Restaurant: SP Horizon
Info:

2024-06-04 445 views
薈聚軒呢間酒店級數嘅茶樓真係太出色了!我試咗佢哋嘅頭抽乾炒牛河、咕嚕蝦球雙面黃同埋雪山包,每一樣都好正呀!頭抽乾炒牛河真係一絕! 師傅手勢一流,唔會油膩, 但佢個鑊氣又好夠! 炒得夠香夠入味,牛肉又鮮嫩可口,一口接一口實在停唔到口!咕嚕蝦球雙面黃真係好驚喜! 個麵炸得好金黃酥脆,入口即化,配埋香濃酸甜嘅醬汁,簡直係滿足味蕾!最後嘅雪山包亦都好正! 外層酥脆,裡面包住濃濃叉燒餡, 超級好食! 一啖咬落去, 啲叉燒多到流出嚟, 真係太誘人喇!總括嚟講,薈聚軒係一間真係好值得一試嘅餐廳! 唔單止餐飲出色,環境同服務亦都非常出色! 如果你想食到酒店級數嘅茶樓美食,薈聚軒絕對係你嘅首選!

2024-05-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2024-06-03 333 views
📍薈聚軒近近地黎科學園呢到行下順便飲餐茶餐廳光猛 闊落 坐得舒服點心仲有兩人前嘅 岩曬啲咩都中意試小小嘅人🤣✨三式燒賣見佢咁特別叫咗黎試吓 有黑松露鯪魚燒賣、蟹子豬肉燒賣、果皮牛肉燒賣 ✨瑤柱福建炒飯真材實料有瑤柱 蝦仁等材料 入口豐富 炒飯底乾身配上面頭嘅醬汁好正 ✨蝦餃 兩人前蝦餃好飽滿 漲卜卜 而且皮薄✨牛肉球 兩人前大大粒食落好滿足✨流沙包 兩人前淺紫色嘅流沙包 唔止賞心悅目仲好好味✨菜苗餃 兩人前皮薄餡靚 ✨醬皇蒸鳳爪蒸鳳爪真係好好味🤤醬汁調得岩岩好又入味✨黑椒金錢肚金錢肚彈牙有口感
📍薈聚軒

蒸鳳爪真係好好味🤤醬汁調得岩岩好又入味

✨黑椒金錢肚
金錢肚彈牙有口感

2024-06-01 265 views
之前都幫襯過好幾次估唔到今次平日夜晚兩個人食飯有咁嘅體驗😡首先入座八點到,目測都有五六枱點咗個孖寶套餐$468蚊 孖寶1. 上湯西澳龍蝦 = 2.5 分 (10 分滿分)原因:淡而無味,殼多個肉,伊麵白烚重點係order 完5分鐘就到大佬交下戲啦!你唔係用微波爐叮俾我呀嘛孖寶2. 老虎斑 = 7 分 成晚條魚反而有驚喜唔會過熟 !正正常常不過等咗半個鐘頭 幾乎食晒所有嘢先至到 😢重點嚟啦⋯⋯北京填鴨 $88 半隻幫我哋order嗰個(應該係知客)建議話好抵食喎(咁是但啦)不過佢都有講得八件 (但我心諗半隻得八件)🤔你嗰隻係鵪鶉嚟?算啦,反正咁嘅價錢都好正常但到咗之後……(心諗係咪隔籬枱食淨夾俾我😂)件件都唔同size嘅好似廚餘咁。你一係就做返正常價錢唔好喺度引人入嚟俾啲咁嘅質素客人(扮優惠?)真係冇下次!優惠嘅嘢真係見仁見智
之前都幫襯過好幾次
估唔到今次平日夜晚兩個人食飯有咁嘅體驗😡
首先入座八點到,目測都有五六枱
點咗個孖寶套餐$468蚊

孖寶1. 上湯西澳龍蝦 = 2.5 分 (10 分滿分)
原因:淡而無味,殼多個肉,伊麵白烚
重點係order 完5分鐘就到

不過等咗半個鐘頭
幾乎食晒所有嘢先至到 😢

重點嚟啦⋯⋯
北京填鴨 $88 半隻
幫我哋order嗰個(應該係知客)
建議話好抵食喎(咁是但啦)
不過佢都有講得八件 (但我心諗半隻得八件)🤔
你嗰隻係鵪鶉嚟?
算啦,反正咁嘅價錢都好正常
但到咗之後……(心諗係咪隔籬枱食淨夾俾我😂)
件件都唔同size嘅好似廚餘咁。
你一係就做返正常價錢
唔好喺度引人入嚟
俾啲咁嘅質素客人(扮優惠?)

