-炭火Dining 炎 ❤️‍🔥係好幾年前去過北海道居酒屋一直都好想再食番炭燒串燒既味道見到灣仔新開左間主打炭火串燒 正中我下懷仲要原來係由日藉主廚山口裕太師傅主理!佢曾經係香港地標級日本餐廳「田舍家」工作多年所以實力有保證 更加吸引到我試一試!✨ 20 courses Omakase ($888/pp)前菜🌊 銀雪魚漬物 / 明太子沙律 / 虎蝦釀山芋 / 新鮮螢光魷魚 / 芥末八爪魚 / 魚湯螢光魷魚配麵豉醋同魚湯 2個都係好鮮美 芥末八爪魚 爽口彈牙好開胃串燒 8 款🦪燒蠔來自日本令和怪物 新鮮肥美爽彈 海水味濃 加少少青檸 紫蘇花就已經好提鮮🐥鹽燒日本華昧鳥雞腿肉 肉味濃郁嫩滑 配上手指青檸粒 清新降膩🐥黑松露油蛋黃配免治雞肉串個蘭王蛋黃細滑 黑松露油香氣逼人加上雞肉串有嚼口 成個層次都好豐富🐥鹽燒阿波尾雞翼 燒得好外層香脆 肉質juicy 呢個好好味🐥汁燒雞心 第一次食雞心 冇異味 都幾唔錯🥦厚揚豆腐 先炸後燒 外脆內軟溜 用上自家製醬汁幾惹味🥦燒粟米 用左牛油燒 食落香口清甜🍅三色番茄+柚子啫喱 食完串燒過渡去解下油膩感季節性炸物🌊炸銀雪魚 / 炸沙甸魚 / 炸蝦款款都炸得金
炭火Dining 炎 ❤️‍🔥

係好幾年前去過北海道居酒屋
一直都好想再食番炭燒串燒既味道
見到灣仔新開左間主打炭火串燒 正中我下懷
仲要原來係由日藉主廚山口裕太師傅主理!
佢曾經係香港地標級日本餐廳「田舍家」工作多年
所以實力有保證 更加吸引到我試一試!

前菜

食完串燒過渡去解下油膩感

季節性炸物
🌊炸銀雪魚 / 炸沙甸魚 / 炸蝦
款款都炸得金黃香脆
配搭脆脆豉油、芝麻 更為香口
魚類都係肉質嫩滑帶有脆口 蝦肉爽實

就算食飽左都覺得好好味 好快食完😋

甘味
🍰豆乳芝士蛋糕
聽個名好似好膩 但想講呢個係出奇地一D都唔膩
係由師傅自家製 甜而不膩 真心值得一試!

單點
🦐海老雞皮卷 ($108)

🥩柚子鹿兒島豚肉 ($78)

🐟鮟鱇魚肝 ($78)

🦀和風蟹蓋 ($138)

🥕關東蘿蔔天婦羅 ($58)
🦪煙燻帆立貝 ($88)

🐟沙甸明太子 ($108)

🐟西京銀鱈魚 ($168)

最深刻係煙燻帆立貝 因為燒完之後
直接用備長炭灼燒 好香煙燻味
加上帶子鮮甜味美 令味道層次更豐富✨
另外海老雞皮卷都係必食!
係個好有創意既串燒 用雞皮包住大蝦
食落有雞皮既香脆 又有鮮蝦味
再有紫蘇葉獨有既香氣✨ 大愛!
而和風蟹蓋都非常有誠意
因為有滿滿既蟹肉 加入芝士 再有經火灸過
伴有咖哩芽菜同清新馬蹄
第一次食個組合 莫名地相互配合 唔錯
2023-02-26
2023-03-03 45 views
😉灣仔串燒廚師發辦~餐廳係木系裝修,感覺係高級嘅日式居酒屋,坐吧枱位置,店員/ 廚師都勁容易解釋每一道菜~ 而家佢哋日籍廚師係京都人~今日叫咗佢哋嘅串燒廚師發辦前菜:醃漬銀鱈魚 |鰻魚蛋卷 |明太子沙律 |虎蝦 |芥辣八爪魚 |蜆肉豆乳湯 芥辣八爪魚刺激味蕾;醃漬銀鱈魚開胃;蜆肉豆乳湯鮮甜;虎蝦加入山芋,彈牙之餘多咗一重口感串燒(八款):令和怪物|燒雞腿|免治肉串|阿波尾雞翼|雞心|燒厚揚|粟米|牛/ 羊▪️令和怪物~蠔飽滿之餘又鮮甜▪️燒雞腿~用上日本華昧鳥雞腿肉,肉味濃郁又超嫩滑,用少少鹽同埋手指檸檬做調味,突顯雞肉嘅鮮味▪️免治肉串~加入咗鴨肉入邊有洋蔥粒,多米用松露油,食到肉嘅鮮味,仲可以點蘭王蛋嚟食▪️阿波尾雞翼~皮脆肉嫩▪️雞心~爽口,加上自家調製嘅醬汁同埋蔥花▪️中間有用三色蕃茄x 柚子啫喱做間場,清新嘅蕃茄可以減低油膩感。▪️燒厚揚|粟米~燒厚揚即係豆腐,先炸後燒。加上醬油外脆內軟又惹味。粟米就大概燒到四五成熟,咁樣就唔會收晒水太過乾,非常鮮甜。▪️牛舌心|羊架本身牛羊二揀一,選擇困難症之下,牛同羊都想試就一人揀一款~ 澳洲和牛牛舌心爽口重油香。羊架肉質鮮嫩又Juicy,用輕微鹽同黑椒
😉灣仔串燒廚師發辦~

