Restaurant: Shoken
Info:

2021-11-01 96 views
日式鐵板雞軟骨餃子 $48可以揀炸或煎 我地今次揀左煎~ 煎得好香脆😙非常香口 餃子裏面有切碎左既雞軟骨 所以香脆既餃子皮配雞軟骨碎口感係好豐富😍初見香草吉列牛 $128(轉烏冬+$8)牛肉本身都備淋身 無咩筋 所以都幾好👍🏻 不過唔係好食得出香草既味道🤔 如果每塊都大啲 塊牛短身啲 口感會更加好!安格斯牛肉鍋 $88(轉烏冬+$8)呢個鍋睇個價錢覺得幾抵食, 食完就覺得佢係呢個價😂 全因個鍋大部份都係娃娃菜🥲 都建議大家轉烏冬因為份量都幾大份 😆 牛肉方面就正常 唔會韌 肥瘦適中~轉餐 +$35轉左套餐有刺身小碟同麵豉湯~ 刺身都ok既😙 龍鳳可樂 $12意外地幾好飲🥰 係咸檸同新鮮檸檬配可樂 我幾鍾意 咸甜咸甜既味道❤️

日式鐵板雞軟骨餃子 $48

初見香草吉列牛 $128(轉烏冬+$8)

安格斯牛肉鍋 $88(轉烏冬+$8)

轉餐 +$35
轉左套餐有刺身小碟同麵豉湯~ 刺身都ok既😙

龍鳳可樂 $12
Type of Meal
Dinner
2021-10-28 107 views
平時放工經過都見倒超多人排隊, 之前食過一次都已經超級掛住!今晚居然唔算太長龍就決定非食不可了🤪終於有位啦, 隔離幾枱都食緊吉列牛好香呀,!同埋我朋友第一次來都好驚訝呢度仲有barcode比人自助落單好方便呀👍🏼今晚我地只得2個女仔, 為免食唔哂太浪費所以就只㨂了兩個main!初見香草吉列牛, 加$35就可配埋套餐, 有刺身, 餐湯及白飯, 刺身仲好新鮮唔會有雪味...正😋😋吉列牛切記唔好燒唔耐呀, 每邊20秒就夠啦😎😎樱花蝦海鮮豚骨拉麵, 湯底好鮮味, 入面有大大隻蝦同青口, 上面仲舗左大量樱花蝦!門外仍見有好多人在排隊, 雖然想坐多陣但都係早啲埋單讓張枱比其它客人享用美食😜😜今次只是初見...下次必定再見😉

終於有位啦, 隔離幾枱都食緊吉列牛好香呀,!

吉列牛切記唔好燒唔耐呀, 每邊20秒就夠啦😎😎

😜😜
今次只是初見...下次必定再見😉
  • 南瓜湯
2021-10-27 103 views
月尾手頭緊又想食餐好西,千挑萬選係荃灣搵到間高質平民日本料理😍提提你齊人先比入,約左朋友就記住準時啦😉🐮初見香草吉列牛 $128初見既招牌菜,用左安格斯Prime級既靚牛肉,外面係混合左香草既炸衣🌿,值得一讚炸衣係非常之薄,食落唔會油膩😋做法亦都相當簡單,首先將牛脂肪🧈係熱鐵板上搽好,再逐件把預先切好既吉列牛兩邊煎香,食落香口軟熟,細細塊牛易熟,而且炸衣有香草味🌿😋🍛日式咖哩吉列豬扒飯 $78好抵食既咖哩飯,吉列豬扒相當大塊,咖哩汁一大碗,有薯仔粒同紅蘿蔔,鹹度適中,唔辣,好有日本舖頭既風味🥟日式菜肉餃子 $48餃子上菜既時候連埋熱辣辣鐵板一齊上,真係誠意十足,食落仲有肉汁流出黎☺️除左哩款煎既之外,仲有得㨂炸!

