2020-02-25 2932 views
慶祝升職加人工,當然要食返一餐好的,同事門揀了灣仔的鮨生賢。聽說師傅手法是江戶前的做法,香港很少有的。位於灣仔街市後面,裝修擺設充滿日式簡約,一早book咗枱,可以坐上吧枱,能夠與師傅互動,看到食材的製作方法。點了$1500元的廚師發板,能夠吃到當季最新鮮的日本各地的即送食材。前菜是海鰻BB, 口感像河粉,極鮮甜。鮮白飯魚,非常罕有,鮮味十足。瑩光油魚,灸燒過,爆曬膏,十分邪惡的小食。北海道真蠔配酸汁,爽口重海水味, 非常creamy。安康魚肝配酸汁,半點腥味都沒有,入口即溶,很邪惡啊!燒白子,連昆布一齊燒,好香昆布焦香味,外脆內軟,入口即溶。汁燒帆立貝,灸燒過的帆立貝,厚肉帶點焦香,配上紫菜一齊食,十分爽脆。汁煮巨型青邊鮑魚,手掌般大的鮑魚,師傅預先用左幾個鐘頭用上特製醬汁慢煮,入味又爽口。食咗幾度前菜之後,師傅準備特製酸蘿蔔,酸甜開胃,食物之間可以解膩、清清口腔的味道,準備迎接新鮮手揢壽司。 尾長鯛魚,魚味比較淡,肉質鮮嫩。 新鮮銀雪魚,極度罕有,魚味濃郁。赤幹魚,呢款魚第一次食,外型獨特,魚肉彈牙鮮甜。太刀魚炙燒過,魚味濃郁再帶一點魚油焦香味。青魚,本身獨有的魚香味,肉質鮮嫩,令

前菜是海鰻BB, 口感像河粉,極鮮甜。

鮮白飯魚,非常罕有,鮮味十足。

瑩光油魚,灸燒過,爆曬膏,十分邪惡的小食。

北海道真蠔配酸汁,爽口重海水味, 非常creamy。

安康魚肝配酸汁,半點腥味都沒有,入口即溶,很邪惡啊!

燒白子,連昆布一齊燒,好香昆布焦香味,外脆內軟,入口即溶。

尾長鯛魚,魚味比較淡,肉質鮮嫩。

新鮮銀雪魚,極度罕有,魚味濃郁。

赤幹魚,呢款魚第一次食,外型獨特,魚肉彈牙鮮甜。

太刀魚炙燒過,魚味濃郁再帶一點魚油焦香味。

青魚,本身獨有的魚香味,肉質鮮嫩,令人回味。

活鳥貝,最高級的貝類,師傅會將貝肉撻一下,令到極速擴張和收縮,爽口無比。

熟成處理過嘅中拖羅,大拖羅,完全冇根,入口即溶,拖羅魚油味香濃。

北海道馬糞海膽杯,入口甘香,海膽味濃郁。

紫蘇葉醬油赤身,陣陣的紫蘇葉香味,配上爽口的赤身,令到簡單的赤身與別不同。

文蛤麵豉湯,文蛤肥美。

吞拿魚茸手卷,菜莆加上京蔥和特製醬油,既有口感,又有滿滿魚油香。

自家製茉茶雪糕糯米糍配紅豆蓉,加上金箔,盡顯貴氣。

江戶前壽司處理手法與眾不同,食材全部日本空運到港,亦會花很多時間預先處理,師傅亦會詳細介紹來源和食法,這個價錢絕對值得呢!
$1700 (Dinner)
2020-02-24 461 views
最近各種負能量不斷在社會上蔓延,社會上、衛生安全上、經濟上等等,感覺永無止境似的,連吃個便飯也擔驚受怕。難得朋友相聚,當然找家環境俐落衛生,聊天放鬆時吃得也安心。灣仔是朋友地頭,誠推一家日式廚師發辦,每日海鮮刺身新鮮空運到港、即時料理上桌,牛蒡 、柚子蘿蔔、薑等漬物更是自家醃製,講求高品質高水準。先付(一)海鰻BB亦稱為穴子苗,苗身透明清徹,每條完整無缺,質感爽滑煙韌,味道甘口富膠質。富山白蝦(二)師傅以酒盜配富山白蝦,酒盜即以鹽醃魚內臟而成的漬物,咸香十足,配上鮮甜幼嫩的白蝦,味道具層次。營光魷魚(三)師傅把營光魷魚的軟滑肝臟留下,外皮質感彈牙煙韌,魷魚肉身柔軟,咬下肝臟汁液溢出,香口惹味。北海道真蠔(四)生蠔型體光潔亮白,質感水潤滑溜帶Creamy口感,海水味較淡。店家以辣蘿蔔、蔥等佐料配搭,更顯鮮甜。燒白子(五)師傅以噴槍炙燒白子烤到微焦,入口乳狀滑嫩,含豐富蛋白質。帶子海膽(六)相信食開廚師發板的朋友必嘗菜色,帶子肉質緊緻絲絲分明,海膽鮮甜香口,兩者味道配搭默契。稻草煙薰鰤魚(七)手握壽司整件壽司大小合適,成人剛好能一口氣吃掉,也不會過小而缺乏質感。壽司的米飯伴赤醋調製,更具柔

先付(一)

富山白蝦(二)

營光魷魚(三)

北海道真蠔(四)

燒白子(五)
師傅以噴槍炙燒白子烤到微焦,入口乳狀滑嫩,含豐富蛋白質。

帶子海膽(六)

稻草煙薰鰤魚(七)

手握壽司
整件壽司大小合適,成人剛好能一口氣吃掉,也不會過小而缺乏質感。壽司的米飯伴赤醋調製,更具柔和的酸度,米香更顯香醇濃厚,口感較煙韌,更富層次感。

赤角魚(八)

刺身(九)