今日叫咗佢哋嘅串燒廚師發辦

▪️令和怪物~蠔飽滿之餘又鮮甜

▪️燒雞腿~用上日本華昧鳥雞腿肉,肉味濃郁又

超嫩滑,用少少鹽同埋手指檸檬做調味,突顯雞肉嘅鮮味

▪️阿波尾雞翼~皮脆肉嫩

▪️雞心~爽口,加上自家調製嘅醬汁同埋蔥花
▪️

▪️牛舌心|羊架
本身牛羊二揀一,選擇困難症之下,牛同羊都想試就一人揀一款~ 澳洲和牛牛舌心爽口重油香。羊架肉質鮮嫩又Juicy,用輕微鹽同黑椒做調味已經足夠~

揚物:炸貝柱
薄身炸漿脆口,裝包住軟熟嘅貝柱~ 伴碟有趣卜卜嘅麵條。

食事:豆乳咖喱烏冬
烏冬煙靭彈牙,估唔到豆乳同埋咖喱呢個配搭會咁㗎

甜品:奶凍 x Brownie x 布甸
師傅嘅精心自製甜品,甜而不膩好有心思

飲酒嘅朋友想自己帶酒嚟都可以,只要點返同一個份量嘅酒,本身帶嚟支酒就可以免開瓶費。另外佢哋做緊Happy Hour promote,$168 包咗四款串燒同埋一杯生啤,呢個價錢同同事收工過嚟吹吓水飲下酒都幾抵。
Omakase越開越多款式, 除左有壽司omakase, 最近亦多左以串燒為主既, 今晚車車就嚟到位於灣仔嘅炭火Dining試下佢地嘅串燒Omakase! 餐廳門外就已經有個小小嘅日式打卡位, 入到去一張長長嘅吧枱就係眼前, 燈光柔和, 旁邊擺有唔同日本嘅裝飾, 而盡頭就係一排美酒 Omakase有兩款, 一款以和食為先, 串燒為副, 另一款則以為串燒為先, 和食為副, 車車同朋友揀左$888/head以串燒為主嘅omakase, 所有和食均由日藉主廚細師傅主理, 將京都風味帶去食客嘅尖舌上✨️大納川🍶食串燒點可以無酒飲, E款清酒較甜身, 帶微碳酸可刺激味蕾, 令食物味道更豐富✨️前菜6款墨魚釀烏魚籽/虎蝦釀珊瑚/鱈魚子/雞肝釀咸蛋黃/芥末八爪魚/蜆蝦濃湯細師傅嘅料理都好喜歡用唔同食材釀入唔同食物入面, 令味道同口感更突出! 墨魚釀烏魚籽墨魚口感鮮嫩富彈性, 釀左烏魚籽令味道更虎蝦釀珊瑚虎蝦超爽彈, 食落味甘帶清甜, 第一次食珊瑚, 感覺粉粉地, 有少少似魚春嘅口感! 鱈魚子鱈魚籽非常鮮甜雞肝釀咸蛋黃亦都係幾特別嘅配搭, 軟滑嘅雞肝結合咸蛋黄散發出陣陣咸香味, 估唔到又幾夾喎! 蝦蜆濃湯

✨️大納川🍶

✨️前菜6款

墨魚釀烏魚籽
墨魚口感鮮嫩富彈性, 釀左烏魚籽令味道更

虎蝦釀珊瑚

鱈魚子
鱈魚籽非常鮮甜

雞肝釀咸蛋黃

蝦蜆濃湯
乳白色嘅蝦蜆濃湯蜆味濃郁而且帶蝦嘅鮮甜味, 入面更有一粒粒嘅脆脆增添口感!

芥末八爪魚
爽彈鮮味, 佐以山葵調味, 送酒一流

✨️帶子
帶子大大隻好厚肉, 鮮嫩味美

✨️華味鳥雞腿肉配手指檸檬
因使用華美鳥, 雞味更濃郁, 口感更豐富, 手指檸檬更係植物界中嘅魚子醬,入口帶脆脆感覺,咬破後帶有柑橘夾雜柚子嘅酸味, 更能帶出雞甘美

✨️免治雞肉棒配黑松露橄欖油
加入黑松露橄欖油嘅蛋汁令雞肉更甜, 黑松露嘅餘韻留係口腔更耐

✨️蘿蔔碎/蘿蔔蓉
清一清口腔味道, 又準備下一道菜

✨️阿波尾雞翼
肉味濃,肉質爽脆,雞皮燒得非常脆口

✨️梅酒浸三色蕃茄漬
蕃茄酸酸甜甜, 非常開胃, 旁邊仲有一粒粒透明嘅梅酒啫喱, 食落帶淡淡嘅梅酒香氣, 超喜歡嘅一道開胃小菜

✨️炸物
沙錐魚鬆軟, 外皮炸得跪卜卜配以明太子沙律醬非常滋味, 旁邊嘅炸銀鱈魚, 肉質較為厚實, 更重油香, 配搭芝麻脆脆醬, 食落更有層次

✨️厚揚豆腐
豆腐外脆內軟, 豆味濃厚, 配搭秘製醬油非常惹味

✨️雞心
雞心口感脆彈juicy

✨️粟米
白粟米爽甜多汁超好味

✨️牛舌
牛舌口感軟彈, 鮮嫩多汁, 肉味濃郁

✨️羊架
羊味濃郁, 口感軟腍卻半點羊騷味都無, 味道不錯

✨️咖喱豆乳烏冬
咖喱只是點綴, 豆乳才是重點! 豆乳湯汁掛哂係烏冬上, 微甜而爽口, 而咖喱除左令層次味道提昇, 其香氣更令食慾大增

✨️甜品
自家製嘅京都風甜品, 各有特色, 分別係黑糖豆乳芝士蛋糕/黑豆栗子Browie/梅子梅糕
全部甜度適中, 甜而不膩! 3款入面, 車車就最中意梅子梅糕, 食落帶清香嘅梅子味道, 口感略似馬豆糕, 非常特別! 而朋友就中意黑豆粟子Browie, 朱古力味濃郁, 而且食起上嚟幾有咬感

