Restaurant: SUKIYAKIYA
Terms & Details:
2023-03-07 1360 views
第一次嚟到會展站,就係為咗呢間以日式壽喜燒為主嘅餐廳- sukiyakiya。和風式設計嘅環境,恍如去咗日本一趟。每枱之間距離闊落,空間感足夠。店員非常親切,知道我哋第一次來用膳,都很詳細地介紹。同朋友各人叫咗個神戶牛和野崎牛套餐,包括前菜,牛肉,野菜盛合,飯/烏冬,甜品。前菜包括六款小食,一盤過咁上,賣相好豐富,每款都係新鮮好食,唔會好似d 平價小食野,都對得住餐廳個格調。到左重頭戲當然係食牛肉壽喜燒。每食一片牛都有專人幫我地煮,手勢好好,一面整一面介紹唔同嘅食法,令你可以專心享受每一塊牛肉。牛肉嘅質素固然高啦但服務都好緊要!跟住用整完牛肉嘅鍋,最加湯煮埋d 野菜同烏冬一流!最後簡單嘅甜品作結!

跟住用整完牛肉嘅鍋,最加湯煮埋d 野菜同烏冬一流!

最後簡單嘅甜品作結!
  • 前菜
2023-02-27 1105 views
太掛住日本既味道啦不過仲未有假期飛所以去食番餐壽喜燒頂頂癮入到去都係非常日式嘅裝修座位唔算多唔怪得知咁難book啦😂😂😂😂店員好細心咁同我哋介紹好每一個餐之後我哋就決定試兩款唔同嘅牛一款比較油脂味重啲另一款就肉味比較重完全唔使自己整㗎你淨係需要放佢入口就可以啦😀我自己就覺得肉味重啲嘅比較好食啲今次四個人一齊食每人都食到大概三片有前菜 牛 蔬菜 同埋甜品白飯可以refill 再食埋個烏冬大滿足每一道菜店員都會有好好咁介紹好窩心人均消費 :$600up
太掛住日本既味道啦

每一道菜店員都會有好好咁介紹
好窩心

人均消費 :$600up
2023-02-26 997 views
餐廳環境充滿和風,位置闊落舒服👌🏻餐牌全日一樣,肉類方面就有牛/雞/豬可以選擇!今次就要左一個sukiyaki set 一個shabu shabu set,其實兩個人去嘅話我都建議可以叫兩款試下(除非你真係超鍾意sukiyaki)😂有shabushabu 中和返d 油膩感同埋濃郁嘅醬料味道,個人覺得感覺良好d🤩前菜方面都好吸睛🤩 番茄仔超甜🍅帶子刺身好大粒😳加埋柚子汁味道清新!和牛他他食落似吞拿魚,唔會有腥味/好生咬唔開嘅口感👌🏻最後有海蜇頭,食落爽口,加左醋真係幾酸下,醒下胃😆SUKIYAKI SET/日本產黑毛和牛赤身肉 $579/事關我唔鍾意食d 好肥好多雪花嘅牛,所以貴牛都係唔啱我🤣赤身完全啱我口味,唔會好多脂肪得黎牛味濃郁🤩 雖然話唔肥但係雪花都已經好靚,質地未到入口即溶嘅境界但係佢有一定厚度都好軟熟😍 食落口個下真係大滿足😍 佢嘅sukiyaki 醬汁唔會太鹹,係略帶甜味,唔會蓋過牛肉嘅味道,點埋蛋漿食口感更加順滑🤩SHABU SHABU SET/日本產黑毛和牛西冷 $619/shabushabu 就有另一番風味,昆布湯相對清淡,但係可以中和一下sukiyaki 嘅油膩感,

SUKIYAKI SET
/日本產黑毛和牛赤身肉 $579/

SHABU SHABU SET
/日本產黑毛和牛西冷 $619/
shabushabu 就有另一番風味,昆布湯相對清淡,但係可以中和一下sukiyaki 嘅油膩感,牛肉方面雖然話係西冷不過唔知點解望落碟赤身好似仲肥過佢😅 shabushabu 煮牛令牛味更突出,質地都非常軟熟🥰

蔬菜方面,我建議全部都係shabushabu 食,我將部分放左係sukiyaki 到結果蔬菜太吸汁,鹹到唔係好食得曬😭 我好鍾意佢個福袋🤩入面有芝士年糕,口感煙韌好好食😆

