2023-12-06 15 views
同朋友慶祝生日,想食好啲,嚟到呢間位於尖沙咀嘅omakase鮨石。成晚食咗好多嘢,啲嘢好多都好有特色,除咗有好多無乜食過嘅魚,啲醬汁等等配搭都十分特別。師父友善健談,傾落原來老細有間西餐廳,所以設計菜式都會加咗少少西式元素,非常特別。前菜有海膽醬拌吞拿魚刺身加上果茄同醋海藻,開開個胃先😋帆立貝同赤貝刺身十分鮮甜,好似落咗糖咁然後嚟到我最愛嘅鰤魚刺身,好有口感,上面撒咗柚子胡椒,帶嚟一啲酸酸嘅風味,好特別。銀雪魚白子刺身大舊,上面加咗少少辛辣辣地嘅醬,creamy大滿足!另一樣出色嘅係八爪魚煮物,口感唔錯,有鮑魚同海膽味,兩者都好鮮甜。全晚最愛係拖羅三文治,面層炸到少少脆,勁大舊拖羅,夾喺麵包入面,加啲酸酸地嘅好好食~壽司方面有剝皮魚、石垣鯛同梭子魚、沙甸魚同一隻叫hawahagi嘅魚~最後師父話有吞拿魚稀有部位,原來係吞拿魚額頭壽司,入口即溶~最後就再加多舊超鮮甜嘅海膽!最後送上湯同甜品,甜品係有酒香嘅香蕉雪糕brownie,味道濃郁,香蕉同朱古力嘅結合好好食,是日大滿足~

前菜有海膽醬拌吞拿魚刺身加上果茄同醋海藻,開開個胃先😋
帆立貝同赤貝刺身十分鮮甜,好似落咗糖咁

最後就再加多舊超鮮甜嘅海膽!

最後送上湯同甜品甜品係有酒香嘅香蕉雪糕brownie,味道濃郁,香蕉同朱古力嘅結合好好食,是日大滿足~
2023-12-05 37 views
今晚同朋友慶祝生日,之前係尖沙嘴行過見到門口就打算試下。餐廳座位得8個,最好提前book定。今晚menu- 我地叫左神石。食材特別新鮮,完全唔洗再加豉油或者wasabi,師傅已經調好食物最好嘅享用比例。食左好多款海鮮。開胃菜係吞拿魚配海膽醬,仲有d番茄。然後有紫蘇葉isaki,帆立貝赤背。好大粒彈牙。跟著師傅細心介紹每樣sashimi同sushi。有鰤魚黑鯥魚,石垣鯛,mok皮魚,梭子魚,沙甸魚。樣樣都好食,我最深刻嘅係係今日稀少部位- 吞拿魚額頭。佢比大toro要更加入口即溶,油脂香好重。可惜得一舊😂師傅介紹呢間餐廳係傳統再加入一d fusion元素,所以今晚有西班牙紅蝦。第一次係omakasae試到,好有驚喜而且好香結尾係海膽,放係手度食好滿足。然後甜品又係fusion環境,係香蕉雪糕配brownie,甜而不膩,都幾清新。師傅同個staff好識得帶動氣氛,同同晚客人可以傾到計,唔會尷尬。令成晚用餐體驗更好。

