2024-07-16 375 views
利東街附近超人氣居酒屋由日本人主理平日七點已經全院滿座,記得book枱!Budget $1200/2-Sakura ale淡淡嘅花香味配埋居酒屋嘅食物可以解滯粉紅色嘅樽仲好吸引人添-昆布巻白姜醋鯖魚配上厚厚嘅薑片食落一啲都唔腥仲好有口感-鐵盒燒廣島生蠔加配拉克萊特芝本身覺得芝士同埋生蠔會唔會唔夾但原來味道係好perfect有少少咬口嘅芝士為入口即溶嘅生蠔加上層次感-栃尾油炸豆腐鍾意呢個豆腐!上面有好多魚仔再配埋薑蓉每一啖都好滋味-炭焼"難" 呢個由日本人煮嘅炭燒雞睇住佢喺前面炮製上碟嘅時候好濃嘅炭火香味口感一流-炙燒和牛卡爾帕喬鍾意食生嘢呢個都係我嘅推介之一油花好靚一定要配埋生洋蔥-自家製明太子呢個幾特別送酒一流鹹香嘅明太子用咗山芋去中和鹹度
利東街附近超人氣居酒屋
由日本人主理
平日七點已經全院滿座,記得book枱!

Budget $1200/2

呢個幾特別送酒一流
鹹香嘅明太子
用咗山芋去中和鹹度

2024-07-11 446 views
前幾日去左間位於灣仔既居酒居餐廳裝潢簡約,以木系設計為主調,設吧位座位,可以欣賞師傅既廚藝。仲有位日本師傅主理,為客人帶來地道既日本料理體驗。當日有客人生日,氣氛超好!鐵盒燒港島生蠔 $240 加配拉克萊特芝士 +$48👍👍👍將原隻生蠔放入鐵盒內燒,保留原有鮮味,生蠔十分肥美飽滿,入口鮮味嫰滑,完全冇腥味,超級加分。我係超級芝士控,另外追加左熱熔芝士!店員將原個芝士燒熔表面一層後直接倒係生蠔上,十分澎湃!味道昇華,超級推介要追加,唔係會後悔🤣🤣🤣。自家製鵝肝免治雞肉串 $58免治雞肉肉汁軟腍但又帶點爽口,口感層次豐富。配甜醬油加原粒蛋黃就食得多,原來配鵝肝係咁夾,咸香惹味。鰯魚配明太子 $118鰯魚即係沙甸魚,以燒既方式調製又係第一次食!外皮燒到好香,魚肉鮮甜仍能保留鮮嫩多汁,魚骨比較幼細。配明太子一齊食更加惹味,平衡魚香。青紅椒 $78燒青椒好香,苦澀味少,而且帶甜。薑蔥醋鯖魚卷 $98以昆布包住鯖魚、甜酸生薑、蔥,帶點小清新,呢個配搭都係第一次食,好特別。燉牛舌伴蛋 $68燉煮牛舌都係第一次食,肉質軟腍又帶點嚼勁。配溫泉蛋、芝士一齊食,肉味更香濃嫰滑。炙燒和牛卡爾帕喬 $188和牛
前幾日去左間位於灣仔既居酒居
仲有位日本師傅主理,為客人帶來地道既日本料理體驗。
當日有客人生日,氣氛超好!

