鮨政由日籍壽司師傅主理,魚生每天新鮮空運到港,食材新鮮!除壽司外,餐廳亦提供熱食。環境闊落,設有吧枱和廂座。我就揀坐喺吧枱位置,再嗌壽司餐,睇住日藉師傅即場製作壽司,好似食oma咁,不過只需$200左右咋!《 鮨政司定食 💲188 》茶碗蒸入邊有叉燒同魚蛋 ,好香滑又夠熱~壽司有8件:赤身、油甘魚、三文魚、鯛魚、魷魚、海膽、拖羅蓉同甜蛋~ 刺件大件又新鮮~輕蘸少許壽司豉油就得~我就最中意鮮甜唔腥嘅海膽,同埋油潤嘅拖羅蓉壽司~《 北海道魚生飯定食 💲178 》刺身有油甘魚、三文魚、帶子、海膽同拖羅蓉件件色澤新鮮又厚切,入口鮮嫩無渣,加埋三文魚子鮮味更出~餐廳使用日本飯,粒粒煙韌有咬口,而呢2個set都跟一碗稻庭烏冬,湯底清香,食埋真係好飽! 下次試吓呢個先!📍鮨政 (上環) 上環蘇杭街105號地舖

環境闊落,設有吧枱和廂座。

《 鮨政司定食 💲188 》
茶碗蒸入邊有叉燒同魚蛋 ,好香滑又夠熱~

刺件大件又新鮮~輕蘸少許壽司豉油就得~
我就最中意鮮甜唔腥嘅海膽,同埋油潤嘅拖羅蓉壽司

《 北海道魚生飯定食 💲178 》
刺身有油甘魚、三文魚、帶子、海膽同拖羅蓉

件件色澤新鮮又厚切,入口鮮嫩無渣,加埋三文魚子鮮味更出~

下次試吓呢個先!

📍鮨政 (上環)
上環蘇杭街105號地舖
2023-11-19
$200 (Lunch)
呢間上環小店係全日籍師傅🇯🇵今次食咗Omakase壽司餐🍣刺身水準超高,用料好有質素連魚湯同最甜品都有心思過坊間唔少餐廳❤️‍🔥雖然價錢係貴,但係質素喺返度✨!…………………. …………………. …………………. ………………….📍刺身・寿司おまかせコース($1300)Sashimi Sushi Omakase Course.❥ 刺身 3款都好有質素,包括係柔軟嘅伊佐木、表面燒香過,魚肉油潤嘅梭子魚、同最後肉質緊密嘅鰤魚❥鮟鱇魚肝蒸蛋蒸蛋超水嫩而且熱辣辣好高質素💛配以3片鮟鱇魚肝,正❥紫菜海鰻天婦羅卷味道較清淡,不過做到外脆內軟,唔油膩❥ 10款壽司新鮮八爪魚🐙、深海池魚、鯖魚、白蝦、金目鯛、吞拿、大拖羅、三文魚籽軍艦、海膽軍艦、玉子魚肉鮮嫩,師傅預先調好味,完全唔需要點豉油😌特別係鯖魚加上甜昆布,食落甜甜鹹鹹好好味金目鯛同吞拿軟滑肥美🐟拖羅入口即化、三文魚籽軍艦鹹香鮮味🫶🏻總結係全部刺身都新鮮柔軟好高質 ❤️‍🔥❥魚頭麵豉湯魚湯暖胃,味道溫和好好飲✨❥甜品呢到嘅甜品可以話係食過咁多嘅最講究嘅Panna cotta水嫩到入口就滑入喉嚨,充滿奶香加上表面甘香嘅抹茶醬真係好食到癲💚 😍

呢間上環小店係全日籍師傅🇯🇵今次食咗Omakase壽司餐🍣
刺身水準超高,用料好有質素
連魚湯同最甜品都有心思過坊間唔少餐廳❤️‍🔥
雖然價錢係貴,但係質素喺返度✨!

