與好友聚餐,一直想試下廚師發辦,朋友介紹呢間蠻不錯,見價錢相宜,選了14件壽司午餐,前菜那個蒜頭漬物很特別,茶碗蛋蛋味濃,湯汁很鮮與其他地方的很不一樣。壽司食材很新鮮,特別是魚肝、海膽及牡丹蝦,一試難忘😋😋😍😍最後的素麵連湯也飲晒😋午餐Omakase14件壽司前菜+茶碗蛋+素麵+雪糕$498 好抵環境舒服,師傅每一件壽司都細心介紹,服務也親切,性價比高可以再encore的Omakase🍣。

午餐Omakase
14件壽司
前菜+茶碗蛋+素麵+雪糕
$498 好抵

2023-03-03
$500 (Lunch)
  • 14件壽司廚師發辦
昨晚一行8人在一樓包間進饍。師傅是本地香港人,食材除魚料外,全部都是低價貨。Omakase 有試飯的禮儀,就是給予飯團試味,要求了8次,剛好也肚餓,從6點40至7點15分,師傅說有性格不會滿足客人。客人肚餓咩都唔做,唔會關心客人,板前服務連元氣都不如。開胃菜: 水雲(防腐包裝直接冇處理過) 、茄孑(好吃)、鴨胸(我諗唔到同開胃有咩關係,非常難食,沒處理,omakase從來未見過)生蠔不是時令的,不是真蠔。也不是岩蠔。可食用花朵食品盒上顯示過期!係過咗期!過期食品用食是知道!紫蘇葉有點霉,但不確定時間。刺身非常出色,厚切,新鮮!師傅沒有介紹食物,產地,他說自己有性格。當面處理明天要賣的午餐。每道菜式都不是很熟練。同行客人2位不吃薑蔥,師傅忘記了,重複犯錯,最後說服務員說公司不能改,湯品或魚料處理都含薑蔥,之後就不改了。壽司部份八件是中上,沒有大問題。熟食天婦羅,由第一位上菜至最後一位,需時15分鐘。廚房沒有控制好。服務員,九成時間在客人身後,客人們要求了10次加茶,從來沒有主動服務。埋單的時候,用叫賣的方式說出價錢,全場都聽到幾多錢,請客的人面都黑了。價錢還要出錯,沒有道歉,又等了5分鐘
昨晚一行8人在一樓包間進饍。
師傅是本地香港人,食材除魚料外,全部都是低價貨。

生蠔不是時令的,不是真蠔。也不是岩蠔。

可食用花朵食品盒上顯示過期!係過咗期!過期食品用食是知道!

紫蘇葉有點霉,但不確定時間。

刺身非常出色,厚切,新鮮!

壽司部份八件是中上,沒有大問題。

埋單的時候,用叫賣的方式說出價錢,全場都聽到幾多錢,請客的人面都黑了。價錢還要出錯,沒有道歉,又等了5分鐘。

板前席前毫無服務態度!不如之後只賣壽司,但唔好賣過期貨。
2023-02-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Valentine's Day
2023-02-11 1346 views
大家情人節諗到同另一伴食乜好呢🥰我有好野介紹比大家👍哩間新開Omakase 位於灣仔卓鮨🏮趁住二月份做緊優惠🤩即刻book枱來食Omakase $1480或以上 👫 2人同行(第二位半價)情人節🌹咁特別日子都一樣優惠㗎🥰我地選了Omakase $1480位哩晚就交比Mark師傅👨‍🍳製作一頓豐富又難忘晚餐🔸️前菜日本番茄,沖漬螢光魷魚,冲繩水雲(由左至右開始食)🔸️鰻魚第一次食,個樣有眼睛似魚仔加了土佐醋,鮮味突出🔸️白子加了柚子酸汁白子味道真係好好味,軟棉棉入口即溶化🤤🔸️小長井牡蠣來自長崎縣,上面加了博多萬能葱,辣籮白蓉,肉厚鮮美🦪🔸️左口魚裡面加京丸姬葱同埋紫蘇葉一起吃,味道好特別。🔸️中拖羅,大拖我既至愛,中拖顏色粉紅,肉質肥美油脂高味道甘香😋燒過嘅大拖入面紫蘇葉,口感另一種味道🔸️梳子魚加了芝麻,柚子酸汁鮮味十足🔸️干醬鮑魚用鮑魚本身嘅乾去煮既醬,真係好鮮美,口感爽彈🔸️毛蟹蟹肉好鮮加上柚子皮,再配埋個醋飯撈埋蟹膏,味道甘香🔸️針魚師博好有心機,將針魚紥辮子,入口鮮甜有口感🔸️金目錭見師博首先切一片金目錭燒到好薄脆像纸一樣,放上嫩滑魚肉上,口感層次夠豐富🔸️鰤魚即係大個仔既油甘魚,色澤光滑,肉質細嫩
情人節🌹咁特別日子都一樣優惠㗎🥰

我地選了Omakase $1480位
哩晚就交比Mark師傅👨‍🍳製作一頓豐富又難忘晚餐

🔸️前菜
日本番茄,沖漬螢光魷魚,冲繩水雲(由左至右開始食)

