2023-10-13 14 views
我地到左小小到,見到師傅準備緊今晚食材!好快就上第一道前菜。刺身特別鐘意魚子,係新鮮魚子,味道同平時食個種鹹味完全唔一樣,仲有柚子清香。.油甘魚加日本蛋咁食第一次試,食落似有蛋香同好滑。之後就到熱食。有招牌蟹肉燒賣,唔洗自己拆蟹又淡淡肉。仲有魚子醬金簿,打卡一流。赤貝壽司超靚,師傅放上碟嘅時候係好似翼咁會打開。.另外師傅都有問我地有咩刺身好鐘意,睇下今日有冇,好貼心。我地講左關青,師傅就即刻搵到比我地!今日大拖羅不得了,睇住師傅比左最最最肥個舊我地,入口即溶!原本menu係七件壽司,結果不斷被餵食,食左九件。另外一提係呢到用薑粒唔係薄皮,有口感好多。最後甜品係朱古力雪糕。講真香港有質素壽司有好多,但omakase可以同師傅交流。除左食材之外,今日我地都問左師傅好多有關omakase行業趣事,成餐飯聽故仔,所以好開心!
我地到左小小到,見到師傅準備緊今晚食材!

好快就上第一道前菜。

油甘魚加日本蛋咁食第一次試,食落似有蛋香同好滑。

赤貝壽司超靚,師傅放上碟嘅時候係好似翼咁會打開。

今日大拖羅不得了,睇住師傅比左最最最肥個舊我地,入口即溶!

最後甜品係朱古力雪糕。

2023-10-07 18 views
第一次嚟到位於尖沙咀中心點嘅 #鮨石 享用廚師發辦🎎一踏入馬上感覺由鬧市穿梭咗去高雅恬靜嘅和式空間🇯🇵面對面享受師傅為自己準備一道又一道嘅精選新鮮食材!一口又一口體驗美味😋身心味蕾都得到大滿足❤️. ✨神石 ISHI✨ $1680@ 位 (加一服務費) ✨先附吞拿魚赤身: 包住牛油果🥑入口即溶!! 水雲: 加咗土佐醋!微微酸開胃!北海道白粟米: 非常清甜🌽清一清味蕾!. ✨當造刺身🔸長崎魷魚:拍一拍紫蘇花🌸🔸北海道赤貝:沾上咗青檸汁同岩鹽!再加少少芥末!入口爽脆清甜😉🔸北海道野生三文魚籽:粒粒飽滿晶瑩!帶有咸香味道👍🏻🔸磯邊卷: 加入咗西瓜漬+芽葱+紫蘇葉🍀沙甸魚😚魚肉紮實且唔腥!. ✨熟食三道🔸炸長崎魷魚翼天婦羅: 炸粉厚薄適中!魷魚肉軟糯有口感🐙🔸毛蟹燒賣: 獨家款第二度食唔到😛俄羅斯魚籽醬x毛蟹肉x日本蝦肉🦀一啖入口鮮味無窮!!🔸地金目: 日本四季豆+加賀茄子 配襯軟嫩地金目🇯🇵底下係甜甜哋嘅羹汁!食落鮮美十足😃. ✨手握壽司七件🔸鰤魚:油份充足😚口中溶化嘅感覺!🔸粒貝:嚟自北海道!加咗柚子, 岩鹽!有嚼勁!爽到爆!🔸關鯖魚: 平時係以醬油漬做法為多!今次係刺身食!感覺唔腥又有魚味
✨神石 ISHI✨ $1680@ 位 (加一服務費)

