2023-10-15 256 views
話說我咁大個女都冇食過Omasake.今次一食就食左3個鐘,真係長知識了。師傅好好人,一開始就好自然咁同我傾計,介紹唔同既食物,一路係咁食,係咁吹水,聽佢講唔同地方既見聞、食材等,好正!一直以為Omasake以刺身為主,原來唔一定。粟子用左特別既方法處理,色澤好靚,好甘甜。呢個賣相相當豪華。岩新年食!蜆肉超鮮甜,汁係係日本既海水,我飲晒! 菇味好重,正!濃郁既湯!好正既炸白蝦,蝦肉剔透晶瑩。白蝦刺身鮮甜,完全高level過甜蝦好多。勁多條,太豪華了吧!鯛魚,加埋青檸好正!唔加又係另一種味道。呢件壽司有3隻蝦,哈哈哈!飯既比例唔多,有空間食多d野!但飯都好好飯架!味噌湯,好的識!好好飲!白炸蝦丸,好大粒,好多蝦肉,彈牙鮮甜!今餐食到白蝦3種食法,大滿足!海膽份量勁多,而且1d都唔腥。好大條既八爪魚呀!食到好脆既八爪魚吸盤同埋八爪魚。可以放d wasabi係吸盤裡面,幾種食法。勁大粒既帶子,新鮮!師傅話佢地逐粒挑選出來,有少少飯係個底,超好食!一d都唔腥,仲好甜。甜品係柿同埋南瓜cake! 柿一d都冇渣!同個cake好夾。睇住師傳每個步驟都好一絲不苟,真係好享受。呢個價錢一d都唔貴!同埋位
蜆肉超鮮甜,汁係係日本既海水,我飲晒!
 菇味好重,正!濃郁既湯!
好正既炸白蝦,蝦肉剔透晶瑩。
鯛魚,加埋青檸好正!唔加又係另一種味道。

味噌湯,好的識!好好飲!

海膽份量勁多,而且1d都唔腥。

好大條既八爪魚呀!

勁大粒既帶子,新鮮!

睇住師傳每個步驟都好一絲不苟,真係好享受。呢個價錢一d都唔貴!同埋位置好方便,係銅鑼灣附近,值得推介。
2023-10-04
2022-09-25 745 views
之前同朋友慶祝生日已經食過一次,當時已經覺得好滿意,要搵一日encore,再食依然係覺得好值得鄧師傅為人健談,亦有20幾年經驗,每上一件壽司都會詳細介紹,獲益良多。因為個人比較鐘意食壽司多啲,所以都係叫左$680 既 set當日既食物次序如下:前菜平目平目緣則 (魚味爽口,越咬愈有味)縞鰺金目鯛關鯖 (25%脂肪比,充滿油香,當日最愛)炸白蝦白蝦新秋刀新墨魚石垣貝 (鮮甜爽口)白蝦丸甘海老 中拖大拖 (師傅用鹽減低油感)赤身醬油漬北海道海膽手卷食晒咁多件已經好飽,仲可以揀烏冬或者麵豉湯,仲有咖啡或者果汁,十分飽足。而且鋪頭只做一轉,唔會食到好趕,當日食咗足足2個半鐘!

當日既食物次序如下:
前菜
平目
平目緣則 (魚味爽口,越咬愈有味)
金目鯛
關鯖 (25%脂肪比,充滿油香,當日最愛)
新秋刀
新墨魚
石垣貝 (鮮甜爽口)
白蝦丸
中拖
大拖 (師傅用鹽減低油感)
赤身醬油漬

前菜
新秋刀
拖羅
2022-09-05 442 views
是日午餐:我家主人食主廚推薦「廚師發辦」,我就食雜錦天婦羅定食(我唔食生既所以只能點定食),如果有火炙壽司定食就更好啦!咁先介紹我家主人食的廚師發辦包含的菜式先,首先上三款前菜,跟住就上平目魚刺身、一壺海鮮清湯、鰝鰺刺身、關鯖魚刺身、八爪魚肉及吸盤刺身、青森縣帆立貝刺身、白蝦蝦丸、手握壽司(五貫)有大拖羅、金目鯛、赤貝、甜蝦(塊大葉遮住左😂,好大隻嫁)及馬糞海膽,最後就係烏冬及熱咖啡!我家主人表示整體質素滿意!跟住就介紹下我食的雜錦天婦羅定食,同樣都有三款一樣的前菜,天婦羅既炸漿厚薄適中,唔錯丫,我就揀飲橙汁!午餐都食左兩個幾鐘,悠悠閒閒咁食最正!

