2010-03-21 32 views
某星期五與數名同事來這裡吃午餐,真的怕怕,決定以後不會再來叮第二次。叫了幾款小菜,平均三十幾蚊一款,包括︰蒸魚、腰果肉丁、蒸雞、苦瓜炒排骨,炒排骨同蒸雞都不錯,不過蒸魚條魚好鯹,腰果肉丁D 腰果好林,出水,肉丁超鞋....我把口其實都唔係好嘴饞,不過呢餐係絕對唔值30蚊! 可能因為係大排檔,實在是太有"露天"風味......蒼蠅在飛.....地下又濕....裝飯的那個碗....好像也不太清潔.....與同事決定了眼不見為淨,是是但但半閉上眼就吃下去.....一定不會再去。

一定不會再去。
2010-02-05
$33 (Lunch)
2010-03-19 25 views
尋晚8:45pm去到 勁多人坐低 等左好耐都無人拎menu過黎 等餸等左成大半粒鍾先黎第一碟 大排檔仲耐過食法國餐上菜 等到人到炆埋叫左3個餸-薑蔥雞 >> 原來係炒既 唔係好似燒味個d咁上-時菜牛肉-蒸魚雲 >> 不錯食物ok, 但衛生環境惡劣 等左咁耐咩mood都無晒 無第二次~~~
尋晚8:45pm去到 勁多人
等到人到炆埋

叫左3個餸
-薑蔥雞 >> 原來係炒既 唔係好似燒味個d咁上
-時菜牛肉
-蒸魚雲 >> 不錯

2010-03-18
$50 (Dinner)
2010-02-03 57 views
一月路過探班作交收,已近凌晨附近除夜夜笙歌的蘭桂芳外,從前「為食街」的一角,入夜後水盡鵝飛,只有盛記、陳泗記等大牌檔,高速炒爐傳來熊熊炒菜聲,聞聲而來一頓街頭宵夜。春天濕雨、夏天就太熱,都不好,所以痞盛記從來都是入秋後,街頭涼風送來,打幾味小菜同朋友送啤酒。豉油皇大蝦雖是冰鮮貨,$10/隻勝在夠平,大海蝦肉紮實爽嫩,痞街邊粗魯地大啖吃著肉厚大蝦,實在是入形入格。更多的街頭風味分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
一月

更多的街頭風味分享@
源於本地的大牌檔。
$80 (Last Night Supper)
源於本地的大牌檔。
  • 椒鹽鮮魷
2010-01-24 94 views
今天上日帶我去陳漢記的朋友從大埔出來港島,傍晚時份來電相約食飯,就讓我投桃報李帶他在中上環尋味,最後我決定去中環士丹利街碩果僅存的大牌檔吃飯,到達時在士丹利街對正牌檔的座位都坐滿客人,我見吉士笠街窄巷那邊較少人便坐在那邊的枱,這天晚上一邊吹着由大道中吹上來的冷風,一邊吃着熱騰騰的大牌檔小菜,實在風味十足,一切環境及衛生問題也不重要,其實食具也頗乾淨,衛生也不是一般人想像中那麽差。 兩個人先來了兩餸一湯再追加一碟炒餸及三碗大白飯才夠喉,前後吃了一碗細的芥菜煲猪什湯、啫啫鷄煲、薑葱蒸魚頭雲及芥蘭炒鮮魷。芥菜煲猪什湯 ($27細)芥菜跟猪什都很新鮮,不透铜碗中猪什中有很多猪腎片及猪潤,只是豬肚不多,下了不少薑片同煲,猪什沒有血水也不覺有血腥味,芥菜煲過後仍然爽脆綠,碗內有很多湯料,雖然只是滚湯但湯水都很有鮮味,喝後不覺唇乾燥,相信沒有落味精同煲。啫啫鷄煲 ($40)啫啫鷄上枱時一打開煲蓋便熱氣騰騰、香氣四溢,除了燒鷄的香味,我聞到有大蒜、洋葱及燒酒的香味,煲內的鷄件及香料仍在滋滋泎響,是名乎其實的啫啫煲,入口時仍覺熨咀,鷄肉骨少肉多頗有頭,只是稍嫌份量少了些而已。薑葱蒸魚頭雲 ($34)