✨先附
吞拿魚赤身: 包住牛油果🥑入口即溶!!
水雲: 加咗土佐醋!微微酸開胃!
北海道白粟米: 非常清甜🌽清一清味蕾!
✨當造刺身
🔸長崎魷魚:拍一拍紫蘇花🌸
🔸北海道野生三文魚籽:粒粒飽滿晶瑩!帶有咸香味道👍🏻
✨熟食三道
🔸炸長崎魷魚翼天婦羅: 炸粉厚薄適中!魷魚肉軟糯有口感🐙
✨手握壽司七件
🔸鰤魚:油份充足😚口中溶化嘅感覺!
🔸粒貝:嚟自北海道!加咗柚子, 岩鹽!有嚼勁!爽到爆!
🔸關鯖魚: 平時係以醬油漬做法為多!今次係刺身食!感覺唔腥又有魚味🐟
🔸梳子魚: 經過火炙後!外脆內軟!油香滿溢!
🔸秋刀魚: 當造時令款🍁魚味濃郁!加上葱蓉更添風味🤝🏻
🔸大拖羅: 蛇腹位為最肥美部位😍加添海鹽吊出魚脂鮮味!
🔸利尻島白海膽: 甘甜滿點😘😘滿口幸福感!!
✨止椀
即係湯😚是晚係赤味噌湯!麵豉味道濃厚!!
甜品
日本水蜜桃🍑有果肉+雪葩!極清新❤️
2023-10-02 23 views
尖沙咀鬧市中地舖中開左一間新omakase餐廳,今日慶祝朋友生日,訂左兩位晚上omakase!店內唔大,只有10個座位,侍應對每位客人都細心照顧。當晚唔多人,師傅同左我地講好多野,介紹每一道菜既做法、食物既產地,過程中又欣賞到佢既技藝,所以omakase貴在除左食物好食、食材矜貴外,重要既係同師傅既交流,欣賞佢對食物既堅持,對藝術既追求,事實上每一件食物都好似藝術品咁!我揀左幾款心水既介紹比大家:先附 (抹茶豆腐、天婦羅魚春、水雲)抹茶豆腐作為前菜,一開始感到有少少奇怪,以為係甜品,但食落口,先有淡淡的抹茶味,後勁有豆腐濃濃嘅豆香,令人耳目一新!水雲係藻類,食落口黏黏稠稠,有少少酸酸地。再加上天婦羅魚春,先附有齊不同味道,不同口感,真係好有驚喜。北海道粒貝呢種貝類好特別,爽口清甜,亦有淡淡海水味,配左檸檬汁同海鹽令貝味更出。秋刀魚壽司呢度做法不用一般既鹽醋漬,改用新鮮上,加上特切法,完成品好靚!中拖羅壽司拖羅配鹽第一次食,少少鹽既咸香中和拖羅肥膩嘅感覺,出奇地配合。其他魚類樣樣都好新鮮,師傅工功精準,壽司飯恰到好處,總體嚟講,呢個omakase都幾值得去!

我揀左幾款心水既介紹比大家:
先附 (抹茶豆腐、天婦羅魚春、水雲)

北海道粒貝

秋刀魚壽司

中拖羅壽司

2023-10-02 13 views
位於尖沙咀鬧市,呢間餐廳毫不起眼,鋪面面積雖小,但入到去好似跳入左另一個維度,平靜得與世隔絕。一坐低店員細心同我地講解是日menu, 師傅亦迅速開始為我地準備食物首先遞上精緻嘅前菜,我小心翼翼拆開盤上嘅結,三道前菜分別係抹茶豆腐、天婦羅魚春及水雲,抹茶豆腐無加特別嘅調味,所以味道淡而只係食到抹茶嘅香味,感覺清新而特別深海池魚 有平日食池魚嘅肥美,特別再帶一份爽口北海道粒貝粒貝的確比較少機會食,食落有啲似象拔蚌,爽口帶清甜魚子蘿蔔蓉呢杯魚子不得了,可以奢侈地一羹一羹魚子擺入口,下面有白蘿蔔蓉墊底,上面再撒了檸檬皮碎,魚子嘅鮮味再加添了清新嘅味道鮟鱇魚肝魚肝鮮味而結實,味道唔會腥,配上面頭嘅西瓜漬及食用花夠晒心思太刀魚魚煎得香口而唔會太乾金目鯛、白鳥貝、真鯛、秋刀魚、火炙鯖魚、中拖羅、海膽 壽司嘅水準整體屬於中上,印象深刻嘅有白鳥貝,口感偏爽口較特別,真鯛上面鋪了竹炭鹽及蔥令到味道昇華,鯖魚選擇了火炙而唔係一般嘅醋漬,意外地唔腥反而仲食到油香赤味噌湯粟子雪糕秋季將至,雪糕係時令嘅粟子味,味道唔會太甜

