Restaurant: Shoken
Info:

2022-01-27 104 views
荃灣有許多食肆的選擇,但這店是我家第二愛,因為選擇多,可以日式刺身、拉麵、西式飯麵、日式料理、漢堡等等,想食好啲,還可以食燒牛。我叫了豚肉叉燒牛角包伴薯條。當然豚肉不比牛漢堡juicy, 但很香而脆,要有心理準備乾點,但我覺得幾有特色。配牛角包,軟軟的。薯條是粗粗充滿薯蓉的,食到八成已覺得飽了。還可飲汽水,都是$58,很抵哩!不過略嫌盛載食物的木板舊了點,而家也充滿痕跡,可能幾難徹底清潔。老公就叫了四色刺身丼。一送來,已覺得滿足,因為件件刺身都是厚切,而且味道鮮。特別是蝦,鮮甜美味,還有兩隻👍🏻。三文魚厚而肥美,另一款的魚也厚而肉質鮮。帶子雖然只得一粒,但卻不細,飽滿的。刺身顏色吸引,有睇頭,有質素,抵!
2022-01-25
$70 (Lunch)
2022-01-19 370 views
位於荃灣海壩街的「初見」走西日Fusion路線,開業以來一直人氣滿滿大排長龍,簡約日式風格設計,食品嘅賣相都幾吸引,可能時間尚早,冇咩人等,今日終於扚起心肝試吓香草吉列牛賣相吸引,吉列牛份量算多,選用USDA PRIME,色澤近乎紫紅色,可惜食落牛味很淡季節海鮮鍋用龍蝦湯做湯底,可惜冇咩龍蝦味而且偏清淡,海鮮嚟到嘅賣相都唔係咁吸引後記:對「初見」的期望略高,但食品質素平平,有少少失望,不過勝在價錢平,環境都唔錯
位於荃灣海壩街的「初見」走西日Fusion路線,
開業以來一直人氣滿滿大排長龍,
簡約日式風格設計,
食品嘅賣相都幾吸引,
可能時間尚早,冇咩人等,
今日終於扚起心肝試吓

初見香草吉列牛
季節海鮮鍋

香草吉列牛賣相吸引,
吉列牛份量算多,
選用USDA PRIME,
色澤近乎紫紅色,
可惜食落牛味很淡

季節海鮮鍋用龍蝦湯做湯底,
可惜冇咩龍蝦味而且偏清淡,
海鮮嚟到嘅賣相都唔係咁吸引

後記:
對「初見」的期望略高,
但食品質素平平,有少少失望,
不過勝在價錢平,環境都唔錯

$120 (Dinner)
2022-01-08 2713 views
上次經過超多人等候入座,今次晚上6點前去到,已經有幾個人排緊隊🙃 真誇張。準時6點俾人內進,餐廳樓底高,裝修簡約舒適。餐牌以日式料理為主,火鍋、日燒牛、丼飯、拉麵… 仲有漢堡薯條等。💕 初見香草吉列牛 配白飯溏心蛋 $128呢款係大部份枱必點菜式!上枱時石板已加熱,將附上的牛脂肪均勻搽在石板上,再放上包滿香草吉列外皮的牛肉,慢慢燒至合適生熟度。滋滋聲好香🤤 沾埋燒肉汁或鹽,好味道👍🏻 不過就唔係好食到香草味🙊 另外肉量算多,再加上白飯,一定夠飽肚😆💕炸明太子釀雞翼3隻 $58為左明太子而點,但呢個唔推介,不是即炸,食落亦不太特別。💕和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條 $88豬先生話呢個抵食✨牛肉味出,而且佢鐘意日式燒餅汁😛 薯條係厚切薯條,份量頗多。💕 順帶一提。加$35可以升級做套餐,有刺身/沙律➕湯➕飲品。我哋就加左一份刺身➕南瓜湯➕柚子蜜。呢度埋單唔收加一❣️以此食物質素及份量,算是抵食👍🏻 難怪咁多食… 見到鍋物亦都好多人點,價格唔貴,大家可一試✨✨====================推介度:❤️4.5/5CP值:👍🏻4.5/5好味指數:👅4.5/5===============