鐵盒燒港島生蠔 $240 加配拉克萊特芝士 +$48👍👍👍

自家製鵝肝免治雞肉串 $58

鰯魚配明太子 $118

青紅椒 $78
燒青椒好香,苦澀味少,而且帶甜。

薑蔥醋鯖魚卷 $98

燉牛舌伴蛋 $68

炙燒和牛卡爾帕喬 $188
和牛呈粉嫩色,口感順滑軟嫩,牛味都幾濃郁,以炙燒方式調製,多左煙燻風味。配上帕瑪森起司食,更加滋味。

炭兎 @sumito.hk 📍:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓🚗:灣仔地鐵B2出口 步行5分鐘📞:+852 2152-0369💲:~HKD500/head for dinnerFood quality✔️:鐵盒燒廣島生蠔、加配拉克萊特芝士、炭燒雞、炙燒和牛卡爾帕喬👌🏼:燉牛舌伴温玉蛋、迷你茄子、鰯魚伴明太子總結:😋近期飲食業艱難就係人都知 但呢間由前米芝蓮日藉師父主理嘅居酒屋🏮似乎不受影響 大部分員工都係日本人 同埋又會打鼓 又送sake成場一齊大乾杯 氣氛很好 難怪閒日夜晚都全場滿座😋鐵盒燒生蠔🦪我都係第一次試 生蠔大大粒超飽滿 食落仲有汁流出 另外可+$40配拉克萊特芝士🧀 員工會喺你面前刨一大塊芝士 生蠔加芝士係幾特別嘅配搭 但我覺得原裝就最好食😋炭燒雞以鐵板上枱 所以食到最後得呢碟仲係熱嘅 同埋好香炭燒味 送酒一流😋和牛卡爾帕喬其實係生和牛刺身 呢碟新鮮同埋調味唔會過濃突顯出和牛嘅油脂同肉香 很出色嘅前菜👍🏼😋大部分食材應該都係日本來貨 師父今晚似乎特別興奮話請我哋食枝豆 仲拎咗包福岡縣包裝出嚟畀我哋打卡 雖然我都不明所以 但盛情難卻下我都係影咗張相😂😋必須讚下成
炭兎 @sumito.hk
📍:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
🚗:灣仔地鐵B2出口 步行5分鐘
📞:+852 2152-0369
💲:~HKD500/head for dinner

Food quality
👌🏼:燉牛舌伴温玉蛋、迷你茄子、鰯魚伴明太子

總結:

😋必須讚下成間餐廳氣氛真心一流 主廚又會打鼓炒熱氣氛 又請大家飲sake 全場一齊乾杯🍻氣氛推至最高點 仲會提大家邊枱生日 補祝一句生日快樂🎂 我坐bar枱 啲日藉師父上枱都會努力用廣東話去介紹碟嘢 呢點好加分

🤔燉牛舌伴温玉蛋係整餐cp值之選 $68嚟計好多塊
🤔迷你茄子🍆真係超迷你 一啖可以食哂 但真心比一般茄子更易化開 唔錯但$78得三舊仔實在唔太抵

🤔愛明太子嘅朋友就一定要點鰯魚伴明太子 放咗好多塊明太子 而且唔會過鹹 又係送酒一流 但條魚實在太多骨 食落好唔方便🙊

🤔定價就略貴啦 但服務食物質素都對得上 而且我睇全場人都好開心 啱哂同一大班同事嚟TGIF
😨我被安排坐喺爐端燒最旁嘅bar枱位 由於我比較早去 所以嗰爐仲係預熱狀態 所以我坐嗰位係好完全感受到嗰熱力 後尾係燒幾條喜之次後先冇咁熱了 所以無計服務扣咗半分 如果唔係係滿分💯

• 炭燒雞
  • 鐵盒燒廣島生蠔
  • 炙燒和牛卡爾帕喬
2024-07-05 652 views
今日有朋友聚會,朋友推介去呢間灣仔隱世嘅居酒屋。呢間居酒屋喺合和中心對面嘅商廈,地方唔算好大,但平日晚上都坐滿人。餐廳有一個海鮮櫃可以比客人選擇當日新鮮嘅食材燒烤,而且大部份嘅位都係Bar枱設計,食客可以即時睇到炭燒好的食物上菜,設計非常用心。餐廳仲會不定期有限定食品推出,當日就係福岡枝豆節,餐廳送每台客人一碟新鮮枝豆,又送清酒一杯俾每位食客。當日我就同朋友總共叫了5個菜,全部都好新鮮而且炭燒得恰到好處,份量十足,埋單大約$400一位,物有所值。另外,如果食客生日,餐廳仲會主動為食客慶生,叫齊全部客人一齊舉杯慶祝,非常有氣氛。