2023-02-01
Dinner
短短的日本遊太多遺憾,無論是吃喝玩樂,誰知回到香港後數月內便一一補完為串燒來到炭火Dining 炎,標榜以備長炭烤製串燒,由出身京都的日籍師傅主理店面雖小但用盡空間,設有十幾座吧枱位及小廂房,也不算太逼狹吃得豐盛點,以炎 お任せ $1188作為與友人的小型團年飯,另有較輕量的廚師發辦可選當日的精選前菜共五款,包括雪菜蛋餅及以薄層鰻魚配搭苦甘牛蒡的鰻魚牛蒡卷脆脆的鯡魚子甜味討喜;而芋頭蝦以爽口蝦肉夾起甜甜的芋泥,如果有油炸版應該仲滋味明太子煙燻雞卷用上嫩腍無筋的薄雞肉片,配微辣明太子及忌廉芝士,味道不會死鹹北寄貝沙律則回歸清新,貝肉切絲,伴有青瓜及柚子,帶開胃的淡淡酸甜及後的清而不腥的海鮮魚湯,附有彈牙蝦膠及蜆肉,正好可以暖暖身刺身雖非店家主打,但款式多樣無須將就,牡丹蝦、金目鯛……然後由油香甘潤的中、大拖羅補完了到日本旅行時吃太少吞拿魚刺身的遺憾海膽色澤橙亮,鮮甜得很,這年多來不時聽聞海膽質量參差,不過近月似乎正路一點了至於帶子微灼後仍是嫩甜,佐梅酒醬多添一分酸,助清味蕾串燒絕對是重頭戲,華味鳥腿肉皮帶酥脆,焦而不苦,肉質緊實不乾柴,味清無膩感以先炸後燒方式料理,炸豆腐表面乾酥但內裏水
店面雖小但用盡空間,設有十幾座吧枱位及小廂房,也不算太逼狹
刺身雖非店家主打,但款式多樣無須將就,牡丹蝦、金目鯛……
至於帶子微灼後仍是嫩甜,佐梅酒醬多添一分酸,助清味蕾
以先炸後燒方式料理,炸豆腐表面乾酥但內裏水分滿滿,加上木魚碎及醬汁後味道不寡
接下來是友人笑稱為三眼仔的青提豚肉卷,纖薄豚肉烤至逼出肉香,不韌不腥臊
卷起圓潤提子,味偏甜少酸,亦明顯地減淡肉片的少許脂膩
月見雞肉棒嚼感豐富,不會太碎散重糊感,醬汁輕輕覆面,蘸上生雞蛋後添點順潤
阿波尾雞翼經過兩日熟成,肉味甚濃,油脂不多,連皮帶肉大啖品嘗亦無顧慮
追加外脆內爽的雞皮蝦卷 $108,雞皮香脆可口,裹起紥實蝦肉,輕現紫蘇香
大件厚肉的燒鰤魚鮫 $238比預期中少油,味帶香甘而不腥,肉不會太老,魚皮呈薄脆
表面灼至微焦的芝士釀松葉蟹蓋叫人食慾大增,釀餡濃稠香甜,留有絲絲蟹肉食感
配菜有細綿的紅菜頭薯泥,不帶青味,唯獨水濕了些少;咖哩銀芽頗爽口但不太合口味
隨後的百合根煮實為海鮮錦囊,店員稱每球都釀有不同的海鮮材料,邊食邊抽獎的概念
百合根團清甜綿密,內見軟彈烤鱔,而湯汁綴上一絲柚子果味,不至突兀
再有鮑魚糯米飯團送上澱粉質,鮑魚腍甜,飯底色深但味不濃,很是飽足
時令甜點以拼盤形式呈現,先是吃得出豆香的軟滑豆腐芝士蛋糕
還有忌廉酸味突出的南瓜凍糕和稠實濃郁的栗子朱古力布朗尼
嗜甜的我倆決定加碼,一人一份自家製雪糕 $58,口味不定時更換,例如青蘋果味
以及香味自然的蕃薯雪糕,質感不粗糙,間中會吃到蕃薯微粒,配最中餅,感覺輕巧
$1600 (Dinner)
劣食 廚師傲慢 隔籬枱客人批評佢燒嘅食物質素差 佢唔聽不特止 仲要話個客又唔識食 我哋叫咗唔同種類嘅串燒 去第一串俾白果我哋食 雞肉質量差 雞皮有雞毛 雞內臟有腥味 上菜時間控制惡劣 食完一串要等五至10分鐘 呢一個價錢呢一種質量嘅食物 係侮辱緊客人!當日係一位香港籍嘅廚師與同佢嘅副手 一齊喺工作枱上工作 由於工作枱係開放式 我哋客人可以感受到廚師嘅情緒係十分之惡劣 都知道食物嘅調味偏鹹 有一啲串燒直頭係唔熟㗎 內裝冇經過處理 我食咗雞心同雞腎 雞心有酸味 雞肉有陣時雪櫃嘅味道 雞腎乾到好似香口膠咁
2023-02-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$800 (Dinner)
炎上呢個term最近係網絡上炒得好熱,意思姐係一個人如果因為公關災難,剎那間一直所擁有既名氣名利,就好似一埸火燒上身,一鑊熟。但換個角度睇,炎上亦可以係正面既,呢間串燒店「炎」由日籍主廚操刀,主打串燒Omakase,等我試試佢團火又有幾勁?👇   📌Omakase Menu - $888/Head ▪️ Appetisers - ▫️ 前菜係一個盛合,先黎個「芥末八爪魚」配搭山螯菜一齊食,口感爽彈;「雞肝雞肉」兩者混合埋口感油潤,同時亦幾有咬口;「左口魚蛋卷」食到裡面有蛋之餘仲有d青瓜同埋薑,好清爽;「左口魚漬」酸酸甜甜,夠哂開胃;「拖羅漬」魚味濃郁,口感結實;「日本虎蝦」釀左d日本山芋係裡面,大蝦亦夠爽甜;口感似食緊蛋黃咁;而最後一個「蝦煮濃湯」用左蝦殼同埋蜆肉熬煮,所以特別入味;仲食到d米通,層次豐富。▪️ Seafood Skewers - ▫️ 今次串燒主角由海鮮「日式燒生蠔」打頭陣,呢隻蠔來自日本令和怪物,師傅將紫蘇花放係面,仲教我地可以用黎放係面一齊食,或者用青檸汁可以將味道提升,果然特別鮮甜,肉質肥厚爽彈,好食。▪️ Chicken Skewers - ▫️ 跟住就係4串燒鳥,第一道
炎上呢個term最近係網絡上炒得好熱,意思姐係一個人

