自從搬離娘家後,跟妹子吃飯的機會都變得少了!難得今天晚上大家都有空,當然就要找她吃個晚飯看看這個頑皮姑娘最近如何了? 妹子喜歡吃蝦吃貝類,我們就選了在我家附近的這間蝦棧,開業後都還沒有機會吃,今天就一起來試試他的味道!------------------------------◎ 醉雞卷 - $88這個醉雞卷弄得比較實在,肉感很厚,清清的酒味沒有很重,感覺挺清新!每件雞卷上都有顆杞子,賣相挺精美!------------------------------◎ 鹹蛋黃蝦 - $208這個絕對是今晚的主角,終極邪惡的鹹蛋黃跟爽口彈牙的鮮蝦混為一體!鹹蛋黃的油香確實是令人無法抗拒,蛋黃味道香口而且用乾煎的方法令味道也滲入了蝦殼的裡頭,蛋黃香很入味!大蝦的肉質鮮美,蝦頭的膏也相當豐富,啖啖蝦肉的彈牙滋味停留在口!------------------------------◎ 樹子冰菜 - $98冰菜是近年來香港人開始喜歡吃的菜款,但也不是處處都可以吃到。在餐單看到這款菜式也一定要試下這裡的質素吧!同時中和一下剛才的鹹蛋黃蝦帶來的罪惡感。 冰菜是特別的爽口,口感非常清新,而且烹調中加入蒜子令整體
◎ 醉雞卷 - $88

◎ 鹹蛋黃蝦 - $208

◎ 樹子冰菜 - $98
冰菜是近年來香港人開始喜歡吃的菜款,但也不是處處都可以吃到。在餐單看到這款菜式也一定要試下這裡的質素吧!同時中和一下剛才的鹹蛋黃蝦帶來的罪惡感。 冰菜是特別的爽口,口感非常清新,而且烹調中加入蒜子令整體味道跟香味都大大提升,不錯!

◎ 鹽油浸北寄貝 - $128
妹子一進店時就看中了這一個菜式,平時都是冷盤上菜的北寄貝,換換一烹調方法!一鍋六隻大大隻連殼的北寄貝,每隻份量都很足,肉質鮮嫰而且味道超級鮮甜,實在是驚喜無限!
鹽油浸北寄貝

◎ 薄荷柚子梳打 - $38
有美食當然要來點特色飲品,妹子點的這個薄荷柚子梳打味道跟感覺都不錯,有柚子蜜的香也有薄荷的爽快感。
薄荷柚子梳打

◎薄荷菠蘿梳打 - $38
比起妹子的薄荷柚子梳打,我會覺得我這個薄荷菠蘿梳打更加吸引,因為菠蘿的微酸跟梳打的汽泡本來就是天生一對!從小就暗戀薄荷的我,對這杯飲品更情有獨鍾吧!
薄荷菠蘿梳

◎ 蕃薯雪糕  - $68
今天晚飯甜品來一客甜蕃薯!不過咀刁的人總要找些特別的品嚐方法,把她弄成雪糕也不錯?原隻甜薯製作,蕃薯香味十足,變成甜薯蓉雪糕的冰凍口感特別有驚喜。最款算是近來吃的最有feel的甜品吧!
蕃薯雪糕

跟妹子談東談西地說了一個晚上,還好沒有什麼沮喪的事!希望她可以繼續做自己喜歡的事,快樂地過每一天,我這個當哥哥可以做的就是繼續帶你去找好東西吃吧!
2018-01-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
鹽油浸北寄貝
薄荷柚子梳打
薄荷菠蘿梳
  • 薄荷菠蘿梳打
2018-01-20 2229 views
去台灣釣蝦是近幾年到台北必做的事,上年香港也有釣蝦場,想不到香港開了一家專吃大頭蝦的台灣精品菜,如果釣蝦驚一隻都釣唔到的話,黎呢到有經驗多年的師傅為你這店的重點是蝦鍋,這裡有10款有辣有唔辣,食唔辣的話,店員介紹奶油蝦,隨即店員從蝦缸裡取出大頭蝦,每鍋份量是300gms, 所以數量及size是每鍋不同,其後取出的大頭蝦在廚房清洗重點菜未煮好就先點一些前菜生燒海花螺,上檯時一陣聞到花螺的香氣,每一粒都算大粒,由於是生燒,所以花螺殼會好熱,花螺螺肉煙韌,保留原汁原味,只要用手一拉螺肉便走出來,沾上海鮮醬,令味道提升每檯檯面已放上小垃圾桶,把海鮮殼掉下去醉雞卷一客八件,多人享用沒有問題,圓碌碌一卷帶雞皮,酒味濃郁,酒味浸入雞肉內,而面層雞肉亦好爽,每一件雞卷之間有粒一杞子相隔樹子冰菜,冰菜不是太多地方有售,之前吃過的都是當沙律菜吃,但現在把冰菜炒熱吃,又是另一翻風味,冰菜依然好爽脆,充滿水份重點奶油蝦,當晚一鍋6隻大頭蝦,香噴噴,用了大量洋蔥煮成,呈半生熟口感,奶油蝦汁較為杰身,沾在蝦殼上,夾起後一口把多餘的奶油汁吸走將蝦頭及蝦身分開,可見蝦頭有滿滿的橙黃色蝦膏,更可以把整隻蝦肉可拉出,蝦肉