2022-09-04
Type of Meal
Lunch
近年都試左好幾間OMAKASAE.以用餐體驗黎Suzuno絕對係無可挑剔💯無論係生客定熟客.服務都唔會有太大既差別對待食物質素亦有保證.性價比好高👏🏻個人黎講.佢係我ENCORE既首選👍🏻餐廳裝修日系.BAR枱10個位到.仲有D TABLES😊第1次食佢既LUNCH OMAKASE.只做1輪個人食量有限.就叫左個平D既SET$680有 前菜.和食料理1客加12貫壽司.包1件手卷😎最後可以揀湯或烏冬 + 雪糕或咖啡😆另外仲有$980 SET.好似會多D刺身🤣OVERALL係非常滿足既一餐 🈵食材用料新鮮~每樣食物都好有水準. CP值高😍酒肴.熟食水準會比壽司高D. 配酒一流👍🏻最重要係師父可以令食客賓至如歸 用餐體驗一流💯佢無論對生客熟客都一樣好好 招呼周到😍非常建議一D怕生客中伏或曾經俾人差別對待既朋友去試😎💥九繪 非常清爽💥天草市 縞鰺好香😍💥金目鯛 魚油足💥關鯖😍 鮮味好出而且重魚香💥炸 富山縣 白海老💥北海道 水八爪魚🐙💥千葉縣 縞海老💥海老真丈 😍即炸蝦丸 師傅話大概30隻小白蝦先整到一粒 好誇張!!好正~!!💥吞拿魚腩😍 大拖羅加左少許鹽.降低油膩感.仲提升左魚鮮味💥天身醬油

無論係生客定熟客.服務都唔會有太大既差別對待

💥炸 富山縣 白海老
💥北海道 水八爪魚🐙
💥千葉縣 縞海老
💥吞拿魚腩😍 大拖羅加左少許鹽.降低油膩感.仲提升左魚鮮味
💥天身醬油漬😍 天身係吞拿魚中心部位 嫩滑既瘦肉 熟成十日個漸變色好靚
💥北海道 秋刀魚 😍 肥美又香 正
💥瀨戶內海 赤貝 😍 鮮爽
💥北海道根室 赤海膽 本身唔太中意食海膽 但呢件手卷我都覺得好唔錯
💥岩手縣 鬼蝦 肥美 蝦味濃郁
💥三文魚子
💥味噌湯
Suzuno 唔算 “預約困難店”, 由於用餐體驗不俗, 午餐不設還枱時限, 加咗入 “我的最愛”, 番食再番食. 今日老友請食飯, 第N訪. 📖 偶然發現 Suzuno 屬於 "9號餐飲集團" ("ix") 旗下餐廳. "9號" 於2018 年成立, 其他餐廳包括 nathanhouse, 杦 (Ficus), 杣  (Yashima) 等等.🥰 今訪坐L型壽司吧枱嘅角位, 鄧師傅一打九. 點咗12貫壽司套餐, $680+10%. 此前寫過食評, 今日簡單記錄.🍀 前菜: 水菜沙律, 昆布煮, 蒸蛋.🍣 櫻鯛. 魚味略淡. 調味嘅蔥同辣蘿蔔完勝!縞鰺. 魚肉結實肥美.金目鯛. 今日竟然影漏相!間八. Ok. 白蝦. 今次鮮味番來了.炸白蝦. 諗起 “皇太后”.關鯖. 有一半魚料嘅口感係唔同嘅, 冇咁結實.水八爪魚. 睇好過食.甘海老. 好大隻, 鮮甜.池魚. 正常.平貝. 上次食唔到, 今日補番. 口感似帶子, 更爽身.海老真丈. 香口, 彈牙, 冇得輸!大拖羅. 正常發揮.吞拿魚醬油漬. 一如預期咁好食.吞拿魚茸手卷. 不俗. 玉子燒. 正常.🥣 麵豉湯. 夠熱已經贏咗一半.☕️