最後飲番杯熱茶,食下和菓子、蕨餅同埋紅豆😆
整體黎講,牛肉質素真係唔錯,第一次食sukiyaki d 牛肉咁厚😳 但係佢厚得黎有好軟熟嘅口感真係令我有d 驚艷😳 服務都唔錯👌🏻
2023-01-30 6766 views
呢間餐廳book mark左好耐終於有時間黎試一試😍😍全程有員工服務,唔洗自己整太好啦😍內在環境都係日本風格餐牌唔食牛都有雞可選擇👍🏻特選鹿兒島縣產A5 和牛 $729壽喜燒套餐包咗一份六小碟前菜、日本產生雞蛋、野菜盛合、日本米飯、烏冬同甜品。前菜北海道帶子新鮮鮮甜配上柚子鹽,帶出帶子嘅鮮味。A5和牛員工會問幾成熟,我地都係揀5成,和牛油花均勻,牛油香到不得了,配上微甜壽喜燒醬汁,再沾上橙黄色嘅蛋漿可以減低油膩感,如果怕太膩另外仲可以點青檸汁食別有一番風味。日本產黑毛和牛A4 西冷 $659套餐包咗一份四小碟前菜、日本產生雞蛋、野菜盛合、日本米飯、烏冬同甜品。前菜A5和牛他他配鵪鶉蛋,拌鵪鶉蛋汁令和牛更滑,入口就有融化的口感。A4西冷食落同A5差唔多,肉質都係較腍唔會有太多嘅牛味。脂肪方面就比A5多少少跟餐都有蔬菜,湯底煮熟後都唔會太甜👍🏻仲有香飯和烏冬最後仲有甜品,仲會幫我地轉另一隻茶配甜品,非常細心👍🏻

餐牌唔食牛都有雞可選擇👍🏻

特選鹿兒島縣產A5 和牛 $729
前菜北海道帶子新鮮鮮甜配上柚子鹽,帶出帶子嘅鮮味。

日本產黑毛和牛A4 西冷 $659

跟餐都有蔬菜,湯底煮熟後都唔會太甜👍🏻

仲有香飯和烏冬

最後仲有甜品,仲會幫我地轉另一隻茶配甜品,非常細心👍🏻

2023-01-23
Celebration
Anniversary
  • A5和牛
2023-01-12 667 views
📍SUKIYAKIYA (灣仔)初訪會展站附近呢間日式壽喜燒專門店~餐廳寬敞 空間感足夠 坐得好舒適✨每個套餐由前菜、主食、野菜、烏冬到甜品店員都會詳細講解食物同最佳食法💁🏻‍♀️-🥗前菜有蕃茄、生蠔、和牛他他同海蜇擺盤精緻 味道都好開胃🍅店員知有朋友唔食生嘢 會貼心地問需唔需要轉牛蒡~-🥩壽喜燒#特撰黑毛A5和牛 $689#日本產黑毛和牛 $619#德島縣產阿波尾雞 $289店員全程會親自烹調 確保唔會overcooked和牛好滑 油脂分布平均 入口即溶!🫶🏻食落係滿滿的幸福感🥰-🥬野菜盛合+烏冬+日本米飯+日本生雞蛋店員亦會親自煮好 全程唔使我地郁手☺️烏冬非常彈牙 吸晒壽喜燒湯底嘅味道生雞蛋汁撈埋米飯味道都好夾🥚-🍡甜品上甜品前 店員會換上熱辣辣的靜岡抹茶🍵甜品、有十勝紅豆、抹茶蕨餅同埋紅豆和菓子蕨餅抹茶味濃厚 而唔會太苦 食完會回甘的🥹和菓子不會太甜 十勝紅豆味重 加埋係滿足嘅收尾🫶🏻順帶一提佢嘅餐具同杯墊都好和式🎐-♥️回頭度:8.5/ 10價錢較高 但食物質素同服務一流(討厭自己煮嘅我表示食得好愉快😂)非常推介特別日子嚟試~
📍SUKIYAKIYA (灣仔)
初訪會展站附近呢間日式壽喜燒專門店~
餐廳寬敞 空間感足夠 坐得好舒適✨
每個套餐由前菜、主食、野菜、烏冬到甜品
店員都會詳細講解食物同最佳食法💁🏻‍♀️
🥗前菜
有蕃茄、生蠔、和牛他他同海蜇
擺盤精緻 味道都好開胃🍅
店員知有朋友唔食生嘢 會貼心地問需唔需要轉牛蒡~
🥩壽喜燒
烏冬非常彈牙 吸晒壽喜燒湯底嘅味道
生雞蛋汁撈埋米飯味道都好夾🥚
🍡甜品
甜品前 店員會換上熱辣辣的靜岡抹茶🍵
甜品、有十勝紅豆、抹茶蕨餅同埋紅豆和菓子
蕨餅抹茶味濃厚 而唔會太苦 食完會回甘的🥹
和菓子不會太甜 十勝紅豆味重 加埋係滿足嘅收尾🫶🏻
順帶一提佢嘅餐具同杯墊都好和式🎐
♥️回頭度:8.5/ 10
價錢較高 但食物質素同服務一流
(討厭自己煮嘅我表示食得好愉快😂)
非常推介特別日子嚟試~
$600 (Dinner)
2023-01-03 602 views
每逢除夕之夜又係男朋友破費之時~🥰由於我同佢都係壽喜燒狂迷🥹去咗澳洲咁耐 一直都冇食過壽喜燒 返到香港即刻book除夕嗰日去食~今次除夕我提早咗一個月book 而且book嘅時候要比半數訂金先會確認訂坐🥹由訂完枱嗰刻開始已經一直好期待呢一餐😚首先一入到門口個環境好舒適 充滿着日式風格 而且店員會覺得好有禮貌 好Nice咁歡迎我哋 真係會令人有種VIP feel🤭一坐低店員就會逐個套餐好仔細咁同你介紹 而且非常有禮貌同好態度 值得讚許!🥰而我係訂座嗰陣已經講明其中一位唔食raw food 所以店員都好細心咁將四款入邊嘅其中兩款幫我煮熟或者轉熟食 呢點我係覺得好細心 令我成個用餐體驗好舒服🥰今次呢間相對其他我曾經食過嘅壽喜燒店 雖然肉質差唔多 但係呢間份量超級足料~我都肯定呢間嘅肉量絕對係我食過眾多和牛壽喜燒店最有份量~🤫而配菜方面就同樣會有野菜鍋同埋烏冬飯等等 呢方面我就覺得比較遜色 因為煮法同普通日式火鍋一樣冇咩特別🤔相對於之前食過一間比較出名嘅壽喜燒 @sukiyaki_mori 我同男朋友都一致認為嗰間嘅煮法好食d!🫣因為嗰間喺煮嘅過程裏邊有加糖會令到和牛配合壽喜燒汁更加濃郁~整體
每逢除夕之夜又係男朋友破費之時~🥰

