2023-01-04 20 views
今日同朋友黎試試呢間壽司鋪,本身見佢細細間以為要全程企係度食,但原來入面都有位。位置唔多,想食要早啲嚟食物選擇幾多,有單點、拼盤、刺身、丼飯等,QR code點餐好方便三文魚籽海膽大滿足(迷你丼)($99)滿瀉既海膽,睇落都好治癒了!膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,加埋爆汁香甜既三文魚籽,好味👏🏻👏🏻😋😋 飯既位量係約小半碗飯,以迷你丼黎講算合理立脂壽司拼盤(上)($98)加單點和牛壽司、深海池魚壽司、中吞拿魚腩壽司、本鮪赤身壽司拼盤呢個價錢有三文魚、油甘魚壽司、甜蝦、帶子同海膽壽司,幾抵食!我特別欣賞每種壽司都有自家既調味,令到味道更加突出,好似中吞拿魚腩壽司上面落少少香蔥,中和魚腩既油脂,食到天然魚油脂肪的甘香味既同時,又保持清新。和牛壽司都好有驚喜,肉質差唔多入口即化,牛香濃郁

三文魚籽海膽大滿足(迷你丼)($99)

2023-01-04 11 views
立鮨既壽司真係一直都咁有水準. 不過好多時收工真係唔想再企就打退左呢個立食既念頭.點知今次經過竟然見到加左高櫈,即刻入去食返個lunch😍佢嘅壽司飯都係用赤醋,味道較重,個人來講都幾鍾意☺️而且魚生質素高,性價比唔錯!今次叫咗唔同嘅自選壽司,每一款都好鍾意‣ 北海道特大珍寶帶子壽司⋆ 呢個帶子超巨型😍放入口真係超滿足,而且仲有柚子碎調味‣ 火灸左口魚邊壽司⋆ 左口魚算係我嘅最愛之一,呢度一啲都唔hea,兩件厚厚嘅左口魚邊夾埋一齊,油脂同爽口同時兼備‣ 活赤貝壽司⋆ 無諗過呢到都會食到唔錯既赤貝,清甜爽口,質素已經比好多所謂嘅Omakase好🙂‣ 中吞拿魚腩壽司⋆ 中拖羅入口即化,魚料唔錯不過略嫌面頭嘅調味太重‣ 五周年刺身盛合⋆ 最後仲追加左份刺身, 只要like左餐廳社交平台就可以以$28加配, 刺身盛合有3款刺身同一個迷你三文魚籽海膽杯. 超抵呀😍.

今次叫咗唔同嘅自選壽司,每一款都好鍾意

‣ 五周年刺身盛合⋆
  • 北海道帶子壽司
  • 大滿足海膽特盛
2022-12-31 22 views
今年Last working day,梗係食餐好嫁啦!去左金馬倫道 #立鮨 ,出面排滿晒人,等左20分鐘先有位!環境好有去左日本🇯🇵食嘢feel!叫左1️⃣火炙三文魚壽司$10面頭鋪滿芝士,好夾三文魚,抵食!encore 左件2️⃣原隻活赤貝壽司 $35一食好爽,同出面赤貝比,無得比,好好食!3️⃣大吞拿魚腩壽司$48不嬲都最愛食吞拿魚腩,特別係大吞!好得,無令我失望!4️⃣北海道帶子壽司$18普通,帶子都好鮮,抵食😋5️⃣鰻魚壽司$20強烈推薦,超級好味,佢用火槍燒一燒,鰻魚油出晒,入口即溶,包住塊飯,超正,超正,下次去都必點👍🏻👍🏻6️⃣日本馬糞海膽軍艦$35食得出海膽係新鮮,一件都有3-4塊海膽,岩晒我依d海膽愛好者7️⃣北海道活象拔蚌壽司$48不嬲象拔蚌壽司都係吸引,超爽,值得叫8️⃣火炙銀鱈魚壽司$28銀鱈魚魚油出晒黎,沾滿個壽司飯,吸引!9️⃣碎葱吞拿魚腩手卷$29手卷喺長方形,即整即攞俾你,就咁睇好似咩唔知咩黎,食落去好多吞拿魚腩蓉,超正,極力推介🔟油甘魚腩壽司$38劍魚腩壽司$25兩款都好味,刺身新鮮,夾埋佢個好特別飯,有少少調味,好正👍🏻0️⃣水母刺身$68超爽口,配埋佢個柚子麻油汁,超夾,食唔停,一件接一

叫左
1️⃣火炙三文魚壽司$10
面頭鋪滿芝士,好夾三文魚,抵食!encore 左件

2️⃣原隻活赤貝壽司 $35
一食好爽,同出面赤貝比,無得比,好好食!