真係冇下次!
優惠嘅嘢真係見仁見智
2024-05-27 186 views
昨日朋友到訪,晚飯推薦了這間酒家,大約6:30到達。一行5人點了半席全包宴,落單後不到10分鐘菜全給你堆上枱,最要命的是除了炸鮮奶外,其餘的菜全都不是新鮮熱辣、即時製作的食物;質素比茶餐廳的出品還要差!以往也點過這款全包宴,現在不但加了價,份量少了,連食物質素也差了😡。衞生也差了,不知道是不是客人多了的原因,茶壺外面全是茶漬,服務員也照樣使用😔。原本我心目中這家酒家是科學園中比較有質素的中餐,只是枱與枱之間的距離比較窄,我現在再也不會推薦這間酒家了👎🏻。
昨日朋友到訪,晚飯推薦了這間酒家,大約6:30到達。

2024-05-26
$280 (Dinner)
2024-05-24 126 views
Weekend同屋企人去咗科學園嘆茶🫖 ,食咗好多點心😍~呢間酒樓用嘅係高級真空茶包,有6種茶可供選擇,我哋就揀咗人參烏龍茶,入口清新回甘👍🏻(茶介$19/位)原隻鮮蝦腸粉🦐鮮蝦大隻又新鮮,入口彈牙,腸粉皮夠滑👍🏻特色鮮蝦餃🦐蝦餃足料又大隻,每粒都晶凝通透,裡面有新鮮彈牙嘅蝦🤤原隻鮑魚燒賣皇稱得上「燒賣皇」果然份量十足,每粒都足料厚實,裡面有香菇、豬肉,上面係原隻飽魚😋雪山叉燒餐包🐖呢個叉燒包係必食嘅點心,外層雪山係菠蘿皮,香脆甜美,裡面係熱辣辣嘅叉燒饀~
Weekend同屋企人去咗科學園嘆茶🫖 ,食咗好多點心😍~

原隻鮮蝦腸粉🦐
原隻鮮蝦腸粉

鮮蝦大隻又新鮮,入口彈牙,腸粉皮夠滑👍🏻

特色鮮蝦餃🦐
特色鮮蝦餃

蝦餃足料又大隻,每粒都晶凝通透,裡面有新鮮彈牙嘅蝦🤤

雪山叉燒餐包🐖
雪山叉燒餐包

原隻鮮蝦腸粉
特色鮮蝦餃
雪山叉燒餐包
2024-05-22 95 views
放假帶埋家中長輩出黎飲茶😋 科學園呢間酒樓地方闊落又舒適,點心亦好精緻,服務亦好好~ 推薦大家黎試吓🤩✨ 特色鮮蝦餃✨ 蠔皇叉燒包✨ 原隻鮑魚燒賣皇✨ 瑤柱鮮蝦菜苗餃✨ 潮州蒸粉果✨ 佛跳牆灌湯餃✨ 龍蝦湯脆皮鮮竹卷✨ 原隻鮮蝦腸粉✨ 雪山叉燒餐包✨ 蜆蚧鯪魚球✨ 瑤柱福建炒飯✨ 脆皮皇子鴿點心全部都幾好食,每款都係大大粒,而且好足料!蝦餃、燒賣同鮮蝦腸粉入面嘅蝦仁新鮮又彈牙~ 乳鴿嘅外皮脆卜卜、夠晒香口~ 灌湯餃係好有驚喜!湯汁又香又濃,湯餃大大隻,湯料好豐富,有魚翅、海蔘、鮑魚等等,鮮味十足~整體來講,呢度嘅點心賣相同味道都好有水準,餐廳嘅環境同服務亦幾好,下次會帶埋一家人黎飲茶😍