重點菜未煮好就先點一些前菜
生燒海花螺

每檯檯面已放上小垃圾桶,把海鮮殼掉下去

奶油蝦鍋

將蝦頭及蝦身分開,可見蝦頭有滿滿的橙黃色蝦膏,更可以把整隻蝦肉可拉出,蝦肉肉質爽彈新鮮,再沾上鍋中的奶油,美味滿分
蝦膏
奶油蝦

最黎多來一碗魯肉飯,肉醉唔會太肥,唔油但食落口幾香,還有半隻半生熟雞蛋,份量幾大,兩個人share 都可以
魯肉飯

最後,當然點一份甜品,餐牌上的菠蘿雪葩賣完,店員便介紹餐牌上沒有的水蜜桃雪葩,完整一個水蜜桃,入口清甜,好似食緊日本蜜桃一樣,沒有介紹錯
水蜜桃雪葩
2018-01-19
奶油蝦鍋
蝦膏
魯肉飯
水蜜桃雪葩
2018-01-17 652 views
一直想試呢間餐廳好耐,直到今日終於有時間前來光臨。睇餐牌有咁多款蝦都唔知試邊款好,款款都好吸引,最後揀咗鹹蛋黃蝦。當落完order就見到店員喺門口個水缸到撈啲蝦出來,有種西貢食海鮮嘅感覺!比我嘅感覺成件事都好透明均真。一上菜啲鹹蛋黃依然沸騰中,熱油逼晒啲鹹香出來。驟眼望呢度嘅蛋黃蝦同外邊食到嘅唔同,呢度食到嘅似乎油比較多,但蛋黃丁上;外間食嘅咸蛋黃係mash溶去然後黏在蝦殼上,所以永遠都只係個殼有味。可能係有別一般嘅煮法,所以隻隻蝦都入晒味,連蝦頭入面都傳來啖啖咸香。一鍋有七隻蝦左右,隻隻都好飽滿結實,蝦肉好彈牙唔霉,而且好多金黃色嘅膏!二百零蚊,兩個人食份量啱啱好,唔會太膩又夠飽,個人認為如果三個人食嗌兩鍋先夠!係蝦鍋來前叫咗兩款小食:一口豆腐&醉雞卷。豆腐似乎加咗魚肉,所以偏向彈牙口感;亦都略嫌唔熱,呢款的確有少少失望。不過醉雞卷就好好食!酒味好濃,加入冰糖令到酒味更易入口,而且每件都入晒味,雞卷已去骨,present得都好靚。另外再叫咗個清炒羽衣甘藍。第一次食羽衣甘藍,未食前我suppose草青味較濃,原來口感近似豆苗,清甜爽脆,90幾蚊本身我認為有少少貴,但係份量都多,而且上湯
另外再叫咗個清炒羽衣甘藍。第一次食羽衣甘藍,未食前我suppose草青味較濃,原來口感近似豆苗,清甜爽脆,90幾蚊本身我認為有少少貴,但係份量都多,而且上湯底炒出來嘅味道的確並非一般屋企做到,所以呢款值得一試。
食完先喺門口報章得知蝦鍋係台南特色菜式,大廚兼老闆夫婦係台灣人,難怪店裡頭掛滿台灣吊飾。
整體來講,對於鍾意食蝦嘅人呢度的確值得一來,食物本身有質素,店面有格調又清靜,唔駛同人迫,現場所見客人以少婦同OL佔多,所以鍾意坐得舒服,輕輕鬆鬆食下海鮮嘅人不妨可以考慮呢度。
2018-01-11
2018-01-15 63 views
一般餐廳有多種蝦或放題刺身選擇,但價格動輒二三百元左右,對於主打專吃蝦正合我心意,係一間台式主打蝦專門店,能以合理價錢按心水點餐如: (奶油蝦、胡椒蝦、三杯蝦等……)仲有其他台式食材供選擇,對於餐廳把蝦升級對於蝦控之人吸引程度可謂爆燈!七時許我們入座,望落餐牌十分豐富狂玫奶油蝦,坦白講$188元唔平但真係物有所值,大廚預先用洋蔥墊底更可讓食材精華流入蝦籽之內,鍋內有六隻啖啖肉大蝦肉質結實很有驚喜,店員一揭鍋蓋陣陣牛油奶香飄逸而來,每啖juicy滋味,落單後店員會去養殖區生猛捕捉,隨著蝦身紅卜卜火候控制剛好蝦肉鮮甜入口原汁原味突出海鮮味美,讓客人食得安心,定時定候為客人做足準備以奉上,不消片刻己見底。皆因不用顧忌才夠盡興,之後再食醉雞卷清香味醇,雞汁和醉雞汁混合,花鵰淡淡香味醉人又芬芳,肉質不會太韌太老保持濕潤滋補的味道。最後二合為一的生果菠蘿雪葩,原個水果雪葩較有果肉口感、易入口透心、綿滑菠蘿果香清新突出,味道天然飯後完食一流,想試可以到太子食過暢快!
一般餐廳有多種蝦或放題刺身選擇,但價格動輒二三百元左右,對於主打專吃蝦正合我心意,[蝦棧]係一間台式主打蝦專門店,能以合理價錢按心水點餐如: (奶油蝦、胡椒蝦、三杯蝦等……)仲有其他台式食材供選擇,對於餐廳把蝦升級對於蝦控之人吸引程度可謂爆燈!

