2023-08-12 48 views
呢間位於灣仔謝斐道嘅日式串燒店,以其獨特和風嘅氛圍+eye-catching嘅外觀吸引左我嘅目光餐廳會用一啲我從未聽過的配料來搭配唔同嘅食材✨✨鴨油枝豆加左鴨油炒香,多左份鴨油香,令味道更滋味有別於普遍食嘅鹽味‼️柚子鹿兒島豚肉看似無咩特別,只係柚子醋豚肉片,但食第一塊就令我有耳目一新嘅感覺薄切嘅豚腩肉吸收左師傅調配嘅柚子醋,酸爽中帶來了清新的口感,完美地平衡左肉嘅油膩感❤️豚肉肉質亦非常嫩,脂肪位一啲都唔肥膩手指青檸雞髀肉啖啖肉嘅雞髀肉燒得好夠肉汁,另外特別嘅係加左手指青檸,呢款手指青檸係日本品種,size就好似手指咁大酸澀的青檸與嫩滑的雞髀肉相互輝映,並加左啲青檸肉增加口感日本雞肝煮雞肝用左日式生薑汁煮,令濃厚味道嘅雞肝無左陣內臟嘅腥味‼️而雞肝口感感比我想像中細嫩,好好食煙熏鵪鶉蛋多左份煙熏味嘅鵪鶉蛋原來係咁好食如果咬開一半,外層會有少少硬‼️不過成粒part,成個口感就更豐厚,煙熏嘅香味亦更是錦上添花❤️腐皮牛肉卷口感勁豐富 炭香嘅香肉非常惹味一咬有腐皮嘅煙韌口感,仲有日本京蔥嘅爽甜口感,非常好食‼️紫蘇豚肉卷豚肉與紫蘇葉卷埋一齊,有啲抗拒紫蘇葉嘅我,覺得呢串豚肉卷好好食紫蘇葉唔會蓋左豚肉
呢間位於灣仔謝斐道嘅日式串燒店,

餐廳會用一啲我從未聽過的配料來搭配唔同嘅食材✨✨

鴨油枝豆
加左鴨油炒香,多左份鴨油香,令味道更滋味

有別於普遍食嘅鹽味‼️

柚子鹿兒島豚肉
看似無咩特別,只係柚子醋豚肉片,
但食第一塊就令我有耳目一新嘅感覺

完美地平衡左肉嘅油膩感❤️
豚肉肉質亦非常嫩,脂肪位一啲都唔肥膩

手指青檸雞髀肉
啖啖肉嘅雞髀肉燒得好夠肉汁,

酸澀的青檸與嫩滑的雞髀肉相互輝映,並加左啲青檸肉增加口感

日本雞肝煮
雞肝用左日式生薑汁煮,
令濃厚味道嘅雞肝無左陣內臟嘅腥味‼️
而雞肝口感感比我想像中細嫩,好好食

煙熏鵪鶉蛋
多左份煙熏味嘅鵪鶉蛋原來係咁好食

如果咬開一半,外層會有少少硬‼️
不過成粒part,成個口感就更豐厚,
煙熏嘅香味亦更是錦上添花❤️

腐皮牛肉卷
口感勁豐富
炭香嘅香肉非常惹味

一咬有腐皮嘅煙韌口感,仲有日本京蔥嘅爽甜口感,非常好食‼️

紫蘇豚肉卷
豚肉與紫蘇葉卷埋一齊,
有啲抗拒紫蘇葉嘅我,覺得呢串豚肉卷好好食

紫蘇葉唔會蓋左豚肉嘅油香,反而帶有微微清香嘅味道,
我比較鍾意呢款唔太霸道嘅紫蘇葉味道

厚揚豆腐
一款普通嘅厚揚豆腐都做到咁好食

師傅先炸後燒,足以保留到豆腐嘅嫩滑口感,
外層炸到金黃酥脆,
真係外酥內嫩,好有質素❤️

雞心元
口感有彈性,肉汁豐富,帶來了舌尖上的驚喜‼️

田樂茄子
茄子燒得軟嫩,非常juicy

面層鋪滿一層厚厚嘅麵豉醬,令味道更豐富‼️
雖然麵豉醬味道甜甜哋幾好食,不過個人覺得麵豉醬份量太厚

可能我平時食開唔太重口味嘅關係喇‼️
2023-08-11
2023-08-09 18 views
燒北寄貝師傅先用木魚汁煮再燒,新鮮彈牙鮮甜,木魚湯仲有用柚子泥淆,食完必定要飲埋個湯!雞髀肉非常之彈,肉厚實,油脂剛好。加咗柚子鹽中和左油膩咁阿波美雞翼雞皮極香脆!咬落雞油標出泥,有啖啖香雞肉月見棒用咗松露油增加香味,蛋黃勁香濃!兩個食法各有風味舞茸菇Juicy! 未食過甘香咁好食嘅燒茹!雞皮海老蝦肉十分實!索左雞皮油的味,勁香勁好味小玉蔥細細粒洋蔥,非常之甜,加上燒脆咗嘅面,仲有少少醬汁。值得一叫雞肩肉配左柚子胡椒,吊出更加香嘅雞肉味道,肉質非常之實。厚燒豆腐絕對係頭三之選!外脆內軟又多汁!暫時未搵過咁好食嘅燒豆腐青提豚肉串咸咸酸酸,非常好吃燒味增五花腩

燒北寄貝

雞髀肉
非常之彈,肉厚實,油脂剛好。加咗柚子鹽中和左油膩咁

阿波美雞翼
雞皮極香脆!咬落雞油標出泥,有啖啖香

雞肉月見棒
用咗松露油增加香味,蛋黃勁香濃!兩個食法各有風味

舞茸菇
Juicy! 未食過甘香咁好食嘅燒茹!