深海池魚
有平日食池魚嘅肥美,特別再帶一份爽口

北海道粒貝
粒貝的確比較少機會食,食落有啲似象拔蚌,爽口帶清甜

魚子蘿蔔蓉

鮟鱇魚肝

太刀魚
魚煎得香口而唔會太乾

金目鯛、白鳥貝、真鯛、秋刀魚、火炙鯖魚、中拖羅、海膽

赤味噌湯

粟子雪糕
秋季將至,雪糕係時令嘅粟子味,味道唔會太甜
小店模式可以與廚師有更多交流 學到好多野🤣.🌟神石 $1680/person.🥗前菜▪️象拔蚌▪️梭子魚▪️車厘茄擺盤吸引,每樣都試少少令我很期待接下來嘅菜式~. 🐟刺身▪️真鯛魚▪️白象拔蚌▪️野生獅魚最欣賞肥美嘅野生獅魚,紅肉細緻爽口油脂豐富😋.🌿冷盤▪️沙甸魚卷中間卷住芽蔥同紫蘇葉增添清香 化油膩.🐙熟食▪️櫻煮八爪魚淡淡柚子香好少見咁軟糯~.🍤炸物▪️熊本縣無花果▪️香箱蟹▪️青椒仔熱嘅炸水果好特別 薄炸衣唔會成口︎︎粉✌︎ᵕ̈︎︎.🔥燒物▪️海膽鮑魚蘿蔔鮑魚好入味,三層奢華口感~.🍣壽司▪️地金目鯛 口感嫩滑肥美,油脂味濃厚▪️赤貝 味道淡淡地好清甜,爽口彈牙▪️梭子魚 滴上柚子胡椒醬汁,內軟腍外微脆▪️鯖魚 色澤迷人,味道細膩甘香𖤐´-▪️鰹魚微微煙燻味,魚味濃郁▪️中拖羅 灑上少量海鹽更能提昇鮮味~▪️海膽 配上淡雪鹽,味道鮮甜綿滑入口即融.🍵味噌湯.🍨栗子雪糕加焦糖糖燒蕃薯♡

小店模式可以與廚師有更多交流 學到好多野🤣
🌟神石 $1680/person
🥗前菜▪️象拔蚌▪️梭子魚▪️車厘茄
擺盤吸引,每樣都試少少令我很期待接下來嘅菜式~
🐟刺身▪️真鯛魚▪️白象拔蚌▪️野生獅魚
最欣賞肥美嘅野生獅魚,紅肉細緻爽口油脂豐富😋
🌿冷盤▪️沙甸魚卷
中間卷住芽蔥同紫蘇葉增添清香 化油膩
🐙熟食▪️櫻煮八爪魚
淡淡柚子香好少見咁軟糯~
🍤炸物▪️熊本縣無花果▪️香箱蟹▪️青椒仔
熱嘅炸水果好特別 薄炸衣唔會成口︎︎粉✌︎ᵕ̈︎︎
🔥燒物▪️海膽鮑魚蘿蔔
鮑魚好入味,三層奢華口感~
🍣壽司
▪️地金目鯛 口感嫩滑肥美,油脂味濃厚
▪️赤貝 味道淡淡地好清甜,爽口彈牙
▪️梭子魚 滴上柚子胡椒醬汁,內軟腍外微脆
▪️鯖魚 色澤迷人,味道細膩甘香𖤐´-
▪️鰹魚微微煙燻味,魚味濃郁
▪️中拖羅 灑上少量海鹽更能提昇鮮味~
▪️海膽 配上淡雪鹽,味道鮮甜綿滑入口即融
🍵味噌湯
🍨栗子雪糕加焦糖糖燒蕃薯♡