🐮初見香草吉列牛 $128

🍛日式咖哩吉列豬扒飯 $78

🥟日式菜肉餃子 $48
2021-10-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 初見香草吉列牛
📍 初見📍 荃灣 • 海壩街22號華達樓地下F號舖-はじめまして hajimemashite!初次見面,初次來到《初見》,初次品嚐他們好吃又實惠的料理😊讓我也不禁想起跟這晚的同伴初見時的美好時刻🤪-位於荃灣海壩街的《初見》,主打日本菜,也有提供西日fusion食物,例如 { 北海道帶子黑松露意大利飯 } 、 { 火炙海膽帶子黑松露意大利飯 }開業至今儲得不少人的愛,更打入了「OpenRice優秀開飯熱店大賞2021」!🔥-餐廳空間不算很大,這晚就坐滿了食客,而店外也站著數組等候入座的客人{ 吉列牛 } 是這裡的熱門菜式,每桌都有點鍋物/吉列牛,煮食的味道蠻大的🍲🍳採用自助下單,而網上系統也有不同菜式的照片,非常方便跟容易使用~-初見邪惡炸薯條 ($45)這裡的小吃選擇很多,而且很多都很吸引,真的好想把他們全都點來XD可惜我們只有兩個人,還要吃主菜呢~所以只點了這個最邪惡的炸薯條😈炸薯條沾上鹹蛋黃醬,每一條都帶有濃濃的鹹蛋黃香味😍薯條是粗薯,外層炸得不算十分香脆,內裡有薯蓉那軟軟的感覺🥔份量超級大,應該有3-4人份量,CP值超高
📍 初見
📍 荃灣 • 海壩街22號華達樓地下F號舖
はじめまして hajimemashite!
初次見面,初次來到《初見》,初次品嚐他們好吃又實惠的料理😊
讓我也不禁想起跟這晚的同伴初見時的美好時刻🤪
位於荃灣海壩街的《初見》,主打日本菜,也有提供西日fusion食物,例如 { 北海道帶子黑松露意大利飯 }{ 火炙海膽帶子黑松露意大利飯 }
初見邪惡炸薯條 ($45)
炸薯條沾上鹹蛋黃醬,每一條都帶有濃濃的鹹蛋黃香味😍
薯條是粗薯,外層炸得不算十分香脆,內裡有薯蓉那軟軟的感覺🥔
份量超級大,應該有3-4人份量,CP值超高!😜

初見香草吉列牛 ($128)
初見香草吉列牛
整家店充滿著燒肉的味道,每一桌都發出「滋滋」的聲音,超級吸引啊🤩
餐廳把牛扒先輕輕炸過,令外皮酥脆,內裡仍保留鮮嫩🥩
初見香草吉列牛
先把牛脂均勻塗抹在石板上,然後放上牛肉,按個人喜好把牛肉燒至合適的熟度
可以沾燒肉汁或鹽巴作微微的調味🧂
初見香草吉列牛
配白飯跟溏心蛋,我們把白飯以$8升級為 { 味素飯 } ,更加滋味❣️

季節海鮮鍋配龍蝦湯 ($88)
聞到冬天的氣息嗎?🌬
天氣終於(!)轉涼了,終於到了最適合吃火鍋的日子~🍲
這裡的一人火鍋價錢平民,「烚下烚下」最開心😛
這道 { 季節海鮮鍋 } 包含了超多種類的海鮮,例如三文魚、青口、鮮蝦、魷魚、蜆肉等🐟🦐🦑
季節海鮮鍋配龍蝦湯
湯底是 { 龍蝦湯🦞 },味道略淡了一點~
鍋物也有配白飯,我們就以$8改配了 { 烏冬 } 🍜

Menu:
其實已經第二次食😛 主打除左有石燒牛 仲有火鍋同其他日本料理 就連意粉都有~~ 不過黎到都一定係食主打😚.▫初見香草吉列牛 $128 差唔多枱枱都係揀依款😛 最特別應該係綠綠的香草味🌿炸衣 燒完外皮仲食到香脆感~ 吉列牛切得好平均 厚度剛好 我多數都係燒到岩岩轉色就食 有肉感之餘仲帶有嚼勁🤤 仲有岩鹽同醬油可以點 但我覺得唔點都已經好食😚跟餐會配埋溏心蛋同飯 前者都溏得幾入味 我加左$8轉烏冬 都幾大碗 仲有啲粟米粒同蔥花調味~~.▫安格斯牛肉鍋 $88依個真心幾抵嗌 牛牛既份量好多😍 紋路鮮明 油脂都豐富 食落幾有牛香 係滿足既味道😚 我地後來用黎石燒都好唔錯 燒完食落更加juicy😙 同樣地有個疑似味噌醬可以點😛味噌湯底唔會太鹹 仲有好多雜菜同丸子作佐料~ 我地仲加左隻蛋配飯🤭.總結,石燒依間性價比真係幾高 質素都幾好食😚充滿牛香既牛牛們🤤 建議大家好似我地咁一個石燒一個鍋 交叉咁食好唔錯😛 而且鍋物真係好抵 偷偷講 上次食龍蝦湯果個仲正🤭

