2022-03-27 426 views
突然想食Omakase,難得好彩book到呢間就試吓啦🤔佢哋而家中午淨係做一個set Menu,$1080。上網見到好多不同評語,一開始期望唔太高,見到有人話二廚刀工一般🤭好彩今次係主廚師傅serve我地,我覺得幾好😆師傅又幾好傾😎一開始食刺身,Oyster加咗啲汁有少少酸酸甜甜,幾開胃!而Toro好滑好Juicy😋個人比較鍾意針魚(右上),同絲魚(右下),絲魚有兩個處理,其中一塊用咗煙燻🤤壽司🍣就有帆立貝、深海池魚、吞拿魚、蝦等等,個人覺得壽司唔算好出色,我淨係覺得帆立貝幾鮮甜。最後有海膽壽司🍣,滿滿的膽固醇味道🤣🤣不過係正既😎

Omakase

最後有海膽壽司🍣,滿滿的膽固醇味道🤣🤣不過係正既😎

Omakase
  • 海膽壽司
咁啱約咗朋友喺附近,佢推介呢間鮨店,於是去試下《惠》嘅 外賣丼飯,揀咗魚生飯~前菜用紙杯裝住,一條條滑潺潺的好難夾㗎 🥡🥢口感滑嘟嘟又有D爽爽地,似藻類嘅食物,醋味濃而不嗆喉,非常開胃~上網search吓原來呢款前菜係沖繩嘅名物:水雲醋物~~上面嗰一點白色係山芋蓉~揀魚生飯因為可以一次過食到最多款當日新鮮嘅食材,之前冇見過佢外賣丼飯嘅相,一打開嗰吓都開心㗎!材料鋪滿飯面,我鍾意佢用小菊、紫蘇葉同花穗紫蘇做點綴,為料理增添色彩,增強視覺上的享受!🥰🌻💐除咗多款魚刺身,仲有海膽、三文魚籽、赤貝、帆立貝、玉子燒同漬物(蘿蔔&牛蒡)共十幾款食材,而且我鍾意佢D薑係切厚片,食落更有口感!各類魚刺身都好鮮味 🐟🐟🐟有金目鯛、鯖魚、鰤魚、赤身、中拖羅、油甘魚腩、池魚、伊佐木 同 魷魚~ (盡量認得幾多得幾多,仍在學習中 🤓📚📚)印象特別深刻嘅有池魚,perfect match with上面嘅薑蓉同日本蔥花,仲有件魷魚,口感非常軟糯,味道鮮甜!中拖羅同油甘魚魚油味甘香,質素唔錯喎!海膽鮮甜,份量都唔少呢 🤩赤貝爽口味鮮成個丼嘅MVP 係三文魚籽,大大粒、晶瑩剔透、顏色靚靚,唔會太醎,入口滲出點點甜香

