銅鑼灣新開鮨政 OMAKASE 只係$498 價錢非常親民😍😍而且最特別係同大湖清酒Crossover, 咁就可以借機會一邊飲下酒一邊食啦❗(客人可以選擇$198 配搭四款清酒,或者$298配搭六款清酒。)🍵先來前菜3食 配 大湖大吟釀*茶碗蒸/醋漬昆布日本高糖蕃茄/磯煮鮑魚🍅醋漬昆布好開胃,配搭蕃茄特別鮮甜!大湖大吟釀好香花果香味,入口清新,配搭磯煮鮑魚,更突出鮑魚煙燻香氣,加埋濃濃汁煮鮑魚醬壽司飯,再飲杯清酒,清中帶濃,好舒服!🐟甘鯛立鱗燒 師傅將熱油來回淋在魚身上,魚鱗慢慢樹起,配蛋黃醬,脆卜卜,口感極佳🐟刺身三款日本北海道兵庫縣室津真蠔 大拖羅 北海道帆立貝北海道真蠔上有粒粒酸汁啫喱,凍冰冰味道岩岩好!大拖羅脂感入口滿滿,個人最愛!🍶師傅換上大湖純米大吟釀大吟釀酒味較濃,師傅話用咗16個月釀製,有濃郁果味,最岩配上壽司🍣真鯛壽司/深海池魚壽司/炙燒鰈魚裙邊 (右口魚)/羽太壽司真鯛肉質軟綿,好甘甜; 個人喜歡左口魚燒香而有層層口感!師傅壽司用上日本江户前赤醋,味道濃但不搶魚鮮味,配埋酒味較濃既大吟釀更滿足!🍶師傅換上第三款酒- 大湖特別純米酒師傅話係用自家種山田米,飲落有純正米

🍵先來前菜3食 配 大湖大吟釀
*茶碗蒸/醋漬昆布日本高糖蕃茄/磯煮鮑魚

🍅醋漬昆布好開胃,配搭蕃茄特別鮮甜!
大湖大吟釀好香花果香味,入口清新,
配搭磯煮鮑魚,更突出鮑魚煙燻香氣,
加埋濃濃汁煮鮑魚醬壽司飯,再飲杯清酒,清中帶濃,好舒服!

🐟甘鯛立鱗燒

🐟刺身三款
日本北海道兵庫縣室津真蠔 大拖羅 北海道帆立貝
北海道真蠔上有粒粒酸汁啫喱,凍冰冰味道岩岩好!
大拖羅脂感入口滿滿,個人最愛!

🍶師傅換上大湖純米大吟釀

🍣真鯛壽司/深海池魚壽司/
炙燒鰈魚裙邊 (右口魚)/羽太壽司
真鯛肉質軟綿,好甘甜; 個人喜歡左口魚燒香而有層層口感!

🍶師傅換上第三款酒- 大湖特別純米酒
師傅話係用自家種山田米,飲落有純正米味,有微微的蕉味同奶味。喺英國拎過獎!

🍣紫蘇文甲魷魚壽司
魷魚夠厚實,加有紫蘇味道清新!
甜蝦壽司
穴子海鰻壽司

🍶大湖特別純米酒(生原酒)18 度 full body,師傅話夠飲醉人^^

🍣最岩配飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司
鵝肝先加入紅酒慢煮 3 小時再-70℃ 低温冷藏,冰凍鵝肝刨碎飄滿吞拿魚表面
鵝肝碎好FULL 好CREAMY ,口感似雪糕,好有驚喜

🍶大湖本釀造
三色杯
三色杯有北海道海膽,大拖羅蓉,同自家製醬油漬的三文魚籽
鮮甜海膽配拖羅蓉,2大滿足在於一身!

🍲湯物
奶白魚湯,非常鮮甜。

🍶最後大湖 梅酒.酸度同甜度剛剛好 配甜品最岩

🍮飛雪鵝肝芝士豆腐
豆腐夠smooth 又 creamy,正!
2023-03-09 106 views
看了很多食評,大家都似乎很推薦這家。定睛一看,最貴的 set 都只是 $498 + 10%,還要是銅鑼灣地帶,這種 omakase 哪裏找?還聽說主廚師從日本正宗 omakase 餐廳,便特地慕名而來了。因飯後打算去大坑繼續覓食,故只點了 $398 的選項,共有 14道菜。說實話,雖然海鮮尚算鮮味,但製作手法並不特別,可能比一般連所壽司店好上一點吧。壽司飯偏杰身,令整件壽司比較乾。幾乎所有調味都在用同一桶醬料,唯獨 refreshing 一點的是有兩件用果皮來調味,亦是我個人最喜愛的。當然,以 omakase 作招徠的餐廳,還是有一定水準的;平心而論,這個價錢這種出品,算很不錯了,且賣相部分有加分。