🍀 前菜: 水菜沙律, 昆布煮, 蒸蛋.
前菜: 水菜沙律, 昆布煮, 蒸蛋
🍣 櫻鯛. 魚味略淡. 調味嘅蔥同辣蘿蔔完勝!
櫻鯛
縞鰺. 魚肉結實肥美.
縞鰺
金目鯛. 今日竟然影漏相!
間八. Ok.
間八
白蝦. 今次鮮味番來了.
白蝦
炸白蝦. 諗起 “皇太后”.
炸白蝦
關鯖. 有一半魚料嘅口感係唔同嘅, 冇咁結實.
關鯖
水八爪魚. 睇好過食.
水八爪魚
甘海老. 好大隻, 鮮甜.
池魚. 正常.
池魚
平貝. 上次食唔到, 今日補番. 口感似帶子, 更爽身.
平貝
海老真丈. 香口, 彈牙, 冇得輸!
海老真丈
大拖羅. 正常發揮.
大拖羅
吞拿魚醬油漬. 一如預期咁好食.
吞拿魚醬油漬
吞拿魚茸手卷. 不俗.
吞拿魚茸手卷
玉子燒. 正常.
玉子燒
🥣 麵豉湯. 夠熱已經贏咗一半.
麵豉湯
☕️ 熱咖啡. Ok.

🤗 總結: 用餐節奏舒服, 魚料食材優質. 師傅話今日海膽唔Ok, 所以冇安排俾我哋食. 數下數下, 今日食咗十二件壽司加多一件手卷, 塞翁失膽, 焉知非福. 我鍾意 Suzuno 午餐不設還枱時限, 這才是 “真.廚師發板”. 當然, 相對地要預留充足時間.
Other Info. : 📖 Suzuno 屬於 "9號餐飲集團" ("ix") 旗下餐廳. "9號" 於2018 年成立, 其他餐廳包括 nathanhouse, 杦 (Ficus), 杣 (Yashima) 等等.
$750 (Lunch)
池魚
平貝
海老真丈
吞拿魚茸手卷
麵豉湯
很久沒寫食評,久到連舊帳戶也遺失了,經朋友介紹於上年結婚周年紀念品嚐過這間店,老實講真係唔敢膽粗粗試新店,一陣揀中「脂」見之流的black店,婚都有得離。不過當我食過第一次Suzuno後,於一年內已光顧了三次,每次也很有水準,食材非常新鮮,絕對對得起個價錢,來到第三次跟師傅熟絡了知道佢不喜歡宣傳,相當低調,但作為一個食客品嚐了這麼滿足的一餐之後,除了多d幫襯外,我覺得可以做的就是多點幫他介紹和推薦俾更多人知道這間好店的存在,加油。
今日 “皇太后” 微服出巡食廚師發辦. 幾個月前開始試食, 最終拍板Suzuno. 訂到位, 又唔限時. 點咗12貫壽司套餐, $680+10%. 鄧師傅一打十一. 今次食評為 “皇太后” 口述, 孩兒筆錄.🍀 前菜: (1) 水菜沙律, 炸蓮藕, (2) 昆布煮, (3) 蒸蛋.🍣 第一件... 櫻鯛, 四國德島. 加咗蔥同埋辣蘿蔔蓉, 完美配合. 好食!第二件... 間八. 魚肉結實, 彈牙, 略帶油香.第三件... 金目鯛, 神奈川. 魚身嫩滑, 油香滿溢. 魚皮用熱水淥熟咗, 可以食埋, 之前試過口感麻麻哋, 今次又非常掂喎. 師傅唔知點解講起 “神奈川” 最出名係 “櫻木花道”.第四件... 櫻鱒, 青森. 口感軟滑. 略嫌太似三文魚.炸白蝦, 富山. 炸得好香, 有蝦嘅甜味鮮味. 據師傅介紹, 其實冇落調味, 抽乾水炸, 令蝦味更濃郁. 皇太后讚不絶口.第五件... 白蝦. 鮮甜.第六件... 水八爪魚. 膠口, 睇好過食, 紫蘇葉搶咗味.第七件... 甘海老. 蝦蝦蝦, 口感澎湃, 鮮甜.白蝦真丈. 即係炸蝦丸. 材料包括白蝦同埋雞蛋. 超級好食.第八件... 赤貝, 宮

櫻鯛

第二件... 間八. 魚肉結實, 彈牙, 略帶油香.

金目鯛

第四件... 櫻鱒, 青森. 口感軟滑. 略嫌太似三文魚.
櫻鱒

炸白蝦

第五件... 白蝦. 鮮甜.

水八爪魚

第七件... 甘海老. 蝦蝦蝦, 口感澎湃, 鮮甜.

