2021-03-11 43 views
甘耐都冇得去旅行,體驗下異國菜都係望菜止渴嘅一種方法🤣好少見香港有西班牙餐廳,好奇之下就膽粗粗入左黎一試。因為唔太餓,所以只係揀左2款菜黎share食。舖頭仲有酒水供應,好岩一班朋友黎摸下酒杯底傾計。Seafood Paella For 2 ($188)第一次食西班牙海鮮飯,原來都幾啱香港人口味。海鮮飯入邊海鮮種類都有幾多行㗎,有兩隻大蝦青口蜆魷魚比目魚,CP值都幾高。海鮮都算新鮮食落冇雪味,海鮮飯嘅調味真係食落有啲特別,佢落咗好多切碎左嘅甜椒同番香料,味道層次豐富。suggest大家可以迷你炸蟹餅($118) 炸蟹餅即叫即炸,食落本身先好脆口。入邊真係有成條蟹肉同埋撈咗啲薯蓉同切碎咗嘅薯仔,食落咸咸香香,幾岩餸酒。

Seafood Paella For 2 ($188)

迷你炸蟹餅($118)

2021-03-10 43 views
呢間餐廳好有異國風情Feel ,主打西班牙菜,環境好岩同朋友聚下。因為疫情關係,轉左用電子MENU,呢到既Tapas都幾多選擇,叫左傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒。味道酸酸地,幾fresh,八爪魚都幾彈牙,係一個幾好的開胃菜。另外,叫左地道蒜片辣椒橄欖油蝦,配面包粒食,面包粒沾埋蝦油食好香,而且D蝦都幾大隻。主食叫左個豬手,會幫您切好曬,豬皮好脆,可以沾芥末醬。側邊仲有薯容,同埋酸椰菜,可以解解膩,份量都幾多架,豬手啖啖肉。食豬手都唔少得啤酒,唔太飲得酒的女仔可以試下hoegaarden Rose,幾易入口。同埋叫左個2人份的西班牙海鮮飯,入面好多海鮮,蝦好大隻,仲有青口,尤魚等等,D飯仲吸曬海鮮的味道。
2021-03-07 852 views
看到OpenRice食評見到這間店的乳豬很吸引,所以今日來食這個西班牙菜,在香港也是第一次食西班牙菜。環境似酒吧形式,有吧枱,雖然不是太大,但也坐得舒服及安全,最喜歡的是他有少許露天的部份,如果是日間來食,相信也頗為休閒吧!乳豬上枱賣相都算吸引,是一隻乳豬脾,再加一件細件的乳豬肉,未食已經睇到豬皮非常香脆,顏色也笑得十分均勻漂亮,用刀义切,未切到皮乳豬皮已經分裂了⋯⋯證明啲皮真的很脆;乳豬分三層,薄薄的一層外皮,中間夾着一層脂肪,最底層的便是一層薄薄的的肉,咬落乳豬皮非常香脆及鬆化,脂肪的油分亦從口中滲出,非常香口,不過也有少許油膩的感覺,但是可以接受的!也叫了一個德國香腸拼盤,也有四至五款的香腸款式,均不同味道,有些是辣的,有些不辣的,配上薯角以及兩款醬汁,一款芥辣醬,一款茄汁醬,沾芥辣醬能吊出香腸的味道,香腸皮脆肉嫩,雖然部份香腸有微辣成份,但不會覺得難入口,不過,我個人則比較喜歡一些不辣的香腸多啲;另外薯角份量也不少,水準能達標,薯角不會炸得太硬,能保持外脆內軟。雖然這餐飯只叫了兩碟,但因為這兩個也是食肉為主,故此亦有飽和的感覺。