今晚menu- 我地叫左神石。

開胃菜係吞拿魚配海膽醬,仲有d番茄。

然後有紫蘇葉isaki,帆立貝赤背。好大粒彈牙。

跟著師傅細心介紹每樣sashimi同sushi。有鰤魚

結尾係海膽,放係手度食好滿足。

2023-11-30 19 views
尖沙咀|鮨石 食在尖沙嘴,想到吃來尖沙咀就對了,這裡有各種美食,今晚來當然是吃我最愛的 Omakasa. 鮨石位於尖沙咀,近赫德道附近,店內設計以淺木為主,全店吧枱,讓每位客人都可以看到師傅手藝👍🏻.以當造食材,配搭師傅手藝,務求令大家食得安心、開心,而且師傅非常熱誠,每道菜都清楚講食材,而且非常健談👍🏻👍🏻.神石 ISHI Dinner Omakase $1680/位.🔺先付日本明蝦配酒盜、水雲菜、無花果明蝦加上少許酒盜令鮮味提升🫰🏻水雲菜微酸醒胃🫰🏻.🔺刺身▪️伊佐木薄切,配上日本蔥粒、紫蘇葉,魚身鮮味,油脂豐富。▪️北海道粒貝 ,入口爽脆,配上柚子、檸檬 🍋味道更鮮甜。▪️慢煮鮟鱇魚肝,配醬油漬西瓜,鮟鱇魚肝口感細膩潤滑,用Bb 西瓜以醬油漬造法,非常特別🫰🏻▪️吞拿魚他他,用脆餅底盛載著他他,再放放玻璃四塔上,賣相精緻,師傅建議一啖入口,果然滿足度爆燈🫰🏻▪️燒八爪魚🐙,口感軟腍,八爪魚鮮味可口🫰🏻▪️天婦羅白子,面頭灑上海苔粉,令味道提升,炸後白子外層微脆,中間軟嫩,令人回味無窮😍😍▪️燒目光魚,肉質嫩滑,燒過後連骨食用,魚身味道極濃🫰🏻.壽司🍣▪️石垣雕 ,師傅配上鹽水海膽,石垣雕口感有少
尖沙咀|鮨石

🔺先付
日本明蝦配酒盜、水雲菜、無花果
明蝦加上少許酒盜令鮮味提升🫰🏻水雲菜微酸醒胃🫰🏻
🔺刺身
▪️伊佐木薄切,配上日本蔥粒、紫蘇葉,魚身鮮味,油脂豐富。
▪️北海道粒貝 ,入口爽脆,配上柚子、檸檬 🍋味道更鮮甜。
▪️燒八爪魚🐙,口感軟腍,八爪魚鮮味可口🫰🏻
▪️燒目光魚,肉質嫩滑,燒過後連骨食用,魚身味道極濃🫰🏻
壽司🍣
▪️石垣雕 ,師傅配上鹽水海膽,石垣雕口感有少少似魷魚,有黏黏感覺🫰🏻
▪️炙燒梭子魚,炙燒魚皮令油香突出,其魚油滲入魚肉,甘香美味😋
▪️秋刀魚,找緊秋刀的尾巴,仍然非常肥美🫰🏻
▪️剝皮魚剝皮魚肝,魚身較淡,配上魚肝油膩味濃,味道一流🫰🏻
▪️大拖羅 ,簡單加上少量海鹽,令鮮味更突出🫰🏻
▪️北海道紫海膽,海膽清甜🫰🏻
🥣赤麵豉湯
🍨香蕉雪芭 、Brownie
自家制香蕉雪芭,上枱前噴上茅台於雪芭上,會帶點酒香,雪芭味道一絕🫰🏻

2023-11-25 18 views
今次黎到尖沙咀嘅一間日本餐廳食omakase,唔單只地理位置方便,野食新鮮,廚師發板最緊要係個廚師,廚師同staff都好風趣好nice地介紹食材,完全唔會有壓力,成個食用體驗都非常好!👍🏻首先前菜有靜岡番茄+海藻切絲,番茄好鮮甜,酸酸甜甜咁好開胃🤤開始上刺身喇~伊佐目刺身魚味突出,加上白醬油更加鮮味👍🏻仲有安康魚肝+醬油漬西瓜+北海道剝皮魚,非常欣賞呢度嘅師傅會勇於創新,真係會mix & match唔同嘅新鮮食材,好有驚喜😍中拖羅他他tart ,因為好新鮮,所以加少少淡雪鹽已經好好食🤤🤤🤤呢條鰤魚刺身就犀利喇,本身有成5kg以上~~呢個係名錫八爪魚,下面加上白蘿蔔吸收曬d精華,勁入味😋😋另外仲有好少食omalase會出現嘅京都鴨,本身半生熟怕好腥,但一d都唔會!呢件係食海膽大嘅石桓鯛壽司,用昆布漬,好重海鮮味😍😍池魚帶果香、關青魚好脆口熟食方面有新鮮北海道銀鱈魚,以燒焗嘅方式無得輸啦🤤🤤🤤最後師傅仲醒左件醬油漬吞拿同北海道赤海膽比我地,簡單係刺身界嘅天花板😍😍😍甜品以和歌山九條山柿作結,非常完美嘅句號☺️☺️☺️推介推介👍🏻
今次黎到尖沙咀嘅一間日本餐廳食omakase,唔單只地理位置方便,野食新鮮,廚師發板最緊要係個廚師廚師同staff都好風趣好nice地介紹食材,完全唔會有壓力,成個食用體驗都非常好!👍🏻

