2011-03-27 61 views
話說,某不嗜辣的食友於某飯局中忽發奇想,想去譚魚頭;想其意圖一講出,一呼八應!(叫得最大聲果個係我!);感激食友FL的快速安排,一星期後,隨即有一行九人殺了上譚魚頭!!該九名"惡霸" (其實係八名, FL係受害者, 哈哈~!! ),目露兇光,現出"想食咗成間舖的氣勢" (哈哈~!!),當中尤以一體形肥胖之中國藉女子為甚;路經廚房,咆哮一下,然後逕自走入貴賓房,甫見到菜單,於兇光中更流露出超級期待的神色。哈,上段雖然有點誇張,但這一頓著實令人期待;因為除了小菜,更有譚魚頭新推出的美點呢!更是期待X10000了~!!! 甫齊人,即時上四碟涼菜:樟茶鴨: 甫上桌之有一陣香氣襲來,咬下去,肉質嫩滑,鴨肉帶煙熏後的咸香味道,皮有點脆脆的,非常美味!! 但有鑑於今晚菜單甚豐富,吃畢兩件也只好收手青雲直上: 青瓜排得像JENGA, 淋上桂花糖,桂花芳香撲鼻而甜度適中,配上青瓜是一道很清新的前菜; 而且,還可以邊食邊玩, 我是先抽底的來吃的!! 翡翠白玉: 是去衣花生加芫茜,花生和芫茜都是我喜歡的食物,但我就是沒想過可以一起涼拌吃,今天一試,效果相當好。涼拌蟲草花: 對我愛吃辣的人來說,這是微辣, 但

該九名"惡霸" (其實係八名, FL係受害者, 哈哈~!!

樟茶鴨
青雲直上

涼拌蟲草花: 對我愛吃辣的人來說,這是微辣, 但既然辣得很香很可口,已教人滿足;蟲草花爽脆,小妹還是第一次吃到蟲草花呢,味道不錯!
(前) 翡翠白玉 (後) 涼拌蟲草花
吃完前菜, 就開始踏入大家萬眾期待的點心了!!

宮保雞丁酥: 與一般酒樓的叉燒酥作法相若,只是餡料換作宮保雞丁;上桌時還是暖的, 宫保雞丁有點微甜,不算辣,配上酥軟的外層,很不錯;我本身愛吃雞多於豬,覺得這比平常吃到的叉燒酥更好吃;只是是晚,另外兩個點心更見特別和精彩,此道有點被比下去了。
宮保雞丁酥
合桃藍莓叉燒酥: 這個叉燒酥就與一般茶樓不一樣,除了藍莓和合桃,更特別的是其以脆酥皮上底,是以,上層是如平常叉燒酥的酥軟,底就酥脆,配上中間熱辣辣的鮮美叉燒餡,吃起來很有層次感,又香口,我超鍾意!!
合桃藍莓叉燒酥
脆皮奶黃包: 看上去像是炸饅頭,但內有奶黃餡;餡料香甜而包鬆軟,很不錯;唯一有點美中不足的,是有點不夠流心,再流心點更好了。
脆皮奶黃包
快活地鯨吞三個美點後,方發覺自己開始有飽感….戰鬥力咁弱,點得架!! 猶幸,還有醒胃的麻辣川菜上桌:

香辣龍蝦: 這道是麻辣的,花椒滲出點點麻香,份量適中,沒有太霸道,加上一點辣,與龍蝦的鮮甜剛好相配 (當然龍蝦都夠新鮮啦!!) 好味!!
香辣龍蝦
泡椒桂花蚌: 這道是酸辣,爽口的桂花蚌配上美味酸辣,令人想一吃再吃;而且,是晚的菜式因為有幾位不嗜辣的朋友,而辣度調得較溫和;我們幾位嗜辣的,本來還有點不太過癮,於是一人幾粒泡椒塞進咀裏….嘩嘩嘩~!!這紅色泡椒包滿而多汁,沒在街外常見的青色小泡椒般勁辣 (但其實都唔弱的),但辣椒本身的甜味卻較為突出,也好吃!
泡椒桂花蚌
雞汁蘿蔔剛完全不辣的,蘿蔔煮得夠腍,汲收了雞湯的鮮味,很鮮甜!
雞汁蘿蔔
吃畢點心和小菜,就到吃火鍋時間了!因為席間有無辣不歡者,也有怕辣的朋友,所以要兩個鍋了!