3️⃣大吞拿魚腩壽司$48
不嬲都最愛食吞拿魚腩,特別係大吞!好得,無令我失望!

4️⃣北海道帶子壽司$18
普通,帶子都好鮮,抵食😋

5️⃣鰻魚壽司$20

6️⃣日本馬糞海膽軍艦$35

7️⃣北海道活象拔蚌壽司$48
不嬲象拔蚌壽司都係吸引,超爽,值得叫

8️⃣火炙銀鱈魚壽司$28
銀鱈魚魚油出晒黎,沾滿個壽司飯,吸引!

9️⃣碎葱吞拿魚腩手卷$29

🔟油甘魚腩壽司$38
劍魚腩壽司$25

0️⃣水母刺身$68
超爽口,配埋佢個柚子麻油汁,超夾,食唔停,一件接一件

0️⃣燒蝦頭味噌湯$15
好好飲,超濃蝦味,有兩個蝦頭,又有膏,好得👍🏻

0️⃣白子小食$58
第一次食,感覺好特別,滑滑的,配埋特製汁,係可以試試!

0️⃣鮟鱇魚肝小食$58
細細粒,會喺咁食,對上一次食應該喺日本,拍得住

環境好有去左日本🇯🇵feel,細細間,個個都坐喺Bar 枱,後面掛晒外套🧥,廚師上碟喺直接放落你個位😊
下次要食廚師發板!

2022-12-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2022-12-26 20 views
💛 尖沙咀超高CP值午市壽司·立鮨 (金馬倫廣場)#尖沙咀 #壽司 #立鮨📋佢嘅午市套餐全部都好抵💁🏻‍♀️平均$130就可以食到。自選壽司套餐都只要$250。我同友人晏晝兩點去排隊大約等咗半個鐘。◼️ 立鮨特上壽司拼盤 $150▫️ 牡丹蝦壽司 -肉質清甜彈牙。▫️深海池魚壽司▫️北海道帶子壽司 -鮮甜細滑,夠晒厚身。▫️中吞拿魚腩壽司▫️海膽壽司🌟 跟附送湯加沙律(免費)-尖沙咀呢個價位仲可以食到海膽壽司,個人覺得真係好抵食😂食材都好新鮮。◼️ 迷你甜蝦他他飯 (午市套餐優惠加$28)-雖然話係迷你,但佢份量都幾多🙌🏻如果驚食唔飽嘅朋友仔可以加埋呢個,甜蝦蓉夠晒鮮甜👍🏻之後我再另外單叫咗幾款佢嘅熱門推介壽司:◼️ 大吞拿魚腩壽司 $48 🌟推介🌟 -滿滿油脂甘香◼️ 火灸三文魚壽司 $10 ◼️ 火炙左口魚邊壽司 $25 🌟推介🌟 -香邊油香味重😋◼️ 牛油果壽司 $9💘 壽司方面價錢品質合理好食,整體黎講以尖沙咀壽司,質量性價比都好高!🏘 入店發現地方唔大,只有吧枱位置但已經高朋滿座,人氣滿滿!❗使用手機QR code下單,上菜速度也較快 📍 地址:尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖

◼️ 立鮨特上壽司拼盤 $150

▫️ 牡丹蝦壽司 -肉質清甜彈牙。
▫️深海池魚壽司

▫️北海道帶子壽司 -鮮甜細滑,夠晒厚身。
▫️中吞拿魚腩壽司
▫️海膽壽司

🌟 跟附送湯加沙律(免費)

◼️ 迷你甜蝦他他飯 (午市套餐優惠加$28)

