2023-08-08
我好鍾意食Omakase,因為我太鍾意食日本直送嘅新鮮食材,永遠都係有品質保證,仲有☝🏼食Omakase永遠有一份神秘感🤣,期待下一道食材嘅來臨,味覺同視覺都得到莫大滿足。今晚卜左位於尖沙咀嘅鮨石,食店一張L形長吧桌,大約可同時可招待9-10人。坐吧桌好處既可以睇到師傅嘅擺盤同刀功,又可以同師傅有多啲互動,大家談笑風生享受美食。- 大蝦伴蛋黃醬,大蝦爽口,蛋黃醬增加潤滑感;- 海膽、蒪菜配柚子啫喱,連小食都有海膽,喜出望外😃,整體味道酸酸甜甜,令胃口大開;- 北海道粟米豆乳,味道清新,口感軟滑。- 佐口魚薄切,口感細緻,味道清淡。向付三點:- 俄羅斯魚子醬、北海道帶子、以柚子醋作調味,令整體鮮味提升,頂部放上金箔,觀感更加名貴。- 北海道鰤魚,口感鮮滑清爽,經炙燒過嘅鰤魚,釋出油份,更加肥美。- 鰹魚,味道比之前兩度刺身,味道較濃厚,黏黏滑滑,有輕微禾稈草清新味道。天婦羅 - 長崎八瓜魚足,口感軟嫩中帶爽脆,非常有嚼勁,肉汁在不知不覺沖充斥味蕾,越𡁻越鮮香。日本大和芋(即鮮淮山)口感爽脆,味道清新。- 慢煮喜知次,味道較淡,口感非常嫩滑。- 九洲黑鮑,口感嫩滑,味道有丁點栗子香,北海道
- 大蝦伴蛋黃醬,大蝦爽口,蛋黃醬增加潤滑感;
- 北海道粟米豆乳,味道清新,口感軟滑。
- 佐口魚薄切,口感細緻,味道清淡。
向付三點:
天婦羅
- 慢煮喜知次,味道較淡,口感非常嫩滑。
- 九洲黑鮑,口感嫩滑,味道有丁點栗子香
,北海道黃海膽,味淡清甜,曬上些小淡雪鹽,令整體鮮味更提升。
🍣地金目鯛係金目鯛中嘅極品,口感柔軟順滑清香,油份充足。
🍣池魚,口感爽滑,加左幼蔥,令鮮味提升。
🍣深海池魚,更加肥美,微微炙過、帶出皮下脂肪油份,更加濃香。
🍣最期待嘅,大拖羅,配上些小淡海雪鹽更加調出拖羅鮮味,油份十分充足,入口即溶。
🍣炙熱梳子魚,口感較冧,魚味濃郁
🍣赤身,紫菜包住赤身,味道更加鮮。
🍣三文魚子,每顆都係口腔爆發,味道清啖。
🥣赤麵豉湯,比一般麵豉湯顏色較深,味道更加濃郁,湯中有海帶、豆腐作平衡味道。
焙茶奶凍,靜崗蜜瓜作餐後甜品,完美晚餐劃上句號。