$440 (Lunch)
餐廳的理念係想成為年輕人的第一次 OMAKASE 體驗👏🏼價錢由$198到最貴$498主廚曾遠赴日本築地任職 4 年 OMAKASE 料理廚師,回港後為客人帶來創新且精緻的日式料理。餐廳的14 個bar枱座位都可以望到師傅製作每一道料理😍係享受視覺與味覺俱全的盛宴由廚師發辦去決定最應季的食材,能體驗一種無菜單的味蕾驚喜今次$498 OMAKASE 套餐性價比高⭐️最靚係仙氣磯煮鮑魚😍同精緻的刺身拼盤最特別係甘鯛立鱗燒⭐️廚師將熱油來回淋在魚鱗上令魚鱗香脆與魚肉的軟嫩形成強烈對比最岩打卡係飄雪鵝肝吞拿魚📷將紅酒鵝肝醬膏磨細灑在吞拿魚壽司上八款精選板前手握壽司都各有特色餐廳與350年歷史的大湖清酒合作🍶由日本直送多款清酒供客人配餐享用,會安排在用餐過程中配搭合適的料理出場每位加$198/$298 享用清酒配餐就可以品嚐到4至6 款精選大湖清酒,全手工製作以日本伊吹山地底泉源水及有清酒米之王之稱的山田錦米,令大湖清酒蘊含獨特而豐郁的米香,口感醇厚順滑👍🏼我個人最鍾意嘅配搭係大湖梅酒配飛雪鵝肝芝士豆腐❤️以清酒為基底的梅酒飲落清甜柔順配上creamy芝士豆腐好夾
2057 views

廚師發辦去決定最應季的食材,能體驗一種無菜單的味蕾驚喜

今次$498 OMAKASE 套餐性價比高⭐️
最靚係仙氣磯煮鮑魚😍同精緻的刺身拼盤

最岩打卡係飄雪鵝肝吞拿魚📷將紅酒鵝肝醬膏磨細灑在吞拿魚壽司

八款精選板前手握壽司都各有特色

餐廳與350年歷史的大湖清酒合作🍶

2023-03-07 79 views
<$498有17道茶嘅Omakase>見到標題係咪覺得好難以置信呢!你冇睇錯呀,銅鑼灣Fashion Walk新開嘅鮨正聯乘大湖清酒推出咗性價比極高嘅17道菜Omakase,再加$298就可以品嘗6款大湖清酒pairing!當晚嘅菜式絕不馬虎,每道菜嘅調味都新非常新穎,尤其係第一次見嘅飛雪鵝肝,師傅將用紅酒烹煮過嘅鵝肝冷藏,再刨上赤身同芝士豆腐上,好睇之餘,香甜濃郁嘅鵝肝喺舌頭上溶化嘅感覺真係非筆墨可以形容到😋以下係$498套餐嘅菜式:茶碗蒸日本高糖蕃茄磯煮鮑魚配肝醬甘鯛立鱗燒 日本北海道兵庫縣室津真蠔 大拖羅刺身北海道帆立貝刺身真鯛壽司深海池魚壽司炙燒鰈魚裙邊壽司羽太壽司紫蘇文甲魷魚壽司赤貝壽司 穴子壽司飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司三色杯湯物 飛雪鵝肝芝士豆腐🍶清酒:大湖大吟釀大湖純米大吟釀大湖特別純米酒大湖特別純米酒 (生原酒)大湖 本釀造大湖 梅酒💰$498 (+298 for sake pairing)📍鮨政 Sushi MasaFashion Walk京士頓街9號地下H2B號舖
<$498有17道茶嘅Omakase>

🍶清酒:
大湖大吟釀
大湖純米大吟釀
大湖特別純米酒
大湖特別純米酒 (生原酒)
大湖 本釀造
大湖 梅酒

💰$498 (+298 for sake pairing)
📍鮨政 Sushi Masa
Fashion Walk京士頓街9號地下H2B號舖
銅鑼灣新店 | $498親民omakase x 大湖清酒tasting menu應該係全港性價比最高嘅omakase! 😍最平$198已有八貫壽司定食+前菜+湯品+甜品。今次我試咗最矜貴嘅餐只需$498,食物都唔少。餐廳聯乘350年歷史手工清酒品牌: 大湖清酒,等大家用一個超值價錢可以品嘗咁多款sake!!只需+$298就有5款大湖清酒🍶1款梅酒做tasting menu!______________<前菜> 🍶大湖大吟釀: 入口純,易入口✧ 茶碗蒸: 質地比較水身✧ 水雲醋物: 偏酸嘅水雲好開胃✧ 磯煮鮑魚非常入味軟腍,配鮑魚肝醬好濃味!✧ 吉列九繪吉列九繪魚厚肉,肉質偏結實,配酸酸地嘅牛油果醬✧ 刺身3款: 生蠔、牡丹蝦、大拖羅🦪北海道兵庫縣室津真蠔,加咗酸汁啫喱同柚子皮,加拿大牡丹蝦,長崎縣大拖羅入口即化______________<壽司八貫> 🍶大湖純米大吟釀: 米味較濃✧ 真鯛壽司: 帶柚子皮香氣,肉質綿滑✧ 甜蝦壽司: 甜蝦用打蝦膠方法拍扁,更濃郁✧ 黑鰽以壽司: 質地偏韌,柚子胡椒味✧ 文甲魷魚壽司: 包咗海膽同紫蘇葉,魷魚軟熟🍶大湖特別純

只需+$298
就有5款大湖清酒🍶1款梅酒做tasting menu!

______________

<前菜> 🍶大湖大吟釀: 入口純,易入口

✧ 茶碗蒸: 質地比較水身
✧ 水雲醋物: 偏酸嘅水雲好開胃

✧ 磯煮鮑魚
非常入味軟腍,配鮑魚肝醬好濃味!

