2023-02-18 81 views
這家在銅鑼灣新開超高cp值的廚師發辦,最便宜的只需要$298最貴的也才$498,中午甚至有$198的套餐,絕對是連學生都可以負擔得到的親民價錢,而且餐廳還跟擁有350年歷史的清酒品牌「大湖」合作,試遍4-6款大湖清酒也只需要另加$198或$298~今天總共試了:大湖大吟釀、大湖特別純米酒、大湖純米大吟釀、大湖特別純米酒 (生原酒)、大湖本釀造、大湖梅酒,作為酒鬼當然要不負盛名全部都嚐過...幾杯啦😂,果然是好酒~大湖清酒始於 1672 年,酒廠直接從擁有著關西地區最優質的水源的伊吹山地底泉源抽取地下水,經過約 60 年的天然過濾,再選用 100% 自家種植酒米有「清酒米之王」之稱的「山田錦」,令大湖清酒除了蘊含獨特味道和質感外,更有豐郁的米香,入口優雅醇厚、順滑細膩Omakase $498先付2客‧前菜1客‧蒸物1品‧時令刺身2切‧板前手握8貫‧三色杯1客‧水物1品‧精選甜品1品,看這菜單也知道完全不欺場~▫️水雲醋物 - 這道有款很有趣的水雲,是被有果凍包著似的,據說本來就長這個樣,是第一次吃到呢~▪️茶碗蒸 - 滑滑嫩嫩的,為接下來的美食準備好我的胃▫️磯煮鮑魚 - 沾著鮑魚肝醬吃,令到

Omakase $498

▪️茶碗蒸 - 滑滑嫩嫩的,為接下來的美食準備好我的胃
▫️磯煮鮑魚 - 沾著鮑魚肝醬吃,令到味道更特出
▪️吉列九繪 - 即是日本深海石班,第一次吃到以炸物形式出現,不過也不會覺得油膩
▫️生八爪魚‧牡丹蝦‧大拖羅 - 沒想到這麼快就出現肥美的大拖羅,八爪魚吸盤質感煙韌,還有清甜的蝦~

▪️深海池魚壽司、甜蝦壽司、真鯛壽司、文甲魷魚壽司、鰤魚壽司、灸燒左口魚邊壽司、穴子壽司 - 由清爽甘甜到油鮨豐富的都吃到,而且師傅還可以很貼心地幫我小飯😂
▫️飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司 - 這個要獨立寫因為太特別了,在吞拿魚上面灑上鵝肝碎,除了畫面很美之外,連味道意想不到的搭~怪不是這家的招牌手握

▪️三色杯 - 濃郁鮮甜的馬糞海膽,加上長崎縣出產的大拖羅蓉,以及自家醬油漬的三文魚子,每口都是小幸福~
▫️湯物 - 溫和地作為一頓的結尾
▪️飛雪鵝肝芝士豆腐 - 丫~~又係飛雪鵝肝,可惜是芝士豆腐的味道偏淡了點,但飛雪鵝肝真的超好吃,我隔壁的美女都幾乎要把碟子的舔乾淨了😂

💲Hkd498@人
2023-02-14 95 views
裝潢走和風時尚🇯🇵風格,遠處就見到門面既「政」霓虹燈,室內以木系為主,氣氛溫暖樸實🥰🌟Omakase 套餐最貴的都只是$498 ,而除咗品嘗時令食材,亦可以享用$298清酒(6款)pairing 😍 🍲茶碗蒸🍶大湖大吟釀水雲醋物、磯煮鮑魚、吉列九繪、生八爪魚🍶大湖純米大吟釀壽司:深海池魚、甜蝦、真鯛、文甲魷魚🍶大湖特別純米酒壽司:鰤魚、灸燒左口魚邊、穴子🍶大湖特別純米酒 (生原酒)飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司🍶大湖 本釀造三色杯、湯物 🍶大湖 梅酒飛雪鵝肝芝士豆腐刺身壽司食材均是時節應季出品,按時間更改,入口新鮮甜美,而所有菜式都由主廚一手包辦😍 最喜歡王牌之作~飄雪鵝肝吞拿魚壽司鵝肝加入紅酒慢煮 3 小時經低温冷藏,再刨碎到赤身(吞拿魚)表面,質地好creamy,仲有淡淡紅酒香😌 另外仲有三色杯,用上北海道馬糞海膽,大拖羅蓉,及自家製醬油漬的三文魚子,三種口感,啖啖滿足最後嘅湯物及甜品亦不馬虎,以鯛魚頭熬製超過 3 小時的鯛魚濃湯,而甜品是忌廉芝士豆腐,口感細膩嫩滑