芥菜煲猪什湯 ($27細)

薑葱蒸魚頭雲 ($34)
魚頭雲的份量頗足,碟中有完整的七、八個個魚頭雲,面上鋪滿了薑絲及葱絲,大大隻的魚頭透明的魚雲部份膠質很重,入口很滑、很鮮味而且有肉食,我不再加古月粉也不感到有腥味。

芥蘭炒鮮魷 ($30)
不時不食是千古不變的硬道理,所以選擇了芥蘭來炒,如果吃凉瓜便不點不合時宜,上枱時鑊氣夠、香味足,粗壯的芥蘭顏色翠綠而口感爽脆,加上魷魚經過猛火快炒後的香味,真的夠好食。

在大牌檔吃飯的好處是食物鑊氣足、價錢平、風味夠地道,客人都不用太拘促,我希望在大牌檔在本地絕跡前,能夠儘量食多幾次。 推介給全人類的文化遺產!!
大牌檔
菜牌
2010-01-23
$72 (Dinner)
大牌檔
菜牌
  • 芥菜煲猪什湯,啫啫鷄煲,薑葱蒸魚頭雲,芥蘭炒鮮魷
2009-11-17 22 views
諗住同男友撐檯腳架, 點知D米奇米妮都出黎拍拖!!叫左白菜魚湯, 紅燒豆腐及牛肉炒菜心魚湯奶白色, 好鮮甜, 少味精, 紅燒豆腐及牛肉炒菜心就一般啦, 無乜驚喜膽小的女仕們記得坐近光猛處, 小心D米奇出黎!
諗住同男友撐檯腳架, 點知D米奇米妮都出黎拍拖!!

叫左白菜魚湯, 紅燒豆腐及牛肉炒菜心

膽小的女仕們記得坐近光猛處, 小心D米奇出黎!

2009-11-11
$60 (Dinner)
  • 白菜魚湯
2009-11-08 166 views
今日放假由TST 搭天星小輪去中環,諗住行下街影下相夜晚就去呢間盛記 食晚飯,每次嚟親都要等等先有位坐,我同HONEY 都鍾意呢度D鍋氣夠,又有風味,但就有少少油膩.總共叫咗3個餸:鯪魚肉滾湯 ~ 正啊椒絲腐乳通菜 ~ 好味道,但要記得叫佢少油蝦仁炒蛋 ~ OK LA我去開中環都會係呢食埋晚飯,食完就行去碼頭搭船.
鯪魚肉滾湯 ~ 正啊

椒絲腐乳通菜 ~ 好味道,但要記得叫佢少油
蝦仁炒蛋 ~
OK LA
我去開中環都會係呢食埋晚飯,食完就行去碼頭搭船.
鯪魚肉滾湯
蝦仁炒蛋
2009-11-03
鯪魚肉滾湯
蝦仁炒蛋
2009-11-08 27 views
入夜後的中環,總是在寧靜中透出午夜的迷人魅力.街角窄巷彷彿隱藏著一個又一個故事.態態的爐火聲,偶爾夾雜著鑊鏟拷打聲之中.坐在街中一角,嗅著空氣中跌宕的"食送"菜味,肚子不期的作樂.三數好友的飯聚,既不須要華麗的裝潢,亦不須要什麼古法懷舊的巧立名目,總之好食就可以了.菜,湯,河三重奏:大眼雞滾白菜仔湯 : 當然不是什麼貴價貨色,簡簡單單的一條下價魚,加入豆腐白菜仔一齊滾,湯是奶白色,呷一口是有少許師傅,魚肉白菜蘸點豉油食,完全唔覺腥,原因是加入適量的薑片,,再加碗白飯,又是飽肚的一餐.P.S : 比笑面係因為我實在太鐘意呢D就黎湮沒的本土飲食文化.豬什炒菜 : 豬潤火侯掌握得好,有少少血絲透出,遊走於生同熟之間,肉片醃得無乜肉味,芥蘭大兜亂但來貨好,菜本身帶甜味,咬落又爽脆,真係唔錯.乾炒牛河 : 鑊氣夠,所以香口,豉油上色均勻,加入少許芽菜,更增加口感,但油份太多,能乾身一點更好.好可惜搵唔到人同我去 bonheur 好好享受一下燭光晚餐,亦無一張俏面對住我傻痴痴,只有幾個"麻甩"對住我XYZ........................