✨ 特色鮮蝦餃

✨ 雪山叉燒餐包
✨ 蜆蚧鯪魚球

✨ 瑤柱福建炒飯

✨ 脆皮皇子鴿

朋友外地返香港,搵個地方聚一聚,當然掛住香港嘅中菜啦,所以搵間舒服嘅地方坐吓,價錢合理,食物OK嘅。開個茶底,估唔到有人蔘烏龍,醇香嘅烏龍茶葉,清新回甜,補充元氣 。呢碟火爆安格斯牛柳條,肉質鮮嫩多汁,再配合特製醬汁,酸甜適中,加埋啲指天椒乾,真係無法抗拒。呢道菜融合咗西方牛肉嘅肥美風味,加上中式烹調技巧,造就咗一道難忘嘅佳餚。嚟到酒樓就食吓基本嘢,西蘭花炒帶子, 𧶘子算新鮮大大粒,火候都好夠接下來就有紅燒BB鴿, 細細隻,都幾入味,正常酒樓水準最後,我哋品嚐到咗椰汁棗皇糕,呢道甜品糯糯軟軟香甜十足, 為我哋嘅饗宴畫上圓滿嘅句號。

接下來就有紅燒BB鴿, 細細隻,都幾入味,正常酒樓水準

2024-05-17
$300 (Dinner)
2024-05-15 104 views
我哋走入科學園參加跑步比賽,完咗賽事第一時間要醫肚仔😬。我同豬仔🐽一向鍾意飲啖茶食個包,決定一試「薈聚軒」。酒樓供應二人前點心,兩個人可以試多幾款真開心❤️。✨千絲脆皮炸鮮奶入口外酥內滑,炸鮮奶香甜幼滑,做得非常不錯👍🏿。✨滿天星雲流沙煎堆球一咬煎堆球,流沙非常澎湃,滿足🥰。✨薈聚軒特色鮮蝦餃皮薄喊靚,蝦肉爽口彈牙。✨雪山脆皮叉燒包熱呼呼上枱,叉燒包甜甜的。✨三式燒賣 一次過可以品嘗三款味道👅分別係蟹籽/黑松露/果皮✨原個椰皇燉鮮奶滋潤養顏 勝價比高👏

✨千絲脆皮炸鮮奶
入口外酥內滑,炸鮮奶香甜幼滑,做得非常不錯👍🏿。

✨滿天星雲流沙煎堆球
一咬煎堆球,流沙非常澎湃,滿足🥰。

✨薈聚軒特色鮮蝦餃
皮薄喊靚,蝦肉爽口彈牙。

✨雪山脆皮叉燒包
熱呼呼上枱,叉燒包甜甜的。

✨三式燒賣
一次過可以品嘗三款味道👅分別係蟹籽/黑松露/果皮

✨原個椰皇燉鮮奶
滋潤養顏 勝價比高👏
薈聚軒👻星期日同屋企人去飲茶嚟咗科學園仲可以行吓添依度都幾方便幾大間仲要好多停車場有得泊車款式較多試多啲新奇嘅點心真係一個週末好去處🤭.🔅原隻鮑魚雞粒酥大大隻鮑魚喺面下面啲酥皮好鬆脆中間包住一啲雞粒肉碎幾重嘅口感好出色🔅紅米芋粒餃 紫醉金迷流沙包幾新奇嘅點心用紅米搓嘅餃子皮仲好有心機用韭菜紮起入邊包咗啲芋頭粒流沙包就一定冇得輸紫薯做個包入邊超級流心😆🔅龍蝦湯脆皮鮮竹卷 蜆介鯪魚球 三色燒賣脆皮嘅鮮竹卷浸住啲龍蝦湯入味得黎龍蝦湯又夠鮮每食一啖都繼續點啲湯好掂推廣點心有鯪魚球同埋三色燒賣果皮黑松露蟹籽夠多款式幾有特色🥰🔅柚子蜂巢酥 炸鮮奶個炸鮮奶用好多麵線包住一上台真係好吸引新鮮炸起熱辣辣🔅避風塘魷魚鬚 香脆墨魚餅魷魚鬚真係飲茶必叫炸到好酥脆真係食極都唔厭依度仲有墨魚餅添幾足料啲墨魚好彈牙🔅原個椰皇燉鮮奶 椰汁桃膠燉雪蓮仲叫咗兩個甜品成個椰皇咁樣燉鮮奶我哋仲刮埋啲椰子肉食添另外呢個桃膠燉雪梨都好潤兩個都唔會太甜very good😛.整體來說:環境舒服 多款點心😚.🎈 薈聚軒 (沙田)沙田白石角香港科學園科技大道西19號19W大樓1樓106-107號舖
薈聚軒👻