💕 初見香草吉列牛 配白飯溏心蛋 $128

💕炸明太子釀雞翼3隻 $58
為左明太子而點,但呢個唔推介,不是即炸,食落亦不太特別。

💕和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條 $88

====================

推介度:❤️4.5/5
CP值:👍🏻4.5/5
好味指數:👅4.5/5

====================
2022-01-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 初見香草吉列牛
2022-01-02 5752 views
放假期間當然會出嚟就走而今天去到荃灣拍拖仔!曾經見過報導雜誌有提及這家餐廳,而剛好路過,而且門外亦有很多人在等候,所以便一試!平日也需要等上差不多一個小時,所以要食就下次要趁早!餐廳環境尚算不錯,雖然餐桌在餐廳內不少,但每人的自己空間還是算大的!天氣這麼凍看見鍋物就想試一試,暖一暖身!而且看餐牌價錢不貴,一款才88元,除非本身個人食量大便加錢升級吧!很少餐廳會有獨立包裝餐具,對於疫情底下這個小動作會令人用先是安心很多!而且那些一次性餐具,無論筷子和叉匙羹都是十分厚料!證明餐廳不吝嗇!既然一人一鍋,當然我點上安格斯牛肉鍋,這個火鍋是以味噌湯為做湯底配上白飯,當店員把這個餐放上枱上看見火鍋火喉十足,熊熊烈火,火鍋湯不斷在滾動!安格斯牛肉色澤新鮮紅紅的,看起上來應該很不錯!而不吃牛肉的女友變點上海鮮鍋,湯底是龍蝦湯同樣配飯!龍蝦湯鍋畀我的麵豉湯鍋相對濃,而鮮味很明顯!當然無論是我的味噌鍋或是龍蝦湯,湯底的蔬菜豆腐都是一樣!只是湯的味道和主菜不同!和風紫薯甘栗餅也是我們點上的小吃,味道香甜,經炸過之後更香口,熱辣辣吃你起上嚟十分過癮!

2021-12-30
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2021-12-29 93 views
#初見 💛人生若只如初見☺️☺️好多回憶會浮現上腦☺️☺️所以今次講嘅係位於荃灣嘅黃店💛初見💕店舖裝修好靚 有森林Feel🌴🌴 好多樹枝樹葉做裝飾 仲要以木板就主題🪵🪵所以食落好Chill🥰🥰俾人感覺喺係好舒服嘅地方食飯☺️☺️但要留意嘅係餐廳座位唔係好多🙈🙈大家要早少少去排隊啦 因為每一次小編經過都係好多人排隊‼️‼️所以大家要留意返👀👀好好去懲罰下✨✨安格斯牛肉鍋 $88💰 (7/10)呢款係配味噌湯同白飯🤤🤤 牛肉嘅份量好多 ❤️❤️識落有好香嘅牛肉味 油脂都算平均🤪🤪 用味噌湯去滾 反而令牛肉味突出左 但係又唔會好鹹😋😋 成個湯好香 而且仲有好多嘅配菜😚😚有娃娃菜 冬菇 芋絲 豆腐 同埋金菇😻😻 好彈牙嘅獅子狗 同埋日式魚蛋😽😽 成個感覺好滿足 係呢啲咁凍嘅天氣 食返一個牛肉喎真係好舒服🤟🏻🤟🏻成個人暖晒🤍🤍初見香草吉列牛 $128💰 (7/10)初見香草吉列牛配溏心蛋🥚🍳同白飯🍚溏心蛋凍冰冰好開胃😋😋一啖食落去好滿足🤤🤤而香草吉列牛嘅份量十足✨✨有10幾塊😻😻吉列牛嘅外層有香草包住🌿食落去有淡淡嘅香草味🌿牛肉嘅脂肪比例平均分佈😋😋燒完食落都唔會好油膩🤩🤩仲可以自己揀燒到幾成熟 燒到自己鍾意嘅程度

