2022-10-30 584 views
作為為食foodie成日留意instagram緊貼最新餐廳,見到有間上乘食材,價錢又合理嘅omakase,快啲book定試吓先 🔖 如果唔係遲啲變咗預約困難店 🈵店內以木系x柔和暖色燈光,入到去已經覺得好舒適;師傅、店員主動有禮帶動自然氣氛,有講有笑傾吓計,介紹下每款菜式之餘亦令食客長知識呀 📚👏🏻晚市omakase 分三種價錢,分別$1280/ $1480/ $1780今晚要試吓嘅係 $1480➢先付·河豚皮配柚子酸汁/鮑肝醬煮鮑魚/沖繩水雲(由左至右食起)要一提嘅係佢哋嘅漬物,要試吓蒜頭漬,好好食仲有佢哋自家製柚子蘿蔔漬👍🏻➢6貫刺身· 蜜柑鯛: 食到兩部位;背+腩飼料中加入了蜜柑皮,食落真係滲出淡淡柑橘香🍊·北海道仙鳳趾:我老公勁鍾意食蠔,連佢都話係佢食過中最最最Creamy😋·金目鯛刺身:刺身輕燒,將魚皮分開燒·池魚細切,加入薑、日本長蔥、萬能蒽、姫蒽已經夠哂香😍仲混入芝麻、豉油;亦可配上香脆海苔,好食到不得了😋·竹簽魚:加入芝麻同柚子汁底,好香好有層次味道·中拖羅、吞拿魚骹:好美肥油脂甘香、豐腴,師傅輕輕喺上面灑雪鹽,畫面好唯美🫧師傅建議可喺加多啲wasabi配合吞拿魚骹,能

今晚要試吓嘅係 $1480

➢6貫刺身
· 蜜柑鯛: 食到兩部位;背+腩
飼料中加入了蜜柑皮,食落真係滲出淡淡柑橘香🍊
·金目鯛刺身刺身輕燒,將魚皮分開燒
·竹簽魚:加入芝麻同柚子汁底,好香好有層次味道
·中拖羅、吞拿魚骹:好美肥油脂甘香、豐腴,師傅輕輕喺上面灑雪鹽,畫面好唯美🫧師傅建議可喺加多啲wasabi配合吞拿魚骹,能夠減低膩感👍🏻
➢熟食·甘鯛立鱗燒
勁勁勁crispy,亦好乾身一啲油膩感都冇👍🏻
➢8貫寿司
深海池魚/北海道北寄貝/香箱蟹肉蟹籽蟹羔/赤貝/秋刀魚/赤海膽配竹炭鹽/筋子/赤鯥
我就最鍾意食貝類刺身,師傅上碟前輕拍貝肉,肉質即時收縮,彈牙口感加倍,滿足 ☑️ 新鮮食材寧舍鮮美👏🏻
➢奶白色魚湯,一睇就知足料新鮮魚熬製而成,正
➢鮮甜蜜瓜🍈香甜多汁好juicy
2022-10-17
Type of Meal
Dinner
2022-10-28 229 views
想同老公慶祝生日,朋友強烈推薦我去新開張「卓鰭」,主打Omakase,啱晒我嘅要求🤩呢度原來仲有樓上一層可以容納10幾人、而且有多款精選靚酒,最適合公司或者朋友聚會😍話明係老公生日,所以我揀咗Deluxe $1780嘅set🫶🏻💖前菜·自家醃製漬物·慢煮鴨胸配法式芥末醬、鰻魚玉子燒、南蠻漬·柚子醋白子口感好鮮甜好滑,配埋酸酸甜甜嘅汁,好開胃呀!💖6種刺身日本章紅魚蜜柑赤鱲魚(全部都用咗食用花點綴,啱晒女生們打卡🌺兩款都口感鮮甜,後者仲有淡淡甜柑味)北海道仙鳳趾生蠔🦪蠔肉非常creamy,海水味好適中,鮮甜,裙邊爽口秋刀兩食*炙燒腩位已燒出油,香口惹味又juicy *刺身爽口彈牙日本銀鱈魚刺身炙燒絕對係一試難忘!上面嘅係三星漬(蘿蔔、海帶、唐辛子)提升左成件事嘅味道!魚肉好綿滑,入口即溶,Mark師傅話原來要好高品質才可以做刺身級銀鱈魚!大拖羅(炙燒)口感層次豐富中拖羅(刺身)油香肥美,配以淡雪鹽一齊食!好正!肝醬鮑魚用咗鮑魚嘅肝、味淋同埋其他調味料煮成醬汁,味道有啲似甲羅燒🤩鮑魚好爽口鮮甜又彈呀!🌟8款壽司深海池魚壽司帶有油份,好爽口!活赤貝同北寄貝壽司真係睇得到嘅新鮮,Mark師傅一