鐵盒燒廣島生蠔
燉牛舌伴溫玉蛋
鰯魚半明太子
炙燒和牛卡爾帕窩
鐵盒燒廣島生蠔
燉牛舌伴溫玉蛋
鰯魚半明太子
炙燒和牛卡爾帕窩
今晚嚟到位於灣仔嘅居酒屋, 餐廳環境幾大, 大部分都係日本客人, 十分熱鬧, 餐廳更會同客人一齊舉杯慶生, 真係好有氣氛! ✨️愛知県産花蛤燒花蛤超大隻超新鮮, 入口爽嫩多汁超好食!✨️鱈魚一夜干去居酒屋一定會點一夜干佐酒, 咸咸香香好惹味✨️鐵盒燒廣島生蠔加配拉克萊特芝士到左最期待嘅鐵盒燒廣島生蠔, 即燒即開, 隻隻都好鮮甜超肥美, 加埋咸香適中嘅厚芝士, 食落帶點邪惡感!✨️炭燒"雞"雞肉鮮嫩味美, 下酒一流✨️燉牛舌伴蛋牛舌口感軟腍配搭蛋汁令味道昇華更滋味✨️炙燒和牛卡爾帕窩炙燒過嘅和牛片呈半熟狀, 食落鮮嫩多汁, 夾埋洋蔥絲, 味道清新開胃🍸極上檸檬燒酒蘇打差不多每枱都必點嘅嘅酒嚟, 一串檸檬片加埋燒酒沙冰, 杯邊會有鹽, 味道清爽易入口🍸生姜High Ball用左一片片生姜製成嘅high ball, 入口陣陣生姜香氣, 清新開胃

✨️愛知県産花蛤燒
花蛤超大隻超新鮮, 入口爽嫩多汁超好食!

✨️鱈魚一夜干
去居酒屋一定會點一夜干佐酒, 咸咸香香好惹味

✨️鐵盒燒廣島生蠔加配拉克萊特芝士

✨️炭燒"雞"
雞肉鮮嫩味美, 下酒一流

✨️燉牛舌伴蛋
牛舌口感軟腍配搭蛋汁令味道昇華更滋味

✨️炙燒和牛卡爾帕窩

🍸極上檸檬燒酒蘇打

🍸生姜High Ball
Type of Meal
Dinner
灣仔人氣居酒屋炭兎最喜歡是現場氣氛熱鬧店員款待熱情·會不自覺投入其中令整體用餐體驗更為完美ꕺ鐵盒燒廣島生蠔($240)ꕺ加配|拉克萊特芝士($48)衝著鐵盒生蠔而去·生蠔即叫即蒸隻隻肥美飽滿·鮮甜蠔味足還可以加芝士· 拉絲芝士咸香更誘人ꕺ鰯魚伴明太子($118)鰯魚魚味相當濃郁· 配上炭燒明太子咸鮮咸鮮充滿炭烤香ꕺ鵝肝伴法國麵包($128)鵝肝口感絲滑細膩· 味道香濃鮮美近乎入口即化的口感ꕺ明太子芝士蛋卷($108)賣相超邪惡的蛋卷軟呼呼蛋卷卷著明太子·細嫩而咸香誘人ꕺ廣島蠔炒面($118)看似簡單的蠔肉炒麵·但炒面蠔鮮味十足是會吃不停口的滿足ꕺ炭燒雞 ($168)烏黑黑的炭燒雞·很有驚喜雞肉口感札實而充滿彈性居酒屋怎能不點串燒ꕺ牛舌($48)|雞肝($42)|雞腿肉($42)最喜歡是雞肝·燒到外層薄脆而綿密口感;雞腿肉燒到外脆內嫩·雞皮很加分.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
灣仔人氣居酒屋
炭兎
最喜歡是現場氣氛熱鬧
店員款待熱情·會不自覺投入其中
令整體用餐體驗更為完美