我當然是往那麻辣的燒雞公鍋那先鑽: 上桌時,沒其麼湯,是先將鍋內的雞吃畢,再放湯打邊爐;麻和辣滲進雞肉,而雞肉也夠嫩滑,很不錯;吃畢加辣湯打邊爐,其香辣也教人滿足。
燒雞公鍋
雖然我主要捧雞公鍋的場,但旁邊鑽石忌廉鍋的忌廉香氣也是陣陣襲來 – 鑽石, 就是內裏的青口,鮮甜;忌廉不太漏,夠香,作為湯底也很不錯。
鑽石忌廉鍋
吃畢雞就下配料了;溏心鮑魚丸是豬肉外層加鮑魚粒,鮑魚粒份量得多,內裏的鮑魚湯汁有少少爆漿感,配對無偷工減料。而安格斯牛肉也不錯吃的

譚家自制豆腐是整晚最驚為天人的一道!! – 豆香膨拜而不失滑溜,就算放麻辣湯,都不會蓋過其豆香,而且這豆香有點焦香…自小時候於上海吃過這味道的豆腐,已很久很久沒吃著了, 是很教人懷念的味道,也實在美味,忍不住吃了兩件
溏心鮑魚丸/安格斯牛肉/譚家自制豆腐
到這階段已很飽,但忍不住還是吃了大半碗四川泡飯;四川泡飯是我每次去譚魚頭最期待的菜式,雖然也只是蛋絲,餐肉粒,加上瓜粒菇粒一起和湯煮出來的稀飯,但我就覺得這兒作得很好吃,每次到尾聲,雖然飽都起碼會幹掉半碗!!

最後還有清甜的的紅豆桂花糕和一人一杯HD雪糕,為這頓飯劃上甜美句號,超滿足呢!!在此感謝食友的不嫌我們麻煩為我們細心安排,讓我們「一餐飯滿足我地三個願望」(其實係四個, 仲有HD雪糕, 哈哈)….感謝!

2011-03-17
$230 (Dinner)
(前) 翡翠白玉 (後) 涼拌蟲草花
燒雞公鍋
溏心鮑魚丸/安格斯牛肉/譚家自制豆腐
鑽石忌廉鍋
2011-03-24 36 views
對於不好辣, 不愛魚, 不喜歡打邊爐的我譚魚頭這名字實在沒有太大的吸引力. 第一次食完全是因為一班朋友的友誼飯局, 不過卻因此令我對此餐廳慢慢改觀. 這裡除了打邊爐原來仲有唔辣的小菜, 而且慢慢發現川菜的麻辣其實都唔錯. 是日約了一班朋友一圍九人, 包了廂房一試新上場的菜式和點心.涼菜:涼伴蟲草花***** - 蟲草花是一種口感與菌類相似的植物, 口感爽爽的伴上麻辣汁非常受歡迎.青雲直上***** - 原來是買相精緻的青瓜層層疊, 配上桂花糖清新開胃仲可以解辣!樟茶鴨*** - 肉質嫩滑而且份量大, 值得一試翡翠白玉**** - 白玉原來是花生去衣煮至半熟, 不淋不硬剛剛好. 加埋芫茜味道相當匹配點心自從知道這裡的點心是由師傅每天在各自餐廳新鮮製造而非工廠式大量生產便非常期待, 始終今時今日這個資本主意的社會下願意不計增加成本堅持食物質素的酒樓又有多少? 宮保雞丁酥**** - 見到佢漲卜卜個樣己經知一定對版 一咬開果然皮薄餡多, 可見師傅功力. 內餡是有少少辣的雞粒, 非常特別的創意點心如但整體略為乾如餡料濕潤一點會更為理想. 始終是新上場點心相信會不斷改進.核桃藍莓叉燒酥

