2023-06-01 669 views
今日lunch time約了朋友去銅鑼灣Fashion Walk 新開的鮨政x大湖吃omakase。食物味道唔錯,前菜酸酸地,好開胃 ! 最喜歡吃壽司🍣,尤其是蝦非常鮮甜,左口魚裙邊入口即溶,非常好味😋😋,鯛魚湯亦唔錯,魚味濃郁。👍👍餐廳比較細,但都算坐得舒適。壽司師傅很友善,與客人有交流,介紹食物特色。🙂🙂份量方面,如果份量多少少,就會令客人更滿足。😊😊會想再來吃晚飯,試吓餐廳的其他食物。😁😁

份量方面,如果份量多少少,就會令客人更滿足。😊😊

會想再來吃晚飯,試吓餐廳的其他食物。😁😁
2023-05-29
  • 左口魚裙邊壽司
2023-05-31 574 views
It is our first time visiting this Japanese restaurant. The seating is quite tight as the chairs at the bar are almost touching each other. Luckily, the first seating at noon is full so we booked the second seating at 1:30pm. We were actually the only customers there so we didn’t have to cozy up with strangers. The food came quite quickly one after another given the 2 chefs and 2 servers only needed to serve the 2 of us. We ordered the $498 omakaze and the food was good but I wouldn’t say that it was spectacular. The tomato and sea asparagus salad was super refreshing. All the sashimi and sushi were super fresh. The sashimi The most impressive dishes were the akami sushi with shaved foie gras and the cheese tofu dessert with shaved foie gras.
2023-05-30
$550 (Lunch)
📍鮨政X大湖 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊𝒎𝒂𝒔𝒂 𝑿 𝑻𝒂𝒊𝒌𝒐 𝑺𝒂𝒌𝒆🧭銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖💰人均消費: HKD380突然好想食Omakase 🤤 係銅鑼灣搵到間#鮨政x大湖 @sushimasacwb lunch menu唔太貴嘅 #鮨政X大湖 ! 佢午餐$198-498不等,我地就平平地揀個$298嘅! ⭐️高糖蕃茄青瓜漬 𝑻𝒔𝒖𝒌𝒆𝒎𝒐𝒏𝒐 - 𝑷𝒓𝒆𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆 ⭐️日本白飯魚茶碗蒸海台羹𝑺𝒂𝒍𝒂𝒏𝒈𝒊𝒅𝒂𝒆 𝑵𝒐𝒓𝒊 𝑪𝒉𝒂𝒘𝒂𝒏𝒎𝒖𝒔𝒉𝒊 - 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒇𝒊𝒔𝒉 𝑺𝒆𝒂𝒘𝒆𝒆𝒅 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈⭐️壽司10貫:1️⃣伊佐木 𝑰𝒔𝒂𝒌𝒊 - 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑮𝒓𝒖𝒏𝒕 肉質鮮嫩柔軟,味濃2️⃣剝皮魚 𝑲𝒂𝒘𝒂𝒉𝒂𝒈𝒊 - 𝑼𝒏𝒊𝒄𝒐𝒓𝒏 𝑳𝒆𝒂𝒕𝒉𝒆𝒓𝒋𝒂𝒄𝒌𝒆𝒕爽口啲,肉質有點韌3️⃣櫻魚鯛 𝑴𝒂𝒅𝒂𝒊 - 𝑹𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒎春天嘅真鯛,肉質比較有彈性4️⃣金線鯛 𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑻𝒉𝒓𝒆𝒂𝒅𝒇𝒊𝒏 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒎 味道鮮甜,加柚子胡椒皮幾特別5️⃣帶子 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑香甜,加咗青檸汁皮個味唔同咗6️⃣甜蝦 𝑨𝒎𝒂𝒆𝒃𝒊 - 𝑺𝒘𝒆
📍鮨政X大湖 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊𝒎𝒂𝒔𝒂 𝑿 𝑻𝒂𝒊𝒌𝒐 𝑺𝒂𝒌𝒆