池魚(十)
池魚色澤油潤,口感爽口彈牙柔滑有韌性,魚肉結實越咬魚味越香濃,魚肉甘香而鮮甜。

右口魚 右口魚邊(十一)
雖然與左口魚同為鰈型目魚,體型卻細小一半,魚眼為右及視線向右。右口魚肉質更為滑溜,師傅以魚肉及灸魚邊製作壽司,魚邊油分更多,爽滑魚肉配上濃郁甘香的魚邊,雙重口感。

白蝦 牡丹蝦(十二)
牡丹蝦外表晶瑩剔透飄紅,肉質彈牙爽口重膠質;白蝦則柔軟鮮嫩,柔爽夾雜同樣鮮美。

鯖魚(十三)
開始轉為更濃味的魚類,鯖魚魚味更濃厚,魚質較為紮實密度高,油脂均勻,肉質爽口。

拖羅(十四)

磯煮鮑魚(十五)

海膽杯(十六)

拖羅蓉手卷(十七)
師傅以拖羅蓉配蘿蔔乾拌製,紫菜香脆不易腍不易黏牙。拖羅蓉油滲在壽司飯里,香潤米飯中帶爽脆蘿蔔口感,

湯物(十八)

甜品(十九)

師傅有超過二十年日式料理經驗,追求高質好味食材,細心料理每一道菜,是由心感受到對「食」的執著,誠推的店。
2020-02-22 420 views
得知香港發現”武警”,好一個確疹武漢肺炎嘅警察!第一時間只有一個想法,開枝靚Sake ,聽住小鳳姐,食餐Omakas!本來唔想寫呢間私藏隱世小店,今日開心,私人醒!6點去到,老闆娘開咗支勝山 “獻” 一齊飲,呢支2015同2016年連續兩年喺全日本清酒大賽純米吟釀級别中獲得No 1 嘅清酒係其中一支我嘅心水😊 Ken師傅話留咗好多好嘢俾我.....🤫唔敢話佢知上去之前去咗Five Guys kill 咗個Double Cheese burger 加花生醬奶昔😝😝。..原本18度嘅Omahas 食下食下食咗23度,其中火炙白子(外邊多數配酸汁,Ken 師傅呢個係江戶前老派做法),新鮮銀鱈魚,煙燻門鳝,右口魚(冇寫錯,係右口),海膽三味(有羽立啊!),熟成Toro三味(Maguro, otoro, kamatoro) 加埋個即燒Toro蓉爆油手卷,有驚喜之餘又係果句,飽到行唔到.....真正目的梗係想賴皮呃酒飲喇😁..鮨生賢Ken 師傅係江戶前老派做法,正統的江戶前風味,係以赤醋飯配以熟成技術處理魚生結合而成嘅壽司,味道唔會過酸,但可以帶出魚生蘊藏嘅鮮味。最鍾意坐吧枱睇佢手勢,一邊食一邊傾
鮨生賢Ken 師傅係江戶前老派做法,正統的江戶前風味,係以赤醋飯配以熟成技術處理魚生結合而成嘅壽司,味道唔會過酸,但可以帶出魚生蘊藏嘅鮮味。最鍾意坐吧枱睇佢手勢,一邊食一邊傾,老闆娘對清酒亦好有硏究,偷偷學嘢長知識😊
灣仔横街冇廣告嘅小店長期旺場,係有原因嘅👍🏼
2020-02-18
$2200 (Dinner)
  • 北海道真蠔
  • 江戶前炙燒白子
  • 富士白蝦
  • 熟成大拖羅
  • 碟魚(右口魚)
2020-02-13 1623 views
鮨生賢位於灣仔囍帖街隔離,餐廳係主打壽司的廚師發辦的!一入餐廳就被「一握入魂」的巨型字畫吸引,可想而知師傅最出色一定係握壽司!我哋選擇咗15件壽司嘅Omakase Set,當中包含了很多第一次品嘗嘅魚類,充滿驚喜!我哋除咗享受美食,仲可以欣賞師傅手藝,更加可以同師傅談天說地,今晚係一個令人愉快嘅晚上!先付酸薑,柚子蘿蔔的味道剛剛好,微微酸甜,非常開胃!壽司十五件每款壽司都採用赤醋飯,飯身粒粒分明,軟硬適中,而且最厲害嘅地方係全部壽司都唔會被夾散!另外壽司已經加上wasabi 同醬油,可以直接品嘗!平政壽司想不到平政係白身魚,竟然魚味濃郁,而且好鮮甜,正呀!深海池魚腩壽司魚油香四溢,非常肥美!再加上少許海膽點綴,令人印象難忘!花魚壽司花魚通常用作製作一夜干!花魚壽司係第一次嘗試到!花魚配一點梅子醬汁,很不錯!火炙尾長壽司尾長都係我第一次食!火炙過的尾長爽口彈牙,而且經過師傅秘製,有一種特別嘅鮮味!平目壽司上層係火炙過嘅平目魚邊,魚油爆發出嚟,超讚!下層係平目魚身,加埋一齊口感和味道嘅層次豐富!真係不得了!赤貝壽司赤貝加上少許青檸汁和西檸皮作調味,更能提升赤貝嘅鮮甜味!very nice!
鮨生賢位於灣仔囍帖街隔離,餐廳係主打壽司廚師發辦的!一入餐廳就被「一握入魂」的巨型字畫吸引,可想而知師傅最出色一定係握壽司
先付
酸薑,柚子蘿蔔的味道剛剛好,微微酸甜,非常開胃!

壽司十五件

平政壽司
想不到平政係白身魚,竟然魚味濃郁,而且好鮮甜,正呀!

深海池魚腩壽司
魚油香四溢,非常肥美!再加上少許海膽點綴,令人印象難忘!

花魚壽司

火炙尾長壽司

平目壽司

赤貝壽司

火炙黑目壽司
黑目肉身帶粉嫩紅色,魚味較為淡,不錯的!

鯖魚壽司
鯖魚非常新鮮,沒有一點魚腥味!而且肉質細嫩,第一次吃到這麼高質的鯖魚!