2023-09-22 14 views
日本菜好選擇🫡在前菜中,醬油漬赤身帶有深厚的醬油香氣,赤身魚肉質鮮嫩,胡麻豆腐則帶有濃郁的胡麻風味,口感綿滑,水雲海提供了清新的口感☺️刺身的選擇非常豐富,其中我特別推薦北海道真鯛和北海道粒貝。北海道真鯛魚肉清甜彈牙,而北海道粒貝則帶有清甜爽口的口感,搭配橘子和海鹽更增添了層次感。此外,北海道三文魚子煙靭,非常新鮮,帶來了豐富的海鮮風味。還有稻草煙燻鰹魚、慢燒太刀魚和明石八爪魚等,每款都展現了獨特的風味和口感。壽司部分也絕對不容小覷。地金目鯛帶有甘香的味道,胡麻鯖則散發著香魚油的香氣,非常開胃。北海道野生天上鰤魚則油脂豐富,令人回味無窮。炙燒銀雪魚都好正,北海道石垣貝的柚子味更為其增色。
日本菜好選擇🫡

2023-09-22 9 views
第1次同朋友食omakase 簡左呢間尖沙咀小舖入到舖個感覺好舒服 加上好柔和嘅音樂今日total 有6樣刺生,熟食同炸物同 7款壽司 講左前菜先 無花果 加北海道粒貝同海藻絲好開胃 加上味道清甜 好似入口 !之後到刺身金目鯛,廚師會教一教我地點食 加wasabi同蘿蔔蓉都得 ,兩樣都食得出鯛魚嘅鮮味 ,但同時又有唔同嘅口味 !之後就有北海道帶子 ,先講個size 真係好大粒 ,好鮮甜 ,仲feel到一絲絲嘅口感!之後仲有三文魚籽 ,用左個高杯上菜再加上滿滿嘅三文魚籽 。一開頭驚會好腥 ,但呢杯完全唔會 ,係好鮮嘅味道 ,再加上柚子皮 ,成個味升級曬 !聞落去,好大浸柚子味 ,好清新嘅感覺! 熟食:第一樣係毛蟹燒賣 ,廚師話係得佢地有整呢款 ,蟹同燒賣都係我嘅最愛 。一啖咬落去啖啖肉 ,好重蟹味 ,仲加左啲魚子醬 ,又食得又睇得!之後就係 鰤魚鮫位加柚子胡椒醬,魚味好重 ,好重油香 。天婦羅鱧魚配自家制胡麻汁 啖啖肉 之餘,個魚配埋個胡麻汁好夾 ,味道好豐富!熟食嘅最後一樣係 西班牙紅蝦!首先係個蝦身 ,肉質好彈牙 ,大隻到要分兩啖嚟咬 。之後打開個蝦頭 ,入面係飯嚟 !吸滿左啲蝦膏
第1次同朋友食omakase 簡左呢間尖沙咀小舖
入到舖個感覺好舒服 加上好柔和嘅音樂

今日total 有6樣刺生,熟食同炸物同 7款壽司

講左前菜先 無花果 加北海道粒貝同海藻絲
好開胃 加上味道清甜 好似入口 !

熟食嘅最後一樣係 西班牙紅蝦!首先係個蝦身 ,肉質好彈牙 ,大隻到要分兩啖嚟咬 。之後打開個蝦頭 ,入面係飯嚟 !吸滿左啲蝦膏 一試難忘!

壽司🍣
伊佐木魚,梭子魚,車海老,秋刀魚,白身魚,拖羅同海膽 。全都真係好鮮甜 ,隻隻都有唔同口感 。最中意白身魚 ,廚師話係魚王嚟 !面頭有輕輕炙燒過一下 ,入口啲油香好重 再加上小小柚子胡椒中和一下 ,好有層次!