如果因為公關災難,剎那間一直所擁有既名氣名利,就好似

一埸火燒上身,一鑊熟。但換個角度睇,炎上亦可以係

正面既,呢間串燒店「炎」由日籍主廚操刀,
主打串燒Omakase,等我試試佢團火又有幾勁?👇

📌Omakase Menu - $888/Head

▪️ Appetisers -
口感爽彈;「雞肝雞肉」兩者混合埋口感油潤,同時亦幾有咬口;
芥末八爪魚、左口魚蛋卷、左口魚漬、拖羅漬、日本虎蝦、蝦煮濃湯

左口魚蛋卷」食到裡面有之餘仲有d青瓜同埋,好清爽;

日本虎蝦」釀左d日本山芋係裡面,大蝦亦夠爽甜;口感似食緊
蛋黃咁;而最後一個「蝦煮濃湯」用左蝦殼同埋蜆肉熬煮,
所以特別入味;仲食到d米通,層次豐富。

▪️ Seafood Skewers -
▫️ 今次串燒主角由海鮮「日式燒生蠔」打頭陣,呢隻來自
日本令和怪物,師傅將紫蘇花放係面,仲教我地可以用黎放
日式燒生蠔

係面一齊食,或者用青檸汁可以將味道提升,
果然特別鮮甜,肉質肥厚爽彈,好食。

▪️ Chicken Skewers -
▫️ 跟住就係4串燒鳥,第一道「鹽燒日本雞腿肉」,雞腿肉肉質彈滑,
鹽燒日本雞腿肉

面頭落左d手指青檸粒,食起黎相對無咁膩;「免治雞肉棒」食到
免治雞肉棒

裡面有d洋蔥粒,最特別係用松露油代替醬汁,雞肉味唔會被搶走,
加埋蘭王蛋完全係絕配;「鹽燒阿波尾雞翼」,阿波尾出產既
鹽燒阿波尾雞翼

一定高質咖啦,雞翼燒到外脆內嫩,我好鍾意;「汁燒雞心
亦都係精彩一環,一食落口入口即化咁制,簡單用上蔥花已經好夠味。
汁燒雞心

▪️ Vegetable Skewers -
▫️ 係野菜串燒出埸前,會有一道冷盤日本三色蕃茄」間一間埸,
等你清空一下味蕾,為之後既濃味野做好準備,蕃茄絕對係新鮮,
日本三色蕃茄

而且仲有D柚子啫喱一齊食,好特別;而野菜串燒分別係「厚揚豆腐
厚揚豆腐

同埋「日本白粟米」,前者由師傅將豆腐先炸後燒,再用上

自家製醬汁一齊食,所以份外惹味,加上外層脆口,但裡面
厚揚豆腐

保留到滑溜,面頭再滲上木魚花蔥花,增強視覺效果;

後者比燒前用上牛油令香口更多,比平時生食既更加清甜,
日本白粟米

而且無左草青味,一絕!

▪️ Beef Skewers -
鹽燒牛舌

▫️ 最後一串串燒可以揀,作為牛魔王一定揀「鹽燒牛舌」咖啦,
牛舌用上澳洲黑毛和牛,肉質相當爽滑,完全唔韌,配搭大蔥絲
檸檬汁蔥花,帶出個牛味,我勁鍾意。

▪️ Seasonal deep fried item -
▫️ 炸物方面分別以三種海鮮為主,分別係「炸白蝦」、
炸銀鱈魚」、「炸沙甸魚」,白蝦金黃香脆,細細隻過足口癮;
炸銀鱈魚、炸白蝦、炸沙甸魚

銀鱈魚配搭脆豉油芝麻,肉質嫩滑得黎帶少少脆口,沙甸魚
面頭放上炸素麵一齊食,肉質腍滑,好特別。

▪️ Main Dish -
▫️ 輪到食事環節,呢個「豆乳咖哩牛肉烏冬」屬於京都名物
底部食到d肉碎醬同埋豆乳濃湯,staff建議我地撈埋一齊食,
豆乳咖哩牛肉烏冬

先食哂d烏冬後,再飲埋個熱湯,豆乳香味非常突出,
烏冬亦夠彈牙,極速比我掃哂!

