豪坊除了food court還有什麼選擇好?行咗好多間食店,見到這間台式店有滷水拼盤(滷蛋、豬耳、豬大腸、豬頸肉、牛腱心、雞翼和雞腎),一於試吓先👇🏽叫咗一碗秘製古法滷水拼盤(小)配刀削麵$75刀削麵配清湯,麵質好煙韌👍🏻;每款餸有2-3件,隻蛋好入味;肉反而有啲乾,要浸下湯先食會好啲;但雞腎和豬耳浸咗湯都係好勒;牛腱心就夠琳,好味!但就無諗過雞翼啲肉可以鞋口😕鴉片黑糖波波奶茶(熱)$33奶茶好香黑糖味,叫咗少糖,甜度剛好,珍珠細細粒略琳,口感可以接受。整體來講刀削麵非常好食😋滷蛋和牛腱心都不錯👍🏻
叫咗一碗秘製古法滷水拼盤(小)配刀削麵$75
鴉片黑糖波波奶茶(熱)$33
整體來講刀削麵非常好食😋滷蛋和牛腱心都不錯👍🏻
秘製古法滷水拼盤刀削麵
刀削麵
秘製古法滷水拼盤
秘製古法滷水拼盤
牛腱心
鴉片黑糖波波奶茶(熱)
2021-07-21
$119 (Lunch)
刀削麵
牛腱心
鴉片黑糖波波奶茶(熱)
2021-07-27 241 views
好耐冇係openrice寫食評,近排悶悶地就開返黎寫行行下朗豪坊好想食台灣菜,發現呢間終於唔洗排隊,就衝左入去我嗌左個甜不辣花枝丸魯肉飯,仲有鴉片黑糖珍珠奶茶第一眼相中既甜不辣花枝丸魯肉飯,份量大之餘(女仔黎講) 仲有非常入味既魯肉加持,墨丸又甜不辣,口感十足, 佢另外仲搭左塊日式小黃瓜,中和返魯肉飯啲肥肉既罪惡感另外就係杯鴉片黑糖珍珠鮮奶,珍珠煲太耐,已經冇咩口感,除左珍珠,成杯同出面買既黑糖珍珠都係一樣,冇咩特別。
好耐冇係openrice寫食評,近排悶悶地就開返黎寫

行行下朗豪坊好想食台灣菜,發現呢間終於唔洗排隊,就衝左入去

我嗌左個甜不辣花枝丸魯肉飯,仲有鴉片黑糖珍珠奶茶

甜不辣墨丸魯肉飯

鴉片黑糖珍珠鮮奶

2021-07-24
$100 (Tea)
甜不辣墨丸魯肉飯
鴉片黑糖珍珠鮮奶
  • 台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯
2021-06-23 459 views
.📍勝麵📍 #饅頭去旺角 #饅頭食台灣菜 手抓餅以前係小編最愛嘅下午茶之選😆,今次係小編第一次試加甜食嘅手抓餅,味覺上都幾新鮮。------------------------------流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 ($42)手抓餅皮薄薄哋,裏面附上咗一隻煎蛋🥚,所以會同時食到蛋香同麵筋香,呢點值得加分👍🏻;外面煎到金黃微微焦脆,但外酥內軟嘅層次唔明顯。內餡方面就有好粘糯嘅麻糬😍,份量多到小編咬一啖另一邊就漏餡,食嗰陣要小心唔好黐到手指。麻糬本身除咗糯米香之外就冇咩味道,同微甜嘅芋泥互相平衡,芋泥原材料味道突出👅,但小編覺得唔夠滑,食到有少少硬硬地嘅顆粒,而且應該加得唔夠多奶,感覺少咗陣香味👀。整體嚟講,我覺得路過可以一試,但再訪機會不大。------------------------------整體評分:7.1/10小編回頭率:6/10
📍勝麵📍 #饅頭去旺角 #饅頭食台灣菜
流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 ($42)