牡丹蝦壽司
上層係白蝦,中間係蝦膏,下層係秘製過嘅牡丹蝦!有三重蝦嘅鮮甜味、同蝦膏味,真係意想不到嘅驚喜!

大拖羅壽司
滿滿魚油香,非常肥美,有入口即化之感,太美妙,令人念念不忘喔!

醬油漬赤身壽司
經過醃製的赤身,非常濃香,但醬油沒有掩蓋赤身嘅味道,反而提升咗赤身嘅鮮美,勁正呀!

火炙北寄貝壽司
太誇張啦!超大塊嘅活北寄貝,輕輕火炙後再包住壽司飯,北寄貝嘅甜美絕對係貝類海鮮中最正,大滿足呀!

喇叭魚壽司
喇叭魚又係第一次嘗試到!喇叭魚擁有超長嘅魚頭及嘴巴,真係大開眼界!喇叭魚肉身透明,肉質堅挺,很獨特!
海膽壽司
選用北海道的馬糞海膽,份量十足!味道甘甜鮮美,太美味了!

粗筋大拖羅壽司
呢件大拖羅同之前嗰件唔同,今次係粗筋大拖羅!豐厚嘅魚油香停留喺整個口腔,而且久久不散,真係令人回味無窮呀!

吸物
充滿魚肉的麵豉湯,真材實料,絕不欺場!

甜品
自家製嘅綠茶Mochi,加上軟綿嘅紅豆,甜度適中,大滿足!
位於灣仔囍帖街隔離的鮨生賢,是廚師發辦的日式餐廳。店內有「一握入魂」的巨型掛字,就知道師傅最厲害嘅就係握壽司!我地點咗15件壽司嘅Omakase Set,當中包含了很多出邊吃唔到嘅魚類。一邊享用美食,一邊跟師傅談天說地,很愉快的一次用餐體驗!酸薑 & 柚子蘿蔔味道不會太嗆,很爽口,少少酸非常開胃,用黎做Starter或者中途清新喉嚨都好合適,食晒師傅會幫你Refill!平政壽司第一件已經超有驚喜了!入口肥嫩多汁,魚味濃郁而且極為鮮甜,超正!深海池魚腩壽司肉質爽滑的池魚,腩位更見肥美!再加一點海膽作點綴,正!花魚壽司花魚一夜干就食得多,壽司真係第一次食!花魚油份豐富,配一點帶梅子風味的醬汁,鮮甜好吃!火炙尾長壽司火炙過的尾長口感清爽,而且魚肉經過師傅的秘製,尾長的鮮甜味更突出!平目壽司上方是火炙過的平目邊,魚油咇晒出黎!下方是魚身,這個組合的味道濃郁而且極為香口惹味,真係正到無朋友!赤貝壽司加入了青檸汁和適量的西檸皮作調味,令爽甜的赤貝感覺更Fresh!火炙黑目壽司嫩紅帶透明質感的魚身,色澤誘人,輕輕火炙過更見香口!鯖魚壽司魚身油脂豐潤帶光澤,肉質細嫩,超驚喜!從來冇食過咁好食嘅鯖魚!牡

酸薑 & 柚子蘿蔔

平政壽司

深海池魚腩壽司
肉質爽滑的池魚,腩位更見肥美!再加一點海膽作點綴,正!

花魚壽司

火炙尾長壽司

平目壽司

赤貝壽司

火炙黑目壽司
嫩紅帶透明質感的魚身,色澤誘人,輕輕火炙過更見香口!

牡丹蝦壽司
其實是三重蝦壽司,上方是白蝦,中間是蝦膏,下方是秘製過的牡丹蝦,蝦的鮮甜味和蝦膏的濃香充滿了整個口腔,食完真係唔捨得飲茶,要Keep住陣蝦味喺個口度回味多陣!

大拖羅壽司
油份豐富,入口即化,極為肥美可口,要用上最新鮮和優質的食材才可以有這個效果!

醬油漬赤身壽司
即場醃製的赤身,入口濃香,冇諗過赤身都可以咁惹味!

火炙北寄貝壽司
呢件真係有點瘋狂,原塊鮮北寄貝火炙咗再包住壽司飯,輕輕一咬,滿口也是北寄貝的甜味,好幸福!

喇叭魚壽司
外形獨特的喇叭魚,都被師傅攞返黎做壽司!喇叭魚肉質挺身,口感絕佳!

海膽壽司
選用北海道的馬糞海膽,味道濃厚回甘,極其鮮美!

大拖羅壽司
大拖羅Again!
今次係帶粗筋,吞拿魚的濃郁甜味愈咬愈出,味道比起沒筋的更為濃香,大滿足!

滿滿都是魚肉的麵豉湯,極為濃香美味!

自家製的紅豆綠茶Mochi,甜度適中,Perfect Ending!
2020-02-02 1197 views
早前朋友介紹我去一間位於灣仔很高質素的日本料理店--鮨生賢 晚膳。前菜4點。1)北海道果茄,好鮮甜。2)日本新鮮嘅豆腐皮,超滑溜。3)日本芋頭,好綿滑。4)黑培貝,食落爽爽脆脆。💕北海道真蠔好巨型好大隻,真係要用刀叉🤣口感好Creamy好新鮮😍極品💕💕💕活赤貝肉質爽爽脆脆,食得出好新鮮!師傅添加柚子汁,提鮮!!鵰魚配搭鼓油和wasabi食。燒香了魚皮,魚油更香氣四溢。魚肉都好甜好嫩。💕鮑魚帶有清新的海水鹽味,沒掩益鮑魚的魚香新味。😍😍💕深海八爪魚師傅用厚切令口感更豐富,更多層次。😍😍😍💕帶子夾海膽紫菜手卷鮮味爆錶的組合😍😍帶子是清新的鮮甜😍😍海膽是濃郁濃烈的鮮味,令人一食回味。🥰💕金目鯛和深海池魚都好新鮮,各有獨特的甜味。💕魚肝日本人視為珍品,要特登飛去日本先食到,口感Creamy,一食難忘。💕拖羅口感甘香,超級肥美。🥰🥰💕特製極品海膽新鮮,無苦澀味,濃郁的甜味,我食過最好食的海膽。由前菜,刺身到甜品,每一款無論係食材用料和刀功,師傅都一絲不苟。是我吃過最好味的日本料理。

前菜4點。
1)北海道果茄,好鮮甜。
2)日本新鮮嘅豆腐皮,超滑溜。
3)日本芋頭,好綿滑。
4)黑培貝,食落爽爽脆脆。

💕北海道真蠔

💕活赤貝
肉質爽爽脆脆,
食得出好新鮮!
師傅添加柚子汁,提鮮!!