之後我再另外單叫咗幾款佢嘅熱門推介壽司
◼️ 大吞拿魚腩壽司 $48 🌟推介🌟 -滿滿油脂甘香

◼️ 火灸三文魚壽司 $10
◼️ 火炙左口魚邊壽司 $25 🌟推介🌟 -香邊油香味重😋

◼️ 牛油果壽司 $9

❗使用手機QR code下單,上菜速度也較快

📍 地址:尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖

原本話立食我以為係企喺度食的,應該係就香港人所以裝修後加左高凳。餐廳地方雖小,但座位都唔算黐得太近距離,而且有隔板,適合 2-3 人黎快食。另外用 QR code 點餐好方便,有埋相睇,即刻冇咁選擇困難。見 Menu 有咁多款式,除左恆常 Menu,仲會有唔少期間限定同店長推薦款,特登點左幾款平時好少食到既特別魚類~✔ 大 滿 足 海 膽 特 盛 ( 迷 你 ) // $99海膽飯雖然話係 mini size,都有四大塊海膽滿滿堆疊喺預先調好味嘅赤醋飯上面,超 creamy 啖啖鮮味✔ 北 海 道 羅 臼 寒 鰤 魚 壽 司 // $28魚味算係幾款入面比較淡,肉質相對厚實,有柚子胡椒醬調味,係比較清新既選擇。 ✔✔ 油 甘 魚 腩 刺 身 // $89 三片油甘魚食落好新鮮,而且仲有淡淡柑橘味,油脂豐盈。✔✔ 火 炙 銀 鱈 魚 壽 司 // $28銀鱈魚通常都係西京燒煮法,少 d 機會試到刺身,經過火灸處理帶有微微焦香,口感清爽。✔✔ 大 吞 拿 魚 腩 壽 司 // $48肉質鮮味,油脂豐厚,入口即溶,口腔充滿魚油香氣✔✔ 火 炙 左 口 魚 邊 壽 司 /

✔ 北 海 道 羅 臼 寒 鰤 魚 壽 司 // $28

✔✔ 油 甘 魚 腩 刺 身 // $89 三片
油甘魚食落好新鮮,而且仲有淡淡柑橘味,油脂豐盈。

✔✔ 火 炙 銀 鱈 魚 壽 司 // $28

✔✔ 大 吞 拿 魚 腩 壽 司 // $48
肉質鮮味,油脂豐厚,入口即溶,口腔充滿魚油香氣

✔✔ 火 炙 左 口 魚 邊 壽 司 // $25
燒過後油脂滲入微暖嘅赤醋飯,口感有少少似銀鱈魚,但味道更濃郁甘香,好正。

✔✔ 燒 蝦 頭 配 鮮 蝦 味 噌 湯 // $15
食到最後飲埋個湯暖一下~
真係不得了,好濃鮮蝦味又夠熱,鮮甜鹹香,另外仲有昆布和豆腐,都幾足料。

雖然立食通常賣點係快,但整體質素毫不馬虎,壽司飯本身好有口感,全部都係用赤醋調味,調配比例適中,柔和酸度可以提鮮。而且壽司尺寸適中,剛剛好一口一啖。
‎✄ - - - - - - - - - -
  • 大拖羅
  • 大滿足海膽特盛(迷你)
2022-12-24 598 views
個個都去哂日本旅行,去唔到日本唯有係香港食住壽司先,今日去左尖沙咀既立鮨,餐廳主要以立食為主,價錢尚算親民,我就揀左自選壽司定食8貫再加多個小食,已經好豐富🥰🌟自選壽司定食8貫▫️火炙三文魚壽司▫️火炙牛油帶子壽司▫️火炙牛油赤蝦壽司三款火炙壽司都好出色,我自己就最鐘意火炙三文魚壽司,三文魚本身好肥美,經炙燒過後油份滲透落壽司飯度,食唔停口😍😋▫️北海道帶子壽司北海道帶子厚肉爽彈,高質😍▫️劍魚腩壽司肉質白裡透出淡紅色,肉質柔軟脂肪多👍🏻👍🏻▫️鰻魚壽司鰻魚都好肥美,啖啖肉唔會有細骨,上面淋上蒲燒汁,好好食😋▫️蟹肉蟹膏軍艦啖啖蟹肉加上濃郁既蟹膏,口感層次豐富▫️大吞拿魚腩壽司大吞拿魚腩是腹身最厚脂肪的部分,滿滿油脂甘香,魚香及脂肪比例都恰到好處,做到入口即溶既效果💯▫️北海道海膽壽司北海道嘅海膽味道濃郁,回甘味重,口感鮮甜又creamy😍😍😍🌟追加海膽手卷食過佢地既海膽壽司已經想encore,即刻追加個海膽手卷,香脆既紫菜包住鮮甜既海膽,好滿足🥰🥰🌟鮟鱇魚肝小食 另外加左個鮟鱇魚肝小食,口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,超正😎