🔸️鰻魚
第一次食,個樣有眼睛似魚仔
加了土佐醋,鮮味突出

🔸️白子
加了柚子酸汁白子味道真係好好味,軟棉棉入口即溶化🤤

🔸️小長井牡蠣
來自長崎縣,上面加了博多萬能葱,辣籮白蓉,肉厚鮮美🦪

🔸️左口魚
裡面加京丸姬葱同埋紫蘇葉一起吃,味道好特別。

🔸️中拖羅,大拖
我既至愛,中拖顏色粉紅,肉質肥美油脂高味道甘香😋
燒過嘅大拖入面紫蘇葉,口感另一種味道

🔸️梳子魚
加了芝麻,柚子酸汁鮮味十足

🔸️干醬鮑魚
用鮑魚本身嘅乾去煮既醬,真係好鮮美,口感爽彈

🔸️毛蟹
蟹肉好鮮加上柚子皮,再配埋個醋飯撈埋蟹膏,味道甘香

🔸️針魚
師博好有心機,將針魚紥辮子,入口鮮甜有口感

🔸️金目錭

🔸️鰤魚
即係大個仔既油甘魚,色澤光滑,肉質細嫩好美味

🔸️活北寄貝
口感爽脆又彈牙,甘甜鮮味

🔸️火炙銀雪魚
口感好爽口肉質好嫩滑

🔸️火炙赤鯥
加咗岩鹽連皮再燒,皮下脂肪豐滿赤鯥,面上加蘿蔔蓉,脂香中帶甜

🔸️馬糞海膽
灑上竹炭鹽,少少wasabi
真係要一啖食😆好食到唔洗講咁多

🔸️牡丹蝦
將蝦膏燒,再滴落蝦油,真係成隻蝦係哂度,一試難忙🤤

🥣金日鯛魚湯
食完咁多生冷嘢,飲番碗熱辣魚湯暖吓胃,配料有豆腐,舞茸菇,哩碗魚湯完全唔腥,味道仲好鮮甜

最後甜品係士多啤梨果凍🍓作為哩餐完美句號🥰

Mark師傅同店員都非常親切友善,師傅用心烹調每一道菜,擺盤精美,今餐真係嘆盡時令食,很難忙的一餐👍👍
2023-02-07
Dinner
趁住知道2月二人同行💓第二位半價優惠即刻約埋姊妹👭黎到呢間位於灣仔book mark左一段時間嘅卓鮨慶祝生日🎂 過左一個愉快嘅晚上🥰今晚我地選左$1480set🥰師傅Mark即席19品真係食到超飽好滿足呀🥳前菜三點💫日本蕃茄多汁甜美🍅螢光魷魚漬咸香十足🦑再以酸味味沖繩水雲開始🤗💫矜貴嘅鰻魚苗配左靜岡柚子皮 土佐醋 紫蘇花只有呢個半月才能嘗到☺️口感滑爽🙌💫白子配柚子酸汁無得輸☺️每次食到感覺都咁正🤩💫小長井生蠔🦪加上博多萬能蔥及辣蘿蔔茸爽口得黎帶子位極鮮甜🤪💫以紫蘇葉包住左口魚刺身左口魚皮及京丸姖蔥輕輕點豉油就食得👍💫梳子魚配芝麻碎柚子酸汁味道清新🤗💫紫蘇大拖蘿以炙燒迫出魚油有驚喜🤩中拖厚切入口即化🤩魚肉肥美油潤🥳💫鮑魚肝醬鮑魚好腍夠鮮甜😊💫北海道毛蟹伴蟹膏飯配柚子皮紫蘇花提鮮😋作為蟹迷真係食到舔舔脷🤪壽司🍣💓銀鱈魚配三升漬(唐辛、海帶、豉油、麵豉)💓針魚扎辮手法令口感提升💓金目鯛 魚皮炙燒帶焦香脆口感💓鰤魚口感柔滑有魚味💓赤鯥撒上喜馬拉雅山岩鹽+白蘿蔔蓉帶出魚鮮💓不少得最愛❤️馬糞海膽配竹炭鹽🤤💓牡丹蝦超出色🤗蝦膏即席燒乾放係肥美肉厚蝦身上面後淋上以蝦殼、蝦籽炸成既濃縮蝦油🤤完全增強牡丹蝦

前菜三點

💫鮑魚肝醬鮑魚好腍夠鮮甜😊

💫北海道毛蟹伴蟹膏飯配柚子皮紫蘇花提鮮😋
作為蟹迷真係食到舔舔脷🤪

壽司🍣

💓銀鱈魚配三升漬(唐辛、海帶、豉油、麵豉)

💓針魚扎辮手法令口感提升
💓金目鯛 魚皮炙燒帶焦香脆口感
💓鰤魚口感柔滑有魚味

💓赤鯥撒上喜馬拉雅山岩鹽+白蘿蔔蓉帶出魚鮮
💓不少得最愛❤️馬糞海膽配竹炭鹽🤤
💓牡丹蝦超出色🤗蝦膏即席燒乾放係肥美肉厚蝦身上面後淋上以蝦殼、蝦籽炸成既濃縮蝦油🤤完全增強牡丹蝦原味道🤤