2021-02-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-03-04 40 views
以前都黎過幾次同朋友係呢到食飯,今日朋友話想食西班牙菜,就帶左佢去呢間餐廳!🔅生菜包牛肉🥬呢個都幾有驚喜,佢d肉鮮嫩多汁,點個燒汁食再包埋生菜食真係一流!佢同韓式生菜包牛肉雖然食法差唔多,但係佢d肉厚d,咬落去好有口感但又唔un。評分: 4.584/5🔅西班牙海鮮炒飯呢個係餐廳既招牌菜,佢d海鮮都幾多,有青口、蜆肉、蝦同魷魚,都幾新鮮,其實佢都用幾多油炒,但配檸檬汁可以解膩!因為我唔鍾意食creamy野,個炒飯係我鍾意既味道!評分: 4.543/5🔅特色烤乳豬佢個乳豬皮勁脆!而且feel到好用心燒,夠熱之如唔會話燶,佢入面d肉都幾淋,點佢個醬酸酸地都幾好味!評分:4.425/5

🔅生菜包牛肉🥬
評分: 4.584/5

🔅西班牙海鮮炒飯
評分: 4.543/5

🔅特色烤乳豬
評分:4.425/5

2021-03-03 27 views
最近經常食日本、韓國菜,想轉下口味試吓啲新嘢,於是我同朋友就去咗大埔呢間專門食西班牙菜嘅餐廳。餐廳設計呢非常之有特色,而且座位亦都非常足夠,唔使排隊都可以即刻入去。而且餐廳係採用電子餐牌,減少接觸性傳染風險,防疫措施做得非常足夠。我同朋友當然點咗餐廳嘅招牌菜西班牙炒飯,有蝦、魷魚、青口、蜆,配料非常足夠,而且飯粒粒亦都唔會太乾太硬啦,食落去呢啱啱好,非常值得推介大家試吓。生菜配烤牛肉,牛肉非常滑再配埋生菜,清爽而唔理油膩。特色烤乳豬,乳豬嘅外皮係非常之脆,而且唔係太過口,所以食落去呢淡淡都卜卜脆。二乳豬嘅肉質呢亦都非常鮮味,唔會太硬亦都唔會太爛呀。配醬方面一個係鹹嘅醬,另一個呢係酸甜嘅醬汁,有兩種唔同既感覺。
生菜配烤牛肉,牛肉非常滑再配埋生菜,清爽而唔理油膩。
2021-03-03 474 views
冇得去旅行✈️🌍唯有喺香港食住西班牙餐廳先😂當然唔少得叫Tapas😃🦪西班牙燴蜆伴檸檬橄欖汁 $98Spanish cooked Clams in lemon sauce and olive oil蜆肉大大隻非常新鮮😍😍絕對值得一讚👍🏻👍🏻蜆肉經過白酒烹煮更加突顯其鮮味😛🤤想再encore 呢個🤪🐙傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒$98Marinated octopus in champagne vinegar & capsicum sauce呢一碟香醋味十足真係非常酸🤣🤣🤣但我一向鍾意食醋覺得酸酸地幾開胃☺️🐔烤乳雞配西班牙腸番茄紅飯 $168Roast Spring Chicken with Chorizotomato Rice燒春雞外皮烤得香脆一上枱已經聞到陣陣香味😍雞肉肉質頗嫩滑 而且非常入味😆😋蕃茄紅飯無西班牙的那麼硬身比較貼近香港人地道口味☺️.🥘西班牙海鮮飯$168Seafood paella西班牙海鮮飯都好貼近香港人口味材料非常豐富☺️有蝦🍤青口 魷魚🦑等加上檸檬汁🍋更加鮮味🤤
冇得去旅行✈️🌍