鵰魚配搭鼓油和wasabi食。
燒香了魚皮,魚油更香氣四溢。魚肉都好甜好嫩。

💕鮑魚
帶有清新的海水鹽味,沒掩益鮑魚的魚香新味。😍😍

💕深海八爪魚
師傅用厚切令口感更豐富,更多層次。😍😍😍

💕帶子夾海膽紫菜手卷

💕金目鯛和深海池魚都好新鮮,各有獨特的甜味。

💕魚肝

💕拖羅
口感甘香,超級肥美。🥰🥰

💕特製極品海膽
新鮮,無苦澀味,濃郁的甜味,我食過最好食的海膽。

由前菜,刺身甜品,每一款無論係食材用料和刀功,師傅都一絲不苟。是我吃過最好味的日本料理。
Type of Meal
Dinner
2020-01-16 363 views
一定是上輩子積落好多福分今世一直好有口福😝琴晚同男子去試下omakase由配料到主菜主廚都一一打理可以一邊睇下廚經過,一邊享受美食 真係人生一大樂事❤️1. 先黎日本真蠔🦪作頭盤淡淡醬油的咸香帶出層次分明的海水鮮味蠔邊有脆脆的口感好特別份量成隻手掌🖐️咁大好滿足2. 白蝦刺身+ 調製過的鰹魚內臟挑出世界上最細的白蝦作前菜真係好考功夫鰹魚內臟味道好似蝦醬一樣和諧與蝦刺身同在👍🏻3. 筋子刺身三文魚魚子新鮮取出,原來未漬過的筋子係咁鮮甜😯4. 鱈魚白子墊上海草Creamy又充滿芳香係江戶前的作法想吃的朋友要留意番過左呢幾日要等到十月十一月先有得食😝 老闆話我真係好好彩有食神5. 半生熟帶子夾海膽6. 稻草煙薰過的鰤魚爽脆清甜的象拔蚌刺身 加少少岩鹽吊味海水🌊與青檸檬汁更帶出鮮味8. 壽司類來一趟不同質感的味覺之旅銀鱈魚🐟sushi市面上所見一般都係冰鮮的刺身級真係好罕見食落油花香,qq彈彈 正👍🏻 喜之次sushi傳統日本人🇯🇵係過年🧧過節先有機會食到呢種咁矜貴的魚口感扁扁棉棉重油花脂肪主 味道似貝殼🐚類一樣咁爽口 比較罕見的品種 野生鯖魚 專食魚香濃味大toro 油花超級多 啖啖Juicy😋
一定是上輩子積落好多福分
今世一直好有口福😝
琴晚同男子去試下omakase
由配料到主菜主廚都一一打理
可以一邊睇下廚經過,一邊享受美食 真係人生一大樂事❤️

1. 先黎日本真蠔🦪作頭盤

淡淡醬油的咸香帶出層次分明的海水鮮味
蠔邊有脆脆的口感好特別
份量成隻手掌🖐️咁大好滿足

2. 白蝦刺身+ 調製過的鰹魚內臟

挑出世界上最細的白蝦作前菜真係好考功夫
鰹魚內臟味道好似蝦醬一樣和諧與蝦刺身同在👍🏻
3. 筋子刺身

三文魚魚子新鮮取出,原來未漬過的筋子係咁鮮甜😯

4. 鱈魚白子墊上海草

來一趟不同質感的味覺之旅

銀鱈魚🐟sushi
市面上所見一般都係冰鮮的
刺身級真係好罕見
食落油花香,qq彈彈 正👍🏻 喜之次sushi
傳統日本人🇯🇵係過年🧧過節先有機會食到呢種咁矜貴的魚

牡丹蝦壽司 蝦膏將蝦的鮮味發揮極致

煮鮑魚
肉質嫩滑富有彈性

鮑魚汁拌飯
用上鮑魚的肝臟特製而成的醬汁,拌飯好惹味😋

文革味噌湯

淡淡蜆鮮甜 配上紫蘇葉提香
北海道馬糞海膽飯😍

Toro手卷作結尾
呢道必須立即食先至能感受紫菜的乾脆與及洋蔥toro的香氣
最高!