呢方面我就覺得比較遜色
因為煮法同普通日式火鍋一樣冇咩特別🤔

整體來講呢間嘅服務態度同埋肉嘅份量的而且確係值回票價👍🏻
但個人preference都係鍾意之前嗰間嘅烹調方法多啲
不過相對嚟講另一間會仲難book位 我個陣係親自去鋪頭book位😹
假如我食唔到另一間壽喜燒而又想食壽喜燒嘅時候都會再encore呢間~
而且適逢New Year 餐廳仲送咗支sake俾比每枱客人🥰

Revisit: yesss🙌🏻
💰: 1000pp (特別鳴謝男朋友銀包)

#emily出街食👅👅 #emilysbelly灣仔 #emilysbelly燒肉
  • A5和牛
2022-12-23 607 views
好掛住日本正宗嘅壽喜燒,嚟到灣仔嘅Sukiyakiya俾返日本嘅感覺我😋⁣餐廳主打關西風壽喜燒,每個套餐都包括有前菜、和牛、白飯、野菜、烏冬同甜品,食完非常滿足🧡⁣⁣• 特上すき焼コース $729⁣• 日本產 黑毛和牛 赤身肉 $579⁣由前菜起已經相當豐富,赤身肉course一共有四款前菜,順次序食起分別係靜岡縣溫室蕃茄、北海道帶子刺身、A5和牛他他同檸檬漬海蜇,至於特上course就會多咗火炙A5和牛、三文魚籽配日本醋飯兩款前菜。⁣⁣前菜開一開胃後就到主角嘅壽喜燒和牛上場,打完卡就交俾店員為我哋烹調。特上course所選用嘅係鹿兒島野崎牛西冷,由於脂肪比例較多,因此會建議煮至全熟,將油脂迫出嚟,即使偏熟仍無礙和牛嘅口感,入口軟嫩又充滿油香,沾上蛋汁食更滑溜。不過小編反而更鐘意A3嘅赤身肉,脂肪相對A5和牛少一啲,肉味更濃,而燒至五成熟亦都會比較有肉感🥰⁣⁣食完和牛之後會加入鰹魚湯嚟煮蔬菜同烏冬,吸盡湯底嘅精華,好味又飽肚🤰🏻⁣⁣甜品方面有和菓子、抹茶蕨餅同十勝紅豆蓉,特別配上一杯白川茶中和甜膩感💕⁣