✧ 吉列九繪
吉列九繪魚厚肉,肉質偏結實,配酸酸地嘅牛油果醬

刺身3款: 生蠔、牡丹蝦、大拖羅

<壽司八貫>

🍶大湖純米大吟釀: 米味較濃
✧ 真鯛壽司: 帶柚子皮香氣,肉質綿滑
✧ 甜蝦壽司: 甜蝦用打蝦膠方法拍扁,更濃郁
✧ 黑鰽以壽司: 質地偏韌,柚子胡椒味
✧ 文甲魷魚壽司: 包咗海膽同紫蘇葉,魷魚軟熟

🍶大湖特別純米酒: 偏奶香
✧ 深海池魚王壽司: 油脂偏多,魚味香濃
✧ 灸燒左口魚邊壽司: 爆油
✧ 穴子壽司: 微甜,魚肉偏軟腍

🍶大湖特別純米酒 (生原酒): 酒精濃度18度
✧ 飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司
呢款係佢哋嘅招牌菜式😍鵝肝加紅酒慢煮個鐘再急凍,師傅會將鵝肝刨碎鋪滿吞拿魚赤身表面,質地有啲似雪糕,食落口感creamy有點焦糖爆谷同紅酒香甜味🍷

🍶大湖本釀造1.8L: 最原始300年前嘅口味風味,入口清爽
✧ 海膽拖羅魚子三色杯
北海道浜中小川馬糞海膽+長崎縣大拖羅蓉+醬油漬三文魚子,大滿足😋

<湯物>
✧ 湯物 : 麵豉湯有點偏淡

<甜品>
🍶大湖梅酒: 可以加梳打飲,解膩清甜
✧ 芝士豆腐: 不太甜,用牛奶同cream cheese整成,幾香芝士味,再加咗少少紅酒鵝肝碎

📍鮨政
銅鑼灣京士頓街9號 Fashion Walk地下H2B號鋪
2023-02-03
成日食日本餐嘅你都知,食個omakase 真心唔平,出名嘅都要最少千幾二千,好多人真係唔會想食一餐咁貴。但去壽司郎,又或者千両,雖然價錢平啲,但都唔係廚司發辦,只係迴轉壽司;要食得好少少,都要五百幾。你有冇諗過五百蚊都可以食到質素好嘅日本omakase?係時候介紹間好餐廳俾你。位於銅鑼灣名店街有間可以食$498一位的omakase,你會話,咁平唔會好,咁一齊睇吓食啲乜。先上茶碗蒸,滑滑嘅蛋,蒸得唔錯。由於呢到有埋大湖清酒同佢合作一齊pairing,咁就叫埋酒,大湖大吟釀,傳統薰酒,開胃一流。日本高糖番茄真心好甜,係平常少見的種類。磯煮鮑魚煮得好入味,有埋個肝醬送,多啲飯就仲好。突如其來嘅金鯛立鱗燒,暖下胃都幾好。之後係要點,日本北海道兵庫縣室津真蠔,大拖羅同北海道帆立貝都咁正,真蠔平時一隻都五十,夫復何求。件拖羅油香一流,好得。轉大湖純米大吟釀,更甜更香。真鯛壽司同深海池魚壽司,好傳統的壽司。炙燒鰈魚裙邊係我全晚最愛。羽太壽司夠特別送上大湖特別純米酒,再來個紫蘇文甲魷魚壽司,赤貝壽司同穴子壽司,濃度pair得好好。大湖特別純米酒生原酒送上飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司,係全晚亮點,飄雪般的紅酒

先上茶碗蒸,滑滑嘅蛋,蒸得唔錯。

日本高糖番茄真心好甜,係平常少見的種類。

磯煮鮑魚煮得好入味,有埋個肝醬送,多啲飯就仲好。

突如其來嘅金鯛立鱗燒,暖下胃都幾好。

轉大湖純米大吟釀,更甜更香。

真鯛壽司同深海池魚壽司,好傳統的壽司

炙燒鰈魚裙邊係我全晚最愛。

大湖特別純米酒生原酒送上飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司,係全晚亮點,飄雪般的紅酒鵝肝,又打卡-able又好食。

本釀造就最勁酒精,配上三色杯同湯物 ,好有力的收尾。

大湖梅酒不死甜,送上飛雪鵝肝芝士豆腐,你可能會講又鵝肝,但出奇地好食就係。

睇到呢度,要投訴係,訂位好難。介紹咗幾個朋友打電話都唔通,睇嚟要再食就要加油打電話喇。
2023-02-28 151 views
又係見story 未出正式post已經有幾個朋友話要訂位,因為實在太抵太值得打卡,而好多朋友想訂位打電話打極都打唔通,唔怪之得咁受歡迎。講緊就係名店街嘅鮨政™ x 大湖清酒,真係新鮮滾熱辣,先旨聲明同之前有人話香港仔中環嘅鮨政唔同,一定要認清楚。位置銅鑼灣核心,一餐omakase有十五個項目,有熱食前菜刺身壽司湯甜品,你估下幾錢位?答案係$498一位,睇埋食乜你先明白點解咁吸引。茶碗蒸日本高糖蕃茄磯煮鮑魚甘鯛立鱗燒 日本北海道兵庫縣室津真蠔 大拖羅 北海道帆立貝真鯛壽司深海池魚壽司炙燒鰈魚裙邊 羽太壽司紫蘇文甲魷魚壽司赤貝壽司 穴子壽司飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司三色杯湯物 飛雪鵝肝芝士豆腐當晚最愛一定係右口魚,真蠔同磯煮鮑魚,而飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司就真係打卡又靚又好食,比當晚食到嘅拖羅部位更加出色,聽講呢度係signature,又點可以唔試。最正嘅係,如果你覺得呢個價錢貴,仲有幾個唔同嘅餐俾你揀,$398/$298/$198,豐儉由人,當然,我覺得最抵嘅一定係食$498,而家仲可以加錢wine pairing,又係唔貴,以擁有 350 年的歷史嘅大湖清酒由純米飲到大吟釀再飲到生原酒再到梅