ꕺ鐵盒燒廣島生蠔($240)
ꕺ加配|拉克萊特芝士($48)
衝著鐵盒生蠔而去·生蠔即叫即蒸
隻隻肥美飽滿·鮮甜蠔味足
還可以加芝士· 拉絲芝士咸香更誘人

ꕺ鰯魚伴明太子($118)
鰯魚魚味相當濃郁· 配上炭燒明太子
咸鮮咸鮮充滿炭烤香

ꕺ鵝肝伴法國麵包($128)
鵝肝口感絲滑細膩· 味道香濃鮮美
近乎入口即化的口感

ꕺ明太子芝士蛋卷($108)
賣相超邪惡的蛋卷
軟呼呼蛋卷卷著明太子·細嫩而咸香誘人

ꕺ廣島蠔炒面($118)
看似簡單的蠔肉炒麵·但炒面蠔鮮味十足
是會吃不停口的滿足

ꕺ炭燒雞 ($168)
烏黑黑的炭燒雞·很有驚喜
雞肉口感札實而充滿彈性

居酒屋怎能不點串燒
ꕺ牛舌($48)|雞肝($42)|雞腿肉($42)
最喜歡是雞肝·燒到外層薄脆而綿密口感;
雞腿肉燒到外脆內嫩·雞皮很加分.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
2024-06-29 237 views
灣仔|炭兎 ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️餐廳 :炭兎 地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 這家想來很久,一直放在口袋裡的店子,今晚終於約朋友來了, 位於灣仔的炭兎💫 由前米芝蓮餐廳日籍師傅主理,品質有保證,店內裝潢充滿日系氣息, 滿滿日本風情的居酒屋💫 餐廳以爐端燒為主打, 提供刺身、海鮮、串燒跟蠔、爐端燒等💫 店內氣氛熱鬧, 三五知己來更可小酌幾杯, 清酒選擇也不少💫🍹Drinks SUMITO LemonSUNITO Mojito 夏天凍飲不可少,夠凍解渴💫 ❣️🦪鐵打盒燒廣島蠔(6只)$240🧀另加配 拉克萊特芝士 $48蠔身新鮮肥美,超非飽滿大隻,入口軟綿鮮嫩,可直接食享受濃郁蠔鮮,亦可加入拉克萊特芝士一同吃,芝士咸香即蠔鮮配搭強烈,味道更濃郁💫❣️鰯魚伴明太子$118鰯魚即沙甸魚 ,燒後有點像秋刀魚,肉質綿密,肥美甘香,伴上微辣的明太子,味道配搭💫 ❣️山芋明太子鐵板燒 $78將淮山跟明太子溶拌勻,面頭放上蛋黃,入口更嫩滑,再加入章魚粒,增加口感,陣陣咸香,❣️薑蔥醋鯖魚卷 $98外層以昆布包裹着醋漬鯖魚及子薑,子薑清爽多汁,配鯖魚味道清新,
灣仔|炭兎

🧀另加配 拉克萊特芝士 $48

❣️鰯魚伴明太子$118
❣️山芋明太子鐵板燒 $78

❣️薑蔥醋鯖魚卷 $98
外層以昆布包裹着醋漬鯖魚及子薑,子薑清爽多汁,配鯖魚味道清新,整個會令人吃不了口💫

❣️迷你茄子 $78
短短肥肥樣子未燒時很可愛,入口柔軟綿滑,入口陣陣茄子香💫

❣️蒲燒鰻魚 $148
汁燒鰻魚,燒出來顏色整美,肉質酥軟甘香,入口即化,醬汁鮮美可口,配飯吃更加是人間美味💫

🍨夾餅紅豆抹茶雪糕
🍮北海道布丁
飯後甜品不可少,為整頓餐作美麗終結 💫
當晚店家為每位客人都送上一杯清酒,之後就會打鼓再一起舉杯飲酒,超有氣氛🔥 °•6PC鐵盒燒廣島生蠔 $240另外+$48加配拉克萊特芝士,就會有三隻有芝士口味😊飽滿的生蠔配上濃郁滑順的拉克萊特芝士,口感味道豐富多層次,而原隻沒加芝士的就可以吃出食材本身的鮮美和生蠔滑順°•沙丁魚明太芝士 $78非常有特色的一道前菜,以沙丁魚製成一片片脆片與濃郁鮮香的明太子芝士帶來新鮮的味覺體驗,脆脆的沙丁魚片塗上柔滑的芝士cream口感層次豐富,沙丁魚本身的魚香與明太子芝士的鹹香十分match💕°•山芋明太子鐵板燒 $78軟糯的山芋與明太子配合得恰到好處,加上紫菜和蛋黃令整體味道更濃郁豐富✨️°•免治雞肉 $38這款免治雞肉既簡單又美味,雞肉棒滑嫩多汁,搭配生蛋黃,既保留了雞肉本身的鮮甜,又添加了日式的風味°•明太子芝士蛋卷 $108外層金黃金黃的,內層蓬鬆綿軟,明太子帶濃郁鮮香的味道,帶感覺太濃,可以少加一點明太子會更好°•牡蠣雞翼 $68這道牡蠣雞翼將兩種食材巧妙結合,把牡蠣放進雞翅裏再燒一燒,十分新穎,肉質鮮嫩的雞翼,搭配上鮮美的牡蠣,口感十分微妙°•花蛤燒 $128鮮嫩的花蛤以炭燒方式,突出了花蛤