🍲茶碗蒸
🍶大湖大吟釀
水雲醋物、磯煮鮑魚、吉列九繪、生八爪魚

🍶大湖純米大吟釀
壽司:深海池魚、甜蝦、真鯛、文甲魷魚

🍶大湖特別純米酒
壽司:鰤魚、灸燒左口魚邊、穴子

🍶大湖特別純米酒 (生原酒)
飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司

🍶大湖 本釀造
三色杯、湯物

🍶大湖 梅酒
飛雪鵝肝芝士豆腐

最喜歡王牌之作~飄雪鵝肝吞拿魚壽司

🌟餐廳:鮨政 x 大湖📍地址:銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:00📱電話:3108 2191廚師發辦既日本餐廳近年係香港越開越多,標榜住Omakase旗號,定價當然相對較高~有冇諗過可以用超親民既價錢享受超高CP 值既正宗日本Omakase料理+優質清酒?係咪好吸引呢!!今晚朋友就帶我試呢間位於銅鑼灣全新開業既Omakase餐廳 - 「鮨政 x 大湖清酒」,餐廳係由超過10年經驗及曾遠赴日本築地任職Omakase料理廚師既年輕主廚 - 政師傅主理!特別一提,呢間「鮨政 x 大湖清酒」另一個特色就係聯乘有350年歷史既大湖清酒,始於1672年,於日本伊吹山下誕生,透過滋賀縣傳統手工既釀酒工藝,嚴謹細緻釀制出高品質手工清酒!其中大湖特別純米酒更連續多年獲得倫敦清酒比賽既最高榮譽(白金獎),米甘味持久,口感醇厚,重點係定價非常親民,與「鮨政」理念相當吻合,故此聯乘合作打造呢一間「鮨政 x 大湖清酒」!餐牌中最便宜既廚師發辦八貫壽司定食只需HK$198,價錢定位真係超親民!!而我地今晚就揀咗最矜貴個款HK$4
🌟餐廳:鮨政 x 大湖
💰價位:~$800
⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:00
📱電話:3108 2191

餐牌中最便宜既廚師發辦八貫壽司定食只需HK$198,價錢定位真係超親民!!而我地今晚就揀咗最矜貴個款HK$498 Omakase 套餐 及 HK$298 清酒配餐,今晚仲有幸獲政師傅SERVE,SO NICE~

🌟HK$498 Omakase 套餐🌟 + 🍶HK$298 清酒配餐🍶

Omakase 套餐有齊前菜、刺身、烤物、壽司、湯品、甜品,真係超豐富超滿足!
🔹水雲醋物
🔹茶碗蒸
🔹磯煮鮑魚
🔹甘鯛立鱗燒
🔹刺身三款 (八爪魚、赤蝦及吞拿魚中拖羅)
🍶清酒: 大湖大吟釀

💟師父以精緻巧手既日式前菜揭開序幕~擺盤賣相好吸晴,食材新鮮,我最鍾意磯煮鮑魚同甘鯛立鱗燒!
❇️磯煮鮑魚,師父即席以煙燻燻製,儀式感十足!夠哂入味之餘,口感亦好爽彈,相當出色~
❇️甘鯛立鱗燒,製作過程非常講求油溫控制,絕對係心機菜式!魚鱗夠酥脆,魚肉滑順而保持鮮嫩及魚油香氣!
🍶餐廳安排左大湖大吟釀配合呢幾款前菜,入口比較清爽而唔會太濃郁,保留淡淡清香既米味,岩哂用黎搭配前菜~

🔹深海池魚壽司
🔹甜蝦壽司
🔹真鯛壽司
🔹文甲魷魚壽司
🍶大湖純米大吟釀

💟手握壽司更能突顯師傅精湛既江戶前料理技術!
我地先品嚐味道比較清新既魚類,特別鍾意佢地既真鯛壽司,味道清淡優雅,肉質鮮甜富有彈性,必試!!
🍶餐廳今次安排左大湖純米大吟釀配合呢幾款壽司,入口同樣地比較清爽,酒味唔會太濃,搭配白身魚超夾啊~

🔹鰤魚壽司
🔹灸燒右口魚邊壽司
🔹穴子壽司
🍶大湖特別純米酒

💟開始進入我最鍾意既環節~魚脂味豐富既魚係我既最愛!
超鍾意佢地既灸燒右口魚邊壽司,經火灸後滲出魚油,香氣撲鼻,入口即溶好滿足~
🍶餐廳就提供左大湖特別純米酒呢支得獎既清酒配餐~不愧為得獎作品,入口味道夠哂香濃醇厚,仲帶點清甜,好夾用黎配搭魚油味充足既魚肉!!
🔹飄雪紅酒鵝肝吞拿魚大拖羅壽司
🍶大湖特別純米酒 (生原酒)

💟餐廳另一主打既菜式~本以為會以一個吞拿魚大拖羅壽司作結,師父隨即拎出一件經紅酒漬制既鵝肝,刨出一絲絲鵝肝碎灑上壽司,好浪漫既飄雪效果,令人驚艷!!絕對係打卡位!!濃濃油香既鵝肝搭配吞拿魚大拖羅呢一個組合,夠晒邪惡,入口每一啖都係濃濃嘅油脂味,超正,大推!!
🍶餐廳更特別安排左大湖特別純米酒 (生原酒),入口更米香味比之前幾款更濃郁及厚身,用黎配呢一個油香味爆登既壽司,簡直係絕配~

