天氣變得越嚟越熱🔥,要點才能忍受得住呢?無疑係食火鍋啦!近排我嘅心水推介就是觀塘嘅相馬日式火鍋。😝裝修簡約又舒適,連同擺設、餐具都給人好放鬆嘅感覺。加上呢度仲好近地鐵站,超級方便👍🏻 。 @芝士龍蝦湯茶碗蒸♦️個茶碗蒸真系嘅,喺口中即溶嘅感覺,咬落去龍蝦湯既滑又幼滑,好似幾好喔! @任食惹味龍蝦雞煲♥️隻雞煲加上龍蝦好有份量,份量足夠分享,食完一句爽,真係食到飽一飽!@極尚龍蝦蒸海鮮♣️嘅海鮮選擇好豐富, 龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦,每一款海鮮都新鮮啲味,彈牙又滑溜!@豚骨湯火鍋底♥️+優質豚肉♦️火鍋底選擇豚骨湯,豐富既味道讓人食完大滿足,配上優質豚肉,肉骨同湯底一樣豐富,很有嚼勁,好似食到滿滿滿。最後仲要稱讚下餐廳裡面,系擺設到打燈,每一位都好精緻好有風格,適合愛影相既朋友🥳。好甯靜好適合放鬆心情,慢慢享受食物同朋友丶家人嘅時光。 相馬日式火鍋對我黎說,唔止系食火鍋咁簡單,更重要系呢個氣氛,一齊食飯嘅凝聚感,大家一齊share食物嘅樂趣。下次你嚟觀塘,一定要嚟試下呢間火鍋店,一定唔會後悔嘅!🥰"

@芝士龍蝦湯茶碗蒸♦️

@任食惹味龍蝦雞煲♥️

@極尚龍蝦蒸海鮮♣️

@豚骨湯火鍋底♥️+優質豚肉♦️

最近同三五知己放下繁重嘅工作,提早收工後,沿襲咗日本文化嘅火鍋放題。我哋向同事介紹咗間位於觀塘的相馬日式火鍋,一行四人等咗差唔多15分鐘入到位,平日咁忙碌,今次可以好好享受美食嘅時間,好開心🤩。我哋揀咗嗰度嘅“丹麥王樣“,我哋叫咗以下幾樣食物同埋湯底:芝士龍蝦湯茶碗蒸: 香豔絕倫嘅芝士龍蝦湯,藏住嗰份幸福感,佢滑而唔膩,芝士嘅香氣同龍蝦嘅甜味好好融合,非常好食😋👍任食惹味龍蝦雞煲: 火鍋裡面嘅龍蝦雞煲相當好味,有種進口嘅感覺,雞肉保持住彈性,無比鮮味,與龍蝦嘅甜美融合,真係食得更加開心😊👌極尚龍蝦蒸海鮮: 唔知道你地鐘唔鐘意食海鮮,我就絕對鐘意食,所以我揀咗呢款。得到飽滿嘅口感,海鮮嘅新鮮更突出咗火鍋嘅美味,我哋同朋友一齊食呢一餐,簡直就係快樂嘅泉源呀!🌊💕火鍋湯底: 我哋選擇嘅蕃茄湯底,新鮮滿額,煮嘅海鮮更加軟滑呀!再配埋份量足夠嘅優質雞腿肉,湯底嘅口感啱啱好🍅🍲呢度仲有任食嘅韓國雪條。一口甜蜜嘅糖霜包裹住新鮮嘅牛乳,啲雪條實在迫得好實,每攞一次都好似喺冰度攞出嚟咁🍭🥰嗰晚全間餐廳人頭湧湧,好多人,不過我哋一班人由頭到尾都好開心, 呢度真係性價比十足,每人平均花費大約三百五十蚊,飽到

我哋揀咗嗰度嘅“丹麥王樣“,我哋叫咗以下幾樣食物同埋湯底:

嗰晚全間餐廳人頭湧湧,好多人,不過我哋一班人由頭到尾都好開心, 呢度真係性價比十足,每人平均花費大約三百五十蚊,飽到我哋行唔郁👍👍👍。
🌟芝士龍蝦湯茶碗蒸🌟 就好似一個完美嘅開場白咁🤗, 芝士同龍蝦相互襯托,帶出濃厚嘅奶味加上海鮮嘅鮮甜。一試之下,分外開胃,怎樣呢個組合咁驚奇呢?真係要試過先知💯。🌟任食惹味龍蝦雞煲🌟煲嘅香氣十足,當香氣瀰漫全場,呢度就變咗整個焦點🔥!龍蝦再配上田園雞肉,鮮美無比,係水準之上玩味💯。🌟極尚龍蝦蒸海鮮🌟海洋嘅寶藏盡在其中,除左龍蝦🦞,仲有鮑魚,貴妃蚌,扇貝同埋魚🐟,每一款都為味蕾帶來新嘅驚喜💯。整體食落非常嘅新鮮,入口即溶😋。🌟火鍋湯底-優質豚肉、優質雞腿肉、廣島蠔、日本帶子、沙白、灰蜆、螺、青口、海蝦、蟹棒、水魷等海鮮🌟富有彈性嘅豚肉🐷同雞腿肉,廣島蠔🦪嘅獨特口感,再配上新鮮海蝦及一系列海鮮,無疑係海鮮味蕾嘅盛宴。無論係新嘅味道,定係熟悉嘅口感,你都絕對可以體驗到。總評:相馬日式火鍋以無敵嘅食物質素,再配上物超所值嘅價錢,絕對係今個月要嚟嘅餐廳💯!食完之後,唔止係胃口,連心情都變得好啱。😁等一等,你呢度等咗咁耐,仲唔快D黎試 試相馬日式火鍋?我已經好想再嚟一次啦,你點樣呢?一定要黎試相馬日式火鍋,一定會再黎!👏🥳
🌟芝士龍蝦湯茶碗蒸🌟

🌟任食惹味龍蝦雞煲🌟

🌟極尚龍蝦蒸海鮮🌟

真心推介位於觀塘嘅「相馬日式火鍋」。呢度嘅環境就算再挑剔嘅人都會覺得到嘅照顧,任食海鮮火鍋,好飽好滿足,食完之後就即刻收藏左,以後一定要再帶多啲人一齊黎食。店內格局得體,每一角落都好有日本風格,真係一流👌🏻今次我黎相馬就係為咗食火鍋!有番茄湯底,又有芝士龍蝦湯茶碗蒸,嗰種忍不住就想再飲一口嘅濃厚口感,簡直係佢哋嘅招牌!份量足夠,而且有14款不同嘅鮮味供你選擇,真係好豐富!🥩 美國特選牛肩胛 🥩我最鍾意食嘅就係美國特選牛肩胛肉。物超所值,質地嫩滑,燉煮後個肉味實在太奪人心魄,一食就會馬上愛上,好有日本嘅獨特魅力。🦞 極尚龍蝦蒸海鮮 🦞龍蝦、鮑魚、貴妃蚌、扇貝、魚,各式各樣嘅海鮮,每一款食都食得到嗰種甜,呢個海鮮拼盤一定會令你食得好滿足,好想一試再試!🍲 芝士龍蝦湯茶碗蒸 🍲湯底嘅新鮮度同賣相都十分出色,隻龍蝦肉飽滿彈牙,特別係佢嗮嘅湯配方,都喺喺眼前為你炖煮,濃郁龍蝦味道實在係無得頂🤤相馬日式火鍋,呢間嘅食物好食到你一定會再番嚟!仲等咩😆😆仲唔快啲約齊Band仔一齊黎試?!

