2017-06-06 174 views
朋友鍾意食辣, 佢帶左我去佢樓下間湖南菜食, 雖然我唔係無辣不歡, 但間唔中食下都OK, 可以刺激下味蕾, 食辣仲又可以幫助消脂座位夠闊落, 都坐得幾舒服餐牌幾有創意, 每個菜名都加左周杰倫既歌名, 加上餐廳播住周杰倫既歌, 幾舒服又唔會覺得好嘈不過歌名同菜式其實唔係好夾, 好在餐牌圖文並茂二個人揀左兩個小菜, 酸菜魚&辣子雞酸菜魚好快黎到, 落左唔少辣椒粒, 有紅有綠, 賣相幾好湯底唔算油, 裡面配菜足, 勁多酸菜魚片好薄好大塊, 質感太滑, 所以都幾難夾實架有D 魚片連住魚皮, 魚皮都清得好乾淨而且魚片有少少細骨真係要小心食辣度都幾好,小辣得黎有d刺激, 不過味道咸左少少辣子雞, d雞炸過夠香脆可口, 但炸粉未夠均勻, 有幾件雞比較厚粉整體辣子雞炒得好好入味, 味道夠惹味最後叫左個甜品,香芋金絲酥, 外型就好似酒樓點心咁外層做得好有層次, 一絲絲既酥皮, 非常香口入面包左香芋, 有麥芽糖的口感, 真係甜入心
朋友鍾意食辣, 佢帶左我去佢樓下間湖南菜食,

座位夠闊落, 都坐得幾舒服

不過歌名同菜式其實唔係好夾, 好在餐牌圖文並茂

二個人揀左兩個小菜, 酸菜魚&辣子雞

酸菜魚好快黎到,
落左唔少辣椒粒, 有紅有綠, 賣相幾好
湯底唔算油, 裡面配菜足, 勁多酸菜
魚片好薄好大塊, 質感太滑, 所以都幾難夾實架
有D 魚片連住魚皮, 魚皮都清得好乾淨
而且魚片有少少細骨真係要小心食
辣度都幾好,小辣得黎有d刺激, 不過味道咸左少少

整體辣子雞炒得好好入味, 味道夠惹味

最後叫左個甜品,香芋金絲酥, 外型就好似酒樓點心咁
外層做得好有層次, 一絲絲既酥皮, 非常香口
入面包左香芋, 有麥芽糖的口感, 真係甜入心

2017-06-04 83 views
1. 吃了蒜蓉粉絲QQ蝦,d蝦仲細過一粒腰果!差不多要收$150。2. 炒雞(菜名叫做「給我一首歌的時間」)好失望,因為90%的雞肉都係雞頸及骨位,無乜肉。幾辣。唔記得幾多錢,不過絕對唔抵。3. 炒土豆絲,正常,但如果用花椒抄會好吃得多,現在味道只能說是平平。4. 炒耶菜花,正常,不過不失。5. 飯,每碗飯都只係兩三啖。總的來說三個人花了~5xx 但吃不飽,味道一般,以黃埔區一般食店的性價比都比她高很多,我覺得這家spicy girl 活不了多久。

4. 炒耶菜花,正常,不過不失。

5. 飯,每碗飯都只係兩三啖。

2017-06-04 210 views
每個月都會去一次紅磡玩具店入貨,大出血之後又係搵食既時候!今次晚餐試左經過好多次但從未食過既香湘辣妹。一打開餐廳就見到辣妹老闆娘原來有上過國內既問答節目,好有趣,而且每個菜式名都用周杰倫歌曲命名,看來辣妹係周董狂迷。菜式選擇好多,都有上網睇過下有咩推薦,由於唔太肚餓,所以叫左兩款黎試下。香芋金絲酥 $48一客五件,如果有食過放題既炸紫芋波波,咁就會知係咩味,因為佢正正就係個種味,甜甜的香芋,加埋外層炸得酥脆的金絲,好食!香辣QQ蝦 $158呢款粉絲QQ蝦真係好有家庭菜既味道,因為用左一個大既不鏽鋼器皿盛著,底下鋪滿份量不多的豉油粉絲,面頭佈滿隻隻數量不少已去殼既蝦,蝦size較細,面頭鋪滿大量蒜蓉!蝦就唔覺有咩鮮甜味,因為都比蒜蓉遮蓋晒,最好食反而係鋪底粉絲,簡單以豉油、蒜蓉拌均黎食已經好夠味,味道仲好似媽媽以前蒸扇貝放係面既粉絲!呢個價錢抵唔抵食就見人見智,我就略嫌稍貴!今次黎食無試到主打既麻辣菜式,但其他唔辣既都幾好食,只係店員感覺欠缺笑容和活力(可能長時間工作吧),店內有較多飛蟲滋擾,希望呢方面可以改善一下。

香芋金絲酥

香芋金絲酥 $48

香辣QQ蝦

香辣QQ蝦 $158

呢個價錢抵唔抵食就見人見智,我就略嫌稍貴!