#初見 💛

安格斯牛肉鍋 $88💰 (7/10)

初見香草吉列牛 $128💰 (7/10)
初見香草吉列牛配溏心蛋🥚🍳同白飯🍚溏心蛋凍冰冰好開胃😋😋一啖食落去好滿足🤤🤤而香草吉列牛嘅份量十足✨✨有10幾塊😻😻吉列牛嘅外層有香草包住🌿食落去有淡淡嘅香草味🌿牛肉嘅脂肪比例平均分佈😋😋燒完食落都唔會好油膩🤩🤩仲可以自己揀燒到幾成熟 燒到自己鍾意嘅程度❤️燒完嘅吉列牛好香好脆 好有牛肉味🐂🐂大家記得放塊牛脂燒熱先啦 咁就一定唔會痴底😻😻而且仲可以配鹽同埋燒汁🧂但係吉列牛就略嫌有啲薄切同少少細塊🤏🏻🤏🏻

睇到呢度嘅大家 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣

初見 (荃灣)
⚜️荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
⏱星期一至日 1200-1600 1800-2200

2021-12-26 83 views
今日同朋友行完愉景新城就嚟附近嘅福來邨後面呢度搵嘢食呢間初見門口都幾多人排隊 裝修又有啲小清新就試下 等左一陣入到去見到大家都食吉烈石燒香草牛 好香份量都好多 可惜我地中午先食完牛扒 就點其他食物 我地要左鱆魚小丸子 豬軟骨拉麵 另外要份和風燒餅汁牛肉漢堡包配薯條加$35就可以有刺身或者沙律配湯同飲品首先拉麵最快嚟到 天氣凍冰冰食個拉麵就已經夠曬暖胃 佢嘅豬軟骨都炆得好入味軟骨部位有咬口 好味轉頭章魚小丸子就煮好 上面嘅柴魚片同埋紫菜令好味程度提升 小丸子外脆內嫩入面熱辣辣 好食之後加配套餐嘅刺身就嚟到喇 夠新鮮又大件飲品我哋就揀咗個花茶 當日係好香嘅玫瑰花茶轉頭看堡包同薯條亦都送上 首先視覺上係非常吸引 粗身熱辣辣嘅薯條 再配埋非常厚身嘅牛漢堡肉 再試下味道 大大個漢堡包咬落去入面嘅醬汁好惹味好啱我口味 漢堡肉好香又夠多汁 呢個漢堡包同薯條份量十足 一個人食真係非常之飽期間餐廳內充滿石燒吉烈香草牛嘅香氣 下次一定要再來
今日同朋友行完愉景新城就嚟附近嘅福來邨後面呢度搵嘢食

轉頭章魚小丸子就煮好 上面嘅柴魚片
同埋紫菜令好味程度提升 小丸子外脆內嫩入面熱辣辣 好食

之後加配套餐嘅刺身就嚟到喇 夠新鮮又大件
飲品我哋就揀咗個花茶 當日係好香嘅玫瑰花茶

期間餐廳內充滿石燒吉烈香草牛嘅香氣 下次一定要再來
2021-12-23 77 views
《初見》位於荃灣海壩街主打西日fusion食物,經過都見到人龍,有人排隊裝修簡約中帶有日式風格今次有D時間, 可以排下隊,試下呢間餐廳我地兩個人叫左三樣野食:初見邪惡炸薯條 ($45)初見香草吉列牛 ($128)季節海鮮鍋配龍蝦湯 ($88)加$5配罐裝汽水(可樂及雪碧)炸薯條好香口,做前菜一流,我地食左呢個薯條先到主菜炸薯條沾上鹹蛋黃醬 十分香脆份量都幾足綠綠的香草味外皮有香脆感 係吉列肉係生既 要自己擺落去燒肉既size厚度剛好 燒到轉色就食 唔好太熟龍蝦湯味道唔係十分濃,淡淡既海鮮味海鮮唔算太新鮮 但都可以接受
《初見》位於荃灣海壩街
主打西日fusion食物,經過都見到人龍,有人排隊
裝修簡約中帶有日式風格
今次有D時間, 可以排下隊,試下呢間餐廳