甜品
紅豆Mochi +熊本草莓🍓

廚子係江戶前派的師傅,所以好多道菜式的味道都同平日食到的唔同,推介俾大家(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2020-01-15
$1400 (Dinner)
2020-01-13 294 views
前幾日去左灣仔吃Omakase #鮨生賢我同大佬系超超超愛吃Omakase🇯🇵令人沒齒難忘的一晚鮨生賢走既壽司風格同平常Omakase好吾同,因為佢地認識相熟既日本當地漁夫 所以系呢到可以吃到極稀有食材 好多刺身級既款式會令您品嘗到從未試過的魚油脂香。當晚吃的是 「東京江戶前正宗傳統壽司」🍙共十八款 真系吃到抱住個肚走...因為今次吃的比較正宗傳統Omakase 師傅亦希望吃壽司過程嘗試傳統的用手吃 🤲🏻🤫前菜先由北海島真蠔、白蝦、筋籽、開始鱈魚白籽、北海島馬糞海膽帶子三文治(omg is my fav🤤) 中間呢二款系我比較喜歡 等等等等....其實仲有好多好多款式 吃到忘我境界👅壽司款式有 新鮮銀雪魚、赤貝、剝皮魚、喜知次、秋刀魚、野生熟成拖羅、3款馬糞海膽。一定要講其中酸姜比較令我深刻 佢除左姜既辣味同酸味,仲帶點甜味 好易入口!!如果有機會去您地真系要認真試下好好味呢到每晚只接受最多10個客人 亦只限坐bra枱 原因系希望同每一位客人都有互動,個人認為今餐飯系物超所值 好幸運吃到不同竹極稀有食材。師傅既心思作為客人真系感受到 呢頓飯吃得好滿足,老板娘非常有禮 由斟茶 遞上食物
前幾日去左灣仔吃Omakase #鮨生賢
我同大佬系超超超愛吃Omakase🇯🇵令人沒齒難忘的一晚

當晚吃的是 「東京江戶前正宗傳統壽司」🍙
共十八款 真系吃到抱住個肚走...
前菜先由北海島真蠔、白蝦、筋籽、開始

師傅既心思作為客人真系感受到 呢頓飯吃得好滿足,老板娘非常有禮 由斟茶 遞上食物 都會說吾該多謝哂 令到我地都不好意思呢...亦好用心每道食物都會同我地講解佢既來歷同特質 絕對值得一試

我好小會打咁多字去介紹一間餐廳😂😂但呢間餐廳真系我極力推薦 不論環境食物態度都很好
吃完的時候已經同大佬準備預訂下次來(因為店舖不接受walk in)

繼續回味中 謝謝您睇哂我打既字🖤😆
  • 北海島馬糞海膽帶子三文治
  • 鱈魚白籽
2020-01-11 410 views
呢間門面感覺低調,但一踏進餐廳就有種置身日本傳統壽司店的格局,無論係店員的親切度,師傅整壽司時的一副認真嚴謹樣子,都令我覺得餐廳格調高尚,氣派十足。當日揀左壽司18貫,前後仲有前菜、湯品、甜品等,甚為豐富。🔹白蝦伴酒盗師傳首先弄了一道白蝦伴酒盗,酒盗香濃,配柔綿口感的白蝦一流。🔹三文魚籽接著係三文魚籽,魚籽相當新鮮,粒粒黏同緊密,鹹甜香味十足。🔹北海道真蠔緊接著就係北海道真蠔,大而肥美,鮮中帶海水味,爽滑新鮮。跟住就到食刺身🔹金目鯛師傳輕輕燒過的金目鯛,肉質細緻,油脂適中。🔹紡綞鰤師傅話極為罕有,可以話可遇不可求,肉質甘香魚味濃。🔹烏頭白子未必個個中意食,但呢種燒過既,入口即溶,好似熱溶豆腐咁,好creamy。🔹燒帶子夾海膽呢款無人不歡既燒帶子夾海膽,帶子厚肉,海膽鮮甜🔹深海八爪魚煙韌清甜,味道新鮮。-🔹鮟鱇魚肝微微橙色代表新鮮,魚肝厚身 口感綿綿。🔹鮑魚口感香淋入味,鮑味香濃。🔹湯葉呢款湯葉,亦即係新鮮豆腐皮,係作為食壽司前既過渡;口感幼滑,豆味清香。食左咁多款刺身同罕貴食物,終於黎到食壽司既部分喇~🔹銀雪魚肉質結實爽口。🔹赤貝非常新鮮,放上碟上仲識郁一下,好爽口。🔹剝皮魚上加左剝皮

當日揀左壽司18貫,前後仲有前菜、湯品、甜品等,甚為豐富。
白蝦伴酒盗

🔹白蝦伴酒盗
三文魚籽

🔹三文魚籽
接著係三文魚籽,魚籽相當新鮮,粒粒黏同緊密,鹹甜香味十足。
北海道真蠔

🔹北海道真蠔
緊接著就係北海道真蠔,大而肥美,鮮中帶海水味,爽滑新鮮。

跟住就到食刺身
金目鯛

🔹金目鯛
師傳輕輕燒過的金目鯛,肉質細緻,油脂適中。
紡綞鰤

🔹紡綞鰤
師傅話極為罕有,可以話可遇不可求,肉質甘香魚味濃。
烏頭白子

🔹烏頭白子
燒帶子夾海膽

🔹燒帶子夾海膽

呢款無人不歡既燒帶子夾海膽,帶子厚肉,海膽鮮甜
深海八爪魚

🔹深海八爪魚
煙韌清甜,味道新鮮。
鮟鱇魚肝

🔹鮟鱇魚肝
微微橙色代表新鮮,魚肝厚身 口感綿綿。
鮑魚

🔹鮑魚
口感香淋入味,鮑味香濃。
湯葉

🔹湯葉

食左咁多款刺身同罕貴食物,終於黎到食壽司既部分喇~
銀雪魚

🔹銀雪魚
肉質結實爽口。
赤貝

🔹赤貝
非常新鮮,放上碟上仲識郁一下,好爽口。
剝皮魚

🔹剝皮魚
上加左剝皮魚肝醬,雙重滋味,魚味香濃。
喜知次

🔹喜知次
亦算較珍貴食材,肥美油脂,嫩滑爽口😍😍。
秋刀魚

🔹秋刀魚
味道鮮甜,魚味濃郁。唔係度度都食到咁新鮮既秋刀架🤩

🔹拖羅

有口福既我,今日食左拖羅3個部位,呢款野生熟成拖羅肉色會較深。頸口位,帶有油脂,入口易溶;腩位比較爽口,肉質較韌;赤身雖冇脂肪,但肉味香濃鮮嫩。

🔹馬冀海膽

師傳呢到有三種等級既馬冀海膽。

第一款海膽味最重;

第二款食有微甘香

三款入面最甜,而且最為頂級,會微微有蛋黃味,回甘度最高。

🔹蜆湯
蜆肉大大雙,味道鮮甜。

🔹拖羅魚蓉手卷

最後仲有手卷,當時的我已經飽到一個點,但係見到師傳加入芝麻香蔥等秘製配料,再加入超足料既拖羅。實在係飽住食美食🤤🤤!