• 特上すき焼コース $729⁣
• 日本產 黑毛和牛 赤身肉 $579⁣

2022-12-20 452 views
灣仔會展附近有間高級日本嘅燒肉店Sukiyakiya ,佢哋主打壽喜燒,裝修風格簡約,亦好有日本嘅感覺。日本野崎嘅A5級黑毛和牛 配6式前菜而另一款係日本產黑毛和牛(赤身肉)屬A3級 配4式前菜四式前菜分別有嚟自靜岡縣嘅溫室番茄配沙律菜、北海道原粒鮮帶子配柚子鹽、A5級和牛他他配生鵪鶉蛋、檸檬汁海蜇頭。而六式前菜有齊四式前菜之外,仲多添嚟自北海道鳳仙趾生蠔配柚子汁、三文魚籽配日本醋飯。店員會詳細介紹同埋建議由清淡嘅番茄食先,最後先食最濃味嘅海蜇頭。可以開胃之餘,亦可以清一清口腔,準備享受高級和牛帶來嘅衝擊。店員會全程幫我哋將牛肉同野菜盛烹製成壽喜燒,佢哋會細心推介每款牛肉嘅生熟度,好似A5因為油脂比例佔肉嘅7成,所以會推介全熟,令牛肉多一點嘅焦香,食嘅時候仲可以加入青檸汁,檸檬嘅酸味更能突出肉味之外,仲可以將其油膩感消減不少。亦都建議食A5和牛可以配埋白飯一齊食。亦可以令油膩感得到減少效果。A3赤身肉嘅油脂比例同A5相反,只有3成嘅脂肪,所以可點選半生熟,口感會更好,仲可以配埋新鮮日本雞蛋嘅蛋液。令牛肉入口更順滑之外,仲為其添加多一份蛋香,同牛肉中嘅壽喜燒汁好夾。野菜盛兩個餐都有,洋蔥
日本野崎嘅A5級黑毛和牛 配6式前菜
而另一款係日本產黑毛和牛(赤身肉)屬A3級 配4式前菜

野菜盛兩個餐都有,洋蔥、京蔥、舞茸菇、日本南瓜、日本旺菜、福袋、日本春菜、金菇、芋絲、紅蘿蔔、白蘿蔔。因為個鍋之前燒完和牛,所以野菜會有陣陣和牛嘅油香同肉香,當然佢哋仲會加入秘製嘅鰹魚湯同埋壽喜燒汁去煮。令食材吸收哂湯中嘅精華,令每種食材都食到有壽喜燒嘅香甜。

烏冬:用嘅係稻庭烏冬,口感煙韌彈牙,加埋壽喜燒醬汁就更好味。

甜品:有三款不同嘅甜品,分別係綠茶味嘅厥餅、十勝紅豆、和菓子,份量細細份啱啱好,甜度適中,加埋一杯嚟自靜岡縣出產嘅掛川茶,咁就夠哂完滿。

2022-12-19 393 views
以前睇YouTube或者上網搜尋的時候都有聽聞過 @sukiyakiya 壽喜燒不走一貫港式風格的壽喜燒,而是主力做日本正宗壽喜燒,當然不乏有專人跟我們烹調及介紹🇯🇵- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - / New Year Special SUKIYAKI Course • 新年限定極上壽喜燒套餐 // Appetizer • 前菜 /๑ Chef's Special Platter • 特製前菜拼盤六品先有阿美蘭蕃茄底下有沖繩海葡萄,佐以和風酸汁開開胃; 冷豆腐上面有北海道海膽及海膽醬加上鹹鹹香香; 和牛壽司的和牛片經過炙燒,上有魚籽點綴; 淡身的甘雕有魚骨豉油調味; 品嚐A5和牛前記住要和京蔥mix均哦/ SUKIYAKI • 壽喜燒 /๑ Supreme Japanese Wagyu SUKIYAKI • 日本產 極上三大名牛壽喜燒由日本三大名牛來自各產地嘅牛品種登場! 三款顏色鮮嫩的牛片由級數低至高順序吃起,而壽喜燒汁不算甜嘅類型比一般港式壽喜燒更加傾向港式壽喜燒更加傾向日本關西風🇯🇵 第一款 「飛驒牛」相對肉質比較瘦,油脂分佈

/ Appetizer • 前菜 /

/ SUKIYAKI • 壽喜燒 /

第一款 「飛驒牛」相對肉質比較瘦,油脂分佈更均勻,加上蛋汁之後牛肉味更出; 第二款「近江牛」比較建議點青檸汁; 第三款神戶牛好明顯地超卓高一班🥰 油脂感重而濃厚,比前兩款入口時明顯更重脂肪含量連油花都更華麗,有入口溶化的感覺✨建議不點任何蛋汁單單品嚐他的原始牛味~

๑ Seasonal Vegetable Platter • 季節野菜盛合
๑ SUKIYAKI Porridge / SANUKI Udon • 壽喜燒雜炊 /讚岐烏冬
食完牛肉之後就會倒入昆布湯底再先後熬煮各款蔬菜以及必不可少的烏冬~ 蔬菜入面有款比較特別的腐皮年糕,各款蔬菜都吸收上湯底清新及壽喜燒醬汁甜甜地的精華