🔹三色杯 (海膽、拖羅蓉及三文魚籽)
🔹湯物
🍶大湖 本釀造

💟呢款三色杯賣相及製作方法夠哂精緻,打卡一流~師傅將厚厚既海膽、拖羅蓉及三文魚籽逐層鋪上,視覺效果100分,海膽及拖羅蓉入口夠哂甘香鮮甜又綿滑,加埋三文魚籽,口感一流,好滿足!
🍶餐廳就提供大湖 本釀造搭配呢款三色杯,口感順滑香醇,仲帶點餘韻添啊~
🔹飛雪鵝肝芝士豆腐
🍶大湖 梅酒

💟最後當然係我最期待既甜品時間啦haha!師傅奉上自家製作芝士手工豆腐,入口夠哂香滑及綿密,上層再加上紅酒鵝肝碎,口感更加滑順,味道更加香濃,超正!!真係諗起又想再食!!
🍶餐廳最後安排左大湖 梅酒作結搭配呢款甜品,梅酒清新帶點微酸,解膩一流,口感順滑香醇,為呢一餐豐富既料理劃上一個完美既句號!
———————————————————
😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4.5/5
———————————————————
👅整體小總結
Omakase食材新鮮且品質上乘,而且主打江戶前omakase ,價錢定價同CP值均極高!!
另一個亮點就係呢度既清酒配餐同樣好出色,價錢親民之餘仲搭配咁多款清酒去品嘗每一道Omakase 料理,好味之餘又學到品酒技術,大推!

每次食Omakase,其中一個享受地方就係同師傅既互動交流,年輕既政師傅風趣幽默,仲會同客人詳細地講解每一種食材及來源,態度超nice 而且笑容滿面,夠哂親切,大推呢一間新晉Omakase店!

如果大家都想黎歎返個咁高質既omakase就記得要先致電預約呀!
2023-02-06
Dinner
提起OMAKASE,常會被人冠以定價進取嘅印象。近來,小編發現銅鑼灣開咗間新店「鮨政 × 大湖」,套餐價位最貴不過五百,相常親民,重點食物質素仲要唔錯,CP值極高!聯乘大湖清酒 時令四時料理 「鮨政 × 大湖」裝潢以日式木系為主調,樸實闊落,坐得舒服。小編仲好鍾意店內嘅橫額,寫著「一屋二人三餐四季」,盡展親民貼地嘅感覺。此外,「鮨政 × 大湖」供應4個價位餐單,分別有 $198/$298/$398/$498,最抵嘅$198,都已經包8款江戶前手握壽司、前菜、湯品及甜品,非常豐富;而我今次食嘅$498套餐,足足有成17道菜,以豪華來形容都不為過!且全日供應,想幾時食都無問題!美食豈能缺少美酒?餐廳仲聯乘擁有350年歷史嘅大湖清酒品牌,只須另加$198或$298,即可享用4-6款大湖手工清酒!非常化算!小編身為酒怪,今次常然有加配體驗啦!😍✦ 「鮨政 × 大湖」廚師發辦套餐 HK$498✦ 大湖清酒體驗 HK$298(加配價)✨ 茶碗蒸 先出茶碗蒸比人暖暖胃,水蛋幼滑,入面嘅白果好有咬口。✨ 前菜三品 - 水雲醋物、磯煮鮑魚及吉列九繪水雲醋物偏酸,膠質豐富,令人開胃;磯煮鮑魚好腍,甜甜

聯乘大湖清酒 時令四時料理

✦ 「鮨政 × 大湖」廚師發辦套餐 HK$498
✦ 大湖清酒體驗 HK$298(加配價)

✨ 茶碗蒸
先出茶碗蒸比人暖暖胃,水蛋幼滑,入面嘅白果好有咬口。

✨ 前菜三品 - 水雲醋物、磯煮鮑魚及吉列九繪
水雲醋物偏酸,膠質豐富,令人開胃;磯煮鮑魚好腍,甜甜地,底下有鮑魚肝醬,點嫌稀咗少少,不過挺鮮味;吉列九繪加上牛油果醬,咬開炸皮,入面嘅魚肉味濃,牛油果醬有啲辛口,幾特別。

🍶 以上配:大湖大吟釀,米味較弱,入口第一下好辛口,但隨即化開,口腔留下清醇花香及果香。

✨ 日本北海道兵庫縣室津真蠔 - 真蠔肥美,帶少少creamy,加上少少酸汁jelly,好fresh!

✨ 拖羅 - 油脂豐沛,啖啖Juicy,入口即化。

✨ 牡丹蝦 - 膠質好重,多肉,一口食下大滿足!