最後最後 !飯後甜品係 北海道赤肉蜜瓜 清甜!
2023-09-18 10 views
今日係週年紀念,男朋友帶我去尖沙咀呢間餐廳食omakase,地點好方便,師傅好nice好,食物新鮮,正宗得黎又帶有創意。用順菜姐係海草整成水云,菊花係面散發陣陣清香,酸酸甜甜好開胃,北海道粟米豆乳入口即溶,旁邊仲要鮮甜嘅和歌山無花果。🎏用上北海道昆布深海域生蠔,因為海域較冷,所以質地非常creamy。🦪脆卜卜嘅白蝦仔好惹味。🦐[刺身]首先係金溥地金目,油份香啲,然後有北海道海螺,非常爽口,最後係毛蟹,蟹肉蟹膏好鮮甜。🦀太刀魚用上大蔥同青椒仔煮成,非常入味,另外,九州黑鮑魚配撘北海道海膽,再淋上鮑汁,奢華又美味,海膽色澤金黃,鮑魚入口彈牙。🐟[壽司]呢廳嘅薑係自家製薑粒,非常爽口。首先係深海池魚,好肥美,凡立貝灑上竹碳鹽調味,梳子魚用火槍燒過更帶出油份,北海道青魚自帶安基酸所以油份高,拖羅灑上柚子皮,大拖羅灑上鹽,最後就係北海道海膽,非常新鮮。🍣赤麵鼓湯🍲[甜品]焙茶奶蓋配豆腐朱古力,上面有甘露黑豆🍰

[前菜]

[生蠔]

[富山炸白蝦]

脆卜卜嘅白蝦仔好惹味。🦐

[刺身]

[熱食]

[壽司]

[湯]

赤麵鼓湯🍲

[甜品]

焙茶奶蓋配豆腐朱古力,上面有甘露黑豆🍰
2023-09-15 10 views
這間日本菜很高質,很推介慶祝時過來吃🥹🤩前菜前菜中的醬油漬赤身,肉質豐滿,口感細膩,帶有淡淡的醬油香氣。胡麻豆腐的口感滑嫩,胡麻的香味十分濃郁。水雲海草則清爽可口,是開胃的好選擇☺️☺️☺️🤩刺身北海道真鯛的口感清甜彈牙,粒貝配上橘子和海鹽,口感清甜爽口。北海道三文魚子新鮮又煙靭。稻草煙燻鰹魚、慢燒太刀魚和明石八爪魚的口感都令人驚艷🥹🥹🥹尤其是八爪魚頭,口感如同東玻肉,十分獨特🤤🤤🤤🤩天婦羅拖羅的天婦羅外脆內軟,是一道口感與風味兼備的美食😎😎😎🤩壽司地金目鯛壽司甘香,北海道石垣貝壽司越咬越鮮甜,帶有柚子味😀😀胡麻鯖壽司的魚油香而不腥👍👍北海道野生天上鰤魚的口感香濃,油脂豐富😋😋肥美的炙燒銀雪魚,淡雪鹽黃海膽和赤鯥魚都是極品壽司的代表😬😬😬🤩甜品海鹽雪糕帶有淡淡的奶香味和杏仁粒,甜而不膩,是一個完美的結尾😚😚😚
這間日本菜很高質,很推介慶祝時過來吃🥹
🤩前菜