🌟自選壽司定食8貫

▫️火炙三文魚壽司
▫️火炙牛油帶子壽司
▫️火炙牛油赤蝦壽司

▫️北海道帶子壽司
北海道帶子厚肉爽彈,高質😍

▫️劍魚腩壽司
肉質白裡透出淡紅色,肉質柔軟脂肪多👍🏻👍🏻

▫️鰻魚壽司
鰻魚都好肥美,啖啖肉唔會有細骨,上面淋上蒲燒汁,好好食😋

▫️蟹肉蟹膏軍艦
啖啖蟹肉加上濃郁既蟹膏,口感層次豐富

▫️大吞拿魚腩壽司

▫️北海道海膽壽司

🌟追加海膽手卷

🌟鮟鱇魚肝小食
另外加左個鮟鱇魚肝小食,口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,超正😎
2022-12-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2022-12-23 355 views
今日放工後黎到位於尖沙咀既立鮨。立鮨已經增設高椅座位,而家可以坐喺到舒舒服服食壽司。餐廳壽司選擇多樣,而家仲做緊五周年刺身盛合優惠,只要like 餐廳社交平台及指定post,就可以用$28加配刺身盛合5點,入面有3款刺身同一個迷你三文魚籽海膽杯,非常抵食~🍣自選壽司北寄貝壽司 $12油甘魚腩壽司 $38深海池魚壽司 $25松葉蟹肉海膽壽司 $38珍寶赤蝦壽司 $18北海道活象拔蚌壽司 $48原隻活赤貝壽司 $35北海道帶子壽司 $18粒貝壽司 $15大吞拿魚腩壽司 $48火炙左口魚邊壽司 $25餐廳有抵食既午市套餐,不過今次我就揀左自選壽司,因為自選就可以揀曬自己鍾意既黎食~而且餐廳既壽司飯亦全部加上我鐘意既赤醋。餐廳既食材係日本直送,入口新鮮,但係價錢唔會好貴,性價比好高~油甘魚腩壽司質感柔軟,油脂豐富;深海池魚壽司灑上柚子碎,質感清爽,肥美富油脂,非常好食👍🏻松葉蟹肉海膽壽司上蟹肉數量都唔少,蟹肉亦鮮甜;珍寶赤蝦壽司加上些許青檸汁,入口新鮮彈牙,非常推介❗️而北海道帶子壽司非常新鮮;火炙左口魚邊壽司充滿火炙香氣;大吞拿魚腩壽司好厚好肥美,入口半融,完全無筋,亦係另一推介👍🏻🐚超級鍾意

🍣自選壽司
北海道帶子壽司 $18
粒貝壽司 $15
大吞拿魚腩壽司 $48
火炙左口魚邊壽司 $25

🐚超級鍾意食貝類既我,今次專登叫左幾款唔同既貝類。北海道活象拔蚌壽司超級彈牙,質感爽脆;原隻活赤貝壽司灑上柚子碎,味道清新;北寄貝壽司及粒貝壽司都非常爽脆~

整體黎講,餐廳既壽司價錢實惠,食材質素唔錯,係性價比高既壽司之選~

Type of Meal
Lunch
2022-12-21 35 views
立鮨分店越開越多,雖然地方唔算大但日式嘅裝修同佈置都令人好似返去日本咁🇯🇵 質素好而價錢親民,有時諗唔到食咩都會go for it~以前嘅「立鮨」顧名思義,食嘅過程全程要企喺度😂 今次估唔到依家居然有得坐 壽司種類好多,就算試好多次都食唔厭(•̀ᴗ• ) 每件賣相都好精緻,而且食落仲要每樣好新鮮✨所有魚生都係厚切,而且完全唔腥;火炙吞拿魚腩同三文魚好肥美,經過火炙後啲油香滲曬出嚟,每啖都係大滿足ฅ •ﻌ•♡ 最鍾意食佢嘅大滿足海膽特盛,海膽舖曬喺面上好似一個小山丘,口感柔潤而入口即溶;仲有粒粒飽滿而晶瑩通透嘅魚子包圍住,見到已經流曬口水.ᐟ.ᐟ  雖然係迷你版但其實食落份量都唔算少 仲有令和の怪物特大原隻生蠔👹🦪!養到怪物咁大隻超級肥美飽滿,滴多幾滴青檸汁更加甘甜。
2022-12-15
2022-12-21 23 views
一向主打優質壽司嘅立鮨已經唔再係立食壽司站,店舖唔算大,不過可以入座✨白子唔係每間日本餐廳都有白子,喜歡滑嘟嘟嘅質感✨櫻花蝦玉子燒熱辣辣嘅厚切玉子燒,櫻花蝦融入在玉子裡面,再加上三文魚籽作點綴,幾精緻✨海膽手卷師傅親手遞上,脆卜卜嘅紫菜包著鮮甜嘅海膽,食緊其他野都要放低,食咗手卷先午市自選壽司可以揀喜愛嘅款式跟埋沙律同味噌湯北海道特大珍寶帶子火炙白烏賊每件都新鮮又肥美,師傅即製好有效率,下次一定要試下丼飯