雞皮海老
蝦肉十分實!索左雞皮油的味,勁香勁好味

小玉蔥

雞肩肉
配左柚子胡椒,吊出更加香嘅雞肉味道,肉質非常之實。

厚燒豆腐
絕對係頭三之選!外脆內軟又多汁!暫時未搵過咁好食嘅燒豆腐

青提豚肉串
咸咸酸酸,非常好吃

燒味增五花腩

2023-08-07
  • 厚揚豆腐
2023-08-09 677 views
環境5分:日本餐廳個門面好勁,好有日本高級餐廳 feel。入面全部吧位,開放式燒爐同酒櫃都一目了然,畀五分。衛生5分:廚房同吧枱餐具好乾淨,抽氣好,衛生都係滿分。服務5分:服務員爽手唔囉唆,落單自動推介食物,食緊果陣又不停加茶,非常細心,一樣滿分。味道5分:1)     雞中翼一串有兩隻,燒到脆卜卜,非常香口, 日本串燒必食。2)     雞肝非常嫩滑同好淋。3)     雞腿肉淡淡肉,非常實身,好有趙口。4)     煙燻帆立貝專登用炭响你面前燒一燒,可以食到炭香嘅味道同帆立貝嘅鮮甜。5)     青提豚肉卷食落口會爆汁,所以一定要攤凍來吃。6)     白鱔D皮燒到脆卜卜,肉質好厚身。7)     燒豆腐燒到外脆內嫩,功夫非常犀利,一定要食。8)     雞肩肉細細粒成粒擺入口度食,雞味濃。9)     白粟米非常新鮮爽甜。10)  紫蘇豚肉卷個紫蘇味非常特出,連豚肉食中和返。11)  半熟蛋豚肉卷個半熟蛋有糖心,出面用豚肉包住特別好食。12)  黑毛和牛舌芯厚肉juicy同好爽脆。13)  燒飯團燒到脆卜卜,包埋出邊塊紫菜一齊食,非常飽肚。14)  自家鮮雞湯非常鮮甜好飲。15)
環境5分:
衛生5分:
廚房同吧枱餐具好乾淨,抽氣好,衛生都係滿分。
服務5分:

味道5分:
雞中翼
2)     雞肝非常嫩滑同好淋。
雞肝
3)     雞腿肉淡淡肉,非常實身,好有趙口。
雞腿肉
煙燻帆立貝
5)     青提豚肉卷食落口會爆汁,所以一定要攤凍來吃。
青提豚肉卷
6)     白鱔D皮燒到脆卜卜,肉質好厚身。
白鱔
7)     燒豆腐燒到外脆內嫩,功夫非常犀利,一定要食。
燒豆腐
8)     雞肩肉細細粒成粒擺入口度食,雞味濃。
雞肩肉
9)     白粟米非常新鮮爽甜。
白粟米
10)  紫蘇豚肉卷個紫蘇味非常特出,連豚肉食中和返。
半熟蛋豚肉卷
12)  黑毛和牛舌芯厚肉juicy同好爽脆。
黑毛和牛舌芯
燒飯團
14)  自家鮮雞湯非常鮮甜好飲。
自家鮮雞湯
15)  豆乳牛肉咖喱烏冬非常幼嫩,連埋豆乳湯底加少少咖哩汁响上邊,非常惹味。
抵食4分:
唔洗一千蚊就有十幾款日式串燒加理主食,非常ok。
2023-08-08
$850 (Dinner)
雞肝
黑毛和牛舌芯
燒飯團
自家鮮雞湯
2023-08-08 16 views
鄰近銅鑼灣的日式居酒屋🏯裝潢以木做為主 坐位設置成吧枱形式 圍著串燒烤爐 牆邊放滿各款酒瓶 很有日本feel 更設有房間 想要私人空間或多人聚會的朋友可考慮 餐廳由👨🏻‍🍳日藉大廚主理 食材多款式之餘 都比較高質且新鮮🤭選擇了單點串燒 2個人吃了超級多🫣有小食、各款肉類、海鮮、甜品 及 飲料 🌟是本人比較推薦的💖🥗🫘🌟枝豆💰38櫻花蝦紫薯豆腐 💰58🌟燒豆腐 💰48🌟燒芝士年糕 💰48枝豆選擇原味 分量十足之餘鹹香味適中、燒豆腐多汁 咬開每口都充滿燒汁香味、芝士年糕煙靭 濃芝士味😎🐣🌟雞髀肉💰54配上檸檬蓉 酸味開胃且雞髀肉厚身多汁免治肉棒 💰65配上蘭型蛋黃跟松露油 香口 味道偏淡不咸🌟雞肩肉 💰54配上柚子鹽 酸酸咸咸 脆口且味道很特別煙燻鵪鶉蛋 💰48🌟雞頸肉大蔥 💰48口感爽脆 香口🐷西班牙豬肋條 💰58🌟半熟蛋豚肉卷 💰58薄薄的豚肉包著糖心蛋 配上醬油 口感豐富🐮🌟和牛腹肉 💰98肉質嫩滑 做到超軟身 牛味香濃 配上燒汁跟芥末醬吃一流🌟黑毛和牛舌 💰108厚身且爽口彈牙 做到外脆內嫩的口感 可配上檸檬汁跟蔥絲吃解油膩感🐟🦐🦪🌟白膳 💰78皮烤的脆口 魚肉鮮嫩 調味適中 沒有