加上檸檬汁🍋更加鮮味🤤

• 西班牙燴蜆伴檸檬橄欖汁
  • 烤乳雞配西班牙腸番茄紅飯
2021-02-28 106 views
好耐冇食西班牙菜🤤bookmark咗大埔Tapas Brew終於有機會試🥳三人行揀咗$498 x 4 dishes Dinner Set😋Signature係特色烤乳豬🐷成隻乳豬脾烤起熱辣辣烤乳豬皮薄但十分脆口🤤乳豬底有果蓉(?)清新又消除膩感,咸乳豬醬又另有特色👍🏻皮脆肉嫩🥰唔洗配醬料都好夠味😋Appetizer係青蘋果風乾火腿混合生菜芥茉油醋🍏自問個人都好食得酸,唔知當日落醋係咪重手咗,真係好酸好酸😂成咗一半都冇就放棄了Tapas揀咗地中海式炸魷魚圈配檸檬香蛋黃醬🦑魷魚夠大舊,十分爽口☺️用蛋黃醬作調味剛剛好👍🏻但炸粉太大舊,略嫌頂胃🤭最後一道則選了西班牙海鮮炒飯🦐炒飯滿佈豐富海鮮👍🏻但炒飯唔辣,回味唔到西班牙風味😣店內可以點埋旁邊德國餐廳的餐點,心郁郁加咗個豬肉串🥲類似用少少蜜糖烤的豬腩位,搵唔番名同價錢,但肉質都軟稔,醃得夠味👍🏻餐飲跟一杯黑啤一杯白啤🍻白啤甜甜地更易入口☺️總括黎講,餐廳好適合朋友聚會,感覺職員都好歡迎客人黎食下野、飲下酒、傾下計,又唔會逼你快快食完快快走,開開心心又一晚☺️

Signature係特色烤乳豬🐷

青蘋果風乾火腿混合生菜芥茉油醋

Appetizer係青蘋果風乾火腿混合生菜芥茉油醋🍏

地中海式炸魷魚圈配檸檬香蛋黃醬

Tapas揀咗地中海式炸魷魚圈配檸檬香蛋黃醬🦑

西班牙海鮮炒飯

最後一道則選了西班牙海鮮炒飯🦐
炒飯滿佈豐富海鮮👍🏻但炒飯唔辣,回味唔到西班牙風味😣

餐飲跟一杯黑啤一杯白啤🍻白啤甜甜地更易入口☺️

2021-02-25
$250 (Dinner)
地中海式炸魷魚圈配檸檬香蛋黃醬
2021-02-28 44 views
香港地要食抵食嘅西班牙菜唔多,今日經過 #大埔 嘅「@Tapas Brew」,係附近同一集團德國餐廳「@Das Bier」嘅分店,部分菜式亦都有得供應。雖然店鋪入面嘅座位唔算多,但係都幾寬敞,而且店入面擺滿西班牙風情嘅擺設同油畫,非常適合同朋友聚會又或者係情侶撐檯腳。今次叫咗兩個都係Tapas Brew嘅Signature主菜:💚 特色烤乳豬($188)呢一個特色烤乳豬賣相的確非常吸引,而且價錢相對抵食。由於係即叫即烤嘅關係,等待呢碟菜嘅時間都比較長,但絕對係值得等嘅👍🏻 乳豬皮好脆之餘亦都好能夠鎖住肉汁同油香,而且肉質好嫩滑,再加上乳豬醬或微甜嘅果醬中和返油膩感,係唔錯嘅配搭。💚 西班牙海鮮飯($188)好有特色嘅海鮮飯,亦都好能夠反映一間西班牙餐廳水準所在。首先海鮮種類都唔少,有蝦、蜆、青口、魷魚,同埋魚塊,飯就加入咗燈籠椒、洋蔥、橄欖等,整體都好配合,唔會海鮮同飯好分離嘅感覺。不過海鮮就應該唔係新鮮海鮮,但都唔會有雪味或者霉嘅情況出現。其實餐牌上面亦都有唔少酒類選擇,原本想叫香港出品嘅手工生啤「友」啤酒,可惜咁啱無晒。如果情侶嚟食想飲酒其實都可以點佢嘅二人套餐,除咗有前菜主菜等等

💚 特色烤乳豬($188)

💚 西班牙海鮮飯($188)

其實餐牌上面亦都有唔少酒類選擇,原本想叫香港出品嘅手工生啤「友」啤酒,可惜咁啱無晒。如果情侶嚟食想飲酒其實都可以點佢嘅二人套餐,除咗有前菜主菜等等之外仲有兩杯紅酒或者啤酒送,都幾抵食㗎。