💫金目鯛魚加上大量魚骨熬製而成☺️整碗湯充滿魚既精華🤤仲有舞茸及豆腐😋飲完個胃暖返哂🥰

🍓士多啤梨啫喱配朱古力醬口感Q彈❤️

• 牡丹蝦壽司
  • 馬糞海膽配竹炭鹽
  • 小長井生蠔
好多人話最怕食omakase好似要同師傅應酬咁,所以啱傾嘅傾得舒服嘅師傅絕對令食omakase過程更舒服灣仔新開四個月嘅omakase,老闆兼師傅Mark係我見過最nice最好人最啱傾嘅,不卑不亢👍🏻👍🏻👍🏻每道菜式用心製作,好有心去做好餐廳招牌,係我去咁多間最想支持的一間晚市Omakase有三個set,分別係$1280、$1480、$1780,今次品嘗中價位嘅$1480一月份嚟食仲有第二位半價優惠,詳情就留意佢哋ig啦- 前菜 -🍅日本高糖度番茄 配淡雪鹽🌸櫻花蝦天婦羅🦑螢光魷魚 配柚子粉櫻花蝦天婦羅脆身好香櫻花蝦味- 刺身六貫 -🐟鰻魚苗 配靜岡柚子皮 柚子酸汁 紫蘇花第一次食鰻魚苗,好少見,好幼細又滑身,口感獨特🦪北海道厚岸真蠔 配土佐酸汁新鮮大隻,配酸汁較提味⚪️白子嚟到季尾嘅白子依然飽滿,由佢當造一刻食到季尾時分,已經慢慢接受咗白子嘅質感,開始感受到真係有奶味嘅感覺🐠深海池魚油分重,依然係最鍾意嘅刺身之一🐡燒 喜之次呢度其中一項會係較名貴嘅食材,喜之次的確比較少食,配上蘿蔔蓉、岩鹽、豉油、葱,燒過嘅油香更加突出🐠燒 大拖羅腩相信冇人能抗拒到拖羅,特別係魚腩部份,燒過油脂非常豐富

一月份嚟食仲有第二位半價優惠,詳情就留意佢哋ig啦

- 前菜 -
🍅日本高糖度番茄 配淡雪鹽
🌸櫻花蝦天婦羅
🦑螢光魷魚 配柚子粉
櫻花蝦天婦羅脆身好香櫻花蝦味

- 刺身六貫 -
🐟鰻魚苗 配靜岡柚子皮 柚子酸汁 紫蘇花
第一次食鰻魚苗,好少見,好幼細又滑身,口感獨特
🦪北海道厚岸真蠔 配土佐酸汁
新鮮大隻,配酸汁較提味

⚪️白子

🐠深海池魚
油分重,依然係最鍾意嘅刺身之一

🐡燒 喜之次

🐠燒 大拖羅腩
相信冇人能抗拒到拖羅,特別係魚腩部份,燒過油脂非常豐富,配上紫蘇葉wasabi,口感超正

- 和食 -
🥢鮑肝醬南非鮑魚
鮑魚好腍,鮑肝醬濃味好夾

🦀北海道毛蟹 紫蘇花 蟹膏拌飯
好多蟹肉蟹膏,啖啖肉好好食

- 壽司八貫 -
🍣針魚
師傅巧手將針魚鬢邊,針魚爽口
🍣左口魚邊
燒過嘅特別香油份,配上萬能葱豐富味道
🍣銀雪魚
🍣活北寄貝
神經線未斷,師傅拍一吓朿刺身,令其仲有跳動感

🍣鰤魚

🍣沙甸魚
味道較濃,似秋刀魚

🍣鹽水馬糞海膽
鮮甜
🍣牡丹蝦蝦膏蝦油
蝦膏蝦油超香,精華所在

- 吸物 -
🐟鯛魚湯
用咗金目鯛、真鯛、大量魚骨熬製而成,魚湯鮮甜無比

- 甘味 -

🚩卓鮨 (灣仔) @takusushihk
📍灣仔灣仔廈門街1號廣泰樓地下C2A號舖
2023-01-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$1480 (Dinner)
喺灣仔新開咗4個零月嘅卓鮨,門面同內在裝修一貫以木系為主,分為上下兩層,木材嘅設計手法增加咗視覺空間感,營做平靜舒服氛圍🎐 晚市有3個Omakase揀,今次揀咗中間價位$1480, 有先付,6貫刺身,8貫壽司,和食,お碗,でセット其實食到第4件壽司,已經飽到同師傅講要少飯🙈 而家仲做緊個promotion✨星期四Ladies Night, 每兩位女士會隨機送一支300ml Sake🍶 🥢先付高糖份蕃茄,天婦羅蝦🦐沖漬螢光魷魚🦑食到個蝦時嘢時已忍唔係要叫師傅即刻開咗支Sake😂 天婦羅蝦用咗櫻花蝦,蝦鮮特別重,個天婦羅粉漿咸咸地好脆好食,螢光魷魚有濃郁似蟹膏嘅味道🐡6貫刺身北海道厚岸蠔🦪勁肥美,中間位好creamy, 但邊邊位就好爽口,鮮甜帶海水味有春季第一水嘅鰻魚苗😳 師傅話我哋呢個時間嚟最正,因為可以食晒冬季同埋春季初嘅時令食材🤗 鰻魚苗勁似河粉咁滑捋捋,加咗柚子酸汁好開胃🍊柚子酸汁鱈魚白子,師傅話白子已經係冬季嘅收季食材,食埋呢一水就冇嚕🥹 啲白子勁新鮮白雪雪好肥,入口即溶墨魷魚刺身兩食,先食刺身部份,然後魷魚鬚係火槍輕燒過嘅帶少少焦香味,加埋梅子醬紫蘇葉一齊食,口感清爽被日本人視