🥗🫘

皮烤的脆口 魚肉鮮嫩 調味適中 沒有腥味
🌟雞皮虎蝦卷💰108
虎蝦很新鮮 配上雞皮 脆口彈牙 中間還夾著紫蘇葉 香口
🌟煙燻帆立貝 💰88
採用蘋果木煙燻 上桌後再用備長碳灼一下 灑上紫菜 帆立貝口肉多汁 煙熏味香濃
🌟西京燒銀鱈魚 💰168

🍺🍶
Highball 💰88
梅酒梳打 💰78

👉🏻這家平日都算多人 想去嘗嘗的朋友最好先預約☺️
裝潢充滿和風氣息,最大特點係用炭火🤩🐚燒北寄貝先用木魚汁肴製,湯底仲有啲柚子皮嘅味道北寄貝爽口彈牙鮮味十足,上面放有京蔥去調味🐥華味鳥雞脾肉上面有柚子盬去中和翻雞脾肉嘅油膩感,肉質有彈性,咬落肉汁爆滿juicy🐥燒阿波美雞翼大一般雞翼大隻,外皮燒得金黃香脆,肉質嫩滑🐥月見免治雞肉串用松露油去調味特別香,雞肉串內有軟骨增加口感,蘸蛋黃食份外順滑香口🍄舞茸菇爽脆爆汁🦐燒雞皮卷海老蝦好大隻,肉質紮實彈牙,仲有燒香脆嘅雞皮同油份,好惹味🐷豚肉半熟蛋捲半熟蛋係味蛋🤤,豚肉油脂包裹住整隻蛋,口香又美味🐷西班牙豬肋條面層香脆,醬汁增加添惹味🐚煙燻帆立貝先用蘋果木去煙燻燻熟,再用炭去“辣”表面, 煙燻味重之餘又有炭燒嘅香味👅牛舌芯厚切粒狀,口感爽彈,肉汁豐腴,用少少盬去調味已經好足夠🍠金時蕃薯好考功夫嘅菜式,糖分好高而且質感綿密
裝潢充滿和風氣息,最大特點係用炭火🤩

🐚燒北寄貝
先用木魚汁肴製,湯底仲有啲柚子皮嘅味道
北寄貝爽口彈牙鮮味十足,上面放有京蔥去調味

🐥華味鳥雞脾肉

🐥燒阿波美雞翼
大一般雞翼大隻,外皮燒得金黃香脆,肉質嫩滑

🐥月見免治雞肉串

🍄舞茸菇
爽脆爆汁

🦐燒雞皮卷海老
蝦好大隻,肉質紮實彈牙,仲有燒香脆嘅雞皮同油份,好惹味

🐷豚肉半熟蛋捲
半熟蛋係味蛋🤤,豚肉油脂包裹住整隻蛋,口香又美味

🐷西班牙豬肋條
面層香脆,醬汁增加添惹味

🐚煙燻帆立貝

👅牛舌芯
厚切粒狀,口感爽彈,肉汁豐腴,用少少盬去調味已經好足夠

🍠金時蕃薯
好考功夫嘅菜式,糖分好高而且質感綿密
2023-08-07
$700 (Dinner)
[炎炎夏日 齊齊整整]難得聚餐,有時會掛住傾計,而忽略要好好享受面前的食物,特別是即叫即燒的日式Omakase 串燒,一定要好好享受一番日式串燒當時少不了用雞做的料理,一隻雞的每個部份都可以燒:由雞皮到雞內臟、再到雞根、卵黃等部位都可以分開處理,除了雞肉以外,還有牛肉、豚肉,海鮮或蔬菜都是因應時當令去準備開。這間餐廳有齊以上燒物,一路食串燒、一路飲啤酒,一班人大家可以邊食邊分享,差不多每種串燒都可以食到▪️必試推薦:雞提燈提燈並不是每隻母雞都有(母雞輸卵管、卵巢及雞蛋黃組成)且供應有限,想食的話可以提早打去餐廳查詢;炮製出提燈串燒,真是好考師傅切割和燒功力最中餅配雞肝鵝肝醬最中餅皮是日本甜點之一。由高溫烤製而成,吃起來口感香脆,細品還帶有淡淡的糯米香,餐廳是用了圓形,再搭配濃郁的雞肝鵝肝醬,很醒胃!提子豚肉卷、蘋果豚肉卷用豚肉片包一粒提子/蘋果,一串有3粒,豚肉片是薄身那種,燒得香脆,有微焦香其他推薦:日本雞肝煮(建議配啤酒)時令蔬菜靜岡蕃茄金時番薯免治雞肉串煙燻鵪鶉蛋阿波比雞翼炭燒帆立貝厚燒豆腐(先炸後燒)青紅椒蝦滑墨魚滑鹿兒島柚子豚肉半熟蛋豚肉日本冬菇(配雞湯啫喱)熟成牛舌串黑毛和牛
[炎炎夏日 齊齊整整]