๑ Today's Dessert • 本日甜品
抹茶嶡餅 · 紅豆和菓子 · 士多啤梨朱古力慕絲

๑ 食物質素: 3.5/5
๑ 回頭率️: 3.5/5
๑ CP值: 3.5/5
๑ 服務質素‍: 4.2/5
๑ 環境裝修: 4.0/5
📍 SUKIYAKIYA (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪
#hungrypiggiess_japanese #hungrypiggiess_日本菜
#hungrypiggiess_wanchai
#hungrypiggiess_灣仔
#SUKIYAKIYA #和牛壽喜燒專門店 #壽喜燒 #極上壽喜燒套餐 #銘柄牛
Dining Offer
Tasting Event
2022-12-19 326 views
講到天氣一轉涼當然會諗起鍋物!各式鍋物都同樣有特色,但要講到我最愛既鍋物,就一定係壽喜燒,而2種風格既壽喜燒中我自己就比較偏好關西風style.新年限定極上壽喜燒套餐 hkd$1599特製前菜拼盤六品由6款精緻又充滿日式風格既小碟組成.醋漬蕃茄拌沖繩海葡萄蕃茄鮮甜多汁,配上爽脆又帶天然海水風味既海葡萄更清新開胃.海膽拼豆腐豆腐香滑重豆香,拼上鮮味海膽更滑嫩甘甜.和牛壽司配魚子醬和牛雪花分佈均勻,輕輕炙燒後令和牛更香,入口軟腍富油香.炙燒蜜柑鯛外層爽脆內裏彈牙而且帶淡淡蜜柑橘香.和牛他他拌生蛋黃及開心果碎和牛肉質嫩而充滿嚼口,拌上濃厚蛋黃入口更香滑濃郁.最後配上開心果仁碎增加脆口感.拌海蜇爽口脆卜卜,拌上酸酸甜甜醋汁作為最後一道前菜再清新一下口腔去迎接主菜.日本極上三大銘柄牛壽喜燒先以牛脂開鍋.再加上自家調製既壽喜燒汁配搭三款精緻日本名品牛肉.見到都已經流晒口水.神戶牛精緻既大理石紋理呈現係眼前,肉質柔嫩且入口充滿油香但不過膩.拌上日本無菌生雞蛋,質感滑嫩而且脂香更豐腴.近江牛作為歷史最悠久既近江牛,雪花紋路細膩,自身帶出一陣甘甜香氣.輕輕烤香已經帶出濃郁牛香,入口帶出濃烈肉香.配塔上青

新年限定極上壽喜燒套餐 hkd$1599

特製前菜拼盤六品
由6款精緻又充滿日式風格既小碟組成.
醋漬蕃茄拌沖繩海葡萄
蕃茄鮮甜多汁,配上爽脆又帶天然海水風味既海葡萄更清新開胃.

海膽拼豆腐
豆腐香滑重豆香,拼上鮮味海膽更滑嫩甘甜.

和牛壽司配魚子醬
和牛雪花分佈均勻,輕輕炙燒後令和牛更香,入口軟腍富油香.

炙燒蜜柑鯛
外層爽脆內裏彈牙而且帶淡淡蜜柑橘香.

和牛他他拌生蛋黃及開心果碎

拌海蜇

日本極上三大銘柄牛壽喜燒

神戶牛

近江牛
作為歷史最悠久既近江牛,雪花紋路細膩,自身帶出一陣甘甜香氣.輕輕烤香已經帶出濃郁牛香,入口帶出濃烈肉香.配塔上青檸汁令牛脂入口更清新爽口.

飛驒牛
牛脂雪花係三者中分佈最平均細膩.肉味香醇而且牛脂香豐腴,細嚼後口腔內仍然留住濃厚aftertaste.

季節野菜盛合
野菜盛盒好豐富,時令蔬菜款式好多之餘攞盤同力功好有心思,整個盛合都佈置得好吸引.時令蔬菜帶出天然甜味之餘亦吸收左壽喜燒汁甜味令味道更濃郁香甜.

讚岐烏冬
烏冬彈牙煙韌,最後完美地吸收左蔬菜同壽喜燒汁雙重甜味.

本日甜品
甜品同樣精緻有心思,西式及傳統日式各一款.日式嘅抺茶蕨餅及和菓子.抺茶蕨餅帶抺茶茶甘香,Q韌彈牙.和菓子同樣精緻,紅豆餡唔會過甜,充滿紅豆香.西式紅莓朱古力慕絲香甜又吱唔會過膩,大大粒士多啤梨清甜又無酸味.
2022-12-19 264 views
餐廳主打壽喜燒,日式裝潢簡約雅緻,而且光猛闊落,令人感覺舒適😌 今次試咗2款壽喜燒套餐,整體令人滿意,非常推薦👍🏻🥩A5和牛壽喜燒套餐($729)本日前菜六品特選鹿兒島縣產野崎牛西冷旬之野菜盛合日本白米飯·讚岐烏冬本日甜品.🥩A3和牛壽喜燒套餐($579)本日前菜四品日本產黑毛和牛赤身肉旬之野菜盛合日本白米飯·讚岐烏冬本日甜品.🔅【本日前菜】兩款套餐嘅前菜基本一樣,只係A5和牛套餐額外多咗生蠔及醋飯:·日本靜岡縣Amela蕃茄蕃茄糖度高,味道香甜多汁,配和風汁清新開胃;.·北海道帶子刺身帶子新鮮厚肉,配柚子汁味道清新鮮味;.·A5和牛他他和牛鮮味,配鵪鶉蛋及開心果仁碎同食,不但口感提升,更無違和感;.·檸檬汁漬海蜇海蜇及木耳絲令口感加倍爽脆,味道清新帶酸,非常醒胃;.·三文魚子醋飯三文魚子晶瑩剔透,配醋飯好好食;.·日本仙鳳趾生蠔生蠔唔算大隻,但口感清爽鮮味;.🔅【和牛】店員會給予建議,並幫忙將和牛煮至要求嘅生熟程度:·特選鹿兒島縣產野崎牛西冷呢款A5和牛油脂豐腴,店員建議將和牛略為煮熟少少,牛脂迫出後可減低膩感;和牛入口嫩滑,油香十足,配青檸汁口感較清新,而且都好夾,唔會覺得油膩😋·