位置銅鑼灣核心,一餐omakase有十五個項目,有熱食前菜刺身壽司甜品,你估下幾錢位?

答案係$498一位,睇埋食乜你先明白點解咁吸引。

磯煮鮑魚
甘鯛立鱗燒
日本北海道兵庫縣室津真蠔
大拖羅
北海道帆立貝
炙燒鰈魚裙邊
赤貝壽司
飛雪鵝肝芝士豆腐

最正嘅係,如果你覺得呢個價錢貴,仲有幾個唔同嘅餐俾你揀,$398/$298/$198,豐儉由人,當然,我覺得最抵嘅一定係食$498,而家仲可以加錢wine pairing,又係唔貴,以擁有 350 年的歷史嘅大湖清酒由純米飲到大吟釀再飲到生原酒再到梅酒應有盡有,愛酒嘅都唔可以錯過Pairing。

想食要留意時間,午市係12:00 – 15:00 ,第一時段12:00 – 13:30,第二時段就係13:30 – 15:00。晚市就18:00 開始,20:00 第二輪。記得訂位嘅時候諗清楚時間啦。個人覺得無論午市晚市都係第2段時間比較好,大家快啲訂啦。

2023-02-27 92 views
 最近食咗一間勁高質但價錢勁親民嘅OMAKASE🥰 同師傅傾偈先知道原來佢哋嘅理念係成為年輕人第一次 OMAKASE 體驗😎 所以最平$198起就可以食到OMAKASE啦❤️ 讚讚讚👍🏻 雖然價錢親民,但佢哋用嘅都係最新鮮空運到港既高質食材😋 OMAKASE 套餐($498)我就叫咗最貴嗰個套餐😎 都只係$498😱 已經有先付2款、前菜1款、蒸物1款、時令刺身3款、壽司8款、三色杯、水物同埋甜品❤️❤️❤️ 全部CP值都勁高👍🏻大湖清酒六款($298)食好嘢當然要配靚酒😎 我哋仲配左大湖既6款清酒🍶 大湖既酒係盡量都唔採用機器去破壞酒既原味👍🏻 仲係用自家種嘅酒米去釀製😍 真係好欣賞日本人呢份堅持❤️先付磯煮鮑魚 - 上枱超夢幻🥰 有煙燻效果❤️ 超級軟熟彈牙👍🏻 下邊仲有蟹膏🦀 夾埋個赤醋飯一齊食, 好好食😋甘鯛立鱗燒🐟 - 啲鱗片炸過, 可以食埋👍🏻 鱗片好脆身😎 而魚身好嫩滑❤️前菜日本高糖蕃茄🍅 -蕃茄水雲配柚子酸汁🍊 做開胃菜一流👍🏻蒸物茶碗蒸🥚 - 有菇、百果同蟹肉🦀個蒸蛋超滑❤️刺身🦪日本北海道兵庫縣室津真蠔🦪 -加入酸汁啫喱及柚子皮,味道帶陣陣果香🍊 加埋紫蘇葉, 蠔香喺口入邊徘徊

OMAKASE 套餐($498)

大湖清酒六款($298)

先付

前菜
日本高糖蕃茄🍅 -蕃茄水雲配柚子酸汁🍊 做開胃菜一流👍🏻

蒸物
茶碗蒸🥚 - 有菇、百果同蟹肉🦀個蒸蛋超滑❤️

刺身🦪
日本北海道兵庫縣室津真蠔🦪 -加入酸汁啫喱及柚子皮,味道帶陣陣果香🍊 加埋紫蘇葉, 蠔香喺口入邊徘徊❤️

九州長崎縣出產的大拖羅🐟 - 口感軟熟,肉質鮮美❤️

北海道帆立貝 - 味道清甜帶陣陣檸檬清香🍋

以上配大湖大吟釀清酒🍶

壽司🍣
炙燒鰈魚裙邊
羽太壽司
上面呢幾款我最鍾意炙燒鰈魚裙邊 😍入口即溶❤️ 好有油香👍🏻

以上配大湖純米大吟釀🍶

甜蝦壽司
穴子壽司
上面呢幾款我最鍾意紫蘇文甲魷魚壽司🦑 上邊有啲彩色嘅芝麻, 魷魚爽身帶紫蘇葉香❤️

以上配大湖特別純米酒🍶

飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司
係佢哋招牌菜之一👍🏻 先將鵝肝加入紅酒慢煮 3 小時,再於 -70℃ 的低溫下冷藏,吞拿魚選用赤身位置,脂肪含量較低,魚味較濃😍 識落帶陣陣紅酒香❤️