▪️必試推薦:
雞提燈

最中餅配雞肝鵝肝醬

提子豚肉卷、蘋果豚肉卷

其他推薦:
日本雞肝煮(建議配啤酒)
時令蔬菜
靜岡蕃茄
金時番薯
免治雞肉串
煙燻鵪鶉蛋
阿波比雞翼
炭燒帆立貝
厚燒豆腐(先炸後燒)
青紅椒蝦滑墨魚滑
鹿兒島柚子豚肉
半熟蛋豚肉
日本冬菇(配雞湯啫喱)
熟成牛舌串

2023-07-24
  • 厚揚豆腐
  • 雞心
  • 雞提燈
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒❝高級炭火串燒Yakitori🔥日藉大廚主理✌🏻HAPPY FRIDAY值得一訪🥳❞前排黎左呢間Yakitori店 偏高級既炭火串燒 環境有feel✨bar枱可以望住廚師/店員準備食材🤤當晚happy friday full house好熱鬧! 要黎一定要訂位先‼️我今次主要食單點既itesm (⭐️係我推介既!) 😙定價偏中高 同區黎講唔算貴 但質素確實唔錯! ▪️雞肩肉 $54 ⭐️厚身面頭好脆 肉質juicy 面頭有柚子鹽😚▪️雞髀肉 $54 雞髀肉脹卜卜 面頭有清新既青檸蓉醬 個人更中意雞肩肉~▪️雞中翼 $58 ⭐️兩大隻雞翼肉質扎實 燒到外脆內▪️免治雞肉棒 $65 ⭐️中意呢度用上蘭型蛋黃 仲撈左松露油 好香口!🤤點雞肉棒一流!▪️雞腎 $42 ⭐️▪️雞心 $42 ⭐️▪️雞肝 $48另外試左幾款雞內臟 全部都新鮮惹味 個人中意爽口既雞腎同雞心!▪️黑毛和牛舌芯 $168 ⭐️厚身爽口彈牙 中間都軟嫩 不過份量有點少🫣另外有款係牛舌(唔係芯)就平d✌🏻▪️半熟蛋豚肉卷 $58 ⭐️豚肉包住糖心蛋🤭配上香甜醬油 好正呢!▪️白鱔 $78皮脆肉嫩 我覺得有少少腥 如果調味香濃d就perfe
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒
❝高級炭火串燒Yakitori🔥日藉大廚主理✌🏻
HAPPY FRIDAY值得一訪🥳❞

雞髀肉  雞肩肉  黑毛和牛舌芯

▪️雞肩肉 $54 ⭐️
厚身面頭好脆 肉質juicy 面頭有柚子鹽😚

▪️雞髀肉 $54
雞髀肉脹卜卜 面頭有清新既青檸蓉醬 個人更中意雞肩肉~

▪️雞中翼 $58 ⭐️

▪️雞心 $42 ⭐️
▪️雞肝 $48

▪️黑毛和牛舌芯 $168 ⭐️

▪️半熟蛋豚肉卷 $58 ⭐️
豚肉包住糖心蛋🤭配上香甜醬油 好正呢!

白鱔 海老雞皮卷  白粟米  燒豆腐

▪️白鱔 $78
皮脆肉嫩 我覺得有少少腥 如果調味香濃d就perfect!😙

▪️海老雞皮卷 $108 ⭐️

▪️燒豆腐 $48
唐揚炸豆腐 脆卜卜淋上惹味醬汁😙

豆乳芝士蛋糕

▪️豆乳芝士蛋糕 $58 ⭐️
呢個係佢地招牌甜品🍰豆乳味cheesecake好軟滑creamy😚豆乳味香濃 灑上黃豆粉 好味!🤤

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍炭火Dining 炎
灣仔謝斐道392-402號維新大廈地下B及C號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
免治雞肉棒
雞肝  雞心  雞腎
燒芝士年糕
肝醬配威化
豆乳芝士蛋糕
2023-07-28 48 views
嚟到呢間新開嘅居酒屋食串燒,環境好寬敞,坐得好舒服!全部野即叫即燒,保證上枱時有溫度😎我地叫左一個Omakase,再加左d散叫,食左勁多款好滿足~Omakase包左8款燒物、1個主食同1個甜品:✨雞腿肉 - 啖啖肉,肉質keep到嫩滑感🐓✨雞心 - 第一次食,估唔到幾易入口🧡✨雞中翼 - 大大隻,用左鹽去調味,皮燒得香脆,裡面熱辣辣✨黑毛和牛舌 - 厚切夠吸引,質感幾彈牙✨白粟米 - 好少見嘅白粟米,超甜&多汁🌽✨燒豆腐 - 先炸後燒,外脆內軟,而且火喉控制得好好✨免治肉棒 - 每次居酒屋必叫!先食一啖原味,再沾蛋食,一次過滿足兩種口感同味道✨燒北寄貝 - 用左木魚汁燒,鮮味滲晒出嚟,口感好爽口✨鴨胸冷烏冬 - Omakase Set嘅主食,鴨胸肉質厚實,味道出,胡麻醬好香濃,夏天食完涼浸浸好正😸✨甜品 - 有全部自家製嘅粟米布甸、紅豆抹茶糕、黑豆栗子brownie~第一次食粟米布甸,感覺好特別,用左真粟米整,清甜又唔會膩😻☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*散叫都不經不覺叫左好多:💫煙燻帆立貝 - 師傅會喺我面前再用熱石辣一辣帆立貝個面,帶出煙燻香味😍而帆立貝
嚟到呢間新開嘅居酒屋食串燒,環境好寬敞,坐得好舒服!