💖前菜
·自家醃製漬物
·慢煮鴨胸配法式芥末醬、鰻魚玉子燒、南蠻漬
·柚子醋白子
口感好鮮甜好滑,配埋酸酸甜甜嘅汁,好開胃呀!

💖6種刺身

日本章紅魚
蜜柑赤鱲魚

秋刀兩食
*炙燒腩位已燒出油,香口惹味又juicy
*刺身爽口彈牙

日本銀鱈魚刺身炙燒

大拖羅
(炙燒)口感層次豐富

中拖羅
刺身)油香肥美,配以淡雪鹽一齊食!好正!

肝醬鮑魚

🌟8款壽司

深海池魚壽司
帶有油份,好爽口!

活赤貝同北寄貝壽司
真係睇得到嘅新鮮,Mark師傅一撻完佢哋即刻醒晒周身郁!視覺味覺均享受😎

金目鯛壽司
油份夠高所以燒完特別甘香,再用燒過嘅魚皮做裝飾,賣相好靚而且魚皮脆卜卜,口感層次豐富。

江戶梳子魚配上博多萬能蔥
帶出左佢嘅鮮香爽!

牡丹蝦、蝦膏壽司
又係好味到不得了😋Mark師傅將蝦身整成壽司,然後將蝦頭嘅膏炒香放喺上面再滴上蝦殼炸成嘅蝦油,未上枱已經超香呀!心機之作又有多重蝦嘅口感,我非常鍾意❤️

北海道馬糞海膽壽司配竹炭鹽
海膽好鮮甜,竹炭鹽有啲趣卜卜嘅口感,更加突顯到海膽嘅鮮甜,櫻花🌸器皿都好精緻🫶🏻

鯖魚白昆布脆皮壽司
呢個係Mark師傅自創款!用自家醃製酸酸甜甜嘅白昆布配鯖魚原來好夾!配上燒脆既紫菜一啖擺落口,口感層次豐富到不得了💯

🌟和食

慢煮和牛面珠墩
牛味好濃郁,好滑,水菜都好fresh 好爽甜多汁!

蔥拖羅手卷
好香、極鮮甜!

仲有鯛魚濃湯同雷電蜜瓜!