態態的爐火聲,偶爾夾雜著鑊鏟拷打聲之中.

菜,湯,河三重奏:

2009-09-03 69 views
呢日晏晝同我個friend去左深水灣~游左陣水之後同埋佢去食飯,不過我九龍人,對港島區真係一d都唔熟~友人帶左我去利源東街行~有衫買,仲有套好靚GE泳衣呀!!!!!不過BB SIZE,我點著呢...好在~我都有收穫~~行到餓,去左行人天橋下面有間連菜欄先生都推薦GE盛記大排檔...呢度未行過黎...細個次次去表哥屋企都係行天橋...都係第一次黎呢度第一次見到一個又唔濃妝又笑得好開心GE生力啤妹cat,我地都開心到飲左3支生力~主要都係食野送啤酒~飯都係1碗SHARE食2個女仔食左6個送!!!仲要係清碟!!!椒鹽蝦好惹味,因佢落左淮鹽...就咁啜蝦殼好咸...送啤酒一流...但而家諗返其實我都好有興趣想食茄汁蝦...時菜珍肝...呀姐話通菜韮菜,我梗係以為叫我揀咩菜啦...點知諗諗下...2樣菜其實咪同一樣野??呀姐你玩野.....不過好好食...珍肝係雞潤佢話...但係佢炒左...我地食落好明顯係雞腎...好爽喎...豉椒炒蜆一行過個檔口已經聞到勁正炒蜆味,當初我地諗住食斜路麵檔搵緊路咁巧合行過,最終我地都係比呢陣炒蜆味吸引返去坐低食野蒜茸粉絲蒸扇貝--每人2隻,好大隻...蒸得剛好,
呢日晏晝同我個friend去左深水灣~游左陣水

之後同埋佢去食飯,不過我九龍人,對港島區真係一d都唔熟~

好在~我都有收穫~~

主要都係食野送啤酒~飯都係1碗SHARE食

2個女仔食左6個送!!!仲要係清碟!!!

蒜茸粉絲蒸扇貝--每人2隻,好大隻...蒸得剛好,仲係好滑...蒜茸香到不能用筆墨去形容,炸蒜茸鋪扇貝面再蒸...入口唔會蓋過帶子鮮甜...但蒜茸香O係入口5秒之後先湧出黎,再加埋唔會擺得過多同埋有心機處理過GE粉絲...PERFECT MATCH!!!!出面有D粉絲就咁浸完就掉上扇貝面一齊蒸,有D仲要好明顯一舊粉絲,仲未散開...呢度d完全唔同!!

豉椒鵝腸~~完全冇諗過會同有膏GE鵝腸!!!!正呀!!!!!!普遍的豉椒鵝腸係用凍肉鋪賣的鵝腸,爽脆,易咬開,冇膏,冇腸壁果D肥油......但係呢度GE豉椒鵝腸...正正係用新鮮鵝腸去上碟!!!有咬口,會韌,腸壁有肥油,有膏...好好味...正

椒鹽鮮魷:::本來冇諗住食,無LALA見到師傅將一袋新鮮魷魚倒O係果籃食材度,好似好正咁喎...咁咪又叫黎送酒囉...我睇住師傅煮,外面的椒鹽鮮魷都係魷魚面有coating炸完再落鑊加椒鹽炒...盛記的椒鹽鮮魷是沒有炸面的....不過都係有落淮鹽炒...魷魚新鮮厚肉,連同惹味淮鹽猛火快炒...又是食啤酒飲鮮魷的好拍檔!!!