Omakase包左8款燒物、1個主食同1個甜品
✨雞腿肉 - 啖啖肉,肉質keep到嫩滑感🐓
✨雞心 - 第一次食,估唔到幾易入口🧡
✨雞中翼 - 大大隻,用左鹽去調味,皮燒得香脆,裡面熱辣辣
✨黑毛和牛舌 - 厚切夠吸引,質感幾彈牙

✨白粟米 - 好少見嘅白粟米,超甜&多汁🌽
✨燒豆腐 - 先炸後燒,外脆內軟,而且火喉控制得好好

✨燒北寄貝 - 用左木魚汁燒,鮮味滲晒出嚟,口感好爽口

散叫都不經不覺叫左好多:

💫煙燻帆立貝 - 師傅會喺我面前再用熱石辣一辣帆立貝個面,帶出煙燻香味😍而帆立貝都幾大粒,好有口感!

💫半熟卵豚肉卷 - 上枱時已切好左,流心蛋好吸引,豚肉連埋蛋汁食又滑又香🥚

💫青提豚肉卷 - 一咬爆汁嘅青提,同薄切豚肉一齊食好夾👍
💫雞肩肉 -柚子胡椒,近肌肉位,所以肉質厚實d,幾有咬口
💫雞肝 - 個汁燒得好入味,同雞肝融合左
💫西班牙豬肋條 -質地都係爽的口為主,配埋個醬食幾惹味!

💫炸池魚bb - 份量都幾多,炸得好脆身,夠香口😚
💫油甘魚鮫 - 擺碟幾靚,而且好大碟,魚油味好香😋
💫黑毛和牛舌芯 - 配埋用左梅整嘅煎酒汁,酸酸地解油膩,呢款比較腍身,牛味滿滿🤤

💫燒芝士年糕 - 加左醬油燒,再用紫菜夾住食,好有層次~

2023-07-27 15 views
這間位於銅鑼灣的日本串燒店,位置較隱蔽,裝潢以日式木系為主調,設有U形串燒吧枱,環境和諧舒適,服務熱情親切,與客人打成一片,是放工暢飲減壓的好地方。✨一品🌱燒螢光魷魚乾 $58 螢光魷魚烤製中,增添獨特口感,令人驚喜。🌱大根天婦羅 $58大根多汁入味,滿口滋味。🌱西京燒銀鱈魚 $168銀鱈魚肉質細緻,油潤滑口。🌱櫻花蝦紫薯豆腐 $58菜式創新,紫薯包住豆腐炸,再加上咸香的櫻花蝦,別有一番風味。✨串燒🌱雞皮 $48🌱雞胸軟骨 $48🌱雞皮虎蝦卷 $108🌱免治肉棒 $65🌱黑毛和牛舌 $108🌱和牛腹肉 $98🌱羊架 $98🌱西班牙豬肋條 $58🌱蘋果豚肉卷 $58🌱煙燻鵪鶉蛋 $48🌱白粟米 $42串燒選擇之多令人讚嘆,有選擇困難症人士應該很苦惱,雞、豬、牛、羊、海鮮、蔬菜等一應俱全,即點即燒,一邊吃一邊淺酌一番,甚有氣氛。必試推介之選有:燒雞皮、雞胸軟骨、雞皮虎蝦卷、和牛腹肉及白粟米;雞皮香酥脆口,雞胸軟骨口感爽脆;雞皮虎蝦卷由豐腴的雞皮脂香包裹住清新的紫蘇葉及彈牙虎蝦,口感滿足,吃得過癮。和牛腹肉有著濃濃的牛肉味,牛魔王必試。甜美多汁的白粟米,叫人一咬傾心。✨海鮮🌱白鱔 $78燒白

✨一品
🌱燒螢光魷魚乾 $58
螢光魷魚烤製中,增添獨特口感,令人驚喜。
🌱大根天婦羅 $58
大根多汁入味,滿口滋味。
🌱西京燒銀鱈魚 $168
銀鱈魚肉質細緻,油潤滑口。
🌱櫻花蝦紫薯豆腐 $58

🌱煙燻鵪鶉蛋 $48
🌱白粟米 $42

✨海鮮
🌱白鱔 $78
燒白鱔肉質肥美,彈牙有口感。
🌱北寄貝 $138
北寄貝加入木魚碎煮製,為味道增添一份誘人的咸香。
🌱煙燻帆立貝 $88
先以蘋果木煙薰帆立貝,讓煙薰滲入了帆立貝,再以備長炭在食客面前加持,賦予迷人的炭香,最後灑上紫菜碎,錦上添花。

甜品
🌱紫蘇葉雪芭 $38
這裡的甜品很有創意,將紫蘇葉打碎造成紫蘇葉雪芭,紫蘇葉香氣濃烈,冰感較重。

🌱豆乳芝士蛋糕 $58
豆乳芝士蛋糕造型十足像豆腐,味道帶淡淡的芝士味及豆腐味,口感細綿輕盈。

2023-07-27 33 views
📍 @sumibidining_en in Causeway Bay JapaneseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Price: 💰 $4100Favorite:💖 Smoked scallop ------------------------------✅ Located at Jaffe Road. Takes 3 minutes walk from Wan Chai MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering grilled skewers, veggie, meat, quail eggs and liver and beer.✅ Charcoal-grilled skeweres grilled to perfection✅ Their Smoked scallop is my favourite! The chef smokes the scallops
Japanese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price: 💰 $4100
Favorite:💖 Smoked scallop

✅ Their Smoked scallop is my favourite! The chef smokes the scallops with Bincho charcoal over the bar counter. Very IG-able.