今餐真係非常滿足,睇得出Mark師傅真係好用心去製作每一件美食,壽星仔老公同我都非常滿意!誠意推薦💕

2022-10-27 175 views
一路食一路影真係好唔盡興搵次真係要齋食唔影掛住食前菜、魚湯生菓都唔記得打咭公司附近開咗新嘢, 上星期試咗Lunch Set燒鰻魚OK先敢book Dinner, 今晚同個FD share $1,480 & 1,780 Oma Set前菜:● 慢煮鴨胸(鴨胸好嫩)● 鰻魚燒玉子● 沖繩水雲刺身:● 北海道仙鳳趾生蠔(creamy過令和冇咁重海水味)● 酸汁白子(唔鐘意白子個樣, 個FD又話鐘意食比埋佢)● 間白+唔知真鯛定咩地目鯛(掛住食都聽唔切師傅講咩喇, 清新有粘性)● 金目鯛背位+腩位(其中1件灸過)● 秋刀(都係兩食1件灸過)● Chutoro+火灸Otoro(蛇腹位, 灑咗淡雪鹽包埋紫蘇葉成件事好夾)間場和食:● 煙燻野菌黑豚肉(中規中舉)● 肝醬鮑魚(哩個正)● 和牛面珠墩(合度軟腍)壽司:● 北寄貝(有拍片但好似冇影相)● 勢子蟹(師傅好似講係雌忸性松葉蟹, 個壽司飯撈咗蟹肉&膏, 上面加咗蟹籽, 哩件$1,780餐先有)● 火灸梭子魚(面頭加磨碎芝麻)● 日本銀鱈魚(面頭加咗D漬醬)● 赤貝● 火灸黑鯥● 牡丹蝦(強列建議要追加, 面頭加咗即場燒嘅蝦膏&手磨炸蝦油)● 筋
一路食一路影真係好唔盡興搵次真係要齋食唔影
掛住食前菜、魚湯生菓都唔記得打咭

前菜:
● 慢煮鴨胸(鴨胸好嫩)
● 鰻魚燒玉子
● 沖繩水雲
刺身:
● 北海道仙鳳趾生蠔(creamy過令和冇咁重海水味)
● 酸汁白子(唔鐘意白子個樣, 個FD又話鐘意食比埋佢)
● 金目鯛背位+腩位(其中1件灸過)
● 秋刀(都係兩食1件灸過)

間場和食:
● 煙燻野菌黑豚肉(中規中舉)
● 肝醬鮑魚(哩個正)
● 和牛面珠墩(合度軟腍)
壽司:
● 北寄貝(有拍片但好似冇影相)
● 火灸梭子魚(面頭加磨碎芝麻)
● 日本銀鱈魚(面頭加咗D漬醬)
● 赤貝
● 火灸黑鯥
● 筋子
● 馬糞海膽(加咗D竹炭鹽提鮮)
● 燒鯖魚(哩件都係我飛佛)
最後係鯛魚湯&赤肉密瓜(密瓜份量都算幾大手筆)
酸汁白子
間白+唔知真鯛定咩地目鯛
金目鯛(背位+腩位)
秋刀
Chutoro+火灸Otoro(蛇腹位)
煙燻野菌黑豚肉+ 肝醬鮑魚+ 和牛面珠墩
筋子
馬糞海膽
燒鯖魚
2022-10-24
$1500 (Dinner)
秋刀
Chutoro+火灸Otoro(蛇腹位)
煙燻野菌黑豚肉+ 肝醬鮑魚+ 和牛面珠墩
  • ●北海道仙鳳趾生蠔
  • 梭子魚、
  • 牡丹蝦、
2022-10-25 127 views
襯小朋友番晒學就約妹食個飯、輕鬆下嘆下!講明嘆我就約佢食個Omakase ,就近佢公司灣仔,我就同佢去朋友開嘅餐廳 《卓鮨》 食好嘢!呢度嘅Lunch Menu有好多選擇,當然有出名嘅Omakase啦!如果你想熱食,亦有不同選擇:🥩和牛定食、🐍鰻魚飯、🐟銀雪魚西京燒、🐖吉列豬扒我哋緊係order Omakase Set啦!為求係緊絕嘅時間食到好嘢👏🏼駐場嘅Mark師傅會跟隨我哋嘅速度😆好貼心💕首先上咗個熱熱嘅茶碗蒸配薯蓉球,暖一暖個胃!就開始上我哋期待以久嘅食物……😻😻🌀北海道生蠔仙鳳指〰️好新鮮又爽口!屬於清甜嘅生蠔🦪食完有回甘嘅味道!🌀汁煮吞拿魚腩〰️以為魚生先好食?!打破咗我嘅思維,原來汁煮都可以咁好味🤤而且煮到好滑🫶🏻yum~🌀蜜柑鯛〰️味道鮮甜,配埋花花一齊食,會令你好驚喜(估不到的夾)🌀凡立貝〰️各自係面加上竹炭鹽&柚子皮,分別有2種口味!竹炭鹽可帶起凡立貝嘅鮮而柚子皮就令到佢更清新!1次過食過晒2種口味😌🌀中吞拿魚腩➕吞拿魚大拖羅〰️嘩‼️嘩‼️嘩‼️真係正到爆,點解咁講?Mark師傅話係拖羅魚鮫位嘅部份,入口即化、味道更甘甜😋🌀北海道銀鱈魚壽司〰️ 魚嘅色澤雪白,魚肉片片分明,魚皮表面輕
襯小朋友番晒學就約妹食個飯、輕鬆下嘆下!