白蝦真丈

第八件... 赤貝, 宮城. 新鮮爽口.
赤貝

第九件... 中拖羅. 肥美, 油脂豐富.

拖羅

第十件... 大拖羅. 超級肥美, 肥到好似豬腩肉咁. 落咗鹽, 冇落醬油, 減輕油膩感, 提升魚味.
大拖羅

第十一件... 吞拿魚醬油漬. “天身” 部位, 非常滑溜, 醬油味香濃.
吞拿魚醬油漬

第十二件... 海膽. 總言之係好食.
海膽

玉子燒. 正常.
玉子燒

🥣 麵豉湯. 夠熱, 內有魚肉同埋季節蔬菜, 十分鮮甜.
麵豉湯

☕️ 熱咖啡. Ok.

🤗 總結: “皇太后” 十分滿意. 壽司款式多樣, 師傅有傾有講, 節奏舒服, 遺憾嘅係唔可以外賣炸白蝦.
$750 (Lunch)
櫻鱒
白蝦真丈
海膽
麵豉湯
寿々乃 Suzuno 😋 經朋友介紹黎Suzuno食lunch omakase👨🏻‍🍳 Omakase吧枱一共10位置,全部經鄧師傅serve! 非常滿意service,每款食材都詳細介紹,仲會讓客人續一影相! 每道菜式都可慢慢欣賞。當日在場大部分都是熟客,全程有傾有笑,証明師傅的細心令大家都enjoy來用餐。個人喜歡食omakase了解每款食材的background,坊間有些師傅,放下壽司,只說出魚名,沒太多交流,個人更不喜歡那種趕住serve哂所有壽司的服務🙈 所以今次到訪Suzuno, 真的respect 鄧師傅,一個人,全程,好有heart,serve哂所有到訪食客 👍🏻👍🏻👍🏻【前菜】·炸蓮藕 + 芝麻沙律·大根腐皮毛豆·蒸蛋【刺身/小食】· 四國真鯛 + 白子 - 加左酸汁,紫蘇花,蔥,薑 。清甜!· 天然鯛魚白子 - 好creamy · 縞鰺 - 鮮甜,油香。👍🏻👍🏻·九洲鯖魚 - 清清地· 炸沙甸魚仔 + 富山炸白蝦· 北海道八爪魚 - 1.2米北海道八爪魚配醬油漬wasabi是即磨的 ,八爪魚吸咀,爽爽超正!👍🏻· 沖繩赤貝 - 配檸檬汁· 炸蝦丸 + 蘿蔔蓉煮魚
寿々乃 Suzuno

😋 經朋友介紹黎Suzuno食lunch omakase

【前菜】
·炸蓮藕 + 芝麻沙律
·大根腐皮毛豆
·蒸蛋

刺身/小食】
· 天然鯛魚白子 - 好creamy
· 縞鰺 - 鮮甜,油香。👍🏻👍🏻
·九洲鯖魚 - 清清地
· 炸沙甸魚仔 + 富山炸白蝦
· 沖繩赤貝 - 配檸檬汁
· 炸蝦丸 + 蘿蔔蓉煮魚*
· 昆布醬油燒鯛魚白子 - 超級香!

壽司
· 赤矢橡 - 石澗淺水魚,尖咀,厚切,爽口
· 平貝 - 爽口清甜
· 甜蝦 - 微微爽口,念念地既質感
· 金目鯛* - 清甜
· 大拖羅 - 加鹽 ,令魚味提鮮
· 醬油漬拖羅 - 天真部位, 一舊瘦至肥, 入口非常林
· 海膽手卷 - 根室市馬糞海膽,鮮甜
· 蔥花大拖羅 - 大滿足 😋

