2022-08-07
中環歌賦街附近周街都係美食小店,今次嚟到一家低調又睇落好有格調嘅高級日本串燒店「炭家」,上網睇原來係由日廚江藤先生主理,主打日本空運直送嘅活鰻。店𥚃格調帶純樸嘅和風感覺,裝潢簡單但同時注重細節,簡單講係又新又企理,環境舒適,仲有超企理勁乾淨嘅洗手間(非常重要)鰻魚肝串鰻魚肝串出面真係好少好少見,係少有日式鰻魚料理店先可以見到,相當稀有,上網睇返先知鰻肝串有豐富蛋白質、維生素A、鐵質、及葉酸,對於成日運動同容易眼攰嘅人都好補﹗和牛串燒得好靚,和牛嘅油脂香好誇張,真係入口即溶咁﹗豚蘆笋卷呢就口感豐富,蘆笋卷中和返豚肉油脂感,而且口感味道更豐富。洋葱洋蔥燒得半冧,帶焦糖甜味,爽口又香甜~仲有好多木魚絲﹗﹗呢個好加分蒲燒鰻魚串果然係專食饅魚重嘅料理店,蒲燒鰻魚串真係 No.1 必點✨🫶🏻超好食,鰻魚嘅魚肉質感分明,唔會畀調味燒汁搶咗,仲有炭香味都比平時食到嘅突出雞胸肉紫蘇卷紫蘇卷配雞胸肉,最難忘係食落紫蘇香後勁好強,但又同雞胸肉好夾,味道有層次豚腩串爽口又邪惡,帶有少少鹽調味已經好好食﹗豬腩油脂感其實真係好啱送清酒﹗
店𥚃格調帶純樸嘅和風感覺,裝潢簡單但同時注重細節,簡單講係又新又企理,環境舒適,仲有超企理勁乾淨嘅洗手間(非常重要) 鰻魚肝串
燒得好靚,和牛嘅油脂香好誇張,真係入口即溶咁﹗
呢就口感豐富,蘆笋卷中和返豚肉油脂感,而且口感味道更豐富。
紫蘇卷配雞胸肉,最難忘係食落紫蘇香後勁好強,但又同雞胸肉好夾,味道有層次 豚腩串