▪️ Dessert -
▫️ 去到呢到我已經好飽,估唔到呢個Set份量咁驚人,咁甜品係第二個胃,
無理由食唔到既,甜品分開三個cake上,一次過食勻「黑糖豆乳蛋糕」、
黑糖豆乳蛋糕、黑豆栗子蛋糕、芋頭糯米年糕

黑豆栗子蛋糕」、「芋頭糯米年糕」,三樣都係由師傅自家製,
誠意十足,加上甜而不膩,我覺得可以單賣都大把人order,
黑糖豆乳蛋糕、黑豆栗子蛋糕、芋頭糯米年糕

餐廳可以考慮一下!另外佢地sake都有d特別玩法,
如果你帶一枝同樣既ml數既酒,再係餐廳嗌一枝sake
Sake

咁就會waive左個本身帶果枝酒既開瓶費,otherwise
餐廳會收取$350開瓶費,點計都係嗌多枝sake抵玩好多啦!
2023-02-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$888 (Dinner)
鹽燒日本雞腿肉
鹽燒阿波尾雞翼
汁燒雞心
日本三色蕃茄
2023-02-04 237 views
今日我哋嚟到位於灣仔嘅日式料理店,餐廳嘅裝修以木色為主調,設有吧枱,可以一邊食嘢一邊睇到廚師用心煮嘢食。餐廳仲會一邊播住日式音樂,真係好有氣氛。燒螢光魷魚魷魚燒得好香脆, 燒到好似魚乾咁,好焦脆。燒業蟹甲羅燒甲羅燒入口有香濃嘅蟹肉蟹膏香味,加上仲配有紅菜頭薯菜,真係好有特色。海膽飯海膽嘅份量都幾多,入口creamy,唔會覺得有腥味,加上都幾甘甜,所以幾好味。赤鮑一份有兩隻鮑魚,鮑魚入口鮮甜,肉質彈牙爽口,經調味之後更加係別有風味。白鱔表皮燒得好香脆,肉質彈牙,有油脂香味,加上經調味之後味道更加突出。整體來講,每樣嘢食都處理得唔錯,加上有唔少都幾有特色,所以今餐食得真係好開心。📍炭火Dining 炎 (灣仔)灣仔謝斐道392-402號維新大廈地下B及C號舖#灣仔美食 #灣仔好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfo

餐廳仲會一邊播住日式音樂,真係好有氣氛。

燒螢光魷魚
魷魚燒得好香脆, 燒到好似魚乾咁,好焦脆。

燒業蟹甲羅燒

海膽飯

赤鮑

白鱔

📍炭火Dining 炎 (灣仔)
灣仔謝斐道392-402號維新大廈地下B及C號舖

#灣仔美食 #灣仔好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
串燒omakase 試勻各款刁鑽雞部位之前去咗旅行再過埋個新年,終於有時間出下post,趁今日happy fri 要介紹返月頭去灣仔既呢間炭火串燒店—炭火Dining 炎,由日藉主廚山口裕太師傅主理,之前喺日本餐廳田舍家做過好多年,經驗老到~店內坐位唔算多,一路食既時候,店員仲會好chill咁同大家打成一片,感覺就好似去咗居酒屋咁~~氣氛一流!Omakase Menu $1188/位📍前菜有雪菜雞肉軟糕 、魷魚釀三文魚、蝦、用西京汁醃製嘅提子串、蜜餞嘅黑豆串、甘荀沙律、深海池魚卷配秘製梅酒醬。📍椀物年糕麵豉湯入面既七彩年糕粒粒令到成件事精美咗,唔會覺得自已飲緊既只係麵豉湯📍刺身五點分別係鯖魚、油甘魚、海膽帶子、拖羅同埋牡丹蝦,款款都好新鮮📍串燒五本•阿波美熟成雞翼:呢款日本阿波美嘅雞翼係經過2日嘅熟成,令肉入面嘅水份稍微抽乾,令雞肉嘅風味更融入於肉中,食落會更有雞味。•北海道粟米:燒完之後依然脆甜多汁•厚揚豆腐:係用先炸後燒嘅方法所處理,做到外脆內嫩嘅口感,經過炭火嘅燒烤,令豆腐嘅油膩感銳減不少。•青提豬肉卷:豬肉入面包住青提,可以有效減少豬肉嘅油膩感。•牛肉韮菜卷:牛肉燒得好香口,加
串燒omakase 試勻各款刁鑽雞部位

Omakase Menu $1188/位

📍前菜

📍椀物

📍刺身五點
分別係鯖魚、油甘魚、海膽帶子、拖羅同埋牡丹蝦,款款都好新鮮

📍串燒五本
•北海道粟米:燒完之後依然脆甜多汁
•青提豬肉卷:豬肉入面包住青提,可以有效減少豬肉嘅油膩感。
•牛肉韮菜卷:牛肉燒得好香口,加埋佢哋秘製醬汁,令其加更惹味,而牛肉入面嘅韮菜喺燒完之後增添咗一份甘香。

📍油物
芝士蟹肉松葉蟹蓋,表面灸燒過蟹肉有微微焦香,配埋伴碟既紅菜頭薯蓉,味道配搭得剛好

📍蒸物
百合根煮:係一款傳統嘅京都菜,用類似湯圓皮包住經已煮熟嘅鰻魚、金目鯛、銀杏等配料,所以口感好黏糯上面仲有少少嘅日式芥末可以帶出魚肉嘅鮮味。

📍食事
鮑魚糯米飯團:糯米飯用咗秘製醬汁所煮,味道香甜口感軟糯,鮑魚鮮嫩彈牙,口感十足。

📍甘味
係豆腐芝士蛋糕,黑豆布朗尼蛋糕同南瓜班蘭蛋糕。我就最鐘意豆腐芝士蛋糕

除咗omakase set,我地再叫咗幾樣店家signature /有特色既串燒黎試試~ 主力試左好多雞既唔同部位

📍提燈:喺呢度嘅招牌菜,提燈即係雞嘅輸卵管、卵巢同埋未成殼嘅蛋黃,拎起嘅時候未成殼號蛋黃巢似燈籠,所以就有呢個名~至於味道始終都係內臟,可能會有啲肉腥味,但口感好豐富,蛋黃因半生熟,所以有爆漿口感。但卵巢就仲有未成長嘅卵子所以比較脆口,而連住嘅輸卵管就較為彈牙。