前菜用紙杯裝住,一條條滑潺潺的好難夾㗎 🥡🥢

各類魚刺身都好鮮味 🐟🐟🐟

海膽鮮甜,份量都唔少呢 🤩
赤貝爽口味鮮
成個丼嘅MVP 係三文魚籽,大大粒、晶瑩剔透、顏色靚靚,唔會太醎,入口滲出點點甜香 🥰,配埋佢嘅微酸舍利,啱啱好~

《惠》嘅魚生飯外賣性價比高,刺身嘅款式多,份量足;今次嘅海膽 同 三文魚籽尤其鮮甜. 值得推介👍🏻👍🏻
2022-01-27
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$500 (Dinner)
2022-03-04 518 views
今日訂咗呢一間餐廳食午餐,只有一個價錢,$1080/人,主廚serve的位置滿了,結果搵咗二廚serve. 終於見識什麼叫做災難級,這位二廚的刀功應該比元氣師傅更差,又心急又零交流,切魚生嘅時候仲爭啲切到自己隻手,啲魚生切到爛咗都照serve比客。真心得啖笑。見係Youtuber大島與龍威介紹才去試吓,十分失望,吾會推介朋友去試。
2022-03-03 297 views
這餐飯是慶祝男友生日的lunch飯~由於禁左堂食所以只能食午餐。一入到去店員都好有禮貌,坐低無耐就開始前菜,冇記錯好似叫水銀髮菜,味道酸酸地幾開胃。其後全部壽司都好好味,最有深刻印象係海膽壽司,鋪咗一層燒左既昆布係上面。我叫左498個set,因為新開張埋單無加一,2個人食都係1000蚊。希望下次可以帶埋屋企人去食。
  • 海膽
  • 赤身
  • 大拖羅
  • 深海池魚
  • 茶碗蒸
2022-03-02 173 views
每次食🍣Omakase都會好期待 ,因為每一道菜都會係一個小驚喜,同時睇住廚師嘅用心製作,食到嘅唔止係美味,仲帶誠意呀🥰今次呢間壽司惠,位於灣仔謝菲道,一打開門就進入左一個日本寧靜嘅空間咁呀⛩👧🏻Caca今次食乜野?#Omakase Lunch Set($498)前菜 🥢茶碗蒸-滑蛋配以百合、滑蛋、海帶🥢酸海帶🍣壽司12貫#右口魚 -第一道由清甜開始#真鯛 -較淡味嘅魚,要準備入正題喇!#帆立貝 -帶有海水味嘅帆立貝好fresh呀!#深海池魚 -多一點魚鮮味。#白蝦 -竹炭鹽令白蝦嘅味道更鮮甜突出。#喜之次 -帶一點油脂,肉質更滑。#北寄貝 -有別於一般壽司店食到紅白色嘅🥢北寄貝,爽口得來帶有淡淡海水味。#三文魚子 -即刨柚子皮於三文魚子上,完全無平時三文魚子嘅微腥,反而更酸甜好味,好有智慧嘅做法呀👍🏻#海膽 師父將海膽以紫菜包住,讓你手接住的鮮味,只溶係口呀!🙈#鰤魚 -淡淡煙燻味、肉質有咬口。#赤身醬油漬 -油感、醬感豐富。#中拖羅 -肥美不太膩。甜品🍈哈蜜瓜☕️最後來一杯麵鼓湯,暖暖胃,完美!

👧🏻Caca今次食乜野?
#Omakase Lunch Set($498)
前菜
🥢茶碗蒸-滑蛋配以百合、滑蛋、海帶
🥢酸海帶

🍣壽司12貫
#右口魚 -第一道由清甜開始
#真鯛 -較淡味嘅魚,要準備入正題喇!
#帆立貝 -帶有海水味嘅帆立貝好fresh呀!
#深海池魚 -多一點魚鮮味。
#白蝦 -竹炭鹽令白蝦嘅味道更鮮甜突出。
#喜之次 -帶一點油脂,肉質更滑。
#鰤魚 -淡淡煙燻味、肉質有咬口。
#赤身醬油漬 -油感、醬感豐富。
#中拖羅 -肥美不太膩。

甜品
🍈哈蜜瓜

☕️最後來一杯麵鼓湯,暖暖胃,完美!