開始上刺身喇~
伊佐目刺身魚味突出,加上白醬油更加鮮味👍🏻

呢條鰤魚刺身就犀利喇,本身有成5kg以上~~

呢個係名錫八爪魚,下面加上白蘿蔔吸收曬d精華,勁入味😋😋

呢件係食海膽大嘅石桓鯛壽司,用昆布漬,好重海鮮味😍😍

池魚帶果香、關青魚好脆口

熟食方面有新鮮北海道銀鱈魚,以燒焗嘅方式無得輸啦🤤🤤🤤

接近大半年冇食過Omakase🥹呢排返工壓力山大,決定搵個藉口同朋友去食好野!!😋朋友推介位於尖沙咀既【鮨石】🇯🇵餐廳既格局以傳統日式設計為主,感覺簡潔舒適🪵以淺木色為主調,配上柔和既燈光,感覺喺鬧市之中搵到一種恬靜既自然氣息😌✨🪴可以令人放鬆心情🥰特別欣賞同感謝師傅既悉心準備同講解每道食材❣️又會適時同我地傾計互動一下👥我地都樂在其中🥰✿ 神石 $1680 ✿❥ 前菜前菜分別有螺肉、日本明蝦、海藻~螺肉好新鮮爽口,明蝦充滿鮮咸味🦐海藻係最後食,加左薑蓉,酸酸滑溜,非常開胃❤️❥ 刺身✧ 伊佐木:新鮮薄切,肉質白裡透紅,味道鮮甜,脂肪豐盈,可以捲起wasabi黎食😛✧ 北海道赤貝+粒貝:赤貝肉質爽厚柔韌,粒貝口感爽脆,越咬越清甜,兩款貝類口感都好正🐚✧ 北海道鱈魚白子:加左柚子醋,口感綿密,有d似海膽既口感,食落creamy!師傅話有養顏作用🥰好有新鮮感🤣❥ 西瓜漬配魚肝第一次試呢個配搭,好特別😝魚肝甜而滑😚配埋西瓜漬,兩者味道都好搶,但又出奇地夾,味道濃而不膩👏🏻❥ 八爪魚八爪魚口感軟腍又有鮮味,配埋清甜爽口既蘿蔔👍🏻❥ 天婦羅秋刀魚秋刀魚肉捲上紫蘇葉同紫蘇醬再炸,食落有外脆內軟既口感,
接近大半年冇食過Omakase🥹
呢排返工壓力山大,決定搵個藉口同朋友去食好野!!😋
朋友推介位於尖沙咀既【鮨石】🇯🇵
餐廳既格局以傳統日式設計為主,感覺簡潔舒適🪵

✿ 神石 $1680 ✿

❥ 前菜
前菜分別有螺肉、日本明蝦、海藻~
螺肉好新鮮爽口,明蝦充滿鮮咸味🦐
海藻係最後食,加左薑蓉,酸酸滑溜,非常開胃❤️

刺身

❥ 西瓜漬配魚肝
第一次試呢個配搭,好特別😝

❥ 八爪魚
八爪魚口感軟腍又有鮮味,配埋清甜爽口既蘿蔔👍🏻

❥ 天婦羅秋刀魚
秋刀魚肉捲上紫蘇葉同紫蘇醬再炸,食落有外脆內軟既口感,唔洗加任何調味已經好好食😚

❥ 香箱蟹燒賣
師傅話呢個係招牌✨✨
的確我又真係冇喺其他地方見過呢道菜🤭
食落真係好有驚喜!咬落口係滿滿既蟹肉碎🦀配上魚子醬,口感大滿足❤️

壽司
✧ 目仁奈:質感軟韌,魚味濃郁🧡
✧ 北海道帆立貝:肉身豐厚,口感柔軟細膩🥰
✧ 九州金目鯛:呈淡粉色,鮮甜嫩滑!
✧ 關鯖魚:肉質紮實、富有彈性,越咬味道越濃郁,味道鮮美,油脂感較重!
✧ 大拖羅:拖羅充滿油脂香,入口即溶😍
✧ 吞拿魚:肉質厚實,好肥美,食落充滿魚鮮味🐟
✧ 醬油漬中拖羅:吸收左醬油漬,食落充滿咸鮮味,口感層次都好豐富👍🏻
✧ 北海道海膽:啖啖淺橙黃色既海膽,味道濃厚甘甜,回甘強,師傅話冇任何添加劑,夠晒新鮮✨

❥ 麵豉湯
味道鮮甜而濃郁,加入埋新鮮紫菜,令湯品更有風味!