🥩 美國特選牛肩胛 🥩

🦞 極尚龍蝦蒸海鮮 🦞

🍲 芝士龍蝦湯茶碗蒸 🍲

完成尖沙咀一日工作行程後,同幾個緊密嘅夥伴約咗去試新口味。我哋揀咗觀塘區相馬日式火鍋,新店開幕,一試正中,呢度環境清雅,設計超有心思。🥰我哋叫咗以下菜式,一齊分享給大家‼️💖芝士龍蝦湯茶碗蒸嗰個芝士相互融合嘅美妙滋味,再夾埋龍蝦嘅鮮美,總會留低一絲回味。💫💕任食惹味龍蝦雞煲龍蝦同雞煲結合完美,另一種全新體驗。整個畫面又豐富又吸引,勁正😍💜極尚龍蝦蒸海鮮🦀充實嘅海鮮份量,龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦,每樣都值得一試。每個都流露出精緻味道,尤其係肥美嘅龍蝦,鮮甜無比😋💞火鍋湯底:豚骨湯,優質雞腿肉豚骨湯淡雅清香,搭配優質雞腿肉,超巴絲‼️湯清味美,蝴蝶鮑魚嚼勁十足,啲湯底味道俾人一試難忘😘❤️食飽喝足囉,每一樣食物都水準之上,無得輸💯你一定要試!一齊嚟試新口味呀!👋🏻🎉
我哋叫咗以下菜式,一齊分享給大家‼️
💖芝士龍蝦湯茶碗蒸
💕任食惹味龍蝦雞煲
💜極尚龍蝦蒸海鮮🦀
💞火鍋湯底:豚骨湯,優質雞腿肉

朋友之前推介咗我去試下相馬日式火鍋,話佢做得超好味,物超所值。就咁令,我哋就今日齊人去試吓,到咗門口見到好多食客流入流出,實在繁忙之極😲。 我朋友推介我試嗰道芝士龍蝦湯茶碗蒸🔥,湯味香滑濃郁,喺口內回甘,真係極度令人滿足!同埋就係任食惹味龍蝦雞煲,佢哋嘅龍蝦特別鮮甜,雞湯亦好美味,完全配得上🔥的評價! 店員見我哋仲喺度揀,就主動上來介紹佢哋嘅極尚龍蝦蒸海鮮,龍蝦、鮑魚、魚、貴妃蚌、扇貝、蝦,個個都新鮮滿滿😙!我試咗之後,真係一試愛上,佢哋個泡菜湯底更係夾得好,一試難忘! 火鍋嘅料理方面,我就實話實說推介美國特選牛肩胛🔥,肉質鮮嫩有嚼勁,加上新鮮嘅廣島蠔、日本帶子,完全是滋味的組合。而沙白、灰蜆、螺、青口、海蝦、蟹棒、水魷等等,每樣海鮮都爽口彈牙,淨係講起都令人垂涎三尺💕。 最後就教返我哋點樣食得更加美味,真係感到好窩心,仲會再叫🥰!我朋友無騙我,相馬日式火鍋真係做得好好味,價錢又公道,我定必再嚟!而且,坐喺度環境舒適,服務又細心,仲有咁多味美之物等我哋品嚐,真係喺度食餐火鍋都變左一種享受😋。無論你想同朋友聚會,定係想一個人安靜咁食,我都推薦你嚟相馬,會有驚喜等緊你呀🍲🍤!

今晚同家人一齊去試咗觀塘嘅<相馬日式火鍋放題>,出街食嘅次數少咗好多,所以今次真係畀咗我哋一個驚喜😄! 為咗避開人龍,我哋特登早早訂咗位,點咗佢哋人氣爆棚嘅「極尚龍蝦蒸海鮮」+「火鍋湯底:中華辣湯」組合🦞🥩🔥。首先,要提的就係佢哋嘅「芝士龍蝦湯茶碗蒸」🍲, 喺熱辣辣嘅鍋中湯底有個濃郁嘅芝士味,而龍蝦肉質鮮美彈牙,每一口都好似含住一個驚喜😋😋。跟住,係佢哋嘅「任食惹味龍蝦雞煲」🍲。你可以見到佢哋將新鮮嘅龍蝦同雞一齊煲,全場人都住口讚好😮! 再嚟嘅就係「極尚龍蝦蒸海鮮」🔥🦞,畀到我覺得好驚喜。你知唔知道?佢哋將龍蝦、鮑魚、魚、貴妃蚌、扇貝、蝦一齊放落鍋裡面,我食咗之後連連讚好,超級鮮美😉👍!我哋嘅主角就係「火鍋湯底:中華辣湯」🍜。好似食緊川味火鍋咁辣,熱辣辣嘅湯底配埋食材,真係好開胃😝! 最後,「進口牛肉」同「優質豚肉」呢兩款,我哋將佢哋放落鍋裡頭,肉汁立即瀰漫開來,香口又滋味,一試難忘🥰爸爸媽咪都好滿意,讚佢哋食物新鮮又實惠,一人只需$308就可以任食,真係超值得嚟㗎! 可能住遠啲,但我哋覺得真係值得嚟試試,希望你哋都同我哋一樣,食得開心,食得滿足🥳🥳!