1️⃣伊佐木 𝑰𝒔𝒂𝒌𝒊 - 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑮𝒓𝒖𝒏𝒕
肉質鮮嫩柔軟,味濃
爽口啲,肉質有點韌
3️⃣櫻魚鯛 𝑴𝒂𝒅𝒂𝒊 - 𝑹𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒎
春天嘅真鯛,肉質比較有彈性
4️⃣金線鯛 𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑻𝒉𝒓𝒆𝒂𝒅𝒇𝒊𝒏 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒎
味道鮮甜,加柚子胡椒皮幾特別
5️⃣帶子 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑
香甜,加咗青檸汁皮個味唔同咗
6️⃣甜蝦 𝑨𝒎𝒂𝒆𝒃𝒊 - 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑺𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑
超鮮甜!
7️⃣文甲魷魚 𝑺𝒒𝒖𝒊𝒅
好爽脆,燒過更香
8️⃣左口魚裙邊 𝑬𝒏𝒈𝒂𝒘𝒂 - 𝑭𝒍𝒐𝒖𝒏𝒅𝒆𝒓 𝑴𝒖𝒔𝒄𝒍𝒆
一咬落油脂慢慢出嚟
9️⃣汁燒穴子 𝑨𝒏𝒂𝒈𝒐 - 𝑪𝒐𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑬𝒆𝒍
十分爽口,燒完特別香
🔟鰻魚 𝑼𝒏𝒂𝒈𝒊 - 𝑬𝒆𝒍
肉質好棉,同穴子口感同味道完全唔同

⭐️鯛魚湯 𝑺𝒆𝒂 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒐𝒖𝒑
好濃魚香嘅鯛魚湯,正
鯛魚湯

⭐️芝士豆腐 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑻𝒐𝒇𝒖
好味,佢有清清嘅芝士香但又夾住啲豆腐香
芝士豆腐

一人飲咗枝啤酒,連加一$380/人,連鎖壽司店都要啦!抵食!

#MFJ銅鑼灣 #MFJ日本菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #causewaybayfood #omakase
#相機食先 #銅鑼灣美食 #日本菜 #廚師發板
2023-04-25
$380 (Lunch)
高糖蕃茄青瓜漬
日本白飯魚茶碗蒸海台羹
鯛魚湯
2023-05-17 783 views
最近写的第三家平价omakase了,这家怎么说呢,道数上是很够班的,但是质量上有赞有弹吧,总体感觉是比较一般,不会有特别惊喜的感觉。今天选择的是中价位的498套餐,再上的698套餐听上去就是多了一些海胆和一道酒肴,因此没有选择。498套餐包含了1前菜1茶碗蒸2酒肴3刺身9寿司1海胆三色寿司1汤和1甜品。前菜番茄水云和白饭鱼蒸蛋都比较普通,白饭鱼我甚至觉得有点腥和蒸蛋并不是很搭配。两个酒肴分别是吉列墨鱼和鲍鱼配鲍鱼肝酱。这两道都一般,墨鱼偏韧,鲍鱼则是风味一般,感觉来货质量一般?肝酱则是比较稀,与过往吃过的同类相比明显逊色。刺身包括赤贝(我不吃生蚝转的),牡丹虾和大托罗。其中赤贝质素很好,鲜甜,牡丹虾也很甜糯,大托罗则品相不加,像是边角料,吃上去也没有很肥美的感觉,问了是不是黄鳍,师傅说是蓝鳍,这里不是很确定。到目前为止是比较失望的,好彩后面的寿司环节有加回一些分数。寿司共有九贯,分别是深海池鱼,目仁奈,金目鲷,左口鱼裙边,甜虾,帆立贝,海鳗,赤身,鹅肝吞拿鱼以及一个海胆三色杯。其中目仁奈第一次食,是类似鲷鱼的白身鱼,不错。甜虾表现也很出色。鹅肝吞拿鱼几有gimmick,是将急冻过的鹅肝

到目前为止是比较失望的,好彩后面的寿司环节有加回一些分数。

寿司共有九贯,分别是深海池鱼,目仁奈,金目鲷,左口鱼裙边,甜虾,帆立贝,海鳗,赤身,鹅肝吞拿鱼以及一个海胆三色杯。其中目仁奈第一次食,是类似鲷鱼的白身鱼,不错。甜虾表现也很出色。鹅肝吞拿鱼几有gimmick,是将急冻过的鹅肝刨成絮状加到吞拿鱼上来吃,还不错。深海池鱼,金目鲷正正常常。帆立贝质素一般,吞拿鱼赤身有点偏酸,海鳗则明显分量比一般要少。海胆三色杯里面海胆分量也是偏少。