❥ 紅豆栗子大福
口感軟糯Q彈,唔會太甜,為呢餐劃上完滿句號🫶🏼✨

2023-11-07
2023-11-20 28 views
直入正題,講食物!welcome tart吞拿魚魚子醬他他,師傅話要一啖食!個底勁簿脆,而且一大啖嘅吞拿魚 口感好滿足,上面又鋪左魚子醬,好正。即拆嘅三文魚子真係第一次見。原來食落會新鮮啲同埋糯啲。師傅真係好大方,每人嗰一杯都係好多三文魚子。下面配咗蘿蔔蓉同埋上面灑左啲柚子皮。所以喺食到三文魚子嘅原味仲會有少少柚子嘅清新。北海道 銀鱈魚一打開個蓋就已經聞到勁香嘅魚油味。銀鱈魚仲好滑。師傅話個青椒唔辣,如果食到辣咗一陣應該買六合彩。帶子稍為炸過,外脆內軟(因為個芯仲係生嘅!)好正。上面有鋪左冇調味嘅香箱蟹。一啖食完仲聽紫菜係口中脆卜卜嘅聲。好夾吞拿魚壽司最瘦嘅部位。我以為咁瘦會有筋,但真係好好食。咬落去全部都係魚。中間嘅草(?)帶左啲植物嘅清新👍🏼吞拿魚額頭稀有部位。表面熟咗,但係入邊係生嘅。魚油滿口都係,爽死金燦燦的小傢伙好甜,鋪到滿瀉呀。一啖落去,滿口都係海膽嘅甜。師傅灑左雪鹽同即磨左wasabi, balnce 番👍🏼魚生爆炸! 痴線架師傅,但我鐘意!! 好多種魚生,各種口感,仲加左個子薑係中間,好有心最尾飲番杯暖暖嘅麵豉湯就完滿
直入正題,講食物!

welcome tart吞拿魚魚子醬他他,師傅話要一啖食!

北海道 銀鱈魚

吞拿魚壽司

吞拿魚額頭
稀有部位。表面熟咗,但係入邊係生嘅。魚油滿口都係,爽死

金燦燦的小傢伙

最尾飲番杯暖暖嘅麵豉湯就完滿
2023-11-19 16 views
昨晚有朋友請去尖沙咀鮨石在寶勒巷1號地下,廚師發辦日本菜omakase,室內座位和燈光舒服, 我們選神石餐,有九款 菜式,這位廚師是個幾好傾,清楚和詳細介紹每款菜式所用材料👏👏,頭盤蝦上面有少許醃製 tuna內臟醬料與蝦是絕配😋😋 ,配極濃味靜岡蕃茄,杯內赤水母十分爽脆,白魚中排首位的伊左木sashimi,非常之鮮甜,北海道北寄貝,12頭帆立貝,青心魚子上面磨上柚子皮,食後令口腔感覺清新,我本來對魚子麻麻地,但是這魚子要比個讚👏👏 ,安鮟魚肝側邊加二片自家醃日本西瓜bb超好味, 熟食慢煮八爪魚,燒獅魚, 中日fusion蚧肉燒賣有新意。七件壽司 ,地金目,北海道赤貝切像蝴蝶賣相👍👍,墨魚,Toro, 紫菜包著 一片生和一片熟tuna,味道與別不同,還有紫菜湯及甜品,這餐真是滿足。食材新鮮加廚師用心做,是大家值得來一試。
2023-11-16 41 views
又到左半年一次omakase嘅時候,今次揀咗尖沙咀嘅鮨石。我哋叫左「神石」套餐,無論壽司刺身串燒一應俱全。另外仲有Prestige omakase,不過要早兩日預訂。第一道菜色係車海老,蝦肉彈牙鮮甜。第二道菜係北海道剝皮魚,魚肉加埋魚肝嘅味道超正🥰刺身包括粒貝、銀鱈魚白子同煙燻鰹魚。粒貝嚟自北海道,旁邊係檸檬味海鹽,味道非常夾。白子比想像中好食,口感滑捋捋幾得意,而且加咗柚子有少少甜味。最後係煙燻鰹魚,味道甘香,帶有煙熏香味,非常出色👍🏻鮑魚配肝醬,鮑魚肉質彈牙,旁邊仲有少少四季豆。慢煮鰤魚味道都唔錯,魚味非常濃郁。炸拖羅三文治可以話係今餐最好食嘅菜式,拖羅肉質入口即化,三文治好香脆,呢個配搭冇得彈😍終於到壽司環節!今次食到嘅壽司種類並唔常見,由一開始嘅北海道赤貝、喜之次、秋刀魚、銀鱈魚去到海膽都好有驚喜,尤其係銀鱈魚,估唔到油脂咁豐富,肉質細嫩。其他omakase餐廳嘅甜品不外乎雪糕或者蛋糕,但鮨石嘅甜品都好有心機,日本清酒啫喱配上北海道無花果同香印提子🤩今餐價錢係$1600,我認為物超所值,食物賣相好靚,味道都好出色,最重要係師傅好幽默,食飯嘅過程充滿歡樂🤣