以上配大湖特別純米酒 (生原酒) 🍶

三色杯
三色杯加入北海道浜中小川馬糞海膽👍🏻 好鮮甜creamy❤️ 仲有長崎縣出產的大拖羅蓉,入口即溶🥰 同埋自家製醬油漬的三文魚子,口感豐富😋

湯物 - 魚湯夠晒鮮味❤️

以上配大湖本釀造🍶

甜品
飛雪鵝肝芝士豆腐 - 好滑身👍🏻 完美作結

以上配大湖 梅酒

地址:銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖
Dinner
成日都覺得Omakase 係好貴,今日比我發現咗間性價比高嘅Omakase,好驚喜!而且又好吃~ 「鮨政™ x 大湖清酒」,理念是成為年輕人的第一次 OMAKASE 體驗,餐牌中最便宜的「廚師發辦八貫壽司定食」,只需 $198 即可品嚐多款江戶前手握壽司、前菜、湯品及甜品,非常豐富。店子就喺銅鑼灣Fashion Walk,很有日式風格,一進去就是一排椅子,可以看着師傅製作美食,內裏位置不多,想吃的必須要訂位。我今晚吃的是「鮨政™ x 大湖清酒」最矜貴的 $498 OMAKASE 套餐另外仲配搭埋大湖清酒,客人可以選擇$198 配搭四款清酒,或者$298配搭六款清酒。先來第一杯酒 #大湖大吟釀味道淡花香,不算很濃烈,可以突顯之後吃刺身的鮮味。#茶碗蒸前菜是茶碗蒸及水雲醋物,內有日本高糖蕃茄,酸酸的令人很開胃,茶碗蒸口感滑溜而且附有蟹肉。#磯煮鮑魚用漂亮的玻璃容器盛載,加入煙燻香氣,一打開蓋子煙霧離漫,很有特色。鮑魚爽彈而且鮮甜,鮑魚醬混上壽司飯,味道好濃郁。#甘鯛立鱗燒 師傅以似煎、又似炸的方式將熱油來回淋在魚鱗上,魚鱗直挺挺的站立起來好香脆,配埋個蛋黃醬,魚肉軟嫩好有味覺享受。#刺身三

先來第一杯酒 #大湖大吟釀
味道淡花香,不算很濃烈,可以突顯之後吃刺身的鮮味。

#茶碗蒸

#磯煮鮑魚
鮑魚爽彈而且鮮甜,鮑魚醬混上壽司飯,味道好濃郁。

#甘鯛立鱗燒

#刺身三款
#日本北海道兵庫縣室津真蠔、 #大拖羅 及 #北海道帆立貝
真蠔好大隻好肥美,有海水鮮味,加入酸汁啫喱及柚子皮,令味道清新開胃。
帆立貝好新鮮,而且鮮甜。
大拖羅油脂分布均勻,入口即溶的感覺,非常肥美。
第二款酒是 #大湖純米大吟釀
師傅話用咗16個月釀製,入口果味較重,好適合配壽司飲用。

#真鯛壽司
壽司醋採用日本江户前赤醋,主理廚師混合不同種類的赤醋,加上悉心調配的糖鹽比例祕方,壽司醋不太甜,不太鹹。
真鯛肉質柔軟而且甘甜,油份不多。

#伊佐木壽司
味道鮮甜彈牙

#深海池魚壽司
深海池魚肉質緊緻,油脂豐厚,而且魚油甘香,質感爽脆。

#炙燒鰈魚裙邊 (右口魚)
師傅用火槍炙燒,可以看到好多魚油,入口好有魚油香。
第三款酒係: #大湖特別純米酒
師傅話呢款喺英國拎過獎,飲落有純正米味,有微微的蕉味同奶味。

#炙燒海鰻
鰻魚燒完之後,再加上蒲燒汁,吃到海鰻的細膩。

#紫蘇文甲魷魚壽司
文甲魷魚肉質爽脆,配上紫蘇葉,令到味道更加特別。

#赤貝壽司
好爽口及新鮮
#大湖特別純米酒 (生原酒)
經過無碳過濾,可以更加飲到米嘅鮮味,飲落味道好厚身,而且酒精有18%,配上接着濃味的壽司好適合。

#飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司
先將鵝肝加入紅酒慢煮 3 小時,再於 -70℃ 的低温下冷藏,吞拿魚選用赤身位置,脂肪含量較低,魚味較濃,鵝肝刨碎鋪滿吞拿魚表面,食落去嘅質地好似雪糕咁 creamy,仲食到酒香,同埋鵝肝嘅香氣,完全係好有驚喜!
下一款酒: #大湖本釀造
稱為地酒,帶有honey 味,飲落去都好爽身