☕️ 最後有烏冬或麵豉湯及咖啡提供。

💰 每人$980 + 10% service charge
$1080 (Lunch)
  • 縞鰺魚魚生
四月, 期望恢復飯聚. 話說早前入谷, 原為望梅止渴, 最後大開眼界, 食壽司都可以咁專業, 我鍾意! 谷友好多推介都屬於 “預約困難店”, 我就真係搞唔掂. 食嘢講緣份, 咁啱睇中Suzuno, 又訂到位, 又唔使落訂金. 我已經加咗入 “我的最愛” 🥰.今日係四月初訪. 其實已經訂咗位四月尾再訪, 希望到時限聚如預期解封. 餐廳設有一張L型吧枱. 鄧師傅一打十. 今日點咗十二貫壽司套餐, $680+10%.🍀 前菜: (1) 水菜沙律蓮藕. 水菜新鮮, 配埋屈機醬一定好食. (2) 南蠻漬. 南蠻漬原來係一種傳統烹調方法, 聽講由葡萄牙人傳入. (3) 蒸蛋. 夠熱, 味道略淡.🍣 第一件... 赤矢柄, 鹿兒島. 個超長嘴, 用嚟食石罅中間嘅魚仔. 味道Ok, 睇好過食. 😂第二件... 間八. 結實, 魚味不俗.第三件... 金目鯛. 魚皮用熱水淥熟咗. 魚身油脂較多. 個人唔特別鍾意魚皮嘅口感.🥰 第四件... 一本釣池魚. 係釣嘅, 唔係用網捕嘅. 肉質結實, 肥美. 加咗少少姜茸, 配合得天衣無縫. 感覺少少似食秋刀魚. 今餐驚喜之一.第五件... 關鯖. 充滿油脂. 好

第二件... 間八. 結實, 魚味不俗.

第五件... 關鯖. 充滿油脂. 好食!

富山炸白蝦. 食到尾都仲脆. 讚!

第六件... 白蝦, 富山. 味道唔錯. 略嫌偏凍.

第七件... 甘海老. 一啖食晒三隻蝦, 口感澎湃. 鮮甜, 膠口.

第八件... 水八爪魚. 吸盤爽口. 八爪魚身口感似魷魚, 有咬口.

🥰 第九件... 赤貝, 佐賀太良町. 非常厚身, 爽甜. 今餐驚喜之二.

🥰 白蝦真丈. 用白蝦做嘅蝦丸, 超級好食.

昆布漬白蝦. 少少似蝦膠或 “他他”. 師傅話昆布俾到味道, 仲會吸水, 令白蝦味更濃郁. 呢件係今日白蝦四食嘅最後一食.

第十件... 拖羅. 十分肥美. 落鹽, 唔用醬油. 成功提升到魚味. 我幾鍾意呢個處理方法.

🥰 第十一件... 吞拿魚醬油漬. 味道濃郁. 滑溜. 一流! 今餐驚喜之三.

第十二件... 海膽, 根室市. 鮮甜. 今日十位客人食哂.

🥣 麵豉湯. 夠熱, 好好飲.

☕️ 最後有橙汁或㗎啡. 橙汁呢個選擇有少少攪笑, 都係揀咗咖啡.

🤗 總結一下: 師傅用心講解各魚料食材, 又展示長咀嘅赤矢柄及八爪魚腳, 帶動氣氛. 食材屬水準之上. 多件壽司都有驚喜, 包括池魚, 赤貝, 吞拿魚醬油漬, 仲有白蝦真丈! 午市只做一輪生意, 用餐時間大概兩小時, 唔使趕頭趕命, 體驗及性價比加分. 我已經將 Suzuno 加咗入OpenRice 嘅 “我的最愛” 收藏分類.
話咁快疫情過左兩年啦🥲仲未有得去旅行,小編好掛住日本牙!❤️‍🔥為左懷念下日本美食,就帶大家去呢一間位於銅鑼灣,比較隱世既日本餐廳啦!地方唔算好大,不過勝在師傅悉心解釋每一樣食材既產地及配搭,發揮出食材本身既鮮味仲可以乘機係師傅身上學到好多「日本小知識」添!🍽寿々乃 Suzuno 🇯🇵🎌廚師發辦Omakase ($1800/person)🍽明太子鯛魚,糖漬粟子及鰻魚牛蒡卷頭盤配搭上各樣都做得唔錯,各有特色。🎏以真羽太(七带石斑鱼)白身魚打頭陣作開首,配料有醋橘、蔥花、辣蘿蔔蓉,仲有特制醋汁,食落開胃仲突顯到魚肉鮮甜。🦀香箱蟹望落高貴就好似一個首飾盒咁,擺盤靚又打卡-able之餘口感層次都好豐富,由有蟹籽、蟹膏、蟹肉組成既鮮味蟹盒子,簡直就將所有精華都集於一個盒子中,食完真係留下左一個難忘既體驗咁!😋💡小知識: 香箱蟹其實係雌性松葉蟹,身型比較嬌小,最吸引既地方係甘香味濃既蟹籽蟹膏及蟹肉,由於每年捕獲時間有限,所以只有11月-1月到先有機會一嚐香箱蟹既滋味啦!🤫由於小編忍唔住食既關係,水八爪魚既樣就冇影低啦,唯有比張師傅拎住既相比大家睇下先啦! 🤭🐙北海道水八爪魚吸盤配以自家制醬汁漬山葵一

