2023-08-12
呢間位於灣仔謝斐道嘅日式串燒店,以其獨特和風嘅氛圍+eye-catching嘅外觀吸引左我嘅目光餐廳會用一啲我從未聽過的配料來搭配唔同嘅食材✨✨鴨油枝豆加左鴨油炒香,多左份鴨油香,令味道更滋味有別於普遍食嘅鹽味‼️柚子鹿兒島豚肉看似無咩特別,只係柚子醋豚肉片,但食第一塊就令我有耳目一新嘅感覺薄切嘅豚腩肉吸收左師傅調配嘅柚子醋,酸爽中帶來了清新的口感,完美地平衡左肉嘅油膩感❤️豚肉肉質亦非常嫩,脂肪位一啲都唔肥膩手指青檸雞髀肉啖啖肉嘅雞髀肉燒得好夠肉汁,另外特別嘅係加左手指青檸,呢款手指青檸係日本品種,size就好似手指咁大酸澀的青檸與嫩滑的雞髀肉相互輝映,並加左啲青檸肉增加口感日本雞肝煮雞肝用左日式生薑汁煮,令濃厚味道嘅雞肝無左陣內臟嘅腥味‼️而雞肝口感感比我想像中細嫩,好好食煙熏鵪鶉蛋多左份煙熏味嘅鵪鶉蛋原來係咁好食如果咬開一半,外層會有少少硬‼️不過成粒part,成個口感就更豐厚,煙熏嘅香味亦更是錦上添花❤️腐皮牛肉卷口感勁豐富 炭香嘅香肉非常惹味一咬有腐皮嘅煙韌口感,仲有日本京蔥嘅爽甜口感,非常好食‼️紫蘇豚肉卷豚肉與紫蘇葉卷埋一齊,有啲抗拒紫蘇葉嘅我,覺得呢串豚肉卷好好食紫蘇葉唔會蓋左豚肉
餐廳會用一啲我從未聽過的配料來搭配唔同嘅食材✨✨
鴨油枝豆
加左鴨油炒香,多左份鴨油香,令味道更滋味
有別於普遍食嘅鹽味‼️
柚子鹿兒島豚肉
看似無咩特別,只係柚子醋豚肉片,
但食第一塊就令我有耳目一新嘅感覺
完美地平衡左肉嘅油膩感❤️
豚肉肉質亦非常嫩,脂肪位一啲都唔肥膩
手指青檸雞髀肉
啖啖肉嘅雞髀肉燒得好夠肉汁,
酸澀的青檸與嫩滑的雞髀肉相互輝映,並加左啲青檸肉增加口感
日本雞肝煮
雞肝用左日式生薑汁煮,
令濃厚味道嘅雞肝無左陣內臟嘅腥味‼️
而雞肝口感感比我想像中細嫩,好好食
煙熏鵪鶉蛋
多左份煙熏味嘅鵪鶉蛋原來係咁好食
如果咬開一半,外層會有少少硬‼️
不過成粒part,成個口感就更豐厚,
煙熏嘅香味亦更是錦上添花❤️
腐皮牛肉卷
口感勁豐富 炭香嘅香肉非常惹味
一咬有腐皮嘅煙韌口感,仲有日本京蔥嘅爽甜口感,非常好食‼️
紫蘇豚肉卷
豚肉與紫蘇葉卷埋一齊,
有啲抗拒紫蘇葉嘅我,覺得呢串豚肉卷好好食
紫蘇葉唔會蓋左豚肉嘅油香,反而帶有微微清香嘅味道,
我比較鍾意呢款唔太霸道嘅紫蘇葉味道
厚揚豆腐
一款普通嘅厚揚豆腐都做到咁好食
師傅先炸後燒,足以保留到豆腐嘅嫩滑口感,
外層炸到金黃酥脆,
真係外酥內嫩,好有質素❤️
雞心元
口感有彈性,肉汁豐富,帶來了舌尖上的驚喜‼️
田樂茄子
茄子燒得軟嫩,非常juicy
面層鋪滿一層厚厚嘅麵豉醬,令味道更豐富‼️
雖然麵豉醬味道甜甜哋幾好食,不過個人覺得麵豉醬份量太厚
可能我平時食開唔太重口味嘅關係喇‼️