📍刺身・寿司おまかせコース($1300)
Sashimi Sushi Omakase Course
刺身

❥鮟鱇魚肝蒸蛋
蒸蛋超水嫩而且熱辣辣好高質素💛
配以3片鮟鱇魚肝,正

❥紫菜海鰻天婦羅卷
味道較清淡,不過做到外脆內軟,唔油膩

❥ 10款壽司
魚肉鮮嫩,師傅預先調好味,完全唔需要點豉油😌
特別係鯖魚加上甜昆布,食落甜甜鹹鹹好好味
金目鯛同吞拿軟滑肥美🐟
拖羅入口即化、三文魚籽軍艦鹹香鮮味🫶🏻
總結係全部刺身都新鮮柔軟好高質 ❤️‍🔥

❥魚頭麵豉湯
魚湯暖胃,味道溫和好好飲✨

甜品
呢到嘅甜品可以話係食過咁多嘅最講究嘅
Panna cotta水嫩到入口就滑入喉嚨,充滿奶香
加上表面甘香嘅抹茶醬真係好食到癲💚 😍
2023-12-20 33 views
上環壽司🍣店 Sushi Masa 鮨政有多款壽司、刺身、日本🇯🇵料理供散點,可以自選喜歡食嘅款式,同時又食到omakase用料質素嘅食材😋餐廳有吧檯座位,款式選擇多,除咗壽司set外,前菜、小食等,選擇比起連鎖壽司店多👍🏻【壽司定食】🌟包含了9款壽司,手握壽司飯力度恰到好處,每啖都能滿足口感。定食跟烏冬、沙律🥗同埋蒸蛋,蒸蛋滑溜,入口即溶【鰻魚飯🍚】鰻魚帶淡淡焦香, 甜中帶少少鹹嘅鰻魚汁平均包住每件鰻魚,啖啖肉食得放心,而飯底有少少鰻魚汁同埋蛋絲。仲跟一個味噌湯,濃度啱啱好,而且有好多海帶
上環壽司🍣店 Sushi Masa 鮨政有多款壽司刺身、日本🇯🇵料理供散點,可以自選喜歡食嘅款式,同時又食到omakase用料質素嘅食材😋

壽司定食】

【鰻魚飯🍚】
仲跟一個味噌湯,濃度啱啱好,而且有好多海帶
有晚來到上環的這間日式小店,由日藉師傅主理,木系裝修簡溫馨簡潔,風格地道,出品更地道!吃了海鮮飯和壽喜燒都很滿意,難怪咁多人來食,仲有唔少外語人!我最喜歡這個豪華海鮮飯(二人用) ($320 ),性價比高😲 驚喜地發現竟然有梭子魚,特別好吃!!店員話有時有貨嘅話會比少少呢些飛機貨,整體來說魚生料豐富多樣,新鮮厚切,每口都滿足,個盤夠哂大,除左打卡靚,份量也很足👏🏼👏🏼和牛蕃茄壽喜燒( $320)也是二人份量,說真的是我少看了海鮮飯,不然其實不用點這個也夠吃😂,壽喜燒係成煲上嘅,和牛大大片,油香豐腴,蘸上生雞蛋汁,絕配!鍋裡有大量蔬菜,質素也很可以!還可以+$30 配烏冬 。福岡縣產博多地免治雞肉 ($88)是道小吃,有雞肉味,軟綿綿,咸香濃郁,份量比想像中多!服務殷勤,加茶頻密,整體來說,是一間可以再回頭的店!好味和物有所值👏🏼👏🏼特別是午市更抵 。
有晚來到上環的這間日式小店,由日藉師傅主理,
木系裝修簡溫馨簡潔,風格地道,出品更地道!
吃了海鮮飯和壽喜燒都很滿意,
難怪咁多人來食,仲有唔少外語人!

我最喜歡這個豪華海鮮飯(二人用) ($320 ),
性價比高😲
驚喜地發現竟然有梭子魚,特別好吃!!
店員話有時有貨嘅話會比少少呢些飛機貨,
整體來說魚生料豐富多樣,新鮮厚切,每口都滿足,
個盤夠哂大,除左打卡靚,份量也很足👏🏼👏🏼

和牛蕃茄壽喜燒( $320)也是二人份量,
說真的是我少看了海鮮飯,不然其實不用點這個也夠吃😂,
壽喜燒係成煲上嘅,和牛大大片,油香豐腴,
蘸上生雞蛋汁,絕配!
鍋裡有大量蔬菜,質素也很可以!還可以+$30 配烏冬 。

福岡縣產博多地免治雞肉 ($88)是道小吃,
有雞肉味,軟綿綿,咸香濃郁,份量比想像中多!