整體嚟講,我覺得路過可以一試,但再訪機會不大。
整體評分:7.1/10
小編回頭率:6/10
2021-05-08 769 views
旺角既店越黎越早閂門, 放工去按個摩再食野選擇好似少左好多, 朋友話食過一次勝面覺得都ok於是我地就坐低左啦😅<人氣精燉牛腱心>望住呢兩張相真係可以玩找不同😂其實兩個麵底唔一樣, 係我影得衰🙇🏻‍♀️上面既係普通麵, 下面係刀削麵🍜我自己比較鍾意刀削麵, 幾煙韌有啲咬口(rip咀嚼肌)🙊我同朋友都想食清淡少少就試唔到咁多款介紹比大家, 另外仲有麻辣同紅燒都係店舖推介, 恕我唔係辣妹唔可以奉陪🙇🏻‍♀️肉有四塊唔係厚切, 但佢勁大塊👐🏻食到最後啲肉唔係幾食得落, 份量真係幾多下😉個湯呢, 都好飲既, 係香既, 偏清淡, 平平啦🤭整體個麵, er...普通啦💁🏻‍♀️<台式酥炸三寶>地瓜條真係晚飯殺手, 食完就飽, 味道幾甜幾好食既😂鹽酥雞就係普通鹽酥雞味, 肉有啲乾, 呢個價錢我會想買繼光香香雞食🙊甜不辣好食既, 不過我有啲私心係自己本身好鍾意食甜不辣, 同埋點整都好難炒車架喎😹我唔太推薦叫呢個三寶, 除非真係好想食甜不辣啦, 因為呢三寶係甜不辣冇得單嗌😡😡<芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅>呢個真係好食既, 但上枱個下我有少少心理唔平衡, 因為成件事好手

人氣精燉牛腱心
人氣精燉牛腱心

<人氣精燉牛腱心>

台式酥炸三寶

<台式酥炸三寶>

芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅

<芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅>
呢個真係好食既, 但上枱個下我有少少心理唔平衡, 因為成件事好手工, 好容易係屋企整得到, 所以性價比唔高🙂會叫有一部分原因係朋友話好好食😂咁食完啲咁邪惡既芝士製品係真係會覺得好正好開心既😂重申一次啦, 佢好食, 但真係唔抵食架下!

雨後玉露/紅棉映雪

<雨後玉露>(青茶)
<紅棉映雪>(金鳳茶王)
兩個一齊講啦, 茶底方面中規中矩啦, 金鳳茶王比青茶茶味會濃啲🍵我自己覺得茶濃會令奶蓋冇咁膩, 加上金鳳茶王唔係到到有得飲, 所以我推薦金鳳茶王多啲既💁🏻‍♀️個奶蓋都幾驚喜既, 黃色既🌝味道都有啲特別, 但我唔係幾識形容, 好似有啲起沙既口感(?!)同埋佢比較杰身, 對我黎講係幾好飲既🙌🏻我見openrice好似冇咩人飲過個奶蓋, 小推薦一下, 想知道其他人點睇呢杯奶蓋😹

我覺得環境坐得舒服既, 我去既時候唔太多人, 同朋友可以慢慢食輕鬆傾下計咁~ 野食就普通, 要慎選一下, 因為我覺得個麵性價比ok既, 份量夠之外, 間店係旺區差唔多啦, 但個手抓餅性價比真係差啲, 心理唔平衡呀🤜🏻♥️🤛🏻最後, 奶蓋值得試🍼👐🏻