🤩刺身

🤩天婦羅

拖羅的天婦羅外脆內軟,是一道口感與風味兼備的美食😎😎😎

🤩壽司

🤩甜品
2023-09-15 21 views
廚師發辦 神石 $1680先附前菜: 和歌山香魚,,蒓菜,北海道白粟米🔸 香魚鮮嫩細滑🔸 蒓菜柔滑可口🔸 白粟米粒粒都好飽滿, 咬落去爆汁, 爽甜🔸 北海道銀鱈魚刺身- 好香好滑~脂香豐富🔸 北海道帶子刺身 - 味道純淨甘甜 🔸 北海道魚子 - 自家醃制北海道魚子~ 相比平時食開個d, 呢個味道唔會太咸, 加咗柚子味, 食落好香好清新)🔸 鰤魚 - 肉質爽嫩,肉香濃郁, 味道淡泊清新🔸 魚子醬毛蟹燒賣 (師傅自家招牌)蟹味濃郁, 肉質鮮甜, 好嫩 配埋魚子,味道更好豐富, 好欣賞師傅呢道菜! 🔸 日本九洲黑鮑配北海道海膽 九洲黑鮑肉質嫩滑,彈牙配上北海道海膽,味道淡淡清甜🔸 南蠻漬魚 - 軟嫩的魚肉配上南蠻醋, 酸酸甜甜, 食到停唔到口 🔸 小食 - 沖繩苦瓜,日本羅白,蒜頭,日本紫薑新鮮爽口! 特別鐘意食沖繩苦瓜,味道唔會太苦,帶點甘,爽口🔸 地金目魚 (金目鯛中嘅極品) - 油脂豐富,味道濃厚,肉質鮮甜🔸 宫城赤貝 - 食落肉質爽厚 帶光澤,鮮味十足🔸 池魚 - 肉質鮮嫩 鮮甜🔸 白蝦 - 肉質爽口彈牙,鮮甜美味🔸 縞鰺 (深海池魚王) - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細
廚師發辦 神石 $1680
先附前菜: 和歌山香魚,,蒓菜,北海道白粟米
🔸 香魚鮮嫩細滑
🔸 蒓菜柔滑可口
🔸 白粟米粒粒都好飽滿, 咬落去爆汁, 爽甜

🔸 北海道銀鱈魚刺身- 好香好滑~脂香豐富
🔸 北海道帶子刺身 - 味道純淨甘甜
🔸 鰤魚 - 肉質爽嫩,肉香濃郁, 味道淡泊清新

🔸 魚子醬毛蟹燒賣 (師傅自家招牌)

🔸 日本九洲黑鮑配北海道海膽
九洲黑鮑肉質嫩滑,彈牙配上北海道海膽,味道淡淡清甜
🔸 小食 - 沖繩苦瓜,日本羅白,蒜頭,日本紫薑
新鮮爽口! 特別鐘意食沖繩苦瓜,味道唔會太苦,帶點甘,爽口
🔸 宫城赤貝 - 食落肉質爽厚 帶光澤,鮮味十足
🔸 池魚 - 肉質鮮嫩 鮮甜
🔸 白蝦 - 肉質爽口彈牙,鮮甜美味
🔸 縞鰺 (深海池魚王) - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩
🔸 赤鯥魚 (被日本人視為刺身中的極品) - 肉質細膩 油脂含量非常豐富 非常鮮甜
🔸 北海道海膽 - 味道淡淡甘甜, creamy
🔸 吞拿魚手卷 – 吞拿魚色澤靚, 見到師傅開火輕輕燒一燒紫菜, 令紫菜更脆口! 師傅對每一道菜都好認真, 細緻位做到好足!!!

🔸 麵豉湯 - 魚湯底
麵豉湯咸味唔會太濃, 鮮甜既魚湯味
🔸 日本西瓜 -果皮薄, 清甜味
成餐劃上圓滿句號! 好幸福~

2023-09-15 22 views
今日老闆請食飯啊,萬歲🥳🥳好彩事前有book位,今晚先食得成😎今晚食咗以下嘅東西😙伊佐木刺身,三種食法1. 卷葉食2. 卷蔥食3. 輕點豉油魚一啲都唔腥,唔怕連葉食,葉無草青味,多左份清新感😆若魚咬落去充滿醬汁,可以連骨一齊食。酸甜酸甜的,夾埋墊底嘅洋蔥、蘿蔔好開胃三文魚魚籽高腳杯裝嘅"爆爆珠",勁開心🙈 有少少搞柚子皮係上面,底有蘿蔔絲,夏日的感覺廚師話魚籽係佢地自家拆出黎的,調味後唔會好似出面個d 咁鹹,又係我鐘意嘅一道菜。佢建議可以撈均蘿蔔一齊食八爪魚🐙係熟的!好軟糯❤️❤️ 味道真係調得好好,依間餐廳唔會太重手又唔會淡而無味,可以食到熟又唔韌的真係好難得即場手握壽司🍣金目鯛:有勁度,薄切北海道帆立貝配黑鹽:厚身既scallops ,爽+鮮深海池魚:網切帶左下面嘅油脂出黎,食落有煙燻嘅味,香味十足鰤魚:唔多機會食到,估唔到鮨石有得食鯖魚:好肥美,好有營養,常見的高蛋白質海產,含豐富Omega3秋刀魚:蔥香同魚好夾。而且秋刀魚唔腥赤鯥:白身魚王,脂肪充足,帶有甜味咁多種類既海產&壽司係要在佢地呢d檔次既餐廳先食到,希望老闆快快再萬歲啦😄😄
今日老闆請食飯啊,萬歲🥳🥳