▫初見香草吉列牛 $128

▫安格斯牛肉鍋 $88

總結,
安格斯牛肉鍋
上次同朋友食完之後覺得唔錯,今次就同男朋友食🤔。汲取上次嘅經驗,我哋今次比較早嚟,所以唔使等位。極度建議大家平日七點前嚟食🤪。初見香草吉列牛 $128加左$35轉餐餐湯只係得一款冇得揀,南瓜湯好濃郁好Creamy😏。刺身就有兩款,三文魚刺身同油甘魚刺身,我又估唔到加$35會有依啲質素既魚生食🤩。新鮮,清甜,肥美!同上次一樣,我地都係揀最平個隻牛肉,食過返尋味,平野都有好野😍。牛肉外邊嘅香草依然係咁脆,燒完塊牛肉之後,咬落外脆內嫩😚。牛肉新鮮,燒嘅時候無出血水。上次加左$8將飯轉烏冬,最後覺得烏冬麻麻,所以今次無轉到,都係要返碗飯好啲😆。野菜豆腐煲 味噌湯配白飯 $58(加$8轉拉麵)一睇餐牌見到有咁多菇就二話不說嗌左個煲,圖與事實相符,真係有蔬菜山🥺!有超級多菇,同埋紹菜,佢哋吸晒啲味增湯,用嚟送飯一流😍。不過因為我哋唔想食兩碗飯,所以加$8轉左拉麵,拉麵比起上次食嘅烏冬好啲啲🤔。我地仲飲左波子汽水 $8埋單$237(無加一)

初見香草吉列牛 $128
加左$35轉餐

野菜豆腐煲 味噌湯配白飯 $58(加$8轉拉麵)

我地仲飲左波子汽水 $8

埋單$237(無加一)
2021-10-05
$120 (Dinner)
.《初見》我自從喺日本試過好好食既石燒牛之後,就愛上咗咁樣食牛!😍 早排已經知荃灣呢間人氣有石燒牛食既餐廳!個名改得好靚同好易記!最近終於食到喇!🍭初見香草吉列牛($128)我一早已經鎖定左佢!🤣 就係見佢外表草綠色好特別!不過牛件比我想像中細🙈 所以燒10秒內已經食得~ 香草食落有少少脆幾香口!同有助增加口感~ 牛就肥瘦均勻,外脆內軟,配白飯一齊食幾唔錯!另外佢仲有粒塘心蛋😍 都好好味!🍭野菜豆腐鍋($58+$35配刺身及花茶) 大家如果想食清清地絕對推介點呢款!成鍋都係菇、菜同豆腐🤣 份量唔少,蔬菜食落鮮嫩,熱辣辣咁食幾好食!佢啲刺身幾厚身同肥美~
《初見》

🍭初見香草吉列牛($128)