🍶以上配:大湖純米大吟釀,口感甘香,擁有最豐厚嘅醍醐味。

✨ 真鯛壽司 - 加了柚子皮,入口清新,肉質綿軟。
✨ 甜蝦壽司 - 加了香水檸檬(海南島),隻味有啲似香茅味,蝦肉膠質重,幾鮮甜。
✨ 黑鰽以壽司 - 加上柚子胡椒,魚肉味略淡。
✨ 文甲魷魚壽司+海膽+紫蘇葉 - 海膽滿甜,文甲魷魚好滑,中間有紫蘇葉提鮮。

🍶 以上配:大湖特別純米酒 - 帶有一陣獨特奶香,口感温潤。

✨ 深海池魚壽司 - 鮮甜又爽脆,口感彈牙。
✨ 灸燒左口魚邊壽司 - 左口魚邊入口即化,經過灸燒,油份好出好香,又有櫻花蝦增添口感。
✨ 穴子壽司 - 汁醬甜甜地,肉油份不算高,味道不錯。

🍶 以上配:大湖特別純米酒 (生原酒),酒精高達18度,配油膩豐富食物好夾。

✨ 飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司 - 「鮨政 × 大湖」獨家fusion壽司,用法式手法製作紅酒凍鵝肝,食前再即刨碎絲於吞拿魚上。吞拿魚赤身又腍又鮮甜,面層鵝肝絲口感好似雪糕,甜甜地似爆谷,非常好味,有驚喜!

🍶以上配:大湖本釀酒 - 品牌自300年以先,酒裝製作嘅第一支酒,精米步口低,酒體爽身,第一下味道強烈,隨即化開,餘下滿口甘香。

✨ 海膽拖羅魚子三色杯 - 採用俄羅斯白膽,肉身肥厚,鮮甜肥美!又有拖羅魚子,咬開卜卜脆,口感十足。

✨ 湯物 - 白魚湯 - 偏咸,奶油咪濃,幾解膩。

🍶以上配:大湖梅酒 - 加咗梳打,開胃解膩,不過酒精都有12%,唔因為易入口就放心狂飲!

甜品 - 芝士豆腐,牛奶creamy cheese好幼滑,重奶味但不會太甜,上面仲有紅酒鵝肝絲呢!
2023-02-13 30 views
本身純粹諗住貪得意試新嘢,連續響OpenRice兩次訂座,兩次訂座嗰陣已經分別提早咗至兩個禮拜,系統亦都顯示有位,餐廳亦都有響系統確認訂座。結果連續兩次都係過唔到兩日就餐廳單方面響OpenRice系統取消訂座原因,話餐廳滿位,又唔打電話通知。如果係冇位嘅,就唔好響系統嗰度話有位啦。咁嘅service,搵過第二間。

如果係冇位嘅,就唔好響系統嗰度話有位啦。
咁嘅service,搵過第二間。
一說到吃Omakase大家必定覺得很高消費是嗎?今天車媽媽介紹的這間鮨店價位親民之餘更是高質素,加上地點超級便利肯定是您必須收藏的店子。這間位於銅鑼灣Fashion Walk性價比超高的SUSHIMASA X Taiko Sake,門面以餐廳名字政作設計很形格室內則以暖色木系作主調,內裡只有14個吧檯座位充滿濃濃的日本氣息,可以近距離欣賞師傅的手藝之餘更可親近地互動好Warm。跟大湖清酒第十八代傳人Hiroyuki Yoshikawa吉川浩幸先生跟SUSHIMASA的主理人政師傅,大家擁也有共同理念就是要將正宗優質的出品送給大眾品嚐,尤其消費力不高的年輕人也可輕鬆地享受高質的Omakase及清酒。大湖清酒始於1672年在伊吹山下誕生擁有350年的歷史,透過秉承來自滋賀縣傳統手工的釀酒工藝,遵循傳統日本職人的堅毅精神,堅持於多個工序不使用機器避免破壞清酒原味,嚴謹細緻釀製出高品質手工清酒,大湖清酒釀酒廠直接從關西地區最優質的水源伊吹山地底泉源抽取地下水,泉水經過約60年的天然過濾含有豐富的礦物質賦予清酒獨特的味道和質感,選用100%自家種植酒米採用最高等級有清酒米之王之稱的山田錦心白大小

大湖清酒始於1672年在伊吹山下誕生擁有350年的歷史,透過秉承來自滋賀縣傳統手工的釀酒工藝,遵循傳統日本職人的堅毅精神,堅持於多個工序不使用機器避免破壞清酒原味,嚴謹細緻釀製出高品質手工清酒,大湖清酒釀酒廠直接從關西地區最優質的水源伊吹山地底泉源抽取地下水,泉水經過約60年的天然過濾含有豐富的礦物質賦予清酒獨特的味道和質感,選用100%自家種植酒米採用最高等級有清酒米之王之稱的山田錦心白大小範圍達到 50%,令大湖清酒蘊含獨特而豐郁的米香,入口優雅醇厚順滑細膩。