#三色杯
三色杯加入 #北海道浜中小川馬糞海膽 ,飽滿肥美,帶濃郁海膽味而且味道鮮甜,仲有長崎縣出產嘅大拖羅蓉,以及自家製醬油漬的三文魚籽,非常豐富。

湯物
濃湯奶白色,有香甜嘅鮮魚味,非常鮮甜。

最後係 #大湖梅酒
呢款酒係自己種所以無添加,每年只生產5000枝,酸度同甜度剛剛好,好好飲呢

#飛雪鵝肝芝士豆腐
食埋呢個甜品,好嫩滑,芝士味香濃,超滿足

原來呢度午餐跟晚餐的定價係相同,真係非常抵吃!最正莫過於一面飲酒,一面品嚐壽司刺身,過咗一個愉快嘅晚上~
2023-02-26 77 views
Booked 1:30, arrived at 1:28, and was standing in the doorway. Some server came out and used a very rude tone of voice to tell us all to stand out on the street as we’re “in the way”. Everybody ended up waiting in the street in chilling wind for over 10 mins before being let in to the restaurant. Waiting is not ideal, being a bit cold isn’t their fault, but the rudeness of the server who told us we are “in the way” just ties all the negatives together and makes you think they do not care about t

Waiting is not ideal, being a bit cold isn’t their fault, but the rudeness of the server who told us we are “in the way” just ties all the negatives together and makes you think they do not care about the customer.

Food is still good like the other restaurants in the chain.
2023-02-23 192 views
💖 鮨政x大湖 (銅鑼灣)✨銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️銅鑼灣新開嘅呢間餐廳絕對嚇你一跳😏最平嘅廚師發辦套餐只係$298就食到‼️偷偷話你知妟就仲有$198嘅套餐🙌🏻 呢間餐廳名為「鮨政x大湖」係因為佢地同左富有3️⃣5️⃣0️⃣年歷史的清酒品牌「大湖」合作,佢地由種米開始全部有4-6款大湖清酒🍶,如果想過黎買醉只需要另加$198/$298😏大湖清酒🍶係來自滋賀県傳統手工釀造,用左上乘嘅材料,100%自家種植酒米,採用最高等級、有「清酒米之王」之稱嘅💁🏻‍♀️「山田錦」,「心白」大小範圍達到50%,令大湖清酒蘊含獨特嘅米香味🍚 水源更係廠直接從伊吹山地底泉源抽取,有豐富礦物質 🪨-OMAKASE👨🏻‍🍳 $498茶碗蒸🥚:入面有白果😳幾特別。當中仲有蟹肉絲同菇菇,整體蛋味好香,食完好暖胃。大湖大吟釀🍶:感覺仲好似有浸花香味。日本高糖蕃茄🍅:酸汁配上水雲,頓時覺得蕃茄真係甜入心,好開胃嘅前菜👍🏻入面仲有煙韌嘅深海魚皮。煙燻磯煮鮑魚🐚:準備好手機,打開鏡頭📹開啟視覺嘅享受😎政師傅話一定要食埋啲飯,醋飯同旁邊嘅鮑魚肝醬食,鮑魚有彈性亦唔難咬

💖 鮨政x大湖 (銅鑼灣)
✨銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖

-OMAKASE👨🏻‍🍳 $498

茶碗蒸🥚:

大湖大吟釀🍶:感覺仲好似有浸花香味。

日本高糖蕃茄🍅:

煙燻磯煮鮑魚🐚:
準備好手機,打開鏡頭📹開啟視覺嘅享受😎政師傅話一定要食埋啲飯,醋飯同旁邊嘅鮑魚肝醬食,鮑魚有彈性亦唔難咬開,好腍好入味。

甘鯛立鱗燒🐟:
師傅將熱油來回淋係魚鱗上,當魚遇到高溫,魚鱗就會變得直拔甩🙀魚鱗又酥又香脆,咬落去油脂滿滿,同魚肉嘅軟嫩形成強烈對此,口感豐富🫶🏻

刺身3點🦪:
日本北海道兵庫縣室津真蠔中加入左酸汁檸檬🍋同埋柚子皮,底下墊住個塊紫蘇葉更加能提升鮮味。大拖羅比較肥美❤️。最後北海道帆立貝好大粒亦好鮮甜。

大湖純米大吟釀🍶: 入口芳醇旨口,酒精濃度比較強。

真鯛壽司🐟: 味道最鮮甜,油分少而且肉質韌度較高。
深海池魚壽司🐋: 肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。
炙燒鰈魚裙邊壽司🐠:經過火炙嘅左口魚油脂滿滿。
羽太壽司🐟: 味道鮮甜脂肪豐盈、薄切口感爽口而且不油膩。

大湖特別純米酒🍶:有明顯嘅香蕉味,好特別。

紫蘇文甲魷魚壽司🦑: 極致鮮甜!每一啖都食到鮮甜爽脆口感。Q彈軟嫩富含嚼勁,而且紫蘇味好香。
甜蝦壽司🦐: 肉質細綿、味道甜美。
穴子壽司🐍:係鰻魚啊🫶🏻好香鰻魚汁!

大湖特別純米酒 (生原酒)🍶: 從大湖特别純米嘅酒釀中提取 20%製作為無濾過生原酒 。有明顯嘅米甘同香蕉味🍌

飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司🍷:
一定要打卡‼️飄雪嘅鵝肝碎好好味😋配埋吞拿魚嘅油香超夾呢。

大湖 本釀造🍶: 此款清酒帶有蜂蜜味和煙燻味,適合配搭比較濃味的食物。 口感非常容易接受。

三色杯🍸:
有海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉,極致鮮味嘅享受。

湯物🍲:
大家可以根據自己嘅飽腹感去選擇
品嚐以鯛魚頭熬製超過 3 小時嘅鯛魚濃湯或傳統昆布木魚清湯烏冬,今次我就揀左鯛魚濃湯,非常甜美🥰

大湖 梅酒🍶: 甜度和酸度達到最完美的平衡,味道有層次, 乾淨的後感而不過甜,是一款很好嘅開胃/解滯酒。

飛雪鵝肝芝士豆腐🍨:
口感細膩嫩滑,吃過甜品才算是一餐圓滿的 OMAKASE 體驗!