📍雞肝醬配威化:威化餅做到雞嘅形狀,將綿滑嘅雞肝醬搽上威化,口感味道都好特別。

📍雞冠:之前都有喺其他串燒店食過,但呢個雞冠因為比較大,口感更而且又無燒到好乾柴

📍雞腸:呢個一定要趁熱食,啱啱燒出嚟嘅雞腸好爽脆,仲有好濃嘅炭燒香味,完全無啲內臟味!

📍雞皮蝦:用香脆嘅雞皮包住爽彈嘅大蝦嚟燒,食到有兩種不同嘅口感,蝦肉亦吸收雞皮嘅油香,令蝦肉更為鮮味。

📍雞肉免治棒:係師傅親自手打,入面仲加咗牛蒡粒同埋香菇粒,令雞肉棒食落更有口感。

📍紫蘇豬肉卷:用豬肉包住紫蘇葉,豬肉燒得好香口,而入面嘅紫蘇葉嘅味道融入豬肉,為豬肉增添一份紫蘇葉獨特嘅香味。

📍酢白子:係剛好時令嘅食材,配埋師傳秘製嘅香醋汁,令白子食落更清爽,更開胃。

📍鹽燒鰻魚:鰻魚用上厚切,再配以鹽燒,保留咗鰻魚原本嘅風味,亦可以突出鰻魚本身嘅鮮甜。

#大口在灣仔#灣仔美食#打卡餐廳#打卡美食#灣仔omakase#廚師發辦#灣仔串燒
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
  • 雞皮蝦
  • 提燈
2023-01-25 166 views
呢間餐廳由日籍主廚山口裕太師傅掌廚,曾於日本料理餐廳田舍家工作多年🎌店家嚴選日本當地貴價新鮮食材,以備長炭烤製串燒🔥🍢Omakase Menu ($888/ 位)💗前菜盛り合わせ分別有雞肉雞肝凍、蟹肉涷、虎蝦山芋、芥辣八爪魚、鱈魚子、蝦蜆濃湯,每款都精緻有特色💗串燒き八本1️⃣大船渡灣の令和怪物:牡蠣飽滿肥美,入口鮮味溢滿豐富礦物味2️⃣博多華味鳥雞腿肉:雞腿肉結實爽滑,雞鮮味美,肉汁同油香豐腴,加上Finger Lime,清酸中和油膩感3️⃣免治雞肉棒:免治雞肉棒混合洋蔥等搓制,食落紮實啖啖肉,蘸上日本蛋黃同白松露油食,但松露香完全食唔出4️⃣德島阿波美熟成雞翼:雞翼經兩天熟成,雞皮焦香,肉嫩多汁5️⃣雞心:雞心口感Q軟帶嚼勁,加上蔥花調味6️⃣厚揚豆腐:厚揚豆腐先炸後燒,外脆內嫩,以木魚絲點綴7️⃣白粟米:白粟米加入牛油、鹽燒成,味道清脆甘甜8️⃣澳洲和牛舌心:厚切牛舌芯脆嫩爽彈,油脂豐富💗揚げ物將銀鱈魚、沙梭魚炸成天婦羅,口感外脆內嫩,配搭蝦片✨以明太子沙律作間場💗食事豆乳咖哩烏冬由京都出身嘅細師傳主理,豆乳湯底奶滑清香,牛肉碎咖哩香濃帶甜,配搭細滑煙韌嘅烏冬🍜

🍢Omakase Menu ($888/ 位)
💗前菜盛り合わせ

白粟米

8️⃣澳洲和牛舌心:厚切牛舌芯脆嫩爽彈,油脂豐富
澳洲和牛舌心

💗揚げ物

將銀鱈魚、沙梭魚炸成天婦羅,口感外脆內嫩,配搭蝦片
銀鱈魚、沙梭魚天婦羅

銀鱈魚、沙梭魚天婦羅
明太子沙律
豆乳咖哩烏冬
2023-01-18 137 views
聽說有是來自京都的日本師傅主理,而二廚炮製的串燒也是非常出色。而今次食的「炎」就可以試勻和食及燒鳥 (需要三日前預訂),令人相當期待😋😋餐廳無論門面,抑或內裡都是走日式風格,簡約樸實。內裡空間感十足,座位只有吧檯,可以看到大廚們燒食物🫶🏻 店員亦會細心講解每道菜式!🔸前菜盛合前菜賣相精緻,一件一口❣️有鰻魚、魁篙糕配魚子、蝦、煙燻雞胸、墨魚包三文魚、烏魚子、雞肝。當中魁蒿糕食落清新、甜而不膩😋 而煙燻雞胸包住明太子忌廉,惹味又像煙三文魚口感✨🔸椀物蝦蜆濃湯💕 蝦肉包住蜆肉,加上脆脆,口感十足!🔸刺身刺身方面,分別有吞拿魚(赤身+拖羅)、帶子、鰤魚及牡丹蝦。當中帶子配搭由梅酒製成的醬汁,微酸帶酒香,非常好味!🔸串燒五本今次的串燒非常貼地,但如何將看似普通平凡的食材,變成令人眼前一亮的美食✨ 相當考師傅的功架!❈ 雞腿肉:雞肉結實彈牙,表面微微焦脆,仍能保持肉汁。而我更欣賞加上手指青檸作提味,微酸又清香!❈ 牛肉韮菜卷:牛肉的調味很惹味!燒後韮菜仍Juicy甘香。❈ 厚揚豆腐:豆腐先炸後燒,外皮香脆,內裡軟滑,味道恰到好處!❈ 熟成手羽先:熟成2日的雞翼焦脆內嫩,一咬溢出豐富肉汁。❈ 燒白粟

餐廳無論門面,抑或內裡都是走日式風格,簡約樸實。

🔸前菜盛合

🔸椀物
蝦蜆濃湯💕 蝦肉包住蜆肉,加上脆脆,口感十足!