好彩事前有book位,今晚先食得成😎

今晚食咗以下嘅東西😙
伊佐木刺身,三種食法
1. 卷葉食
2. 卷蔥食
3. 輕點豉油
魚一啲都唔腥,唔怕連葉食,葉無草青味,多左份清新感😆
伊佐木

八爪魚🐙
八爪魚

即場手握壽司🍣

金目鯛:有勁度,薄切
金目鯛

北海道帆立貝配黑鹽:厚身既scallops ,爽+鮮
北海道帆立貝配黑鹽

深海池魚:網切帶左下面嘅油脂出黎,食落有煙燻嘅味,香味十足
深海池魚

鰤魚:唔多機會食到,估唔到鮨石有得食
鰤魚

秋刀魚:蔥香同魚好夾。而且秋刀魚唔腥
秋刀魚

赤鯥:白身魚王,脂肪充足,帶有甜味
赤鯥

2023-09-11
$1800 (Dinner)
伊佐木
八爪魚
金目鯛
北海道帆立貝配黑鹽
鰤魚
秋刀魚
赤鯥
2023-09-14 11 views
今日 去左位於 尖沙咀 既 鮨石食dinner set同同伴食完個omakase dinner set後覺得份量岩岩好呀!我地選擇左7件sushi既套餐,仲包埋前菜,甜品同湯🤤.首先呢件頭盤~ 用甜甜的柿子去襯托鮮味象拔蚌平衡返個味道,再加擺盤好靚 成件事都加晒分. 北海道真鯛魚刺身🤤🤤呢個好清甜 值得一讚👍🏻再要提提個擺盤,食過幾次omakase,覺得呢間視覺效果上真系做得唔錯.北海道野生師魚 大大啖🤤食到個油份既感覺真系好正👍🏻.呢個櫻煮8爪魚都要一提,平時出面啲八爪魚好難咬, 呢度呢個係入口即溶😮.uni💕💕上面系黃膽 中間系鮑魚底層系蘿蔔,個uni都幾出色~ 食到鮮甜味😋.赤貝師傅系我地面前徒手開生赤貝,幫佢按摩完後再上枱時,件赤貝仲識郁!!超級新鮮🤤再加上用左柚子香去襯托 成件事更出色.最後呢個甜品我真系好鐘意呀💕栗子雪糕 出面好少食到~ 糖燒蕃薯 好好食🍠🍠🍠.建議大家去試下😋
今日 去左位於 尖沙咀 既 鮨石食dinner set
我地選擇左7件sushi既套餐,仲包埋前菜,甜品同湯🤤
北海道野生師魚 大大啖🤤食到個油份既感覺真系好正👍🏻
赤貝
最後呢個甜品我真系好鐘意呀💕
栗子雪糕 出面好少食到~ 糖燒蕃薯 好好食🍠🍠🍠
建議大家去試下😋

2023-09-13 9 views
餐廳裏面嘅座位有8個,平日去嘅話基本上可以包場,咁就可以坐喺最靚嘅位置睇住師傅準備嘢食,又可以同師傳有更多嘅交流。螺、北海道三文魚籽、北海道粟米呢度前菜比較清甜,就好似提醒個胃,要準備陣間食刺身喇左口魚刺身師傅教我哋先用嗅覺體驗:拍一拍紫蘇葉,聞一聞花香,再食刺身。稻草煙燻鰹魚長崎魷魚唔韌易咬、味道已調好海膽八爪魚鮑魚壽司種類有深海弛魚、長崎魷魚身(有鹽、袖子調味)、充滿油香既千葉縣地金目、池魚、黑松露銀雪魚(油香)、等等其實仲食咗好多好多嘢,呢餐非常飽又美味😋