6個送,一個飯,3支大生力...埋單也只是269...我地足足坐左2個鐘有多

總括黎講好開心,食好野,飲啤酒,同朋友傾計,o係唐樓與唐樓之間的小巷大排檔,唔係見到d中文字我真係以為已經離開左香港...好有feel...

是晚dinner很是enjoy

我會帶朋友再去

其他食評話果度好熱...其實我都好怕熱,不過好在呢日早左少少到,冇乜人,坐正個大風扇對住ge位,坐足2個鐘都咁fresh!!
椒鹽蝦
時菜珍肝
蒜茸粉絲蒸扇貝...諗返起都想再食
豉椒鵝腸
椒鹽鮮魷
豉椒炒蜆
清檯
2009-08-27
$135 (Dinner)
椒鹽蝦
  • 蒜茸粉絲蒸扇貝
  • 白飯
  • 啤酒
2009-08-23 19 views
耳語相傳,中式廚房有兩味考牌作,一道是乾炒牛河,另一道是咕嚕肉,都是在街外不難找到的食品,可惜找上一碟像樣的出品,也著實不多。在碩果僅存的大排檔當中,「盛記」在中環可算是薄有名氣,旺場時間永遠坐滿人;週五夜一個人獨坐之下,心目中也沒有一些指定的食譜,既然想起上一段的傳聞,也就暫充考牌官一名,點選了這兩味。結果就是當牛河上桌之時,心中已暗呼「出事」,事前已事先明言要少油,可惜仍然甚有光澤,用的河粉是窄身的,類似金邊粉的幼度,也是不對題的標準。這樣的一碟炒牛河,明知不會有好結果,硬著頭皮之下,除了甚有鑊氣之外,滿口也是油,其牛肉也沒有甚麼味道。至於咕嚕肉,印象較佳,也只是合格之上而已。外表有一層薄薄的脆漿,酸甜汁味道也算均衡,其肉也嫩,當然和以前吃到炸成松子般,外面香脆,內裡鬆化的程度,尚有一段大距離。吃到尾還發現一些不快事,有幾件炸骨,吃入口的味道,似有變異的跡象。埋單不貴,加上啤酒,八十元有找,可惜其食物過不到自己的關口,早輪在蔡生的節目中,提到大排檔露天進食的氣氛,和其即叫即製的重鑊氣,是有其存在的價值,可惜在我來說,味道始終是成敗的關鍵,難道在室內,就沒有鑊氣嗎?! 況且烹調技巧,

埋單不貴,加上啤酒,八十元有找,可惜其食物過不到自己的關口,早輪在蔡生的節目中,提到大排檔露天進食的氣氛,和其即叫即製的重鑊氣,是有其存在的價值,可惜在我來說,味道始終是成敗的關鍵,難道在室內,就沒有鑊氣嗎?! 況且烹調技巧,也不是單憑鑊氣定上高低。