$100 (Dinner)
香芋金絲酥
  • 香辣QQ蝦
2017-06-04 96 views
作為雲南人,一直渴望在香港能吃到能讓自己感動的湘菜和川菜,很早就聽說這裡,也聽過老闆創業不易的故事,一直很想來試一試。不得不說結果令人多少有些失望,雙椒魚頭很下飯,到咸味蓋過了其它味道,也無法體會到「雙椒」的不同口味。干過牛蛙真的很干,青椒和蒜很香,但牛蛙的原材料不敢恭維。買單時進500港幣的價格,的確並沒有讓人有物超所值的感覺。總之,覺得店長初衷很高,但是還是有很多值得改進的地方,雖然味道有特點,但這樣的性價比很難讓人歪回頭來光顧。
2017-06-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2017-06-02 222 views
這個門面,癲倒了我對湘菜的印象,紅磚牆似間咖啡店。入到裡面,裝潢同樣有咖啡店的情調,不過餐牌設計,店員的口音讓我們肯定沒有找錯地方。看著餐牌,突然有種身處內地的感覺。有趣之處,是所有菜式都以周杰倫的歌名命名,有些都幾貼切。斷了的弦先來個涼拌開胃菜,選了營養豐富的海帶絲。第一條,對味蕾和喉嚨來說是突如其來的攻擊,比想像中辣,而且不是越吃越辣,而是第一口已經幾辣。有了心理準備,之後的便享受其刺激,惹味。海帶絲有一毫米的厚度,有硬硬的口感。可愛女人雖然是甜品,但店員沒問是否留待最後才上菜,成了午餐的第二道菜。紅豆牛奶酥剛炸好,熱辣辣,炸粉十分鬆脆,最驚喜是炸得毫不油膩。中間包著仍然是液體狀的濃稠奶漿,甜但甜得不過份,紅豆少之有少,但對不太喜歡紅豆的我而言,是個好消息。比起香港很多偏油偏甜的順德做法炸鮮奶,更喜歡吃這個。夜曲上年去張家界,吃了米豆腐。那時候是湯的,不知為何是綠色,一條條的米豆腐浸在裡面,腍得似煮爛的粉糰,又有點米味,不是特別好吃,但幾特別。點了米豆腐,看看有甚麼分別。米豆腐做成正方體。雖然腍,但不太用力,原粒夾起不成問題。入口似年糕,豆腐般腍的年糕,喜歡它的淡淡的米香。微鹹帶辣
斷了的弦
海帶絲
可愛女人
紅豆牛奶酥
夜曲
上年去張家界,吃了米豆腐。那時候是湯的,不知為何是綠色,一條條的米豆腐浸在裡面,腍得似煮爛的粉糰,又有點米味,不是特別好吃,但幾特別。點了米豆腐,看看有甚麼分別。米豆腐做成正方體。雖然腍,但不太用力,原粒夾起不成問題。入口似年糕,豆腐般腍的年糕,喜歡它的淡淡的米香。微鹹帶辣的汁,吃起來似碟頭飯。最怕吃中餐多油多鹽,這道幾清新。
米豆腐
米蘭的小鐵匠
吃魚頭配白飯。用砵仔蒸的飯,水份恰到好處,乾身而粒粒分明卻不太乾,沾上魚頭的汁就剛好。不過欠飯香,成了敗筆。
米飯
千裹之外
落漏單的魚頭,立即煮要等20分鐘。最想吃這道,再等都要。熱辣辣,冒出蒸氣,香噴噴。青椒偏鹹,可以伴飯。不算很辣,再辣些會更惹味,但這辣度應該大部份人都接受到。魚頭夠大,蒸得剛好,即使是兩邊的肉都濕潤不嚡。當然中間又嫩又滑,更滋味。跟西環另一間湘菜的雙椒魚頭相比,這個完全不油膩,健康之算,不過就不及那個惹味。
童年水庫雙椒魚頭
頗滿意的一餐,各樣都不俗。雖然落漏單,但幸好不趕時間,而且店員幾有禮貌。
2017-05-30
$200 (Lunch)
不知道你有多喜歡川菜?我本身很喜歡吃濃味的食物,所以川菜一向都是我的favorite,就算吃不了多辣,但總是會經常挑戰一下! 這晚到了黃埔花園吃飯,挑了這間「香湘辣妹」,餐廳英文名是Spicy Girl,感覺有點離經叛道!餐牌做得像本雜誌,打開一看,更是搞笑,每一個菜名旁邊都是周杰倫的歌名,我找不到兩者的聯繫,大概老闆就是die hard杰倫迷吧! 菊花臺/ 乾鍋有機花菜 ($75) 川菜之中,我很喜歡這款乾鍋椰菜花,因為惹味得來又有蔬菜的清新。這一鍋也沒有叫我失望,用辣椒、蒜頭等炒過,又香又辣,非常好吃。 忍者/ 窩窩頭 ($48) 印象中好像沒吃過窩窩頭,看餐牌照片,以為這就是饅頭,上桌後才發現原來底部是個大窟窿,可以將中間的菜脯放進去伴吃。 窩窩頭原來是北方窮人的主糧,以五穀為主要原料,纖維素很高,是簡單又有益的食物。這個窩窩頭有很香的麥味,軟熟,加上微辣的菜甫來吃,感覺不錯,也能填肚。 雙截棍/ 孜然寸骨 ($30/根,最少四根) 孜然骨好香,肉質又夠腍,不錯。我想特別一提的,反而是寸骨面頭的綠色粒粒,甜甜的,很爽口,卻吃不出是甚麼來,問一下店員,原來這叫蒜苔,是大蒜的
不知道你有多喜歡川菜?我本身很喜歡吃濃味的食物,所以川菜一向都是我的favorite,就算吃不了多辣,但總是經常挑戰一下!