🥩A5和牛壽喜燒套餐($729)
本日前菜六品
日本白米飯·讚岐烏冬
本日甜品
🥩A3和牛壽喜燒套餐($579)
本日前菜四品
日本白米飯·讚岐烏冬
🔅【本日前菜】

·日本靜岡縣Amela蕃茄
蕃茄糖度高,味道香甜多汁,配和風汁清新開胃;
·北海道帶子刺身
帶子新鮮厚肉,配柚子汁味道清新鮮味;
·A5和牛他他
·檸檬汁漬海蜇
海蜇及木耳絲令口感加倍爽脆,味道清新帶酸,非常醒胃;
·三文魚子醋飯
三文魚子晶瑩剔透,配醋飯好好食;
·日本仙鳳趾生蠔
生蠔唔算大隻,但口感清爽鮮味;
🔅【和牛】
店員會給予建議,並幫忙將和牛煮至要求嘅生熟程度:

·特選鹿兒島縣產野崎牛西冷

·日本產黑毛和牛赤身肉
呢款A3和牛油脂相對較少,店員建議略煮以保持肉嫩口感;和牛入口都嫩滑,但相對帶少少嚼勁,配生雞蛋口感滑溜,味道都非常唔錯😋

🔅【旬之野菜盛合】
店員將所有蔬菜與鰹魚湯及壽喜燒汁一同燉煮,蔬菜吸收湯汁後,入味又好味😌

🔅【日本白米飯·讚岐烏冬】
白飯最適合配牛肉同食,以減低膩感;烏冬彈牙又煙靭,配埋壽喜燒湯汁好惹味,即使好飽都忍唔住食晒😆
🔅【本日甜品
抹茶蕨餅、和果子、紅豆蓉
蕨餅煙靭,和果子味道唔會好甜,作為飯後甜品好完滿😌
2022-12-17 483 views
📍 SUKIYAKIYA (灣仔)灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪呢排天氣咁凍 最中意就係去食燒肉/壽喜燒/打邊爐無限loop 🔁 呢餐已經係兩個禮拜內第3餐壽喜燒喇🙈新年限定 極上壽喜燒套餐 $1599/pax前菜係一個好精緻嘅拼盤 有A5和牛他他、海膽豆腐、靜岡縣超甜蕃茄配沖繩海葡萄同燒和牛壽司等等 除左非常ig-able之外 亦都好好食 所以材料都用到好新鮮 係個出色嘅開頭☺️壽喜燒部分用左三款日本極上銘炳牛 分別有神戶牛、近江牛同飛驒牛 配生雞蛋同飯食一流👍🏻 全程由staff幫手燒 唔洗自己郁手 🫶🏻 食完牛會上埋蔬菜拼盤同湯冬冬解下膩 感覺冇咁邪惡 最後就到甜品 甜品嘅design好Christmassy feature左綠茶蕨餅、紅豆糯米糍同士多啤梨配朱古力脆脆 又靚又好食! Taste: 👅👅👅1/2Service: 🌟🌟🌟🌟Value for money: 💰💰💰Will I go again? Sure(on a scale of 0-5 emojis)#ysafood日式#ysafood灣仔
📍 SUKIYAKIYA (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪

新年限定 極上壽喜燒套餐 $1599/pax

Taste: 👅👅👅1/2
Service: 🌟🌟🌟🌟
Value for money: 💰💰💰
Will I go again? Sure
(on a scale of 0-5 emojis)