另外呢個桃膠燉雪梨都好潤
兩個都唔會太甜very good😛
整體來說:
環境舒服 多款點心😚
🎈 薈聚軒 (沙田)
2024-05-10 53 views
科學園飲茶星期日同屋企人去行科學園,順便係到飲菜,薈聚軒係一間好正嘅餐廳,呢度嘅菜式好豐富多樣化㗎!我地試左好多款點心,大部分都好好食原隻鮑魚雞粒酥好香脆,外脆內軟,大大隻鮑魚同雞粒嘅組合好夾,係佢地既招牌點心。炸鮮奶都好特別,外層酥脆,入面嘅鮮奶濃郁香滑,一口咬落好滿足。蜆蚧鯪魚球好鮮美,蜆肉汁鮮甜,鯪魚球彈牙多汁,兩者一齊食好有層次感。三式燒賣包括原味,黑松露同綠色既燒賣,賣相精緻,味道鮮美,特別係燒賣皇入面嘅鮮蝦仁好鮮甜。醬皇蒸鳳爪滑嫩多汁,醬皇醬香味濃郁,係個人嘅最愛之一。千層馬拉糕層次分明,口感綿密,香滑可口。紅米芋粒餃裡面有豐富嘅芋頭粒,香甜可口,餃皮軟滑。龍蝦湯脆皮鮮竹卷好特別,竹卷脆口鮮甜,龍蝦湯鮮美濃郁,兩者結合得恰到好處。黑椒金錢肚肉質鮮嫩,黑椒醬香辣開胃。紫醉金迷流沙包包裹著香濃流沙,一咬就化,絕對是甜品愛好者的最愛。柚子蜂巢酥外脆內酥,柚子的清香和蜂巢的酥脆口感相輔相成。蜜汁叉燒腸肉質鮮嫩多汁,蜜汁燒烤的香甜味道非常美味。XO醬炒腸粉炒得香口入味,XO醬的香辣味增添了風味。香脆墨魚餅外脆內嫩,墨魚的鮮味在嘴裡爆發。避風塘魷魚鬚炸得酥脆,帶有蒜香味,好開胃。脆皮皇
科學園飲茶

香脆墨魚餅外脆內嫩,墨魚的鮮味在嘴裡爆發。避風塘魷魚鬚炸得酥脆,帶有蒜香味,好開胃。脆皮皇子鴿皮脆脆,鴿肉嫩滑,搭配特製醬汁更加美味。

原個椰皇燉鮮奶香濃滑順,椰香與鮮奶的結合太迷人了。椰汁桃膠燉雪蓮清潤解渴,桃膠的口感彈牙有嚼勁。柚子蜜脆蛋散外脆內軟,柚子蜜的香氣和脆蛋的口感相得益彰

📍 薈聚軒 (沙田)