🍽寿々乃 Suzuno 🇯🇵

🎌廚師發辦Omakase ($1800/person)
🍽明太子鯛魚,糖漬粟子及鰻魚牛蒡卷
頭盤配搭上各樣都做得唔錯,各有特色。

🦀香箱蟹

🐙北海道水八爪魚吸盤
配以自家制醬汁漬山葵一齊放入口,會先嘗到山葵既辛辣,再食到爽口既口感,會推反左一直以為「八爪魚」口感好似橡皮膠既感覺,呢樣都一定係推介之選啦!

🍣白子
細嫩且像奶油般既口感,夠哂creamy而且配埋醋汁一齊放入口,醋汁可以中和埋白子既肥膩感,味道上無得輸啦! 鍾意食既朋友都知食完會上癮嫁!!

🔥黎返個炸物當零食咁緩衝下先!💥

🍤炸白蝦
富山灣既食材,隻隻白蝦都炸到金黃色,咬落夠哂爽脆而且幔蝦味夠濃,拎黎佐酒就岩哂啦!

🍣九州關鯖鯖魚
特點肉質夠厚實,魚肉夠彈牙,味道濃郁而且餘韻都留在口中。

🍣熊本赤貝
外表橙紅色,食落夠厚身爽脆,先沾山葵再配上檸檬片放人口,鮮味十足。

🍢海老蝦丸
先將白蝦肉加蛋白再混合埋蛋黃而成,由於白蝦體型細少,要制成一粒白蝦丸都一定係一件花時間既事,味道當然有保證啦!外脆內軟既口感之餘,咬落唔會似一般蝦餅彈牙口感,反而帶出好似口腐般細嫩感覺,味道上帶清甜!

🦪岩手縣米崎蠔
蠔身夠肥美,口感滑嫩鮮甜而帶濃厚蠔味,就算食完蠔味都留下餘韻,鍾意食濃味蠔既粉絲別錯過啦!

🍣日本長崎赤矢柄
外型好似一支箭柄咁,聽師傅講外皮好硬,爽口既白身魚而且食落魚味油脂非常香!

🍣金目鯛
用左熱水稍為燙左魚皮,造出湯霜效果,活化魚的皮下油脂,令到食味及魚既香氣都大大提升左。

🍣佐賀魷魚
肉質帶點爽脆,而且中間加左細塊紫蘇葉,令到層次上令人齒頰留香,幾特別既。

🍣日本北海道甘海老
大大隻既甘海老雖然沒有牡丹蝦既甘香蝦膏,但勝在肉質夠細綿爽口彈牙,味道較甘甜。

🍣中拖羅
以特調制醬汁調味,油脂分佈上比起大拖羅及天身較為平衡,冇咁重油膩感但都入口即溶。

🍣大拖羅
輕輕用左海鹽作調味,肉質肥美脂肪分佈好像雪花且帶粉紅,入口即溶,油脂既甘香味道濃郁感十足!

🍣赤身
今次選用既部位為「天身」,屬於赤身入面高級的部份,以醬油漬方法,呢個部位冇筋位,滑嫩且肉質柔軟夠腍味道濃郁!鍾意食赤身既粉絲試過天身就會返唔到轉頭嫁啦!

🍱北海道根室馬糞海膽
味道濃郁甘甜,而且齒頰留香入口即溶!