最後二合為一的生果菠蘿雪葩,原個水果雪葩較有果肉口感、易入口透心、綿滑菠蘿果香清新突出,味道天然飯後完食一流,想試可以到太子[蝦棧]食過暢快!
2018-01-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 雪葩
  • 醉雞卷
2018-01-15 32 views
今次黎到位於旺角的蝦棧,睇個名都知,係食蝦嫁啦^_^蝦蝦十分新鮮,店內設有蝦缸,即叫即拎起蝦去廚房煮。簡約裝修設計,感覺舒適。黑板還有廚師推介,方便點菜。餐牌用彩色打印,還展示食物相片更為吸引。今次點了奶油蝦,真的好味到非常,必叫!奶油汁一分香濃加上洋蔥的甜,配合得剛好。蝦尺寸為中型,有八隻,蝦肉彈牙鮮味。奶油汁甜中帶蝦的鮮汁,令我食左三碗飯。生燒海花螺,燒得夠乾身,令螺味更濃。炸蝦卷,非常香口的做法。意間蝦專門店有十幾款選擇,蝦迷必去。有驚喜

今次黎到位於旺角的蝦棧,
睇個名都知,係食蝦嫁啦^_^

蝦蝦十分新鮮,店內設有蝦缸,
即叫即拎起蝦去廚房煮。

簡約裝修設計,感覺舒適。

黑板還有廚師推介,方便點菜。

餐牌用彩色打印,還展示食物相片更為吸引。

今次點了奶油蝦,真的好味到非常,必叫!

奶油汁一分香濃加上洋蔥的甜,配合得剛好。

蝦尺寸為中型,有八隻,蝦肉彈牙鮮味。
奶油汁甜中帶蝦的鮮汁,令我食左三碗飯。

生燒海花螺,燒得夠乾身,令螺味更濃。

炸蝦卷,非常香口的做法。

意間蝦專門店有十幾款選擇,蝦迷必去。
有驚喜
2018-01-12 27 views
本來我係英國對海鮮係敏感的,除非係好新鮮的,如果晤係就會全身出疹。今次係太子發現左意間蝦棧,門口擺放左大大個蝦缸,真係保証新鮮,所以就決定入去啦!原來都有幾多報導介紹過,原來不少發現好野。店舖晤算好大,但座位寬闊舒適。講得係蝦嘅專門店淨係蝦都有10款選擇。還有其他台式食物提供選擇。今次點左一款蝦煲啦!避風塘蝦,一食愛上,口感香口,味道香辣惹味,夠香脆。又不會死辣,真係食晤停。食完後,身體完全無敏感,証明真的好新鮮。三杯雞,真係有係台灣食到的味道。冬天食特別滋味。一口炸豆腐,炸得夠香口,送酒一流。

本來我係英國對海鮮係敏感的,
除非係好新鮮的,如果晤係就會全身出疹。

今次係太子發現左意間蝦棧,
門口擺放左大大個蝦缸,真係保証新鮮,
所以就決定入去啦!

原來都有幾多報導介紹過,原來不少發現好野。

店舖晤算好大,但座位寬闊舒適。

講得係蝦嘅專門店淨係蝦都有10款選擇。

還有其他台式食物提供選擇。
今次點左一款蝦煲啦!

避風塘蝦,一食愛上,
口感香口,味道香辣惹味,夠香脆。
又不會死辣,真係食晤停。

食完後,身體完全無敏感,証明真的好新鮮。

三杯雞,真係有係台灣食到的味道。
冬天食特別滋味。

一口炸豆腐,炸得夠香口,送酒一流。
2018-01-12 44 views
你一間絕對係食完會即刻想約下一次嘅餐廳。前一同一大班朋友,同行有四位朋友一齊去咗太子道食一間呢排先新開嘅餐廳,深深被傳媒吸引而來。有地鐵站行去餐廳大概10分鐘再有,唔算太難搵。開始講一下食咗啲乜嘢啦!我哋同行有五個人分別識左兩個蝦煲同埋其他幾款小食。每一個蝦煲分別有大概五至七隻蝦,視乎蝦嘅大小,起初以為門口嘅魚缸只係一個裝飾,誰不知我哋點完餐,侍應立即由魚缸裏面撈啲蝦上嚟!超級新鮮!我哋分別叫咗奶油蝦同埋避風塘蝦,那悠哈絕對係整爛嘅焦點,本身那悠哈已經係呢一度嘅招牌熱門菜,食完後絕對令我沒有失望!首先,每一隻蝦嘅下身都幾大姐,加上佢超級新鮮,口感都幾厚實,最終點係一搣開蝦頭,超多超多蝦膏勇出嚟,真係超多!奶油味大概就係香港所講嘅牛油,雖然就咁樣聽落去好似冇乜特別,罪惡咁都幾高,但係客加埋奶油一齊局真係非常之夾,仲可以突出到蝦嘅鮮味!之後就係避風塘蝦煲,呢一個就會有少少辣,如果唔食得辣嘅朋友就唔好叫呢一個啦,呢一個相比起奶油蝦火候更加猛,配料更加豐富,好似將台灣同埋香港嘅嘢合併左一齊!味道比較惹味,同重口味 。超級建議大家要叫埋滷肉飯或者白飯,因為食完所有煲上面嘅蝦之後,仲會剩下左好多嘅
你一間絕對係食完會即刻想約下一次嘅餐廳。
有地鐵站行去餐廳大概10分鐘再有,唔算太難搵。