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-02-21
Celebration
Birthday
2023-02-22 99 views
每食Omakase都同自己講豪一次,今次終於可以唔使咁破費。估唔到銅鑼灣食個廚師發辦價錢都可以咁親民,入門$198真係好平,食豪啲都係$498。今次仲聯乘歷史悠久的大湖清酒,以不同的清酒配廚師發辦。*大湖大吟釀*日本高糖蕃茄茶碗蒸磯煮鮑魚- 配以濃郁的鮑魚肝醬,仲有煙燻效果甘鯛立鱗燒 - 充豐魚油香,魚鱗鬆脆好食。日本北海道兵庫縣室津真蠔,大拖羅,北海道帆立貝 - 真蠔肉嫩,大拖肥美,帆立貝鮮甜。*大湖純米大吟釀*真鯛壽司深海池魚壽司 - 肉質綿密,口感爽。炙燒鰈魚裙邊(右口魚) - 炙燒帶來豐富魚油香,然後入口即化。羽太壽司*大湖特別純米酒*紫蘇文甲魷魚壽司 - 魷魚口感紮實,以紫蘇的甘香帶出鮮味。赤貝壽司 - 口感爽彈。穴子壽司 - 睇住師傅炙燒已經令人流口水。*大湖特別純米酒(生原酒)*飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司 - 飄雪版吞拿魚聽落好吸引,現場睇住師傅刨碎鵝肝非常悅目。飄雪紅酒鵝肝略帶咸香,質地好似雪糕一樣。*大湖 本釀造*三色杯 - 海膽大拖三文魚子一齊嚟,入口充滿滿足感。湯物 - 鯛魚濃湯令人回味。*大湖 梅酒*飛雪鵝肝芝士豆腐 - 好戲在後頭,一口鵝肝芝士豆腐一啖梅酒,完美

今次仲聯乘歷史悠久的大湖清酒,以不同的清酒配廚師發辦。

*大湖大吟釀*
茶碗蒸
磯煮鮑魚- 配以濃郁的鮑魚肝醬,仲有煙燻效果
甘鯛立鱗燒 - 充豐魚油香,魚鱗鬆脆好食。

*大湖純米大吟釀*
真鯛壽司
深海池魚壽司 - 肉質綿密,口感爽。

*大湖特別純米酒*
紫蘇文甲魷魚壽司 - 魷魚口感紮實,以紫蘇的甘香帶出鮮味。
赤貝壽司 - 口感爽彈。
穴子壽司 - 睇住師傅炙燒已經令人流口水。

*大湖特別純米酒(生原酒)*

*大湖 本釀造*
三色杯 - 海膽大拖三文魚子一齊嚟,入口充滿滿足感。
湯物 - 鯛魚濃湯令人回味。

*大湖 梅酒*
飛雪鵝肝芝士豆腐 - 好戲在後頭,一口鵝肝芝士豆腐一啖梅酒,完美的終結。
2023-02-21
Dinner
💕𝗛𝗮𝗽𝗽𝘆 𝗕𝗲𝗹𝗮𝘁𝗲𝗱 𝗯𝗶𝗿𝘁𝗵𝗱𝗮𝘆 𝘁𝗼 𝗺𝘆 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁𝗶𝗲💕多謝今日抽空嚟見我…..會令佢搵少勁多錢😱😱(5位數子)所以真係好開心!𝗩𝗶𝗲𝗻𝗻保持年輕只會俾2個人掂!𝗜𝗰𝗲𝘆係其一!今日又嚟到 #年輕人的第一次omakase !(第3次嚟啦)👇🏼第一回鮨政食評👇🏼https://www.instagram.com/p/CnPkkJWhp3i/?igshid=MjkzY2Y1YTY=今次都係揀$489/位🔸先付1客、前菜1客、蒸物1品、時令刺身3切、壽手8貫、精選甜品1品🔸蟹肉蒸蛋🔸水雲蕃茄🔸磯煮鮑($498/位先會係1個鮑魚)🔸牡丹蝦、帶拖羅、赤貝(赤貝有香水檸檬)🔸 金鯛立鱗燒蛋黃醬🔸深海池魚🔸炙燒A4和牛 -好香油脂🔸北海道鹽蝦 - 北海道岩鹽 香水檸檬,蝦好鮮甜🔸金目鯛🔸魷魚🔸炙燒明目魚魚貝🔸飄雪鵝肝吞拿魚 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗜𝘁𝗲𝗺🔸🔸海鰻🔸三色杯(海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉)🔸蝦湯🔸鵝肝芝士豆腐- 好香鵝肝,芝士咪唔搶着豆腐Overall今次第3回嚟食都係keep到水準,由於Icey 唔食八爪魚+蠔,所以師父就轉咗少少!P.S.: 仲未可以一試下午$198/位