服務殷勤,加茶頻密,
整體來說,是一間可以再回頭的店!
好味和物有所值👏🏼👏🏼特別是午市更抵 。
今次為大家帶來一間由兩位日籍師傅主理既壽司店,佢地主打Omakase,亦可以散叫壽司、刺身同日本料理🫶🏻餐廳位置唔大,有吧檯位亦有普通卡位,今次同朋友dinner黎食廚師發辦,味道都有驚喜_🍣Omakase $1300/位▪️刺身左口魚➡️口感豐富有嚼勁 食落甘甜鯖魚 ➡️經過醋製 鮮味十足鰤魚 ➡️油甘魚魚肉柔軟嫩滑,食既時候帶油甘香鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑、入口即化,加入柚子胡椒不易膩▫️壽司魷魚➡️食落爽彈,好新鮮石垣鯛➡️肉質緊實爽口 油脂含量豐富深海池魚➡️面頭加左木魚絲同醬油,有助同和深海池魚的肥美拖羅➡️食既時候有入口即溶既感覺,滿滿油脂香大滿足沙甸魚➡️長身厚肉,外表充滿光澤 鮮美爽甜魚子➡️味道鮮鹹 口感更爽脆海膽➡️選用黎自北海道的海膽,好鮮甜穴子➡️穴子肉質比鰻魚嫩滑,外皮焦脆,醬汁甜甜地幾好食▪️熟食海鰻天婦羅很薄的脆漿包住海鰻拎去炸,食既時候不會覺得很油膩,海鰻肉質幾嫩滑魚頭麵豉湯麵豉湯夠熱夠鮮甜玉子兩小粒甜甜地,口感鬆軟▫️甜品:🍊香橙雪葩香橙清甜,雪葩比雪糕更清爽,有助解膩
今次為大家帶來一間由兩位日籍師傅主理既壽司店,佢地主打Omakase,亦可以散叫壽司刺身同日本料理🫶🏻餐廳位置唔大,有吧檯位亦有普通卡位,今次同朋友dinner黎食廚師發辦,味道都有驚喜

_
🍣Omakase $1300/位

▪️刺身
左口魚➡️口感豐富有嚼勁 食落甘甜
鯖魚 ➡️經過醋製 鮮味十足
鰤魚 ➡️油甘魚魚肉柔軟嫩滑,食既時候帶油甘香

鮟鱇魚肝
口感滑嫩細滑、入口即化,加入柚子胡椒不易膩

▫️壽司

魷魚➡️食落爽彈,好新鮮

石垣鯛➡️肉質緊實爽口 油脂含量豐富

深海池魚
➡️面頭加左木魚絲同醬油,有助同和深海池魚的肥美

拖羅➡️食既時候有入口即溶既感覺,滿滿油脂香大滿足

沙甸魚➡️長身厚肉,外表充滿光澤 鮮美爽甜

魚子➡️
味道鮮鹹 口感更爽脆

海膽➡️
選用黎自北海道的海膽,好鮮甜

穴子➡️
穴子肉質比鰻魚嫩滑,外皮焦脆,醬汁甜甜地幾好食

▪️熟食
海鰻天婦羅

魚頭麵豉湯
麵豉湯夠熱夠鮮甜

玉子
兩小粒甜甜地,口感鬆軟

▫️甜品:
🍊香橙雪葩
香橙清甜,雪葩比雪糕更清爽,有助解膩
2023-12-20 64 views
鮨政在上環蘇杭街紮根多年,木系店面高雅低調,每次經過都很想進去! 辛勞了一整年,是時候犒賞一下自己🥰餐廳設吧檯座位,也有卡位,是晚全場座無虛席,可見餐廳口碑好,不乏回頭客👍🏻除了omakase menu, 亦可單點各式壽司、刺身、日本料理🍱Grilled Fatty Salmon $98 (🌟9.5/10)燒三文魚腩手掌般大的三文魚腩! 魚皮燒至脆身,魚肉油香濃郁,非常出色🤤🤤Assorted Sushi 🍣 $400 (🌟9/10)壽司拼盤包含六款壽司、一款卷物,每款魚生都非常厚切, 手握壽司飯綿糯,酸度恰到好處,與連鎖壽司店實在太大區別! 每口都是大滿足🥹三文魚壽司: 口感柔嫩有魚香吞拿魚壽司: 魚味濃,充滿彈性,肉質爽口,完全沒有筋!油甘魚壽司: 色澤紋路分布均勻,魚肉細緻甘甜,是當晚最愛💕甜蝦壽司: 肉質細綿、味道甜美帆立貝壽司: 超級肥美巨型, 無比鮮甜🥹蔥吞拿魚腩壽司: 軟綿綿的口感加上脂香, 實在太美妙加州卷: 簡單的飯卷體現出師傅功架,有爽脆生菜,軟滑牛油果及鮮甜蟹柳, 再配上蟹籽, 很有層次冬季限定❄️Chicken Pork Rib Soup Hot Pot $280