#ysafood日式
#ysafood灣仔
Celebration
Christmas
Dining Offer
Tasting Event
  • Sukiyaki
雖然回家鄉的關卡最近通了,但抽到時間回鄉品嚐美食。一直心念念日本美味的和牛,更特別想念壽喜燒,所以今天晚上特意跟朋友到灣仔這一家正宗的關西風壽喜燒專門店,品嚐美食。.在香港以正宗關西壽喜燒作主打的高質,餐廳不算多,特別是做法正宗的,灣仔這家SUKIYAKIYA必定要數在榜首單之內。位置很方便,新會展站一出走一會兒就到。餐廳以溫柔日式風格作裝潢,簡潔舒服。今天被安排坐在非常寬敞闊落的日式卡座上。.➰壽喜燒作為壽喜燒專門店,餐單很簡潔,就是挑選想吃那種品質的和牛。當然如同行者有不吃牛的,餐廳也有提供阿波尾雞作選擇。今天挑選了兩款不同質素的牛比較一下,包括餐廳主打A5日本九九州鹿兒島自家農場和牛「野崎牛」和日本產黑毛和牛赤身肉。.➿特選鹿兒島縣產野崎牛西冷套餐 💲729.✿ 前菜六品✿ 特選鹿兒島縣產野崎牛西冷✿ 旬之野菜盛合✿ 日本讚歧烏冬✿ 甜品.➿日本產黑毛和牛赤身肉套餐 💲579.✿ 前菜四品✿ 日本產黑毛和牛赤身肉✿ 旬之野菜盛合✿ 日本讚歧烏冬✿ 甜品.✿ 前菜六品兩款套餐除了牛級數的分別外,就是A5級別的套餐前菜會多了兩品。餐廳建議由淡至濃享用。.❀ 日本靜岡縣番茄仔❀ 帶子刺
在香港以正宗關西壽喜燒作主打的高質,
➰壽喜燒
❀ 和牛他他伴鵪鶉蛋
❀ 三文魚籽日本醋飯
❀ 檸檬汁漬海蜇
❀ 火炙和牛
第一本是來自靜岡縣 Amela番茄仔,靜岡縣產的番茄比普通番茄的甜度高1.5倍,因此特別鮮甜厚肉多汁。第二本是帶子刺身,以柚子汁調味,很醒胃。第三本是和牛他他伴鵪鶉蛋黃,加了一點京蔥絲和開心果碎增加口感。第四本的是三文魚籽配日本醋飯,是原始的鮮味。第五本是很開胃的檸檬汁漬海蜇,檸檬汁的酸甜度很高,一清味蕾。最後一本是擺盤靚靚的半生熟火炙和牛,入口即溶,滿口油脂的香氣。
前菜六品
和牛他他伴鵪鶉蛋
前菜四品
✿ 壽喜燒和牛肉
❀ 特選鹿兒島縣產野崎牛西冷
❀ 日本產黑毛和牛赤身肉
日本產黑毛和牛赤身肉
關西風格的壽喜燒是即時以煎炒方式處理,高級餐廳更會有服務生作席前料理、於客人面前依據食客的喜好的生熟度,以燒鍋將牛肉以特制的壽喜燒肉汁醬烹調好。
日本無菌生雞蛋
較貴的套餐選用了A5特選鹿兒島縣產野崎牛西冷,各有三大片,雪花紋理甚美。牛質很滑身,入口即溶。而另一套餐的A3的日本產黑毛和牛赤身肉,雪花紋理分佈一樣很平均。但相對上牛肉質感會較實在,肉味較重。配上日本無菌生雞蛋以及青檸備用作調味解膩,再添上白飯,實在是人間極品級美食。
✿ 旬之野菜盛合
享用於豐富的和牛後,服務員會以昆布鰹魚湯及壽喜燒汁把日本野菜盛盒一次過煮好。野菜盛盒最特別的是有日本年糕福袋,用料相當豐富、色彩繽紛。
✿ 日本讚歧烏冬
用過清新的野菜後,餐廳最後準備了二人份的日本讚歧烏冬,以剛才烹煮過留下的肉汁及昆布鰹魚湯汁來煮烏冬。可以想像到烏冬全吸收了剛剛菜式的全部精華,彈牙惹味。
甜品
最後的甜品有美美的和菓子、抹茶厥餅和精繳的十勝紅豆,日風滿滿。
前菜六品
和牛他他伴鵪鶉蛋
前菜四品
旬之野菜盛合
依間位於灣仔既餐廳主打壽喜燒, 裝修採用日系白桃木,傳統和紙做和式屏風,感覺優雅簡約,店員會按照你喜好既生熟程度幫你燒,享受最新鮮獨特既日本和牛💗野崎牛(A5)壽喜燒($729)日本黑毛和牛赤身肉(A3)壽喜燒($579)前菜店員好細心咁介紹食材,由右邊開始食起,有靜岡縣蕃茄,帶子刺身配袖子醋,A5和牛他他配開心果碎同京蔥絲,檸檬汁海蜇頭,A5和牛個餐會有埋蜜柑鯛魚同三文魚籽醋飯,和牛他他加左蛋汁口感更加嫩滑,帶子刺身口感豐厚爽甜,其他既前菜都味道帶酸好開胃A5和牛既紋路好靚,油脂分佈平均,同埋有專人燒同自己係屋企燒出黎真係吾同,店員燒至大概5成熟,食落去入口即溶,成口都充滿油脂香,再蘸點日本無菌生雞蛋食真係好完美🥹🥹另外配點自家製既壽喜燒汁同日本米,日本米粒粒分明配蛋汁食好正,吾夠食仲可以添😝🍚A3赤身肉脂肪位會比較少,但肉味會相對濃郁有韌性帶嚼勁,如果食到覺得有d 膩既話可以擠d青檸汁調味食完肉就到蔬菜,店員將蔬菜好靚咁排係個鍋到,再加鰹魚汁同壽喜燒汁,個湯煮到甜甜地好濃郁,我最鍾意個福袋,入面既年糕好煙韌🥰最後店員會將烏冬加落個鍋到,烏冬吸收晒湯底既精華好入味,口感彈牙好滿足☺️甜
野崎牛(A5)壽喜燒($729)
日本黑毛和牛赤身肉(A3)壽喜燒($579)