開始講一下食咗啲乜嘢啦!

超級建議大家要叫埋滷肉飯或者白飯,因為食完所有煲上面嘅蝦之後,仲會剩下左好多嘅蝦汁,呢一啲汁撈埋飯一齊食都超好味,特別係奶油蝦嘅奶油! 我哋滷肉飯同埋白飯都有叫兩樣都好正。

小食方面叫咗醉雞卷,我同一班朋友都好鍾意食醉雞捲,因為入味嘅醉雞係會令人自己都陶醉埋一份,加上可以食到酒嘅香,味道又非常特別,而呢一度嘅醉雞卷我比8分,因為佢做到好入味嘅效果,同埋份量都算適中。

甜品一部份又點可以少得呢?
超驚喜地發現呢一度竟然有椰子雪糕同埋番薯雪糕,其實佢仲有其他唔同味道嘅雪糕筒說吧,但係最後經過激烈嘅討論之下,挑選了你兩位幸運兒。鮮果行椰子雪糕,椰子味超級濃郁,而且好creamy,唔易溶,而番薯雪糕亦都非常驚喜同樣地都係味道好濃郁好似真係食緊一個好凍嘅番薯咁
2018-01-12 99 views
呢排忙住返工,終於有時間約下朋友。今次同朋友黎左呢間到食蝦。超吸引!我超中意食蝦😍呢到環境舒適,座位闊落,好有去左台灣嘅感覺。係門口會見到啲蝦係到游下游下,好新鮮。之後仲發現佢係現場即撈嫁!我地叫左啲小食,有黑椒牛仔骨、一口炸豆腐、醉雞卷。另外叫左兩杯薄荷菠蘿梳打。仲有一個避風塘蝦鍋。黑椒牛仔骨肥瘦適中,肉質嫩滑,一啲都唔嚡😍黑椒味香濃,調味適中,不鹹也不淡。小小辣,食得好滋味😍一口炸豆腐以為係滑豆腐,原來係蜂窩豆腐。好彈牙,炸得好香。炸粉完全唔厚。炸面有啲鹽,配埋啲gip汁,酸酸鹹鹹,好好味😛醉雞卷我覺得係超好味,但朋友覺得太重花雕酒味,麻麻地,可能因為佢唔太飲得酒。但我覺得真係好正。肉質一樣係好嫩滑,花雕酒味重,索晒入肉好入味。成碟菜好香好好味😍薄荷菠蘿梳打真係好好味呀!我地都勁中意飲菠蘿嘅野,呢杯甜甜地配埋梳打真係好解渴。再配埋蝦鍋食,超正。避風塘蝦鍋好香!啲炸蒜同其他炸料好香口。蝦好滑,好多膏,好大隻,好多肉😍完全係抵晒啦!呢間餐廳好乾淨,食物新鮮,價錢便宜,款式又多,好正呀😍完全係一試難忘,一定會再黎呀!!😎
黑椒牛仔骨
一口炸豆腐

薄荷菠蘿梳打

黑椒牛仔骨
一口炸豆腐
薄荷菠蘿梳打
避風塘蝦鍋
今日天氣咁凍,而我竟然約左朋友今日係太子打波,打到8點左右同老婆同波友一齊去左附近呢間蝦棧食晚飯。門口有個好乾淨既魚缸,入面養滿大大隻既大頭蝦,入到去布置得好有置身於台灣既feel,乾淨簡潔舒適望望餐牌,好多選擇,花多眼亂,樣樣都好想食。淨係蝦煲既款式就已經有十多款,麻油蝦,胡椒蝦,奶油蝦,檸檬辣蝦,避風塘蝦等等超多選擇,可以滿足不同人既口味,我地一行4人,擇左個香港限定既避風塘蝦煲同三杯蝦煲,黑麻油雞,雪山火焰焗鮮魚,小食就嗌左滷水雛鴿同醉雞卷!我地仲叫多個四神湯補一補四神湯:聽服務員講話台灣既美美都鐘意飲呢個湯,滋陰養顔,入面用當歸加上中藥材料豬肚豬腸等煲成,火侯十足,飲完個身暖返哂避風塘蝦:蝦係即刻係魚缸撈上泥整,避風塘蝦有小小辣,加上大量既炸蒜,相當惹味,蝦好大隻,多膏多汁,肉質鮮嫩,我仲用炸蒜送飯。近乎俾我送飯食哂,哈哈三杯蝦:三杯既三杯意思,其實就係麻油一杯、米酒一杯、醬油一杯,加上九層塔,蒜片,薑片等再加以調味煮成,蝦同呢個汁既味十分配合,蝦同樣是大大隻,多扭開蝦頭,蝦膏爆出,肉質爽鮮味,口感豐富。三杯既汁同樣送飯一流黑麻油雞:呢個黑麻油雞麻油味極重,未食已經聞到嗰陣麻油