晚上我同男朋友開始咗我哋嘅火鍋之旅👩🏻‍❤️‍👨🏾,相馬日式火鍋位於觀塘,真係好多人來食,但我哋夠醒目提前book咗位。 😁首先,廚師親手做既芝士龍蝦湯茶碗蒸,材料豐富喺我面前上菜🍲。茶碗蒸放進口中,龍蝦與芝士融合的味道香滑而豐富,入口即化,鮮美得令人忍不住lam lam 脷。 最吸引我嘅要數放題任食既惹味龍蝦雞煲,黑盆盛滿,份量十足,雞湯醇厚,配合龍蝦更突顯出重口味,每一口都令人難忘。😋當然,最豪華嘅一道非極尚龍蝦蒸海鮮莫屬,龍蝦、鮑魚、各種魚肉、貴妃蚌、扇貝以及鮮蝦一應俱全,新鮮海產散發出陣陣清香,底層美味嘅火鍋湯底令海鮮風味更上一層樓。 🤤 優質豚肉則是肉感十足,口感又香又嫩,肉香十足👍🏻👍🏻  食完豐盛嘅海鮮,先走MILKTOP雪糕,奶汁甜美,口感細膩,完美收尾啊! 😋整體上,相馬日式火鍋嘅菜都好講究,物超所值!✨  有機會大家快D黎試下啦~ 我哋下期會再見🙋‍♀️。

優質豚肉則是肉感十足,口感又香又嫩,肉香十足👍🏻👍🏻

2024-07-04 1098 views
人生第一次寫食評,從末食過哽差龍蝦,海鮮,雞煲及牛肉,完全冇味,之前睇到其他食評話食到要講粗口🤬🤬🤬,伏伏伏……食完真係深受同感,從末試過食放題唔夠2小時就走人,實在係浪費個胃同時間.😤😤
行過觀塘咁多次,點解我之前都未發現過呢間相馬日式火鍋呢🤔?佢就喺我平日行過無數次嘅觀塘。呢間餐廳嘅任食海鮮放題一絕,充滿驚喜😍。同埋,如果你訂位👉,職員會安排你坐返個靚景位🏙️🙌。📍芝士龍蝦湯茶碗蒸📍,肥嫩嘅龍蝦孖上芝士,每一口,我都盡量將佢慢慢咽落去,想享受每一刻嘅滋味😋。主菜就係 📍任食惹味龍蝦雞煲📍,龍蝦同雞肉喺湯底嘅燒煮下,佢哋各自嘅風味互相交織🌪️👌。Sidenote: 📍極尚龍蝦蒸海鮮📍 ,包括咗龍蝦🦞, 鮑魚, 魚, 貴妃蚌, 扇貝, 蝦⛵,新鮮。我覺得佢哋用心嚟炮製呢款菜式,見證到佢哋對待客人嘅認真誠懇 💖。火鍋底就用咗 📍中華辣湯🍲🌶️🔥 📍 ,我喺冬天食呢個都覺得好食,特別過癮😙。今次飯局,我同朋友兩樣肉都點曬,一個係📍進口牛肉🍖📍,另一種就係📍優質豚肉🥩📍。兩樣都好有嚼勁,香口得黎又唔歡😍。食完,佢哋有好多款甜品🍪🍰選擇,我哋雖然已經好飽,但都拎左少少嚐嚐😊😊😊。我真心建議你地去試下呢間相馬日式火鍋,佢嘅海鮮放題一試就愛上佢

