2023-03-21
大圍小館 (元朗)📍地址: 元朗壽富街60號順福糧倉地下G22-23號舖===================著名米芝蓮餐廳「大圍小館」最近喺元朗開張,勁方便我😍 呢度座位仲非常舒適!因為我媽媽最喜歡中式菜,所以看到這家餐廳,馬上帶她去品嚐了❤️🐷勾魂叉燒 $188呢碟叉燒基本上係每枱必點!仲要只限晚市供應🤩 店員會搽上新鮮菠蘿醬,再用火槍燒叉燒‼️ 叉燒加上菠蘿的酸甜味,食落幾清新! 而且叉燒底部有好多小米,店員話係寓意越食越有米😳,夠晒好意頭!叉燒肥瘦分佈適中,唔錯🙂🐮鹹香三鮮牛骨髓煲$238牛骨髓煲我同媽媽都係第一次食😆,牛骨髓口感幾滑,加埋唔同嘅配料,鹹鹹地,撈飯食一流!香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花$188蝦球新鮮彈牙,估唔到同腐乳味又幾夾!🦀薑米蒜香籠仔蒸蟹飯$368呢味餸性價比極高,大大隻蒸肉蟹放喺飯面,蟹肉量多,味道鮮美! 食得出係新鮮蟹!店員服務殷勤,我地打完卡後,佢地主動叫廚房幫手砍開隻蟹❤️薑米飯配上蒜香同蟹汁,幾香口😆最後,餐廳還會送上足料糖上渣咋😍😍 唔會太甜,正!整個餐廳嘅職員非常熱心服務,照顧周到,而且食物新鮮,整過食飯過程好愉快😆
📍地址: 元朗壽富街60號順福糧倉地下G22-23號舖
===================
🐷勾魂叉燒 $188
🐮鹹香三鮮牛骨髓煲$238
香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花$188
蝦球新鮮彈牙,估唔到同腐乳味又幾夾!
🦀薑米蒜香籠仔蒸蟹飯$368
最後,餐廳還會送上足料糖上渣咋😍😍 唔會太甜,正!