我地兩個人叫左三樣野食:
初見邪惡炸薯條 ($45)
初見香草吉列牛 ($128)
季節海鮮鍋配龍蝦湯 ($88)
加$5配罐裝汽水(可樂及雪碧)

炸薯條好香口,做前菜一流,我地食左呢個薯條先到主菜
炸薯條沾上鹹蛋黃醬 十分香脆
份量都幾足

綠綠的香草味
外皮有香脆感 係吉列
肉係生既 要自己擺落去燒
肉既size厚度剛好
燒到轉色就食 唔好太熟

龍蝦湯味道唔係十分濃,淡淡既海鮮味
海鮮唔算太新鮮 但都可以接受
2021-12-19
2021-12-20 102 views
經過門口成日都好多人,荃灣區其中一間既出名黃店,難得早左襯未夠7點,仲未洗等位,終於有機會試下~❤️季節海鮮鍋 大蝦+三文魚+蜆肉+魷魚+青口,份量十足既海鮮鍋,配龍蝦湯底好鮮甜~除左海鮮仲有好多野茶+冬菇+蒟蒻,超飽足!🧡咖喱吉列豬扒飯 偏水狀質地既日式咖喱,炸到好薄脆既吉列豬扒,配飯一流~💛玉子小朋友壽司 見到小朋友壽司特登睇下係咩黎,原來係玉子 / 蟹柳 / 蟹籽~為左個系列名而嗌既玉子壽司,味道好甜~價錢唔貴,味道ok 又食得好飽,唔怪得成日都咁多人排隊啦~

價錢唔貴,味道ok 又食得好飽,唔怪得成日都咁多人排隊啦~
2021-12-20
$95 (Dinner)
2021-12-20 72 views
🍁🍄《初見》行經荃灣搵朋友仔,臨走前查探吓呢區有咩正嘢食👀,佢哋話個個荃灣友都知道呢間「初見」日本料理😍!出名d嘢好食😋!價錢親民,CP值又高🤩!好啦!難得入到荃灣,點都要去見識吓嘅😎!未夠黃昏🌆六點,遠遠見到門口,已經企滿人龍排隊等開門😱😱!🎋🍃🎋🌿☘️🌿🌱☘️🌿🪵☘️🌱🪵☘️ 初見香草吉列牛 配飯、溏心蛋 HK$128🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏見住1⃣️0⃣️張枱,1⃣️0⃣️張枱客人都會Order的初見香草吉列牛,小編又點可以執輸丫🥳!😱😱😱吉列牛是以香草🌿綠色做成吉列包圍住條牛🐮的!加上牛的肉質鮮嫩💦,顏色肉脂紋理分明!一綠一紅做成鮮艶奪目嘅對比!初見香草吉列牛係用火爐石燒🔥伴住出場的。客人自己決定燒幾多成熟😋。吉列牛件件厚切😋,啖啖肉!肉汁豐富又滑溜😋👍🏻!不枉咁多Fans咁早就排長龍等食!佢隻溏心雞蛋🥚真係要分享吓!除咗蛋黃流心,蛋🥚味香濃之外,仲有好香嘅滷水香料味😆!☘️安格斯牛肉鍋味噌湯 HK$88 白飯轉烏冬+HK$8🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏店員送餐盤上枱時呀大人嘩😱!咗一聲!估唔到咁大盤安格斯生牛肉😳!而且紋理好靚😍。淥完之後,食落牛味濃,不鞋不靱剛剛好👍🏻!想特別提提佢哋嘅生薑洋
🍁🍄
《初見》

未夠黃昏🌆六點,遠遠見到門口,已經企滿人龍排隊等開門😱😱!