第一道菜色係車海老,蝦肉彈牙鮮甜。

第二道菜係北海道剝皮魚,魚肉加埋魚肝嘅味道超正🥰

鮑魚配肝醬,鮑魚肉質彈牙,旁邊仲有少少四季豆。

慢煮鰤魚味道都唔錯,魚味非常濃郁。

2023-10-07
Dinner
日前女朋友為我慶祝生日,好細心咁book左呢間位於尖沙嘴嘅高級日式廚師發辦晚餐($1680)。餐廳環境同服務都非常好,加上食材非常新鮮,所以當晚嘅用餐體驗可以話係一流,好值得向大家推薦以下係我地當晚食嘅食物:前菜係好refreshing嘅靜岡番茄配切到絲咁幼嘅水雲海藻,再加埋非常鮮甜爽口嘅螺肉。薄切刺身方面,廚師安排左當造嘅伊佐目刺身。呢款刺身魚味好突出,配合埋白醬油一齊食非常鮮。之後係非常creamy嘅安康魚肝配醬油漬西瓜,撈埋啲幾爽口嘅北海道剝皮魚刺身一齊食。呢個配搭好新奇,口感同味道都令人一試難忘。下一道係中拖羅他他tart ,唔單止造型吸引,個tart皮鬆脆嘅口感更加係非常impressive!廚師特別用上「淡雪鹽」(即係海水米水嘅結合)黎調味,所以鮮味喺口入面噴發!另一款刺身係我好鍾意嘅鰤魚刺身,呢款魚嘅魚味好濃,口感好滑。食完刺身之後,廚師安排左明石八爪魚。八爪魚本身好好味,但估唔到舊白蘿蔔吸收曬啲精華之後更加鮮甜,好味程度甚至有啲蓋過八爪魚,哈哈!下一道嘅京都鴨可以話係我全餐飯嘅最愛:半生熟嘅鴨肉原來可以咁嫩,而鴨肉嘅鮮甜係我從來無expect過嘅!到壽司嘅部分,首先要讚

以下係我地當晚食嘅食物:

壽司嘅部分,首先要讚師傅握壽司嘅手勢好好。我地當晚食左7款壽司,我特別喜歡嘅係其中嘅四款:石桓鯛壽司,原來呢款魚係好招積咁食海膽大嘅,唔怪得咁鮮甜啦!
至於池魚壽司估唔到可以食到啲果香,同出面其他地方嘅池魚好唔同!

醬油漬吞拿壽司賣相一流,師傅將成塊紫蘇葉最精華嘅部分放上件壽司度,令味道嘅層次再昇華左!

北海道赤海膽壽司好新鮮,而且海膽嘅份量好多,絕對係回本之作!

燒物方面,師傅安排左燒焗北海道銀鱈魚,啲魚肉好滑溜,而且魚香十足,非常好食。

最後嘅甜品係香印提子配和歌山九條山柿 ,兩款水果都十分清甜可口,為呢餐飯作一個完美的收結。
  • 京都慢煮鴨肉
  • 北海道赤海膽壽司
2023-11-14 29 views
今日經過tst,發現e 度有間好低調嘅omakase😱一黎有水雲,蕃茄,同雞蛋蕃茄一啲都唔酸,去左皮,好軟淋水雲酸滑開胃,食完水雲之後就可以將隻雞蛋放喺個玻璃嗰度方便食用。師傅話個雞蛋係新研發嘅菜式,所以都好想客人俾啲comment佢哋。雞蛋好滑嫩,暖暖哋,幾啱入冬食。上邊係有香箱蟹嘅蟹肉絲喺度。伊佐目。師傅比左白豉油我地,個顏色會淡少少,但係個味道一樣會喺度。汁煮八爪魚。好軟糯。汁煮調整過同新鮮嘅口感又好唔同。蘿蔔的口感好特別,有少少爽口唔係軟糯都唔係硬!炸完嘅拖羅逼曬啲魚油出黎,表面又脆又好食。入而嘅粉嫩顏色勁勾人。兩個字:絕了食完拖羅之後口會充滿油脂啦,所以先安排咗呢個會梅醬青瓜絲俾我哋清一清。梅醬好解膩。青瓜爽脆新鮮。平凡食材但又味道唔錯,盡顯安排好用心saba 壽司 肉質嫩滑池魚 壽司 冇筋 魚質好細膩金線雕 師傅真係好有小心思,味覺同視覺都滿足曬關鯖魚 人地飯上面係一片魚,師傅黎一舊魚🤣。一大舊魚,口感真係好好。一啲都唔腥沙甸魚 魚中一點綠,好有生機。平時係其他壽司舖都好少食到沙甸魚。原來係因為佢嘅處理方法比較繁瑣,估唔到今日可以喺度試到。魚質會creamy 一啲,重魚香,
今日經過tst,發現e 度有間好低調嘅omakase😱