其實食到第4件壽司,已經飽到同師傅講要少飯🙈

🥢先付

🐡6貫刺身

被日本人視為最珍貴魚類之一既「喜知次」😍海中紅寶石💍美譽,肉質細嫩,魚皮輕輕火灼過,魚油加埋日本機蔥同白蘿蔔蓉提鮮,非常鮮味

「深海池魚腩」出名肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,魚脂濃郁,入口質感爽脆。師傅仲用咗厚切,食落層次感出晒嚟

萬眾期待嘅「中大拖羅」🥹 大方嘅師傅切到半寸厚😱 拖羅油脂非常厚,脂肪分布似雪花❄️ 魚油甘香細膩,同池魚唔同嘅係佢口感入口即化嘅感覺

第一次食吞拿魚嘅刁鑽位 「筋拖羅」😈 肉質鮮嫩肥美油香味重,望住師傅用火燒炙後啲魚油逼晒出嚟一露滴,燒完油香味重豐腴細滑,痴線級滿足🥰 師傅過原來呢個部位仲要係可遇不可求🤫下次都未必再食到😌

鮟康魚乾加青瓜,細砌到一舊舊份量好多🤩 口感綿密順滑,油脂香醇,好似食緊鵝肝咁🤤 加埋🥒好夾,中和番一啲都唔會驚溜。

肝醬鮑魚,用返鮑魚自己本身嘅乾去做個醬汁,口感爽脆彈牙,個肝醬更加帶出鮑魚自身種鮮味👍🏻

🍣8貫壽司
時令毛蟹🦀滿瀉嘅蟹肉配埋少少柚子皮,個醋飯仲撈埋左蟹膏,啖啖都係蟹肉蟹膏嘅鮮甜仲有啲蟹粉嘅甘香味道

針魚係一月開始嘅時令食材,因為肉身比較薄通常會用鬢邊形式上碟,增加肉質嘅口感,魚味略淡但油鮨優厚

活北寄貝🐚 貝肉肥美厚實好彈牙,口感爽脆,帶甘甜鮮味

左口魚,面頭仲有火炙過嘅左口魚邊,兩者一齊食,帶少少焦香嘅魚邊令到成個魚脂味好豐富

火炙地金目鯛,用火燒出金目鯛魚皮油分,魚皮脆到好似豬肉紙咁,魚肉又嫩滑

火炙沙甸魚,同樣燒完嘅魚,脂香中帶甜味呢個加咗啲黃蘿蔔喺面,仲有啲清爽感

火炙鱈魚,魚肉帶豐腴油分而不膩,口感啲似拖羅不過爽口啲而且嫩滑,但油香就不及拖羅重

鹽水馬糞海膽,鹽水海膽僅用海水保存,全天然無添加,海膽原本嘅鮮甜味道好出,帶咸咸地海水味,口感實在

🥣鯛魚湯,食咗咁多生冷野飲番碗熱辣辣嘅魚湯暖番個胃做結尾,師傅話用咗好多唔同魚熬出嚟,真鯛,金目鯛,佐口魚骨等,熬到奶白嘅魚湯勁鮮甜,毫無魚腥,平時怕魚湯腥嘅朋友都一定飲到

🍈でセット係靜岡縣哈蜜瓜,清甜夾口唔漏
2023-01-17 118 views
這間位於灣仔廈門街的日式餐廳令人樂而忘返,引人入勝的不只是食物質素,更是主廚Mark哥的親切服務及極高觀賞值的煮理手法,不得不提的是侍應生殷勤的服務態度適時到位,通知客人的需要,整個用餐過程感到餐廳的專業及用心。今次所選的是$1480 廚師發板套餐前菜包括有:高糖度日本番茄、櫻花蝦天婦羅、螢光魷魚漬刺身六款分別是:珍罕鰻魚苗配靜岡柚子皮、柚子酸汁、紫蘇花北海道真蠔 配士佐酸汁白子奶香留於齒頰之中,大家要把握季末時間享用深海池魚喜之次 另一名貴嘅食材,輕炙一下昇華不少燒大拖羅腩 一份刺身兩種食法,滿足喜愛拖羅的朋友和食有兩款:鮑肝醬南非鮑魚北海道毛蟹拌飯精彩的壽司八貫:針魚 將針魚相互交織,更有口感炙左口魚邊 油份香更出,萬能葱加以昇華銀雪魚活北寄貝鰤魚沙甸魚鹽水馬糞海膽牡丹蝦蝦膏蝦油 表演料理手法環節吸物:鯛魚湯 數以斤計之魚骨熬製而成,鮮甜!甘味:赤肉蜜瓜餐廳另設有2樓可供舉辦聚會/ 派對