🍭野菜豆腐鍋($58+$35配刺身及花茶)
2021-10-18 222 views
一直好想試呢度嘅招牌菜‘初見香草吉列牛’🌿🥩 星期六夜晚七點半攞飛等左半個鐘左右就有位 餐廳用QR code落單 原來吉列牛除左配飯同溏心蛋之外🍚 仲可以選擇配烏冬或者拉麵🍜 我地另外仲叫左個小食 雞軟骨煎餃🥟˜”*°•初見香草吉列牛($128)🌿🥩•°*”˜ 只能夠話同區另一間石燒吉列牛更為出色 雖然佢嘅賣相幾靚 但綠色香草外層煎完變左個硬殼咁 不但食唔到香草味🌿 亦一啲都唔鬆脆 冇吉列嘅感覺 牛肉肉質唔夠軟熟 食唔到牛味 亦唔覺有任何調味 至於拉麵就係超級市場買到一pack三個非常普通嘅貨色 個湯非常淡˜”*°•日式鐵板煎雞軟骨餃子($48/5pcs)🐔🥟•°*”˜ 餃子都係超級市場買到嘅質素 自己煎都好食過佢p.s.最大問題我覺得係佢將用黎搽爐面 生嘅嗰幾粒牛脂肪放喺鹽同醬汁嘅旁邊 然後凍冰冰嘅溏心蛋又放喺生嘅吉列牛旁邊 感覺唔係咁好

˜”*°•初見香草吉列牛($128)🌿🥩•°*”˜

餃子都係超級市場買到嘅質素 自己煎都好食過佢

2021-10-11 128 views
幾次行過都見到條人龍,bookmark 了很久,經過荃灣就試下呢間人氣小店,價錢貼地值得一訪初見香草吉祥牛($128)喺門口已經聞到吉列牛勁香,配合香草而且即炸,放上石燒板上,牛小排肥瘦適中,一啖飯一啖肉,滿足(半熟溏心蛋加分)我地太肚餓($35)升級套餐,包括厚切刺身,飲品,味噌湯,質素不俗安格斯牛肉鍋($88)踏入10月感受到一點秋意,一人火鍋最好不過,驚喜牛肉份量大方,大口吃肉,略清啖,重口味既朋友建議轉地獄湯底—————————————————初見 (荃灣)荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #荃灣美食___🥇Follow @eathkgirls #eathkg

—————————————————

🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-10-07
$150 (Dinner)
  • 安格斯牛肉鍋
2021-10-11 144 views
海壩街有好多美食,繁忙時間要排隊的餐廳比比皆是。在午餐要掙食的時段,見《初見》有位即刻入去食。環境很闊落很靚,坐得很舒服,安安靜靜的環境讓人忘記是趕頭趕命的午餐時間很可惜,食物扣哂分,竟然是茶餐廳質素,咖哩汁浠到好似湯甘,又不夠咖哩味,豬扒又鞋又硬,連外層炸粉都很硬成個午餐,只有環境是值$68。另外 請勿用台上 QR code order,因價錢與餐廳內的不一樣。
海壩街有好多美食,繁忙時間要排隊的餐廳比比皆是。

在午餐要掙食的時段,見《初見》有位即刻入去食。

成個午餐,只有環境是值$68。

咖哩吉列豬扒
2021-10-11 196 views
經過呢間餐廳都排曬長龍坐滿咁濟, 今日時間尚早未係好多人就即刻試下佢地有幾好食😋美國安格斯雪花牛($168)牛肉厚薄適中 放上石燒十幾秒翻邊就食得 油花均勻油脂分佈均匀, 質素都唔錯 而且份量都有成十幾塊 加上店鋪既調味料 將肉味更為升華季節海鮮鍋+白飯($88)因爲揀左石燒牛 所以火鍋就揀左海鮮鍋。湯底係龍蝦湯,海鮮配料有三文魚塊、四隻海蝦、青口、蜆、魷魚等非常豐富, 配上龍蝦湯都幾夾, 如果擺盤再靚少少就perfect刺身+南瓜湯· 升級套餐加$35 南瓜湯味道為濃郁,刺身分別有三文魚同吞拿魚各兩塊,肥美新鮮。整體而言都不錯 今次因同行朋友唔好香草 下次可以再黎試埋吉列燒牛🤭

美國安格斯雪花牛($168)

安格斯石燒牛

季節海鮮鍋+白飯($88)