------------
📍Tapas Brew 西班牙餐廳(翠怡花園)
大埔翠怡街3號翠怡花園C座地下2A號舖
------------
2021-02-27 55 views
今日因為要去林村許願樹郊遊,所以就入咗大埔周圍吃。我好少入大埔,一直都係覺得大埔係一個冇乜嘢食嘅地方,除咗食雞髀等等……但係今日首先比呢間餐廳嘅裝修,同埋氣氛,吸引咗入去食,加上見到有我最鍾意嘅乳豬,所以諗都冇諗就入咗去食啦。一坐低第一件事梗係要叫左我最喜愛嘅乳豬先,之後見到有我最鍾意食嘅海鮮,就係蝦,加上我係一個無辣不歡嘅人,佢嘅辣蝦炒意粉,我都一定要試吓。首先講吓佢嘅乳豬,燒嘅熟成程度啱啱好,肉質唔會太過硬或者太過乾,充滿着濃郁嘅豬香味,在一啖咬落去鬆脆嘅皮上面,令我覺得好惹味。有一個地方值得一讚,就係呢度嘅乳豬佢會幫你斬件上碟,唔使自己逐件逐件切,可以一啖又一啖咁咬落去,大快朵頤。再講下佢嘅辣蝦橄欖油炒意大利麵,配合蒜頭嘅香味,加辣椒嘅辣味,仲有蝦嘅鮮味,令到成碟意粉充滿着西班牙嘅風味,疫情下冇得去旅行,食呢碟意粉我覺得就好似去咗一轉野性西班牙咁樣。而且意粉嘅質地十分彈牙,睇得出廚師嘅功架十分之高。食完呢兩碟主菜之後覺得有啲唔夠飽,可能我哋本身比較大食,所以就叫埋佢嘅小食蟹餅試吓。蟹餅值得一試嘅地方係,佢嘅蟹餅充滿着一條有一條嘅蟹肉,再加埋有薯仔喺入邊令到口感更加豐富。雖然係炸蝦
食完呢兩碟主菜之後覺得有啲唔夠飽,可能我哋本身比較大食,所以就叫埋佢嘅小食蟹餅試吓。蟹餅值得一試嘅地方係,佢嘅蟹餅充滿着一條有一條嘅蟹肉,再加埋有薯仔喺入邊令到口感更加豐富。雖然係炸蝦餅,但係都食得出有蟹嘅鮮味係入邊,外脆內軟。
我最後兩個人食三碟嘢食到好飽,因為呢間餐廳嘅份量十分之充足,而且我哋同行兩人都係大食嘅人,食三碟嘢已經覺得好飽,所以佢嘅份量係毋庸置疑。
如果下次再去大埔,我諗我一定會再嚟呢間餐廳食,相比起傳統去大埔食雞髀,呢間餐廳絕對係入大埔一定要食嘅餐廳。
  • 西班牙烤乳豬
2021-01-15 244 views
懶煮飯就梗係要買外賣啦,咁係 open rice 碌碌吓揾到呢間,咁就懶醒早啲落定單,坐定粒六去到一攞就走啦 🤣🤣🤣世事太老定就會有意外,我早到咗約半個鐘,餐廳拉半閘,我喺門口裝咗陣,入面有人但無理我,跟住有人入去,我就跟住入,然後同佢講我喺 open rice 訂咗餐,剛入去那男士就入廚房問有無睇單,我聽到即時沉咗一沉,唔通無接到單?跟住個男人出嚟話我訂嘅未夠鐘,然後我就要等半個鐘先有得攞 😞😞講返食物質素,西班牙海鮮飯海鮮唔新鮮,蝦係霉嘅,蜆有沙,飯嘅味道係好味,份量話是 2 人但好少,好彩有叫多份雞翼,但雞翼唔入味,肉都偏鞋,但份量都比想像中小,加埋係 3 隻雞全翼!睇到呢度都會知道我應該無下次了吧 😅😅