鮨政所有的Omakase套餐均附有前菜、茶碗蒸、湯品及甜品,絕對能夠令大家吃至滿足而回。

大家先選上心水的清酒杯準備品嚐一系列的大湖清酒,是的這天太開心的關係我忍不住大開酒戒了!
顧客可以$198或$298享用清酒配餐,能夠一次過品嚐4至6款精選大湖清酒,率先品嚐第一枝是大湖大吟釀,充斥花果香味入口輕盈清爽給了我一個很好的開始。

年輕主廚政師傅擁有超過10年日式料理的經驗,鮨政的政就是取自他的名字,政師傅會考後因為家裏的關係自願放棄升讀大學一心學習廚藝,先於中環IFC米芝蓮高級日本食府當學徒,隨後遠赴日本東京築地任職4年Omakase料理廚師,回港後引進築地市場模式開設餐廳,嚴選當造最新鮮的食材以板前模式現做現吃為客人帶來創新且精緻的日式料理,現以性價比見稱的全新日系Omakase鮨政SUSHI MASA呈現客人面前,其Omakase著重不時不食由前菜、刺身、烤物、壽司、湯品到甜品,所有菜式均由他一手包辦將傳統結合創新送上充滿驚喜的廚師發辦,禮貌上先敬政師傅一杯清酒這夜辛苦你了!

首道前菜是酸香醒胃的水雲醋物,海發菜水雲是一種海藻口感帶點黏滑,但含有豐富的的褐藻素Fucoidan可以抑制癌細胞增生和轉移及促進胃腸的健康,而且非常低卡路里味道又清爽,伴上鮮美滑嫩純菜和清甜番茄更加滋味。

緊接著政師傅為我送上熱騰騰的茶碗蒸,熱騰騰的茶碗蒸內還有銀杏蟹肉等配料等口感滑溜得可以。

接力上檯是先付其中一味的磯煮鮑魚,放置於精緻的玻璃容器之中然後以槍打入煙燻香氣,賣相夠特別之餘更能增添美味。

磯煮鮑魚弄得口感煙韌味道亦甜美,師傅用上鮑魚膽弄成醬再配上一口壽司飯,令這道菜更加精緻兼好吃。

然後到我超喜歡的吉列九繪魚,炸得酥脆香口不油膩的九繪魚,配襯點點牛油果醬一起品嚐更能提升魚肉鮮味。

政師傅現即席為我們準備刺身三點,這天得到的是八爪魚、牡丹蝦及大拖羅,三款也是我喜歡吃的刺身超期待喔,八爪魚除了有煙韌的薄切外更為它帶上皇冠,原來那是八爪魚的吸盤,令八爪魚刺身煙靭又脆口,加上香水檸檬皮的加持味道更加清香迷人,然後還有軟糯鮮甜的牡丹蝦,另外口感柔軟的大拖羅味道亦鮮美無窮。

此刻服務員送上這一支是大湖純米大吟釀,此款是大湖純米吟釀系列中的高級釀製,帶著複雜的深度和酒體,乾跟酸度也平衡完美很適合配襯壽司

這天我們要吃的壽司材料由政師傅雙手捧上,足足八款材料之多非常豐盛,第一件要品嚐的是深海池魚壽司,深海池魚肉質鮮嫩肥美脂厚油香,入口魚油甘香細膩還帶出池魚令人齒頰留香的油分,而醋飯則選用宮城縣的一見鍾情米,配悉心調配的壽司醋炮製而成,肥美的刺身加上味道甘甜口感軟滑的米飯果然一見鍾情。

第二件是甜蝦壽司,來到這兒原來我已經有點喝醉了!看這張相大家片便略知一二吧哈哈!甜蝦黏糯的口感從來也是我喜歡的,所以對這件甜蝦壽司非常滿意。

來到吃這件真鯛壽司時終於回復清醒,真鯛肉質細緻柔軟擁有甘甜滋味,加上有少許彈性的魚皮口感非常了得。

再嚟一件文甲魷魚壽司,煙靭有嚼口的文甲魷魚內藏了我最喜歡的大葉,再輕輕灑上喜馬拉雅山岩鹽,吃下除了魷魚的鮮甜味道之外更多了紫蘇的香氣,給了我一份驚喜的味道。

這一支大湖特別純米酒,已連續多年在倫敦清酒比賽中被受賞最高榮譽(白金獎),此款清酒的精密步合是達到吟釀級别,擁有持久的米甘味口感很醇厚用來配襯接下來這幾款壽司非常合適。

第一件是冬季美味的壽司,鰤魚吃下肉質緊實體肥脂豐,味道非常鮮美吃罷滿嘴芳香。

接下來是同樣油份豐腴的灸燒左口魚邊壽司,師傅以火槍炙燒左口魚邊,甘甜的魚油緩緩滲出,層次非常豐富味道濃郁又甘香。

然後這一件亦是我勁喜歡的壽司之一正是穴子壽司,配搭香甜濃郁的醬汁燒成十分惹味可口。

緊接著出場的是大湖特別純米酒(生原酒),這枝無過濾過的生原酒有明顯的米甘和香蕉味,品嚐到那種複雜的深度和新鮮口感。

然後這件令我超心心眼的叫做飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司,是店家的王牌得意之作,先將鵝肝加入紅酒慢煮3小時,再於-70℃的低温下冷藏,吞拿魚則選用赤身位置脂肪含量較低但魚味濃。