前菜

甜品係抹茶味蕨餅,十勝紅豆同京都紅豆和菓子,店員仲好貼心咁換上靜岡縣煎茶🍵
2022-12-07
$650 (Dinner)
2022-12-11 3177 views
果日去開會展做嘢,終於有機會去吓會展站,真係比以前方便好多, 而做完嘢就係附近搵嘢食,見到呢間壽喜燒唔錯就入去試吓,好彩我地早,唔係都未必有位。食完覺得聖誕節要帶男友食多次🤭🤭入到去有滿滿的和風感覺, 個日式紙門好有feel,室內裝修係簡約日系佈置,感覺好柔和,坐位寬敞舒適,可以揀食Yukiyaki(壽喜燒)Set或者shabu shabu(日式涮涮鍋)set , 按你所選的肉類而價錢不同, 我地梗係揀唔同既set 試唔同既肉:🥢日本產黑毛A5和牛 配6式前菜 🥢日本產黑毛和牛(赤身肉) 配4式前菜 2個set 除咗肉類同前菜有少少不同外, 其他野菜盛, 烏冬同甜品都是一樣的。 6式前菜同4式前菜基本一樣, 只是多了生蠔及三文魚籽:🔸日本產溫室蕃茄配沙律菜 –新鮮爽脆 🔸北海道帶子配柚子鹽 – 帶子新鮮鮮甜, 配上柚子鹽, 帶出帶子的鮮味 🔸北海道生蠔配柚子汁 – 生蠔有淡淡的海水味, 配上柚子汁是較清新的做法 🔸三文魚籽配日本醋飯 - 簡簡單單,鮮味出晒黎。🔸A5和牛他他配鵪鶉蛋 – 拌鵪鶉蛋汁令和牛更滑, 入口就有融化的口感 🔸檸檬汁漬海蜇- 這個較酸, 目的是打開你的味蕾,

🥢日本產黑毛A5和牛 配6式前菜
🥢日本產黑毛和牛(赤身肉) 配4式前菜

6式前菜同4式前菜基本一樣, 只是多了生蠔及三文魚籽:
🔸日本產溫室蕃茄配沙律菜 –新鮮爽脆
🔸三文魚籽配日本醋飯 - 簡簡單單,鮮味出晒黎。
🔸檸檬汁漬海蜇- 這個較酸, 目的是打開你的味蕾, 清一清你的口腔, 以迎接之後油脂豐盛的和牛壽喜燒

食完前菜後,戲肉就上場,店員係我地面前烹煮壽喜燒,一片一片黎,等你可以慢慢享受,店員先問我地啲牛要既生熟程度。我地按建議,將A5 和牛煮熟一點,因為A5 脂肪豐富,熟一點可以將牛脂迫出一點,減低油膩感,食多塊都無問題。A5 和牛油花豐富平均,入口嫩滑,軟腍豐腴,配埋壽喜燒汁及白飯一齊食真係perfect match。

至於和牛赤身肉我地就煮生一點,因為脂肪相對少一點,煮生一點可以保持其嫩滑度。赤身肉無A5 咁入口即溶,但都好滑,油脂感少一點,所以食落輕盈一點,但牛味比較濃郁。我個人就比較喜歡赤身肉,因為無咁漏,食多幾塊都無問題🤭🤭

食完牛後就煮野菜盛,野菜盛有日本南瓜、豆腐、蔬菜、日本年糕福袋等,店員按次序排好,然後加入鰹魚湯及壽喜燒汁去煮,蔬菜吸收晒啲湯汁,好味😋。當中我最喜歡食日本南瓜,又甜又腍,好好味,而日本年糕福袋都好正,煙煙韌韌,Oishi 😋😋

食完個疏菜盛其實已經好飽,但見到個烏冬又忍唔住要食埋佢,讚岐烏冬爽滑彈牙,配埋個湯汁,無得頂。

飯後當然有甜品啦,有厥餅、和菓子及十勝紅豆,細細份啱晒,和菓子出奇地係唔太甜,啱晒我,好完滿的一餐😊

• 日本產黑毛和牛(赤身肉)