見有外來遊客放膽坐下來,就算是本地人,也可以嘗試一頓,感受這地道的飲食文化,至於會否再來,就憑自己的口味標準來決定了。

據聞這裡的大魚湯飯是得手的
這樣也是少油?!
少許縮味,希望是錯覺吧!
吃剩的..........
2009-08-21
$78 (Dinner)
據聞這裡的大魚湯飯是得手的
2009-06-19 49 views
與6位朋友黎食飯,慶祝我的生日!自己已經係第5次黎食,到依家都係我最喜愛的大排檔!!! ^.^1. 蝦仁炒蛋 - 蝦大粒,雞蛋又滑!2. 時菜鮮魷 - 清D,比較鐘意食椒鹽鮮魷3. 牛腩煲 - 裡面有牛筋(成個煲好快比朋友清曬!)4. 白飯 - 永遠都係大大碗的,好有白飯香味,聞到都想快D夾餸撈飯食5. 雞煲 - 第一次食,熱辣辣,雞又滑,good!6. 炒蜆 - 好野味啦!7. 生炒骨 - D肉un左D..8. 時菜班腩 - 依個我好似無食到,因為唔係太鐘意食班腩9. 勝瓜牛肉 - 勝瓜好味!!!10. 椒鹽鮮魷 - 佢同人地出面個種椒鹽好唔同,味道好特別,未食過真係要試下!另外朋友們買了Tiramisu蛋糕,係大排檔分埋黎依...呵朋友們請
與6位朋友黎食飯,慶祝我的生日!

1. 蝦仁炒蛋 - 蝦大粒,雞蛋又滑!
2. 時菜鮮魷 - 清D,比較鐘意食椒鹽鮮魷
3. 牛腩煲 - 裡面有牛筋(成個煲好快比朋友清曬!)
5. 雞煲 - 第一次食,熱辣辣,雞又滑,good!
6. 炒蜆 - 好野味啦!
7. 生炒骨 - D肉un左D..
8. 時菜班腩 - 依個我好似無食到,因為唔係太鐘意食班腩
9. 勝瓜牛肉 - 勝瓜好味!!!

朋友們請
蝦仁炒蛋 + 時菜鮮魷 + 牛腩煲
好多好大碗的白飯
雞煲 + 炒蜆
生炒骨
時菜班腩 + 勝瓜牛肉 + 椒鹽鮮魷
2009-03-21
$60 (Dinner)
Celebration
  • 炒蜆
  • 勝瓜牛肉
  • 椒鹽鮮魷
2009-06-19 203 views
週日晚,在大會堂看異人實現劇場的《生物不可思議的生存大搜奇》;雖然非常有趣,不過由於開場前顧住shopping, 來不及吃晚飯,肚子一直在打鼓,笑得未夠盡情暢快。猶幸九點半便散場,太公和太公之公即以最快的速度,衝去覓食。在登山電梯下走著,見盛記那小巷仍然燈火通明,就鎖定地點向前進發!餐牌的選擇不算多,不過最基本的家常小菜都齊全。我們點了:涼瓜勝瓜炒鮮魷 - 勝瓜和涼瓜都炒得非常腍,而鮮魷爽口鮮甜,加上豆豉吊味,香氣撲鼻。番茄紅衫魚 - 紅衫魚的肉質不是滑溜型,不過經炸後較為香口,送飯吃不錯;最精彩還是餸汁,混了豉油、點點魚汁和茄油,撈飯吃實在好;只嫌番茄炒得不夠腍,若再腍一點,滲進汁裏的茄香更多,相信會更精采。盛記小菜的價格雖是約三、四十蚊左右,比牛頭角的更便宜,不過份量實在少得多 - 我們兩個人吃,問題不算大,叫個飯就好了!那碗飯的份量,卻大得嚇了一跳;以一個中型的公雞碗盛著,而且還推得相當高的!吃小菜不飽,吃飯一定飽了!兩個人,兩餸一飯一啤酒,才$76,夠晒抵食;不過這個大排檔在巷仔裏,不夠開揚風較少,大熱天光顧,要有「出一身汗」的準備!