°•6PC鐵盒燒廣島生蠔 $240
另外+$48加配拉克萊特芝士,就會有三隻有芝士口味😊

°•沙丁魚明太芝士 $78

°•山芋明太子鐵板燒 $78

°•免治雞肉 $38

°•明太子芝士蛋卷 $108

°•牡蠣雞翼 $68

°•花蛤燒 $128
鮮嫩的花蛤以炭燒方式,突出了花蛤的鮮美

°•名古屋炭燒雞 $168
炭燒雞肉鮮嫩多汁,帶有陣陣香氣,必點‼️

炭兎 @sumito.hk
🍴灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
沙丁魚明太子芝士
明太子芝士蛋卷
6PC鐵盒燒廣島生蠔
山芋明太子鐵板燒
花蛤燒
自家製法式粟子蛋糕
呢間日籍師傅主理嘅居酒屋真係好有氣氛入到去已經好有返到日本嘅感覺入面嘅Staff主要都係日本人服務態度都好好♡開胃前菜·小粟米♡炭燒燒物•川魚頭盤嘅川魚日本師傅喺備長炭爐席前鹽燒食落去食到魚嘅新鮮味道呢一款魚係平時比較少食到嘅款式,所以好特別•炭燒雞肉一個鐵板上嘅炭燒雞肉食落去好有風味♡主食·鐵盒燒廣島生蠔+拉克萊特芝呢個廣島生蠔真係必叫每一隻都勁大隻仲要係喺你面前即開即蒸嘅生蠔🦪即使唔加任何配料都非常新鮮口感超級Creamy原來芝士同埋好係咁夾好有驚喜!·明太子芝士蛋卷·寿司10貫·燒飯糰(三文魚)呢三樣嘅煮食都做得好細心明太子蛋卷嘅明太子份量超多食落去同雞蛋嘅味道超夾,仲有少少留心嘅明太子醬超正壽司10罐每一款都好新鮮嘅刺身,自己就最鍾意拖羅同埋帆立貝燒飯團都唔係普通飯團師傅喺炭爐前面燒到外脆內軟嘅飯團印象都好深刻

呢間日籍師傅主理嘅居酒屋真係好有氣氛

♡炭燒燒物
•川魚
頭盤嘅川魚日本師傅喺備長炭爐席前鹽燒
食落去食到魚嘅新鮮味道
呢一款魚係平時比較少食到嘅款式,所以好特別

•炭燒雞肉

原來芝士同埋好係咁夾
好有驚喜!

·明太子芝士蛋卷
·寿司10貫
·燒飯糰(三文魚)
呢三樣嘅煮食都做得好細心

壽司10罐每一款都好新鮮嘅刺身,自己就最鍾意拖羅同埋帆立貝

2024-06-25 224 views
灣仔高水準日式居酒屋🌟🔥🦥🎉✨以為自己去了日本一樣🇯🇵高質食材✨日本人師傅坐勢🇯🇵餐廳去年開張,主打日本產的食材,日本蠔、海鮮都深受客人歡迎。✨✨✨✨✨而且餐廳氣氛很好,有bar枱位置,完全欣賞到日本師傅的精湛廚藝!當天有多位客人生日,現場氣氛更炒到很熱鬧!非常開心!🎉重點是有個爐端燒的位置,日本風味很濃郁!🇯🇵食物方面更是高水準!《日本廣島蠔鐵盒燒》$240/6隻日本優質的日本蠔,肥美脹卜卜,口感很creamy,用了日本獨特的鐵盒燒方式來烹製,喜歡吃芝士的朋友可加芝士!《日本新鮮長野縣枝豆》 $38師傅即席用鹽來炒,非常好味!是新鮮的枝豆!《炭燒名古屋交趾雞》$168日本三大地雞之一,滋味柔滑濃郁,口感彈牙,可以吃到傳統的土雞味。《山芋明太子鐵板燒》$78日本居酒屋常見的小食,香濃的明太子混合日本淮山,加上蛋黃、紫菜和蔥的配合,很creamy很好吃!《鱩魚一夜干》$108來自日本的鮮魚「鱩魚」,魚肉嫩滑,咬起來有獨特的口感,咬碎時會產生「格啦格啦⋯」的聲響,好吃!《炙燒和牛卡爾帕喬》$188和牛呈鮮嫩的粉紅色,口感嫩滑軟熟,和牛味道濃郁,加上蔥等的配合去吃,更加惹味!🤤《免治雞肉》$
灣仔高水準日式居酒屋🌟🔥🦥🎉✨
以為自己去了日本一樣🇯🇵
高質食材✨日本人師傅坐勢🇯🇵