✅ Nearly tried every item on their menu

✅ All are fantastic. We also recommend chicken livers, beef tongue and the fresh eel.

✅ Generous portions

✅ Fresh ingredients

✅ Authentic & outstanding yakitori

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends

✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️

#globaleats #eatwithfoodiez
2023-07-26 21 views
日式Omakase串燒,別出心裁嘅精緻配搭,淨係雞肉豚肉已經有多種部位都食法。吧台為主,一路食串燒、一路飲啤酒,唔覺意都食左好多!.印象最深刻既係雞尾,真係未食過亦少見,咬落勁爽彈,好得意既口感;豚肉配荔枝係好鬼正!;牡蠣燒到勁Juicy😋——✦ $4,100/ 4ppl (included 10% service charge)——✧羊架✧椎茸✧鰻塩燒✧鴨油枝豆✧野菜味噌✧靜岡蕃茄✧金時番薯✧厚揚豆腐✧免治雞肉串✧煙燻鵪鶉蛋✧雞肝最中餅✧日本雞肝煮✧雞髀肉/ 雞肩肉✧熟成手羽先雞翼✧關東大根天婦羅✧柚子鹿兒島豚肉✧萬願寺菁唐/ 田樂茄子✧雞肝/ 雞尾/ 提燈/ 雞心元✧熟成牛舌串/ 黑毛和牛牛舌心✧牛油果/ 青提/ 蘋果/ 荔枝/ 半熟卵豚肉卷✧煙燻制帆立貝/ 日本北寄貝/ 牡蠣/ 雞皮海老
——
✧熟成牛舌串/ 黑毛和牛牛舌心
✧牛油果/ 青提/ 蘋果/ 荔枝/ 半熟卵豚肉卷
✧煙燻制帆立貝/ 日本北寄貝/ 牡蠣/ 雞皮海老
2023-07-26 20 views
位置喺銅鑼灣灣仔之間,位處食街,外面已經夠哂eye catching 👀 入到裡面日式風枱恍如飛到日本一樣咁好feel🇯🇵bar枱更可望住廚師/店員準備食材;今次主要叫單點品更食到當日新鮮推介✨・雞膝軟骨$42/・雞腎$42/・雞心$42/・雞皮$48/・雞尾$48/・雞胸軟骨$48/・雞肝$48/・黃油雞腸$52作為yakitori串焼愛好者🐓💕見到選擇咁多真係會雙眼發光㗎🤩🤩尤其雞內臟,全部都新鮮惹味,雞尾一定係必食,雞尾豐富的脂肪,燒出來既香又juicy,腍腍軟軟又有點彈力‼️鍾意爽口嘅有雞腎同雞心・雞頸肉 $48由於係雞隻經常會轉動位置,肉質會緊致啲帶彈性,唔係好多串燒店有,見到就要叫喇🙌🏼・雞肩肉 $54肉質爽口帶焦脆外皮🤤點綴柚子胡椒,係帶辛香清新味道・雞中翼 $58燒得外脆內軟juicy💦・鷄心元 $58刁鑽部位,雞心前血管嘅部分,口感爽彈有咬口・黑毛和牛舌芯 $168厚身爽脆又彈牙,芯仍保持軟嫩;不過份量相對比較細份・和牛腹肉 $98和牛嘅油脂甘香,啖啖肉・白鱔 $78肥美嘅白鱔皮脆肉嫩,好食😋・雞皮虎蝦卷 $108又一必食✨✨外層包裹鷄皮,中間紫蘇葉,内裏係大虎蝦;油脂

・雞頸肉 $48
・雞肩肉 $54
肉質爽口帶焦脆外皮🤤點綴柚子胡椒,係帶辛香清新味道
・雞中翼 $58
燒得外脆內軟juicy💦
・鷄心元 $58
刁鑽部位,雞心前血管嘅部分,口感爽彈有咬口
・黑毛和牛舌芯 $168
厚身爽脆又彈牙,芯仍保持軟嫩;不過份量相對比較細份
・和牛腹肉 $98
和牛嘅油脂甘香,啖啖肉
・白鱔 $78
肥美嘅白鱔皮脆肉嫩,好食😋
・雞皮虎蝦卷 $108
又一必食✨✨外層包裹鷄皮,中間紫蘇葉,内裏係大虎蝦;油脂滲入彈牙嘅虎蝦,真係要比👍🏻👍🏻
・白粟米 $42
食完係決定會想買白粟米🌽非常香甜,再經牛油炭燒過後,更加能夠提升香味👍🏻
・提燈 $68
外型尤如小燈籠🏮其實係輸卵管及未有殼的雞蛋黃;一啖咬落去爆發出鮮濃蛋黃香味😍😍口感帶嚼勁,啱哂打咭🤳🏼之餘,必食之選‼️
・煙燻帆立貝 $88
先用蘋果木煙燻,再用備長炭輕灼,再撒上紫菜,帆立貝肉厚多汁,口感豐富帶住煙燻味道👏🏼👏🏼
・免治雞肉棒 $65
喺蛋黃中巧妙地加入松露油,頓時提升味道層次 🆙用嚟蘸點雞肉棒一流💫