涼菜:
涼伴蟲草花
樟茶鴨*** - 肉質嫩滑而且份量大, 值得一試
點心
宮保雞丁酥
核桃藍莓叉燒酥***** - 酥皮相當鬆化好好味, 大家都忍唔住食晒成個! 上面加上核桃藍莓點綴又靚又有益. 個酥有手掌心咁大, 平時一客有三個食完即刻飽咗完全唔乎合生意原則呀.
核桃藍莓叉燒酥
脆皮奶黃包***** - 唔係炸流沙包有少少失望但原來內餡花程流質狀而且富有蛋黃香味, 好鍾意~ 有一人咬內餡四濺亦有人獨吞兩個可見奇吸引力!
火鍋
燒雞公鍋**** - 一鍋兩吃, 先食鍋內的麻辣雞然後加入麻辣湯變成火鍋湯底. 越燒越濃愛麻辣的人一定會迷上.
鑽石忌廉鍋*** - 照顧到不吃辣的朋友安排了這個用上忌廉, 木瓜而成的湯底, 第一次用木瓜打邊爐原來都幾得意而且唔會太熱氣, 不過始終雞公鍋野味啲.
配料
溏心鮑魚丸***** - 野面真係有鮑魚粒和肉汁!
溏心鮑魚丸
安格斯肥牛*** - 有啲似豬肉諗過會唔會係黎錯咗, 不過食落又幾濃肉味唔錯呀
譚家自製豆腐***** - 豆腐的小孔吸入大量湯汁, 絕對是火鍋良伴. 入口先是非常濃郁的豆味慢慢開始感到一陣類似燶味. 幸好店方曽預先解釋四川豆腐會有一種不是人人能夠接受的生鐵味, 我想這便是那獨特的味道. 細問下原來為了保存正宗四川豆腐的味道店方堅持自設工場還派師傅親到四川學習正宗做法. 很欣賞他們的堅持亦很喜歡這個豆味~
譚家自製豆腐
川菜
麻辣龍蝦**** - 第一啖是龍蝦的鮮味, 然後慢慢感到嘴角麻痺. 非常刺激的一味, 喜歡麻辣的朋友必選. 欣賞它龍蝦保持肉汁不會乾淨淨.
雞汁蘿蔔**** - 蘿蔔吸收了上湯的精華沒有不好吃的理由.
雞汁蘿蔔
泡椒桂花蚌*** - 初見以為用上番茄仔, 識貨的友人解釋原來是一種比較少有麻而不辣的椒. 友人津津樂道的吃了幾棵.
四川泡飯**** - 加了午餐肉, 蛋, 番茄粒, 瓜粒的湯飯. 白飯以外的一個好選擇.
四川泡飯
甜品
紅豆桂花糕**** - 桂花不規則的飄浮在糕內, 紅豆緊緊的黏在一起. 簡單而甜美.
紅豆桂花糕
皇牌雪糕 – 估唔到會有HD雪糕送, 用佢黎解辣最好不過. 平時食中餐最唔開心就係冇啲好令人滿足既甜品, 今次真係幾開心~
無論水準, 環境, 服務都是令人滿意的一餐. 用心的廚房相信食客是可以感受得到的, 下次要黎試下~
2011-03-17
$230 (Dinner)
涼伴蟲草花
核桃藍莓叉燒酥
譚家自製豆腐
  • 麻辣龍蝦
2011-03-24
很久沒有吃辣了,同朋友商量后一致同意去譚魚頭打边爐坐低以后揸住餐牌睇,發現新產品介紹有燒雞公鍋?個名幾得意哦,試下了個鍋上枱一睇,鍋入面全是雞塊,冬菇片,青瓜條............等,仲有小小紅油,聞到好香,一睇就想吃,朋友們未有開爐就已經搶着雞吃,真是好好吃(侍應話不用開爐就可以食)原來吃完雞加入麻辣湯就可以打邊爐了,我們加了(美國肥牛,鳥冬,蘿蔔............)等配菜,個鍋底又麻又辣,吃到個個朋友滿頭大汗,個個嘴都麻哂,+分過癮真是刺激的一餐.
很久沒有吃辣了,同朋友商量后一致同意去譚魚頭打边爐

個鍋上枱一睇
,朋友們未有開爐就已經搶着雞吃,真是好好吃

(侍應話不用開爐就可以食)

原來吃完雞加入麻辣湯就可以打邊爐了
,+分過癮

真是刺激的一餐
2011-03-20
  • 燒雞公鍋
我book左9點火鍋, 我同d朋友8點半拎個生日蛋糕上到黎想雪住先, 點知門口個阿姐話因為我地book9點而未入座, 冇檯號所以唔肯幫我地keep!!!仲話就算我堅持放低都只會放係出面張凳!!咁我就話你留低姓咩同電話號碼咪得囉...門口話阿姐再話: 費事呀!!我地成日調錯晒, 所以公司話而家未有檯號就唔幫客雪蛋糕。咁係咪好荒謬呀!? 咁既規矩都有!?
仲話就算我堅持放低都只會放係出面張凳!!
咁我就話你留低姓咩同電話號碼咪得囉...
咁係咪好荒謬呀!? 咁既規矩都有!?
2011-03-19
Celebration
Birthday
2011-03-18 11 views
是晚又是一班朋友相聚的時間, 一行九人, 一試譚魚頭的新菜色. 再一次謝謝朋友的邀請及安排. 坐在貴賓房內, 環境闊落, 實是個美好的環境去享受是晚的菜色. 朋友已安排好是晚的菜單, 等人齊, 就能夠開飯.涼拌蟲草花: 8分, 先來的是四客涼菜小食. 蟲草花質感幾好, 辣度來講, 其實都幾辣, 我只能勉強去試了小小, 不過就是個幾開胃的前菜.翡翠白玉: 9分, 相當特別的一道前菜, 翡翠是芫茜, 白玉就是花生, 想不到兩者加埋一齊是相當匹配. 花生夠爽口, 再加上我愛吃的芫茜, 是我吃完又吃的一道前菜.青雲直上: 9分, 朋友打趣這個就像Jenga一樣, 層層疊的, 賣相精緻. 青瓜清爽,點上底下的桂花糖, 甜甜的, 更加適合我作解辣之用.樟茶鴨: 9分, 肉質嫩滑, 入味, 其實份量也不算小食了, 當做主菜也可以. 不過實在是幾精彩的演繹, 我也不客氣的吃了好幾件.合桃藍莓叉燒酥: 8分, 跟著吃的就是三款精美點心. 這個是叉燒酥的變奏版, 面頭加入了合桃同埋藍莓, 但下面就是傳統做法的叉燒酥. 酥皮相當鬆化, 叉燒有咬口, 合桃以及藍莓的作用只是點綴, 豐富了味道. 美中不足的是只