🍰芒果芝士餅及日本北海道雷電蜜瓜
酸甜既芒果芝士餅作收尾唔錯唔錯!仲有果肉軟滑既赤肉蜜瓜,鮮甜多汁味道夠濃!🍈
真係大滿足阿😍

🍽 寿々乃 @suzunojp
🏠 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店 #omakase
2021-12-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$1800 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 香箱蟹
  • 白子
  • 海老蝦丸
  • 天身
2022-03-20 269 views
初訪Suzuno. 話說入咗谷一段時間, 大開眼界. 唔少谷友推介Suzuno. 價錢正常, 唔難訂位, 決定一戰.餐廳設有一張L型吧枱. 師傅枱同吧枱中間有嘢擋住, 其實睇唔到師傅整緊乜. 師傅一打十. 中午有12貫壽司餐, $680+10%. 另外有刺身壽司餐, $980+10%.今日初訪, 用餐體驗一流. 正如其他食評所講, 鄧師傅講解好多食材知識, 亦會將食材例如八爪魚攞出嚟俾大家睇. 氣氛十足. 呢次食評都會將師傅講嘅嘢記錄低.前菜: (1) 水菜沙律. 炸蓮藕. 水菜好新鮮, 味道啱啱好. 炸蓮藕又簿又脆, 出色. (2) 千切大根. 蘿蔔好入味. (3) 蒸蛋. 夠熱, 味道略淡. 老實講, 前菜已經好掂!第一貫: 赤矢柄. 師傅一開始將成條尖嘴赤矢柄攞出嚟, 帶起咗氣氛! 講番食物, 味淡, 微微橘子酸. 魚肉唔特別結實. 以第一貫嚟講, 合格. 留意下, 壽司係放喺葉蘭上面.第二貫: 四國真鯛 (天然𩶘魚). 放咗蘿蔔和蔥提升魚味. 好食. 味道比第一貫跳咗幾級.第三貫: 縞鯵. 不得了. 口感豐富. 肥美. 讚! 今餐至愛之一.第四貫: 金目鯛. 用熱水淥熟咗魚皮,

第四貫: 金目鯛. 用熱水淥熟咗魚皮, 一齊食. 膠口. Ok 嘅. 但我都係鍾意燒咗嘅金目鯛.

第五貫: 關鯖, 九州. 肉質紥實, 有彈性, 魚味濃郁.

炸白蝦, 富山縣. 香脆. 雖然細細隻, 食落仍然有口感.

第六貫: 白蝦. 少少膠口. 師傅話白蝦係呢個時候當做. 今日有三款白蝦食物.

第七貫: 甘海老, 北海道. 據聞放三隻係傳統做法. 一啖食晒, 澎湃, 新鮮, 彈牙.

第八貫: 水八爪魚, 北海道. 另外切番個吸盤俾你. 紫蘇葉味道太重, 我麻麻哋. 八爪魚質地細滑, 少似魷魚.

白蝦真丈, 即係白蝦蝦丸. 新鮮. 口感有少少似魚腐. 超級好食.

第九貫: 平貝, 師傅話當佢係大帶子. 鮮甜.

第十貫: 吞拿魚醬油漬. 醬油味濃郁. 魚身肥美. 因為用咗皮下肉, 所以好嫩滑. 今餐至愛之一.

第十一貫: 大吞拿魚腩. 落咗鹽, 冇加醬油. 肥美, 正!

第十二貫: 海膽手卷. 好多海膽. 鮮甜, 抵讚.

追加一: 吞拿魚茸手卷.

追加二: 太卷.

最後仲有烏冬同熱咖啡. 完美一餐.

總結一下: 食材用料優質, 用餐體驗一流. 一邊食, 一邊長知識. 大路食材例如係吞拿魚同海膽相對略欠驚喜; 少見嘅食材例如關鯖和縞鯵真係嘩一聲. 整體調味較簡單, 亦冇炙燒. 如果想同朋友傾下計, 坐吧枱比較煩忙. 如果想專心享受Omakase, 值得推介. 午市只做一轉, 唔使趕頭趕命, 不過要預時間, 今餐食咗2.5+ 小時. 一定再訪!

2022-03-19 400 views
Lunch omakase 12貫🍣今次係第二次食omakase 果然沒有對比沒有傷害 超高質 服務 食物 都一流👍🏻👍🏻👍🏻首先要讚一讚鄧師傅👨🏻‍🍳鄧師傅好詳細介紹每種魚 仲會邊整邊展示每款食材 今次終於記得邊款打邊款魚 師傅健談又幽默 成個氣氛好好 食咗三個鐘冇悶場 成餐飯食得好輕鬆又滿足而壽司方面大部分都係簡單以醬油調味 突顯每個食材嘅鮮味件件壽司都好好食 好新鮮甜品真係好特別咬落去質感好得意又鬆又彈 好香蛋味上網搵過資料原來係日本過年嘅御節料理🌟前菜水菜蕃茄沙律配炸蓮藕片日式蘿蔔絲茶碗蒸🌟壽司赤矢柄增羽太縞鰺金目鯛寒鰤關鯖白蝦水八爪魚甘海老赤貝中拖羅大拖羅醬油漬赤身北海道根室海膽吞拿魚太卷🌟小食炸富山白蝦富山灣炸白蝦丸麵豉湯/烏冬🌟飲品咖啡/橙汁小食🌟甜品伊達卷
Lunch omakase 12貫🍣