除了omakase menu, 亦可單點各式壽司刺身、日本料理🍱

燒三文魚腩

Assorted Sushi 🍣 $400 (🌟9/10)
壽司拼盤

三文魚壽司: 口感柔嫩有魚香
吞拿魚壽司: 魚味濃,充滿彈性,肉質爽口,完全沒有筋!
油甘魚壽司: 色澤紋路分布均勻,魚肉細緻甘甜,是當晚最愛💕
甜蝦壽司: 肉質細綿、味道甜美
帆立貝壽司: 超級肥美巨型, 無比鮮甜🥹
蔥吞拿魚腩壽司: 軟綿綿的口感加上脂香, 實在太美妙

冬季限定❄️
Chicken Pork Rib Soup Hot Pot $280 (🌟8.5/10)
博多風味雞肉豚骨鍋

師傅席前烹煮,奶白色湯頭濃稠鮮味 雞肉很嫩滑沒有太多油脂! 雞肉丸軟滑, 配上鮮甜蔬菜, 吃完暖在心頭🥰

卡達拉娜 🧀

2023-12-12
$400 (Dinner)
  • 壽司拼盤
  • 燒三文魚腩
2023-12-20 28 views
上環有一間好受歡迎嘅日式餐廳. 每次lunch time去都爆曬棚. 唔預約好難入到去食😛今次咁啱坐喺吧枱前面. 可以見到日本師傅製作壽司時候嘅英姿🥰師傅原來重識講廣東話佢嘅午餐選擇都唔少. 有刺身、壽司、同埋各種定食選擇🥢政壽司定食個set本身會有茶碗蒸、沙律同埋烏冬沙律菜新鮮爽脆. 蕃茄多汁茶碗蒸嘅蛋蒸得好嫩滑. 配料亦都好多 每件壽司本身都會設有Wasabi. 唔食嘅記得同師傅講聲每件魚生都非常厚身. 新鮮甜美壽司飯唔會太多. 但食哂都會好飽. 因為魚生真係好厚🥢北海道丼定食同師傅講咗唔食三文魚子. 師傅俾多咗吞拿魚蓉去取代🥰真係好貼心同壽司一樣每片刺身都係好厚身. 食得出好新鮮. 好有日本嘅感覺烏冬亦都彈牙好味. 食完真係好滿足

佢嘅午餐選擇都唔少. 有刺身壽司、同埋各種定食選擇

🥢政壽司定食
個set本身會有茶碗蒸、沙律同埋烏冬
沙律菜新鮮爽脆. 蕃茄多汁
茶碗蒸嘅蛋蒸得好嫩滑. 配料亦都好多
每件壽司本身都會設有Wasabi. 唔食嘅記得同師傅講聲
每件魚生都非常厚身. 新鮮甜美
壽司飯唔會太多. 但食哂都會好飽. 因為魚生真係好厚

🥢北海道丼定食
烏冬亦都彈牙好味. 食完真係好滿足

2023-12-20 15 views
午餐種類有很多,包括特選魚生飯、壽司定食、天婦羅或壽喜燒套餐都有提供。北海道魚生飯定食 魚生超級新鮮甜美,份量不算太大碗但十分足料,有蟹籽、三文魚、劍魚腩、海膽、吞拿魚蓉、帆立貝、魚子等。跟餐還有一碗烏冬、沙律及蒸蛋。佢。烏冬夠煙靭,湯不會太咸,蒸蛋亦非常幼滑。天婦羅+壽司6貫定食 天婦羅包括有番薯、冬菇、炸蝦、茄子等,炸得非常香脆可口,油夠熱,又無油膩感。壽司包括有玉子、帶子、三文魚、鰹魚腩、海膽等。跟餐亦有一碗烏冬、沙律及蒸蛋。