最后的汤正常,甜品是鹅肝芝士豆腐,这个是有点特别的,也还挺好吃。

总体来说,以498的价格来说,绝对属于抵食,但是整体出品只能属于一般,感觉不如少一点道数增加一些品质来的更合适一些。是不难吃的,但是感觉也是不会特别想再访的一个店。
2023-05-12 847 views
這間餐廳我之前去過2次,都是食$498的餐,覺得還可以,第一次去的感覺最好,所以第二次去是帶朋友去,佢地因為對日本餐認識最多,所以覺得佢地的食材唔係好得,但4月份的一個星期日我再去第三次,今次我們2人係食12點第一輪,人數唔多,大概有一半左右約6-7人,今次令我非常失望,今次我是試$398的餐,但覺得食物的質素和份量完全唔值這個價錢。而家我明白,怎解之前係多人幫襯,而現在確有咁多空位。因為$498的餐花巧多,但老實講食材並非中上等。$398的餐食材和份量就真係好唔掂。就連最後的豆腐甜品都要同$498唔同,上面的鵝肝粉都要鏗返,實在令人覺得非常小家,感覺好差。食完這餐。我們離開之後仲去了食炸雞,可想而知份量有幾少!以咁的價錢可以有好多選擇,所以絕對不會再幫襯。
2023-05-08 463 views
最平$198 有交易嘅Omakase 你食左未?銅鑼灣抵食平價Omakase 午晚市都係同樣價錢,幾時食都係咁抵啊。套餐分為4個價錢:分別為$198、$298、$498同$698,就算揀最貴嘅套餐都唔過千啊!今次試左價錢$498同$698,兩款套餐都有齊前菜 茶碗蒸 甜品! 🔸前菜(一客)水雲高糖番茄🔸茶碗蒸(一品)白飯魚海苔茶碗蒸🔸 料理(三品)蛋黃醬甘鯛立輪燒清酒煮北寄貝($698)牛油燒帆立貝 三文魚子($498)煙燻磯煮鮑魚🔸時令刺身(三切)牡丹蝦 大拖羅 生壕配青檸啫喱🔸壽司(八貫)尾長鯛配柚子醬/深海池魚王/石鯛/左口魚脊燒魚背/文甲魷魚/帆立貝/燒穴子 (咸水科鰻魚)/飄雪鵝肝拖羅🔸海膽熱狗($698)🔸海膽3色杯($498)👍🏻北海道馬糞海膽配大拖羅蓉及三文魚子三色杯🔸水物(一品)鯛魚濃湯🔸精選甜品(一品)飄雪鵝肝芝士豆腐‼️💀食死你點樣評大拖羅好肥美!魚油油脂分佈均勻,生壕同青檸啫喱配合帶出鮮味,好新鮮!以鯛魚頭熬製超過 3 小時的鯛魚濃湯意外好飲,味道濃厚。一個半鐘嘅時間好快就過咁,比想像中食得豐富同滿足!好食之最:4/5賣相之最:3.5/5打卡環境之最:3/5性價比

🔸前菜(一客)
水雲高糖番茄

🔸茶碗蒸(一品)
白飯魚海苔茶碗蒸

🔸 料理(三品)
蛋黃醬甘鯛立輪燒
清酒煮北寄貝($698)
牛油燒帆立貝 三文魚子($498)
煙燻磯煮鮑魚

🔸時令刺身(三切)
牡丹蝦 大拖羅 生壕配青檸啫喱

🔸壽司(八貫)

🔸海膽熱狗($698)
🔸海膽3色杯($498)
👍🏻北海道馬糞海膽配大拖羅蓉及三文魚子三色杯

🔸水物(一品)
鯛魚濃湯

🔸精選甜品(一品)
飄雪鵝肝芝士豆腐

‼️💀食死你點樣評

一個半鐘嘅時間好快就過咁,比想像中食得豐富同滿足!