合桃藍莓叉燒酥: 8分, 跟著吃的就是三款精美點心. 這個是叉燒酥的變奏版, 面頭加入了合桃同埋藍莓, 但下面就是傳統做法的叉燒酥. 酥皮相當鬆化, 叉燒有咬口, 合桃以及藍莓的作用只是點綴, 豐富了味道. 美中不足的是只算微溫, 如果是熱辣辣的會更好.
宮保雞丁酥: 8分, 另一個酥就是宮保雞丁酥, 酥皮一樣是相當鬆化, 入面就變了有川菜特色的宮保雞丁. 其實辣度算是輕宜, 這個配搭, 也是不俗.
脆皮奶黃包: 9分, 最後一個點心就是脆皮奶黃包. 熱辣辣上檯, 皮是脆卜卜, 包身幾鬆軟, 咬開後的奶皇是流心的, 甜度剛好, 見大家都飽鮑地, 我就連吃兩個好了.
香辣龍蝦: 9分, 主菜方面, 首先有龍蝦, 份量不少, 足夠九個人分. 下了相當多的辣椒, 吃落去是幾辣, 之後更覺舌頭是好麻的. 龍蝦幾新鮮, 不過實在太辣, 吃了兩件後, 其他的就留給一眾愛辣的朋友.
泡椒桂花蚌: 8分, 相對來講, 這道菜就不算太辣了. 當然, 我沒有去碰那些紅辣椒, 只吃了桂花蚌, 質感幾好, 吸收了底下的辣汁, 是幾入味的.
雞汁蘿蔔: 8分, 當然也有菜食, 就是這個簡簡單單的雞汁蘿蔔. 蘿蔔幾清甜, 浸在雞汁, 提升了味道. 再加上中間的西蘭花, 賣相也幾別緻.
鑽石忌廉鍋: 8分, 來到這裡, 當然要吃吃火鍋, 是晚一來就兩個鍋, 不辣的就是鑽石忌廉鍋. 湯底幾鮮甜, 南瓜吸收了湯的味道, 不俗. 另外還有青口, 不過不夠分, 就留給女孩子吃吧.

安格斯肥牛: 8分, 肉質幾靚, 帶點脂肪, 吃落口無渣, 跟個湯底都幾夾.

譚家自制豆腐: 9分, 豆腐相當重豆香, 味道濃烈, 更是用來吸收湯底的好材料. 愛吃豆腐的, 不要錯過這個自家制的豆腐.
溏心鮑魚丸: 8分, 豬肉配上中間的溏心鮑魚, 比平日吃開的火鍋配料精緻, 咦, 一共有12粒, 不知道那位朋友吃了剩下的三粒呢?

燒雞公鍋: 8分, 當然, 也不能不試試燒雞公鍋. 這個鍋是分兩個部份去吃, 首先是好像煲仔菜般去吃, 雞肉好入味, 是比龍蝦更加辣更加麻, 但又真係好惹味, 忍不住連吃兩件, 頂多吃完後就飲多兩杯西瓜汁吧. 之後就下湯變成火鍋, 見朋友們吃得好滋味, 我就把一小件豆腐放下去浸一浸, 果然是更加辣, 應該滿足到愛吃辣的朋友了.
四川泡飯: 8分, 來到這裡, 大家基本上已經好飽, 還要一人一大碗四川泡飯, 真是黑洞也有關閉時. 四川泡飯, 其實不是用甚麼特別的材料去做. 傳統的四川泡飯就是把剩下的材料全放進去. 是晚吃到的, 湯幾清甜, 也下了不少料, 是相當豐富.

紅豆桂花糕: 8分, 當然, 跟這班朋友吃飯, 沒有甜品又怎算完滿的一餐呢. 是晚吃的就是紅豆桂花糕, 桂花清香, 吃了那麼多辣的食物, 吃這個甜品實是好好的去清一下口腔入面的辣味.

最後, 還有一人一杯皇牌雪糕. 叫得皇牌, 當然就是大師出品, 之前大家都吃得飽飽, 但一樣一杯不留的清掉.

吃得相當滿足的一餐, 食物水準相當不俗, 加上好好的環境同埋貼身的服務, 沒有甚麼挑剔的地方了. 愛吃辣或者怕吃辣的, 來到這裡, 總會找到合你心意的菜色.
$234 (Dinner)
  • 青雲直上
  • 鑽石忌廉鍋
  • 譚家自制豆腐
  • 合桃藍莓叉燒酥
2011-03-14
公司聚餐,老板話譚魚頭打邊爐好正,指明要0黎食,我即刻去訂位.原來都幾多人,有D仲0係出面等位,好彩有打去訂,唔係冇得食實俾老板鬧鬼死.譚魚頭蕃茄鍋:顏色好靚,酸酸咪咪,好開胃特色味碗:取代0左豉油,有好多材料0係入面,好特別招牌花鰱魚唇,唔知同魚頭有咩分別,好滑,唔腥肥牛:好靚花紋,好軟滑珊瑚蚌:脆仆仆美國桶蠔:好大隻,好有口感黃喉:聽講0係豬0既喉嚨, 好爽脆溏心鮑魚丸:第一次食,好得意午餐肉:老板指定要食,原來打邊爐好正譚家自制豆腐:好搞笑,豆腐都自己整,不過幾好味,唔同出面買0個D豆腐原來任食有haagen dazs雪糕送,自己叫就要自己俾錢,不過都好平下次要同屋企人0黎食.