2022-03-01
$498 (Lunch)
2022-02-25 318 views
有2個師傅,其中一個完全唔掂,切野手震震,發出勁多嘈音,完全無美感,用急口令速度介紹菜色名,完全無講解,成餐都食得唔舒服。食omakase唔係淨係食,睇住師傅優雅地準備菜色及與顧客互動都好緊要,反而大師傅(應該係老闆)長期係隔離睇住佢做野,間中先幫下手。我地坐係長枱的最終端,而大師傅就長期係另一端,見到大師傅有同果邊顧客傾吓偈,但我地果邊就完全無🤷🏻‍♀️————食物方面:前菜 、6道刺身 、5道壽司 、湯、甜品————食物正常,唔算特別出色,某d甚至比元氣差🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️- toro唔新鮮,食落好淋- 帶子一般,無乜鮮味- 海膽幾甜,但有少少腥味(留意返:小師傅用匙羹整,大師傅用筷子整,高但立見)- 綠色碟幾好食(唔記得係乜)表皮輕輕燒過- 生蠔好甜,味道係口中迴盪咗好耐,金薄&海帶for點綴,無味的- 其他都唔算好特別&好食,亦唔記得係咩魚,恕未能詳細介紹—————最後甜品蜜瓜正常、唔算好甜,碗湯無味,食完都已經6:05pm STAFF都盡快埋單趕人走 埋單$1080 加一 —————-最慘回家途中開始肚痛,忍到返屋企即肚屙(屙水果隻)💩,成晚個肚都好唔舒服🤦🏻‍♀️—————完~
————
食物方面:
前菜 、6道刺身 、5道壽司 、湯、甜品
————
- toro唔新鮮,食落好淋
- 帶子一般,無乜鮮味
- 綠色碟幾好食(唔記得係乜)表皮輕輕燒過
- 其他都唔算好特別&好食,亦唔記得係咩魚,恕未能詳細介紹
—————
—————-
—————
完~無下次
2022-02-18 237 views
每次食OMAKASE都好期待🥳位於灣仔既「惠Sushi Kei」主打廚師發辦十分受歡迎!要食記得提早訂位呀!💜每一舊壽司,師傅都會幫你調味滿足味蕾,仲可以欣賞到師傅匠心手藝的表演。師傅仲會同客人傾計進行互動,製造愉快用餐既氣氛✨💁🏻‍♂️Lunch我揀咗壽司十二貫 $498有茶碗蒸、壽司十二貫、汁物、甜品或咖啡👍🏻海膽卷滿滿既海膽滿佈成塊紫菜😍海膽味濃郁得嚟唔腥而且滑口👍🏻帆立貝味道好豐富難忘,先鹹後甜,配上新鮮紫菜會中和返個味道唔會太鹹🍣真鯛魚味好重會纏流一陣鹹香味道係口腔🦑墨魚墨魚切條提升咗層次感,配竹炭粉唔會食到腥味🦐杜丹蝦蝦味濃郁,而且厚肉🐟深海池魚魚肉甘香細膩,帶有魚油味道池魚配麵豉麵豉辣辣地,食落好香口陣味會滿佈成個口腔🤤三文魚籽三文魚籽份量好多,魚子味好重唔會太鹹,一口咬落去爆曬汁好滿足🥰赤貝食材新鮮,肉質彈牙爽口🤩拖羅肉質滑溜溜得嚟好厚肉,有一陣甘香味道留係齒邊😋拖羅配蔥花蔥花味好出令到成個口感層次昇華咗⬆️鰤魚魚肉入口即溶,配搭柚子胡椒🧂會食到不同層次既鹹味茶碗蒸口感絲滑,麵豉湯有蔥味好正,最後用甘甜既靜岡蜜瓜做一個結尾簡直係完美!🍈
每次食OMAKASE都好期待🥳
位於灣仔既「惠Sushi Kei」主打廚師發辦
十分受歡迎!要食記得提早訂位呀!💜
每一舊壽司,師傅都會幫你調味滿足味蕾,
仲可以欣賞到師傅匠心手藝的表演。
師傅仲會同客人傾計進行互動,製造愉快用餐既氣氛✨