菊花臺/ 乾鍋有機花菜 ($75)

忍者/ 窩窩頭 ($48)

雙截棍/ 孜然寸骨 ($30/根,最少四根)

孜然骨好香,肉質又夠腍,不錯。我想特別一提的,反而是寸骨面頭的綠色粒粒,甜甜的,很爽口,卻吃不出是甚麼來,問一下店員,原來這叫蒜苔,是大蒜的花莖,就是這些蒜苔,為這碟孜然骨加了不少分數。

時光機/ 辣子雞 ($108)

辣子雞又是我喜愛的菜式,這裡都做得不錯,雞炸得香脆,既麻且辣,很惹味,再來一個白飯就最perfect了!
2017-05-26
2017-05-26 40 views
週五放工過來試試這家湘菜 裝修新潮 菜名都是周杰倫的歌名 食物質素中等偏上 推薦幹鍋肥腸 平常沒機會吃到 不會太油膩 夠惹味座位很舒服 人也不算太多 相信下次想食辣野的時候可以再來酸菜魚 魚肉有點厚 味道酸了少少 但魚肉很滑 還是不錯的 2個人吃 評論一個人150左右店內有無線wifi可供使用 還有奇葩說可以看 可以一邊看電視一邊吃 也不會規定多少時間要吃完走人 店員也比較親切 好評吧檯位置還有酒杯 不知道晚上是不是會變成酒吧 下次再晚些時候來看看
座位很舒服 人也不算太多 相信下次想食辣野的時候可以再來