今次所選的是$1480 廚師發板套餐
前菜包括有:
高糖度日本番茄、櫻花蝦天婦羅、螢光魷魚漬

刺身六款分別是:
珍罕鰻魚苗配靜岡柚子皮、柚子酸汁、紫蘇花
北海道真蠔 配士佐酸汁

白子奶香留於齒頰之中,大家要把握季末時間享用

深海池魚

喜之次 另一名貴嘅食材,輕炙一下昇華不少

燒大拖羅腩 一份刺身兩種食法,滿足喜愛拖羅的朋友

和食有兩款:
鮑肝醬南非鮑魚
北海道毛蟹拌飯

精彩的壽司八貫:
針魚 將針魚相互交織,更有口感
炙左口魚邊 油份香更出,萬能葱加以昇華

銀雪魚

活北寄貝
鰤魚

沙甸魚
鹽水馬糞海膽

牡丹蝦蝦膏蝦油 表演料理手法環節

吸物:
鯛魚湯 數以斤計之魚骨熬製而成,鮮甜!

甘味:
赤肉蜜瓜

餐廳另設有2樓可供舉辦聚會/ 派對
2023-01-17 102 views
差,廚師直程唔係好識得開魚。同行一共兩個朋友,兩個之後都肚痛。師傅感覺都唔係好專業,好多魚生都有根。絕對唔會係一個好食嘅用餐體驗,應該就算唔使錢都好難會再返去。
差,廚師直程唔係好識得開魚。
2023-01-14 138 views
-今次介紹嘅係一間位於灣仔嘅omakase, 唔單止價錢親民,位置仲十分方便!個人唔太鍾意過多嘅調味去蓋過刺身原本嘅鮮味~餐廳嘅壽司無太多調味,基本上都只係簡單嘅岩鹽,呢個價錢黎講確實係做得較為出色~而且師傅都好幽默,絕對有下次嘅餐廳!-おまかせ(4貫刺身、8貫寿司、1種和食)🌟3.5/5 💰880Omakase Set (4 kinds of Sashimi, 8 kinds of Sushi, 1 kind of Hot Dish)-食物:7/10環境:7/10服務:8/10
食物:7/10
環境:7/10
服務:8/10
精緻細膩刀功🦐蝦油蝦膏牡丹蝦🥩極驚喜和牛面頰!-食壽司,師傅刀功決定魚料口感,例如彈性、厚薄、軟硬。小店走傳統路線,唔需要花巧嘅噱頭,師傅嘅細膩刀功同調味,已經完美呈現出魚料樸實鮮味。拉去第2第3幅相睇睇,真係雕刻成藝術品咁,件件入口令人難忘,如果大家追求壽司水準,田中真係超推薦呢間。-🍱おまかせ ($1480/$1780)而Lunch Omakase就係$880,或者有其他$268起嘅定食,而師傅方面,田中果日係大將Mark師傅。前菜🥢黑梅貝、紫菜明太子天婦羅、黑海蜇胡瓜醋前菜由鮮甜至醋酸,慢慢喚醒味蕾,其中黑梅貝軟腍入味,又唔會過度調味,第一道已經有驚喜。🥢北海道仙鳳趾真蠔刺身🥢真鯛 (姬蔥)🥢鰤魚 (柚子胡椒)兩種近期超當造嘅鮮魚,而冬天更加係必食鰤魚,口感細嫩又肥美,脂香都溶化口腔中,而且特別鮮甜。🥢梭子魚(柚子酸汁 芝麻碎 博多蔥)🥢大拖羅必有嘅野生大拖羅,但呢到特登保留頂部筋位,只有輕輕火炙筋位,油分更重,入口即溶之餘,又有油香爽彈筋位。🥢火炙金目鯛背部 & 腹部 (博多薑蔥蓉)🥢鱈魚白子 (酸汁)-和食🥢和牛面頰用上刁鑽嘅面頰部位,紋理細膩,軟腍而油脂濃厚,帶有膠質,配上
精緻細膩刀功🦐蝦油蝦膏牡丹蝦🥩極驚喜和牛面頰!

🍱おまかせ ($1480/$1780)

前菜
🥢黑梅貝、紫菜明太子天婦羅、黑海蜇胡瓜醋

🥢北海道仙鳳趾真蠔

刺身
🥢真鯛 (姬蔥)
🥢鰤魚 (柚子胡椒)

🥢梭子魚(柚子酸汁 芝麻碎 博多蔥)
🥢大拖羅

🥢火炙金目鯛背部 & 腹部 (博多薑蔥蓉)
🥢鱈魚白子 (酸汁)