去完上堂💅,我哋嘅肚子已經唱起咗「空腹之歌」🎶,去左「相馬日式火鍋」。入面嘅火鍋料理揀擇多,仲有鮮味十足嘅海鮮任食放題🦞😋!我哋試咗「芝士龍蝦湯茶碗蒸」,湯底是芝士香,龍蝦肉甜滑。再黎就係勁正勁鮮嘅「極尚龍蝦蒸海鮮」🦞,每種海鮮都煮得剛剛好,好彩我冇放過任何一款👍。啲海鮮嘅份量足夠,優質豚肉🐷、廣島蠔🦪、日本帶子以及沙白🦐都好新鮮,口感十足,每一口都令人想念😍。嗌火鍋最重要嘅就係湯底啦!佢哋嘅「泡菜湯」就正正襯托出其他食材嘅鮮味。食完之後,我哋都認同「相馬日式火鍋」係一間值得推介嘅火鍋店,食完想再食,我會推薦俾我哋其他朋友👭

2024-06-15 2234 views
今日慶祝父親節,夜晚揀咗每人$418嘅set,又話有龍蝦任上,俾佢伏咗入嚟。一開始上咗個茶碗蒸,還好,跟住每人一碗花膠湯,有嚿花膠喺入邊但係好難飲,唔係見仁見智,而係真正客觀嘅難飲。之後就上咗個雞煲,雞同洋蔥普普通通冇乜特別,還過得去。佢出邊擺啲餸任夾,但啲菜好似冇洗過咁。之後就上重頭戲啦,要我哋揀湯底,我揀咗蕃茄湯,跟住佢用個湯去蒸海鮮,包括帶子扇貝鮑魚同埋龍蝦。嗰陣時我已經覺得唔掂,因為有浸臭味傳出嚟,原來係個蕃茄湯嘅問題。我人生未試過聞到啲咁難聞嘅蕃茄湯味,你以為佢係正常嗰啲鮮茄味,但係佢係啲濃郁嘅臭味。之後煲咗一陣開蓋,先唔講啲龍蝦韌度成嚿橡筋咁,其他全部都難咬到食唔落。勉強搞掂完啲蒸嘅嘢,去到最地獄嘅環節,打邊爐。基本上佢所有嘢都有陣噏味,再加埋落啲臭嘅蕃茄湯,再點啲我出去攞嘅咸到發騷嘅豉油,成個味覺體驗直接落咗地獄。我而家食咗一半就唔想食落去所以喺度寫食評,希望唔好再有人中伏🙏🏿
之後就上咗個雞煲,雞同洋蔥普普通通冇乜特別,還過得去。
佢出邊擺啲餸任夾,但啲菜好似冇洗過咁。
勉強搞掂完啲蒸嘅嘢,去到最地獄嘅環節,打邊爐。
$418 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2024-06-13 1152 views
今日第一次黎到呢間相馬日式火鍋☺️,一入到餐廳就喊出「哗」嘅感覺😜!環境優雅,裝修挺日式,又清潔,光線適中,好舒服😎。平時嚟日式火鍋多數都食濃味嘅湯底,今次就黎啲清新嘅。首先係芝士龍蝦湯茶碗蒸🍲,啲芝士混合埋龍蝦湯,超 creamy😋!一試啖湯,就發現個龍蝦味好濃郁。即刻就感受到嗰種滋味,好似飲住自家人煲嘅湯咁,超窩心嘅!🔸再試嘅係惹味龍蝦雞煲,啲龍蝦片好新鮮!😉 龍蝦味好鮮,鮮得來又唔會過硬!配住龍蝦湯又開胃,一試就知有驚喜!🔸極尚龍蝦蒸海鮮就係我嘅must-try啦!海鮮材料新鮮,食落口感爽脆,真係太好味喇!配埋豚骨湯底🍲,真係一絕!🔸日式火鍋點少得豚肉🐷呢!一款燒來超滑,口感結實,食落口感十足!配埋濃湯飲,真心好食!簡直係火鍋中嘅精選肉類!相馬日式火鍋,存心好好㗎,一路食一路happy,畀我試到新鮮嘅東西,一家人一齊食,好溫馨嘅感覺,開心就可以喇,繼續keep住呢種感覺,我地下次再黎!