Type of Meal
Dinner
芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅
雨後玉露/紅棉映雪
2021-05-06 501 views
因為趕住睇戲所以要黎個速食,咁岩見到呢間冇乜人就衝咗入去😂一打開個餐牌第一個反應係原來台灣菜都可以咁貴架🥲個價錢就黎拍得住春水堂,但份量同質素都唔夠人地好😢可能係地段關係,同埋感覺間餐廳係專做遊客生意😂以後小編想食台灣菜都係食返阿元來了算😌.🫔鮮熬豚骨•豚白肉 $68麵嘅份量極少,豚肉都係得簿簿3至4塊,女仔食都嫌唔夠飽🥲個湯好想營造一種真材實料拗出嚟嘅感覺,小編真係感覺到嘅,不過味道就單調咗啲咁囉🤣呢個價錢食返日式拉麵會開心好多🤨.🫔鹽水雞配拌刀削麵 $68一樣係份量好少,不過呢個拌麵係幾好食嘅😗個刀削麵加咗啲辣汁去撈好開胃,同埋鹽水雞都好入味,雞肉唔會鞋口😋跟餐仲有一個清清地蛋花湯,中和返個辣麵🥳.🫔台式鹽酥雞 $45呢啲炸物間間餐廳都差唔多,冇乜特別要讚或者要彈🤣都係果句,份量偏小但價錢偏貴😇.🍽味道: 3/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 2/5
🫔鮮熬豚骨•豚白肉 $68
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 2/5
2021-05-04 2130 views
「勝面」裡面的限量台灣牛肉麵食品「麻辣招牌牛三寶麵」,雖然食品名稱裡面用上了「麻辣」這個字眼,但是我試飲過「麻辣招牌牛三寶麵」辣味湯底,發現湯底實際辣味感覺,還未至於是我遇過辣味最強烈的「牛肉麵」。至於「勝面」「牛三寶」裡面使用的牛肉部位,主要以「牛頸脊」、「牛頰肉」跟「牛腱心」,依照牛的美式切法,「牛腱」所處的位置,其實就正正在「牛腩」的上方,食「牛腱」好像跟食「牛腩」沒有太大分別。「勝面」的「麻辣招牌牛三寶麵」裡面有一個頗為與別不同的配料,就是有「豆腐」跟「鴨血」。「豆腐」跟「鴨血」都完全吸收湯底裡面的麻辣辣味,甚至比闊條「刀削麵」吸收到更多辣味,口感也很軟腍。至於偏闊的「刀削麵」麵條的實際製成品質感頗為厚身,至於「刀削麵」的實際口感偏向有嚼勁,需要牙齒用力咬斷「刀削麵」,以及嚼爛「刀削麵」麵條。不過我意外發現「勝面」「麻辣招牌牛三寶麵」裡面的牛肉實際外型很像手切的「肥牛肉」,沒有一般台灣牛肉麵食品裡面的牛肉一樣,很多口感軟腍的圓形切片「牛𦟌」。「麻辣招牌牛三寶麵」牛肉口感雖然仍然很軟很腍,但是始終不像「牛𦟌」的外型那麼渾圓,所以對「麻辣招牌牛三寶麵」的「牛肉」感覺有點不習慣。至於

招牌麻辣 · 牛三寳麵

涼拌綜合手撕無骨鹽水雞

至於「勝面」裡面製造的雞肉菜式食品,名稱的實際名稱,叫做「涼拌綜合手撕無骨鹽水雞」,價錢雖然較「涼拌手撕無骨鹽水雞」昂貴二十元,但是卻齊集所有配料,包括「豆腐」、「青瓜」、「雞蛋」和「甜不辣」。

至於「涼拌綜合手撕無骨鹽水雞」裡面的雞肉實際口感十分軟腍,稱得上算是理想的小菜食品選擇,至於味道方面,我起初從「涼拌綜合手撕無骨鹽水雞」裡面食到有點像「麻醬」的甜味,後來才感覺到來自「芥末」的辣味。

由於「勝面」位於大商場的十一樓樓層位置,食客至少需要行兩次通天扶手電梯,然後再徒步向下步行,才能夠找到「勝面」店舖實際位置所在,即使「勝面」位置算是接近港鐵站,但是食客還是需要走頗遠才能夠找到食店。

我本來還想享用「勝面」的手調台灣飲品,實際上其實是「白桃烏龍」,名稱叫做「烈日桃桃」的飲品,但是我對「白桃烏龍」的甜味還有疑惑,擔心飲品實際甜味不似預期,所以最後沒有選擇,或者等到將來有機會再選吧。
2021-04-09
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$178 (Dinner)
招牌麻辣 · 牛三寳麵
  • 招牌麻辣·牛三寳麵
2021-04-27 480 views
.📍勝面📍香港旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖這家店剛開的時候人潮很多就一直沒去吃,這次趁離峰時間嘗了一次,點了個雞肉米粉、滷肉飯跟花枝丸,花枝丸剛炸起的外脆裏Q彈,上面還灑一點椒鹽很涮嘴,飯的表現中規中矩,跟外面賣的平水準,然後米粉有點偏淡,可能要多加點辣會比較好!#foodiblum台式
📍勝面
📍香港旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓25-29號舖

#foodiblum台式
1. 鹽水雞配刀削拌麵😀麵可揀其他麵種 湯麵或者拌麵拌麵係麻辣 汁夠麻 辣度適中 不過可以再鹹d 麵條好彈牙 煮得軟硬適中鹽水雞同台灣夜市食既味道最終有分別佢似普通手撕雞味道 2. 滷肉飯配鹽酥雞👌鹽酥雞比較細粒 食落感覺就好似得炸粉咁個飯既份量好足夠 朋友都食唔曬3. 芋泥麻薯手抓餅😍麻薯超級正 好煙韌而且熱熱地 手抓餅唔夠熱 係得少少暖芋泥應該溝咗椰汁有少少椰汁味而且比較甜但係配合麻薯同手抓餅一齊食嘅時候味道就啱啱好🤤
1. 鹽水雞配刀削拌麵😀

