2024-03-13
櫻花季節到喇,每年日本櫻花都開得好靚,但係櫻花既花期好短,今年唔夠時間計劃,所以未能親身到日本。但係我唔能夠令自己有遺憾,所以就揀左同樣係有供應季節限定食材既Omakase店。🍖佢哋嘅季節限定食品分佈係各樣既菜式,前菜用上鮮甜既瀨尿蝦,食手握壽司既時候,除左有生薑仲好特別配上漬過既冲繩苦瓜,清新無苦味。仲有香箱蟹,內籽同外籽整齊取出再重新排列,唔當灶都做唔到。🍖除左季節限定,我覺得佢既食材以濃厚肥美為重點,又配合左合適既調味而令食物肥而不膩。刺身既鰹魚,以煙燻過,充滿木香係口中迅速散播,但上面再上紫蘇花令煙燻味更易接受,而且紫蘇花既花香冇同煙燻對抗,反而互相平衡。極上鰤魚有兩片,其中一片係腩位,比較肥美,油香十足,但因為先食正常個塊,食完只係諗住個層次,專注享受。中拖羅壽肉上面放左柚子鹽,用清新輕柔既咸味集中增加鮮味,做法非常聰明。🍖坐係枱睇住師傅手勢,去皮,切割,手起刀落,當然好睇,但見唔到既功夫先至唔簡單。印象最深係汁煮八爪魚,師傅告知,首先佢要用棍打散八爪魚既纖維,然後再配以籮白一齊煮。籮白本身有一種物質,去溶解八爪魚纖維,喺雙管齊下嘅方法之下,八爪魚變得爽口易咀嚼,師傅對於食材
🍖坐係枱睇住師傅手勢,去皮,切割,手起刀落,當然好睇,但見唔到既功夫先至唔簡單。印象最深係汁煮八爪魚,師傅告知,首先佢要用棍打散八爪魚既纖維,然後再配以籮白一齊煮。籮白本身有一種物質,去溶解八爪魚纖維,喺雙管齊下嘅方法之下,八爪魚變得爽口易咀嚼,師傅對於食材嘅相互作用,可見一斑。
✨️最後雖然只係甜品,但培茶雪糕真係好好食,濃郁得黎又非常順口,再配合一d都唔酸既熊本士多啤梨,令成餐有一個完美結局。