一向主打優質壽司嘅立鮨

已經唔再係立食壽司站,
店舖唔算大,不過可以入座

✨白子

唔係每間日本餐廳都有白子,
喜歡滑嘟嘟嘅質感

✨櫻花蝦玉子燒

熱辣辣嘅厚切玉子燒,櫻花蝦融入在玉子裡面,
再加上三文魚籽作點綴,幾精緻

✨海膽手卷

師傅親手遞上,脆卜卜嘅紫菜包著鮮甜嘅海膽,
食緊其他野都要放低,食咗手卷先

午市自選壽司可以揀喜愛嘅款式

跟埋沙律同味噌湯

北海道特大珍寶帶子

火炙白烏賊

每件都新鮮又肥美,師傅即製好有效率,
下次一定要試下丼飯

2022-12-21
Type of Meal
Lunch
2022-12-20 30 views
一直都好想去試下立食壽司🤭點知黎到原來依家有高櫈坐 不過仲好啦 可以坐低慢慢嘆尖沙咀店唔算好大 有8個位左右呢度既壽司飯全部都用上江戶前與兵衛赤醋配搭日本福井米 材料亦都係日本直送 質素有保證亦都唔洗再額外點豉油 已經好夠味燒蝦頭味噌湯 $15凍冰冰既天氣就最岩飲碗熱湯蝦頭燒過好香 蝦頭仲有啲蝦膏添令和の怪物 $78冬天又係食蠔既季節🦪日本蠔肉夠厚身creamy呢款蠔好似手掌咁大而出名大滿足海膽特盛 $99呢個海膽杯真係好足料 有4大片海膽鋪滿左係飯上面 都幾抵食加拿大海膽鮮甜 無臭味無苦味 好新鮮嚴選火炙盛盒 $112火炙左口魚邊 火炙北海道帶子火炙三文魚壽司 火炙中吞拿魚腩壽司 火炙松𦳑蟹腳壽司中拖羅真係好香魚油味 呢個set好抵食總括黎講真係幾好食 一定會再幫襯👍🏻價錢又唔貴 仲即叫即整
一直都好想去試下立食壽司🤭

火炙松𦳑蟹腳壽司
中拖羅真係好香魚油味 呢個set好抵食

總括黎講真係幾好食 一定會再幫襯👍🏻
價錢又唔貴 仲即叫即整
  • 大滿足海膽特盛(迷你)
2022-12-19 26 views
立鮨算是我尖沙咀的日式指定餐廳 每次去 都有新鮮感 ♥️雖然餐廳店鋪不大 但充滿日式風味🎌而牆面有掛外套位 體心期間限定 係我既最愛 海膽😌🍣~<期間限定> 海膽壽司盛 🍣5件 壽司盛 樣樣都係我喜愛既海膽赤蝦壽司、海膽帶子壽司、海膽魷魚壽司、蟹肉海膽壽司、海膽火炙左口魚邊壽司全部都新鮮到港 大大隻 最重點係面上既海膽 真係好滿足~🍣🥬火炙海苔三點三款壽司 火火炙牛油赤蝦海苔壽司 火炙牛油帶子海苔壽司🐚火炙左口魚邊海苔壽司用火炙令油脂出黎黎 勁香濃 🤩🤩🤩海苔要即食 保持脆口~🐂火灸和牛壽司油花均勻和牛覆蓋在壽司飯上然後用火槍將和牛片上炙燒 令和牛油脂香爆曬出嚟 🥳🥳慢慢細嚼下 油脂充斥口腔內
立鮨算是我尖沙咀的日式指定餐廳