滷肉飯配鹽酥雞
芋泥麻薯手肘餅
芋泥麻薯手肘餅
2021-03-13 573 views
週末番工食lunch,因為趕時間既關係,見到依間台式餐廳款式都幾吸引,又有空位,於是就入去試下。餐廳環境都幾舒服,有卡位坐,而侍應該係台灣人,講國語既。因為想食個快lunch,叫左人氣清燉牛腱心刀削面,加一杯野飲抹茶歐蕾熔岩。一上菜,雖然湯底望落好清,但係牛香味好濃,牛碾4大塊,刀削面份量一般,叫多個小食都得...味道方面,牛腱心係非常好食,肉質鬆化,中間脂肪位入口即溶!清湯既好處係唔會蓋左牛碾既味,刀削面較為厚身,口感煙韌,成碗面都幾有驚喜!至於抹茶歐蕾熔岩,飲落去奶味比較重,好少量既抹茶味,無特登叫少甜但甜度適中,加埋布甸令飲品層次分明,味道都唔錯的。總體黎講,食物同服務質素唔錯,可能開係大商場既關係,性價比底左少少。兩款野加埋盛惠108蚊。同一個價錢同區可以食更高質既野食。
餐廳環境都幾舒服,有卡位坐,而侍應該係台灣人,講國語既。

2021-03-13
2021-03-05 390 views
野食一般平平無其。個白豚肉面 個湯無味 個肉無味 最有味竟然係個面。魯肉飯就不過不失飲品都還可以嘅.______________________________最緊要係個蔥油餅 28蚊得一塊細細塊。 好過去搶!所以千其千其唔好叫蔥油餅!!!!!!!!!!______________________________但如果想食台灣野。 我唔會再黎呢間餐廳。
野食一般平平無其。
個白豚肉面 個湯無味 個肉無味 最有味竟然係個面。
魯肉飯就不過不失
飲品都還可以嘅.

最緊要係個蔥油餅 28蚊得一塊細細塊。 好過去搶!
所以千其千其唔好叫蔥油餅!!!!!!!!!!

但如果想食台灣野。 我唔會再黎呢間餐廳。
2021-03-02 474 views
想讚下個麻辣滷鴨血好正💕好入味味🏻食唔到牛大人食呢個可以頂住舖癮先🤪蒜香台式香腸(原味拼墨魚)墨魚加原味台灣腸幾好食原味腸好重口味🤩但因為咁墨魚腸雖然有好重墨魚味但亦顯得唔夠咸而我偏向鍾意重口味,所以比較鍾意原味腸多啲~涼拌綜合手撕無骨鹽水雞咸水雞唔係好多汁,所以一路食會覺得好乾🙈我食過嘅鹹水雞都會有汁同再咸小小店家落多啲汁會好啲🏻樓面嘅態度好好🥰我叫咗杯飲品要暖既佢仲好細心咁問我要唔要少甜🏻整體我比80分🏻有時間去試下啦🏻
想讚下個麻辣滷鴨血好正💕
好入味味🏻
食唔到牛大人食呢個可以頂住舖癮先🤪
麻辣滷鴨血

蒜香台式香腸(原味拼墨魚)
墨魚加原味台灣腸幾好食
原味腸好重口味🤩
但因為咁墨魚腸雖然有好重墨魚味
但亦顯得唔夠咸
而我偏向鍾意重口味,所以比較鍾意原味腸多啲~
麻辣鴨血,墨魚加原味台灣腸,咸水雞

涼拌綜合手撕無骨鹽水雞
咸水雞唔係好多汁,所以一路食會覺得好乾🙈
我食過嘅鹹水雞都會有汁同再咸小小
店家落多啲汁會好啲🏻

樓面嘅態度好好🥰
我叫咗杯飲品要暖既
佢仲好細心咁問我要唔要少甜🏻

整體我比80分🏻
有時間去試下啦🏻
2021-02-21
$100 (Dinner)
麻辣滷鴨血
麻辣鴨血,墨魚加原味台灣腸,咸水雞