一黎有水雲,蕃茄,同雞蛋
蕃茄一啲都唔酸,去左皮,好軟淋

saba 壽司 肉質嫩滑

池魚 壽司 冇筋 魚質好細膩

金線雕 師傅真係好有小心思,味覺同視覺都滿足曬

沙甸魚 魚中一點綠,好有生機。平時係其他壽司舖都好少食到沙甸魚。原來係因為佢嘅處理方法比較繁瑣,估唔到今日可以喺度試到。魚質會creamy 一啲,重魚香,又幾好食

甜品栗子撻嗰度佢個餅皮上面鋪咗好多栗子蓉,但係又唔會太甜,所以就算食晒成個都唔會膩。驚喜嘅係栗子蓉裏便仲有粒完整嘅栗子同埋香印提子😆😆好滿足
omakase甜品嚟講,佢嘅size都真係算幾大,哈哈

其實個set 仲有好多其他野食 但係真係記錄唔曬,個啲就等大家黎試啦
2023-11-13 47 views
今日去左鮨石黎試下omakase地點好方便就腳,行完街就可以行過黎食一入到黎餐廳,裝修好有日式庭園感覺,感受到一片寧靜,無左鬧市嘅繁囂。唔好講咁多,即刻就揀左一個名為iwa的午市set。首先上嘅就係頭盤,係愛媛縣蕃茄同海草,再加上淡雪鹽,確實好開到胃口。接住落黎就係茶碗蒸。師傅喺我地入到黎就已經開始蒸㗎啦,賣相好似同普通茶碗蒸差不多,最特別嘅係食落去入面有好滑嘅魚肉,營養度一流!之後就日本明蝦,以砂煲奉上,並配以蘿蔔同柚子汁,有溫暖的感覺。終於黎到左壽司的部分。總共有十件,廚師都好用心推介,喺切之前都 show up 一次所有魚生,好吸引。金目鯛 - 作為第一道,味道唔會太重,溫度適中,飯粒均勻赤貝 - 師傅奉上前先拍打魚生,令到佢收縮同更加爽脆,加埋檸檬汁同海鹽,更加深刻。池魚 - 食材新鮮之餘,加左蔥同紫蘇葉令到唔會太膩。石湖雕配海膽 - 經典之配搭,好夾冲繩車海老 - 初頭以為係普通熟蝦,點知原來食落去係半生熟,鮮甜得黎,又彈牙大拖羅 - 我最愛的其中一款,口感真係難以形容。而食落去少少酸酸地,師傅話,呢個係自帶氨基酸,唔油膩。拖羅卷 - 小小一啖,配以紫蘇葉,剛剛好腦天 - 呢
今日去左鮨石黎試下omakase
地點好方便就腳,行完街就可以行過黎食

唔好講咁多,即刻就揀左一個名為iwa的午市set。

金目鯛 - 作為第一道,味道唔會太重,溫度適中,飯粒均勻

池魚 - 食材新鮮之餘,加左蔥同紫蘇葉令到唔會太膩。

石湖雕配海膽 - 經典之配搭,好夾

拖羅卷 - 小小一啖,配以紫蘇葉,剛剛好

腦天 - 呢個詞係解額頭位,食落去同拖羅的感覺更唔同,真係做到入口即溶嘅感覺!不過唔知係呢個部位特色定點,係食到有少少筋的。

灸燒左口魚 - 始終食左咁多件,味蕾都有D遲鈍,呢一道溫度比較暖,同鹹香來得剛好!