2023-07-05
Dinner
以刺身壽司🍣為主嘅Omakase我就食得多啦,但今次係我第一次食串燒Omakase! (我相信好多都香港人都同我一樣🤭) 環境《炭火Dining 炎》位於銅鑼灣,雖然佢喺人來人往嘅大街上,但你唔揭開道門,同埋行近睇個Menu,應該都唔知道原來佢係串燒Omakase餐廳🩷食物我同朋友揀咗$688嘅Omakase set (串燒 x8 + 主食 + 甜品)。如果你唔想叫set,當然散叫都係一個唔錯嘅選擇☺️我哋就額外再加咗杯lemon sour + 其他小食串燒 x 8 1.北海道北寄貝2.雞腿肉3.免治雞肉串4.雞翼5.雞心6.厚豆腐7.粟米8.牛舌當中我最鍾意燒北寄貝、粟米同埋厚豆腐額外再加9. 牛蒡脆片10.雞腎12.雞軟骨11.豚肉荔枝 (必食😋,估唔到豬肉配荔枝會咁得意,豬肉鹹鹹地,個荔枝又酸酸甜甜咁,好登對)主食(鴨胸冷烏冬)甜品(粟米布甸 + 芋頭蘋果蓉糕 + chocolate brownie 連栗子蓉)好多Omakase餐廳嘅甜品都冇乜創意,淨係個原材料好食,但呢個甜品真係整得好有心機,特別係個粟米布甸,好清新,唔算太甜,正👍🏾以串燒$688呢個價錢可能大家會覺得唔抵,但餐

食物

5.雞心

6.厚豆腐
7.粟米

8.牛舌

當中我最鍾意燒北寄貝、粟米同埋厚豆腐

額外再加
9. 牛蒡脆片

10.雞腎

12.雞軟骨

主食(鴨胸冷烏冬)

以串燒$688呢個價錢可能大家會覺得唔抵,但餐廳嘅用心、服務、食物嘅品質同煮法,呢個價錢絕對係值得,尤其係對於唔鍾意食生冷嘢嘅朋友,宜家佢哋都可以一嗜omakase啦🤭(講緊我隔籬位朋友)

近排愛上左食串燒同日本料理😝知道原來銅鑼灣同灣仔中間有一間高級日本席前炭燒料理,仲要係由日籍大厨主理,大部分串燒都係用備長炭烤製而成,超級有誠意~會話單憑門口裝修我已經被驚艷😳真係好有氣勢,絕對有去左日本正宗居酒屋既感覺!🌟柚子鹿兒島豚肉 $78好開胃既前菜🤤豚肉好薄,而且半肥瘦,口感有少少似拉麵叉燒,咬落豚肉充滿住柚子味,酸酸甜甜,卷埋葱花一齊食更有口感😋🌟味噌牛舌煮 $78牛舌切粒,咬落好腍,而且好有鹹香味,另外配有蒟蒻,煙煙韌韌甘好得意,不過配味噌就總體有點太鹹😳🌟青提豚肉卷 $58推薦🤤豚肉包住大大粒青提,再搽上蜜糖燒香,豚肉好香脆,青提一咬大爆汁💦好清甜好正🌟油甘魚鮫 $148油甘魚鮫大大舊,而且啖啖肉,魚油味好香😋🌟澳洲和牛柳120G $268和牛柳好粉嫩,咬落都好juicy有肉汁,肉質嫩滑,因爲牛柳本身牛肉味唔重,所以另外配上芥末,燒汁同岩鹽反而突出牛肉既鮮味☺️🌟肝醬配威化 $78係好特別既小食!😳一球好似雪糕甘既雞肝醬配上威化餅,威化餅好薄脆,搽上厚厚一層既雞肝醬口感超級爽😆雞肝醬非常軟滑,而且上面撒上秘製香料,會有麻麻既感覺,好特別!🌟燒辣味鱈魚子 $108最愛既明太

🌟柚子鹿兒島豚肉 $78

🌟味噌牛舌煮 $78

🌟青提豚肉卷 $58

🌟油甘魚鮫 $148
油甘魚鮫大大舊,而且啖啖肉,魚油味好香😋

🌟澳洲和牛柳120G $268

🌟肝醬配威化 $78

🌟燒辣味鱈魚子 $108
最愛既明太子🤩一舊舊食口感似香腸,不過就甘食真係太鹹🤣反而配蘿蔔蓉食會平衡到鹹味!

🌟和牛腹肉 $98
好好味😋咬落去滿口油脂感,肉質軟腍,而且牛肉味好重☺️

🌟羊架 $98
超級juicy的羊架!💦望落雖然細細件,但一咬真係超爆汁!羊肉超級粉嫩,而且完全冇羊騷味💗

🌟黑毛和牛舌芯 $168
和牛舌芯真心高質😋爽口彈牙,牛舌控必愛!