🔹甜品
最最最後仲有芒果雪糕配熊本草莓作結,草莓鮮甜,同芒果味好配搭。

總結,第一次感覺到食緊一餐好正宗既日本壽司,係真係全刺身壽司,非常滿足。😚😚❤❤
2020-01-10 186 views
今晚朋友約我去灣仔一間傳統嘅日式料理食Omakase,所謂Omakase係由廚師發板,以最時令,最新鮮嘅食材,用師傅嘅一對巧手,以不同嘅配搭,令食材嘅味道提升至另一境界,另所有食客滿足而回😃。鮨生賢裝修簡樸,傳統日本風味,播著柔柔嘅日本純音樂,另繁忙左一日嘅我,要好好享受呢一刻,慢慢享受師傳為我地準備嘅晚餐😋。首先送上師傅自家醃製🥢柚子蘿蔔、酸薑,先用酸薑、蘿蔔清一清口腔嘅味蕾。🥢鱈魚白子即是鱈魚精子,含豐富蛋白質,老闆娘話呢個係時令食材,食埋呢兩日就要等到出年嘅冬天先再有得食架啦,日本宏宏特色食材當中,呢個深受日本人歡迎😋將白子整個放入口,酸汁另白子鮮味更提升,滑嘟嘟係口腔浮游一陣就直入喉嚨😃。🥢深海八爪魚,個吸盤成個一蚊銀咁大,爽脆煙靱,鮮甜彈牙。🥢野生真鯛,肉質鮮甜有彈性,只須加小小wasiba豉油,更加提鮮。壽司系列(壽司師傳已預先調教好味道)左起:🥢左口魚+左口魚邊 - 肉質結實,爽口甘香。🥢深海池魚 - 肉味偏淡但肉質實而帶點爽口。🥢帶子海膽 - 帶子超級鮮甜,加上海膽,更加感到幼滑感。🥢平政魚 - 脂感較多,所以口感較肥美、味道亦較濃。🥢銀鱈魚 - 呢個係最好味,佢獨有嘅
自家製柚子蘿蔔、酸薑

鱈魚白子

🥢深海八爪魚,個吸盤成個一蚊銀咁大,爽脆煙靱,鮮甜彈牙。
深海八爪魚

野生真鯛

壽司系列(壽司師傳已預先調教好味道)
左起:
🥢左口魚+左口魚邊 - 肉質結實,爽口甘香。
🥢深海池魚 - 肉味偏淡但肉質實而帶點爽口。
🥢帶子海膽 - 帶子超級鮮甜,加上海膽,更加感到幼滑感。
🥢平政魚 - 脂感較多,所以口感較肥美、味道亦較濃。
🥢銀鱈魚 - 呢個係最好味,佢獨有嘅魚香會係口腔停留好耐,你會唔捨得比呢種魚香係口腔流走😅,老闆娘話唔係經常食倒,可遇不可求,即使在日本當地鱈魚都係好珍貴食材,好多時師傅只會留比熟客品嘗😋。
左起:左口魚、深海池魚、帶子海膽、平政魚、銀鱈魚

🥢剝皮魚+魚肝,剝皮魚本身冇嘜味道,全靠呢片肝臟提味提鮮。
剝皮魚+魚肝

🥢牡丹蝦,肉質好有彈性,只須加小小麵鼓醬已好美味。
牡丹蝦

🥢小肌 - 鮮味跟醋酸味好平衡,味道鮮美。
小肌

🥢池魚 - 油脂非常豐厚,入口甘香。
池魚

🥢中拖羅 - 油脂較高,魚味較濃。
中拖羅

🥢大拖羅 - 脂肪分怖如雪花,入口即溶,比中拖羅更加甘香。
🥢赤身 - 近乎無脂肪,所以肉色較紅,肉質較實,食落有豐富口感。
🥢馬糞海膽 - 色澤橙黃,味道濃郁,味道甘甜,口感幼滑,極品👍🏻。
大拖羅、赤身、馬糞海膽

最後送上:🥢蜆肉湯同:🥢紅豆 雪米磁,為今晚完美晚膳劃上完美句號😋。
金箔紅豆雪米磁

今晚最欣賞鮨生賢嘅師傅,用最傳統方法炮製今晚嘅食材,全無花巧,唔會加入食用花等等花巧原素,雖然擺碟好靚,但就會破壞左食材本身嘅原味道,所以呢度嘅師傅都堅持最傳統嘅一份信念,實而不華,要食客嘗倒真正嘅原味道👍🏻。
2020-01-10 164 views
每次食omakasae其實都好唔捨得兩個人就冇左幾千銀但生日就緊係要對自己好d所以一係就唔食 一食就要揀間好既!呢間灣仔樓上舖可以話係隱世高質OMAKASE食過一定會返轉頭烏梅白子: 滑LURLUR 好鮮味 完全唔知其實係精子!筋子: 有少少薄膜 口腔多左份膠質 好滑口安康魚肝: 正呀呢個 望落似CHEESE CAKE 食落仲似 好正呢個!深海八爪魚: 都幾彈牙真蠔: 好大隻呀! 係黎自北海道既 好鮮甜海膽白蝦: 原來個底有好多好多隻白蝦 一啖入口好彈牙平目: 好肥美呀 裙邊令到魚身有咬口平政: 呢個係罕有食材 因為好難捉 真係幾彈牙!深海池魚: 聽師父講呢個係野生咖 更加肥美呀赤貝: 真係唔好掛住影相 因為呢個係仲識郁既 好新鮮 應該即刻放入口 好甜咖剝皮魚: 上面個D白色醬原來係魚肝 夾埋一齊食好MATCH咖地金目鯛:小肌: 係醃製成的 入哂味的 魚質有少少質感 紡錘師: 呢個係勁肥美 入口即溶!!!! 呢個真係正!野生拖羅: 呢個仲正呀媽咪!!! 野生係真係唔同D 肥得黎仲有D肌肉 呢個要試!秋山海膽: 好鮮甜 仲好多TIM呀個杯入面!拖羅手卷: 可以再食多次入面塊野生拖羅實在太
每次食omakasae其實都好唔捨得
兩個人就冇左幾千銀
但生日就緊係要對自己好d
所以一係就唔食 一食就要揀間好既!
呢間灣仔樓上舖可以話係隱世高質OMAKASE
食過一定會返轉頭