🥢和牛面頰
用上刁鑽嘅面頰部位,紋理細膩,軟腍而油脂濃厚,帶有膠質,配上微甜醬汁,絕對係人間美食。

🥢吞拿魚下巴
同樣罕有刁鑽嘅下巴部位,更少有地立體厚切上,内外都極為香嫩,非常非常肥美。

🥢肝醬鮑魚
常見嘅肝醬鮑魚,但呢款有啲唔同,預先將鮑魚同肝醬拌好,鮮中帶甜,恰到好處嘅調味,亦係呢到令人難忘嘅地方。

壽司
🥢石垣貝
🥢赤貝
兩款貝類都非常新鮮,上枱依然繼續跳動收縮,而外形更加驚喜,赤貝猶如鳳凰展翅,入口更加爽彈Juicy。

🥢縞鰺
係田中見過切得最靚嘅深海池魚,晶螢通透之餘,層次分明,厚薄剛好,而且切成長身更顯得師傅足料。

🥢池魚
🥢秋刀魚
近期當造時令嘅秋刀,特別肥美,但重點係師傅刀法極為精準,每格方格都大小一致,口感亦更綿滑。

🥢赤鯥
一向出名鮮甜嘅赤鯥,魚皮切得比例剛好,經過微微火炙後,更突出魚油脂香,鋪上日本京蔥,精緻如一頂皇冠。

🥢北海道馬糞海膽
🥢牡丹蝦
蝦殼磨粉再做成蝦油,混上濃郁蝦膏,調味剛好,入口完全係一試難忘,係田中食過最好食嘅牡丹蝦。

🥢蔥花拖羅蓉手卷
🥢鯛魚湯
🥢時令水果 - 靜岡蜜瓜
2022-12-06 761 views
最近灣仔開左間新嘅鮨店, 朋友問車車有無興趣一齊試下, 緊係有啦😆! 餐廳位於利東街附近嘅一條食街, 設有上下兩層, 日式嘅裝潢配上柔和嘅背景音樂令人放鬆, 暫時忘記一下工作嘅辛勞~ 車車同朋友點左兩個set, 由Mark師傅為我地準備豐富嘅晚餐!🌟先付先嚟嘅係3個小前菜, 分別係汁煮鮑魚, 明太子蝦天婦羅同海蜇胡瓜醋, 鮑魚軟腍入味, 天婦羅香脆可口, 海蜇胡瓜醋微酸微甜十分開胃🌟漬物柚子蘿蔔漬/蒜頭/醬油牛蒡🌟鱈魚白子(時令食材)雪白色嘅白子咬落去外層帶脆, 內裡好似奶油般嘅口感, 細滑豐腴, 味道濃郁, 配上酸汁幾清新🌟北海道殼付真蠔鮮甜爽滑, 口感Creamy, 蠔味濃郁🌟柿葉鯖魚上碟時已被橙紅色嘅柿葉顏色吸引, 魚味濃郁有咬感帶淡淡嘅葉香🌟真鯛真鯛味道偏淡所以配搭左食用菊花, 芽蔥同紫蘇花, 食起上嚟更突出鯛魚嘅鮮甜味🌟炙燒梭子魚炙燒帶出梭子魚嘅鮮味配搭酸汁, 芝麻碎同博多萬能蔥, 肉汁豐富有嚼勁🌟炙燒喜之次油份比較多, 所以用左炙燒嘅方法迫出魚油,食落油脂甘香, 配搭蘿蔔蓉同酸汁清新解油膩🌟野生青森大拖羅野生大拖羅因為活動量大,肉同油比例均勻, 油份香, 肉味較濃, 撒上淡

🌟先付
🌟漬物
柚子蘿蔔漬/蒜頭/醬油牛蒡

🌟鱈魚白子(時令食材)

🌟北海道殼付真蠔
鮮甜爽滑, 口感Creamy, 蠔味濃郁

🌟柿葉鯖魚

🌟真鯛

🌟炙燒梭子魚
🌟炙燒喜之次

🌟野生青森大拖羅
野生大拖羅因為活動量大,肉同油比例均勻, 油份香, 肉味較濃, 撒上淡雪鹽為其調味, 食落肥美鮮味

🌟野生腦天
腦天其實即係魚嘅頭頂果塊肉, 車車都係第一次試, 腦天經輕燒過再加上日本京蔥嘅香氣, 食落煙煙韌韌幾特別
🌟和牛面頰
肉質鮮嫩軟熟, 肉汁滿滿, 味道濃郁
🌟汁煮吞拿魚下巴
魚下巴口感嫩滑, 軟腍入味
🌟汁燒鰻魚
鰻魚燒得好香, 食落甜甜地幾好味