師傅將鵝肝刨碎鋪滿吞拿魚壽司,表面,吃下如雪糕般的口感,帶上幽幽紅酒香氣的甘香,味道之夾真的令我非常驚艷,最後還用薑片將鵝肝飄雪吃光光才滿足。

驚喜過後再來的配酒是大湖本釀造,這款清酒帶有點點蜂蜜和煙燻的味道,用來配襯味道較濃郁的食物非常適合。

這一刻我們要品嚐三色杯了,三色杯內包括有大拖羅蓉、醬油漬三文魚子及馬糞海膽,光是這三款組合足已令我口水流了。

醋飯上鋪滿如有豐盛的大拖羅蓉,再疊上北海道浜中小川馬糞海膽,搬房還有自家製醬油漬三文魚子,賣相已經非常吸引簡直眼睛去旅行,味道當然係毋庸置疑的鮮啦。

來到廚師發辦的尾聲客人可以選擇品嚐以鯛魚頭熬製超過3小時的鯛魚濃湯,或者是傳統昆布木魚清湯烏冬,而我則選擇了香濃鮮甜的鯛魚濃湯。

來到這刻我已經滿足到一個點,但還有最後一支大湖梅酒要品嚐,這枝100%純梅酒甜美可人,加上梳打水來享用更可降解膩感。

甜品我們得到飛雪鵝肝芝士豆腐,憂鬱的芝士豆腐上再次灑上飛雪鵝肝,再一次令我沉醉於美味的世界當中,這一頓廚師發辦真的令我大開眼界,用這個價錢能夠吃到這樣的美食及美酒完全係瘋狂的事情,這一頓未吃完我已即時book檯跟車爸爸再來享受多一次。

我們這天吃的廚師發辦收費只需$498,已經是鮨正最矜貴的Omakase套餐,而其他套餐最平只需$198起,完全不能相信這個價錢可以品嚐到正宗的廚師發辦料理,相信這兒很快會變成預約困難店!想試的朋友請盡快訂座喇。
2023-02-06
2023-02-09 863 views
呢間餐廳同擁有350年歷史嘅滋賀縣大湖清酒合作🍶廚師發辦則由店主政師傅主理,菜式融合將傳統創新理念,充滿驚喜👨🏻‍🍳🥢Omakase ($498/ 位)💗先付(二客)1️⃣水雲醋漬:水雲醋漬佐以水葵,更加入煙韌QQ嘅深海魚皮,味道酸滑開胃2️⃣煙燻磯煮鮑魚:磯煮鮑魚鮮嫩彈牙,醬汁甘甜入味,再特製煙燻,醋飯沾上鮑魚肝醬,更鮮味濃郁💗蒸物(一品)蟹肉茶碗蒸口感滑溜細嫩,表面鋪上以一絲絲鮮蟹肉煮成嘅高湯茨汁,入口鮮味暖胃💗時令刺身(三切)1️⃣鹿兒島藍鰭吞拿:藍鰭吞拿肥美柔嫩,口腔充滿濃郁豐潤魚油香2️⃣牡丹蝦:牡丹蝦肉晶瑩剔透,鮮爽黏糯3️⃣北海道兵庫縣室津真蠔:生蠔肥厚鮮甜,以酸汁啫喱、柚子提升鮮味💗前菜(一客)甘鯛立鱗燒先將熱油來回淋上魚鱗,魚鱗直挺酥脆,魚肉依然保持嫩滑,蘸上他他醬💗板前手握 壽司(八貫)1️⃣深海池魚:深海池魚細緻爽口,咀嚼時充分感受魚鮮同油脂2️⃣金線鯛:金線鯛先炙燒,肉質結實有彈性,同時激發魚油3️⃣金目鯛:金目鯛鮮嫩柔滑,輕輕火炙魚皮活化油脂香4️⃣生八爪魚:八爪魚軟Q柔韌,以香水檸檬調味,增添清香感5️⃣紫蘇紋甲魷魚:紋甲魷魚爽脆黏糯,以紫蘇葉、檸檬皮、粉紅岩鹽調味,激發鮮味6️⃣鰈魚邊:鰈魚邊經火炙

🥢Omakase ($498/ 位)
💗先付(二客)
水雲醋漬

煙燻磯煮鮑魚

💗蒸物(一品)
蟹肉茶碗蒸

💗時令刺身(三切)
2️⃣牡丹蝦:牡丹蝦肉晶瑩剔透,鮮爽黏糯
時令刺身(三切)