好食之最:4/5
賣相之最:3.5/5
打卡環境之最:3/5
性價比CP值:4.5/5
總分:15/20
2023-05-06
  • 時令刺身(三切) : 牡丹蝦 大拖羅 生壕配青檸啫喱
2023-05-06 325 views
與家人慶生,恰巧看到網上有人說銅鑼灣鰭政x 太湖性價比極高,於是決定一試。Omakase 套餐價錢由$198至$498不等,價錢分別為$198、$298、$398、$498。這次選了$498的Omakase。分別有兩道開胃菜一道前菜一道蒸物時令刺身 (瀨戶內檸檬醬拼生蠔、拖羅、大蝦)壽司8貫餐廳名物:慢煮紅酒鵝肝拖羅壽司把鵝肝放在紅酒裡以負72度慢煮,放兩天,然後磨到拖羅壽司上。口感軟滑綿密,狀似雪糕,非常好吃。餐廳附送的芝士豆腐甜品,如果生日可要求寫上生日驚喜。總結:性價比極高而且生鮮的Omakase,非常值得推介。(此非試食)

這次選了$498的Omakase。
分別有兩道開胃菜

一道前菜
一道蒸物
前菜

時令刺身 (瀨戶內檸檬醬拼生蠔、拖羅、大蝦)
時令刺身

壽司8貫
餐廳名物:慢煮紅酒鵝肝拖羅壽司
紅酒鵝肝拖羅壽司

餐廳附送的芝士豆腐甜品,如果生日可要求寫上生日驚喜。
芝士豆腐

總結:性價比極高而且生鮮的Omakase,非常值得推介。

(此非試食)
前菜
時令刺身
紅酒鵝肝拖羅壽司
  • 慢煮紅酒鵝肝
我呢啲Omakase潮流追隨者,見到又新開,又平,又book到咁就緊係咁執輸啦!😂早2,3星期經OpenRice book左1:30pm lunch,當日十分唔好意思地遲左啲,打電話去講會遲到,待應姐姐話3點會完,我地都無問題。到左餐廳,第一句聽到既都係3點要食完😂😂我地都表示明白。我地一行二人,我揀左個$498 set,男朋友揀左個$298 set,我比佢多個一個炸物,一個前菜同兩款刺身,仲有有三舊壽司有分別,同埋多左個三色杯。整體黎講,我認為$498係值得既,而$298就抵食,想再抵食啲仲有$198 set。食物方面,呢個價錢同質素係成正比,無任何古怪既地方,甚至可以講係抵食。不過魚佔既比例係9成,其他類型既食物就比較少,例如貝同蝦。但服務方面,就真係太趕,應該係話唔合格。首先,我哋遲左到,但坐低左10分鐘已經將前菜蒸蛋刺身食哂,追到隔離既進度,之後既食物已經係同步。我明白係有時間限制,我哋都會自己食快啲,師傅擺定我下一道食物係我面前既時候,就令到我食到好有壓力。😮‍💨第二,當我哋食完頭十分鐘,兩個位已經堆滿至少6隻空碟同碗😮‍💨😮‍💨,當時只有一位侍應姐姐,但完全無意識到要幫手收
第二,當我哋食完頭十分鐘,兩個位已經堆滿至少6隻空碟同碗😮‍💨😮‍💨,當時只有一位侍應姐姐,但完全無意識到要幫手收一收,最後要舉手呼喚佢執。
第三,在我而言,Omakase同師傅既交流非常重要。但師傅一個打10個,只係默默處理食物,有介紹一下食物係咩,額外既交流就無咩,連最後食完都無講野就走左。
仲有其他茶壺放係枱面自己斟,無置物籃放係櫈底放便放手袋…等呢啲小事。
就正如標題所講,視乎大家想要咩經歷,想平平地,食物合格既,快快食完就可以,呢間絕對滿足到你。相反,想要慢慢食,同師傅有交流,可以享受到服務,咁就千奇唔好揀呢間。
(最後,甜品竟然係令我最深刻既一道,有驚喜🫢🫢)
甜品  -  飄雪豆腐
甜品  -  飄雪豆腐
座中落銅鑼灣鬧市中心Fashion Walk,以樸實的木系為主中格調,餐廳內共有14個座位,品嚐價格親民及高質食材的日本料理,同時在座位上享受師傅現場製作的每一道驚奇之作😋秉持高性價比的享受,重點以$198或$298享用4-6款精選大湖清酒🍶來自滋賀縣傳統手工的釀酒工藝,大湖特別純米酒更連續多年在倫敦清酒比賽以最高榮譽白金獎受賞;配上各款前菜、刺身、烤物、壽司、湯品到甜品,瞬間昇華至一嚐傾心的難忘滋味。所有套餐均附有前菜、茶碗蒸、湯品及甜品。🥢🌟茶碗蒸幼滑細膩的茶碗蒸,卻吃出日本料理的精髓,作為第一道開場暖胃料理。*大湖大吟釀*🥢🌟水雲醋物「海發菜」小食,入口清涼爽口,微微的醋酸香氣讓人胃口大開!🥢🌟磯煮鮑魚非常入味的磯煮鮑魚,入口軟滑彈牙!肝醬汁與米飯的完美口感演繹。🥢🌟甘鯛立鱗燒 傳統的日本風味,瞬間吃出酥脆香滑口感🐟🥢🌟刺身三款生八爪魚🐙、牡丹蝦🦐、拖羅;八爪魚的質感居然可以這麼細緻,三款不同的刺身,分別帶來爽脆鮮甜與柔軟豐腴的強烈對比。*大湖純米大吟釀*🥢🌟深海池魚壽司、甜蝦壽司、真鯛壽司、文甲魷魚壽司壽司飯採用日本江戶前赤醋,米飯選用宮城縣的「一見鍾情」米,師傅握出的壽司絕對
所有套餐均附有前菜、茶碗蒸、湯品及甜品