🌀北海道銀鱈魚壽司〰️ 魚嘅色澤雪白,魚肉片片分明,魚皮表面輕微灼製過,Wow入口焦香惹味,魚油甘香,柔軟滑膩!
🌀北海道石垣貝壽司〰️呢個好玩呀!Mark師傅將石恒貝整理好,就一手拎起貝肉,另一隻手用力一拍即刻放上我面前,貝肉只要受到外來刺激就會有收縮效果,佢嘅尾尾就會向上翹😁肉質爽脆有咀嚼感!我自己就好鍾意食喇!
🌀秋刀魚壽司(紅綠燈)〰️秋刀魚係日本秋季魚類嘅代表,味道深厚。當造時係特別肥美、油脂豐富、腥味少,所以特別好味!

最後就上埋熱辣辣嘅魚湯…….不過最後還未到最後😆😆😆仲有呢個季節當造嘅筋子

🌀筋子壽司〰️被卵巢薄膜包裹著嘅魚卵就稱之為筋子,筋子外型圓潤晶瑩剔透,勁甘香!其實筋子唔常有,襯依家食!

甜品上〰️呢個月係萬聖節🎃,師傅為我送上💀呢個甜品!💀骷髏骨頭嘅餅夾著開心果味嘅雪糕,淨講顏色就相當襯Halloween😹而且開心果味真心好正!師傅呢個係其間限定架🧟‍♀️

呢度環境唔錯👍🏻座位闊落,分開上下2層,上層更有私隱度,開party 、gathering唔錯
2022-10-24 99 views
。今日去試咗灣仔新開的omakase一入到店內樓高兩層店內全是吧枱可以清楚地看到廚師純熟的刀法我哋今次就試咗佢地嘅$1480set 份量相當夠食個人超鍾意食佢哋嘅沖繩水雲酸酸的非常開胃白子我都係第一次試味道唔錯軟林林的完全唔會有腥味生蠔簡直係我至愛超級新鮮加上廚師調製嘅醬汁完全可以將生蠔昇華黑毛豬亦都帶俾我驚喜配上埋野菌成個菜式恰到好處由於佢嘅神經線仲未斷所以廚師拍一拍上碟嘅時候仲識郁㗎廚師係燒緊蝦膏嘅時候已經散發住超級香嘅氣味最後再加埋蝦油做點綴總括嚟講真係一間性價比高嘅omakase