🌟北寄貝
鮮甜爽嫩嘅北寄貝加左豉油, wasabi同青檸汁令味道更清新
🌟炙燒地金目鯛魚
地金目鯛比油份高D, 質感比較滑溜
🌟輕燒銀雪魚
油脂極豐富嘅銀雪魚配上三星漬, 解膩之餘令層次感提昇
🌟秋刀魚
最近當做嘅秋刀魚特別肥美, 食落好鮮甜
🌟赤目
魚肉油脂豐富, 輕輕燒過後食落油脂甘香
🌟北海道牡丹蝦
牡丹蝦上面放上燒過嘅蝦膏, 食落更鮮甜
🌟北海道海膽
海膽配搭竹炭鹽, 令鮮甜味更突出
🌟鮟鱇魚肝手卷
平時嘅鮟鱇魚肝好少會用手卷上, E到嘅鮟鱇魚肝就用左E個配搭, 鮟鱇魚肝經慢煮再整成蓉, 甘甜嘅魚肝口感軟滑配搭脆卜卜嘅紫菜食落口感好豐富
🌟鯛魚湯
湯汁熱辣辣, 用左鯛魚, 鯛魚頭, 豆腐同菇去烹調, 味道鮮味濃郁, 質感順滑
🌟赤肉蜜瓜
2022-11-23
2022-12-04 491 views
早前同老公慶祝生日,周圍搜尋邊度有好味既日式料理廚師發板Omakase,見到有新店開張,即刻book位去試😍餐廳以木系裝修,充滿簡約日本風,2樓設有private room,私隱度及空間感十足,適合十幾人既私人party🥳今日選擇左$1480一位嘅Menu6款刺身8款壽司和食湯甜品❤️前菜:慢煮鴨胸—淋上法式芥辣籽,醬汁煙燻蘿蔔漬+忌廉芝士,入口香濃惹味,柚子酸汁河豚皮,食完好開胃💛刺身: 白子配西柚酸汁,矜貴嘅白子聽說是美顏恩物,我都係第一次試🤭質感軟淋幼滑,入口即溶,非常鮮味,老公激讚,但我可能成日諗住佢嘅出品位置,所以硬係覺得有少少腥😆仙鳳趾生蠔:超肥美大隻,入口鮮甜,肉質豐厚,夠creamy,海水味會淡啲,口感極好,配上日本醋酸汁,一隻唔夠喉呀😆真鯛:深海池魚+食用菊花裝飾,深海池魚肉質好爽口有質感,好驚喜地金目鯛:靜岡出品,油份較高,充滿油脂香,魚生質地厚,口感好滿足❤️另外仲配有一片燒過的魚皮,表面令立立,入口脆卜卜,再配辣既蘿蔔蓉~正!時令食材-秋刀魚:刺身+燒香2種食法,刺身好清,燒過後逼走小小油份,好香口,魚肉乾身小小入口估唔到口感仲正😍大toro:燒過後原來會溶左啲根,