海膽飯 - 亦都絕不欺場,海膽鮮甜剛好配搭好每一飯粒。

值得一讚的係呢度所有壽司飯量都好少,適合唔需要攝取太多碳水的朋友。

最後當然就以經典的吸物同哈密瓜作結。用左八分一楷,好重本啊!

而家打返呢篇食評,都想再去食多次😋😋
$650 (Lunch)
2023-11-12 283 views
今日約左閨密有慶祝活動 我地決定要滿足一下味蕾 就一早預約左Omakase ☺️ Menu 係一個神石ISHI $1680 9 道菜的晚餐 整體用餐體驗良好 和師傅有唔少的互動 ☺️ 先付:北海道粒貝 BB size 的大小但非常爽身鮮甜明蝦 肉質咬口相對肥厚 亦甚有一股鮮咸的蝦味 海草以薑蓉搭配 清新口感的涼拌選擇刺身:來自長崎的伊左目 紋里交織分明的白身魚 來自北海道的赤貝 仲有先付食過的粒貝上菜的儀式感再加左柚子香氣 配上Wasabi口感豐富北海道白籽 師傅介紹先知原來的屬於精巢部分但含有豐富的維他命B 配搭柚子醋 入口Creamy綿滑 據悉仲有養顏效果🤣魚肝配上西瓜漬物魚肝含有豐富的維他命A、D 口感滑溜 配上西瓜🍉營造清新的感覺明石八爪魚以蘿蔔和水菜汁配搭 更能帶出八爪魚的鮮味 入口口感煙韌結實炸物:天婦羅秋刀魚配上沖繩海鹽外層薄而酥脆 又唔會搶奪左秋刀魚的鮮味 要上菜炸好即食先係最佳品味時間師傅點評為招牌菜式毛蟹肉燒賣😆 賣相精緻 蟹肉肉質細緻甜美 相對較為柔軟 壽司七貫:目仁奈 魚肉腍嫩北海道帆立貝 厚實香甜 鮮甜味十足九洲金目鯛 魚肉鮮甜嫩滑 又帶有果香味關鯖魚 魚肉口感

先付:

師傅介紹先知原來的屬於精巢部分
但含有豐富的維他命B 配搭柚子醋 入口Creamy綿滑
據悉仲有養顏效果🤣

魚肝配上西瓜漬物

魚肝含有豐富的維他命A、D
口感滑溜 配上西瓜🍉營造清新的感覺

止椀 - 麵豉湯

水物:

紅豆棗子大福
滿滿的紅豆蓉 口感煙韌 鬆軟綿綿 為晚餐畫上完美句號

整個晚餐大約2 個多小時 過程又可以和師傅有著互動 非常滿足😌
2023-11-07
2023-11-10 36 views
假期有限,想食返餐高質日本料理,Omakase就係必然首選,今次揀左位於尖沙咀,夠晒方便😌入到餐廳,環境幽靜,同出面熱鬧既尖咀好唔同,可以安靜咁享受晚餐😊前菜﹕熱食螺,新鮮爽口;蝦係冷點,上面是內臟,鮮甜外多帶一層味道;海藻最後食,酸酸地可以清一下味蕾~刺身😍石鯛~新鮮、薄切,加少少山葵捲埋,鮮味更突出👍🏻北海道赤貝、帶子~赤貝爽口彈牙,厚身口感好;帶子加少少山葵點海鹽,鮮味更突出,與一般的食法不一樣,有新鮮感。吞拿魚二食~不同烹調手法,厚切、火炙,配柚子醬,鮮魚味,油脂感,但柚子可以平衡返😌西瓜漬配肝~師傅唔講都唔知係西瓜漬,比較新奇既配搭,肝口感豐厚,但淨食會油膩,不過配左西瓜漬,清爽解油膩,食晒三件都唔怕😊熱食開始🎉京都鴨~選用當造京都鴨,慢煮賵所以唔會柴唔會硬,軟淋帶少少偏實口感;蘿蔔吸晒啲湯汁,正;湯一定要試埋,味道意想不到,居然似酸梅湯😋原味燒鱈魚~熟道岩岩好,油脂感好足,食少少蘿蔔蓉清下準備下一道章魚~章魚汁煮,食過油脂感十足既銀鱈魚後呢道菜夠清賵平衡返,其中一件係八爪魚頭,平時好少試到,口感軟淋,同腳係完全兩種感覺,新奇又好味🤤壽司七食~新鮮厚切,壽司飯分量岩岩好,亦都