💗前菜(一客)
甘鯛立鱗燒

💗板前手握 壽司(八貫)
1️⃣深海池魚:深海池魚細緻爽口,咀嚼時充分感受魚鮮同油脂

6️⃣鰈魚邊:鰈魚邊經火炙後滲出豐富魚油,入口即化
鰈魚邊

7️⃣海鰻:海鰻幼嫩細膩,掃上香甜蒲燒汁
海鰻

8️⃣飛雪紅酒鵝肝拖羅:獨家首創先將紅酒鵝肝低温慢煮,然後以-70 °C低温冷藏。師傅將鵝肝刨碎舖滿拖羅表面,口感好似雪糕咁Creamy,帶鵝肝嘅甘香,同時亦保留拖羅魚鮮同魚油香
飛雪紅酒鵝肝拖羅

💗三色杯(一客)
三色係指醋飯上放上長崎縣拖羅蓉、柚子醬油漬三文魚籽、北海道浜中小川馬糞海膽。拖羅蓉混入千本漬同蔥苗碎,口感軟綿細膩;三文魚籽增添鹹鮮;馬糞海膽濃厚甘甜,無論口感同味道都非常豐富,最後以淡雪鹽點綴
三色杯

💗水物(一品)
鯛魚白湯熬至奶白色,加入昆布、豆腐粒煮,魚鮮味美
鯛魚湯

💗精選甜品( 一品)
芝士豆腐口感細膩Q彈,忌廉芝士味濃郁,甜而不膩
芝士豆腐
2023-02-07
水雲醋漬
煙燻磯煮鮑魚
蟹肉茶碗蒸
時令刺身(三切)
甘鯛立鱗燒
三色杯
鯛魚湯
芝士豆腐
2023-02-08 274 views
「廚師發辦」非常受歡迎,但定價亦相對較高,對一般大眾來講,並不是想吃便吃的東西。全新開業的「鮨政™M× 大湖清酒」所持的理念卻是希望讓年輕人在輕鬆無包袱下完成第一次 OMAKASE 的體驗,Menu中最便宜的套餐只需$198,定價確是親民。廚師發辦的特色之一便是不時不食,這裏所有菜式均由主廚一手包辦,務求為客人帶來美好的體驗。餐廳位於銅鑼灣 Fashion Walk,旺中帶靜,門面以一個「政」字設計,非常搶鏡;店內共有 14 個座位,以木系作主色調 ,充滿濃濃的和風氣息。而最矜貴的 $498 套餐,有前菜、茶碗蒸、時令刺身、壽司、三色杯、湯品及甜品;當中包括「磯煮鮑魚」、「北海道兵庫縣生蠔」、「加拿大牡丹蝦」、「九州長崎縣大拖羅」、「飄雪鵝肝吞拿魚壽司」、「甜蝦壽司」、「深海池魚王壽司」、「文甲魷魚壽司」、「右口鰈魚裙邊壽司」及「三色杯」….. 等等;以此價錢能享用這麼豐富的餐食,非常超值!刺身三款包括鮮香富海水味的「北海道兵庫縣生蠔」,甜糯的「加拿大牡丹蝦」及入口即溶的「九州長崎縣大拖羅」。「飄雪鵝肝吞拿魚壽司」製作需時,先以紅酒將鵝肝慢煮3小時,再於-70°C 的低温下冷藏,吞拿魚

而最矜貴的 $498 套餐,有前菜、茶碗蒸、時令刺身壽司、三色杯、湯品及甜品;當中包括「磯煮鮑魚」、「北海道兵庫縣生蠔」、「加拿大牡丹蝦」、「九州長崎縣大拖羅」、「飄雪鵝肝吞拿魚壽司」、「甜蝦壽司」、「深海池魚王壽司」、「文甲魷魚壽司」、「右口鰈魚裙邊壽司」及「三色杯」….. 等等;以此價錢能享用這麼豐富的餐食,非常超值!
「飄雪鵝肝吞拿魚壽司」製作需時,先以紅酒將鵝肝慢煮3小時,再於-70°C 的低温下冷藏,吞拿魚選用脂肪含量較低的赤身部位;魚味較濃;師傅將已冷凍的鵝肝刨碎,鋪滿吞拿魚之上,為整件壽司增添Creamy軟滑的口感,值得一試。
「甜蝦壽司」和一般做法略有不同,師傅先將甜蝦以打蝦膠的方法拍扁,再置於飯團上,令其更富彈性、濕潤綿密,將甘甜味釋放得更好。
魚量稀少的「深海池魚王壽司(島池魚)」一直被視為最鮮美的白身魚之一, 其油脂豐厚,味道甘甜,絕對無愧於「王」的稱謂。
三色杯內有肥美鮮甜的「北海道浜中小川馬糞海膽」、綿滑細緻的「長崎縣大拖羅蓉」及自家製醬油漬的「三文魚子」,食後超級滿足。
壽司中的醋飯經師傅悉心調配,選用味道甘甜、口感軟滑的宮城縣「一見鍾情米」,混合不同種類的赤醋,減糖減鹽;更加健康。
越來越多人喜歡酒餚同享,但一支酒很難匹配不同類型、烹調方法的食物,有見及此;食肆便聯同理念相同的「大湖清酒」,以優惠價$198 或 $298 享用清酒配餐,一次過品嚐到 4至6款精選大湖清酒,提升滋味。