猶幸九點半便散場,太公和太公之公即以最快的速度,衝去覓食。

餐牌的選擇不算多,不過最基本的家常小菜都齊全。我們點了:

涼瓜勝瓜炒鮮魷
番茄紅衫魚
大碗飯
$38 (Dinner)
涼瓜勝瓜炒鮮魷
與同學仔食飯,同學仔第一次黎,讚口不絕,哈哈...!我第三次食都覺得好味,好有風味!!! =]兩個人叫了4個餸,加一個白飯 (白飯係非常之大碗)!1. 啫啫雞煲 - 熱辣辣,好野味!2. 豉汁炒蜆 - Yummy呢! 不過好快食完!3. 蝦仁炒蛋 - 正字一個!4. 涼瓜炒牛肉 - 夠熱又食香 每人五十幾到六十蚊到。
與同學仔食飯,同學仔第一次黎,讚口不絕,哈哈...!
我第三次食都覺得好味,好有風味!!! =]

兩個人叫了4個餸,加一個白飯 (白飯係非常之大碗)!

1. 啫啫雞煲 - 熱辣辣,好野味!
2. 豉汁炒蜆 - Yummy呢! 不過好快食完!
3. 蝦仁炒蛋 - 正字一個!
4. 涼瓜炒牛肉 - 夠熱又食香

每人五十幾到六十蚊到。
2009-02-03
$55 (Dinner)
  • 啫啫雞煲,豉汁炒蜆,蝦仁炒蛋,涼瓜炒牛肉
2009-04-11 24 views
不要以為只有深水埗才有大牌檔吃,在港島區中的表表者可說是在中環,雖說是現在全港租金最高的地方,但由於很早發展了,至今仍在斜坡的大街小巷中有大大小小的牌檔。今天天氣還未熱,也把握機會吃一吃牌檔,來到後,以以往的經驗,一個人,叫個湯,再叫白飯,已很夠吃及美味的了,今天多人一點,也可試多一點小炒,所以點了蕃茄豆腐大眼雞湯、生炒骨、涼瓜排骨及味菜鵝腸,當然也要有白飯呢,若果不是咳,叫啤酒就更一流呢。此處的食材羅列在外,任君選擇,而且可看到師傅在炒餸的情況,在等吃時,也都是賞心悅目的事情。先來的不是湯,是生炒骨,也是正宗的港式作法,有洋蔥、青椒配以酸甜汁與炸過的排骨快炒,不過排骨炸得不夠透,酸甜汁好像是不太平衡,是過甜了一點,總括來說很多地方也比它的好。再來的還不是湯,是涼瓜排骨,一吃兩口,已知自己真的犯錯了,是犯了不時不食的原則,明知冬天還吃什麼涼瓜,本以為可以一時僥倖,而且真的不知怎地今天很想吃涼瓜,所以點了此品,涼瓜不夠甘爽飽滿,但排骨肉質軟腍,肥瘦並兼,而豆豉也下得足,味道也不錯,唯一的缺憾都是要怪自己了。終於湯來了,點了一個中size的已經是很大的了,而且也用上一尾不小的大眼雞來煲,大

終於湯來了,點了一個中size的已經是很大的了,而且也用上一尾不小的大眼雞來煲,大眼雞沒有煎過的,只起了鱗及去掉內臟後,再與豆腐及蕃茄同滾幾分鐘,以強大的火力逼出魚味,今晚的湯,也是一貫的鮮甜,雖還未能煮爛蕃茄以釋出茄味,但配上豆腐及蕃茄同吃,也很美味,但美中不足的是,湯的溫度好像不太夠高,熱一點喝會好一點。

再來的是味菜鵝腸,點此品的原因是見到鵝腸是一串串的掛了出來,令我動了凡心,一於來個與味菜同煮的,用來下飯一流,味菜及鵝腸也煮得剛好,軟硬度適中,味菜味道很好,咬下不是死酸鹹的那種,伴着白飯吃,一流!而鵝腸爽 口,也不錯,但畸嫌鵝腸沒有連帶一丁點脂肪,吃得不夠爽快,而菜在端上來的時候也好像也有不夠熱的毛病,要扣一點分數了。