重點是有個爐端燒的位置,日本風味很濃郁!🇯🇵

食物方面更是高水準!
《日本廣島蠔鐵盒燒》$240/6隻

《日本新鮮長野縣枝豆》 $38
師傅即席用鹽來炒,非常好味!是新鮮的枝豆!

《炭燒名古屋交趾雞》$168

《山芋明太子鐵板燒》$78

《鱩魚一夜干》$108

《炙燒和牛卡爾帕喬》$188

《免治雞肉》$38
《鹽燒牛舌》$48
《鹽燒雞髀肉》$42
餐廳有很多串燒選擇,同樣地是用了高質的食材!很有水準的串燒!

《自家製法式蒙布朗栗子蛋糕》$128
原來還有甜品!自家製的蒙布朗,海綿蛋糕做底,中間有雪糕,表面有像麵條一樣的栗子蓉,望到都流口水🤤勁好食!👍🏻

總結:像去了日本一樣的餐廳🇯🇵
2024-06-24 205 views
雖然只係短短的午膳時間,就因為在公司附近,就這麼無意之中,找到了這間食店,竟然是意外收穫。店內簡約有性格的室內設計,地方不算大,但舒適不嘈吵,Bar 枱的座位更能親眼看著廚師的廚藝,不錯不錯。至於食物方面,款式比想像中的多,生的熟的食材都非常新鮮,食具的擺設也恰到好處,最後就是食物的味道,不論是主角還是配菜,都一樣好好味。👍🏻今次只能享受短暫的lunch time,但希望下次能嘗嘗他們的晚膳菜式,多點時間細味品嘗。
2024-06-12
$200 (Lunch)
2024-06-22 279 views
一入去就覺得餐廳好有日本feel,勁有氣氛,仲見到好多人嚟慶祝生日ღ花蛤燒 $128花蛤燒肉質鮮嫩,口感清甜ღ燉牛舌溫玉蛋 $68牛舌軟腍,而且吸滿蛋汁,滑潤溫和ღ白姜醋鯖魚昆布卷 $98昆布卷起微酸嘅醋鯖魚同白姜,入口豐富,香濃滋味ღ鐵盒燒廣島生蠔 $240加芝士 $48Wow 🤩香噴噴!廣島蠔好大隻,粒粒都好飽滿,入口肥美啖啖肉🤤好鮮甜仲可以加埋即溶芝士🧀好正呀🤩芝士控一定要試吓,包你食過返尋味ღ炒枝豆新鮮枝豆炒得香氣十足!豆味香濃,食落更有口感做佐酒小食一流ღ榻榻米沙丁魚明太子醬 $78沙丁魚整成一塊塊,口感酥脆,加上明太子醬,鮮香無比😋ღ迷你茄子 $88迷你茄子好可愛,質地柔軟,口感細緻爽口ღ白燒鰻魚 $148白燒可以保留鰻魚最原始嘅清甜香氣同鮮嫩油脂,食落酥脆焦香,軟滑鮮嫩ღ牡蠣雞翼 $68@叫咗兩種口味,醬燒同鹽燒🤗雞翼起骨再釀入原隻蠔肉,雞肉彈牙加上蠔味,好滿足😌ღ夾餅紅豆雪糕 $38有雲呢拿同抹茶味揀咗我最愛嘅抹茶味,好香濃!