🎋🍃🎋🌿☘️🌿🌱☘️🌿🪵☘️🌱🪵

☘️ 初見香草吉列牛 配飯、溏心蛋 HK$128

☘️安格斯牛肉鍋味噌湯 HK$88
白飯轉烏冬+HK$8
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
想特別提提佢哋嘅生薑洋蔥🧅自家調醬汁🥣,帶有清香生薑味,用嚟點肉真係爽到一個點!

味噌湯鍋🍵用火滾住咁上枱,內裡食材絕不欺場!金菇、蒟蒻、日本魚蛋🍡、豆腐、冬菇🍄、椰菜🥬、紅蘿蔔🥕、獅子狗卷!痴線!d料多到可以就咁送飯都Full😋!

烏冬又係好大碗好大碗😱!本來呀大人話會食唔曬!但因為煙煙靱靱,太有口感,佢食吓食吓咁,結果唔覺唔覺咁食鬼曬成湯碗😂🤣!

☘️ 日式鐵板煎雞軟骨餃子🥟 HK$48
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
煎餃子🥟是以熱石板上枱的,所以除了餃子🥟頂面被廚師👨‍🍳煎到金黃香之外,下面部分也被熱石燒🔥得香香脆脆。加上餡料雞軟骨起的作用,口感脆卜卜,食到嗦嗦聲🤣!👍🏻👍🏻!

🎋🍃🎋🌿☘️🌿🌱☘️🌿🪵☘️🌱🪵

後記:小編食到6:30pm左右,抬高頭已經見到全店滿座😱!除咗初見吉列牛之外,目測Order刺身和日式火鍋的都絕對不少。呀大人話要Book Mark定呢間,下次回頭嘆吓佢哋盤靚刺身

……………..ShopInfo……………
🎏 初見
📭 荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

#SofoodSogoodsochill #初見 #荃灣美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2021-12-16 78 views
今晚收工得閒,約埋朋友一齊食飯,openrice 見到初見都幾受歡迎,但一直未有時間過嚟試試,今晚終於食到啦!Cafe 加日式裝修,個人而言都幾鍾意佢嘅綠色草牆,同頭頂嘅樹枝裝飾,木系感覺強烈,佢上菜用嘅盤都係木盤,幾欣賞佢嘅一致性。 Scan code 點菜,我地兩個人點左 石燒吉列牛,原來有得加38$跟餐!緊係加啦!有刺身、湯、野飲!再點多個龍蝦湯海鮮鍋,又跟埋餐,一樣刺身、湯、野飲!要讚下佢地服務效率超高,職員5 分鐘左右已經上左第一份餐!火紅紅的石燒吉列牛:放上石上面燒一燒兩邊,好快就轉色!聞都聞到好味,食落口外脆內軟,有少少油香!跟餐刺身一個字,新鮮!同埋唔係雪櫃說到死實實嗰種,因為佢唔係好凍,啱啱好溫度,都幾驚喜,有3 種刺身,一樣新鮮火紅紅的龍蝦湯海鮮鍋原來佢啲海鮮都幾豐富,蝦都有四隻,魷魚,三文魚,花甲,青口,個人最喜歡食蝦,有4 隻就滿足晒!湯底濃郁,配合埋啲海鮮都唔錯。跟餐我覺得整體都唔錯,加$38 跟餐一大堆野又食埋刺身真係抵!推介吉列牛!朋友就腌尖啲,話佢啲飯太軟… 我就還好😂

要讚下佢地服務效率超高,職員5 分鐘左右已經上左第一份餐!