螺、北海道三文魚籽、北海道粟米
呢度前菜比較清甜,就好似提醒個胃,要準備陣間食刺身

左口魚刺身
師傅教我哋先用嗅覺體驗:拍一拍紫蘇葉,聞一聞花香,再食刺身

稻草煙燻鰹魚

長崎魷魚
唔韌易咬、味道已調好

海膽八爪魚鮑魚

其實仲食咗好多好多嘢,呢餐非常飽又美味😋
2023-09-13 11 views
餐廳雖然喺尖沙咀嘅食街,但佢嘅門口唔會好顯眼,客人主要係透過預約訂枱,有一定嘅私隱度,適合紀念日慶祝食飯~今日簡左 $1680鮨石料理長發辦,食物質素高、擺盆有心思,師傳亦就各個食材同做法進行詳細介紹,食嘢都可以吸收到新知識由於佢嘅料理好多,所以我會抽取一啲印象深刻嘅料理同大家介紹昆布森生蠔🦪呢款生蠔creamy得黎又好鮮甜,配上少少醬油、蔥已經好足夠,唔需要多餘嘅檸檬汁或者辣醬凹背刺身比較爽口,仲配有三款調味任君選擇:青檸、wasabi、鹽。 不過我個人鍾意就咁食,因為刺身本身已經夠鮮香食完以上嘅料理就到壽司嘅部份,其實呢個時候都有少少飽,可以叫師傅少飯。驚喜地佢哋既醃製姜好好食最後會有海膽,勁鮮甜超高質生果係日本少玉西瓜🍉

由於佢嘅料理好多,所以我會抽取一啲印象深刻嘅料理同大家介紹

昆布森生蠔🦪

凹背刺身

最後會有海膽,勁鮮甜超高質

生果係日本少玉西瓜🍉
2023-09-12 23 views
朋友最近請食飯,帶我到呢間位於尖沙咀嘅日式餐廳食廚師發板,覺得水準幾高,食物新鮮好食,想同大家分享下。=前菜=賣相好吸引,順菜製成嘅水雲海草,配上自家製北海道粟米豆乳,旁邊有無花果。=小食=富山白蝦炸成嘅小食,非常香脆,另外,北海道生蠔,入口好順滑,旁邊有特製嘅酸汁和海草。=刺身=師傳好刀工,wasabi係即場生磨。金溥地金目:師傅好貼心,介紹食法有兩種,可以加wasiba或者連紫蘇花一齊食海螺:北海道出産,貝味重,爽口,伴海鹽和青檸毛蟹:北海道出産,好多蟹膏慢燒太刀魚: 魚肉非常嫩滑黑鮑魚:來自九州,配撘北海道海膽,非常好味=壽司=深海池魚: 油脂多北海帆貝:清甜,以竹碳鹽調味燒疏子魚:表面燒到好香北海道青魚:少少酸並帶點回甘中拖羅:柚子帶出淡淡清香大拖羅:海鹽帶出拖羅嘅鮮味北海道海膽:一手包住超多海膽=湯=赤麵鼔製成嘅麵鼔湯=甜品=全部自家制,濃郁焙茶奶凍配上香滑豆腐朱古力

=前菜=

=小食=

=刺身=

師傳好刀工,wasabi係即場生磨。

海螺:北海道出産,貝味重,爽口,伴海鹽和青檸

毛蟹:北海道出産,好多蟹膏

慢燒太刀魚: 魚肉非常嫩滑

黑鮑魚:來自九州,配撘北海道海膽,非常好味

=壽司=

深海池魚: 油脂多

北海帆貝:清甜,以竹碳鹽調味

燒疏子魚:表面燒到好香

北海道青魚:少少酸並帶點回甘

中拖羅:柚子帶出淡淡清香

大拖羅:海鹽帶出拖羅嘅鮮味

北海道海膽:一手包住超多海膽

=湯=

赤麵鼔製成嘅麵鼔湯

=甜品=

全部自家制,濃郁焙茶奶凍配上香滑豆腐朱古力