今日去試咗灣仔新開的omakase

最後再加埋蝦油做點綴

總括嚟講真係一間性價比高嘅omakase
前菜 間八南蠻漬 鰻魚玉子燒 沖繩水雲
牡丹蝦 燒蝦膏
灣仔又有性價比極高既omakase開張喇!「卓鮨」座落廈門街,樓高兩層,上面有十令個位,樓下有八個位,全部都係吧台,可以近距離欣賞食材既新鮮同師傅既手勢😋成晚最驚喜係牡丹蝦壽司,Mark師傅不單選食材厲害,烹飪方法都好賞心悅目,親眼睇住蝦膏由生燒到熟,散發陣陣鮮香,未擺入口已經好期待🤩Dinner Menu $1480+10%先付🥢間八南蠻漬南蠻雞就食得多,用間八黎整真係第一次食,魚肉好滑,輕輕調左味已經好食🥢鰻魚玉子燒凍食既玉子幾時都係第一位前菜選擇🥢沖繩水雲沖繩風產海藻類,啜一啜就sir左入喉嚨刺身💮白子 配 萬能蔥 蘿蔔蓉係限定!要一啖食!唔腥既白子真係好難搵🥺配上少少酸汁😻🦪北海道仙鳳趾生蠔屬於Creamy既時令生蠔🐟蜜柑鯛 三食心機之作,有純刺身、腩位、仲有燙左皮既刺身,未食都感受到師傅既誠意🐟池魚細切 配 紫菜睇住師傅剔骨,切切切,再調味放係眼前,除左哇哇哇,我無野講😂🐟秋刀魚刺身 + 輕燒秋刀魚秋刀魚呢排當造,我本身就好鐘意食秋刀,難得有兩味真係好滿足🐟大Toro + 腦天大腹就係正式輸出啦眼見都睇到夠哂油,但係「腦天」我第一次食,係吞拿魚頭頂嗰舊肉!我地四個人,就食左四

Dinner Menu $1480+10%
先付
🥢間八南蠻漬
🥢鰻魚玉子燒
凍食既玉子幾時都係第一位前菜選擇
🥢沖繩水雲
沖繩風產海藻類,啜一啜就sir左入喉嚨

刺身
💮白子 配 萬能蔥 蘿蔔蓉
係限定!要一啖食!唔腥既白子真係好難搵🥺配上少少酸汁😻
🦪北海道仙鳳趾生蠔
屬於Creamy既時令生蠔
🐟蜜柑鯛 三食
🐟池魚細切 配 紫菜
🐟秋刀魚刺身 + 輕燒秋刀魚
秋刀魚呢排當造,我本身就好鐘意食秋刀,難得有兩味真係好滿足
🐟大Toro + 腦天
大腹就係正式輸出啦眼見都睇到夠哂油,但係「腦天」我第一次食,係吞拿魚頭頂嗰舊肉!我地四個人,就食左四條魚既精華位😂

和食
🐷煙燻野菌黑毛豬
黑毛豬好嫩,配埋雞髀菇,中和下啲油份

壽司
🐟金目鯛(偏爽既白身魚)
連皮既金目鯛真係好好食🥹第一件上枱我已經比good😂
🐚 活北寄貝
因為神經線未斷,到上枱果一秒仲郁緊,鮮
🐟梭子魚
輕輕燒過令到魚味好出⋯係比較爽口
🐟銀鱈魚
又係一款連皮既白身魚,雖然味淡但係口感真係好好!
🐚活赤貝
原隻上既赤貝成日都食,但係到我面前都仲郁緊既就未試過,好似孔雀開屏咁慢慢散落舊飯度
🐟黑鯥
第一次接觸嘅魚,雖然冇乜魚油但係好香
🦐牡丹蝦 燒蝦膏 蝦油點綴
一開始我已經講左,呢款VIP真係好掂,蝦油仲有畫龍點睛功能,下次一定要encore
🥢北海道赤馬糞海膽
花碟仔裝住既壽司,一啖入口又回甘又順滑