💁🏻‍♂️Lunch我揀咗壽司十二貫 $498
有茶碗蒸、壽司十二貫、汁物、甜品或咖啡

👍🏻海膽卷
滿滿既海膽滿佈成塊紫菜😍海膽味濃郁得嚟唔腥而且滑口

👍🏻帆立貝

🍣真鯛
魚味好重會纏流一陣鹹香味道係口腔

🦑墨魚
墨魚切條提升咗層次感,配竹炭粉唔會食到腥味

🦐杜丹蝦
蝦味濃郁,而且厚肉

🐟深海池魚
魚肉甘香細膩,帶有魚油味道

池魚配麵豉
麵豉辣辣地,食落好香口陣味會滿佈成個口腔🤤

三文魚籽

赤貝
食材新鮮,肉質彈牙爽口🤩

拖羅
肉質滑溜溜得嚟好厚肉,有一陣甘香味道留係齒邊😋

拖羅配蔥花
蔥花味好出令到成個口感層次昇華咗⬆️

鰤魚
魚肉入口即溶,配搭柚子胡椒🧂會食到不同層次既鹹味

茶碗蒸口感絲滑,麵豉湯有蔥味好正,
最後用甘甜既靜岡蜜瓜做一個結尾簡直係完美!🍈
2022-02-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Recently tried out Sushi Kei located in Wan Chai, helmed by 3 professional chefs and operates under the supervision of Chef Jun who is a 2-Michelin starred chef in Hokkaido. We ordered their 12 piece sushi set priced at $498 hkd per person + 10% service charge. The set comes with a chawanmushi, sushi, miso soup and dessert. 🍣 Pic 1️⃣: Uni (海膽)Pic 2️⃣: Wild Toro (野生拖羅)Pic 3️⃣: Shima Aji (深海池魚)Pic 4️⃣: Akagai (赤貝)Pic 5️⃣: Ikura (三文魚子)Pic 6️⃣: Buri (鰤魚)Pic 7️⃣: Hokkaido Scallop (北海道帶子)Pic 8️⃣: Aji (池魚)Pic 9️⃣: Mika

Pic 1️⃣: Uni (海膽)
Pic 2️⃣: Wild Toro (野生拖羅)
Pic 3️⃣: Shima Aji (深海池魚)
Pic 4️⃣: Akagai (赤貝)
Pic 5️⃣: Ikura (三文魚子)
Pic 6️⃣: Buri (鰤魚)
Pic 8️⃣: Aji (池魚)
Pic 9️⃣: Mikan Dai (蜜柑鯛), Squid (魷魚), Kinmedai (金目鯛) & White Shrimp (白蝦)
Pic 🔟: Dessert - Melon

📝 Overall review:
— Decided to try this place out due to how popular it is on Instagram and honestly I was slightly disappointed ☹️
— The entire experience felt super rushed, we were in and out of the restaurant within 1 hour and it didn’t feel like we had adequate time to really savour the food.
— Taste wise it was average, everything was fresh but lacked flavours here and there. The chef was definitely trying to let the fish shine on its own but certain pieces definitely lacked flavour.
— The highlights were the hokkaido scallop, akagai and wild toro which was super fresh and the toro simply melted in your mouth.
— The uni hand roll is what I look forward to the most usually but this one was a bit underwhelming. The uni lacked richness and thought they could’ve been more generous with the amount.
— There was a good balance of red fish and white fish throughout the meal for a contrast of textures and flavours.

Overall rating:
😋Taste: food is average, the quick service time definitely knocked off some points
📍Ambiance: seating is comfortable, only serves 18 guests at a time, staff are attentive and friendly.
⭐️Would visit again?: Probably not
上年年尾新開張無耐嗰陣時已經同男朋友食過一次,嗰陣時新開咗張三個月OpenRice 又冇乜人寫好評,真係最唔起眼係佢,又唔知點解我男朋友搵咗呢間嘢俾我揀喎,最後因為臨急臨忙間間都冇位先揀咗佢,點知有驚喜好開心因為果次感受太好之後一直對佢念念不忘,突然之間戚起條根,網上又有位喎就衝咗過去啦🤘🏻我今次揀嘅係一個$498嘅set lunch,有12件壽司原本想食omakase嘅,但係一問先知要早三日預訂前菜: 蒸蛋,水雲跟住就都係嗰啲壽司啦就唔特別講啦,但係覺得今次同上次晚餐嘅魚生比係明顯冇咁新鮮就真嘅,但係$498價錢喺度已經叫好高質,因為上次晚餐嗰啲魚真係新鮮到我嘩一聲出嚟,因為好耐冇食過啲咁新鮮嘅魚啦,即使比更貴嘅餐廳都不及佢,所以冇嘢搵嘢嚟講吓姐跟住以下嗰啲就有啲特別印象,想講下個魚子超甜,食得出係好新鮮唔係擺咗好多日有啲油益未嗰啲跟住呢個海膽一擺到落我手我見佢咁多水,跟住我心諗得唔得㗎係咪唔新鮮架但係擺到落口又好amazing 喎,佢係新鮮個喎仲要好香甜,跟住個紫菜又係燒到好香超好食😋之後就一個麵豉湯同埋蜜瓜做收尾,不過冇影到以$498 十二件壽司呢個價錢來講真係冇得輸㗎啦,可惜我