ღ花蛤燒 $128
花蛤燒肉質鮮嫩,口感清甜

ღ燉牛舌溫玉蛋 $68
牛舌軟腍,而且吸滿蛋汁,滑潤溫和

ღ白姜醋鯖魚昆布卷 $98
昆布卷起微酸嘅醋鯖魚同白姜,入口豐富,香濃滋味

ღ鐵盒燒廣島生蠔 $240
加芝士 $48

仲可以加埋即溶芝士🧀好正呀🤩
芝士控一定要試吓,包你食過返尋味

ღ炒枝豆
新鮮枝豆炒得香氣十足!
豆味香濃,食落更有口感
做佐酒小食一流

ღ榻榻米沙丁魚明太子醬 $78
沙丁魚整成一塊塊,口感酥脆,加上明太子醬,鮮香無比😋

ღ迷你茄子 $88
迷你茄子好可愛,質地柔軟,口感細緻爽口

ღ白燒鰻魚 $148

ღ牡蠣雞翼 $68@
叫咗兩種口味,醬燒同鹽燒🤗
雞翼起骨再釀入原隻蠔肉,雞肉彈牙加上蠔味,好滿足😌

ღ夾餅紅豆雪糕 $38
有雲呢拿同抹茶味
揀咗我最愛嘅抹茶味,好香濃!
前排去完福岡,一返香港就已經好掛住日本🥹但呢間位於灣仔嘅居酒屋真心俾到我身處日本嘅感覺🤩🤣居酒屋係由日本人主理 (聽聞係前米芝蓮主廚主理!) 廚師同店員都係日本人,仲有好多日本食客😆居酒屋主打食爐端燒、刺身同串燒等日式料理,選擇都幾多㗎🥰🌟鐵盒燒廣島生蠔🦪 $240 (加配 拉克萊特芝士🧀+$48)餐廳嘅招牌燒廣島生蠔🦪半打每隻都大大隻!食落質感軟滑,但未算好鮮甜~店員會即場切熱溶嘅拉克萊特芝士,大大pat芝士入口軟綿綿😍,同生蠔味道好夾😝🌟薑葱醋鯖魚卷 $98鍾意食酸薑嘅人就會好鍾意😂入口每一啖都係酸薑嘅味道,有啲遮蓋咗鯖魚嘅鮮味😳🌟炭燒名古屋交趾雞 $168名古屋交趾雞係喺優質嘅自然環境之下養出嚟嘅日本三大地雞之一,炭燒後香味更重,雞肉口感彈牙嫩滑,好惹味🤤🌟燉牛舌伴溫泉蛋 $68牛舌大大件,不過肉質偏鬆散而且冇乜牛舌嘅油香🥹不過醬汁做得好甜,配上溫泉蛋蛋汁真係可以直接飲🤣🤣🤣🌟川魚 $108直接喺炭隔離燒嘅川魚!食落鹽味較重,外皮香脆而魚肉鮮味出,不過肉質較鬆散~🌟山芋明太子鐵板燒 $78好似Pizza咁嘅鐵板燒!明太子醬好慷慨,上面仲有生蛋黃,一直食好creamy好夾🥰最正係個

🌟鐵盒燒廣島生蠔🦪 $240
(加配 拉克萊特芝士🧀+$48)