#香港探店 #香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry科學園 #飲茶 #科學園 #薈聚軒 #中菜 #科學園美食 #香港科學園 #沙田科學園 #香港美食 #香港探店
2024-05-09 93 views
在一個陽光燦爛的星期日,我與幾位好友騎著單車,從沙田出發,踏上了通往白石角科學園的冒險之旅。經過一整天的漫遊,當傍晚的陽光斜斜地照在臉上,我們的肚子也開始作響,仿佛在抗議這一天的辛勞。此時,我們偶然發現了一家名為薈聚軒的粵菜酒樓,其雅致舒適的環境立刻吸引了我們。踏入餐廳,一股溫馨迎面而來。服務員熱情地向我們推薦了一個超值的海鮮套餐,僅需458元。套餐中包括了姜蔥焗美國生蠔、蒜蓉銀絲蒸蘇格蘭聖子以及清蒸老虎杉班,每道菜都令人垂涎三尺。姜蔥焗美國生蠔份量十足,每人可享用兩隻厚實而滑嫩的生蠔,其豐富的滋味在口中綻放,絕對是性價比極高的選擇。而那蒜蓉銀絲蒸蘇格蘭聖子,每一口都是鮮甜爽脆,完美展現了海鮮的鮮嫩。至於那重達兩斤的老虎杉班,則是以純粹的清蒸方式呈現,上面撒上新鮮蔥花和特製醬油,每一口都是對味蕾的極致犒賞。晚餐在愉快的談笑聲中悠悠進行,我們一邊品嘗著美味的海鮮,一邊計劃下一次的聚會。薈聚軒不僅提供了美味的菜餚,舒適的環境,合理的價格,更為我們留下了難忘的回憶。毫無疑問,我們將再次光臨這家粵菜酒樓,再次享受一頓美好的晚餐。

2024-05-07 65 views
放咗工入科學園,原來交通都好方便🥴 ,好多路線嘅車都會途經呢度👍 於是試埋呢間朋友介紹嘅[薈聚軒]❤️ 佢真係一間值得評為水準以上嘅酒樓😋西澳龍蝦伊麵非常彈牙爽口🤩 ,麵質軟硬剛好,上湯芡汁好好味,龍蝦新鮮,兩者相得益彰👍👍👍 。一斤重嘅清蒸老虎杉斑入口鮮甜肉滑🤤 ,㕑師掌握火喉好好👍 ,肉質好嫩滑,豉油鹹甜適中,蔥花令魚的鮮味出哂嚟🫶🫶 。最後仲有少少起沙嘅紅豆糖水送tim😘 朋友真係無介紹錯🥴 ,呢度食物質素好,份量極多,價錢又唔算貴,環境又寬敞,好高質❤️ 最後一定要讚下服務員嘅態度好好😍 ,上菜速度夠快🫶 ,啱啱食完已經計劃下次嚟試下早市點心💕💕

Type of Meal
Dinner
科學園酒樓驚喜椰汁桃膠燉雪蓮 今日週末 約咗朋友遊車河 嚟到科學園 見到呢度有間酒樓 新裝修 環境好舒服 梗係要嘆下茶啦🥰🥰見到佢有好多特色點心 出邊一般酒樓冇見過🤣 真係樣樣都想試😋😋 ✨XO醬炒腸粉$88✨蜜汁叉燒腸$62✨香脆墨魚餅$78✨避風塘魷魚鬚$88✨脆皮皇子鴿$58XO醬炒腸粉 好多配料 略帶焦香 好出色😋墨魚餅好香脆綿密 調味啱啱好😋魷魚鬚香口彈牙 炸粉唔會太厚 正👍乳鴿調好入味 即炸即上枱 食後口有餘香😋😋 ✨醬黃蒸鳳爪$40✨千層馬拉糕$53✨紅米芋粒餃$40✨黑椒金錢肚$52✨紫醉金迷流沙包$52✨柚子蜂巢酥$52✨原隻鮑魚雞粒酥$82✨柚子蜜脆蛋散$我哋真係叫咗好多嘢 呢度特別喜歡紅米芋粒餃 賣相好靚 佢外皮煙煙韌韌 好食😉仲有就係紫色嘅流沙包 都係賞心悅目加好好味😎柚子蜂巢酥 係薯蓉裏面包住柚子炸成 非常酥脆香口😋 ✨蜆蚧魚球$28✨三色燒賣$28✨龍蝦湯脆皮鮮竹卷$62✨炸鮮奶$55我鍾意佢三色燒賣 分別係蟹籽 黑松露 果皮牛肉燒賣 三隻味道我都鍾意😋鮮竹卷以龍蝦湯浸住 好有特色😋炸鮮奶外面香脆 佢面軟腍 一定要試吓😋😋 ✨隻椰皇燉鮮奶✨椰汁桃膠燉雪蓮最後
科學園酒樓驚喜椰汁桃膠燉雪蓮