我今次揀嘅係一個$498嘅set lunch,有12件壽司
原本想食omakase嘅,但係一問先知要早三日預訂

前菜: 蒸蛋,水雲

跟住以下嗰啲就有啲特別印象,想講下

個魚子超甜,食得出係好新鮮唔係擺咗好多日有啲油益未嗰啲

之後就一個麵豉湯同埋蜜瓜做收尾,不過冇影到

以$498 十二件壽司呢個價錢來講真係冇得輸㗎啦,可惜我住喺九龍如果唔係我真係會成日過嚟食🥲

真心真係欣賞你間野所以我第二次嘅食評獻咗俾佢,希望之後會有多啲人識佢哋生意再火爆啲,加油💪🏻

2022-02-11
$498 (Lunch)
我个人是非常喜欢吃日料的,在香港也吃过很多家omakase 这次来湾仔这家日料餐厅甜品/咖啡,性价比高!首先坐下店员就会送上茶碗蒸,鸡蛋超顺滑好像布丁!之后就会亲自观摩厨师亲自制作12贯寿司🍣慢慢享受,除了有常见吞拿鱼,海胆,凡立贝等,还有伊左目、金木鲷、鰤鱼🤩我个人最喜欢的就是金目鲷,加了一点柚子皮,入口散发淡淡果香味,味道好清新!帆立贝配新鲜生紫菜超大颗帆立贝,肉厚多汁,软绵鲜甜😋三文鱼籽橙红圆润有光泽,晶莹剔透,加了点柚子皮,吃的时候在口中爆发出浓郁鲜味😋野生吞拿鱼腩油花细致,入口即化😋其他的寿司🍣也都很新鲜,基本没踩雷✌️吃完12贯寿司🍣再喝个面鼓汤吃个饭后水果静冈蜜瓜,果肉软滑,甜美多汁,好满足😋
我个人是非常喜欢吃日料的,在香港也吃过很多家omakase 这次来湾仔这家日料餐厅[惠 Sushi Kei]入行超过21年,北海道米其林二星星级名厨坐阵,加上有日本当地买手不时参与鱼市场竞标,将各地最新鲜时令的珍贵食材送到席前,确保食客享受最高级料理体验✌️ 而且这间餐厅布置好有日本风,坐着可以一边观摩厨师制作寿司一边享受美食✌️而且现在lunch$498就可以享受12贯寿司🍣
寿司十二贯 ($498)
套餐包括前菜、茶碗蒸、12款寿司、汤和甜品/咖啡,性价比高!

帆立贝配新鲜生紫菜
超大颗帆立贝,肉厚多汁,软绵鲜甜😋
野生吞拿鱼腩油花细致,入口即化😋
其他的寿司🍣也都很新鲜,基本没踩雷✌️
2022-02-08 202 views
今日放假就同朋友去試咗一間日本餐廳,餐廳成個環境非常舒適,餐廳嘅設計同裝修都係簡約嘅日本風,整體感覺非常有心思同溫馨。食材都係每日由日本空運送嚟香港,每樣食材都係最新鮮同最時令。午市套餐有兩款價錢選擇,今日試左壽司十二貫套餐。包括前菜,茶碗蒸,壽司十二貫,汁物,甜品。日本廚師都會一一地同我地介紹每款食物,特點同配搭!其中最驚喜是赤貝口感爽脆,帶少少貝類獨有的鮮甜味。深海池魚口感油潤,肉質帶油份,味道超級鮮甜。大大粒三文魚籽超級鮮甜,咸度岩岩好。