🔸刺身

🔸串燒五本
❈ 熟成手羽先:熟成2日的雞翼焦脆內嫩,一咬溢出豐富肉汁。
❈ 燒白粟米:燒後仍是非常爽甜,香甜可口。

🔸油物
甲羅燒:蟹膏與蟹肉燒後香氣濃郁,加上芝士滋味十足✨ 而伴菜的紅菜頭薯蓉及咖哩芽菜,味道很有驚喜!

🔸蒸し物
由百合根做的糰子,內裡包有鰻魚、鯛魚、銀杏。百合根糰子甜甜的、口感像薯蓉,配上湯羹及青菜,是一道很特別、很不錯的料理。

🔸食事
來到主食,已經很飽了。但是鮑魚糯米飯熱辣辣來到,還是忍不住了😌 鮑魚鮮嫩彈牙、糯米飯軟糯入味,很有秋冬氣息!

🔸甘味
既然是不時不食,甜點當然也是秋冬系列。
❈ 以黑豆、栗子、南瓜做的brownie:甜度適中,不膩不滯
❈ 自家制芝士豆腐:我的心頭好!揉合芝士與豆腐,味道平衡得天衣無縫! 能夠做到豆腐的嫩滑口感。
❈ 紅豆麻糬湯:麻糬粒軟綿,紅豆🫘湯順滑不會很甜

少了平時華麗的刺身、食材,但多了以往未食過的和食,當中串燒非常出色✨ 能將平凡食材變成美食。是個特別的體驗,值得一試!
2023-01-14
2023-01-03 90 views
和朋友試新店最快樂這間位於灣仔的炭燒店,地點不難找,裝修設計花了心思,大堂舒服漂亮寬敞,一眾服務員親切勤快,印象分不錯當然重要的仍然是食物水平。這裡清酒標示大致價格,由店員個別介紹。叫了180ml清酒,我很喜歡店家漂亮的容器 透著清涼感~ 雖然店員說他們選的清酒比較淡,其實算不上,易入口,配搭燒物也合適。 鴨脂枝豆上桌是熱的,散發陣陣鴨脂香氣。是花了點心思,份量也足,不過待枝豆冷卻香氣就散了, 要快點吃。煙燻鵪鶉蛋有驚喜煙燻味道非常迷人,外皮脆脆的,鵪鶉蛋也好吃。店家會送上蘿蔔蓉給食客過過口,清清味蕾。吃青瓜漬有件趣事。店員為我們介紹說,這青瓜漬好似司華力腸,是廚師經過手工雕花,特別。看店員表現龍飛鳳舞地介紹,我們推高了期望。所以當青瓜上桌,我們不禁對望一眼,有點搞笑😂😂 青瓜是有斜切紋幫助入味,不過說是雕花就…哈哈~ 漬青瓜很清爽,調味佳,用來清味蕾爽爽口也是不錯的。朋友點了一夜干小魷魚,口感非常香脆,有點像煨魷魚的味道,送酒一流。店員推介finger lime雞髀肉,手指香檸醬味道清新,雞肉燒得夠火喉,保留肉汁,可惜欠雞味。店家的串燒處理都很不錯我們嘗過雞心雞膶雞軟骨,我最喜歡雞心
和朋友試新店最快樂

煙燻鵪鶉蛋有驚喜

店家的串燒處理都很不錯
我們嘗過雞心雞膶雞軟骨,我最喜歡雞心 ,推介!

紫蘇豬肉捲是我近期去居酒屋必吃。這家的紫蘇豬肉捲中規中矩,有炭燒火喉,不過紫蘇味不突出, 可能因為形狀的關係相對不太保留肉汁,偏乾一點點~ 有些店家會加入椰菜絲或芽菜絲,增加口感和水分。

燒子持鲇賣相漂亮,店員幫忙起骨,啖啖魚肉香,好吃。

當日廚師推介其中一味西班牙醬燒豬,名字不太記得 ,口感很不錯, 軟熟又有口感,可惜偏鹹一些。那天我們還嘗了其他串燒,有免治雞肉串配日本蛋,燒白鱔和牛舌串等,份量不大,整體都不錯。雖然居酒屋食物通常比較重味,不過於我而言下鹽比較重手,略為減鹽會更好吃,可以考慮先向店員提出。

店員對我們就食物的回饋很有興趣,最後主動推介我們嘗試燒芝士年糕 ,的確非常好吃
流心芝士配上軟綿調味適中的燒年糕,包著紫菜,很滿足。

雖然店家在食客面前進行炭燒,不過抽風非常出色,完全看不到煙也沒有油煙味
期間店家有一個小環節,讓廚師與食客們乾小杯清酒,看得出店家希望賓至如歸。可能我們是新客人的關係,廚師比較沉默,感覺有些拘謹。我覺得這環節構思是好的,如果想藉此加強店家和客人互動,避免不熟識的尷尬,開朗熱情招待固然好,旁邊由店員陪伴介紹,可以消解不熟悉的氣氛,也不為難廚師,哈哈。