🥢🌟茶碗蒸
*大湖大吟釀*

🥢🌟水雲醋物
「海發菜」小食,入口清涼爽口,微微的醋酸香氣讓人胃口大開!

🥢🌟磯煮鮑魚

🥢🌟甘鯛立鱗燒
傳統的日本風味,瞬間吃出酥脆香滑口感🐟

🥢🌟刺身三款

*大湖純米大吟釀*
🥢🌟深海池魚壽司、甜蝦壽司、真鯛壽司、文甲魷魚壽司
壽司飯採用日本江戶前赤醋,米飯選用宮城縣的「一見鍾情」米,師傅握出的壽司絕對有「加乘效果」;不論是肉質清爽、油脂豐厚的深海池魚,還是文甲魷魚的爽脆,微暖軟滑的米飯與海鮮無違和感。🍣

*大湖特別純米酒*
🥢🌟鰤魚壽司、灸燒右口魚邊壽司、穴子壽司
經灸燒處理過,更能帶出魚香撲鼻的獨有風味,肥厚多脂的口感,每吃一口也是綿密的溫暖。

*大湖特別純米酒 (生原酒)*
🥢🌟飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司
王牌的得意之作,選用赤身部位的吞拿魚,「雪糕鵝肝」刨碎鋪面🌨️,鵝肝先以紅酒慢煮3小時再於-70度低溫下冷藏,彷彿入口即溶!👍🏻👍🏻👍🏻✨

*大湖 本釀造*
🥢🌟三色杯
大拖羅蓉+北海道浜中小川馬糞海膽+油漬三文魚子,神仙般的配搭、幸福度滿瀉✨😋

🥢✨湯物 🥣
鯛魚頭熬製超過3小時的鯛魚濃湯,暖意的飽腹感🥰🥰😋

*大湖 梅酒*
🥢🌟飛雪鵝肝芝士豆腐
鵝肝與芝士引領出不一樣的濃郁滋味,恰如其分雪糕般柔軟的口感,為這次Omakase 畫上完美的句號。
  • 深海池魚
  • 飛雪鵝肝芝士豆腐
食咗198lunch set加海膽魷魚壽司一件由於book咗星期六12點嗰round係第一個客 包場五分鐘後先有第二啲客人三個師傅serve五個客有正常嘅食物產地介紹大約45分鐘食曬一個人淨係坐喺度食嘢嘅話完全唔覺得趕師傅如果可以上快啲 我可以食快啲添食物新鮮冇乜腥味鍾意啲壽司用醬油飯一開始都有啲擔心因為見到有其他食評話會食三文魚嗰下真心嚇一嚇不過當日冇比呢樣我食整體食物質素係唔錯不過冇話乜嘢特別好食冇話邊一樣食物印象深刻呢個價錢嚟講會話係正常發揮?覺得唔好嘅就係book位流程平時喺openrice book完位會有職員call過嚟/whatsapp confirm booking可能我book得太趕?呢一間好似冇confirmation?有打過兩次電話同whatsapp去31082191冇人覆 可能我msg/call嘅時間唔係咁啱🤔我check返佢社交平台page嘅時候發現要whatsapp或者電話預約或者經佢一個網上平台交200蚊按金先book到因為唔知我呢個openrice booking算唔算數所以一開始真係好擔心去到冇得食不過擔心是多餘的😂咁啱尼個時段好多吉位結論係以omak
食咗198lunch set加海膽魷魚壽司一件

不過當日冇比呢樣我食
整體食物質素係唔錯
不過冇話乜嘢特別好食
冇話邊一樣食物印象深刻
呢個價錢嚟講會話係正常發揮?