今日選擇左$1480一位嘅Menu
6款刺身
8款壽司

甜品

💛刺身

大toro:燒過後原來會溶左啲根,入口變得更易溶化又可以保持toro味道,灑上淡雪鹽,再夾紫蘇葉同食可減去油膩感😋

💚和食
汁煮吞拿魚下巴:燒汁煮過,肉質軟滑,油脂口感重,夾埋蔥花一齊食,可以加返一點清新嘅味道

💜壽司🍣
北海道帆立貝刺身:表面灑上靜岡黃豆紙皮,鮮甜,入口即溶,口感勁佳

日本章紅魚:魚質較煙靭得黎食落又帶有一點爽口,好特別

梳子魚:燒到香身,配上蘿蔔蓉+柚子酸汁同食,燒後魚質會淋身啲

北海道北寄貝:呢個好似睇表演一樣,師傅會快手一拍落北寄貝表面,原來拍一拍會令北寄貝神經收縮,望住佢卷縮時,畫面好療癒😆至於口感梗係好爽又甜啦

仲有池魚壽司同埋自家醃製過既魚子,入口鮮甜,有小小鹹味,本以為魚子咁大粒會好腥,點知原來係帶甜味

到我最愛嘅赤馬糞海膽:超鮮甜,海膽味濃郁😍一啲都唔腥,無根,口感豐富,一放入口已經係滿足感🥹🥹

🤎鯛魚熬湯:魚湯通常熬變成奶白色,就一定係夠濃稠,魚味香濃鮮甜😍正

最後當然唔少得生日甜品啦,今次來一個特別清新嘅生日飲後果,雷電蜜瓜:赤肉蜜瓜,平時我唔鍾意食蜜瓜,但呢個雷電蜜瓜真係甜到漏😍😍又多汁,咁細件唔夠食呀🥹

2022-11-01
$1500 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 赤馬糞海膽
2022-11-22 188 views
今日同朋友經過灣仔、見到有間新開日本料理、就走左入去試吓😃😃環境相當之舒適、清靜、食物材料新鮮、招呼一流👍👍我地叫咗不同款式set去試、廚師好有心機介紹每一件壽司食法👍好有水準、物超所值🥳🥳
吉列豬扒飯
吉列豬扒飯
2022-11-18 165 views
上兩星期.朋友帶我嚟呢間食Omakase -之後就同朋友吹水吹左幾粒鐘!吾好問我食左乜.只記得就影下相!埋單又幾扺食.又幾好食咁囉!環境好靜分兩層,今次坐上層!下次話會再嚟多既
2022-11-04 240 views
今日家姐仔Revision Test完同同學入迪迪尼探linabell⋯⋯咁肥肥同我就當然去食阿媽家姐(𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲)啦👯‍♀️ 而地點當然係近我哋既灣仔廈門街啦~今次揀中間價位$1480/位廢話唔講咁多~ 食評即到前菜✔️白色芥辣栗子配鴨胸,估唔到鴨胸油冇咗平時好油既味道,前菜第1口可以做到最淡味而失色✔️紫蘇葉煙燻蘿蔔漬,蘿蔔入面有𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲,包住紫蘇葉食有另一種感覺,味道係鴨胸濃,但都係好𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁✔️柚子醋汁河豚皮,柚子汁加爽脆河豚皮,簡直一流,做前菜醒胃,非常好✔️4款自家製漬物醬油醃牛蒡估唔到咁好食,柚子醃蘿蔔,柚子味好清(呢款係我哋大愛);蒜頭冇咗個辣味,味道都唔太搶,Vienn勁中意,麵屎都幾好✨6貫刺身✨✔️北海道仙鳳趾真蠔- 上面加咗酸汁、辣椒蘿蔔蓉、蔥花,鍾意食creme嘅朋友呢款一定要試!✔️白子 -上面加咗紫蘇葉花碎,好靚~ 博多萬能蔥,多蔥好夾同埋個酸汁好夾!白子入口好鮮味,入口就𝘀𝗶𝗿落喉嚨✔️真鯛 - 上面有柚子皮,聞落去好清香,,真鯛肉好實,好鮮甜,後面係深海池魚 ,切上嚟較厚身,姬蔥,肉身好爽,油脂分布較重!✔️池魚細切 - 就咁食池魚配蔥好帶出池魚

廢話唔講咁多~ 食評即到

4款自家製漬物

✔️4款自家製漬物

✨6貫刺身
北海道仙鳳趾真蠔

池魚細切

✔️池魚細切 - 就咁食池魚配蔥好帶出池魚既魚味,另一食法係包紫菜食,包住紫菜食索索聲,有紫菜味

✔️秋刀,前面係刺身,旁邊薑蓉,醃薑蓉食好特別,提升咗魚既鮮味,輕燒魚油更香
✔️炙燒銀鱈魚 - 上面有三星漬、紫蘇葉花、青蘿蔔嘅漬物,油脂分布較重,魚肉一夾一塊塊,燒得恰到好處,好似幾十條鱈魚係口裡面跳躍,好中意燒過既味

✔️大拖羅 - 後面係腦天係吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,輕燒咗腦天,將魚油逼,魚味勁濃,可包紫菜食!前面大拖羅油香味重,魚油成口都係,回味無窮!

✨8 貫壽司
✔️北寄貝 - 做咗輕燒,好鮮甜
✔️間八 - 上面有蘿蔔蓉,灑上柚子皮,厚切令到韌感中有少少爽脆感,口感幾特別!肥而不膩仲有柚子香
✔️赤貝 - 灑上岩鹽、青檸汁,配上碟切,係橙紅色既蝴蝶🦋 好爽口,青檸同岩鹽好帶出赤貝既爽甜
✔️ 梭子魚(竹籤魚)- 灑上蔥花、紫蘇花,輕燒後成條裙咁好靚,魚油滲入魚肉,油香突出,好甘香可口
✔️北海道馬糞 - 灑上竹炭鹽,令海膽味更濃郁,口感較豐富,入口即溶
✔️輕燒黑鯥魚 - 魚油直逼成個口都係𝗰𝗿𝗮𝘇𝘆
✔️牡丹蝦 - 炙燒牡丹蝦膏,蝦油用蝦殼淆成鮮橙紅色,掃上牡丹蝦上,好爽口彈牙,鮮甜滋味更加豐富
根子三文魚籽
✔️根子三文魚籽 - 由於肥肥唔食得蝦蟹,
可惜根子佢都唔啱,咁𝗩𝗶𝗲𝗻𝗻唔客氣啦!今次反傳統用碗上,下面係壽司飯,三文魚籽粒粒橙紅色,晶瑩剔透;上面灑上柚子皮,每粒脹爆後除咗有濃烈鮮味,仲有陣陣柚子香
✔️鯖魚- 上面薑芽,裡面係姬蔥,令魚味更加濃烈得嚟會好清新,咁肥肥同Vienn最中意既一款
煙燻野菌黑毛豬 - 下面係杏鮑菇

和食
煙燻野菌黑毛豬 - 下面係杏鮑菇,黑毛豬厚切配杏鮑菇,減輕油膩感
蜆湯

蜆湯,昆布,好鮮甜!暖一暖個胃!好啱我既中國胃🤣
開心果最中餅

開心果最中餅(🎃👻哈佬喂限定)係開心果雪糕配上骷髏骨頭💀最中,超級滿足

樓上啱晒同班朋友嚟we哇鬼叫👻8個人👌🏼

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹嚟講真係一間好用心經營,超性價比高!點解咁講?食材每日新鮮飛機貨到港,連壽司鼓油、漬物都親自調教,聽到隔離客人話原來粒壽司飯可以再細粒𝗱,咁下次識做啦🤣而且師傅們都好𝘁𝗮𝗹𝗸𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲令氣氛好好👍🏽真心推介俾中意食阿媽家姐既你哋✨𝗮𝗿𝘁 𝗼𝗳 𝗽𝗶𝗲𝗰𝗲之餘係細心到位!另外要多謝康師傅𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲我哋🙏🏼
2022-10-28
4款自家製漬物