火紅紅的石燒吉列牛:

跟餐刺身

火紅紅的龍蝦湯海鮮鍋

跟餐

2021-12-14 91 views
🔥Shoken Herb Cutlet Beef Set ($163)初見香草吉列牛套餐招牌初見香草吉列牛果然名不虛傳,每片牛排被香草麵包糠包裹,增添一種清新香氣。把每片牛肉放上石鍋上考至剛熟,蘸上醬汁和鹽巴,肉質軟嫩有牛味。另外跟餐加配了刺身、西式南瓜湯、和精選花茶,今天是洛神花茶,可以養生一下🌹。🔥Angus Beef Slices with Ramen in Pork Bone Broth ($68)安格斯牛肉•豚骨湯拉麵超大片安格斯牛肉片,加上經典豚骨湯拉麵,還有溫泉蛋,超級溫暖。荃灣一間溫暖舒適日式餐廳。
初見香草吉列牛套餐
[with Rice and Soft Boiled Egg]
[Set upgrade: Sashimi, Pumpkin Soap and Floral Tea]

安格斯牛肉•豚骨湯拉麵

荃灣一間溫暖舒適日式餐廳。
2021-12-12 98 views
初次嚟到初見,未到7點半,餐廳已經滿座,門口亦有好多人,好彩唔算等咗好耐就入到!🥩初見香草吉列牛 配白飯 溏心蛋($128)嚟呢到就係最想試佢嘅吉列牛,結果冇失望✨!外表係香草,幾特別,會食到淡淡嘅香草味🌿。吉列牛每片亦切得平均,可以按自己喜歡嘅生熟程度燒,肉質都好軟嫩,唔韌😋!🍗炸雙拼雞翼(明太子雞翼、芝士餃子雞翼)($68)雞翼上枱熱㷫㷫!燒得啱啱好~明太子雞翼食落會有少少辣,而芝士餃子雞翼嘅芝士味唔算好突出~🦀初見粒粒原隻軟殼蟹反卷($68)雖然佢係小食類,但份量一啲都唔少!食完仲好飽添!每舊飯卷都大大舊~軟殼蟹亦炸得夠脆!最驚喜係除咗飯包住軟殼蟹外,側邊仲有大大個蟹蓋,食多勁多膏!性價比高👍🏻味道:🐈🐈🐈🐈環境:🐈🐈🐈🐈價錢:🐈🐈🐈🐈服務:🐈🐈🐈🐈總分:4/5初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

🥩初見香草吉列牛 配白飯 溏心蛋($128)

🍗炸雙拼雞翼(明太子雞翼、芝士餃子雞翼)($68)

🦀初見粒粒原隻軟殼蟹反卷($68)

味道:🐈🐈🐈🐈
環境:🐈🐈🐈🐈
價錢:🐈🐈🐈🐈
服務:🐈🐈🐈🐈
總分:4/5初見 (荃灣)
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
上次個post俾人del左,今次再補返個故仔,上次同女朋友去完紗廠,之後上OpenRice 搵野食,見到呢間野咁多好評,5點左右去到又有人排緊隊,覺得實冇死啦,入到去坐低,嗌左刺身,香草牛同安格斯牛肉鍋,先講刺身,呢個穩陣既,放心,但香草牛真係世界級大獲,冇味,唔知食緊咩,究竟係咪牛肉黎,未試過食牛食到咁,牛肉鍋又係咁一樣冇味,呢度都係食冷盤算啦…嬲到d牛放晒係度,然後要再搵第二間野食,平時都少入荃灣,而家直頭驚去荃灣食野再中伏…CLS
2021-11-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 刺身
2021-12-07 5474 views
媽媽年紀開始大,抽多了時間帶她到處用餐,這日我們來到福來邨的開飯熱店 「初見」。餐牌內,炸物,刺身,壽司,丼飯,拉面,咖哩飯,石燒牛,火鍋,漢堡包都有,小妹最想食香草吉列牛,而媽媽就想食海鮮鍋,套餐人均只係$100,抵食,係來初見既原因。上次黎食過美國安格斯雪花牛,牛肉入口即溶,令我對初見既燒牛有很深印象。幾抵食既套餐升級,+$35 有刺身+南瓜湯/味增湯+飲品先來一碗南瓜湯暖暖肚~仲有熱柚子蜜,好暖呀!!!刺身每款都新鮮,當中三文魚最肥美。熱石煎魚,小妹覺得比生食更鮮美!石燒香草吉列牛外層沾滿綠色香草既吉列牛,炸過後特別香脆,吉列牛輕燒2 面,入口牛味濃又帶點焦香。可以沾鹽或燒汁食,配白飯,好飽肚 。如果對肉質有更高要求,想入口即溶,燒美國安格斯雪花牛,係唔錯既選擇。季節海鮮鍋配龍蝦湯熱門打邊爐有2 款選擇,安格斯牛肉鍋/海鮮鍋,諗左一輪,決定食海鮮,有魷魚,海蝦,沙白, 青口,蜆肉,三文魚等,仲有好多蔬菜,海鮮食材新鮮,又有龍蝦湯做湯底,唔駛沾醬油都夠味。經過可以一試,性價比幾高既日式料理小店。初見荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖🌛月光太太
媽媽年紀開始大,抽多了時間帶她到處用餐,
這日我們來到福來邨的開飯熱店 「初見」。