四神湯:

避風塘蝦:

三杯蝦:

黑麻油雞:
呢個黑麻油雞麻油味極重,未食已經聞到嗰陣麻油味,食落味道似足出前一丁麻油味個隻味,本人極喜歡,加上肉質嫩滑,不到5分鐘我地就清左呢個雞

雪山火焰鮮魚相:
呢個魚先不講味道,單係排場已經夠哂
一上枱,服務員就叫我地小心向後少少,當大家都有啲不知所措既時候,服務員話我地知將要為條魚點火,佢係魚上面一倒再倒酒,火燒得熊熊,令魚既溫度要提升令調味料再為鮮魚增加味道,服務員揭開魚既皮,即刻芬香撲鼻,啖啖肉,滑到不得了,再配以秘製既酸辣汁,好食到停不了

滷水雛鴿:
未上枱已經滷水汁撲鼻而來,雖然細細隻,但雛鴿真係好好食,先用滷水汁葉制,再加上師傅獨門既葉料再後炸,皮脆肉嫩,一搣開肉,肉汁流出,美味可口

醉雞卷:
呢個雞卷真係相當出色,滲透住花雕酒既酒香,起哂骨再重新組織卷成一條,啖啖肉,皮同肉既中間仲有一層油脂造成既啫喱,入口不膩

薄荷菠蘿梳打:
飲品叫左薄荷菠蘿梳打,份量都幾大杯,菠蘿味重,不錯。

埋單每人$330,又蝦又雞又魚又大補湯,值了
2018-01-09
$330 (Dinner)
2018-01-11 19 views
這間蝦棧,上次經過已經想吃,終於等到男人有時間陪我去吃。吸引我的就是餐廳外已經看到,極有生氣又大隻的蝦。羽衣甘藍汁配梨汁 $38一坐下來便點了杯餐牌沒有的是日限定羽衣甘藍汁配梨汁,加添了梨汁,少了羽衣甘藍的青澀,多了梨的清甜,很好喝呢。餐牌上除了主打的蝦煲,還有其他小食和主食。醉雞卷 $88送過來已經聞到酒香撲鼻,雞卷捲得夠紮實,雞肉不會太粗糙,入口有淡淡酒香混合杞子香,真的讓人醉了。鹵水拼盤 $98是日廚師推介,包括鹵水大腸、鹵水鳳爪和鹵水牛𦟌。全都鹵得很入味,但不會太鹹。大腸清得很乾淨又有咬感,鹵水鳳爪很爽彈很好咬,牛𦟌夠軟稔。奶油蝦 $188重頭戲當然就是這個蝦煲,奶油汁香氣撲鼻,入口啖啖奶油香,味道鹹淡剛好,內裡的蝦全部也大大隻,肉質紮實有彈性,味道鮮甜,還有蝦膏。配合有大量洋蔥的奶油汁一起吃,口感味道一流。一口炸豆腐 $58看似豆腐,但實際口感像是魚肉豆腐,外層香脆,內裡軟綿中帶彈性,面上有點點椒鹽讓整理更惹味。蒜蓉高麗菜高麗菜除了蒜蓉,還加入了杞子,在蒜香以外加了點點甜。整體水準不錯,可以再去,及試試其他口味的蝦煲。

這間蝦棧,上次經過已經想吃,終於等到男人有時間陪我去吃。

吸引我的就是餐廳外已經看到,極有生氣又大隻的蝦。

羽衣甘藍汁配梨汁 $38

餐牌上除了主打的蝦煲,還有其他小食和主食。

醉雞卷 $88

鹵水拼盤 $98

奶油蝦 $188

一口炸豆腐 $58

蒜蓉高麗菜
高麗菜除了蒜蓉,還加入了杞子,在蒜香以外加了點點甜。

整體水準不錯,可以再去,及試試其他口味的蝦煲。

$300 (Dinner)
2018-01-10 22 views
今日同同事去左食蝦棧,佢嗰位置都幾易搵我哋坐低就叫咗啲小食 ,香煎墨魚黑白卷,佢勁脆口!好好食!仲有貨個小食拼盤,有雲耳,枝豆,糖心蛋!都不錯 醉雞卷,好重酒味,都有好多舊又juicy,因為好肚餓冇影到相我哋叫咗三個蝦煲,椒鹽蝦,奶油蝦,胡椒蝦佢喺魚缸捉啲蝦上嚟,即煮,新鮮蝦!一包有六至八隻,嗰啲蝦都幾大隻,好多蝦膏架!每一窩個味都好出色,我最鍾意食奶油味,勁creamy ah!椒鹽味都好正!甜品我最鍾意食嘅椰子雪糕同埋番薯雪糕,兩個都係原隻上, 勁滑同重味啊!正!