酸菜魚 魚肉有點厚 味道酸了少少 但魚肉很滑 還是不錯的

2個人吃 評論一個人150左右

好評

2017-05-24 78 views
撒嬌的女人個個都中意?辣妹又有無人中意呢?個人感覺每個人嘅品味都唔同,各花有各眼,並唔係個個都中意同一個類型的。但我呢個朋友,我好肯定拒係中意辣妹,由坐低嗰刻我睇到餐牌講左一句,曄個老闆娘都幾靚喎,真係辣妹嚟喎。。之後個朋友就係個餐牌到徘徊左5分鐘。。連食乜都話士旦。呢度嘅食物款式多,而且個食物名都好特別,明顯有悉心打造。今日就叫左個孜然牛肉,牛肉攞出黎嘅顏色黑色,感覺好似有啲古怪,但係食落質感似牛肉乾,十分的孜然味道,確實不錯,辣度又夠,再加埋新鮮的露荀中和番。炒雞雜,起初以為係幾種雜加埋,但食落原來係雞腎,一塊塊切薄細片。味道係川椒味道,辣椒的酸加辣,惹味非常。連唔食得辣嘅朋友都係甘話正,正正。炒包心菜一向係我嘅最愛,就算自己買番屋企炒,都唔會炒到,應該係加左特別的調味。外層鋪上味道,咬下甜,爽。如果真係覺得辣到頂唔住的話我建議就叫一下呢個紅薯粉,呢度紅薯粉係魚湯嘅湯底,飲落去之後有即刻解辣嘅感覺,同埋呢度嘅紅薯粉唔係圓形粗身,而係扁形幼身,食落去雖然冇咁煙韌,但係佢更加能夠吸收魚湯嘅味道。我鍾意呢度嘅份量,一碟來講唔會太多,亦都唔會唔夠食,份量啱啱好。唔似出面嘅湘川菜,淨係點一碟

我鍾意呢度嘅份量,一碟來講唔會太多,亦都唔會唔夠食,份量啱啱好。唔似出面嘅湘川菜,淨係點一碟就食到你飽,反而可以試多幾隻嘅味道。
這是我第一次來這家餐廳進餐。當你進內坐時,你便會發現服務員的態度十分的差。無笑容,唔緊要。連擺放餐具的份內事,都可以做一半唔做一半。而且侍應生十分不友善,感覺像是跟你作對一樣。即使作出投訴,店內員工及老闆娘都以愛理不理的態度處理。態度差,不友善的待客之道已經成了這餐廳的風氣。這店以會員價來吸引食客入會,每次消費都要充值會員卡或者客人可以選擇不以會員價消費的付現金。我我覺得這種經營手段都是比較差。投訴服務差,店主還主動建議我退會,今時今日,呢啲算係咩服務態度???酸菜魚:味唔夠,魚肉是很滑,但湯底的味道並不是這麼夠。一般般,並不是想像中那麼好吃。如果未食過,又見到咁多好評嘅朋友,大家可以去感受下這裡一流的服務態度和一般的食物質素。去多幾次,總會中伏

土豆絲
豬寸骨
Other Info. : 如此差的服務態度,再好味的極品也不會再次光臨,更何況只是一般般的食物質量,又不是十分正宗。 請我都唔會再去。仲有,啲枱比較細小,坐的不太舒服。
2017-05-23
Celebration
Birthday
  • 這餐廳的食物質素只是一般,食物的味道並不是想像中那麼好,沒有甚麼驚喜,試過一次便夠。
2017-05-22 92 views
After craving for some spicy food, went here for it.The spiciness is nothing compared to the mainland but the menu layout and decor is definitely similar.The tofu was extremely salty and soft but not fiery enough.I finally was reminded of this restaurant in Peking when I saw Minnie the rodent running for her life to the cashier counter!!!!
2017-05-17 72 views
湘菜做得很正宗,特别喜欢。辣度也适中,位置也很好找。色香味俱全,已经来了好几次,终于想起写食评。下次还要来,真的非常非常非常非常非常非常非常非常非常非常非常非常推荐
2017-05-16 69 views
呢度既老闆一定係周杰倫既fans, 因為每一道菜都係用周杰倫既歌名,同埋入邊既感覺好似翻翻去係外國讀書既感覺。酸菜魚:見到啲酸菜就知係正野,賣相好吸引, 啲魚肉滑身,唔會住得好韌。雖然個湯底都幾辣,但係啲魚唔會索晒啲辣味,都仍然保持有原本嘅魚味。小心食呢個會比較多骨呢個好特別, 啲牛肉係係啲湯嗰度,所以都唔會話好乾,加埋大蔥、金菇、其他菜嗰啲配料,呢個配搭唔錯, 送飯一流.鐵板炒魷:啲辣椒帶出咗魷魚嘅鮮味,加上係用鐵板燒一拎出嚟嘅時候就聞到好香。
2017-05-15 62 views
自從港鐵通車之後,去黃埔就變得十分方便。聽朋友講話黃埔有間以周董歌名命名的湘菜飯店,作為歌迷的我,當然要來捧場啦!干鍋田雞$128這一鍋辣椒田雞,真的是名不虛傳!做法是用一個鍋子,放著煮好的田雞+辣椒+蒜頭。為了保持住餸菜的溫度,職員會把這個鍋放在gas爐上面慢煮。田雞肉不是太辣,如果不能吃辣的朋友只要不吃中辣椒就好了。味道相當的濃,很野味!😋串燒蝦$112這碟串燒蝦相當美味,不單止外觀好,味道也好。把蝦殼炸得脆脆的,蝦肉又能保持爽口。每人一枝拿著來吃,很方便又整潔。食剩的蔥粒和椒絲亦可以用來拌飯食喔,我試過很好送飯的。干鍋有機花菜$75這款花菜,樣子似深綠色的西蘭花,但是比西蘭花甜和爽脆。放在鍋內炒熱,味道香濃,非常入味。(不用常常吃清炒菜花那麼的悶)。