油花均勻和牛覆蓋在壽司飯上
然後用火槍將和牛片上炙燒
令和牛油脂香爆曬出嚟 🥳🥳
慢慢細嚼下 油脂充斥口腔內

立鮨開了咁多年都未食過,因為立食真係唔係好啱我🤭依加裝修過已經有櫈坐,不用企係度食,仲唔即刻去食咩🤣用QR code點餐都好方便太多選擇,午市價錢都幾抵,我點咗[立鮨人氣盛盒]$88盛盒有7件壽司🍣仲有附送湯同沙律添另外散點叫咗最鐘意鰻魚手卷,碎葱吞拿魚手卷🥰想讚一讚依度手卷既食材係食到尾都仲有😋唔似出面食開剩係得個頭有,尾全部飯。另外個海膽手卷味道好鮮又唔腥。另外叫咗火炙松葉蟹腳,火炙牛油帶子海苔壽司,火炙牛油赤蝦海苔壽司,火炙大吞拿魚腩海苔壽司,3個海苔壽司上枱賣相幾特別,用木座盛住,大大件,本身飯都好夠味,不用點豉油都好好食。咁多野食都係三百幾蚊都幾抵食😋今次去尖沙咀分店,下次去其他分店再食過。

用QR code點餐都好方便
太多選擇,午市價錢都幾抵,我點咗[立鮨人氣盛盒]$88
盛盒有7件壽司🍣仲有附送湯同沙律添

2022-12-16
2022-12-17 18 views
一直都好想來食立鮨,今日終於可以食到,由立食變現在有櫈坐🤭可以慢慢坐係度食😜去咗尖沙咀分店食,雖然店舖好细,但都坐得舒服🤗天氣咁凍即時點番個鮮蝦頭味噌湯🦐哩個湯不得了😋好濃鮮蝦味又夠熱,飲完暖吓個胃後可食多啲生野都唔怕啦😁海膽手卷海膽軍艦蟹肉蟹膏軍艦辣汁帶子軍艦海膽必食😋色澤好靚食落鮮甜手卷同軍艦要即叫即食北海道帶子壽司劍魚腩壽司深海池魚壽司油甘魚壽司中吞拿魚腩壽司本鮪赤身壽司每件刺身都有厚度又鮮甜中吞食落又無筋😋北海道帶子又夠厚👍火炙左右魚邊壽司火炙北海道帶子壽司基本上哩度壽司飯已經有調味,所以不用再點豉油已經好夠味食完先見到🥳立鮨五週年優惠刺身盛合5點$28🤩因為太飽所以下次再來先叫

去咗尖沙咀分店食,雖然店舖好细,但都坐得舒服🤗

海膽手卷

每件刺身都有厚度又鮮甜
中吞食落又無筋😋北海道帶子又夠厚👍

火炙左右魚邊壽司
火炙北海道帶子壽司
基本上哩度壽司飯已經有調味,所以不用再點豉油已經好夠味

食完先見到🥳立鮨五週年優惠
刺身盛合5點$28🤩
因為太飽所以下次再來先叫

2022-12-15
尖沙咀高質性價比壽司店🍣紅館睇show飲食指南推介🎫🎤立鮨📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖「閉起雙眼你最掛念誰,眼睛張開身邊竟是誰」#人來人往 #陳奕迅適逢今日有幸有飛可以去紅館睇騷,相信好多朋友都會諗睇show前究竟食乜好,順便就做個不定期更新紅館睇騷飲食指南推薦(當然首先要有飛先可以煩惱食乜好😂),睇下有無邊間好餐廳啱大家心水。今日就介紹依間立鮨,已經幫襯咗好多年,印象中係我係香港最早幫襯嘅立食壽司店,旺角銅鑼灣荃灣都有分店,近排佢地已經裝修完,提供埋坐位比客人(咁係咪要改埋餐廳名?!🤣),立食文化係由日本興起,只提供站位而唔提供坐位做賣點,務求以最快速度嘅翻枱速度做更多生意,啱哂趕時間要睇騷嘅大家,不過餐廳雖然以立食(以前)上餐速度快做主打,但係佢嘅壽司品質完全唔馬虎,壽司飯全部都係赤醋飯調味,調配比例非常適中,好高質。以下為大家重點介紹幾款我特別鐘意食嘅壽司:火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $50 4.3/5⭐️以火灸過嘅大吞魚腩更加逼出魚油香氣,入口即溶,口腔充滿住大吞腩嘅滿足感,非筆墨可以形容,必食推薦。火灸左口魚邊壽司 $25 4.1/5⭐️火灸左口魚邊亦都係推薦之一,火灸完
尖沙咀高質性價比壽司店🍣
紅館睇show飲食指南推介🎫🎤