在中環吃三菜一湯,每人也只不過是七十多元,夫復何求呢。
挺多選擇的
犯錯!不時不食
排骨炸得不夠透
鵝腸不夠肥
2009-03-14
$75 (Dinner)
挺多選擇的
燈火通明的
中size已經是很大的了
而且也用上一尾不小的大眼雞來煲
四元而已
  • 蕃茄豆腐大眼雞湯
2009-03-11 8 views
特地來試一次中環的大排檔,已過了下午二時,見到這裡仍然有不少人,就坐下了。碗筷都是早放下了的,看到筷子上有一點點,看清楚原來是煙灰,杯也有一點臟了,勉強用那杯完全不熱也不暖的茶洗一洗,阿Q心理一番算了。原想要椒鹽排骨飯的,要四十元,但老板好像自己也覺得貴,告訴我這個比其他貴,我想了想便轉了個時菜排骨飯好了。時菜排骨飯一出來,熱氣騰騰,真不愧是大牌檔,鑊氣厲害得很。菜夠爽嫩,足見炒工超卓。排骨略嫌咸了點,骨或軟骨都比較多,不太好食。汁亦比較咸和油膩,撈飯還好。分量對我來說是多的,以二十八元計,這是非常抵食,但又不算很好食,而且這裡的衛生情況頗差,午餐應有更好選擇。看到這裡的好評大部分都是寫晚餐而不是午餐,看來應該會來晚膳試多一次。

$28 (Lunch)
1K
2009-03-05 376 views
和豬豬女友7點倒來到.行到街尾, 剛巧哥哥在擺檯, o岩晒啦, 一開檯就坐下了.店舖又掛了個牌, 原來此店又係蔡瀾經常光顧的餐廳之一, 問你怕未! 看完menu, 豬豬女友話想食大排檔野, 最後叫了:椒鹽鮮魷拼豆腐, 生炒骨, 蒜蓉炒白菜炒白菜先上, 味道一般, 菜都幾新鮮.炒得幾油, 預左.生炒骨方面, 40蚊黎講, 又真係太細碟了!可能係個翠華碟太大, 型式錯覺?味道都係一般, 豬肉略肥.椒鹽鮮魷拼豆腐等了幾耐, 飯都食晒才上.d鮮魷冇落咩粉才炸的; 食落感覺似係炒多過炸的, 唔太韌, 鮮味, 很好.豆腐切到好似筷子咁薄才炸的, 但又不太咸.反而, 碟底的油和椒鹽聚晒响度, 食到下面的豆腐就勁咸...d椒鹽分佈非常唔平均呢.服務方面, 人客太多, 阿姐又唔係成日行過黎, 要揾佢都要等.除此之外, ok 啦.2人食了100蚊, 幾經濟.但味道一般.見好多人都係食個例湯+個飯便算了, 個湯看落又倒幾正, 再來的話要一試呢.
和豬豬女友7點倒來到.
行到街尾, 剛巧哥哥在擺檯, o岩晒啦, 一開檯就坐下了.

看完menu, 豬豬女友話想食大排檔野, 最後叫了:
椒鹽鮮魷拼豆腐, 生炒骨, 蒜蓉炒白菜

炒白菜先上, 味道一般, 菜都幾新鮮.
炒得幾油, 預左.

生炒骨方面, 40蚊黎講, 又真係太細碟了!
可能係個翠華碟太大, 型式錯覺?

味道都係一般, 豬肉略肥.

椒鹽鮮魷拼豆腐等了幾耐, 飯都食晒才上.
豆腐切到好似筷子咁薄才炸的, 但又不太咸.
d椒鹽分佈非常唔平均呢.

除此之外, ok 啦.

2人食了100蚊, 幾經濟.
但味道一般.

蒜蓉炒白菜都不錯, 留意公雞飯碗!
生炒骨,得幾粒...
椒鹽鮮魷,d椒鹽分佈非常唔平均
椒鹽豆腐, 切到勁薄
$52 (Dinner)
椒鹽豆腐, 切到勁薄