譚魚頭蕃茄鍋:顏色好靚,酸酸咪咪,好開胃

特色味碗:取代0左豉油,有好多材料0係入面,好特別

招牌花鰱魚唇,唔知同魚頭有咩分別,好滑,唔腥

肥牛:好靚花紋,好軟滑

珊瑚蚌:脆仆仆

美國桶蠔:好大隻,好有口感

黃喉:聽講0係豬0既喉嚨, 好爽脆

溏心鮑魚丸:第一次食,好得意

午餐肉:老板指定要食,原來打邊爐好正

下次要同屋企人0黎食.
2011-03-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 蕃茄湯底
2011-03-11 6 views
上星期五同女友去咗譚魚頭$138任食,不過呢個價錢並吾包飲品,可能係任食嘅關係,肥牛並吾係太靚,因我女友吾食辣,我問阿姐攞豉油,但原來要收錢每碟仲要收十蚊,連墨丸都吾喺任食menu裡面要另外加錢,其他食物都算OK,但每人二百幾又未至於太抵食!!
一早訂定位去品嘗它出名的麻辣火鍋, 去到成個場得吾夠十枱人在食晚餐, 心都知不妙, 因為幾個月前才來過, 那時平日都要等位. 坐低後點湯底, 没有麻辣湯底,問了侍應, 原來特價時段没有了麻辣湯底, 但坐低了就算啦, 最後點了沙爹湯底, 看個樣都ok , 但食落是無味道的, 好淡, 食物一般, 連墨魚丸都要另外加錢, 有無攪錯. 真的吾會有下次
食物一般, 連墨魚丸都要另外加錢, 有無攪錯.
真的吾會有下次

2011-03-02
今晚食完之後一肚氣, 決定即刻黎開acc 比大家知道呢間係咩店, 我食完幾個鐘道火到而家都未下到!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!下午去太興食完已經一肚氣, 夜晚諗住食好少少咁多, 揀呢間有知名度, 大集團, 點知食到火都黎!!!!!幾年前食過一次之後就愛上呢間既火鍋, 之後都成日去, 一個月最少都起碼去一次, 但呢幾年黎一年差過一年, 食物款式少左, 又減左加錢任飲, 以前見到個好有禮貌既waiter 都無係度, 換哂而家呢d人!!!豌調味料以前都會整到靚一靚, 而家就求求其其, 完全睇唔到有heart去做!!先講上次, 星期五10pm上去, 爆場, 雖然唔洗等位但坐底左都無人理, 唔好話d 野食, 連杯碟都要等左一段時間先有, ok 我當你爆場唔夠人手, 落左單成半個鐘先有野食黎, 侍應毫無態度, 見到你叫當睇唔到.我就當上次黑仔, 今晚比多次機會你, 夜晚10pm左右上去, 已經無人招呼, 自己搵位. 本來優惠時段係$118, 但新年就無咁平要$138, ok fine!!!!雖然已經唔係紅日唔係好合理, 但好食的話都無所謂!等野食既時間的確好有進步, 一陣就

等野食既時間的確好有進步, 一陣就到, 但原來咩都無貨. 2款水晶包, 我食過咁多次, 都從來未試過有貨, ok算! 四川麵,四川抄手,四川xx同四川xx, 小黃瓜,仲有幾樣唔記得名,全部無貨, 最離譜係連午餐肉都無貨. 罐頭都無??唔好耍我啦!! 有貨既差唔多全部都係齋菜(見下圖)!!!!!!!!!!同埋d魚黑色既肥牛(見下圖).. 如果你咩都無, 我未坐低你就好同我講啦, 都算. 我點左無貨你唔係自己通知聲我, 係要我自己問左2次你地先識答!!"你點左無黎就即係無架啦"仲要唔知咩態度......好啦, 諗住寫意見書啦問部長拎, 點知連意見書都無貨, 佢話佢地無呢樣野, 一間大集團食肆無意見箱!!!佢問我咩事我同佢講, 聽完同我講左句"四川個邊已經收左工"之後轉個身就走左, 完全無解釋過or 解決我既問題!!!
阿大佬呀,你呢張係優惠時段點心紙, 如果佢地係咁早收你就唔好印落去, or 自己刪左佢
魚黑色肥牛
得齋菜有貨
一直侍應既態度都係唔好, 咩都唔理, 只想快收工..d部長仲不知所謂, 幾個企係度講個客是非, 又大大聲講粗口係背後媽差個客, 你講粗口唔係問題, 你鬧人地都唔係問題, 但你有冇顧過其他客??有冇尊重過你自己既制服!!!