新店有誠意,整體性價比不錯,吃得舒服,值得推介
2022-12-25 86 views
早有幾日拍完野📸就同兒時好友去咗銅鑼灣食omakase 🤤 呢度嘅omakase 都係多熟食為主,冇壽司,有一客刺身拼盤,細問之下原來呢間餐廳係主打串燒既…果然呢度嘅串燒真係好好味,佢個餐份量都好多,唔似出面啲omakase食完都係覺得好肚餓,以下就係我最推介的幾款食物:燒令和之怪物🦪一路想試勁耐,真係名不虛傳呀,平時食生蠔一啖可以食晒,呢一隻生蠔我分開咗三啖,因為真係太 大 隻 啦 ! 好多肉好鮮甜🤤燒豬柳 🐖食落去有少少似燒豬頸肉,但係又冇燒豬頸肉嘩油同埋肥膩,燒得好入味好淋,10分推介!燒芝士蟹蓋🦀呢個真係好好味呀,香濃嘅芝士配埋香濃嘅蟹味,好rich好creamy!! 豆腐芝士蛋糕🍰最後甜品入面嘅豆腐芝士蛋糕我都好鍾意,唔會太甜,食落去個口感同埋甜度都balance 得好好,正😋另外順帶一提,呢間餐廳都好貼心,頭半段食咗好多油膩嘅嘢,waitress就拎咗梅酒啫喱同埋梅酒浸嘅蕃茄仔俾我哋,等個感覺冇咁油膩再開始食下半段嘅嘢食,咁貼心好抵讚啊💕

燒令和之怪物🦪

燒豬柳 🐖

燒芝士蟹蓋🦀

豆腐芝士蛋糕🍰

今日和閨蜜嚟到依間位於銅鑼灣附近的串燒店~是日本師傅主理☺️ 真的超好食😋而且價錢不貴~ 保證吃得飽!分別有兩個套餐的❤️1️⃣串燒omakase $888 /位2️⃣炎omakase $1188 /位和平時吃的omakase 不同 它的前菜比較開胃這家的串燒和燒物真的很好吃😋枝豆有別於平時烚熟,要炸香再加調味刺身金目鯛和拖羅很新鮮不得不贊~燒日本令和之怪物蠔 非常肥美燒完都沒有太縮水 🙆🏻‍♀️吃了那麼多串燒~這時來一碟梅酒醃蕃茄和梅酒啫喱剛好解膩甲羅燒配紅菜頭薯仔沙律也不錯🥰味蕾豐富的衝擊最後還有鮑魚糯米飯和忌廉牛肉咖喱烏冬😍很有特色~甜品我超愛豆乳那個 好好食🤤#跟住JJ去搵食# #感恩珍惜# #探店# #銅鑼灣##铜锣湾# #灣仔#
今日和閨蜜嚟到依間位於銅鑼灣附近的串燒店~
是日本師傅主理☺️ 真的超好食😋
而且價錢不貴~ 保證吃得飽!
分別有兩個套餐的❤️
1️⃣串燒omakase $888 /位
2️⃣炎omakase $1188 /位

和平時吃的omakase 不同 它的前菜比較開胃
這家的串燒和燒物真的很好吃😋
枝豆有別於平時烚熟,要炸香再加調味
刺身金目鯛和拖羅很新鮮
不得不贊~燒日本令和之怪物蠔 非常肥美
燒完都沒有太縮水 🙆🏻‍♀️吃了那麼多串燒~
這時來一碟梅酒醃蕃茄和梅酒啫喱剛好解膩

#銅鑼灣[话题]#
#铜锣湾[话题]#
#灣仔[话题]#
2022-12-21 63 views
Saw this restaurant in an instagram foodie post decided to give it a try on a Wednesday evening. The restaurant is quite new only opened for 4 months.  The interior is much brighter than the photos in the instagram account. It is minimalist design and quite clean and spacious. Can sit 25 ppl around the counters. The seating is far away from the central grilling station. We were served by a very friendly and helpful staff behind the counter who explained the specials and made some recommendation.  Every dish taste good and enjoyable , seems the chef had put some thoughts into making each dish a little different from the standard yakitori.  Prices are also quite reasonable for the quality.  It was Wednesday and there were buy one get one free on draft beer but I am trying to lose weight and reduce beer intake so end up not taking advantage of it.  We came to the restaurant after going for arun and so were super thirsty and the lady was nice enough to leave the whole flask of tea at our seat so we can pour as much as we wanted. Very enjoyable meal - will be coming back again.
Crab Shell
Tofu
Scallop
Menu
Specials
2022-12-21
$500 (Dinner)
Crab Shell
  • Rice Ball
  • Beef Tongue
  • scallop
2022-11-10 180 views
The cutest little Japanese restaurant with a cozy and welcoming vibe that would make you feel like you are in Japan. There weren’t a lot of food options so we ordered:🔹Chicken liver paste with chicken cracker 🔹Chicken breast soft bone🔹Chicken intestine 🔹Chicken heart (my first time)🔹Rice ball with miso🔹Grilled dried squad🔹Grilled white eel🔹Minced duck with egg yolk🔹Homemade sweet potato ice creamEverything tasted good and some I had never tried before so that was a first, but the dishes were pre

🔹Chicken breast soft bone
🔹Chicken intestine
🔹Rice ball with miso
🔹Grilled dried squad
🔹Grilled white eel
🔹Minced duck with egg yolk

Everything tasted good and some I had never tried before so that was a first, but the dishes were pretty pricey judging by the portion. Having said that, I enjoyed my dining experience there and would visit again for sure!