北海道魚生飯定食

天婦羅+壽司6貫定食

2023-12-14
$200 (Lunch)
2023-12-20 18 views
天氣凍啦想食啲野暖下胃今次嚟上環Sushi Masa CP值十分高日本餐廳呢到除左有日藉師傅主理omakase 之外仲有冬日限定鍋物🤗🤗🉐泡菜豚肉鍋豚肉肉質嫩,脂肉均匀吼豚肉醒上香辣泡菜湯,微辣又香又惹味😍😍配料有泡菜、雜菌同椰菜等仲可追加拉麵或烏冬,而今次揀左烏冬好彈牙又索曬湯汁好美味又好暖胃!西京燒銀雪魚剪得香口又夠juicy,值得一試😚😚甜品方面抹茶奶凍奶味香,少甜啱哂我健康人士 ☺️
天氣凍啦想食啲野暖下胃
今次嚟上環Sushi Masa CP值十分高日本餐廳
呢到除左有日藉師傅主理omakase 之外
仲有冬日限定鍋物🤗🤗
🉐泡菜豚肉鍋
配料有泡菜、雜菌同椰菜等
仲可追加拉麵或烏冬,而今次揀左烏冬
好彈牙又索曬湯汁好美味又好暖胃!
西京燒銀雪魚剪得香口又夠juicy,值得一試😚😚
甜品方面抹茶奶凍奶味香,少甜啱哂我健康人士 ☺️
預祝一星期後的聖誕節🎄🤶♥️最近看到朋友們吃,也bookmark了!日式環境舒適,服務態度專業,食物十分高質,強力推薦💯💯👍🏻👍🏻有機會再去的話,一定要試試他們的omakase😋今日天氣寒冷,要吃點鍋物暖身!🔥不過一場來到,就試試壽司,真的不後悔點了。🍣壽司拼盤 HK$400有掙扎過吃刺身還是壽司,選了壽司因為想湊些米氣。😆 而且老公本來不怎愛吃魚生,至少有嚿飯食。結果他也認同真的美味,每一件他都是enjoy地吞下!因為我覺得一點也不腥!每件魚生都新鮮而不腥!一共有18件壽司:三文魚x2、吞拿魚 x2、油甘魚 x2、帶子 x2、甜蝦 x2、蔥吞拿魚腩 x2、加州卷 x6🥩🍅🍲和牛蕃茄壽喜燒 HK$320可以加HK$30有烏冬,不過壽司有飯就不吃太多了,少食多滋味。整鍋都吃得乾乾淨淨,包括壽喜燒的湯底🤤🤤 和牛油脂分佈均勻,撈上生蛋汁液,真是令人滿足。蕃茄、蔬菜、豆腐,全部都吃得一乾二淨,既健康又美味。🍰Cheesecake HK$0 🤩🌟只要追蹤餐廳的官方IG, 即可獲得免費蛋糕一件🌟碟子上得觸感都是冰涼的🤩,芝士蛋糕入口即浴,不會太甜也不膩,完美的ending~🫰🏻
預祝一星期後的聖誕節🎄🤶♥️

最近看到朋友們吃,也bookmark了!