自從港鐵通車之後,去黃埔就變得十分方便。

干鍋田雞$128
田雞肉不是太辣,如果不能吃辣的朋友只要不吃中辣椒就好了。
味道相當的濃,很野味!😋

串燒蝦$112
這碟串燒蝦相當美味,不單止外觀好,味道也好。
把蝦殼炸得脆脆的,蝦肉又能保持爽口。
每人一枝拿著來吃,很方便又整潔。

食剩的蔥粒和椒絲亦可以用來拌飯食喔,我試過很好送飯的。

干鍋有機花菜$75
(不用常常吃清炒菜花那麼的悶)。
2017-05-07
Type of Meal
Dinner
2017-05-10 103 views
經過紅磡想搵小店 見到呢間野一於試一試裝潢現代化 初初心諗現代未既餐廳一般貴得黎味道唔會太正宗見到台台都必點既木桶飯 叫左兩個 炒牛肉飯同荀干臘味 後者一試難忘 唔係港式臘肉 係似川菜傳統臘味香得黎唔肥 荀干吸哂味 配飯一絕冷盤貓耳朵 開胃 酸辣中帶甜味扣肉有驚喜 炒豆腐干香滑 絕對值得專程拜訪
經過紅磡想搵小店 見到呢間野一於試一試
裝潢現代化 初初心諗現代未既餐廳一般貴得黎味道唔會太正宗

見到台台都必點既木桶飯 叫左兩個 炒牛肉飯同荀干臘味
後者一試難忘 唔係港式臘肉 係似川菜傳統臘味
香得黎唔肥 荀干吸哂味 配飯一絕
冷盤貓耳朵 開胃 酸辣中帶甜味
扣肉有驚喜 炒豆腐干香滑 絕對值得專程拜訪
香辣QQ蝦$158食到停唔到口啊!蝦仁好彈牙,難怪改名做QQ蝦啦!整碟餸的精華所在,竟然是粉絲啊!蔥花,豉油加熟油,爆香d蝦,再放粉絲入去炒,好味到不得了。色,香,味俱全的一道菜!雖然話係「香辣」,但我食落又唔覺太辣,可能為咗迎合我地香港人口味,唔食得太辣,廚師放辣椒輕手dd。金牌蒜香骨$108炸得金黃,香口的蒜香骨,最抵讚既地方除了味道夠之外,最重要既就係唔多肥膏喇。肉質鬆軟,美味可口。酸菜魚這碟酸菜魚,雖然面頭鋪滿辣椒和麻籽,但不是想像中那麼辣。本來我以爲這盤魚內會有粉皮,原來是沒有的!還以為這碟會像水煮魚一樣,裡面會有粉皮tim。(裡面只有酸菜㗎咋!)魚肉好滑,好新鮮。既然沒有「粉皮」,那麼就叫了一碗粟米粒白飯送吓菜啦。這間餐館是用平口碗裝飯的,份量不算太多,所以若果喜歡吃飯的人,要叫兩碗才夠嚕。哈哈!食完飯還可以去轉角位間奇趣天地逛逛街,消化一吓。這個周未真的過得很充實。
香辣QQ蝦$158

金牌蒜香骨$108
肉質鬆軟,美味可口。

酸菜魚
這碟酸菜魚,雖然面頭鋪滿辣椒和麻籽,但不是想像中那麼辣。

魚肉好滑,好新鮮。

哈哈!食完飯還可以去轉角位間奇趣天地逛逛街,消化一吓。
這個周未真的過得很充實。
2017-05-07