睇到呢度都會知道我應該無下次了吧 😅😅

西班牙海鮮飯
香草檸檬雞翼
2020-07-25 931 views
話說上兩個星期仲未仲限食肆6點後不准堂食 夜晚餓餓地同兩位朋友揸左車去大埔墟食下野 飲下野 傾下計 原本係諗住去附近屬同一集團既德國餐廳 不過去到見到好full 所以就退而求其次去左呢度 估唔到咁有驚喜!一坐低 每人叫左杯啤酒先 都係例牌叫hoegaarden同hoegaarden rose果d啦而野食我地就叫左芝士薯條 西班牙海鮮飲同特色烤乳豬三樣野share黎食 既有西班牙野又有德國野 算係一次過滿足到我地兩個願望呢度既芝士薯條有滿滿既芝士舖係面 一睇就知非常邪惡 而且用既薯條仲係我最鍾意既粗薯條呀! 芝士薯條既份量大大份 適合多人share黎食佢地既西班牙海鮮飯既海鮮十分足料 有青口 大蝦 蜆 墨魚同魚等等 飯亦非常入味(略嫌有少少咸)但味道好好 推介!最後隆重出場既係呢度既主打菜:特色烤乳豬 話明係主打菜 佢地既烤乳豬做得非常出色 完全係皮脆肉嫩 不愧為呢度既主打菜!係香港食過咁多間 佢算係頭幾位呀 讚!環境方面 算係坐得幾舒服 適合傾計 而價錢亦十分合理 最後希望疫情快d好轉 可以再同d朋友再出去飲下野傾下計啦!
話說上兩個星期仲未仲限食肆6點後不准堂食

最後隆重出場既係呢度既主打菜:特色烤乳豬
係香港食過咁多間 佢算係頭幾位呀 讚!

環境方面 算係坐得幾舒服 適合傾計 而價錢亦十分合理

最後希望疫情快d好轉 可以再同d朋友再出去飲下野傾下計啦!
  • 西班牙海鮮飯
2020-06-22 781 views
星期日一家人訂了枱,六點幾到達餐廳半滿狀態,去到帶我們到轉過彎的另一間德國餐廳就座。其實都有少許不滿,因為最初訂位訂這間就是知道它座位比較舒服(兩間都是同一個老闆),不過見星期日人多便算了。餐牌大大份,亦可點西班牙或德國菜。我們點了西班牙海鮮飯、卡邦尼意粉、香腸拼盤、雞翼及八爪魚小吃。亦因為是由兩間餐廳分別烹調,所以侍應是從另一間餐廳拿過來的。即使有膠蓋,但要過六、七間舖位及大量人潮,感覺不是太衛生;店舖面積亦不大,加上外賣單甚多,整晚看見店員不斷出出入入兩間店舖,門亦長期打開,用餐體驗大打折扣。老實說食物質素不錯的,西班牙飯略油,但和意粉一樣份量夠多,味道濃味。德國腸種類夠多,四人share剛好,薯角新鮮炸起,只是酸菜過於乾身,似乎跟別的餐廳不同。叫了兩道西班牙小食,反而最後才上。雞翼除了有點兒燶了以外味道不過不失。食物都清光了才上的醃八爪魚,酸甜開胃理應主菜前上而且這類食品不用太多烹調工夫吧。重點是侍應上菜後突然荒忙失色,問他們又吞吞吐吐,後來才説是漏掉了「一些東西」。甚麼東西?漏了八爪魚...(我們不發覺是因為見到裡面有些八爪魚鬚鬚,以為已經切碎)忙中有錯可以接受,但我們問還要吞
西班牙海鮮飯
德國腸拼盤