我都已經無嘈佢地, 好啦吹我埋單, 我話未黎齊一陣先埋, 幾分鐘後就自己出左張單比我, 好,埋就埋囉!!我拎個銀包出黎先同我講"收現金, 無得碌卡,壞左"............我真係咩火都黎, 再同佢講多次上述既野, 而家仲要卡都唔收??你門口大大隻字印住visa master 囉!!唔係個個人身上都會有咁多現金囉!!好彩我夠!如果唔係你係咪要我走落去禁錢呀???????佢又解釋返d食物"係得

2款水晶包無貨之ma" OH MY GOD!!! 即係頭先個waiter 話無午餐肉個d係假, 個部長話四川收工又係假!!!!!! 個個人講既野都唔同, 佢轉個身收完錢又係無左件事, 無諗過要解決返.

一間食肆幾有名, 幾大集團, d野有幾好食有咩用???你請左班咩人返黎???貨又叫唔足????你個位置係旺角, 周圍都係火鍋店, 你收得唔係平仲要比d咁差既野人, 今日我仲要係比多左錢, 但係食少左野!!!我真係行過兩步去創興一舊水有找都仲有幾間任我揀呀!!!我以後係一定一定唔會再去呢間野!!!我真係好想知讚佢地侍應既comment 個過程係點發生架!!!

2011-02-08
$170 (Dinner)
2011-01-03 10 views
:坐下沒多久就有服務員笑口盈盈地來推銷會員卡。經過考慮後我們決定不要,怎料那個服務員立刻變臉走人,對我們的單子不理不睬,態度直線下滑,黑口黑臉非常差!那種瞬間變臉的態度實在令人非常氣憤我們後來點了海鮮拼盤,但送來後發覺賣相非常差。另外此餐廳每位強收10元醬油費,只要豉油也要收10元,還硬說是公司規定,不能不收。最後經過一番折騰後,我們決定離開,以後不會再來。

最後經過一番折騰後,我們決定離開,以後不會再來。
2011-01-02
2010-11-20 18 views
前日同事約食飯,唔知邊度黎鋪邊爐癮,一行6人為方便又去左公司隔離間譚魚頭。一直都係聽講譚魚頭唔平,但又未真正試過,所以我地都係抱住試食,唔好食唔抵食唔再去既心理去左。一去到,同個侍應講我地黎打邊爐既,佢即係勁有禮貌招呼左我地坐低。環觀一看,四周圍既裝修都幾有氣派,好舒服乾淨。打開佢個MENU,實在太多湯底選擇,價錢大概$78至$118 呢個RANGE,所以其實除番開6個人,每人都唔係好貴,再一次證明人多打邊爐好着數。O係侍應熱心既講解之下,我地卒之叫左個招牌底,鴛鴦麻蕃鍋。一上枱,大家即時既反應係”嘩”叫左一聲..因為個蕃茄湯好紅,個麻辣湯好油……..但未食都不好評論,所以我地決心等埋D料先見佢果度寫左要配埋花鏈魚唇食會最好食,所以我地就叫左一碟。一碟魚唇有6個半邊,即係夾埋應該有3頭魚頭,$128就有都幾抵~之後我地又叫左D丸同一只類似牛柏葉既野,不過係啡啡地色既。同事話應該係牛肚,然後因為無經過漂白所以先甘既顏色。2碟丸同碟牛肚TOTAL $164 ~ 到真係放野落去碌喇,先發覺原來張枱度有6個裝配料既碗,入面有勁多配料,例如花生,蔥果D。打頭陣當然要試佢個魚唇,放左落去麻辣湯底果
到真係放野落去碌喇,先發覺原來張枱度有6個裝配料既碗,入面有勁多配料,例如花生,蔥果D。打頭陣當然要試佢個魚唇,放左落去麻辣湯底果邊碌,一拎起身..一陣香辣味即迎面而來,跟住已經香到想食到令我係甘吞口水..食第一啖..難以形容既香同麻充滿住個口,再隨之而來既係辣…令我忍唔住大聲嗌左句 “真係好好食好鮮甜”…
再黎試既就係蕃茄湯底配蔬菜,原本見到佢個湯甘紅以為佢一係落左色素一係就加左辣椒,點知一試先知原來係真材實料..係濃濃既蕃茄味~再問個侍應先知原來佢係(新疆?!)空運黎既,先知原來真係勁好野~~超好味!!!
其他個D野食都係差唔多~~~叫下肥牛, 菜~烏冬~仲有其他野~~同埋西瓜汁。
Total 每人$180~不過食到真係勁飽!! ^^, 好想快D再凍D再打邊爐!!