烏梅白子: 滑LURLUR 好鮮味 完全唔知其實係精子!
筋子: 有少少薄膜 口腔多左份膠質 好滑口
深海八爪魚: 都幾彈牙
真蠔: 好大隻呀! 係黎自北海道既 好鮮甜
海膽白蝦: 原來個底有好多好多隻白蝦 一啖入口好彈牙
平目: 好肥美呀 裙邊令到魚身有咬口
平政: 呢個係罕有食材 因為好難捉 真係幾彈牙!
深海池魚: 聽師父講呢個係野生咖 更加肥美呀
地金目鯛:
小肌: 係醃製成的 入哂味的 魚質有少少質感
紡錘師: 呢個係勁肥美 入口即溶!!!! 呢個真係正!
秋山海膽: 好鮮甜 仲好多TIM呀個杯入面!
拖羅手卷: 可以再食多次入面塊野生拖羅實在太幸福了
麵士湯: 有好大隻蜆! 所以成碗湯到勁鮮甜
蜜瓜: 黎自夕張 係唔同d 甜好多 仲要唔係太糖水個d大陸野 先係信心保證
第一次來踏進門口 已被簡約和風吸引和窗讓我感覺去了趟日本一樣原來是老闆從日本原個運返黎裝嵌 好有意思真心好欣賞這家omakase 師傅是老行家 資深熟練傳統拜師學藝學了好多個十年才可以踏板不說話的時候 有著日本師傅那威嚴 但其實聊著聊著原來挺和藹可親而且師傅堅持每日空運食材到港情願每晚只做一個轉 都要控制品質相反市場上越來越多間omakase 感覺大多粗製濫造為求可以同一時間serve最多客 就用短時間訓練踏板師傅即使踏上板 感覺還像初學者一般.《祥鶴》十八種先付、向付、合肴、壽司、卷物、止椀、甘味/菓物1. 烏梅白子一聽白子可能好多人都唔敢食 因為係鱈魚的精子我以前第一次食個時都俾左點勇氣結果就中意左 滑滑的 咬一口鮮甜味湧出來2. 筋子同就咁三文魚子不同的是 筋子係連埋卵巢薄膜包住一齊去醃漬 色澤較深沉 但就更加鮮甜3. 鮟鱇魚肝係日本 鮟鱇魚被視為人間極品佢既魚肝同法國鵝肝有得比 仲冇鵝肝咁膩 雖然係魚肝 但完全唔同魚肝油丸 一d腥味都冇魚肝texture好似cheese cake 係口腔入面慢慢融化 質感軟綿唔洗一次過食哂咖 通常都係飲住Sake慢慢品嚐4. 深海八爪魚🐙好新鮮

第一次來踏進門口 已被簡約和風吸引

相反市場上越來越多間omakase 感覺大多粗製濫造
為求可以同一時間serve最多客 就用短時間訓練踏板師傅
即使踏上板 感覺還像初學者一般
《祥鶴》十八種
先付、向付、合肴、壽司、卷物、止椀、甘味/菓物

1. 烏梅白子

同師傅身後收藏的一盒盒拍賣海膽一樣
都是用上來自北海道的海膽 金黃色的海膽柔軟甘甜
白色蝦肉入口軟滑 天然甜味 跟海膽就是相輔相乘

日本果茄🍅
吃著說著 傾得興高采列 師傅更加請我地食果茄 (個餐唔包咖)
果茄保留番茄的微酸 但甜度就比一般番茄高很多很多
難怪日本人當作水果 一試上癮

7. 平目
咬落去啲油脂爆出黎 不過一點也不膩
食到中間好有咬口 就係因為裙邊 所以頗爽口

8. 平政
唔講唔知 要長達1m既成年鰤魚先稱得上「平政」
肉質肥嫩 脂含量豐富 被認定為鰤魚最完美的狀態

將清爽的刺身同膏腴膩口的魚肝夾住一齊食 就是剛剛好

13. 地金目鯛
金目鯛要係來自指定產地 先可以叫做地金目鯛 價錢亦都比較貴
粉嫩的魚肉 同油脂分佈平均 啖啖都係鮮味

14. 小肌 (醃製魚)
小肌黎到冬季 已經成熟 充滿豐富的油脂

肉質呈現淡粉色 味道甘甜

16. 野生拖羅
老老豆豆 宜家行入每間食omakase既地方都有拖羅食
但其實大多都係養殖 因為COST平好多丫嗎
鮨生賢師傅就堅持用靚貨 想話俾大家聽野生拖羅唔單止矜貴 仲好食好多添呀
野生的吞拿魚 魚肉比較深色 唔係好食好住的生長環境 運動量自然都大返好多
所以肌肉含量比養殖的要高 肉質更有彈性
係品嚐油脂既同時 亦保持柔韌的口感
唔會好似養殖的 脂肪含量高 食落去黎黎去去都係成口肥 入口易溶