「大湖清酒」始創於 1672 年,擁有350 年的歷史,釀製出高品質的手工清酒,堅持不使用機器;以免破壞清酒原味。酒廠更直接採用伊吹山的優質水源,經過多日天然過濾,泉水所含的豐富礦物質令酒的口感更加獨特,自家種植的酒米,更是有「酒米之王」稱號;屬稻米最高等級的「山田錦」,精米步合也達50%,入口順滑細膩。
最後品嚐過鯛魚濃湯及忌廉芝士豆腐,才算是圓滿了一餐廚師發辦的體驗;價錢親民,食材有質素,CP值超高,值得一試!
鮨政x大湖
地址: 銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖
電話: 31082191
2023-02-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
全港性價比最高omakase鮨政簡直係阿媽家姐天花板❤️主廚Heiden簡直將視覺、嗅覺、味覺都帶來勁多驚喜!等別係dressing方面非常之欣賞👍🏽價錢分別有$298/$398/$498 而今次我地揀係$398/位包括以下先付1客、前菜1客、蒸物1品、時令刺身3切、壽手8貫、精選甜品1品🔸蟹肉菜碗蒸🔸立鱗燒 -魚鱗皮一層層,超酥脆,🔸磯煮鮑🔸帆立貝🔸牡丹蝦🔸深海池魚🔸昆布漬左口魚 🔸檸檬三文魚 -個香水檸檬勁香,食落去好清新🔸紋甲魷魚-魷魚入面有紫蘇葉、海膽amazing 口感🔸鰤魚 -辣辣地🔸右口魚 -中意食油膩湖滿會勁愛🔸穴子 -入口即溶,勁重油香🔸飄雪鵝肝吞拿魚 -好似食緊紅酒雪糕🔸魚籽蔥吞蓉手卷 -前端魚籽好甜,個細甜甜地,後段蔥吞蓉食到尾、誠意之作🔸魚湯 (雨神揀咗烏冬)🔸芝士豆腐 -1冇豆腐成份既凍cheese,芝士味淡淡地私心十粒星推薦!下次食都要排到2月🤣午市阿媽家姐$198都勁想試吓囉🍣銅鑼灣Fashion Walk 京士頓街9號☎️31082191晚市18:00-20:00 / 20:00-22:
全港性價比最高omakase鮨政

價錢分別有$298/$398/$498
而今次我地揀係$398/位包括以下
蟹肉菜碗蒸

🔸蟹肉菜碗蒸
立鱗燒
🔸立鱗燒 -魚鱗皮一層層,超酥脆,
磯煮鮑
帆立貝 🔸牡丹蝦 🔸深海池魚
🔸磯煮鮑
🔸帆立貝
🔸牡丹蝦
🔸深海池魚
昆布漬左口魚 🔸檸檬三文魚🔸紋甲魷魚🔸鰤魚
🔸昆布漬左口魚
🔸檸檬三文魚 -個香水檸檬勁香,食落去好清新
🔸紋甲魷魚-魷魚入面有紫蘇葉、海膽amazing 口感
🔸鰤魚 -辣辣地
🔸右口魚
🔸右口魚 -中意食油膩湖滿會勁愛
🔸穴子
🔸穴子 -入口即溶,勁重油香
🔸飄雪鵝肝吞拿魚
🔸飄雪鵝肝吞拿魚 -好似食緊紅酒雪糕
🔸魚籽蔥吞蓉手卷
🔸魚湯
🔸魚湯 (雨神揀咗烏冬)
🔸芝士豆腐

☎️31082191
晚市18:00-20:00 / 20:00-22:
2023-01-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • $398/位
銅鑼灣新開omakase 有$198-498廚師發辦套餐 平時食個d都千幾蚊啦 係fashion walk呢個地段 竟然食到咁平嘅日本野師傅服務好好🧑🏻‍🍳 會同你吹水傾計 介紹每一道菜式 環境都坐得好舒服 可能岩岩開 都無咩人~好似book左場咁😂前菜活赤貝 超推薦😍 好爽口 個汁酸酸地 加埋魚籽(仲有d唔記得叫咩🙈)口感好豐富👍🏻大拖他他 大拖入口即化 配上(脆脆魚片) 超好味👍🏻無食過好大咁爽口嘅蝦🤩 一咬落去滿滿嘅蝦肉 超正🦐魚生刺身好新鮮 由前菜到甜品 都好好食 道道驚喜🌟

大拖他他 大拖入口即化 配上(脆脆魚片) 超好味👍🏻

無食過好大咁爽口嘅蝦🤩 一咬落去滿滿嘅蝦肉 超正🦐