第一次試食既牛肚(同事話叫黑毛肚~")

勁多配料用黎點~
彈彈波~
我既最愛~花鏈魚唇~
我個蕃茄湯底~
碗中既魚唇~YUMMY!
2010-11-15
$180 (Dinner)
勁多配料用黎點~
第一次試食既牛肚(同事話叫黑毛肚~")
彈彈波~
我既最愛~花鏈魚唇~
我個蕃茄湯底~
碗中既魚唇~YUMMY!
  • 花鏈魚唇
  • 麻蕃湯底
  • 牛肚
2010-11-09 6 views
與友人吃九點後任食火鍋時段可能我們人數較多就給了我們一張大圓台但我不太喜歡這個格局張圓台實在太大,火鍋爐就只有兩個,還要放正中央跟本太遠,次次都要企起身夾野食,醬汁方面,是他們調製的,味道大約似五香肉丁加少少麻辣味本人就不太喜歡我問朋友有冇鼓油, 他說侍應不提供,怎麼可能的事(?!)食物選擇都幾多樣化,如有雲耳,芝士丸,黑椒牛丸但就竟然沒有墨魚丸湯底方面:我不吃辣,所以不知味道麻辣湯底如何,但清湯方面味道就確實過份清淡加上醬汁味道普通,所以整體都吃到沒有表情..但上菜都幾快,服務態度都尚可
與友人吃九點後任食火鍋時段

可能我們人數較多
就給了我們一張大圓台

但我不太喜歡這個格局
張圓台實在太大,火鍋爐就只有兩個,還要放正中央
跟本太遠,次次都要企起身夾野食,
你可以看爐與我們距離多遠

醬汁方面,是他們調製的,味道大約似五香肉丁加少少麻辣味
本人就不太喜歡
我問朋友有冇鼓油, 他說侍應不提供,怎麼可能的事(?!)

食物選擇都幾多樣化,如有雲耳,芝士丸,黑椒牛丸
但就竟然沒有墨魚丸

湯底方面:
加上醬汁味道普通,所以整體都吃到沒有表情..

但上菜都幾快,服務態度都尚可
2010-11-07
$150 (Dinner)
2010-09-28 29 views
一直以來,譚魚頭總是跟麻辣火鍋劃上等號,根本不知道此店原來在處理川北小菜上另有一手,踫上有食友辦飯局,實在找不到不去的理由. 位處雅蘭中心內,地點好,人流足,貨去得快無隔夜食品就自然新鮮. 攪手深知店方名物,點菜是一早預備好,又包了廂房,自成一國,大家只須等食就可以了. 涼鹵六小碟................什菜 : 青椒絲、紅椒絲、洋蔥絲做成的涼菜,混上少許芥末,味道清新,既可以開胃,又可以讓味蕾先行接觸辣味.蒜泥白肉 : 賣相上是花了點心思,先將五花腩薄切,然後包裹青瓜絲,做成入口外軟內脆,再澆上蒜茸及麻辣汁,有香味之餘又不失口感.雞絲粉皮 : 粉皮沾上蒜茸及麻辣汁,已然變得非常惹味,再加少許雞絲,令到滑溜的粉皮滲入了咬口.涼拌豆腐 : 只見玉子豆腐切件上是有點奇怪,原來是要蘸點辣油一齊食,又幾新鮮的配搭.香辣鴨舌 : 入口軟糯,亦夠麻香,但可能對阿鴻的鴨舌情有獨鍾,始於都是欠了一份質感.酸辣象拔蚌 : 採用泰式做法,另樹一幟,象拔蚌切絲後,加入洋蔥絲,紅辣椒及白醋等,看起來沒什麼威脅力,但一入口,清涼的象拔蚌,夾雜辣味,酸味一齊,即時給擊倒,但爽脆的象拔蚌隱約有少許醒味,有點

涼鹵六小碟................

酸辣象拔蚌 : 採用泰式做法,另樹一幟,象拔蚌切絲後,加入洋蔥絲,紅辣椒及白醋等,看起來沒什麼威脅力,但一入口,清涼的象拔蚌,夾雜辣味,酸味一齊,即時給擊倒,但爽脆的象拔蚌隱約有少許醒味,有點美中不足.

香辣龍蝦 : 龍蝦跟乾紅椒比例大概是一比二吧,單是賣相已嚇一跳,切細件後的龍蝦先拖油,令到蝦肉爽脆,再加入大量乾紅椒一齊炒,將辣味逼入龍蝦肉內,蝦肉有麻,辣,爽,香幾種不同的感覺..........正.

風味玉香鴨 : 食法似窩窩頭,鴨肉切粒後,加入粟米粒及青紅椒粒大兜亂,鑊氣夠既乾身,又香口,然後釀入饅頭的底部一齊食.

鐡板墨魚鬚 : 鐡板上檯自不然有氣勢,加上有芹條,辣椒粒的香味,離幾丈遠都聞到及聽到, 墨魚鬚煙韌得來又惹味,加上呷啖啤酒就一流享受.

鮮椒雪花蚌 : 鮮花椒生平第一次見, 雪花蚌略灼,師傅時間掌握得好,爽脆可口,加上青椒粒,鮮花椒帶出的微辣,蘸點豉油食,真是停不了口.

芝麻魚頭 : 拉油後的魚頭件,灑上芝麻及加入紅椒乾,香香辣辣,又是一味下酒菜.