17. 秋山海膽🟠
真係每次食海膽 我呢個海膽控就最開心
呢款赤海膽係拍賣海膽 顏色較深 味道濃郁鮮甜 好creamy呀

18. 拖羅手卷

真係成餐飯由頭到尾都食得好開心好滿足

最中意食Omakase既時候同師傅傾計 長多好知識
因為有時食飯唔單止係食環境食滋道 仲有食故事食人情味🎐
2020-01-10 1063 views
位於灣仔的 鮨生賢,是一間隱世的日本料理廚師發辨餐廳。餐廳在灣仔喜帖街附近,在地鐵站D出口旁,地理位置非常方便,但由於是樓上店,所以知名度不太高。當日光顧,客人不多,所以能坐上料理台看師博握壽司,用餐過程感覺更佳。但我建議大家還是要預早訂坐,因為我偷聽到服務員說一月很多日子已經滿座啦!餐廳的地方不大,坐位約有二十多個,走簡單簡潔的日式設計,師博很有氣勢,服務員親切有禮,令人感到滿意哦。是晚的廚師發辨,有四款刺身丶十款壽司丶一款手卷丶湯和甜品。平目魚壽司。平目魚色白,魚味清淡,作為第一件壽司,選材不錯。深海池魚壽司。常見的深海池魚,肉厚肥嫩,魚味較平目魚濃一點點。海膽帶子壽司。帶子非常巨大,切開一半,包裹壽司飯,甚有氣勢呀!鯖魚壽司。由於鯖魚的腥味較重,師博搭配少量香蔥,更易入口。炙燒右口魚邊壽司。我超愛那種油份重的刺身,炙燒過的右口魚,油脂逼出,香氣四溢,用舌頭輕輕一壓即時化掉,好好吃呢。大拖羅壽司。肥美之選的大拖羅,油脂豐盈,入口魚油溶化,好美味呀。醬油漬赤身壽司。吞拿魚被醬油漬過,味道濃香,很合我胃口。北海道馬糞海膽壽司。海膽鮮甜肥美,也屬不錯。最後更有抹茶糯米池做甜品哦。
位於灣仔的 鮨生賢,是一間隱世的日本料理廚師發辨餐廳。

是晚的廚師發辨,有四款刺身丶十款壽司丶一款手卷丶湯和甜品

平目魚壽司
平目魚色白,魚味清淡,作為第一件壽司,選材不錯。

深海池魚壽司
常見的深海池魚,肉厚肥嫩,魚味較平目魚濃一點點。

海膽帶子壽司
帶子非常巨大,切開一半,包裹壽司飯,甚有氣勢呀!

鯖魚壽司
由於鯖魚的腥味較重,師博搭配少量香蔥,更易入口。

炙燒右口魚邊壽司

大拖羅壽司
肥美之選的大拖羅,油脂豐盈,入口魚油溶化,好美味呀。

醬油漬赤身壽司
吞拿魚被醬油漬過,味道濃香,很合我胃口。

北海道馬糞海膽壽司
海膽鮮甜肥美,也屬不錯。

最後更有抹茶糯米池做甜品哦。
2020-01-09
Type of Meal
Dinner
2020-01-08 205 views
今日嚟到灣仔食Omakase, 一直以為Omakase食材最緊要係新鮮就得,但原來師傅嘅手勢同功力亦都係非常重要!這裏的師傅係江戶前派,係日本學師再返黎香港,所以喺度食壽司可以食到日本傳統壽司的味道。首先前菜係北海道真蠔,真蠔食落帶有清甜味道。新鮮三文魚子,三文魚子唔係平時咁一粒粒只係一疏疏,食落唔係一口就爆開,而係需要喺口腔裏面尋找適當嘅位置再咬先會爆開,好特別!赤蝦壽司,最頂係白蝦,中間係蝦膏,蝦膏上菜前經過師傅自家腌製再加上火焰燒,令蝦膏嘅味道再提升一層!今次能夠食到平政魚、鰤魚刺身因為產量好少,普通店舖係唔會食到,要到高級料理店先有機會品嚐。平政魚、鰤魚刺身依兩款魚又被認為是頂級壽司食材的前三名,今次有機會試到兩款,真係好難得。平時鍾意食拖羅多於赤身嘅我,今次試咗50日熟成赤身,完全估唔到赤身可以咁好食,因為50日熟成關係所以師傅每日都會睇住亦身嘅品質,花咗好多心機,唔怪得知咁好食。海膽方面師傅亦都選用日本最頂級嘅海膽,有啲海膽甚至喺日本魚市場競投返來的,師傅對食材認真態度真係好犀利。香港一般師傅會將本身食材再加上其他調味配搭,但係呢個師傅係會將本身嘅食材嘅味道再昇華,令你感受

首先前菜係北海道真蠔,真蠔食落帶有清甜味道。

香港一般師傅會將本身食材再加上其他調味配搭,但係呢個師傅係會將本身嘅食材嘅味道再昇華,令你感受到食物原本真真實實嘅味道,師傅嘅心思不得不佩服。

食完成餐飯之後,我覺得每一件壽司都係藝術品,食完真係好滿足!

#鮨生賢 #鮨生賢日本料理
2020-01-07 129 views
一開門入到去 第一個俾我嘅感覺係...隱細小店feel 一坐底服務已經好好 有個女服務員全程介紹又同我地傾計 成晚氣氛都吾錯去到食物分面,前菜有驚喜的!!因為平時我唔太鍾意海水味濃的蠔依隻蠔頗鮮甜 是我的菜🤤白子我唔係第一次食但係今次呢隻食法係第一次師父用咗啲海帶係底再煙熏 味道一流依個元貝海膽卷 吾洗講野 我一啖食左落口好好味🤩🤩🤩🤩🤩香箱蟹蟹籽 加埋D蟹肉 撈飯一流不過因為朋友聚會關係去到壽司🍣我就冇咩影相 總括而言 前菜有驚喜的!!壽司就正常 同平時食開的omakase 大同小異
一開門入到去 第一個俾我嘅感覺係...隱細小店feel

去到食物分面,前菜有驚喜的!!

因為平時我唔太鍾意海水味濃的蠔
依隻蠔頗鮮甜 是我的菜🤤