2018-01-08
有冇諗過食台灣野係會主要食蝦?呢間位於太子嘅蝦棧真係充滿特色!佢嘅地理位置較隱蔽,可能冇乜人發現,但係離遠會見到佢有啲魚缸喺店內面,裏邊就係擺滿左鮮蝦。我哋一入到去老闆招呼好周到,睇吓個餐牌覺得餐牌上面好多選擇,但係令我最奇怪嘅係店裏面嘅嘢食唔係全部都係黎自台灣,混合左好多其他國家嘅特色食物,例如日本,可能日本同台灣夠朋友掛。我哋叫咗幾樣嘢食一個係檸檬蝦煲、清炒羽衣甘藍、大腸米粉、黑麻油雞、北寄北、生燒海花螺等,但最難忘都係個甜品,陣間講!先來嘅麻油雞真係好香,明顯係有黑麻油滲透其中,仲有佢雞嘅份量好多,夠晒四個人食,唔同雞嘅部份亦都有齊。之後講下個檸檬蝦煲,老闆話每一個煲會用上300g既新鮮大隻羅氏蝦,亦即係我哋叫嘅大頭蝦,佢個頭真係特別大架成隻蝦睇落去個比例係上身大個下身,佢哋嘅彈跳力都十足,所以食落去都特別有口感,而且佢裏面都滲左好多嘅青檸味係入邊,超好味啱晒我呢啲鍾意酸酸辣辣嘅朋友。最後講埋呢一個甜品南瓜雪糕,真係史無前例咁好食,我朋友本來話唔想食甜野同埋凍野但係都忍唔住破介。佢係用一個完整嘅南瓜,承載着由日本入口嘅雪糕,一睇就知係貴野有雪櫃拎出嚟放上枱面超過10分鐘,都未見到
最後講埋呢一個甜品南瓜雪糕,真係史無前例咁好食,我朋友本來話唔想食甜野同埋凍野但係都忍唔住破介。佢係用一個完整嘅南瓜,承載着由日本入口嘅雪糕,一睇就知係貴野有雪櫃拎出嚟放上枱面超過10分鐘,都未見到佢有溶嘅跡象,即係代表佢嘅保鮮程度都做得非常好。真係太好食啦差啲連裏便嘅南瓜肉都要一併吃呢!
下次一定會再嚟幫襯呢一間小店,支持一下新鮮食物。