金瓜粉蒸肥牛粒 : 把南瓜挖開,再攘入粉蒸肥牛,以往川菜多見粉蒸排骨或丸子,攪手FL 兄今次改用肥牛,效果不錯,至少啖啖肉,不過就比較膩,不能多吃.

鮑菇煸金錢肚 : 煸炒後的鮑菇片,夠乾身,加上橫切片金錢肚,紅辣椒及蔥段,香味足但金錢肚略為過火,有點失手.

金釣瓜燕 : 所謂金釣其實是指蝦米,瓜燕是指將冬瓜刨絲,望落似燕窩,冬瓜吸收了上湯及蛋汁後,鮮甜味美,比起食魚翅好得多了,有時候不斷追求貴價或難求食品,目的是彰顯自我的認知,實在愚不可及,能在簡單的食材中表現出師傅的心思,更值得大家讚賞.

四川酸辣粉 : 食川菜沒有酸辣粉是說不過去,由深圳幾蚊人仔一碗,南下到香港,開始漸漸登上大雅之堂,最怕是越來越貴,今次加入豬肚絲令滑溜的薯粉帶有煙韌的口感,但食落未夠熱,所以香味未能揮發出來.

酒糟粉子 : 粉子入口柔韌帶少許酒香,又有桂花的清新,不錯.

夏威夷木瓜 : 去籽後,一人半隻,要解辣,有人說要食甜味的食物,但個人而言,還只不過是當飯後果,木瓜好像一年四季都不缺貨的,而且又鮮甜,作為謝幕的一員,合理.

p.s : 是夜所有菜式都有一個共通點,就是不會像粵式菜般,喜歡勾玻璃茨,每一樣都是乾身為主,雖然用上大量辣油,辣椒粒等,但又展示出不同的口味,實在是精彩的一夜,多謝攪手FL兄...

爽脆惹味~~~
辣汁調教出色
賣相好
香,麻,辣,爽,鮮~~~
清新又健康
2010-04-20
$200 (Dinner)
爽脆惹味~~~
辣汁調教出色
香,麻,辣,爽,鮮~~~
清新又健康
  • 蒜泥白肉
  • 雞絲粉皮
  • 香辣龍蝦
  • 鐡板墨魚鬚
  • 鮮椒雪花蚌
  • 金釣瓜燕
很久沒到過譚魚頭,還記得以前曾往尖沙咀店打邊爐,覺得食物好好,但價錢偏貴。還記得當年與兩友人一起,埋單卻要近千元,實屬『乸利』之後再隔數年,亦曾往此店與親戚飲茶,食物幾好,但分量少。價錢就忘記了。昨天,家人相約再到此店吃晚飯小菜,但家人不吃辣,亦有因腸胃問題而不能吃火煱的,但仍選擇往譚魚頭吃晚飯。原因只得一個 --- 『近』 =.='''西蘭花炒XX魚︰好普通,與外面其他食肆的一魚兩味沒甚分別,但價錢卻要$9X --- 不值 薑蔥魚雲煲︰偏咸!魚雲有撲粉炸過,不會腥。魚雲分量少,薑蔥蒜就多。 另魚雲斬得唔好,要好小心吃。上湯菜心苗︰普通,家人只是想多吃蔬菜才叫這餸而已。蒜泥白肉︰因本人最喜愛吃辣,所以叫這餸來滿足一下自己。 這是全晚最好吃的,白肉內包了切了絲的青瓜,感覺不會太『漏』另外一樣餸 --- 已忘記它的名字了。是有雞有蝦的,亦有蛋白。本人只嚐了一口,不覺特別。但家人說蝦是用了一些不知名的東西『乸』過才如此爽口。最後埋單$45X ... 貴!

--- 不值

另魚雲斬得唔好,要好小心吃。
上湯菜心苗︰普通,家人只是想多吃蔬菜才叫這餸而已。
蒜泥白肉︰因本人最喜愛吃辣,所以叫這餸來滿足一下自己。
這是全晚最好吃的,白肉內包了切了絲的青瓜,感覺不會太『漏』

最後埋單$45X ... 貴!

2010-09-07
2010-08-30 10 views
Tanyoto is known for their hotpot, but funnily enough I have never had hotpot here. Rather I frequent it more for its daily yum cha.Prices are very reasonable, and the food quality is remarkable. Their steamed char siu baos are my absolute favourite. A soft and fluffy white bun encasing a saucy filling of succulent char siu pieces. Really good ~The steamed Malay cake is also really good. Soft and fluffy, perfectly risen with a light caramel flavour. No heavy/oily aftertaste at all.Red chilli oil
Red chilli oil wontons. A petite serve of 4 tiny wontons, but the skin is slippery smooth with a slight chewy texture and the pork filling is juicy enough. The accompanying chilli oil is extremely fragrant with the perfect amount of heat.
Century egg and pork congee. Simple and comforting.
Highly recommend their dim sims!

2010-06-26
$60 (Lunch)
  • Char Siu Baos
  • steamed Malay cake