其中最驚喜是赤貝口感爽脆,帶少少貝類獨有的鮮甜味。
2022-02-04 394 views
無咗晚市堂食….. 又無得飛日本🇯🇵世界末日啦‼️🤦🏻‍♀️呢2年真係少咗好多樂趣….. 無錯!係樂趣!亦都因為咁….. 新一年 我哋要學識從午餐尋找返呢種樂趣~ 😌有一日,比我係灣仔遇上你….. ✨惠❤令我猶如置身日本高級料理、忘憂了一個下午🥺OK我感性完!係時候講下呢餐Lunch Omakase 有幾咁正!係呀~~~~~ 我至愛的Omakase呀😍!又講返我嘅金句:「食得omakase既人唔代表識食,但識食既人又怎會不愛Omakase?」🤪由廚師親自手挑選時令食材,在客人面前顯現像魔術般的功架✨變出一道道如藝術品精緻的美食,正是其可貴之處!門面是摩登簡約風、走進玄關是紅葉裝飾,內裡裝潢簡潔明亮,🪑長長吧枱讓客人同師傅、食材嚟個近距離接觸~ 店員非常有禮👍🏻,還會幫客人掛起件褸~ 展現貼心的服務態度~ 很喜歡有繡了店家名字的熱毛巾在枱面,這也是不可或缺的!Lunch Omakase分別有<壽司十二貫>同<咲 Saku>兩種,媽呀!!2個set都好吸引呀~ 😜好!今次試咗壽司set先~••••••••••••••••••••••••••••••🔵茶碗蒸及前菜
無咗晚市堂食….. 又無得飛日本🇯🇵世界末日啦‼️

有一日,比我係灣仔遇上你….. ✨惠❤
令我猶如置身日本高級料理、忘憂了一個下午🥺

🔵茶碗蒸及前菜-水雲
茶碗蒸蛋味濃又香又滑! 醋味水雲令人好開胃~

🟠 十二貫握り寿司

🔸蜜柑鯛 - 食蜜柑皮大嘅鯛魚、
魚肉帶有淡淡的柑橘香氣。

🔸 墨魚 - 半透明的墨魚花,
韌感脆感兼備,味道鮮甜。

🔸 帆立貝 - 特意配搭新鮮紫菜,
更突出貝肉的清甜鮮味!

🔸 鮫魚 -
肉質肥嫩豐腴、細膩爽口,與配搭的薑蓉更顯鮮美~

🔸 活赤貝 - 原隻新鮮北海道活赤貝,加上少量青檸汁、令其味道更濃郁鮮味。

🔸 白蝦 - 日本富山灣的特產,
用上竹炭鹽提味更見彈牙鮮味。

🔸 池魚 - 脂厚油香、入口魚油甘香細膩,跟魚肉上的三星漬非常夾。

🔸 鰤魚 - 貴為冬季當造的頂級食材,
魚肉幼滑細膩,入口甘甜,厚切更帶嚼勁口感。

🔸 三文魚籽 -
自家醃製、粒粒鮮味飽滿又晶瑩剔透,精髓在於師傅即場加入柚子皮碎,濃郁甘甜中多一份清新。

🔸 海膽 -
由大片紫菜包住滿滿的馬糞海膽,亮麗的淺橙黃色,味道濃厚甘甜之餘仲帶回甘,一啖食落去太幸福了!