覺得唔好嘅就係book位流程
不過擔心是多餘的😂咁啱尼個時段好多吉位

結論係以omakase 嚟講lunch set係抵玩
會唔會再去食就睇情況啦
2023-04-16 307 views
未試過食omakase咁趕!咁急!book 咗12點,每一樣都快快快、趕趕趕!師傅每一樣都有介紹下,但因為趕,佢講得快到聽唔清楚!食物水準完全唔得!!魚生無鮮味!無味!!1:25pm上完甜品即刻俾埋張單,催趕到不得了,因為下𨍭1:30pm booking!! 個半鐘巳經趕,兩場中間仲要無間斷!!更加未試有個膠茶壺喺枱面,要自己斟茶,直頭有食迴轉壽司嘅感覺!完全唔掂!其實做Omakase 要咁趕,何必呢?
2023-04-01 329 views
之前見到openrice有comment話呢間餐廳服務差,我都唔太相信,以為只係個別觀感問題,點知原來真有其事。我地6位本身book左20:00,因為驚冇位所以提早左1個月book位,諗住可以有好位置坐。去到當日,我地早左13分鐘到現場,入到去得番3個客喺右邊中間位,兩個侍應執緊位,女侍應用少許不耐煩語氣話未準備好,唔俾我地逗留喺入面或門口玄關位,要喺出面等。呢樣其實就冇乜大問題,但去到20:00就精彩喇。入到去,見到已經有5個新客(3+2)坐低喺左邊,右邊有2個舊客仲喺度,然後男侍應居然話“未有位,要再等一陣“,係“未有位“,係“未有位“,係“未有位“呀!我地提早咁多book位,又提早到達,換來嘅竟然係“未有位“?我地早到嘅就冇位,遲d到嘅反而有位坐?what?跟住男侍應話可安排我地坐2個舊客兩旁,到佢地走左再安排調番位。呢樣我地梗係接受不了啦,食omakase要“分開坐“,要“分開坐“,係“分開坐“呀!what? 咁同茶餐廳搭枱有咩分別?呢個時間火已經開始嚟,但更嚴重嘅係,男侍應解釋話因為嗰2個舊客係老闆朋友,老闆招待緊,所以唔可以得失。因為係老闆識嘅所以佢地超時都冇問題,可以坐幾

呢個時間火已經開始嚟,但更嚴重嘅係,男侍應解釋話因為嗰2個舊客係老闆朋友,老闆招待緊,所以唔可以得失。因為係老闆識嘅所以佢地超時都冇問題,可以坐幾耐都得?老闆朋友就至高無上,我地d平民就可以欺負?what?

我再質問佢一會兒,佢先肯去同嗰2個舊客交涉,然後安排佢地坐側門出面bar枱。你話係咪只係個別侍應問題?No! 因為呢個時候老闆喺側門入嚟,只係幫手拎為佢“高級“朋友準備嘅甜品,但完全冇諗住過嚟同我地say sorry,而兩個侍應該都一樣歉意欠奉。咁嘅服務,究竟我係去緊食omakase定茶餐廳呢?