立鮨
📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖

「閉起雙眼你最掛念誰,眼睛張開身邊竟是誰」
#人來人往 #陳奕迅

以下為大家重點介紹幾款我特別鐘意食嘅壽司:

火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $50 4.3/5⭐️

火灸左口魚邊壽司 $25 4.1/5⭐️
火灸左口魚邊亦都係推薦之一,火灸完嘅左口魚邊有微微焦香,混合埋微暖嘅赤醋飯一同進食,非常滿足。

珍寶甜蝦壽司 $22 4.1/5⭐️
珍寶甜蝦非常鮮甜,睇得出用料好好,鐘意食蝦嘅朋友一定會鍾意依件壽司

三文魚籽軍艦 $25 4.3/5⭐️
三文魚籽軍艦亦係我每次嚟依間餐廳必點之一,推薦每次最少點單兩件,壽司師傅會將三文魚籽軍艦用小碟另上,可以見到三文魚籽滿瀉哂係碟邊,上台畫面已經視覺滿足咗先,而依度嘅三文魚籽入口充滿住嘅柚子香氣,非常清新,必食推薦。

鰻魚壽司 $20 4.2/5⭐️
最後要推介嘅就係依度嘅鰻魚壽司,依度嘅鰻魚係落單後再即灸燒,所以上碟前仲係保持到餘溫,鰻魚燒到微焦,外脆內嫩,入口啖啖肉再配埋少少鰻魚汁,每次都會食幾件先會滿足。

總結:餐廳雖然以前以立食壽司做主打,但出品性價比已經非常好同穩定,我幫襯咗好耐,算係飯堂之一,近期更裝修完增設坐位,相信係想用餐環境更加舒適滿足客人。但我反而有少少懷念以前同朋友係香港體驗到立食壽司嘅特色體驗,無論如何,依間餐廳食物質素都好推薦比大家試下。

• 鰻魚壽司
🍣同事成日走去食呢間立食壽司 今次跟佢黎食返個豐富lunch先~原來而家唔係企係度啦 會有高椅坐架啦.🔸午市 <期間限定> 海膽壽司盛 $198包湯+沙律 麵鼓湯味道鮮甜 絕對唔係開粉沖😆沙律新鮮有誠意壽司盛有5件 而且壽司飯係特別調製🫶🏻海膽魷魚壽司, 蟹肉海膽壽司, 海膽火炙左口魚邊壽司, 海膽赤蝦壽司, 海膽帶子壽司全部魚蝦帶子都新鮮大大隻 海膽大堆頭 好抵食.🔸松葉蟹肉海膽壽司 $38由於松葉蟹肉同海膽都實在太多太抵食 忍唔住再叫多一粒😜.🔸火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $50肥美大吞拿魚腩 用火炙逼哂d油脂出黎勁香濃 而且壽司師傅話要即食原因係個海苔要保持脆口呢個擺法夠特別豐盛感 I like it~.🔸五週年刺身盛合LIKE 立鮨 FB + repost 就可以用$28叫到呢份刺身盛合抵到痴線!! 有三文魚刺身 帶子 甜蝦 三文魚籽海膽杯🤤.📍立鮨📌尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖
🍣同事成日走去食呢間立食壽司
今次跟佢黎食返個豐富lunch先~
原來而家唔係企係度啦 會有高椅坐架啦
🔸火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $50
肥美大吞拿魚腩 用火炙逼哂d油脂出黎
勁香濃 而且壽司師傅話要即食
原因係個海苔要保持脆口
呢個擺法夠特別豐盛感 I like it~
🔸五週年刺身盛合
抵到痴線!! 有三文魚刺身 帶子 甜蝦 三文魚籽海膽杯🤤