有機會再去的話,一定要試試他們的omakase😋
今日天氣寒冷,要吃點鍋物暖身!🔥

不過一場來到,就試試壽司,真的不後悔點了。

🍣壽司拼盤 HK$400

一共有18件壽司

🥩🍅🍲和牛蕃茄壽喜燒 HK$320

🍰Cheesecake HK$0 🤩

🌟只要追蹤餐廳的官方IG, 即可獲得免費蛋糕一件🌟

2023-12-18
$400 (Dinner)
  • 壽司拼盤
  • 和牛蕃茄壽喜燒
2023-12-18 21 views
收工突然想食壽司但又唔想食連鎖店,就諗起呢間環境同食物都唔錯嘅,仲有日本人師傅坐陣,唔食omakase都可以單點壽司😋🔸壽司拼盤(上)🔸幾款拼盤入面揀左呢set,壽司即叫即握,刺身都好新鮮同厚切👍✧大吞拿魚腩 ✧吞拿魚✧油甘魚腩 ✧三文魚腩✧醋鯖魚 ✧池魚✧深海池魚 ✧熟蝦✧真鯛 ✧玉子✧蔥吞拿魚腩 ✧三文魚子✧三文魚細卷大拖唔駛講入口魚油脂豐富,赤身吞拿魚都好鮮味😍兩款池魚都魚味十足😋醋鯖魚有驚喜,微微醋味唔怕會腥👍三文魚子粒粒波子咁飽滿,一咬爆汁😳玉子係誠意之作,食得出有高湯味,而且好濕潤軟滑~正!最後點少得我最鍾意嘅三文魚細卷,見到就開心😍🔸雞肉丸豚骨鍋🔸天氣凍左就想食番啲暖笠笠嘅野,冬季限定鍋物啱晒✨係爐邊煮邊食唔怕食得慢凍晒,豚骨湯煮過嘅菜好甜好好味,再加埋烏冬超match👍臨走仲留意到原來follow ig有甜品送,不過已經食到好飽,唯有下次再黎先食了😆

🔸壽司拼盤(上)🔸
✧蔥吞拿魚腩 ✧三文魚子
✧三文魚細卷

🔸雞肉丸豚骨鍋🔸

2023-12-17 29 views
由日本師傅主理嘅壽司店🇯🇵✨• 上 壽司拼盤 $420中價位壽司拼盤,包括大吞拿魚腩、油甘魚腩、吞拿魚、玉子、三文魚腩、醋鯖魚、池魚、左口魚、熟蝦、三文魚籽、深海池魚、蔥吞拿魚腩同三文魚細卷,種類好多元化!質素有如日本食到咁新鮮,基本上都幾厚切同肥美,食完係好有滿足感🧡• 和牛蕃茄壽喜燒 $320店家推出嘅冬日限定新品鍋物,甜甜嘅壽喜燒湯汁配搭和牛真係無懈可擊,野菜吸收湯汁精華好暖胃,可以以$30加配烏冬作為主食更飽肚✨
由日本師傅主理嘅壽司店🇯🇵✨

• 上 壽司拼盤 $420

• 和牛蕃茄壽喜燒 $320
2023-12-17 132 views
第一次來「鮨政 Sushi Masa」 不吃廚師發辦吃鍋物,因為見到相已被吸引,況且今日天氣涼涼哋!冬季限定的鍋物有三款,簡單講豬、牛、雞各一。雞肉丸豚骨鍋 $280 烏冬 +$30我選擇了雞肉丸豚骨鍋,最鍾意團骨湯的奶白湯頭,符合期望濃稠味香,最出色是雞肉丸,軟滑滋味。必加烏冬,幼滑掛汁,飽肚喛胃,大滿足!一個鍋兩個人當然唔夠飽啦,吃鍋之前其實點了這些:八爪魚蕃茄沙律 $88廚師推薦,八爪魚果然唔錯,柔軟味道好。沙律輕輕以酸汁調味,份量足夠兩個人分吃。帶子壽司 $60大吞拿魚腩壽司 $65/件想不到刺身都幾足料,大大塊完全包着壽司飯,新鮮味美。香蔥吞拿魚腩軍艦 $50軟殼蟹卷(3件)$48火炙鰻魚壽司 $55三款不同風味,做得唔錯。香蔥吞拿魚腩軍艦的紫菜脆口,對比甜美的吞拿魚蓉,香蔥添層次亦有一個重要的配角。軟殼蟹的酥脆、再加上魚子的卜卜脆,香脆俐略!火炙鰻魚壽司原來是個好主意,食味更豐腴,鰻魚汁香惹很滋味。芝士蛋糕 *免費贈送,記得打卡 follow 餐廳
雞肉丸豚骨鍋+烏冬
冬季限定的鍋物有三款,簡單講豬、牛、雞各一。
雞肉丸豚骨鍋 $280
烏冬 +$30
雞肉丸豚骨鍋+烏冬
必加烏冬,幼滑掛汁,飽肚喛胃,大滿足!
雞肉丸豚骨鍋+烏冬
一個鍋兩個人當然唔夠飽啦,吃鍋之前其實點了這些:

八爪魚蕃茄沙律 $88
八爪魚蕃茄沙律
廚師推薦,八爪魚果然唔錯,柔軟味道好。
八爪魚蕃茄沙律
沙律輕輕以酸汁調味,份量足夠兩個人分吃。
帶子壽司 $60
大吞拿魚腩壽司 $65/件
帶子壽司 , 大吞拿魚腩壽司
想不到刺身都幾足料,大大塊完全包着壽司飯,新鮮味美。
大吞拿魚腩壽司
香蔥吞拿魚腩軍艦 $50
軟殼蟹卷(3件)$48
火炙鰻魚壽司 $55
三款不同風味,做得唔錯。
香蔥吞拿魚腩軍艦,軟殼蟹卷,火炙鰻魚壽司
香蔥吞拿魚腩軍艦
軟殼蟹的酥脆、再加上魚子的卜卜脆,香脆俐略!
軟殼蟹卷(3件)
火炙鰻魚壽司原來是個好主意,食味更豐腴,鰻魚汁香惹很滋味。
火炙鰻魚壽司
芝士蛋糕
*免費贈送,記得打卡 follow 餐廳
芝士蛋糕
2023-12-13
$391 (Dinner)
帶子壽司 , 大吞拿魚腩壽司
香蔥吞拿魚腩軍艦,軟殼蟹卷,火炙鰻魚壽司
香蔥吞拿魚腩軍艦
軟殼蟹卷(3件)
火炙鰻魚壽司
2023-12-15 17 views
今日同周圍覓食既朋友係上環簡左呢間日式料理店,見師傅係日本主理,就去試下✌🏻安排咗bar台比我地,我覺得仲舒服因為可以記住師傅整壽司,好relax~和牛蕃茄壽喜燒入面有蕃茄,菜,花菇,仲用正宗日本生雞蛋沾和牛食(不過我鐘意撈落湯度),個和牛一早蓋係窩面,入口上黎和牛油脂香 唔需要點醬汁都好重牛味,靚牛👍🏻而壽喜燒一定要配嘅烏冬就分開上 呢個鍋足夠二人份量~冬天快到一定要食軟殼蟹卷反卷上有好多蟹籽,入面軟殼蟹仲脆口添 夾埋食好有層次😋三文魚腩 甜蝦壽司魚腩好厚身,師傅仲界花邊 啲靚紋出哂黎😍食落大滿足甜蝦亦都見到大大條,鮮甜不腥雜錦天婦羅 蟹棒 蝦 東菇 茄子 蕃薯炸粉好鬆脆 唔會太厚,幾乾身唔會好濟😜當然唔少得有天婦羅汁,仲好貼心有蘿蔔蓉同薑蓉配搭茶碗蒸蛋 食日料一定要食,鰹魚湯蒸既滑蛋好,入面有雞肉同菇加重口感,個蛋當然係滑嘟嘟~火灸三文魚我覺得三文魚用火灸係最香,魚油味好吸引🫶🏻整體用料都非常新鮮,特別係魚生,我朋友好怕魚腥都接受到,令到佢改觀😚師傅都是日本人,裝修風格都用木系,同朋友飲兩杯吹吓水好chill🍶

和牛蕃茄壽喜燒

軟殼蟹卷
反卷上有好多蟹籽,入面軟殼蟹仲脆口添 夾埋食好有層次😋

三文魚腩 甜蝦壽司
魚腩好厚身,師傅仲界花邊 啲靚紋出哂黎😍食落大滿足
甜蝦亦都見到大大條,鮮甜不腥

雜錦天婦羅
蟹棒 蝦 東菇 茄子 蕃薯

茶碗蒸蛋

火灸三文魚
我覺得三文魚用火灸係最香,魚油味好吸引🫶🏻

2023-11-21
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2023-12-14 22 views
平時食壽司都會揀一啲比較高質啲嘅壽司店,因為感覺用料會比較新鮮啲,呢間係有日本人開嘅日本餐廳,所以味道非常正宗,佢除咗有Omakase 之外仲可以散叫添。壽司拼盤(上) $420呢個一共係有18件壽司,對比起Omakase呢個價錢嘅性價比超值。我最鍾意就係食大吞拿魚腩,食落有入口即溶嘅感覺。另外三文魚子同埋深海池魚都係我嘅大愛,口感一流。佢每一件壽司都非常鮮味,魚肉彈牙嫩口。和牛蕃茄壽喜燒 $320佢個鍋雖然唔係好大,但係佢嘅材料就非常豐富,和牛嘅牛肉味好重,而且仲好嫩。加咗日本生雞蛋落去,啲牛肉就會更加嫩口。佢嘅蕃茄酸甜酸甜感覺,好開胃呀。

壽司拼盤(上) $420

和牛蕃茄壽喜燒 $320