刺身+南瓜湯· 升級套餐加$35

2021-09-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 板燒雪花牛肉配日式味素飯
十月初,期待已久嘅秋風終於起,心思思想打邊爐。初見青BB嘅香草吉列牛我見個個都食,但當日唔想食咁多肉就無試了,叫咗個一人鍋。呢度連晚市都無加一的,每個人$100有找,抵食༺¸♬•*。;季節海鮮鍋 配白飯 $88龍蝦湯鮮甜但味道較淡,加埋海鮮煮多陣就啱啱好啦。鍋入面嘅配料本身已經非常豐富,有菇類、豆腐、芋絲、獅子狗、娃娃菜、魚肉等,吸哂成鍋海鮮湯嘅精華。海鮮配料有三文魚塊、海蝦、青口、蜆、魷魚等,全部爽口新鮮,完全無雪味,一路加湯落飯到當湯飯食,滿足。;照燒豬軟骨豚骨湯拉麵$68幼身嘅拉麵份量適中,但偏軟身;豬軟骨不俗,醃得入味軟腍,湯底嘅粟米超甜!;升級套餐加 $35刺身絕對有驚喜,三文魚同吞拿魚極厚切,色澤靚仔,肥美鮮甜。南瓜湯濃郁,creamy 又香甜。

;季節海鮮鍋 配白飯 $88

;照燒豬軟骨豚骨湯拉麵$68
照燒豬軟骨豚骨湯拉麵

;升級套餐加 $35
2021-10-04
照燒豬軟骨豚骨湯拉麵
  • 季節海鮮鍋
2021-10-05 101 views
咁啱去開南豐紗廠經過試吓呢間日本餐廳午市餐牌叫咗個特選牛肉烏冬原本諗住$58呢個價錢都冇乜期望但竟然真係有好多塊牛肉而且配料都好足料烏冬就普普通通唔係好特別但係呢個價錢真係好抵食
咁啱去開南豐紗廠
而且配料都好足料
烏冬就普普通通唔係好特別
但係呢個價錢真係好抵食
2021-10-04 143 views
呢間餐廳長期都有人排隊,好似好好食,要試試🤣🔖初見香草吉列牛💰128無諗過原來有咁多塊🙈食完之後真係好滿足啊☺️肉味都算香濃,油脂分布平均,仲有淡淡嘅香草味添🌱自己放喺石板到慢慢燒,想幾熟都可以自己控制啊😚本身係配白飯同溏心蛋,我哋加咗錢升級做味素飯,自然更加好食🤩💫推薦指數: 9/10​🔖季節海鮮鍋💰88呢個海鮮鍋配咗龍蝦湯,濃郁滋味🦞海鮮份量好豐富!有三文魚、青口、蝦肉、連殻大蝦同大量嘅魷魚同蜆肉😍全部都好新鮮,一啲雪味都無😌呢個餐本身係配咗白飯,不過食鍋感覺同烏冬更加夾☺️烏冬大大碗,女仔應該食唔哂🤣整體嚟講性價比好高🙌🏼💫推薦指數: 8/10
呢間餐廳長期都有人排隊,好似好好食,要試試🤣

🔖初見香草吉列牛
💰128
💫推薦指數: 9/10​

🔖季節海鮮鍋
💰88
💫推薦指數: 8/10

2021-10-01 89 views
SHOKENDown for some sizzling beef? Pop by @shokenhk , an eatery that offers not only a fine selection of meats but also a very dynamic experience 🔥〘 Shoken Herbs Cutlet Beef with Rice and Soft Boiled Egg 〙HKD128The star of the show? A generous portion of cutlet beef, sliced into strips to reveal its stunning pinkish middle. With tabletop grills being available at a few places in town, they truly upped their game with those perfect seasonings and quality of beef. Merely elevating the aroma of the
SHOKEN

The star of the show? A generous portion of cutlet beef, sliced into strips to reveal its stunning pinkish middle. With tabletop grills being available at a few places in town, they truly upped their game with those perfect seasonings and quality of beef. Merely elevating the aroma of the beef without overpowering its flavours, the herb addition is genius.

〘 Tofu Vegetables Hot Pot with Miso Soup and Rice 〙HKD58
Shoken also does not fall short of hotpot choices - and any one of these boiling bowls are bound to make the mouth water! Dig into the thoroughly satisfying vegetable pot for a fancy but affordable dose of fibre.

〘 French Fries with Salted Egg Yolk 〙HKD45
The entire menu showcases dishes with splendid value for money, but one has got to try some of their fried dishes! This classic seasoned with salted egg yolk is something you can definitely fit in.

📍SHOKEN 初見
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