👇🏼第一回鮨政食評👇🏼

今次都係揀$489/位
蟹肉蒸蛋 🔸水雲蕃茄

🔸蟹肉蒸蛋
🔸水雲蕃茄
🔸磯煮鮑($498/位先會係1個鮑魚) 🔸牡丹蝦、帶拖羅、赤貝(赤貝有香水檸檬)
🔸磯煮鮑($498/位先會係1個鮑魚)
🔸牡丹蝦、帶拖羅、赤貝(赤貝有香水檸檬)
金鯛立鱗燒
🔸 金鯛立鱗燒
蛋黃醬
🔸深海池魚
🔸炙燒A4和牛 -好香油脂
🔸北海道鹽蝦 - 北海道岩鹽 香水檸檬,蝦好鮮甜
🔸金目鯛
🔸魷魚
🔸炙燒明目魚魚貝
飄雪鵝肝吞拿魚
🔸飄雪鵝肝吞拿魚 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗜𝘁𝗲𝗺🔸
🔸海鰻
三色杯(
🔸三色杯(海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉)
蝦湯
🔸蝦湯
鵝肝芝士豆腐
🔸鵝肝芝士豆腐- 好香鵝肝,芝士咪唔搶着豆腐

P.S.: 仲未可以一試下午$198/位阿姐家姐!要試啊⋯⋯

🍣銅鑼灣Fashion Walk 京士頓街9號
鵝肝芝士豆腐
深海池魚
炙燒A4和牛
  • 磯煮鮑
今次食menu中最貴的$498,刺身整體新鮮,由前菜到甜品有18款食物,絕對抵食,兼夠飽👍🏻1.茶碗蒸夠滑身,內有菇,蟹柳肉,蓮子⋯⋯2.安康魚肝先去骨,後研爛,魚肝有絲滑口感,魚肝好香濃3.帶子肉厚大4.生蠔超甜又新鮮😍5.大拖羅夠肥美6.立鱗燒魚肉嫩滑,魚油香,炸得脆7.鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚甜厚爽彈打卡位📸仙氣8.深海池魚9.甜蝦10.左口魚配燒左口魚11.真鯛12.紫蘇紋甲魷魚紫蘇葉味最深刻13.右口裙邊油香超強👍🏻14.海鰻燒香過的魚,魚香味特香勁中我口味❤️15.飄雪紅酒鵝肝配吞拿魚全餐焦點壽司,打卡位📸師傅磨鵝肝份量絕不手軟,鵝肝香滑有淡淡紅酒香16.馬糞海膽吞拿魚蓉17.麵豉湯18.紅酒鵝肝芝士蛋糕推薦度4/5鮨政x大湖 (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖

1.茶碗蒸
夠滑身,內有菇,蟹柳肉,蓮子⋯⋯

2.安康魚肝
先去骨,後研爛,魚肝有絲滑口感,魚肝好香濃

3.帶子
肉厚大

4.生蠔
超甜又新鮮😍

5.大拖羅
夠肥美

6.立鱗燒
魚肉嫩滑,魚油香,炸得脆

7.鮑魚配鮑魚肝醬

紫蘇葉味最深刻

13.右口裙邊
油香超強👍🏻

14.海鰻
燒香過的魚,魚香味特香
勁中我口味❤️

15.飄雪紅酒鵝肝配吞拿魚
全餐焦點壽司,打卡位📸
師傅磨鵝肝份量絕不手軟,鵝肝香滑有淡淡紅酒香

16.馬糞海膽吞拿魚蓉

17.麵豉湯

18.紅酒鵝肝芝士蛋糕

推薦度
4/5

鮨政x大湖 (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖
$550 (Lunch)
🥢 香港嘅Omakase價位普遍頗高,要食得滿足或者高級少少嘅食材$1500走唔甩… 但係我地今次為大家搜羅到銅鑼灣鮨政x大湖,主打年輕人第一次嘅Omakase體驗,最平只需$198就食到八貫壽司! 👍🏻 必須強調最讚嘅地方就係價錢!晚市Omakase最貴只需要 $498/位!真係抵到飛天!另外師傅曾經任職日本,技術品質絕對有保證!另外餐廳採用 第18代傳人傳承嘅正宗大湖清酒做pairing,提供比顧客更佳嘅用餐體驗! 🍣 廚師發辦套餐 $498➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 前菜· 茶碗蒸、水雲醋物、磯煮鮑魚· 吉列九繪、生八爪魚 ✨ 壽司· 深海池魚壽司、甜蝦壽司、真鯛壽司· 海膽紫蘇文甲魷魚壽司、鰤魚壽司· 灸燒左口魚邊壽司、穴子壽司· 飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司、三色杯 ✨ 湯物 · 鯛魚濃湯 ✨ 甜品 · 飛雪鵝肝芝士豆腐 🍶 大湖清酒 Pairing $298➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖· 大湖大吟釀· 大湖純米大吟釀· 大湖特別純米酒· 大湖特別純米酒:生原酒· 大湖本釀造· 大湖梅酒

🍣 廚師發辦套餐 $498
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✨ 前菜
· 茶碗蒸、水雲醋物、磯煮鮑魚
· 吉列九繪、生八爪魚

壽司
· 深海池魚壽司、甜蝦壽司、真鯛壽司
· 海膽紫蘇文甲魷魚壽司、鰤魚壽司
· 灸燒左口魚邊壽司、穴子壽司
· 飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司、三色杯

✨ 湯物 · 鯛魚濃湯

甜品 · 飛雪鵝肝芝士豆腐