小食
🌟甜品
伊達卷
2022-01-15 489 views
今次Omakase嘅體驗好好,師傅除咗好詳細地介紹食材之外,仲會拎埋成條魚出嚟一路睇一路講解,師傅好細心又健談仲好幽默,今次食得好開心又放鬆。食物方面食材新鮮,仲有鮪魚三連發好滿足,性價比高之選,一定會再去食。而當日我最喜歡嘅有赤身醬油漬、中拖羅、仲有水八爪魚𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 $𝟞𝟠𝟘包括有前菜、壽司十二貫、和食料理、麵豉湯或烏冬。🔝前菜有紫薯脆片沙律、腐皮卷、蒸蛋。▫️真羽太 ▪️赤矢柄 ▫️縞鰺▪️金目鯛▫️甘海老▪️水八爪魚-吸管+八爪魚▫️和歌山赤身醬油漬▪️和歌山中拖羅▫️和歌山大拖羅▪️赤貝▫️北海道根室市海膽▪️三文魚籽🔝富山白蝦🔝炸目光魚🔝可以選擇麵豉湯或烏冬。🔝食到第二貫壽司,師傅就拎咗條魚出嚟介紹,同我哋講呢條魚就係叫赤矢柄 。🔝仲有好大條嘅水八爪魚🐙師傅同我哋介紹完就會即時切俾我哋食😋

食物方面食材新鮮,仲有鮪魚三連發

𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 $𝟞𝟠𝟘
包括有前菜、壽司十二貫、和食料理、麵豉湯或烏冬。

🔝前菜有紫薯脆片沙律、腐皮卷、蒸蛋。

▫️真羽太

▫️北海道根室市海膽
▪️三文魚籽

🔝富山白蝦

🔝炸目光魚

🔝可以選擇麵豉湯或烏冬。

2021-12-21
Type of Meal
Lunch
2022-01-02 360 views
Suzuno 寿々乃 聖誕節前幾日帶咗媽咪去食Omakase🍣 上網做咗少少research加上時間緊迫, 就揀咗尼間都幾多人讚性價比高嘅Suzuno😚當日係星期日, 大師傅放假所以安排左其他師傅負責🥺 揀咗12件壽司 $680, 包前菜, 和食料理, 湯或烏冬, 一定食到飽🤣前菜: 炸紫薯沙律, 日式腐皮卷同海鮮蒸蛋壽司: 真羽太, 金目鯛, 縞縿, 北海道水魷魚, 甜蝦, 鬼蝦, 帆立貝, 活赤背, 天身赤身, 中拖羅, 大拖羅和食料理: 炸沙甸魚魚苗, 炸蝦球整體來講性價比真係高👏🏻 師傅十分友善, 介紹魚類都好清晰👍🏻 我幾欣賞壽司部分唔會有過多調味, 保持到魚嘅鮮味🐟 而且每食4件壽司就會有一碟和食料理間場👍🏻 雖然只係lunch但食得完全唔趕急, 有機會可以一試, bar枱都唔算難book, 我只係早2星期多啲就book到👏🏻Food: 😋😋😋😋(3.5/5)Price:💰💰💰(3.5/5) $700/ppService: 👩🏻‍💼👩🏻‍💼👩🏻‍💼(3/5)
Suzuno 寿々乃

前菜: 炸紫薯沙律, 日式腐皮卷同海鮮蒸蛋
和食料理: 炸沙甸魚魚苗, 炸蝦球

Food: 😋😋😋😋(3.5/5)
Price:💰💰💰(3.5/5) $700/pp
Service: 👩🏻‍💼👩🏻‍💼👩🏻‍💼(3/5)
2021-11-16 582 views
朋友介紹嚟,一早安排好哂食乜,太好了!一坐低,奉上sake杯,見到啲杯有少少失望,以為去咗千両。sake唔知邊個介紹,隻味太搶,唔適合趁魚。例牌問下我有乜想食有乜唔食,然後預備食材。食咗唔少,白身魚係幾好,生𧐢級數可以好啲。八爪魚和Toro比較深刻,我encore了Toro, 其他覺得都係咁啦!最緊要壽星女滿意!
朋友介紹嚟,一早安排好哂食乜,太好了!

例牌問下我有乜想食有乜唔食,然後預備食材。