🌟薑葱醋鯖魚卷 $98

🌟炭燒名古屋交趾雞 $168

🌟燉牛舌伴溫泉蛋 $68

🌟川魚 $108

🌟山芋明太子鐵板燒 $78
好似Pizza咁嘅鐵板燒!明太子醬好慷慨,上面仲有生蛋黃,一直食好creamy好夾🥰最正係個底燶燶地勁重焦香😝

🌟免治雞肉棒配鵝肝醬 $58
鵝肝醬好軟滑,免治雞肉食落有雞軟骨嘅口感,肉味香濃👍🏻

🌟鹽燒牛舌 $48
串燒必叫牛舌!中間色澤粉嫩,質感彈牙而油香味重🤤

🌟SUMITO檸檬燒酒蘇打 $68
推介!有海鹽檸檬嘅感覺,清新得嚟酒精味又唔重🤣

🌟Montmija Chardonnay $68
2024-06-20 77 views
🌸《炭兎 • 日本菜 • 灣仔》📣無酒不歡🍻全場一齊飲Sake慶祝生日‼️📣-鍾意飲酒又鍾意日本既朋友仔千祈唔好錯過!邊個話香港飲食業已死?食材好、環境好、服務好既餐廳依舊屹立不倒,早排放工去食位於灣仔既呢間居酒屋絕對體現到香港飲食業仲建在!-餐廳全場店員有日本人,基本上店員之間係用日本溝通,加上店員會不斷舉杯同客人暢飲,氣氛同環境都無得輸✨ 中段仲有一個環境係請所有人飲sake幫壽星公客人慶祝,已壽星公就可以獲得有一大杯酒,氣氛好高漲!食物質素都好出色,每樣菜式小編都讚不絕口,真心推薦🥳-🔹川魚 $108現場即叫即燒川魚,魚皮表面糝咗好多鹽,現搭檸檬汁鮮味好突出,加上魚肉實得黎好嫩滑✨-🔸鐵盒燒廣島生蠔 6pc $240加配Raclette cheese +$48店內有一個生蠔展示櫃,展示當日最當造既生蠔,現場即叫即燒,另外加配芝士會係你面前放上海量芝士,睇返都肚餓,芝士嘅鹹香味配搭生蠔嘅海水味意外地夾!推薦大家可以試下‼️-🔹炭燒雞 $168炭燒雞非常有碳香味,上菜時會連埋鐵板,可以熱住啲雞,另外會附上柚子醬,同炭燒雞都好夾👍🏻-🔸薑蔥醋鯖魚卷 $98鐘意食薑既朋友千祈唔好放過啊!鯖魚
🌸
《炭兎 • 日本菜 • 灣仔》
📣無酒不歡🍻全場一齊飲Sake慶祝生日‼️📣

🔹川魚 $108

🔸鐵盒燒廣島生蠔 6pc $240
加配Raclette cheese +$48

🔹炭燒雞 $168

🔸薑蔥醋鯖魚卷 $98
鐘意食薑既朋友千祈唔好放過啊!鯖魚加薑蔥不嬲都係絕配,啖啖鯖魚肉,正✨

🔹山芋明太子鐵板燒 $78
山芋中和左明太子既咸香味,加上香濃蛋香,出乎意料地好食,出色!

🔸自家製栗子法式蛋糕 $128
原個自家製栗子蓉打成蛋糕,連唔鐘意食甜品既朋友都大讚好好食啊‼️

📍 炭兎 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
#香港探店 #香港達人 #香港旅遊攻略 #留港消費 #留港 #留港消費振興經濟 #留港旅行 #香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣必食 #甜品 #甜品控 #拿破崙 #千層酥 #銅鑼灣甜品 #美食推薦 #香港必食 #hkfoodie #甜品店 #蛋糕 #士多啤梨 #提子冧酒 #千層蛋糕
今日放工去左一間日本師傅主理嘅居酒屋 —炭兎 有得坐吧枱位 可以望住師傅煮野食鐵盒燒廣島生蠔加配拉克萊特芝士🧀️店員拎左一大舊芝士出嚟係我地面前切落去 芝士控真係不能錯過 有淨嘅芝士我地擺左去炭燒雞度變芝士雞😂鰯魚伴明太子 鰯魚即係沙甸魚 罐頭沙甸魚就食得多啦 原來燒嚟食都好好味 加埋明太子嚟食 個味更加出炭燒雞 用鐵板上嘅炭燒雞有好香炭燒味 仲可以保溫 呢個真係可以encore炙燒和牛卡爾帕喬 炙燒和牛有香烤味 加埋芝士同蔥一齊食 可以中和返和牛嘅油膩感薑䓤醋鯖魚卷 平時鹽燒鯖魚就食得多啦但係今次原來係壽司version咁 食落幾得意 梅紫蘇冷麺 食完咁多肉類要食個冷麵清一清 好鍾意呢個冷麵有梅同埋個湯整體都酸酸地 好清新開胃嚟居酒居點可以唔叫返杯酒 我地叫左 冰凍檸檬鹽燒酒同埋糸島甘夏之酒 食到中段仲每人派左一杯仔sake 全場一齊乾杯 氣氛好好呀

$600 (Dinner)
  • 炭燒名古屋交趾雞