前菜﹕

刺身😍
石鯛~新鮮、薄切,加少少山葵捲埋,鮮味更突出👍🏻

北海道赤貝、帶子~

吞拿魚二食~

西瓜漬配肝~

熱食開始🎉

壽司七食~
新鮮厚切,壽司飯分量岩岩好,亦都唔會一夾就散,足見司壽功力👍🏻👍🏻

甜品
紅豆大福,焙茶雪糕,都不會太甜,甜度適中,完美結束😋

2023-11-09
2023-11-08 26 views
今日朋友約咗我黎呢間食omakase早左少少到 可以睇住師傅準備食材喺每上一度菜之前師傅都會講解下食材係來自邊度 點解佢會用咁嘅配搭啦 令到食客都可以好了解自己食緊啲乜嘢亦都食得出師傅嘅心思有我最鍾意嘅酒盜芝士 仲有水雲同醋物 作為醒胃嘅前菜非常合適石垣鯛魚刺身師傅介紹呢種鯛魚係食海膽嘅食落又真係有少少海膽嘅甘香味 口感就較黏口鮟鱇魚肝配西瓜bb醬油漬師傅建議夾埋一齊食 西瓜bb嘅鹹味夾埋魚肝 食起上黎無咁油膩同埋寡鰤魚配蛋黃醬油漬比較少食魚刺身配蛋黃 鰤魚彈牙清爽又肉質鮮甜👍🏻喺開始食壽司之前 師傅畀咗個熱食我哋間一間場係一個燒賣形狀嘅點心 香箱蟹肉配俄魚子之後再整多個青瓜手捲畀我哋清一清個味蕾伊佐木壽司 肉質白裏透紅 口感爽口而唔油膩赤貝壽司 喺放上碟之前師傅特登拍咗佢一下肉質即時收縮 令到咬落去嘅時候更加爽口鮮甜😋沖繩車海佬北海道秋刀魚 秋天係食秋刀魚嘅好時候 因為呢個時候係最肥美嘅 yum😊鯖魚壽司拖羅壽司 粉嫩肥美 入口即溶 油香滿滿海膽壽司個面加咗淡雪鹽同埋少少Wasabi 味道鮮甜最後已栗子紅豆溶甜品作結
今日朋友約咗我黎呢間食omakase

海膽壽司
個面加咗淡雪鹽同埋少少Wasabi 味道鮮甜

最後已栗子紅豆溶甜品作結

2023-11-06 28 views
食開omakase有鋪癮,今次試返間平價啲既「鮨石」。餐廳內龐細細,但都坐到9位客人。今次食$580/位既lunch set,都有10件壽司,食到大滿足🥰前菜都係以例牌既番茄開胃,採用愛媛縣嘅果茄🍅,撒上淡雪鹽,以及配以海草,酸酸甜甜又帶少少雪鹽既咸味,好特別!呢度既茶碗蒸係滑捋捋既,同出面結實版好唔同,師傅話佢地喺我地入座後先開始蒸,所以時間掌握得岩岩好💓季節料理 — 日本明蝦配蘿蔔呢味菜非常homey,明蝦鮮甜,蘿蔔帶有柚子味,忍唔住飲哂啲湯!十貫大哂冷!金目鯛—非常軟嫩肥美赤貝—好新鮮,師傅拍完之後仲識收縮!鮮甜爽口~池魚—好甘香,配上bb蔥 refreshing!石垣鯛配海膽—肉質細膩,油脂豐富~沖繩車海老—半生熟做法,好鮮甜大拖羅—用淡雪鹽帶出鮮味,但一次試呢個食法,好jeng!!!吞拿魚手卷仔腦天—即係吞拿魚 forehead既部分,第一次試,油脂重啲,非常滑,唔需要燒都帶到個甘味炙熱左口魚—入口即溶!海膽杯~oishi!Miso soup + 哈密瓜⭐️性價比極高!會再回訪!

季節料理 — 日本明蝦配蘿蔔

十貫大哂冷!

金目鯛—非常軟嫩肥美

赤貝—好新鮮,師傅拍完之後仲識收縮!鮮甜爽口~

池魚—好甘香,配上bb蔥 refreshing!

石垣鯛配海膽—肉質細膩,油脂豐富~

沖繩車海老—半生熟做法,好鮮甜

吞拿魚手卷仔

炙熱左口魚—入口即溶!

海膽杯~oishi!

Miso soup + 哈密瓜

⭐️性價比極高!會再回訪!

$650 (Lunch)