🍲鯛魚頭 鯛魚鮫湯
魚油重,肉眼就睇到,好濃,暖胃一流
🍈溫室赤肉密瓜
黎個超甜嘅蜜瓜結尾,呢餐完美落幕💗

🍣 @takusushihk
灣仔廈門街1號廣泰樓地下C2A舖
2022-10-20
$1600 (Dinner)
2022-10-23 51 views
要解相思之苦最好就是吃一頓美味的家鄉菜!在灣仔新開了一家日本餐廳食omakase(廚師發辦),我和朋友們點了 6貫刺身、8貫壽司的$1480 set!我們選對餐廳,很高質的日本料理!物有所值!前菜有間八南蠻漬配鰻魚玉子燒和沖繩水雲,酸酸的很開胃!再來便是6款新鮮的刺身!有幾款精選需要介紹一下。白子第一次吃,口感很不錯,軟綿綿的!很開心有秋刀魚和銀鱈魚,一片還輕燒了一下,油香味滿滿😍還有吞拿魚腦天,即是吞拿魚頭頂塊肉,入口即溶!活北寄貝和活赤貝也夠誇張!神經線未斷,廚師一拍上碟時還在動!牡丹蝦配即場燒的蝦膏再加蝦油點綴,頓時口感味覺升級!壓軸當然是北海道赤馬糞海膽,味道濃郁!最後還有一碗鮮甜的魚湯和清甜的蜜瓜作為整晚餐的結尾!完美!刺身🐟白子 配 萬能蔥 蘿蔔蓉北海道仙鳳趾生蠔蜜柑鯛 三食池魚細切 配 紫菜秋刀魚刺身 + 輕燒秋刀魚大Toro + 腦天和食🐽煙燻野菌黑毛豬壽司🍣金目鯛活北寄貝梭子魚銀鱈魚活赤貝黑鯥牡丹蝦 燒蝦膏 蝦油點綴北海道赤馬糞海膽鯛魚頭 鯛魚鮫湯🥣溫室赤肉蜜瓜🍈

刺身🐟

北海道赤馬糞海膽

鯛魚頭 鯛魚鮫湯🥣
溫室赤肉蜜瓜🍈
2022-10-20
$1480 (Dinner)
Had a very satisfying and delicious omakase dinner at this new restaurant. Ingredients were incredibly fresh and all of the plating were beautiful and visually appealing. Started off with a large fresh oyster sashimi that was enough to want to go back for more. The flow of the omakase was also great, as I personally dislike some restaurants that are too much like an assembly line rushing out dish after dish. The chef here was attentive and fun to chat with, which made the evening more lively. Overall this was a great value omakase and I will be sure to return again for more.

2022-09-21
2022-10-07 170 views
係灣仔做完野順便食埋lunch先返工,見到間新開食日本野嘅入去試下,裡面環境好好,坐位都算寛落,衞生好好好乾淨,入去點左個燒豬扒飯定食,即叫即燒,係要等小小時間,坐係吧枱等飯時,見到師父即場整剎身及壽司比其他食客,我份人都有潔癖,專睇師父對手乾唔乾淨,指甲有冇黑邊呢到啲師父對手好乾淨,食得安樂。 到我個豬扒飯,豬扒好好食,完全唔un,好淋,食第一啖時,我有一刻懷疑佢係米牛肉.真心超好食。下次我會想試下其他野同試下14定食
呢到啲師父對手好乾淨,食得安樂
。 到我個豬扒飯,豬扒好好食,完全唔un,好淋
,食第一啖時,我有一刻懷疑佢係米牛肉.真心超好食。

下次我會想試下其他野同試下14定食
2022-10-06
價錢唔算貴,物有所值😙。前菜蒜頭蘿白勁好味😋。今次試咗個極上刺身set,拖羅入口即溶🤤,另外師傅煎香咗蝦膏再配返隻蝦刺身一齊食,正!👍🏻朋友食咗豬扒飯,豬扒煎得啱啱好,又係入口即溶,唔知仲以為食緊和🐮😆
2022-09-25 267 views
今日去左灣仔搵食,兩老話仲未飛到去日本住,不如食omakase 頂住先😆睇app 見到廈門街有間新餐廳叫”卓鮨”,去到望入去都幾舒服😌,所以就入去試,反正新野去盡佢,叫左最貴個set店員推介日本白酒配魚生…..係有驚喜😆😆!里個wine pairing 😌😌nice ~~D 魚生款式同食法多變化,間場既和食都好有特式, 個蜆湯😋😋 成個course 都好滿足呀, 師父仲好細心,知道兩老食量有限,🍣d 飯都配好少,真係唔錯☺️

2022-09-24
Type of Meal