🔸 深海池魚 - 順滑鮮甜、纖細柔軟,加了木魚花口感更特別。

🔸 中吞拿魚腩 -
魚味及油脂恰到好處,非常甘香嫩滑。

🟣 Toro手卷 - 濃郁甘香的魚脂、肥美幼滑,加入漬蘿蔔碎,😋帶出雙重口感。

⚪️吸物:
葱花魚味噌湯 - 鮮鮮甜甜暖笠笠!

🟢甜品~ 時令果物:
日本蜜瓜 - 非常鮮甜,師傅更噴上少量威士忌讓我品嘗與別不同的口味,酒的醇香同蜜瓜的香甜互相融合,😍我超鍾意呀!為這頓Omakase藝術之旅劃上完美句號~

最後一定要介紹嘅係為我主理呢頓人間美味的💁🏻‍♀️峻師傅!佢風趣幽默亦大有來頭~師承北海道米芝蓮二星廚師五十嵐信幸!

食材高質、用心製作及人情味,下次晚市要再嚟搵峻師傅呀~~
2022-01-19
$500 (Lunch)
2022-01-30 219 views
本身我對omakase已經失去信心,尤其係lunch 既廚師發板,但係最近灣仔開左一間師承米芝蓮二星 五十嵐信幸,不過最近晚市停堂食,決定試一試下佢個lunch先12貫壽司廚師發板前菜有我另一半最愛既水雲 茶碗蒸水雲酸度適中 茶碗蒸配合新鮮日本小百合蒸得好滑 帶出鮮味壽司有池魚,白蝦,赤貝,赤海膽,赤身醬油漬,拖羅等等等等師傅刀功好好食得出細膩感有幾款配搭我特別鍾意❤️帆立貝+生紫菜 帆立貝鮮甜厚肉配合生紫菜增加鮮味少少咸香 好夾❤️ 深海池魚配木如花口感好滿足 食得出好新鮮 魚脂香配合木如花 ❤️三文魚籽配袖子皮依件令我好驚喜 滿滿嘅三文魚籽食落口脆脆嘅口感重點係非常之鮮甜一啲都唔會咸 加上有柚子香 完美👍🏻以呢一個價錢真係比到高質素嘅食物你,當然同夜晚嘅omakase冇得比,如果可以增加體驗咁咁就會更加吸引

12貫壽司廚師發板
前菜有我另一半最愛既水雲 茶碗蒸
水雲酸度適中 茶碗蒸配合新鮮日本小百合
蒸得好滑 帶出鮮味

壽司有池魚,白蝦,赤貝,赤海膽,赤身醬油漬,拖羅等等等等
師傅刀功好好食得出細膩感

❤️三文魚籽配袖子皮
依件令我好驚喜 滿滿嘅三文魚籽
食落口脆脆嘅口感重點係非常之鮮甜
一啲都唔會咸 加上有柚子香 完美👍🏻

收1200一個lunch,但是要在一小時內吃完!食材和service一般。如果有其他選擇,可以不用費金錢和時間。環境是可以,但整體不值1200。要我們離開時是下午1:30pm,食店的內和外只得我們枱共兩個客,這樣的情況下還硬要客人離開,店主請想想客人的感受。
2022-01-26 135 views
早排心血來潮好想食Omakase!於是就喺社交平台度睇吓有冇啲乜嘢好介紹,見到社交平台群組裏面有好多人都介紹過呢一間位於灣仔嘅惠!所以今日就專誠嚟到呢一度幫襯一下,試一試下係咪真係咁高質先!一去到嘅時候見到好多唔同嘅木係裝修,真係好有日本居酒屋嘅氣氛!然後就會見到壽司師傅已經準備好,見到佢親切嘅笑容同埋好用心咁介紹食材真係一個好好嘅用餐體驗!當然唔少得要介紹一下呢度嘅壽司啦,整體來講壽司都非常新鮮好食,壽司飯好香同埋已經錄好咗醬油!我自己幾鍾意赤貝,鮮甜味幾好!而且呢個套餐價錢一啲都唔貴,都係$498一位,仲要包括左有好多唔同嘅壽司同埋配料!