叫了兩道西班牙小食,反而最後才上。雞翼除了有點兒燶了以外味道不過不失。食物都清光了才上的醃八爪魚,酸甜開胃理應主菜前上而且這類食品不用太多烹調工夫吧。重點是侍應上菜後突然荒忙失色,問他們又吞吞吐吐,後來才説是漏掉了「一些東西」。甚麼東西?漏了八爪魚...(我們不發覺是因為見到裡面有些八爪魚鬚鬚,以為已經切碎)忙中有錯可以接受,但我們問還要吞吞吐吐,如果我們不問是否打算不處理?姑勿論這碟tapas性價比不高($108原來只有一小碟),餐廳管理有待改善。
雞翼
醃八爪魚(但漏了上八爪魚)

叫了果汁又要追,之後還要double charge幸好我們有check單。因為出菜由兩間餐廳,所以店員賣單都要走兩邊分兩張單(以致我們果汁兩邊charge)。我會寧願老闆清楚分家各自吃各自的菜式:看見店員兩邊走又辛苦,我作為顧客用餐體驗亦大打折扣,就算食物好食也不會再想光顧(尤其節日帶著長輩不容有失的日子...)
2020-06-21
$200 (Dinner)
Celebration
Father's Day
德國腸拼盤
2020-06-15 472 views
用app有折所以點左幾款試試佢餐廳服務員服務唔錯,會介紹一下菜單,亦都積極處理客人嘅要求。西班牙炒飯係吸引我黎食呢間餐廳既原因但結果令我有啲失望。海鮮料唔夠新鮮,蝦質地有啲林。飯嘅份量亦都唔多,調味似乎未夠正宗。橄欖油蒜蓉蝦非常香口,但有啲油膩,整體水準唔錯。最後點左份德國鹹豬手,酸菜正宗,亦有薯仔沙律作配菜,份量十足。豬手皮脆,肉質亦彈牙,值得一試。另外點了兩杯啤酒🍻做緊特價最後三菜加兩杯啤酒埋單每人二百幾,算不錯合理的價錢,但如果無折要按原價計算就有點偏貴了。
用app有折所以點左幾款試試佢
西班牙炒飯係吸引我黎食呢間餐廳既原因
但結果令我有啲失望。

橄欖油蒜蓉蝦非常香口,但有啲油膩,整體水準唔錯。

另外點了兩杯啤酒🍻做緊特價

2020-06-15
$220 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2020-06-10 493 views
窩夫與蝦子餅日前透過eatigo訂位,星期六下午五時半光顧Tapas Brew,可享半價優惠。窩夫喝Apple Cider,要駕車的蝦子餅喝橙汁。去西班牙餐廳吃德國香腸拼盤(原價$162)?因為跟Tapas Brew同集團的德國餐廳就在旁邊,香腸的水準不錯,只是伴碟的酸椰菜偏少和偏乾。特色烤乳豬(原價$188)的乳豬皮很薄,烤得香脆,乳豬肉很嫩,肉汁豐富,帶有軟骨,口感豐富,招牌菜當之無愧。西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油(原價$98)的蜆都算大隻,最重要是夠鮮。

窩夫喝Apple Cider,要駕車的蝦子餅喝橙汁。
德國香腸拼盤

西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油

2020-05-23
德國香腸拼盤
西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油
2020-05-21 460 views
在剛剛的週末,我和朋友由大圍踩單車到大埔,之後順道在大埔搵食醫肚,但可能流了太多汗,都沒有胃口食太多嘢😖這間西餐有很多人排隊,最後都一樣排隊試試,叫了一個小食和主食~——————————🔹炸薯條 $48起初以為細細一碟薯條,但上菜後發現份量勁多,似一大班人share😅這個是粗身薯條,剛炸起熱辣辣😋外脆內軟,再蘸少少蕃茄醬,已經好好食👍🏼👍🏼 性價比爆登☺️ -🔸西班牙海鮮焗飯 $188這個西班牙海鮮焗飯,飯上有很多海鮮,包括蝦、青口、魷魚、蜆和魚柳,所有都很新鮮~飯內還有些橄欖、紅椒和洋蔥,所以食起來會有些甜味😚 但個人覺得飯可以炒得再濃味一點,令味道和賣相會更吸引,鮮味也要再加強🤨
——————————
🔹炸薯條 $48