餐牌內,炸物,刺身壽司,丼飯,拉面,
咖哩飯,石燒牛,火鍋,漢堡包都有,
小妹最想食香草吉列牛,
而媽媽就想食海鮮鍋,套餐人均只係$100,
抵食,係來初見既原因。

上次黎食過美國安格斯雪花牛,
牛肉入口即溶,
令我對初見既燒牛有很深印象。

幾抵食既套餐升級,+$35
刺身+南瓜湯/味增湯+飲品

先來一碗南瓜湯暖暖肚~

仲有熱柚子蜜,好暖呀!!!

刺身每款都新鮮,當中三文魚最肥美。

熱石煎魚,小妹覺得比生食更鮮美!

石燒香草吉列牛
外層沾滿綠色香草既吉列牛,
炸過後特別香脆,吉列牛輕燒2 面,
入口牛味濃又帶點焦香。

可以沾鹽或燒汁食,配白飯,好飽肚 。

如果對肉質有更高要求,想入口即溶,
燒美國安格斯雪花牛,係唔錯既選擇。

季節海鮮鍋配龍蝦湯
熱門打邊爐有2 款選擇,
安格斯牛肉鍋/海鮮鍋,諗左一輪,
決定食海鮮,有魷魚,海蝦,沙白,
青口,蜆肉,三文魚等,仲有好多蔬菜,
海鮮食材新鮮,又有龍蝦湯做湯底,
唔駛沾醬油都夠味。

經過可以一試,性價比幾高既日式料理小店。

初見
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

🌛月光太太

$130 (Dinner)
  • 季節海鮮鍋配龍蝦湯
2021-12-03 96 views
初見平時均有很多人等位去食的,今晚行日又凍凍的便很想去食佢地既石燒.近乎台台都是點了香草燒牛,看見賣相吸引又多件數,難怪一直都有咁多支持者.我地也不例外啦.此款燒牛不用放在石上太久的,因為都不是太厚身,所以看到肉身轉啡色便可開動了.自己可控制熟度呢個是我愛食石燒既原因,再講佢的餐除了有飯仲有糖心蛋,整體來講是不錯,要點埋佢既醬汁就最配了.另外一碗是豬軟骨拉麵,份量適中,軟骨夠淋,朋友很愛食,連湯底都不放過.

我地也不例外啦.

此款燒牛不用放在石上太久的,因為都不是太厚身,

所以看到肉身轉啡色便可開動了.

自己可控制熟度呢個是我愛食石燒既原因,再講佢

的餐除了有飯仲有糖心蛋,整體來講是不錯,

要點埋佢既醬汁就最配了.

另外一碗是豬軟骨拉麵,份量適中,軟骨夠淋,朋友很

愛食,連湯底都不放過.