我哋叫咗三個蝦煲,椒鹽蝦,奶油蝦,胡椒蝦
佢喺魚缸捉啲蝦上嚟,即煮,新鮮蝦!
一包有六至八隻,嗰啲蝦都幾大隻,好多蝦膏架!

2018-01-10 1093 views
呢間蝦棧,我地喺附近食火鍋嘅時候都有經過過,因為見到門面幾亮眼,都有八掛睇下食啲咩,今日收工同幾個朋友就過黎食晚飯。餐廳驟眼望落似西餐、cafe裝潢,以白色為主調,木枱水泥地,好光猛,位置唔算好多,店面有點窄,但空間感足,小店格局。平日晚上都大概半滿,靠近裡面就係半開放式嘅廚房,可以隱約見到廚師煮食同聞到食物嘅香氣,抽風不錯,唔會話好大陣味蝦棧主打蝦相關料理,門口位置都有好大個蝦虹,就有啲新鮮嘅大頭蝦。餐牌供應小食,例如滷蛋、醉雞卷、炸豆腐等,各式鍋物唔少得招牌蝦類,有十款左右,例如奶油蝦、椒鹽蝦、三杯蝦、鹹蛋黃蝦等,定價$188/208一鍋,寫到明每鍋係300gms。視乎蝦嘅大小,決定有幾多隻。此外,有麻油雞鍋、麻辣臭豆腐鍋、炒菜,加上主打台式料理,所以都會有啲台灣腸、魯肉飯、滷拼、蔥抓餅等。最低消費每位$150,由於菜式定價中上,應該輕鬆達標。甜品方面有雪糕、雪葩,飲品有汽水、烏龍茶、梳打等,人均大約三百蚊。年紀大左,寧願食得精,好過食得多。醉雞卷 88:一共8件,雞件砌得幾靚,面頭放左粒杞子咁,每件厚度相約,唔會太薄,連埋雞皮。雞肉係揀選冇骨部分,入口紮實,有好濃酒香,喺香港食過

醉雞卷 88:一共8件,雞件砌得幾靚,面頭放左粒杞子咁,每件厚度相約,唔會太薄,連埋雞皮。雞肉係揀選冇骨部分,入口紮實,有好濃酒香,喺香港食過最濃係呢份喇。但可能有啲人會覺得不容易入口,我自己就幾鐘意

滋補四神湯 128:廚師推介,上枱連埋個gas爐,客人可以熱住食。湯嘅份量唔算好多,但四個人足夠,大概五碗湯,入面相當足料,有豬肚、粉腸、當歸等藥膳煲埋,非常滋補,適合女士飲用,特別呢幾日天氣凍,飲完好暖身。粉腸、豬肚入口腍身,清理乾淨,而且份量好多。雖然用左啲藥膳,但不難入口,湯底好清,唔會油膩,個人很喜歡

黑麻油雞 168:主菜以鍋上,價錢略貴,雞件份量唔算好多,稱唔上好肉地,裡面有肉有骨。睇落會覺得難免有點油份,食落就唔會覺得油膩。
雞件已經熟透,唔算嫩滑,但都不老不韌。黑麻油味聞起上黎有一點點,食落雞肉就唔算好入味。可以滾多一陣先食,味道更出。呢麼嘅料理調味唔會好重手,感覺健康

跟住我地點左兩款蝦鍋,分別係三杯蝦、避風塘蝦
三杯蝦 188、避風塘蝦 208:事前我喺網上睇過,當晚大頭蝦嘅size係中至細,兩煲蝦我地都各自有10隻,大有有細。避風塘蝦煲炸蒜好香口,辣椒墊底少少,辣度溫和,容易入口,蒜片撈飯一流。大頭蝦新鮮撈起,蝦頭都有少少膏,蝦身較短,但肉質都肥美、彈牙爽口
作為招牌菜都有一定嘅水準。至於三杯蝦鍋,食落都有香嘅九層塔味,都係簡單用上蒜頭、香料、辣椒製成。同平時食開嘅三杯雞鍋唔同,冇醬汁。雖然蝦殼都沾滿左香菜味,但蝦肉本身就唔係好入味。大頭蝦唔知係咪季節關係,大部分都有好多蝦籽,十隻有一半都有蝦籽~

雪山火焰焗鰂魚 158:原條魚冇打鱗,直接加鹽焗起,上枱後,店員很貼心提醒我地要小心啲火焰,佢會喺魚身加少少火焰效果,幾有gimmick,將個面頭燒一燒,然後好細心,將鹽、同皮揭起,方便食用。鹽焗魚仲配上有少少似食泰國野會附上嘅生蝦汁,有少少辣、有少少酸酸,食前可以再唧啲青檸,會再鮮味啲。魚本身都幾大條,魚肉幾厚,剛剛好熟嘅感覺,食落又嫩又滑。魚靠鹽焗成,冇多加調味,但都十分鮮味。呢個價錢都非常可以,推介

蔥抓餅 28:味道唔錯,份量不少,分成8小件。餅皮薄身,外面酥脆,加少少蔥,唔會有油膩感

滷水鴿 68:

魯肉鮮蝦湯米 68:

薄荷菠蘿梳打:菠蘿味清甜,唔會有糖水感。

菠蘿雪葩 68:食完咁多野,食埋個雪葩啱哂,呢款果味雪葩我之前都有喺其他餐廳食過,菠蘿味同椰子味最好食,味道唔假,唔會太甜

不過剛喺冰櫃拎出黎,要等陣解凍先會食到。

2018-01-09
$300 (Dinner)
之前睇台灣師傅整檸檬大頭蝦🤤已經好想喺屋企小試牛刀~奈何一直未有機會😂今次終於疊埋心水,比隊長B八到間蝦蝦專門店🦐~仲唔把握衝入去試下~ ----------------------呢度有成十款蝦煲~樣樣都非普通款式💁🏻仲有兩款港式限定,避風塘同咸蛋黃~不過搵食兵團最尾都係決定來個奶油蝦🍼~ 蝦蝦極其新鮮,全部都係喺水缸度生猛暢泳🌊上台打開煲蓋,奶油果陣惹咪即刻湧上黎,真係流口水之選🙈食落果然無失望,先係好creamy 的口感,伴隨的是牛油的滑溜完滿,滿滿的填滿口腔😌蝦超級新鮮💦肉質爽口彈牙,蝦頭超級多羔👅真是好正喔!不過份量如果多啲就更好啦~ 小食拼盤木耳好爽脆👍,麻辣味到家~魯肉飯調配的不錯,魯肉汁剛好亦好入味,鮮蝦湯米用的是新竹米粉🍜幼細的米粉吸盡鮮蝦湯的精華,仲有一大隻蝦蝦跟隨,值得一讚~ 飯後甜品當然唔少得🍦~呢度雪糕款好特別,有蕃薯、椰子、南瓜雪糕😳仲要係原隻上!第度真係好少食得到~~南瓜融入奶味更顯整得的香濃,椰子就更不在話下啦😬~ -------------------------好味指數😋:7.5/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:201-400服務態度👨

----------------------

蝦棧
旺角花園街233號偉雄大廈地下
----------------------
2018-01-09 92 views
太子---一個常聽的地方,對於我認知來說就僅僅限於花園街。聽不到在太子不同的小卷內竟然餐廳,酒吧,商店開到琳琅滿目。同樣位於花園街的一小角,有一間以食材為名的小店《蝦棧》!!!!!原來是一間台式料理餐廳主打蝦料理。在門外有大大張招牌料理的美圖,熱愛台灣的我想了一想好像真的沒有食過台式蝦煲,冬天到了,係時候煲一煲了!餐廳內大約只有8-10張枱,座位不多,但好有住家的感覺!色調好溫馨,而且位置夠闊,好有飯堂的感覺而且講到明係台式料理,餐廳內一定有關於台灣的擺設,例如台灣地圖,但呢幅地圖好特別--上面竟然有日文哦哦,原來重有台灣每個地方既古名,我就真係未聽過啦!睇黎可以問問台灣既朋友仔先講返重點,未入門就已經被這蝦缸深深的吸引住了滿滿的大頭蝦,藍藍的冷色調格外漂亮。而且十分大隻&新鮮餐具十分簡潔,好符合餐廳比人既感覺~~------------------------------點餐時間!!!------------------------------十分可惜的一點係我坐的位置完全看不到是日推介,所以與餐牌外的菜式無緣了黑麻油雞($168)麻油雞--一道十分地道的台灣料理,在台灣在家中也會經

講返重點,未入門就已經被這蝦缸深深的吸引住了

滿滿的大頭蝦,藍藍的冷色調格外漂亮。而且十分大隻&新鮮

餐具十分簡潔,好符合餐廳比人既感覺~~
點餐時間!!!

黑麻油雞
黑麻油雞($168)
麻油雞--一道十分地道的台灣料理,在台灣在家中也會經上出現的一道補身補暖的菜式

雖然不是火鍋,但店家還會準備gas爐來保持食物的溫度。
黑麻油雞
雖然見到滿滿的一層油好似好肥甘,其實是麻油,而且十分香
大約有半隻雞的份量,加上杞子,未食都覺得十分暖。
湯底好濃麻油味,與我在台灣食到的十分相似,唯一唔一樣既就係無咩酒味。但都好正

雞肉十分嫩滑無雪味之餘十分入味,抵讚。
兩個人好快就整鍋雞清空了
真係想再叫多鍋~
奶油蝦
奶油蝦($188)
蝦做招牌喎~當然要試試啦。但餐牌上蝦料理就已經有十款,而且重有兩款係香港限定,真係好難揀呀

但係見到網上好多人同老闆都推介奶油蝦,就一於試試啦

值得一提,每鍋蝦大約係300g,所以唔好再問有幾多隻啦
(大約6-8隻)
奶油蝦
講到明係大頭蝦一定會係頭大身細啦,而且重點係個頭,蝦肉只有細細一啖度。
奶油蝦
基本上每隻蝦都會有好多橙黃色的膏好香甜完全唔會苦。
奶油蝦
而且蝦本身都好乾淨,每隻都挑好左腸,唔怕會食到沙。
奶油蝦
醬汁會用了純牛油去煮好香奶油味。鍋內有好多洋蔥煮到好入味可以配蝦食,但就甘食會有點兒膩,如果有麵包可以點奶油食就好了,唔洗浪費。事後老闆都有好細心同我地講解奶油蝦偏膩是正常的。