一直book mark咗呢間餐廳,今次係朋友聚會,決定嚟呢度試下佢地嘅海鮮火鍋任食放題!🔔🤝🤝🤝芝士龍蝦湯茶碗蒸🤝🤝🤝第一道菜就係芝士龍蝦湯茶碗蒸!大眾飲宜喇,但係呢個真係有芝士龍蝦湯味!蒸得恰到好處,份量足夠,材料新鮮。即刻個人心情就提高咗好多啦!😊😊😽😽😽任食惹味龍蝦雞煲😽😽😽極尚龍蝦蒸海鮮嚟咗喇,咩都唔使講,閃光少少就會流口水😸。白皙肉質,燒天大開心!🤠🤠🤠火鍋湯底:中華辣湯🤠🤠🤠中華辣湯, 喺香辣之間尋求平衡, 咁我個口味就最中意啦! 打邊爐少唔少份中華辣湯出色,湯鮮辣勁,好有衝勁,帶點辣度,暖笠笠嘅感覺! 😚😚😻😻😻火鍋選品😻😻最後我哋就開始享受呢個任食放題啦!廣島蠔、日本帶子、沙白、灰蜆、螺、青口、海蝦、蟹棒、水魷, 全部嚟一遍,真係超級滿足!😋❤️❤️❤️極品海鮮火鍋❤️❤️❤️與朋友共享呢一道色彩瑰麗的海鮮火鍋,豐富的海鮮類尤其是肥美的龍蝦,滋味豐富而有層次感,鮮香四溢! 大伙兒都直說這道火鍋是餐桌上的重頭戲,味道好到我們一時無法描述!😻😻總結,相馬日式火鍋係值得一試嘅海鮮火鍋任食放題,我哋絕對會再嚟! 😊👍

🤝🤝🤝芝士龍蝦湯茶碗蒸🤝🤝🤝
😽😽😽任食惹味龍蝦雞煲😽😽😽

🤠🤠🤠火鍋湯底:中華辣湯🤠🤠🤠
😻😻😻火鍋選品😻😻
❤️❤️❤️極品海鮮火鍋❤️❤️❤️

觀塘一帶新開嘅相馬日式火鍋專門為愛好海鮮嘅你而設。餐廳裝修乾淨整齊,好有尊貴感覺,絕對係朋友聚會,享受美食嘅首選地方👬👭!♦️ 芝士龍蝦湯茶碗蒸 ♦️ 首先試吓芝士龍蝦湯茶碗蒸,龍蝦肉艷紅誘人,芝士味道清香😝😝😝。海鮮同芝士嘅完美配搭,一試愛上🥳真係超級美味,外皮滑溜溜,入口即化,令人回味無窮 ⭐️賣相都同味道一樣吸引人,想嚟第二次食👏🏼👏🏼。♦️ 任食惹味龍蝦雞煲 ♦️這次特別推薦任食惹味龍蝦雞煲。湯底味道重,而又唔會太醬厚,龍蝦肉香濃有張,食落去口感十足,肉質彈牙,非常滑嫩😊。食完之後仲有一種滿足感呢😤。♦️ 極尚龍蝦蒸海鮮 ♦️極尚龍蝦蒸海鮮一定要試。放入龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦等種類繁多,鮮味十足嘅海鮮,整個火鍋充滿嗰份海洋嘅味道,真係正👍。♦️ 火鍋湯底: 蕃茄湯, 美國特選牛肩胛, 優質豚肉, 優質雞腿肉等等 ♦️最後一定要試嘅就係火鍋湯底:蕃茄湯, 美國特選牛肩胛, 優質豚肉, 優質雞腿肉等等。湯底味道濃郁,肉質鮮香,食落去唔會有肥膩感,反而令人口感清新,一定會意猶未盡,食到清光光🥢。好鍾意呢種感覺嘅朋友,一定要嚟試吓啦!🙋🏼‍♀️

♦️ 芝士龍蝦湯茶碗蒸 ♦️

♦️ 任食惹味龍蝦雞煲 ♦️