🌟西班牙豬肋條 $58
豬肋條肉燒得好脆!外層好脆,油脂逼曬出黎🤤而且配上秘製醬汁有甜甜的感覺😋

🌟白鱔 $78
最愛既燒白鱔~剛燒好既時候熱辣辣,出煙添🤣白鱔外皮脆卜卜,肉質嫩滑鮮甜🥰

🌟煙燻帆立貝 $88
呢道菜好有誠意!厨師先係厨房預先用蘋果木將帆立貝煙燻,再即場用備長炭燒香,再放紫菜喺上面,更有口感!食落真係超香煙燻味!而且大大粒肉質好彈牙🤤

🌟炎特製蛋飯 $50 (追加海膽+$200)
呢個蛋飯都有驚喜!醬油飯上面放上軟心醬油蛋黃,蛋白同海膽,好似一舊雲☁️海膽金黃色,不過就未夠鮮甜😳厨師叫我地撈埋一齊食,每啖都有海膽同好香蛋味😋😋

🌟燒芝士年糕 $48
串燒必叫😗😗呢個芝士年糕係用醬油燒香架🥰外面好香濃既醬油味,入面就係軟糯既芝士年糕,用薄脆既紫菜包住食有醬油丸子既感覺,好正😍

成餐飯都真係食得好滿足,每樣菜式店員都會細心介紹,服務態度超級好💗而且食材新鮮,各有特色,性價比上絕對高過好多差唔多價位既居酒🥰好適合慶祝或者特別節日黎🤩

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:炭火Dining 炎 (灣仔)
灣仔謝斐道392-402號維新大廈地下B及C號舖
高級日料不只限刺身,🔥串燒亦是獨特的日式風情。位於銅鑼灣的高級日本餐廳「炭火𝗗𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴炎」,由日本京都人細師傅擔任主廚,以時令矜貴食材入饌🥹,主打備長炭爐烤製 日式串燒 , 確保將正宗高質的日本菜呈現給大家~ 餐廳以和風裝潢和U型吧枱打造雅緻用餐氛圍,店員熱情有禮👍🏻,用心介紹菜式,耐心解答好奇。餐廳設有omakase set,亦可單點,店員會將是日精選羅列在小黑板上,好多稀有菜式,款款都誘人不已🤤~🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 ♦️「串燒omakase」- hk$688甜品]✦北海道北寄貝:以木魚汁燒,厚肉鮮爽~✦厚豆腐:先炸後燒,加咗木魚碎、蔥花,香口又多汁✦雞心:微辣爽口✦阿波尾雞翼:肉質彈滑,雞味濃,外皮燒得透薄香脆~✦月見免治雞肉棒:蛋黃加咗松露油,令肉質更嫩滑,帶松露濃香~✦雞腿肉:嫩滑多汁,加上青檸,味道更豐富清爽~✦牛舌:柔軟口感,越嚼越香✦鵪鶉蛋:外皮燒得綳緊,咬下爆出綿糯蛋黃~✦煙鴨胸冷烏冬:冷烏冬好彈牙,配芝麻醬好食✦黑豆栗子brownie·芋頭麻薯·豆乳:自家制,全部真材實料,不會過甜,Brownie口感扎實,帶有粒粒口感,好好味!♦️「À la carte」- hk$

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸
♦️「串燒omakase」- hk$688
[串燒8串,精選主食,甜品]
✦北海道北寄貝:以木魚汁燒,厚肉鮮爽~
✦厚豆腐:先炸後燒,加咗木魚碎、蔥花,香口又多汁
✦雞心:微辣爽口
✦阿波尾雞翼:肉質彈滑,雞味濃,外皮燒得透薄香脆~
✦雞腿肉:嫩滑多汁,加上青檸,味道更豐富清爽~
✦牛舌:柔軟口感,越嚼越香
✦鵪鶉蛋:外皮燒得綳緊,咬下爆出綿糯蛋黃~
✦煙鴨胸冷烏冬:冷烏冬好彈牙,配芝麻醬好食

♦️「À la carte」- hk$1,030
✦雞肩肉:肉質爽口帶焦脆外皮,上面點綴了柚子胡椒,辛香清新~
✦提燈:輸卵管及未有殼的雞蛋黃,如燈籠般可愛,咬下即爆發鮮濃的蛋黃香味及雞肉香氣!卵巢則較有嚼勁,越嚼越香。
✦鷄腸:有嚼口
✦鷄心元:心臟的前血管, 肉質爽口滑嫩,意外地並無腥味
✦鷄冠:外皮像烤過的豬皮,口感QQ彈彈
✦鴨舌:骨头酥脆,舌肉爽彈
✦鷄子:漲卜卜,咬下噗滋的口感,意外地鮮美,好特別!
✦鷄皮海老:signature!必食!外層鷄皮,中間紫蘇葉,内裏是大虎蝦
✦煙燻帆立貝:先用蘋果木煙燻,再用備長炭炭灼過,最後撒上紫菜絲,口感豐富,燻濃郁,厚肉多汁!
✦羊架:肉質嫩滑多汁,搭配芥末籽
✦青提豚肉卷:薄薄的豚肉包裹去皮日本青提,一口下去,肉汁和青提汁一同爆發,超正!
✦關東大根天婦羅:蘿蔔和青椒煮過再炸,脆皮下是爆汁Juciy! 點上有鹹香的抹茶粉,更滋味!👍
✦靜岡番茄:冰鎮去皮番茄,酸酸甜甜,還帶有小小洋葱的辛辣,非常解膩開胃!
✦鷄肝:軟綿香濃
2023-07-03
$900 (Dinner)