生燒海花螺
生燒海花螺($138)
對於花螺情有獨鍾的友人,對於生燒就做法十分期待,但是失望了。
生燒海花螺
份量雖多,但未至於值得取價$138.
生燒海花螺
食落似一般白烚的一樣沒有想像中的''燒''味,肉質都算彈牙,而且十分乾淨。但沒有任何味道,全靠附上的醬料。
而這碟黑黑的類似醬油膏但食落又似甜醬的醬偏鹹,所以唔好點太多。
羽衣甘藍
羽衣甘藍($98)
羽衣甘藍汁就聽過,食就真係未食過啦。而且$98一碟實在有點兒貴,但為了嚐鮮,就決定試一試。
一上枱就聞到好香蒜蓉味,菜既口感我好鍾意,雖然係比較鞋口,但係菜味愈食愈出,而且份量都好多。
羽衣甘藍

雖然你普通的炒法,但卻另有一番風味,今次過後,我想如果有日係街市見到我都會買返屋企自己炒

南瓜雪糕

南瓜雪糕($68)
甜品款式都好多,所有有啲心大心細唔知揀咩好。但係南瓜始終比較吸引我,而且造型小巧可愛,岩哂我

南瓜雪糕

小南瓜得返個殼,見到滿滿既雪糕就好開心,而且匙羹係太陽花好可愛。
但原來唔單止得個樣,對付雪硬左既雪糕都有一手,好易撩到
南瓜雪糕

講返味道啦,南瓜味唔重,好難食得出。但好香奶味而且夠甜無任何化學味,唔錯。
份量好多,好似一直食都未到底甘。但影相呃like就夠哂了

價錢就有點偏貴,但味道值得再次光臨
南瓜雪糕
試左佢嘅檸檬辣蝦。一上枱,未食,已經比佢外表吸引!蝦頭向入,尾部向出整齊咁排列,蝦與蝦之間夾雜着3-5個青檸角。蝦背已預先被切開兩邊,食起黎好方便呀!細問下先知啲蝦產自越南,叫羅氏蝦,即係我地成日講嘅瀬尿蝦。蝦食落好香口,睇到佢用左蒜,食食下又覺得辣辣地,原來加左紫天椒黎煮。辣味恰到好處,唔會辣到你食唔落,而係少少咁刺激你味蕾。青檸嘅酸帶出蝦嘅鮮,好食到停唔到口,忍唔住食完一隻又一隻呀!不知不覺食完,覺得唔夠喉添!當我同朋友七嘴八舌咁討論每人食左幾多隻蝦嘅時候,店員忍唔住話我地知蝦嘅數量唔係以隻黎計算,而係安重量計算,一煲約有300g的蝦。店員重指住門口嘅魚缸,魚缸有四層。上面兩層係放最新鮮嘅蝦,尋日嘅蝦就放喺下面果層,最下層係用黎過濾嘅。每日就用新鮮嘅蝦造菜。唔怪得啲蝦咁好味令我食唔停口啦~欣賞老闆對品質嘅堅持,令我地食客食得放心!我想介紹返北寄貝,我想講我從來未食過熟嘅北寄貝,真係第一次喺呢一間店度食到。冇諗過原來可以咁鮮味,佢同蜆殻差唔多,不過裏面就有鮮紅色嘅肉,明顯係筆記簿會嘅特徵。肉夠大夠鮮甜,能將湯嘅味道吸取,可口非常。另一道用蝦黎做菜嘅菜式有魯肉鮮蝦湯米。有一隻蝦,配菜有

另一道用蝦黎做菜嘅菜式有魯肉鮮蝦湯米。有一隻蝦,配菜有兩片醃製黃蘿蔔同幾片莞茜,望落去綠黃橙三色色彩鮮明。米粉夠腍,湯底夠熱,食落肚感覺好實在。

菜叫左羽衣甘藍。其實唔知咩黎,純粹比佢個名吸引,朋友都唔知係咩黎。當我地猶豫緊嗌唔嗌嘅時候,店員話羽衣甘藍多數用黎做沙律,佢地就用黎炒。抱住好奇又鍾意試新野嘅心,決定一試。羽衣甘藍十分翠綠新鮮!入口試到牛油味,問店員係咪用左牛油黎炒,店員話係橄欖油,話用橄欖油健康啲,菜加埋杞子一齊炒,真係想話唔健康都唔得啦。牛油加上蒜黎炒,真係香到冇得再香!

南瓜雪糕產自日本,用上原個南瓜盛載住雪糕,入口試到濃濃嘅牛奶味,食多幾啖就試到南瓜味。我同友人一人一啖,雪糕一入口就即刻再「北」過,個雪糕有幾好味,相信唔使我多講啦~最神奇嘅係食到最後,個雪糕一啲都冇溶嘅跡象!
2018-01-04
$250 (Dinner)
  • 羽衣甘藍
  • 辣檸檬蝦煲