鮮竹卷以龍蝦湯浸住 好有特色😋
炸鮮奶外面香脆 佢面軟腍 一定要試吓😋😋

✨隻椰皇燉鮮奶
✨椰汁桃膠燉雪蓮
最後就係我最喜歡嘅甜品啦😉 香滑嘅燉鮮奶 清潤嘅桃膠燉雪蓮 呢個價錢絕對超值 推介😆😆

整體嚟講 環境舒服 款式多元化 點心精美 職員殷勤有禮 值得encore👍👍

🎈薈聚軒 (沙田)
2024-05-03 65 views
今日同屋企人去科學園踩單車,踩完決定搵間附近嘅中菜廳醫肚,就搵咗呢間名叫「薈聚軒」嘅中菜廳試吓 😋我哋一行六人,餐廳安排咗一張望到海景嘅大枱俾我哋,坐得闊落又舒服 👍🏻我哋先叫咗一個叫「今晚食好啲」嘅4位晚飯自選套餐,先係$888,非常抵食,套餐包咗以下幾樣嘢:上湯焗龍蝦伊麵:龍蝦份量十足!蟹肉粟米魚肚羹:因為同行有大肚婆唔食得蟹,餐廳俾我哋改做老火湯,感覺好補身!清蒸游水東星1斤:東星斑肉質肥美鮮嫩,套餐入面有東星斑感覺已經值回票價 😂自選兩款小菜我哋就揀咗蜜餞欖角一口骨:炸過嘅一口骨非常香脆,配埋蜜餞欖角非常好味!濃湯魚肚浸菜苗:菜苗係先炒香過,雖然浸係濃湯,但仍然非常爽脆,大讚!另外我哋仲叫多咗片皮鴨,只要$168,又係非常抵食!再加一個小菜燒汁薯仔牛柳粒,牛柳粒非常鮮嫩,燒汁惹味,送飯一流!最後我哋叫埋椰香棗皇糕做甜品,每個人都食到勁飽,非常滿足!

上湯焗龍蝦伊麵:龍蝦份量十足!

另外我哋仲叫多咗片皮鴨,只要$168,又係非常抵食!

最後我哋叫埋椰香棗皇糕做甜品,每個人都食到勁飽,非常滿足!
2024-05-03 89 views
趁住幾日假期同屋企人帶左小姪女去科學園行下睇下海再喺附近晚飯原來而家科學園除左海邊茶座外都開多左好多餐廳仲有啱⼀家人晚飯嘅酒家添~我地揀左個今晚食好啲四人餐再加片皮鴨豐富🤤仲有follow ig送小食沙薑豬手粒片皮鴨好抵食!$168有全隻片脆肉軟香氣撲鼻上湯焗龍蝦伊麵龍蝦全部已拆好件超易食👍湯汁香濃伊麵淋滑本身套餐嘅蟹肉粟米魚肚羹我地轉左足料老火湯老火湯原煲上再由侍應分好湯料都有上清蒸游水東星東星斑鮮美濃湯魚肚浸菜苗菜苗鮮嫩燒汁薯仔牛柳粒牛柳粒軟淋食物美味服務周到食飯仲有泊車優惠👍
趁住幾日假期
同屋企人帶左小姪女去科學園行下睇下海
再喺附近晚飯
原來而家科學園除左海邊茶座外
都開多左好多餐廳
仲有啱⼀家人晚飯嘅酒家添~

我地揀左個今晚食好啲四人餐
再加片皮鴨