順帶一提,唔睇唔知,原來呢間餐廳源自大陸?上面有8間分店,而銅鑼灣呢間係第一海外分店。有冇關係我就唔知,只係陳述出來for your information。

講左咁多,費時俾人話我只講服務態度,都講下師傅同食物。師傅手勢同態度ok,有介紹每道菜式,但好少同客人交談,且每次都係一次性準備全餐廳食物,未能依據客人進度調節 (老闆貴客我都唔知喇!)。食物方面,尚算新鮮,鵝肝吞拿魚壽司同磯煮鮑魚幾好食,但其他全部都普普通通。

整體而言,498嘅set係合理但唔太有記憶點,連埋服務態度嚟睇,不值,完。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$548 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-03-27 188 views
聽到朋友介紹抵食, 又剛好book到就去試試, 坐低環境唔錯, 仲要係地舖, 餐具剩剩都好一絲不苟, 睇到餐牌好驚喜$500唔洗就可以食到前後約莫19-20道前菜、蒸物、刺身、8貫壽司、三色杯、魚湯&甜品, 其中不乏心思嘅菜色, CP值都好高。除左壽司外有一道前菜同三色杯都係有飯,但唔會話飽到好辛苦,因為份量算係比較小的。 Overall呢個價錢算係好驚喜, 值得介紹畀朋友。知道聯成大湖清酒仲有sake pairing, 但今次就無試, maybe next time 😊P.S 鍾意牆上掛起嘅「一屋二人三餐四季」書法, 同餐廳氛圍都好相似, 係輕鬆嘅環境。

除左壽司外有一道前菜同三色杯都係有飯,但
唔會話飽到好辛苦,因為份量算係比較小的。

2023-03-14
$600 (Dinner)
2023-03-26 193 views
今日試咗呢間新餐廳,餐廳和琵琶湖的大湖酒莊合作。午餐和晚餐餐牌一樣,都係$498有前菜,熱食,刺身同壽司。晚餐仲可以加$198試四種大湖酒莊嘅清酒。用料當然和$2xxx的有分別,但以呢個價錢有鮑魚,有海膽,有鵝肝,有拖羅,我覺得勝性價很高。
今日試咗呢間新餐廳,餐廳和琵琶湖的大湖酒莊合作。午餐和晚餐餐牌一樣,都係$498有前菜,熱食,刺身壽司。晚餐仲可以加$198試四種大湖酒莊嘅清酒。用料當然和$2xxx的有分別,但以呢個價錢有鮑魚,有海膽,有鵝肝,有拖羅,我覺得勝性價很高。
2023-03-22 217 views
其實香港普遍OMAKASE 都係千幾蚊走唔甩但呢間位於銅鑼灣最多美食Fashion Walk 地下的🌟 鮨政×大湖(銅鑼灣)🌟最平 Omakase 只須HK$198(只限午餐)另有HK$298、HK$398、HK$498 set(午晚餐供應)更可以HK$198或 HK$298的價錢加配 SakePairing (4-6杯).這次我就直接來試他們最貴的【 $498 set ➕ $298 SAKE Pairing 】.🌟前菜水雲醋物茶碗蒸磯煮鮑魚吉列九繪生八爪魚🌟壽司深海池魚壽司甜蝦壽司真鯛壽司海膽紫蘇文甲魷魚壽司鰤魚壽司灸燒左口魚邊壽司穴子壽司飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司三色杯🌟 湯物鯛魚濃湯🌟甜品飛雪鵝肝芝士豆腐.🥂大湖清酒 Pairing $298/6杯大湖大吟釀大湖純米大吟釀大湖特別純米酒大湖特別純米酒:生原酒大湖本釀造大湖梅酒.雖然價錢 $498 但食材用料真的也不馬乎!絕對是『香港🇭🇰。最抵食 OMAKASE 』.其中飛雪紅酒鵝肝拖羅最特別最啱打卡🤣📸師傅會即場將冷凍了的紅酒鵝肝磨成雪粉飄到拖羅上吃時拖羅會沾有淡淡的鵝肝油香, 絕對吸睛又超回味
其實香港普遍OMAKASE 都係千幾蚊走唔甩
但呢間位於銅鑼灣最多美食Fashion Walk 地下的
🌟 鮨政×大湖(銅鑼灣)🌟
最平 Omakase 只須HK$198(只限午餐)
這次我就直接來試他們最貴的

大湖特別純米酒
大湖特別純米酒:生原酒
大湖本釀造
大湖梅酒

雖然價錢 $498 但食材用料真的也不馬乎!
絕對是『香港🇭🇰。最抵食 OMAKASE 』
其中飛雪紅酒鵝肝拖羅最特別最啱打卡🤣📸
師傅會即場將冷凍了的紅酒鵝肝磨成雪粉飄到拖羅上
吃時拖羅會沾有淡淡的鵝肝油香, 絕對吸睛又超回味